BOŠNJACI KRŠĆANI
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#26 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
Cerića naravno, samo dok položi razliku predmeta

-
ušće
#27 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
JoseMujica wrote:Cerića naravno, samo dok položi razliku predmeta![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
hebi se @hoze oplakah , a vakat mi spavati ...
- cyprus
#28 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
Čuj kardinal... Za takvu crkvu bi trebo papatheTruePath wrote:bosnjacki kardinalcyprus wrote:Bošnjačka katolička crkva![]()
![]()
koga bi uzeli?
- animals
#29 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
Pravoslavci u svakoj drzavi imaju svoju crkvu, dok je u katolika jedinstvena Rimokatolicka sa sjedistem u Vatikanu..tako da ne moze postojati Bosnjacka katolicka crkva...
- JoseMujica
#30 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
BKC već ima i klko se sjećam u tom kinu je svjevremeno igrao Pod zastavom Muhameda, tako da je halal naziv
a treba nam hitno BPC, a ne mislim na VRS vego na БПЦ
да ту ангажујемо јединог тренутно слободнг попа
друга нашег влјеног ПреЦедника Качавенду

a treba nam hitno BPC, a ne mislim na VRS vego na БПЦ
да ту ангажујемо јединог тренутно слободнг попа
-
Cybernetic
#31 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
Dokle ce moderatori vise tolerisati ovakve "teme"? Ovaj podforum vise lici na zidove javnog zahoda nego ozbiljnu platformu za diskusije. Isto vazi za pdf historija.
- BHCluster
#32 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
Ja mislim da si se malo vise presaugo ipak radi se o katolickoj crkvi.cyprus wrote:Bošnjačka katolička crkva![]()
![]()
-
miki.ba
#33 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
Fin pokušaj do sada prvi na ovom forumu, al ipak mislim da bi te stereotipe trebali poceti razbijati kod predstavnika Bošnjackog naroda i unutar Bošnjackog naroda, pa tek onda krenuti dalje...naravno prvo od Cerica.
- Liga Rojalista
#34 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
Što trolate bezveze tipa Cerić i sl?Jel to hoćete da ste smiješni?Samo pokazujete kolko ste vi (neopredjeljeni)izkompleksirani sa svima što nosi prefiks bošnjački,ne može ni jedna tema proći da se Cerić ne spomene...žalosno.
Sa druge strane bošnjačka katolička crkva ne može da postoji jer ovdje katolička crkva djeluje 1000 godina sa svojim biskupijama.Eventualni bošnjaci vjernici bi bili u sklopu Vrhobosanske nadbiskupije i sl.
Sa druge strane mogla bi se organizirati BPC po uzoru na srpsku i grčku pravoslavnu crkvu...samo što bi priznavanje njene autokefalnosti bilo jako teško da ne kažem ne moguće.
Sa druge strane bošnjačka katolička crkva ne može da postoji jer ovdje katolička crkva djeluje 1000 godina sa svojim biskupijama.Eventualni bošnjaci vjernici bi bili u sklopu Vrhobosanske nadbiskupije i sl.
Sa druge strane mogla bi se organizirati BPC po uzoru na srpsku i grčku pravoslavnu crkvu...samo što bi priznavanje njene autokefalnosti bilo jako teško da ne kažem ne moguće.
- MuaDib
#35 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
Jel to predstava u BKC-ucyprus wrote:Bošnjačka katolička crkva![]()
![]()
- escobar__
#36 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
Jesi ti dosadan lik sa Cerićem. Majke mi, siguran sam da ga noćima sanjaš.miki.ba wrote:Fin pokušaj do sada prvi na ovom forumu, al ipak mislim da bi te stereotipe trebali poceti razbijati kod predstavnika Bošnjackog naroda i unutar Bošnjackog naroda, pa tek onda krenuti dalje...naravno prvo od Cerica.
I nije ovo pokušaj, pogledaj onu anketu, možeš mislit da ima i Bošnjaka kršćana, agnostika i ateista. Šokantno zar ne, a cijeli život te uče da su svi Bošnjaci muslimani.
-
theTruePath
#37 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
escobar__ wrote:Jesi ti dosadan lik sa Cerićem. Majke mi, siguran sam da ga noćima sanjaš.miki.ba wrote:Fin pokušaj do sada prvi na ovom forumu, al ipak mislim da bi te stereotipe trebali poceti razbijati kod predstavnika Bošnjackog naroda i unutar Bošnjackog naroda, pa tek onda krenuti dalje...naravno prvo od Cerica.
I nije ovo pokušaj, pogledaj onu anketu, možeš mislit da ima i Bošnjaka kršćana, agnostika i ateista. Šokantno zar ne, a cijeli život te uče da su svi Bošnjaci muslimani.
