Pa i ja govorim o islamu... ne gledam ja sad sta tamo pise, dosta toga je kontradiktorno, govorim o tom kako vjernici objasnjavaju i pericpiraju boga, pridaju mu ove gore nabrojane osobine, tako ga dozivljavaju.eman wrote:Ja pricam o islamu,kakve veze ima islam s drugim vjerama? u Kuranu pise da nije slican ni kome niti bilo cemupametna_glupost wrote:To naprosto nije tacno, bez obzira sto se tvrdi tako. U uvodu sam naveo neke bozje karakteristike koje mu religije pripisuju a koje imaju i ljudi. I to neke karakteristike za koje je, hajmo to tako reci, potreban nizi nivo inteligencije od smisla za humor. Neko je spomenuo i narcisoidnost, ima toga jos. Bog zeli da ga volis, da mu se molis, da mislis na njega, da ga pratis i slusas, ako to ne budes radio bit ces kaznjen.eman wrote:Pa u islamu se smatra da Bog nema ljudske osobine,znaci ne mozemo Ga porediti ni sa cim,a humor je ljudsko
U krscanstvu recimo se kaze da je covjek napravljen po liku bozjem, znaci da mora da zna da se sali
U sve 3 religije je prikazan kao poprilicno mracan, ozbiljan i neveseo bog.
Ima nekog smisla, monoizam. Bog je sve, i dobar i los.vrinda wrote:
Da, Vedski spisi daju detaljne informacije o Bogu. On je izvor svega, materijalnog i duhovnog. Opisano je da je materijalni svijet iskrivljeni odraz duhovnog svijeta, kao što se drvo odražava u vodi. Kako je Bog izvor svega, u Njemu postoji sve što nas okržuje, samo je u materijalnom svijetu iskrivljeni odraz. U duhovnom svijetu, Bog je vrhovni nitkov i zafrkant...i to se manifestuje i u materijalnom svijetu, samo nema pozitivan predznak-tj. mi to doživljavamo kao požudu, pohlepu, varanje i slično.
Ukratko, Bog je izvorno sve, ali On je transcendentalan i ne podliježe onome što mi smatramo dobrim i lošim. On je savršeno dobar i prijatelj je svih, ali ostavio nam je i našu slobdnu volju da se zaplićemo u zakon karme i ispaštamo posljedice svojih loših djela, On nema ništa s tim.
Nedavno sam se od srca smijala nečemu, što može biti samo Božja duhovitost.
nije rodjen i rodio nije i niko mu ravan nije(dio sure Ihlas)
"Reci: 'On je Allah - Jedan!'" Znači On je Jedan i Jedini Koji nema Sebi ravna, Koji nema nikakva sudruga ni pomoćnika i Kome nije niko sličan.
Et vec u tom sto pises ima nesto zanimljivo - ON, je li bog musko?