Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Rasprave o vjerskim temama.
Alfons Kauders

#26 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

kritichar wrote:nešto sam pročitao i po meni ova anketa nije relevantna, jer

26 posto muslimana u BiH smatra da je vanbračna ljubavna veza moralno opravdana
kakav musliman ovo može ohalaliti, ovakve stvari izvode iz vjere
i
58% misli da je samo Islam ispravna vjera, tj. da samo muslimani idu u raj
znači 42% ispitanika se ne slažu sa Kur'anom

Bog samo zna ko su ispitanici
To stoji - dosta nasih ljudi koji su deklarativno muslimani zapravo ne znaju skoro nista o vjeri. Sto je najcrnje, nerijetko ih ja ispravljam, a nisam vjernik. :D

To je otprilike ona ista ekipa koja posti ramazan, obidje familiju za Bajram, nadere se baklave i ruzice, a onda istu noc ode derat votke i slusat Acu.

Isto tako bi i ja mogao reci da sam musliman i odgovarati na ova pitanja, tu smo nedje sto se tice pridrzavanja tih osnovnih pravila.

Pitanje je da li se moze reci da oni koji su tako odgovorili na pitanja koja citiras zapravo i nisu muslimani? Mislim ako se sami svrstavaju u muslimane, a ocito nisu vjernici?
nasa

#27 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by nasa »

A.Kauders
Hajde dobro mozda je puno ali kad uzmes u obzir da je to samo anketa onda uzmi s rezervom,ali evo jos jedan apsurd:

52% vjeruje da je serijat istinska rijec Boga, dok 39% misli da su ga osmislili ljudi pod utjecajem vjere.
Koji serijat,kako je postavljeno pitanje :?

Definitivno serijat,bar ne onaj koji postoji u praksi, nije jednako Bozija rijec i to ne tvrde ni najradikalniji muslimani :-?

Ako je pitanje postavljeno u smislu da li vjeruju da je serijat predvidjen Bozijim propisima onda jeste istina da je to Bozija rijec!
Alfons Kauders

#28 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

nasa wrote:A.Kauders
Hajde dobro mozda je puno ali kad uzmes u obzir da je to samo anketa onda uzmi s rezervom,ali evo jos jedan apsurd:

52% vjeruje da je serijat istinska rijec Boga, dok 39% misli da su ga osmislili ljudi pod utjecajem vjere.
Koji serijat,kako je postavljeno pitanje :?

Definitivno serijat,bar ne onaj koji postoji u praksi, nije jednako Bozija rijec i to ne tvrde ni najradikalniji muslimani :-?

Ako je pitanje postavljeno u smislu da vjeruju da je serijat predvidjen Bozijim propisima onda jeste istina da je to Bozija rijec!
Ni meni nije jasno dosta odgovora, zato sam i otvorio temu (plus da prozivam novinare za cherry picking). Mozda ima tu i ovoga sto je kolega kritichar maloprije pomenuo - dosta ljudi jednostavno ne poznaje vjeru kojoj pripadaju, barem deklarativno.
kritichar

#29 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by kritichar »

Alfons Kauders wrote:
Pitanje je da li se moze reci da oni koji su tako odgovorili na pitanja koja citiras zapravo i nisu muslimani? Mislim ako se sami svrstavaju u muslimane, a ocito nisu vjernici?
Ja kao čovjek, obični smrtnik, nemam pravo druge ljude, isto smrtnike nazivati nevjernicima tek tako, a oni se izješnjavaju da su vjernici

zašto su neki ovako odgovorili, da li je iz neznanja ili nemarnosti i ravnodušnosti, ne znam, samo znam da svaki musliman, ako hoće biti musliman mora priznati cijeli Kur'an, i ne smije ohalaliti Veliki grijeh i tu nema rasprave.
hAZNADAR

#30 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by hAZNADAR »

PEW je samo jos jedno glupo zapadnjacko sranje, bez obzira koliko kotirali kao veliki i relevantni.

Diskreditovano je cijelo istrazivanje samo zbog jedne nebuloze - naveli su "poznavanje nacela krscanstva" kao nesto jako bitno i u rangu sa tolerancijom, demokratijom,..