-
theTruePath
#38 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
I tebe bi trebalo pitati,sanjas li ti reisa?JoseMujica wrote:Cerića naravno, samo dok položi razliku predmeta![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- sema911s
#39 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
kako jednom ne skontate da u bosni zive ta kako kazu kontititivna naroda(Sta god to znacilo) i da ako si ti krscanin nemora znacit da si hrvat, il pravoslavac srbijanac(srbin) onda si i crnogorac,. il musliman da si bosnjak,.,
vama treba kacevanda da vam ga utjera pa vam mozda udje i ceric da vam ga utjera pa vam mozda izadje
skontaj da u bosni kako god vi zeljeli koji ste nas podjelili 90tih zive BOSANCI I HERCEGOVCI te podjele na bosnjake ,srbe, hrvate su samo ideoloske bolesne ideje vasih vodja koji su il zavrsili u zatvoru il zatrpani 2 metra pod zemljom na koje vam se i popiskim i pokakam prestanite vise kenjat nadjite kakav posao pa zarite koju marku
vama treba kacevanda da vam ga utjera pa vam mozda udje i ceric da vam ga utjera pa vam mozda izadje
skontaj da u bosni kako god vi zeljeli koji ste nas podjelili 90tih zive BOSANCI I HERCEGOVCI te podjele na bosnjake ,srbe, hrvate su samo ideoloske bolesne ideje vasih vodja koji su il zavrsili u zatvoru il zatrpani 2 metra pod zemljom na koje vam se i popiskim i pokakam prestanite vise kenjat nadjite kakav posao pa zarite koju marku
- JoseMujica
#40 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
zašto da netheTruePath wrote:I tebe bi trebalo pitati,sanjas li ti reisa?JoseMujica wrote:Cerića naravno, samo dok položi razliku predmeta![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
kokise
#41 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
Jedno je sigurno. Ako je se od 30.000 Bosnjaka u Hrvatskoj izjasnilo da je 500 krcana; onda znamo sta nas ceka u Bosni.
Za ocekivati da ce biti u Bosni nekoliko desetina hiljada Bosnjaka katolicke vjere.
Za ocekivati da ce biti u Bosni nekoliko desetina hiljada Bosnjaka katolicke vjere.
-
theTruePath
#42 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
vrlo moguce da su ti bosnjaci pokrsteni,preko braka i sl,,ja sumnjam da ce se u Bosni pokrstiti na desetine hiljada muslimanakokise wrote:Jedno je sigurno. Ako je se od 30.000 Bosnjaka u Hrvatskoj izjasnilo da je 500 krcana; onda znamo sta nas ceka u Bosni.
-
kokise
#43 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
Ne radi se o Bosnjacima koji su uvijek bili katolici. Recimo najvise ih je se izjasnilo katolicima Bosnjacima u opstini Bosnjaci. U toj opstini zive katolici Bosjaci vec od 17. vijeka i jedan dio njih je se uvijek tako izjasnjavao.theTruePath wrote:vrlo moguce da su ti bosnjaci pokrsteni,preko braka i sl,,ja sumnjam da ce se u Bosni pokrstiti na desetine hiljada muslimanakokise wrote:Jedno je sigurno. Ako je se od 30.000 Bosnjaka u Hrvatskoj izjasnilo da je 500 krcana; onda znamo sta nas ceka u Bosni.
Onda imas selo Bosnjani u sred Hrvatske; takodjer katolicko selo pa selo Bosnjaci itd. Radi se o Bosnjacima katolicima koji su izbjegli Bosnu za vrijeme osmanlija. Hrvatska je puna ljudi koji nose ime Bosnjak. Vecina su asmilirani no jedan manji dio ocito ima povezanosti sa Bosnom.
U opcini Bosnjaci jos uvijek se svake godine organizuju folklorne feste na kojima se oblaci tradicionalna Bosnjacka nosnja. Dio katolika se nije asimilrao u Hrvatsku naciju no taj dio je mal u RH ali u BiH ocekujemo da ce biti jako mnogo katolika koji ce biti Bosnjaci.
Na proslom ppisu u Bosni je se izjasnilo nekoliko hiljada ljudi kao Bosnjaci-katolici, Bosanci katolici, Bosansci-pravoslavci, katolici itd.
-
theTruePath
#44 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
Aha,ako je tako,drago mi je cuti 
- sema911s
#45 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
pa nego sta ces drugacije bit nego bosanski katolik il bosanski musliman il bosanski pravoslavac
-
ivannn
#46 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
jedno pitanje za uvodničara:Liga Rojalista wrote:Hajmo govoriti o necemu sto se kod nas u BIH smatra tabu a ne bi trebalo nipošto biti tabu.
Da li ikako obitava ovaj dio našeg naroda.Da li vas ima u BIH?Kako se emancipirate u društvu?Koje su vaše želje?Kako vi gledate na društvenu stvarnost Bosne i Hercegovine?Kako vam možemo pomoći i šta bi mi ostali Bošnjaci trebali uraditi i promjeniti po tom pitanju?
