PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Mlad i Nevin

#26 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by Mlad i Nevin »

Albert Heijn wrote:
Mlad i Nevin wrote:Definitivno je preskupo. Mislim da je pametnije uplatiti vozački ispit nego uplatiti za exkurziju. Naravno da je to sjajno iskustvo ali Bože moj, mi u BiH moramo naći kompromis. Ja nisam išao na exkurziju, radije sam položio vozački, i nimalo mi nije žao zbog toga.
Zato si ostao nevin :P :D :D :D :lol:
Kako sam baksuz sa ženama, jedini bih ja ostao suh na exkurziji :D

A da sam odabrao exkurziju umjesto vozačkog, ne bih ga ni danas položio. Danas imam troškove fakulteta, pa sada brat treba polagati vozački, i upisati se na fakultet, tako da mi ni najmanje nije žao što sam napravio taj izbor. Te priče da se vozački može polagati i kasnije za mene ne igraju uloge, jer mogao bih ga priuštiti tek kad se osamostalim, a ovako dosta olakšam i porodici, jer roditelji mi ne voze a uvijek treba negdje se vrndati autom. A iskreno ako ćemo, nisam nešto gotivio razred tako da mi nije žao što sam propustio exkurziju sa njima.
Last edited by Mlad i Nevin on 06/05/2013 10:30, edited 1 time in total.
theTruePath

#27 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by theTruePath »

soul_assassin wrote:Koliko god vozački bio potreban u životu, uvijek bi izabrao ekskurziju. Navodim vozački jer se obično to nudi na kraju srednjoškolskog obrazovanja. Ekskurzija je jednom, što je mislim dovoljan razlog.

U današnja vremena je teže otići jer se kriza produbila. Od 30-tak ljudi u mom razredu išlo je samo četvero u Španiju prije par godina. Obično ima još par likova koji bi mogli otići ali odbiju zbog raje koja ne ide, što je također besmisleno po meni.
Pa ko si ti da kazes sta je besmisleno sta ne? ja sam isto odbio,mogao sam rahat (s finansijske strane) al nisam htio
mumy

#28 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by mumy »

Nisam ni ja isla,ni na malo ni na veliku maturu.Ne mislim da sam nesto propustila u zivotu.Moji su imali love,al eto nisam nesto tad htjela.Ali polozila sam vozacki to ljeto :D
sanjam-te

#29 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by sanjam-te »

Ja sam vala išla na sve moguće ekskurzije koje su bile od osnovne škole do faxa..kad god se gdje išlo, išla sam...a roditelji su bili u prilično lošoj finansijskoj situaciji...ali, ja sam štedila od sovg džeparca koliko god sam mogla, a finih se para nabere kad znaš da sačuvaš, te rođendan, te bajrami, te onako...a nije da sam imala svaki dan 5-10KM da potrošim, koliko vidim danas da djeca imaju...u osnovnoj je bilo max 1KM dnevno, srednja 10KM sedmično, fax kako kad...ali kako god, nisu bikle neke pare ali ipak sam uspjela uštediti bar da imam para da trošim tamo na kes, ostalo se nekako skuckalo, roditelji najbolje znaju kako.

Kad je bila maturska ekskurzija od 32 u razredu, išlo nas je 28, ostali nisu htjeli, bilo ih je par koji nisu mogli i za njih smo skupljali cijelu godinu prije eks.

Ne volim kad ljudi kažu bolje vozačka....imaš cijeli život pred sobom da položiš taj vozački..i ja sam ga položila kroz godinu dana od maturske eks....vozačka jeste potrebnija i praktičnija,ali džaba ti vozačka ako nemaš auto da vozaš...a kad budeš imo auto do tad ćeš i vozačku skuckati.
bemi

#30 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by bemi »

