Zavisi kako ti se zalomi. Deklarisano je da traju barem 10ak godina.
Pa obicne sijalice su ti 2-3KM, stedne malo bolje isto po 10ak KM, pa sta hoces za LED.
Gdje je slikano ovo gore, gledam malo nisu skupe sijalice, 10KM, jos OSRAM i Philips. Vidim da su pisali pogresnu snagu, oni stavljali onu kao ekvivalentnu obicnoj sijalici, a stvarna snaga 3-4W. Te sijalice po 3-4W (shodno tome cirka do 300-350 lm) su za pozarnog puta
Za nesto ozbiljnije, ne bih ispod 10-15W, i blizu 1000lm, a to sumnjam da je ispod 20ak KM za LED
Moze se razmisliti i o stednim sijalicama, sto da ne, ne mora biti led. Kupio sam Philips stednu, 12KM bila, svjetlosni fluks preko 1100lm, boja svjetlosti warm white (meni najprirodnija). Stavio je u kuhinju i nema vise coranja. U WC sam stavio LED, ugao osvjetljenosti 120°, 12W, i negdje oko 700lm.
Radni stol, GU10, 3W, 350lm, stavio prvenstveno zbog grijanja, jer je lampa blizu. I to je to, ostalo su obicne sijalice, za vlaknom
Sto se tice boje svjetlosti halogene su najbolje (najpribliznije suncu), aline koristim ih jer griju na pola metra.
Jeste to sve fino za LED, mala potrosnja, veliki stepen iskriscenosti (preko 90%), ali meni se nesto ne svidja ova izvjestacena svjetlost (kao i kod stednih). Vise mi odgovara halogenka i obicna sijalica, svjetlost je prirodnija, sam nacin dobijanja svjetlosti je prirodniji.
LED mi je vise fensi, za kafice, svjecice za novu godinu, ukrase i ostalo