tenderusa.ba wrote:1. Firma postoji, kolega koji ima firmu u Mostaru dobio je zastupnistvo za Hercegovinu, a moj suprug za sarajevski kanton i ostatak Bosne. Da ne bi otvarali novu firmu, jer to zahjteva znacajna ulaganja, koristit cemo ovu firmu koja postoji, (otvoriti podruznicu u Sarajevu) i radi uspjesno godinama (solarni sistemi su samo jedan od proizvoda), to nam treba radi referenci i ucesca na tenderima.
2. Naravno, imali smo prezentaciju masinskih inzinjera iz inostarnstva kao i prof sa fakulteta, koji su potvrdili ustede. Ima vise vrsta sistema, topla voda, grijanje/hladjenje. Ako se sistem otplati nakon 3 godine kako oni tvrde, a cijene energenata rastu, onda je ovo itekako isplativo.3. Imamo iskustvo u prodaji i servisu, ali ne u ovoj oblasti. Da imamo, ove price ne bi ni bilo, zato se uglavnom javljaju masinci koji shvataju o cemu govorimo.
Nokia_trebaju nam saradnici jer pored prodaje zelimo razviti servisnu podrsku, a zato trebaju ljudi, koji ce biti obuceni za to. Ovdje nema mjesta improvizaciji, bilo bi neozbiljno. Cak i varilac mora imati odredjeni certifikat.
Ne mislim na prezentacije strucnjaka koji ce vama potvrditi isplativost. Mislim na vase prezentacije ljudima koji imaju dodira sa tim stvarima i koji vam mogu pomoci da "izadjete" na trziste.
Pa zar nema taj kolega u Mostaru tim koji za pocetak moze pokrivati ugradnju i servisiranje u Kantonu Sarajevo? Vela havle, u mojoj bivsoj firmi inzenjeri jednom mjesecno letili u Aziju da servisiraju masine i kad se sta pokvati, a kod nas je problem doci iz Mostara u Sarajevo. Vi ko da cete dnevno obrtati pola miliona solarnih sistema.
Ako smijem pitati gdje vam je break even?