Sto bas krscanstva, sto ne budizma, judeizma, hinduizma,.. pa da eto bar govorimo o nekoj obrazovanosti i poznavanju drustava na planeti. Cim se poznavenje nacela krscanstva provuklo u grupu pitanja o osnovnim ljudskim pravima i slobodama - to znaci samo jedno. PEW je samo jos jedno islamofobicno sranje koje toleranciju i demokratiju tumaci kroz slicnost krcanstvu.

U prijevodu - tolerantniji su oni muslimani koji vise lice krscanima . :roll: :D
Alfons Kauders

#31 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

kritichar wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ja kao čovjek, obični smrtnik, nemam pravo druge ljude, isto smrtnike nazivati nevjernicima tek tako, a oni se izješnjavaju da su vjernici

zašto su neki ovako odgovorili, da li je iz neznanja ili nemarnosti i ravnodušnosti, ne znam, samo znam da svaki musliman, ako hoće biti musliman mora priznati cijeli Kur'an, i ne smije ohalaliti Veliki grijeh i tu nema rasprave.
Znam, ali maloprije si rekao za par stvari da "izvode iz vjere" i da se ne mogu halaliti... Npr. ako ga je neko pristavio prije braka, onda je otpadnik iz vjere - tako da si manje vise rekao da nisu vjernici. Mislim, nisi direktno, ali to je to.

Ja mislim da je masa ovih neobicnih odgovora rezultat neznanja, nista drugo. Osim onih 3% koji su ocito vec totalno radikalizirani i bolje bi se snasli u talibanskom Afganistanu nego u Bosni.
Alfons Kauders

#32 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

hAZNADAR wrote:PEW je samo jos jedno glupo zapadnjacko sranje, bez obzira koliko kotirali kao veliki i relevantni.

Diskreditovano je cijelo istrazivanje samo zbog jedne nebuloze - naveli su "poznavanje nacela krscanstva" kao nesto jako bitno i u rangu sa tolerancijom, demokratijom,..

Sto bas krscanstva, sto ne budizma, judeizma, hinduizma,.. pa da eto bar govorimo o nekoj obrazovanosti i poznavanju drustava na planeti. Cim se poznavenje nacela krscanstva provuklo u grupu pitanja o osnovnim ljudskim pravima i slobodama - to znaci samo jedno. PEW je samo jos jedno islamofobicno sranje koje toleranciju i demokratiju tumaci kroz slicnost krcanstvu.

U prijevodu - tolerantniji su oni muslimani koji vise lice krscanima . :roll: :D
Tako je, treba diskreditovati cijelo istrazivanje radi jednog pitanja.

A zasto bas krscanstvo? Pa mozda zato jer je najveca reiligija u zemlji istrazivaca?

Da je istrazivanje radio neki institut iz Indije, Izraela ili Vijetnama, vjerovatno bi neke druge religije bile u pitanju.
kritichar

#33 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by kritichar »

Alfons Kauders wrote:Znam, ali maloprije si rekao za par stvari da "izvode iz vjere" i da se ne mogu halaliti... Npr. ako ga je neko pristavio prije braka, onda je otpadnik iz vjere - tako da si manje vise rekao da nisu vjernici. Mislim, nisi direktno, ali to je to.

Ja mislim da je masa ovih neobicnih odgovora rezultat neznanja, nista drugo. Osim onih 3% koji su ocito vec totalno radikalizirani i bolje bi se snasli u talibanskom Afganistanu nego u Bosni.
samo činenje velikog grijeha ne izvodi iz vjere, sve dok taj koji ga čini smatra da čini nešto pogrešno, ali eto iz nekog razloga to ipak čini
onda kada neko počne na to gledati kao normalno i kako je u anketi rečeno opravdano onda to je ohalaljivanje nečega što je Bog strogo zabranio i suprostavljanje Bogu, e to izvodi iz vjere

ja mogu nabrojati koje stvari nemaju veze sa islamom, koje imaju, ali ne mogu reći ti nisi, a ti jesi vjernik, jer to je između čovjeka i Boga i zašto neko radi određenu stvar i govori nešto, najbolje On zna i on će suditi
NIN

#34 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by NIN »

Alfons Kauders wrote:
hAZNADAR wrote:PEW je samo jos jedno glupo zapadnjacko sranje, bez obzira koliko kotirali kao veliki i relevantni.

