paroksizambesmisla wrote:Pozdrav svim korisnicima ovog foruma! Htio bih pokrenuti diskusiju na temu 'krađa struje'. Interesuje me da li vi primjećujete da vaše komšije plaćaju manje struje nego što realno potroše. Nisam stručnjak da takve stvari najbolje objasnim, ali samo navodim primjer svog komšije koji se bavi nekom vrstom kučne radinosti, bravarija je u pitanju, stalno brusi i vari, i dođe mu račun manji nego meni za nekih 20 KM. Lično sam to vidio više puta. Ja normalno trošim struju, ne posjedujem nikakve mašine i potrošim oko 80-90 KM.
Ja mislim da se radi o velikoj krađi i nepravdi, također mislim da Elekrtodistribucija zna za ovaj problem ali da svijesno neće da pokrenu istragu jer i oni sami iz te kompanije kradu struju
Evo ti jedan iskreni odgovor, a nadam se da će ti tako i komšija postupiti.
Nakon posjete EP-a i utvrđivanja da čovjek ne krade struju, jer iako vari i brusi realno je da može trošiti manje struje od tebe (ne lupam nego znam), nebi više smio pogleda baciti na komšijino dvorište, a redovno bi posjećivao stomatologa idućih godinu dana, za vraćanje svih zuba na mjesto.
Ovo je jedan odo onih papaka, koji su ljubomorni na sve i svakoga, i vode se politikom sto bi on radio majku mu njegovu **** kad ja sjedim po citav dan pred televizorom i nemam posla. E kad je tako, onda nece ni on raditi. A prvo sto bih uradio prije demoliranja licnog opisa je tuzba za napad na privatnu imovinu, jer ko si ti i odakle ti pravo da imas uvid u moju potrosnju elektricne energije, uvid u potrosnju moze imati samo elektroprivreda i osoba joka ima sudski nalog.
A nakon toga bih ti napravio takav degenek, da nebi dok si ziv pomislio da zabadas nos gdje ti nije mjesto.
A da bi smanjio svoju potrosnju struje, provjeri u kakvom ti je stanju frizider, jer on sam moze mjesecno potrositi i do 30 KM zbog ucestalog paljenja, provjeri stanje bojlera jer kamenac uduplava potrosnju el. energije, bojler ne pali kad ti ne treba, sijalice gasi kad napustas prostoriju i koristi stedne sijalice il bar one od 60 W, ves masinu koja je ogromni potrosac ko je ne zna koristiti koristi ispravno i peri ves na temperaturi koja je preporucena na tkanini i uvijek peri ves u grupama. Komp. ti može potrošiti više od komšijinog aparata za varenje mjesečno, ako je desktop i do 40 KM Potrošnja energije se može i do 30% smanjiti samo racionalnim korištenjem.
Tako da kad se sve sabere i oduzme 95% je da si sam kriv sto trosis vise, a samo je 5% da komsija krade struju, a ja tgebe ovo ne zanima jer si ti ljubomorni komsija koji nemoze smisliti da mu komsija radi nesto korisno u zivotu dok ti dane provodis pred tv-om, jeduci se kako on radi a ti lezis.