Bog i smisao za humor

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
pametna_glupost

#26 Re: Bog i smisao za humor

Post by pametna_glupost »

eman wrote:
pametna_glupost wrote:
eman wrote:Pa u islamu se smatra da Bog nema ljudske osobine,znaci ne mozemo Ga porediti ni sa cim,a humor je ljudsko
To naprosto nije tacno, bez obzira sto se tvrdi tako. U uvodu sam naveo neke bozje karakteristike koje mu religije pripisuju a koje imaju i ljudi. I to neke karakteristike za koje je, hajmo to tako reci, potreban nizi nivo inteligencije od smisla za humor. Neko je spomenuo i narcisoidnost, ima toga jos. Bog zeli da ga volis, da mu se molis, da mislis na njega, da ga pratis i slusas, ako to ne budes radio bit ces kaznjen.
U krscanstvu recimo se kaze da je covjek napravljen po liku bozjem, znaci da mora da zna da se sali :D
U sve 3 religije je prikazan kao poprilicno mracan, ozbiljan i neveseo bog.
vrinda wrote:
Da, Vedski spisi daju detaljne informacije o Bogu. On je izvor svega, materijalnog i duhovnog. Opisano je da je materijalni svijet iskrivljeni odraz duhovnog svijeta, kao što se drvo odražava u vodi. Kako je Bog izvor svega, u Njemu postoji sve što nas okržuje, samo je u materijalnom svijetu iskrivljeni odraz. U duhovnom svijetu, Bog je vrhovni nitkov i zafrkant...i to se manifestuje i u materijalnom svijetu, samo nema pozitivan predznak-tj. mi to doživljavamo kao požudu, pohlepu, varanje i slično.

Ukratko, Bog je izvorno sve, ali On je transcendentalan i ne podliježe onome što mi smatramo dobrim i lošim. On je savršeno dobar i prijatelj je svih, ali ostavio nam je i našu slobdnu volju da se zaplićemo u zakon karme i ispaštamo posljedice svojih loših djela, On nema ništa s tim.

Nedavno sam se od srca smijala nečemu, što može biti samo Božja duhovitost.
Ima nekog smisla, monoizam. Bog je sve, i dobar i los.
Ja pricam o islamu,kakve veze ima islam s drugim vjerama? u Kuranu pise da nije slican ni kome niti bilo cemu

nije rodjen i rodio nije i niko mu ravan nije(dio sure Ihlas)
"Reci: 'On je Allah - Jedan!'" Znači On je Jedan i Jedini Koji nema Sebi ravna, Koji nema nikakva sudruga ni pomoćnika i Kome nije niko sličan.
Pa i ja govorim o islamu... ne gledam ja sad sta tamo pise, dosta toga je kontradiktorno, govorim o tom kako vjernici objasnjavaju i pericpiraju boga, pridaju mu ove gore nabrojane osobine, tako ga dozivljavaju.

Et vec u tom sto pises ima nesto zanimljivo - ON, je li bog musko?
eman

#27 Re: Bog i smisao za humor

Post by eman »

Bog nije ni musko ni zensko,Allah je u arapskom govoru ni jednog roda

A vjernici muslimani mu ne daju ljudske osobine,zna se ko crta starog djeda s velikom bradom i zove to bogom :D
pametna_glupost

#28 Re: Bog i smisao za humor

eman wrote:Bog nije ni musko ni zensko,Allah je u arapskom govoru ni jednog roda

A vjernici muslimani mu ne daju ljudske osobine,zna se ko crta starog djeda s velikom bradom i zove to bogom :D
Ne znam kojeg roda je rijec allah ali znam da cesto pise on, ne pise ni ona, ni ono, vec on. Sam to vidis, cinjenica je, nije stvar misljenja.
Za ovo drugo, pa procitaj uvod, razmisli malo, nemoj samo ponavljati nauceno. Muslimani indirektno (ocigledno nisu ni svjesni tog) pridaju bogu ljudske osobine, odnosno karakteristike ili ponasanje koje je svojstveno ljudima. I pri tom uopste ne mislim na izgled. Vise bi se moglo raditi o nekim psiholoskim osobinama.
eman

#29 Re: Bog i smisao za humor

Post by eman »

Prevod da,ali Allah nije ni musko ni zensko i to je opce poznato

A normalno da mu moramo pridavati psiholoski gledano "ljudske" osobine,mi nismo u stanju razmisljati izvan naseg "okruga",mi i vanzemaljce zamisljamo kao nama slicnima

Mislim to je do ljudi
Great Cornholio

#30 Re: Bog i smisao za humor

Post by Great Cornholio »

Ono što je sigurno je da nam Bog ne zabranjuje da se šalimo, jer dokazano je da je zdravo se nasmijati, a sve što je dobro za zdravlje dobro je i za Čovjeka, a samim tim i za Boga.