Temu može naravno svak diskutovati a ja sve učesnike molim da se suzdrže od nacionalističkih ispada i trolanja.
osim fra Antuna, tko se tada još smatrao bošnjacima krajem 19. st.?
tko su ti Bošnjaci 19. st, a tko su Bošnjaci ovog stoljeća?
malo sam zbunjen...
-
kokise
#47 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
Pa svi franjevci. Fra Antun Knezevic i Fra Ivan Frano Jukic su bili specificni zato sto su pokrenuli prve novine "bosanski prijatelj" koje su tiskane za cilj ocuvanja Bosnjackog imena kod katolika.ivannn wrote:jedno pitanje za uvodničara:Liga Rojalista wrote:Hajmo govoriti o necemu sto se kod nas u BIH smatra tabu a ne bi trebalo nipošto biti tabu.
Da li ikako obitava ovaj dio našeg naroda.Da li vas ima u BIH?Kako se emancipirate u društvu?Koje su vaše želje?Kako vi gledate na društvenu stvarnost Bosne i Hercegovine?Kako vam možemo pomoći i šta bi mi ostali Bošnjaci trebali uraditi i promjeniti po tom pitanju?
Temu može naravno svak diskutovati a ja sve učesnike molim da se suzdrže od nacionalističkih ispada i trolanja.
osim fra Antuna, tko se tada još smatrao bošnjacima krajem 19. st.?
tko su ti Bošnjaci 19. st, a tko su Bošnjaci ovog stoljeća?
malo sam zbunjen...
No svi franjevci su se smatrali katlocima Bosnjacima a Hrvate nazivali drugim etnosom. Evo recimo Fra Jako Baltic i njegove knjige:
http://i37.klix.com/wwndr5.jpg
http://i34.klix.com/14uyp77.jpg
http://i38.klix.com/2uqbrxw.jpg
http://i36.klix.com/1z5lq9t.jpg
http://i35.klix.com/2u8fjio.jpg
http://i38.klix.com/2wpqfb7.jpg
http://i38.klix.com/2n7dswg.jpg
Nadji mi jednog porijeklom bosanskog franjevca koji nije pisao da su Bosnjaci jedini etnos starosijedilacki prije 19. vijeka.
Fra Antun Knezevic je bio specifican zato sto je bio bas nacionalista i preporoditelj. Drugi franjevci su jednostavno samo pisali o Bosnjastvu bez nekog deranja (vidi linkove).
-
tnnt
#48 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
stalno spominjete te fratre, zašto ne spomenite da su sve muslimane smatrali Turcima
ako ćemo im vjerovati da smo mi Hrvati ustvari Bošnjaci katolici
onda ćemo im i vjerovati da su današnji Bošnjaci ustvari Turci
ako ćemo im vjerovati da smo mi Hrvati ustvari Bošnjaci katolici
onda ćemo im i vjerovati da su današnji Bošnjaci ustvari Turci
- MuaDib
#49 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
Par lasta ne čini proljeće...i ja mogu reči danas da sam Ilir, napisti knjigu, i sutra za 200 godina neko dođe uzme knjigu i kaže, vidiš da ima Ilira.
-
kokise
#50 Re: BOŠNJACI KRŠĆANI
Samo sto su ih Bosanski kraljevi nazivali iskljucivo Bosnjanima. A Pape (najveci autortet katolicki) je nazivai Bosnjane katolike:MuaDib wrote:Par lasta ne čini proljeće...i ja mogu reči danas da sam Ilir, napisti knjigu, i sutra za 200 godina neko dođe uzme knjigu i kaže, vidiš da ima Ilira.
Znaci naciom ih nazivali. Samo totalni idiot moze doci i reci da su to neke laste. Bosanski kraljevi, Bosanski banovi, Pape, putopisci, fratri."Nationen Boossnessium shizzmaticium"
Evo kako je prvi putopisac koji je u historiji bosne stigao u Bosnu nazvao katolike- Benedikt Kuripesich 1532:
U spomenutom kraljevstvu Bosni nasli smo tri naroda, nacije i vjere. Prvi su starosjedioci Bosnjaci, koji su rimo-krscanske vjere. Njima je Turcin, kada je osvojio kraljevstvo Bosnu, dozvolio, da drze svoju vjeru i ostanu u zemlji. Drugo su Srbi, koje oni zovu Vlasima, a mi ih zovemo Cicima ili Martolozima. Ovi su dosli iz mjesta Smedereva i grckoga Beograda, a vjere su sv. Pavla... Treci narod su pravi Turci. Ti, narocito ratnici i cinovnici, s velikim tiranstvom vladaju objema prije spomenutim narodima, krscanskim podanicima.."
Sve Lasta do Laste. Kazite onim budalama u Tuzli da promjene nadpis ispod Tvrtkovog spomenika. Neka umjesto :kralj Tvrtko napisu:"Lasta Tvrtko."