Šteta bi bilo propustiti ekskurziju, išla sam i u osnovnoj i u srednjoj školi, u osnovnoj u Crnu Goru, na primorje, u srednjoj školi Italija. Kako smo bili druga generacija koja je poslij rata završila školu, zamislite koliko je tada bilo veliko tih nekih 500 KM (misaona imenica). Lično sam se zauzela da moji vršnjaci i ja svi odemo i "izganjala" nam donacije tako da smo platili samo pola iznosa. Obratila sam se ambasadama, većim kompanijama Vodovod, Elektroprivreda, nogometni savez BiH. Ključnu ulogu je odigrao Saša Vugdalić koji nas je angažovao na Koševu za defile i nošenje zastava (derbi Željo-Sarajevo) i platio nam naknadu za to i onda po povratku iz Italije nam priredio fantastičan doček u Ljubljani (večera u kineskom restoranu), zatim ambasada Švicarske, ambasador je predložio da povodom njegovog rođendana (u rezidenciji) gosti ne nose poklone, nego kovertu :-D za učenike i ekskurziju, a mi smo zauzvrat napravili catering za njegov rođendan, svako od nas je napravio neko bosansko jelo (on je snosio troškove namirnica), tako da je to bio event za pamćenje. Ostale firme poput Vodovoda su nam samo uplatile par stotina KM, zatim ako se dobro sjećam Ibrahim Spahić preko angažmana na festivalu Sarajevska zima nam je također pomogao. Sjećam se da je američki ambasador tada bio iznenađen što tražimo "charity", nego nas je savjetovao da zavrnemo rukave i sami zaradimo (tipa pranje šoferšajbi na benzinskim pumpama, itd.). Mislim da je to bio koristan savjet, nekako smo sami uspjeli organizovati i zaraditi, potrudili se i još više uživali u rezultatima. Ekskurzija je time dobila i veću dimenziju, bili smo ponosni na prve zarađene novce. Ovo danas sve preko grbače roditelja, niko nikakvih ideja, pa stvarno bi se dao osmisliti neki projekat...........
sanjam-te

#31 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by sanjam-te »

bemi wrote:Šteta bi bilo propustiti ekskurziju, išla sam i u osnovnoj i u srednjoj školi, u osnovnoj u Crnu Goru, na primorje, u srednjoj školi Italija. Kako smo bili druga generacija koja je poslij rata završila školu, zamislite koliko je tada bilo veliko tih nekih 500 KM (misaona imenica). Lično sam se zauzela da moji vršnjaci i ja svi odemo i "izganjala" nam donacije tako da smo platili samo pola iznosa. Obratila sam se ambasadama, većim kompanijama Vodovod, Elektroprivreda, nogometni savez BiH. Ključnu ulogu je odigrao Saša Vugdalić koji nas je angažovao na Koševu za defile i nošenje zastava (derbi Željo-Sarajevo) i platio nam naknadu za to i onda po povratku iz Italije nam priredio fantastičan doček u Ljubljani (večera u kineskom restoranu), zatim ambasada Švicarske, ambasador je predložio da povodom njegovog rođendana (u rezidenciji) gosti ne nose poklone, nego kovertu :-D za učenike i ekskurziju, a mi smo zauzvrat napravili catering za njegov rođendan, svako od nas je napravio neko bosansko jelo (on je snosio troškove namirnica), tako da je to bio event za pamćenje. Ostale firme poput Vodovoda su nam samo uplatile par stotina KM, zatim ako se dobro sjećam Ibrahim Spahić preko angažmana na festivalu Sarajevska zima nam je također pomogao. Sjećam se da je američki ambasador tada bio iznenađen što tražimo "charity", nego nas je savjetovao da zavrnemo rukave i sami zaradimo (tipa pranje šoferšajbi na benzinskim pumpama, itd.). Mislim da je to bio koristan savjet, nekako smo sami uspjeli organizovati i zaraditi, potrudili se i još više uživali u rezultatima. Ekskurzija je time dobila i veću dimenziju, bili smo ponosni na prve zarađene novce. Ovo danas sve preko grbače roditelja, niko nikakvih ideja, pa stvarno bi se dao osmisliti neki projekat...........
SVAKA ČAST!!!!! :thumbup:
ledeni_caj

#32 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by ledeni_caj »

Ko moze da ide nek ide, dobro je to iskustvo. Mi isli na kraju treceg, valjda da ne divljamo puno jer ima jos jedna godina. U Spaniju se islo, dobro bilo pravo. Kako smo se napili prvi dan u Italiji nismo se trijeznili ni ostatak putovanja, a ni dobar dio cetvrtog razreda. :D Jos Sarajevo osvojilo titulu te godine. Jest nekad bilo dobro jebo te. :lol: :lol:
de facto.
Location: ...jer me more uvik spasi,život krade,more vrati,vrime prođe,al' stoje sati.Tu san dite,to me hrani.

#33 Re: Maturska ekskurzija - roditelji, vrijedi li?

Post by de facto. »

FagusDrvo wrote:
A druga stvar što direktori škola uzmu sebi procenat pa narodu bude neizdrživo da pošalje dijete. Ali ja sam siguran da bi svaki roditelj poslao svoje dijete na ekskurziju. :thumbup:
Mislim da direktori škola ne uzimaju procenat.Odakle ti ta informacija?
Albert Heijn

#34 Re: Maturska ekskurzija - roditelji, vrijedi li?