Meni je npr. nasmijala jedna "situacija" iz Novog zavjeta, citiram:

Marko 4,36 I otpustivši narod uzeše ga kako bješe u lađi; a i druge lađe bijahu s njim.
Marko 4,37 I postade velika oluja; i valovi tako zaljevahu u lađu da se već napuni.
Marko 4,38 A on na krmi spavaše na uzglavlju; i probudiše ga, i rekoše mu: učitelju! zar ti ne mariš što ginemo?
Marko 4,39 I ustavši zaprijeti vjetru, i reče moru: ćuti, prestani. I utoli vjetar, i postade tišina velika.
Marko 4,40 I reče im: zašto ste tako strašljivi? Kako nemate vjere.

Zamišljam ovdje Isusa kako ustaje ono k'o kad čovjek dođe iz treće smjene pa ga djeca probude zbog nečega što ih je prepalo, a što nije neka stvarna opasnost, kako " govori u sebi " Što ih 'vako strašljive stvori" :-) :twisted: :sad: :D
Ridjobrki

#31 Re: Bog i smisao za humor

Post by Ridjobrki »

Ma haj' ti bukvalcima objasni i Islam i bilo koju drugu religiju...

Ono što je rečeno se odnosi na fizičku/materijalnu pojavu Boga gdje se kaže da nije sličan ničem što poznajemo. A osobine su nešto drugačije ali to se treba i drugačije posmatrati - naše osobine su ono božansko u nama što nam je On dao. Poznata su lijepa Allahova dž.š. imena i njegove lijepe osobine kojima trebamo težiti tako da ne možemo olako reći da Bog nema ama baš ništa zajedničko sa ljudima.

Ispravno bi, možda griješim, bilo reći da trebamo u sebi njegovati ono najljepše od Njega što nam je On dao a i humor je zasigurno dio toga. Naravno, ima svakakvog humora i sve je do nas, do dobrog ukusa, vremena, prostora, konteksta...
Great Cornholio

#32 Re: Bog i smisao za humor

Da, bitno je da je u pitanju "zdrav" humor, da taj humor nikakvo zlo nikome ne može nanijeti. A kad bih ja vjerovao da je Bog toliko strog, da bi čovjeka kaznio zbog toga što se i na Njegov račun ponekad našali, prestao bih ga smatrati iskrenim i dobronamjernim prijateljem :)
mouton noir

#33 Re: Bog i smisao za humor

Post by mouton noir »

a znaci smijemo se "zdravo" saliti na racun boga?? mozem li ga i malo zahebavati?? nesto tipa, " joj, bolan sto napravi ono sranje u Africi? da sam svemocan, ja bih to puno bolje odradio", i tako to :D

mozda bi i mogao postati religiozan...
Great Cornholio

#34 Re: Bog i smisao za humor

mouton noir wrote:a znaci smijemo se "zdravo" saliti na racun boga?? mozem li ga i malo zahebavati?? nesto tipa, " joj, bolan sto napravi ono sranje u Africi? da sam svemocan, ja bih to puno bolje odradio", i tako to :D

mozda bi i mogao postati religiozan...
Bog ne stvara zlo, tako da nisam baš siguran da bi ga ovakve šale nasmijale.
eman

#35 Re: Bog i smisao za humor

Post by eman »

Ridjobrki wrote:Ma haj' ti bukvalcima objasni i Islam i bilo koju drugu religiju...

Ono što je rečeno se odnosi na fizičku/materijalnu pojavu Boga gdje se kaže da nije sličan ničem što poznajemo. A osobine su nešto drugačije ali to se treba i drugačije posmatrati - naše osobine su ono božansko u nama što nam je On dao. Poznata su lijepa Allahova dž.š. imena i njegove lijepe osobine kojima trebamo težiti tako da ne možemo olako reći da Bog nema ama baš ništa zajedničko sa ljudima.

Ispravno bi, možda griješim, bilo reći da trebamo u sebi njegovati ono najljepše od Njega što nam je On dao a i humor je zasigurno dio toga. Naravno, ima svakakvog humora i sve je do nas, do dobrog ukusa, vremena, prostora, konteksta...
Ko je bukvalac?

Ne brini i sala je dozvoljena,bar u islamu,,pa i Muhamed a.s se volio saliti sudeci po hadisima ali je rekao i ovo "ne lazite pa cak ni kad se salite",dakle nisu sve sale dozvoljene,recimo nekome nesto "poturiti" da bi ispao smjesan,i ako on nije takav,ili nekoga sramotiti javno,da bi ispao smjesan
pametna_glupost

#36 Re: Bog i smisao za humor

eman wrote:Prevod da,ali Allah nije ni musko ni zensko i to je opce poznato

A normalno da mu moramo pridavati psiholoski gledano "ljudske" osobine,mi nismo u stanju razmisljati izvan naseg "okruga",mi i vanzemaljce zamisljamo kao nama slicnima

Mislim to je do ljudi

Jes da nije bas tema... al pa je li to u kuranu ne pise on nego uvijek pise allah? A svi ostali prevodi su onda pogresni?