Tako je, treba diskreditovati cijelo istrazivanje radi jednog pitanja.

A zasto bas krscanstvo? Pa mozda zato jer je najveca reiligija u zemlji istrazivaca?

Da je istrazivanje radio neki institut iz Indije, Izraela ili Vijetnama, vjerovatno bi neke druge religije bile u pitanju.
...ili mozda bas zato sto je islamska tradicija i kultura najvise isprepletena s krscanskom tokom istorije - od krstaskih ratova i Andaluzije pa sve do danasnje navodne islamofobije koja je najocitija u nazovi krscanskom svijetu, pa otud i pitanje.
nasa

#35 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by nasa »

Poznavanje nacela krscanstva i islama pa i drugih religija je dio opce kulture ,ako pricamo o medjureligijskoj toleranciji onda pitanje o poznavanju nacela krscanstva upuceno muslimanima ima smisla kao sto bi imalo smisla obrnuto uputiti krscanima,ako je tako uradjeno onda je sve OK!
Alfons Kauders

#36 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

kritichar wrote:
Alfons Kauders wrote:Znam, ali maloprije si rekao za par stvari da "izvode iz vjere" i da se ne mogu halaliti... Npr. ako ga je neko pristavio prije braka, onda je otpadnik iz vjere - tako da si manje vise rekao da nisu vjernici. Mislim, nisi direktno, ali to je to.

samo činenje velikog grijeha ne izvodi iz vjere, sve dok taj koji ga čini smatra da čini nešto pogrešno, ali eto iz nekog razloga to ipak čini
onda kada neko počne na to gledati kao normalno i kako je u anketi rečeno opravdano onda to je ohalaljivanje nečega što je Bog strogo zabranio i suprostavljanje Bogu, e to izvodi iz vjere

ja mogu nabrojati koje stvari nemaju veze sa islamom, koje imaju, ali ne mogu reći ti nisi, a ti jesi vjernik, jer to je između čovjeka i Boga i zašto neko radi određenu stvar i govori nešto, najbolje On zna i on će suditi
Ok, ja za Bajram obidjem starce, rucam, odem kuci, legnem spavat - nisam vjernik jer se ne smatram takvim

Neko uradi isto, al produzi u grad, povuce cizu dande, popije bocu votke, zgazi nekog autom - vjernik je jer smatra da je vjernik

A "ohalalivanja" ima jos u studiji, samo nisam sve citirao, npr. za razvod, gay populaciju i sl.
Alfons Kauders

#37 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

NIN wrote:
...ili mozda bas zato sto je islamska tradicija i kultura najvise isprepletena s krscanskom tokom istorije - od krstaskih ratova i Andaluzije pa sve do danasnje navodne islamofobije koja je najocitija u nazovi krscanskom svijetu, pa otud i pitanje.
Da, i zato jer krscanstvo ima najvise dodira sa judaizmom... A obje religije su uvijek imale najvise dodira sa islamom.
kritichar

#38 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by kritichar »

Alfons Kauders wrote: Ok, ja za Bajram obidjem starce, rucam, odem kuci, legnem spavat - nisam vjernik jer se ne smatram takvim

Neko uradi isto, al produzi u grad, povuce cizu dande, popije bocu votke, zgazi nekog autom - vjernik je jer smatra da je vjernik

A "ohalalivanja" ima jos u studiji, samo nisam sve citirao, npr. za razvod, gay populaciju i sl.
za neke je vjera više tradicija, vuku te islamske običaje i to je sve

razvod je halal mada mrska stvar, a gay nije
Alfons Kauders

#39 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

kritichar wrote:
Alfons Kauders wrote: Ok, ja za Bajram obidjem starce, rucam, odem kuci, legnem spavat - nisam vjernik jer se ne smatram takvim

za neke je vjera više tradicija, vuku te islamske običaje i to je sve

razvod je halal mada mrska stvar, a gay nije
Ali imas i na zapadu sekulariste, agnostike i ateiste koji drze do krscanske tradicije, ali se ne smatraju krscanima. I ja drzim do nase tradicije, ali nisam vjernik.