Post by Albert Heijn »

de facto. wrote:
FagusDrvo wrote:
A druga stvar što direktori škola uzmu sebi procenat pa narodu bude neizdrživo da pošalje dijete. Ali ja sam siguran da bi svaki roditelj poslao svoje dijete na ekskurziju. :thumbup:
Mislim da direktori škola ne uzimaju procenat.Odakle ti ta informacija?
Pa neki sigurno uzimaju, a neki ne. Nisu ni svi direktori isti. U svakom slučaju, idu džaba, što je okej, jer imaju veliku odgovornost i brigu.
VelikiPatuljak

#35 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by VelikiPatuljak »

Mozda je mislio kada agencije daju ponude, da se malo gurne i direktoru ispod stola da bi izabrao njih.

Sjecam se kad je moja ekskurzija bila, pricalo se da se direktor uplusao za 3000-4000 KM. :)
kurty

#36 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by kurty »

VelikiPatuljak wrote:Mozda je mislio kada agencije daju ponude, da se malo gurne i direktoru ispod stola da bi izabrao njih.

Sjecam se kad je moja ekskurzija bila, pricalo se da se direktor uplusao za 3000-4000 KM. :)
jaka ti generacija bila ako je tako... pod "jaka" mislim na to da vas je onda sigurno bilo preko 4 odjeljenja...
danas je i frka sto fali djece... mnogo manjibroj njih je u generaciji nego prije 10tak godina
calculator

#37 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by calculator »

Meni je ova razrednica - gigant. Svaka joj čast :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Alena Lonić (31), nastavnica engleskog jezika u Osnovnoj školi Branko Ćopić u Donjim Agićima, kod Bosanskog Novog, postigla je nesvakidašnji uspjeh – založila se kod donatora da pomognu da njen cijeli razred, koji broji 15 maturanata, ode na ekskurziju potpuno besplatno.
Za jedno od najboljih odjeljenja ustanove u postratnoj BiH, škola je odlučila da ove godine organizuje matursko putovanje – četiri dana u Neumu. Tvrde, motiv im je bila i činjenica da većina djece dosad nije nikada putovala na more, niti gdje dalje, osim na izlet u Banju Luku koji su im ranije organizovali.
Image http://www.klix.ba/vijesti/bih/bosanski ... /160416055
tututuuuu

#38 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by tututuuuu »

Vrijedi svakog novcica. Osobito ova na kraju srednje, to je jednom u zivotu i nije isto poslije par prijatelja kad ode na more. Ja bih dao i gace s guzice da opet odem (mislim, da imam 18 godina opet). :D

Ja se (pojedinosti) slabo sjecam sa svoje ekskurzije al znam toliko da mi je bilo odlicno, napaljenom srednjoskolcu ne treba puno za srecu. :D Cak i ono ruzno tad danas mi izgleda kao provod.

ako ikako mozete posaljite ih.
annoy

#39 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by annoy »

Išla sam. Išlo se Budimpešta-Bratislava-Prag-Beč, s tim da smo se u Pragu zadržali (4 dana), a ostalo smo prošli. Premišljala sam se, ali bilo bi mi žao da nisam otišla. Nije sad bilo vanserijski, ali bilo je lijepo, vidjela lijepih stvari, upoznala ljude, družili se. Mislim da samo par ljudi iz razreda nije išlo. U osnovnoj školi na ekskurziju nisam išla jer je bilo baš skupo za samo par dana, a i iskreno društvo mi se nije sviđalo, i dosta nas nije išlo, pa razumijem da netko ne želi na ekskurziju iako može, makar ja mislim da može bit dobro sve i da imaš samo jednu osobu za druženje...upoznat će se već netko novi tamo. Mislim da je to jedno lijepo iskustvo kad mnogi mladi prvi put budu malo duže bez roditelja i treba iskusiti.

Međutim, kad vidim ove cijene, vrti mi se :-) Ja kad sam išla, a što nije bilo baš toliko davno, platili smo puno manje. Ove cifre koje se tu navode su mi preskupe. Mislim da je tad jedino Tunis bio negdje po toj cijeni, valjda zbog avionske karte. Sve drugo u Europi je bilo jeftinije
zavezata-vreca

#40 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by zavezata-vreca »

Za turu ita fra spa za koju skole uzimaju 700 km za 10 dana ... Preko sol azura ista tura kosta 299 km .... Ja sam prosle godine isao ovu turu ali 12 dana koja ukljucuje krstarenje barcekona civitavekia ... Cijena 550 km ... Masa maturanata je bilo iz sarajeva koji su se sami organizovali i isli mimo skole ... Za dosta manje para puno bolja tura .. Tako da da .. Skole uzimaju bezobrazno puno para za ekskurzije
cenecimoveocino

#41 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by cenecimoveocino »