Optimus Prime wrote:Odlicna tema :-D

U svetim spisima sigurno postoje odredjene indicije koje idu u prilog ka tome da bog posjeduje odredjenu dozu humora, i to prije svega onog crnog. Meni uvjek prvo na pamet padne mit o Ibrahimu a.s i njegovom sinu.

Tu je zahebo i Monti Pythonovce i nadrealiste zajedno.
Haha pa da, taj slucaj je bas onako...klasicna sala, da ne iskoristim neku drugu prostiju rijec:D
vrinda

#37 Re: Bog i smisao za humor

Post by vrinda »

Allah je lijep i voli ljepotu.
pametna_glupost

#38 Re: Bog i smisao za humor

vrinda wrote:Allah je lijep i voli ljepotu.
Ljepota je relativna :D
Great Cornholio

#39 Re: Bog i smisao za humor

pametna_glupost wrote:

U svetim spisima sigurno postoje odredjene indicije koje idu u prilog ka tome da bog posjeduje odredjenu dozu humora, i to prije svega onog crnog. Meni uvjek prvo na pamet padne mit o Ibrahimu a.s i njegovom sinu.

Haha pa da, taj slucaj je bas onako...klasicna sala, da ne iskoristim neku drugu prostiju rijec:D
Suočavanje Čovjeka sa onim što ga plaši dovodi do toga da strah slabi, vremenom sve više i više, i na kraju se gubi.

Abraham ( Ibrahim a.s.) se plašio Boga, plašio ga je se isto kao što su se vjerovatno plašili svi ljudi koji su živjeli u to vrijeme, i bili prisiljavani da djecu žrtvuju lažnim " bogovima" ( idolima). Abraham je takođe sumnjao u Boga, vjerovao je da se On ne razlikuje od "bogova" u koje je do tada vjerovao. Bog je izgleda bio dobro upoznat sa činjenicom koju je tek skoro Psihologija utvrdila, s činjenicom da se mi plašimo stvari kojih ne poznajemo, za koje nismo sigurnu da li su dobre ili zle, da li nam od njih prijeti opasnost ili ne, i zato je Abrahama podvrgao "liječenju" kojim se on trajno riješio idolatrije i sumnje u Božije dobre namjere. Naglašavam, isto ono što je @riđobrki naglasio, a to je da čovjek koji bukvalno shvata ono što piše u Svetim spisima, koji ne poznaje jezik simbola, teško da može na ispravan način protumačiti Božije poruke.

Da naglasim da je Bog Abrahamu ( Ibrahimu a.s.) rekao da mu se ništa loše neće desiti ako bude uradio onako kako mu zapovijeda,a i jagnje je simbolika, nije pravo jagnje, ;-)
pametna_glupost

#40 Re: Bog i smisao za humor

Great Cornholio wrote:
pametna_glupost wrote:

Suočavanje Čovjeka sa onim što ga plaši dovodi do toga da strah slabi, vremenom sve više i više, i na kraju se gubi.

Abraham ( Ibrahim a.s.) se plašio Boga, plašio ga je se isto kao što su se vjerovatno plašili svi ljudi koji su živjeli u to vrijeme, i bili prisiljavani da djecu žrtvuju lažnim " bogovima" ( idolima). Abraham je takođe sumnjao u Boga, vjerovao je da se On ne razlikuje od "bogova" u koje je do tada vjerovao. Bog je izgleda bio dobro upoznat sa činjenicom koju je tek skoro Psihologija utvrdila, s činjenicom da se mi plašimo stvari kojih ne poznajemo, za koje nismo sigurnu da li su dobre ili zle, da li nam od njih prijeti opasnost ili ne, i zato je Abrahama podvrgao "liječenju" kojim se on trajno riješio idolatrije i sumnje u Božije dobre namjere. Naglašavam, isto ono što je @riđobrki naglasio, a to je da čovjek koji bukvalno shvata ono što piše u Svetim spisima, koji ne poznaje jezik simbola, teško da može na ispravan način protumačiti Božije poruke.