A onda na gejevima otpada jos 5%, mislim ako je i to un-halalable. :D
Alfons Kauders

#40 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

nasa wrote:Poznavanje nacela krscanstva i islama pa i drugih religija je dio opce kulture ,ako pricamo o medjureligijskoj toleranciji onda pitanje o poznavanju nacela krscanstva upuceno muslimanima ima smisla kao sto bi imalo smisla obrnuto uputiti krscanima,ako je tako uradjeno onda je sve OK!
Koliko sam ja upratio, samo su muslimani bili ispitanici.
In only three of the 37 countries where the
question was asked do at least half of
Muslims say they know a great deal or some
about Christian beliefs and practices. In
Thailand, where Muslims were asked to
rate their knowledge of Buddhism, less than
one-in-five say they are familiar with the
Buddhist faith.
However, substantial proportions of
Muslims in the sub-Saharan African
countries surveyed do say they know some
or a great deal about the Christian faith. At
least half of Muslims say they are
knowledgeable about Christianity in
Mozambique (61%) and Guinea Bissau
(55%), while four-in-ten or more in Ghana
(46%), Kenya (45%), the Democratic
Republic of Congo (44%), Ethiopia (44%),
Uganda (44%), Chad (42%) and Liberia
(41%) say the same. Fewer than one-in-five
Muslims say they are familiar with
Christianity in only one sub-Saharan
African country: Niger (17%).
Bosnia-Herzegovina is the only country
outside sub-Saharan Africa where about
half (51%) of Muslims say they know some
or a great deal about Christianity.
Dakle postavljana su i pitanja o drugim vjerama, ali samo tamo gdje je to imalo smisla (pitanje je sta nas dedo u francuzici zna o budizmu). Tako da otpada i ona zamjerka gospon Haznadara.
kritichar

#41 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by kritichar »

tih 5 je već ohalalilo nešto drugo, oni su već u onih 26% i 42
nasa

#42 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by nasa »

Alfons Kauders wrote:Ok, ja za Bajram obidjem starce, rucam, odem kuci, legnem spavat - nisam vjernik jer se ne smatram takvim

Ma nije to tako ,mi ne zivimo u zemlji koja zakonom regulise neke vjeske propise niti cak u vecinski muslimanskoj zemlji tako da vjera ostaje izbor pojedinca ,a manifestacija iste u skladu s recimo kulturolosko - obicajnim nasljedjem koje nema bas uvijek veze s vjeskim propisima.
Jednostavno ne postoji nacin na koji se moze provjeriti bilo cije vjerovanje tako da je kritichar upravu sve dok neko jasno i otvoreno ne krsi neke propise ne mozes reci da je pogresna njegova vjera pa i kada to ucini ima pravo na pokajanje itd.

Meni je uvijek zanimljivo to iscudjavanja nad necijim dozivljajem vjere ili prica vjernici podrzavaju druge vjernike tako sto ne kazu da su nevjernici kada cine lose stvari,to uopce nema veze s tim vec upravo s nacelima islama po kojim Boziji sud je za vjeru ili nevjeru mjerodavan ,a ne ljudski....Mi samo mozemo suditi u skladu sa zakonima zemlje u kojoj zivimo.

Osim toga,zar stvarno ocekujes od vjernika da drugog vjernika utjeruju u ispravnu vjeru pa zar to nije malo radikalniji pristup islamu :wink: :D

I sta je problem s razvodom?
Alfons Kauders

#43 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

kritichar wrote:tih 5 je već ohalalilo nešto drugo, oni su već u onih 26% i 42
I ja mislim...

Onda ima ovo:
Comfort Level with Son or Daughter
Marrying a Christian
% of Muslims who say they would be
very/somewhat comfortable
Son Daughter Diff.
Southern-Eastern Europe
Russia 52 39 +13
Albania 77 75 +2
Bosnia-Herz. 16 14 +2
Dalje, 14% smatra da je abortus moguce moralno opravdati.