Iz mog razreda niko ne ide,a mislim da ni iz cijele skole niko neide.7 odjeljenja Tehnicka Zenica.
U osnovnoj su bila dva dvospratna busa,kolko se sjecam isli su svi iz razreda a onaj jedan sto nije isao nije imao novca niti smo sakupljali jer nije htio a onaj drugi otisao u Francusku na tekmu,znam da je BiH igrala.Bilo je odlicno,Makarska 4-5 dana,disko,fatanja cura u haljinicama,ljubljena po sobama,igrali flase i tako te djecacke stvari.
Ona jedna sto je bila bas napredna zavrsila sa konobarom (da,da :izet: ju je konobar hotela gdje smo bili)znam da je to bila prava frka.
Lijepo sjecanje,nijedne slike nemam jer nisam prije 4 god imao telefon sa kamerom :mrgreen:
vjesticanametli

#42 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by vjesticanametli »

zavezata-vreca wrote:Za turu ita fra spa za koju skole uzimaju 700 km za 10 dana ... Preko sol azura ista tura kosta 299 km .... Ja sam prosle godine isao ovu turu ali 12 dana koja ukljucuje krstarenje barcekona civitavekia ... Cijena 550 km ... Masa maturanata je bilo iz sarajeva koji su se sami organizovali i isli mimo skole ... Za dosta manje para puno bolja tura .. Tako da da .. Skole uzimaju bezobrazno puno para za ekskurzije
Pa.dok krenu nastqvnici i.pov3du svoji djecu pa dok se ugradi direktor heheheh naravno da je skupo
¤ jelena ¤

#43 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by ¤ jelena ¤ »

Šteta je ne ići ako se ima, pod izgovorom tipa: ne ide pola razreda pa neću ni ja

ili... bolje ići na more s rajom, pa navest destinaciju u okruženju.

Nemaština je, naravno, druga priča...
kritichar

#44 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by kritichar »

Roditelji djevojcica se trebaju posebno potruditi da ih posalju na ekskurziju, kazu da odu kao djevojcice a vrate se kao zene, reklo bi se da steknu potrebno zivotno iskustvo.
¤ jelena ¤

#45 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by ¤ jelena ¤ »

:roll:

Srednja škola :arrow: maturant (ž) :arrow: djevojka od svojih 17 ili 18 godina.

18 godina :arrow: lično odgovara za svoje postupke, radno sposobna, odrasla osoba :arrow: mlada žena.
S4mpion

#46 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by S4mpion »

Nevjerovatno je koliko naivno ljudi pridaju značaja toj nekakvoj imaginarnoj vremenskoj granici od 18 godina, poslije koje, preko noći, navodno postaješ sveto lice.

18 godina ne znači apsolutno ništa ako nisi nezavisan, a upravo o takvima je riječ ovdje, dakle, saberite se ljudi.
zigson

#47 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by zigson »

¤ jelena ¤ wrote::roll:

Srednja škola :arrow: maturant (ž) :arrow: djevojka od svojih 17 ili 18 godina.

18 godina :arrow: lično odgovara za svoje postupke, radno sposobna, odrasla osoba :arrow: mlada žena.
jes al samo po zakonu
Capajebo

#48 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by Capajebo »

Nisam is'o, nakon niza incidenata dobili smo zabranu , ali svakako ne bi is'o.
18 jeste punoljetna, ali ne i odrasla i zrela osoba.
¤ jelena ¤

#49 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by ¤ jelena ¤ »

Prosto je nevjerovatno koliko ljudi polaze - i ni mm ne odstupaju - od svojih subjektivnih stavova, uskog kruga svojih ličnih poznanstava i svog ličnog iskustva dok govore o drugima

pa ih još i samouvjereno proglašavaju naivnim.

Kad je zakon u pitanju onda nema ''samo ovo'' i ''samo ono''.
To je tako i postoji razlog, biološki utemeljen, zbog čega je to baš tako, a ne nekako drugačije.

Sa 18 godina kad opljačkaš komšiju ideš u zatvor, potpuno isto kao i kriminalac sa svojih 50, a to što te opljačkani komšija smatra balavcem ne znači apsolutno ništa.

A 18 godina znači mnogo ako jesi nezavisan i zreo za svoje godine tj. ako te život naučio - ili natjerao - da budeš zreo, odgovoran i radno sposoban sa svojih 18 godina.

I nigdje ne piše da takvih, nezavisnih mladih ljudi, u kontekstu ove teme nema (čak naprotiv) i da govorimo samo o onima kojima roditelji finansiraju matursku ekskurziju ili odlaske na more.

Svako iznosi svoje mišljenje, a govorimo o hiljadama mladih o kojima pouzdano ne znamo ništa, sem našeg subjektivnog viđenja mladosti...nako...đuture.
animals

#50 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by animals »

Isao sam te 87, u Rovinj, bili i u Sloveniji..
ni sam ne znam odkud sam skupio pare..
misterija :D
ali lijepo je bilo..
Post Reply