Da naglasim da je Bog Abrahamu ( Ibrahimu a.s.) rekao da mu se ništa loše neće desiti ako bude uradio onako kako mu zapovijeda,a i jagnje je simbolika, nije pravo jagnje, ;-)

Cek nije li strahopostovanje odnosno strah osnova ovih religija? U islamu se stalno potencira to da se covjek treba bojati boga.
I kako znas da je jagnje simbolika? Slobodna interperetacija ili...?
Great Cornholio

#41 Re: Bog i smisao za humor

pametna_glupost wrote:

Cek nije li strahopostovanje odnosno strah osnova ovih religija? U islamu se stalno potencira to da se covjek treba bojati boga.
Ne, nije u svim vjerskim učenjima, ja se npr. ne plašim Boga u kojeg vjerujem, a poštujem Ga.
Pa i ja sam obdarem razumom, imam pravo da Biblijske tekstove tumačim onako kako ja mislim da trebaju biti tumačeni, jagnje simbolizira žrtvu koja je kasnije došla.
pametna_glupost

#42 Re: Bog i smisao za humor

Great Cornholio wrote:
pametna_glupost wrote:

Ne, nije u svim vjerskim učenjima, ja se npr. ne plašim Boga u kojeg vjerujem, a poštujem Ga.
Pa i ja sam obdarem razumom, imam pravo da Biblijske tekstove tumačim onako kako ja mislim da trebaju biti tumačeni, jagnje simbolizira žrtvu koja je kasnije došla.
Dobro, dobro, samo pitam.

Ipak mislim da i kod tebe ima straha, kao i kod svih ostalih, plasis se kazne, plasis se pakla - odlutasmo od teme al haj
Great Cornholio

#43 Re: Bog i smisao za humor

pametna_glupost wrote:
Great Cornholio wrote:
pametna_glupost wrote:

Ipak mislim da i kod tebe ima straha, kao i kod svih ostalih, plasis se kazne, plasis se pakla - odlutasmo od teme al haj
Ne plašim se pakla, ja vjerujem da nema pakla, jer kad bi postojao onda bi Bog bio sadista, a ja sadisti ne bih mogao vjerovati.

U pravu si, da se držimo teme.
Kažu da Rudnici lignita "Kreka" ne moraju da brinu za budućnost, sklopili su ugovor sa džehenemom :D
pametna_glupost

#44 Re: Bog i smisao za humor

Great Cornholio wrote:
pametna_glupost wrote:
Great Cornholio wrote: Ne, nije u svim vjerskim učenjima, ja se npr. ne plašim Boga u kojeg vjerujem, a poštujem Ga.

Ne plašim se pakla, ja vjerujem da nema pakla, jer kad bi postojao onda bi Bog bio sadista, a ja sadisti ne bih mogao vjerovati.

U pravu si, da se držimo teme.
Kažu da Rudnici lignita "Kreka" ne moraju da brinu za budućnost, sklopili su ugovor sa džehenemom :D
Ne vjerujes u pakao? Mislio sam da se pripadnik jedne od ove 3 pop-religije. Izgledalo je po komentarima.
Ne znam ni zasto al eto ispricavam se :-D

Dakle ti imas svoju neku verziju, OK.
Great Cornholio

#45 Re: Bog i smisao za humor

pametna_glupost wrote: Ne vjerujes u pakao? Mislio sam da se pripadnik jedne od ove 3 pop-religije. Ispricavam se :-D
Ma ima ti tih religija kol'ko ti Bog 'oće :D Imaju monopol, ali neće to biti tako zauvijek.
Great Cornholio

#46 Re: Bog i smisao za humor

pametna_glupost wrote:
Dakle ti imas svoju neku verziju, OK.
Neko pametan reče da na Zemlji živi 6 milijardi ljudi, i da isto toliko religija ima.
pussysmoke

#47 Re: Bog i smisao za humor

Post by pussysmoke »

eman wrote:Bog nije ni musko ni zensko,Allah je u arapskom govoru ni jednog roda...
Zašto onda žena u islamu služi samo za oplodnju, dok on o veliki, silni, neprikosnoveni vladar zemaljskog carstva, muškarac, glava kuće, ima pravo da uživa u svakojakim blagodatima?
Optimus Prime

#48 Re: Bog i smisao za humor

Post by Optimus Prime »

Great Cornholio wrote:
pametna_glupost wrote:

Mozes li mi samo objasniti koja je razlika izmedju onoga sto je bog navodno ucinio Ibrahimu i neletove skrivene kamere:

Great Cornholio

#49 Re: Bog i smisao za humor

Optimus Prime wrote:
Mozes li mi samo objasniti koja je razlika izmedju onoga sto je bog navodno ucinio Ibrahimu i neletove skrivene kamere:

Pa ni ovdje niko nije poginuo, a skrenuta je pažnja na ono loše što postoji u nekim "skrivenim kamerama" ;-)
fatamorgana

#50 Re: Bog i smisao za humor

Post by fatamorgana »

pametna_glupost wrote:Sta vi mislite ima li bog smisao za humor i da li se sali?
Pa kakvih sve postoji religija na svijetu i čega i koga sve nema u božjoj bašČi reklo bi se da itekako ima smisla za humor, i da se šali, ne znam samo na čiji račun, :wink:
Post Reply