16% ne vide nista nemoralno u alkoholu

94% vjeruje u vjerske slobode (za ostale vjere)

Problem je, kako god da ga okrenes, sto ispada da dobar dio muslimana po tvojoj definiciji otpada iz vjere i prelazi u moju ekipu. :D
kritichar

#44 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by kritichar »

nasa wrote: Boziji sud je za vjeru ili nevjeru mjerodavan ,a ne ljudski.
:thumbup: kako ona zna reći, da sam ja ovako jednostavno znao objasniti :oops: :lol:
kritichar

#45 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by kritichar »

Alfons Kauders wrote:

abortus je u nekim slučajevim opravdan, i ovo za vjerske slobode nemam šta prigovoriti
Alfons Kauders

#46 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

nasa wrote:
Alfons Kauders wrote:Ok, ja za Bajram obidjem starce, rucam, odem kuci, legnem spavat - nisam vjernik jer se ne smatram takvim

Ma nije to tako ,mi ne zivimo u zemlji koja zakonom regulise neke vjeske propise niti cak u vecinski muslimanskoj zemlji tako da vjera ostaje izbor pojedinca ,a manifestacija iste u skladu s recimo kulturolosko - obicajnim nasljedjem koje nema bas uvijek veze s vjeskim propisima.
To otprilike i ja tvrdim - dosta ispitanika pokazuje da je rijec o kulturoloskom naslijedju, a ne o vjeri.
Jednostavno ne postoji nacin na koji se moze provjeriti bilo cije vjerovanje tako da je kritichar upravu sve dok neko jasno i otvoreno ne krsi neke propise ne mozes reci da je pogresna njegova vjera pa i kada to ucini ima pravo na pokajanje itd.
S ovim se ne slazem. Ako samo Bog sudi, i ako samo on moze znati kakav je ko vjernik, zasto se onda u to petljaju ovozemaljski vjerski autoriteti? Zasto gube vrijeme, ako je ce suditi samo Bog, i ako je sve ionako predodredjeno?
Meni je uvijek zanimljivo to iscudjavanja nad necijim dozivljajem vjere ili prica vjernici podrzavaju druge vjernike tako sto ne kazu da su nevjernici kada cine lose stvari,to uopce nema veze s tim vec upravo s nacelima islama po kojim Boziji sud je za vjeru ili nevjeru mjerodavan ,a ne ljudski....Mi samo mozemo suditi u skladu sa zakonima zemlje u kojoj zivimo.

Osim toga,zar stvarno ocekujes od vjernika da drugog vjernika utjeruju u ispravnu vjeru pa zar to nije malo radikalniji pristup islamu :wink: :D

I sta je problem s razvodom?
Za razvod se nerijetko kaze da je Allahu najmanje milo dopusteno djelo, a po vjerskim propisima dopusteno je dosta stvari koje su nam danas totalno neprihvatljive, zato sam ga naveo. I pored toga, 60% muslimana u BiH u razvodu ne vidi nista sporno, ogroman procenat u istrazivanju.

Ne ocekujem da vjernici "utjeruju" druge vjernike u vjeru, ali ako mi na ovom svijetu ne mozemo reci ko je vjernik a ko ne, ispada da se onda sutra Kacavenda moze nazvati muslimanom i samo Bog zna da li je on stvarno musliman. :D To mi ne ide u glavu.
Alfons Kauders

#47 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

kritichar wrote:
Alfons Kauders wrote:

abortus je u nekim slučajevim opravdan, i ovo za vjerske slobode nemam šta prigovoriti
Pa kako onda da u vecini muslimanskih zemalja nema slobode vjere kako je mi poznajemo? Jesmo li barem po tome veci vjernici od Saudijaca?
kritichar

#48 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by kritichar »

Alfons Kauders wrote: Pa kako onda da u vecini muslimanskih zemalja nema slobode vjere kako je mi poznajemo? Jesmo li barem po tome veci vjernici od Saudijaca?
Tamo nije šeriat, pravi šeriat je bio za vrijeme hilafeta, i nema ga od tada
Alfons Kauders

#49 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by Alfons Kauders »

kritichar wrote:
Alfons Kauders wrote: Pa kako onda da u vecini muslimanskih zemalja nema slobode vjere kako je mi poznajemo? Jesmo li barem po tome veci vjernici od Saudijaca?
A tada je bilo vjerskih sloboda u modernom smislu?
kritichar

#50 Re: Pew istrazivanje o muslimanima vascijelog dunjaluka

Post by kritichar »

Alfons Kauders wrote:
kritichar wrote:
A tada je bilo vjerskih sloboda u modernom smislu?
prisile u vjeri nije bilo, kao što nije bilo ni kod nas za vrijeme turaka
Post Reply