Tacno tako i to je jedan od razloga sto postavih temu ali evo nisam znao da je u Vlasenici,mijesanoj opstini tada,vladao samo SDS.Mada sto da cude tako neorganizovani Bosnjaci Podrinja kada u Sarajevu na protestu nose zastave drzave od koje su se referendumom otcijepili...Luda kuca,sreca pa genocid nad Bosnjacima nije veci155_mm wrote:podrinje je jos od davnina strateski veoma bitna teritorija u planovima velike srbije. preko podrinja i istocne hercegovine vodi neki buduci koridor srbije prema jadranskom moru. i to objasnjava sve one zlocine nad bosnjackim (muslimanskim) stanovnistvom podrinja jos kraljevine preko drugog svjetskog rata pa sve do genocida u srebrenici. mislim da je podrinje bilo u tom odnosu snaga devedesetih neodbranjivo. nevjerujem da su na duze vrijeme visegradjani mogli da se suprostave uzickom korpusu.
problem je sto je za bioloski opstanak bosnjaka i bosne bas to podrinje i sigurna granica na drini od esencijalnog znacaja. mnogi nisu ni svjesni koliko je znacajno sto je gorazde uspijelo opstati. gorazde je veci trn u oku velikosrpskoj ideologiji nego mozda brcko.
"andricgrad", "crkva" iznad Potocara, "fatina crkva" pokazuju na sta su sve spremni da "zapisaju" podrinje pod svoje.
Odbrana Podrinja
- ZV Keli
#26 Re: Odbrana Podrinja
-
Hodidid
#27 Re: Odbrana Podrinja
Cuj sta mu dodje ta gibanica?
Vezano za klempu. Kad su ovi moji krajisnici docepali se nakon 3,5 godine ratovanja blizine Sane i usli u neko srpsko selo pobise sve i jednog klempu.Mogli su ih trampiti za janjad poslije ili nesto drugo ali jok. Metak za svakog klempu na kojeg su naletili u selu.
Mene zanima kako to da Bijeljina nije imala domicilnog bosnjackog stanovnistva u vecem broju?
Vezano za klempu. Kad su ovi moji krajisnici docepali se nakon 3,5 godine ratovanja blizine Sane i usli u neko srpsko selo pobise sve i jednog klempu.Mogli su ih trampiti za janjad poslije ili nesto drugo ali jok. Metak za svakog klempu na kojeg su naletili u selu.
Mene zanima kako to da Bijeljina nije imala domicilnog bosnjackog stanovnistva u vecem broju?
Last edited by Hodidid on 28/04/2013 22:29, edited 1 time in total.
- bach
#28 Re: Odbrana Podrinja
Jelo slično piti. Omiljeno u Srbiji.Hodidid wrote:Cuj sta mu dodje ta gibanica?

- relativno84
#29 Re: Odbrana Podrinja
Kao prvo 93-ce niko nije predao oruzje bar ne ono ispravno tako da ta prica je za malu djecu pokusaj opravdavanja svega sto je uslijedilo. Ni ta 93-ca se nebi dogodila tako da nas narod nije cudan posebno ljudi koji zive ne selu jednostavo uslijed napada agresora sa svih strana posebo u dijelu Skelana u naletu te velike sile sela su padala iz dana u dan. Jeste agresor imao vecu vatrenu moc ali ne i ljudstvo i poznavanje terena. Ali tu dolazi do izrazaja ona nasa "neka i komsiji crkne krava" "sto bi ja branio njegovo nece ni on sutra moje" i tako jedno po jedno je padalo a narod se spustao u grad. I kad je agresor zauzeo poziciju na Pribicevcu odakle je mogao da tenkom da gadja skoro svaki dio stao je i donio stratesku odluku. Ako udju u grad pobiti mogu sve ali isto tako imati gubitke izmedju 10000 i 15000 jer u tom trenutku u gradu je bilo vise od 45000 ljudi od kojih najmanje 5000 naoruzanih, a teren takav kakav jeste nebi im dozvolio ulazak tenkovima morali bi ici pjesadijom. Ne kao sto su sela zauzimali konstantnim artiljeriskim napadom gdje su bukvalno kucu po kucu rusili i onda bi samo formalno vojska presla na sledece selo.gnjev wrote:Ovo sto je Gojeni napisao za Srebrenicu je najrealnije napisano . Prvo ne znam kojom logikom to jest koji levat moras bit da predas oruzije vec dokazanim ubojicama koji su prije Srebrenice provodili krvave pirove gdje su stigli . Drugo kakvo mudo moras biti da ostavis svoje i probas utec preko brda. Pa da je svaki srebrenicanin uzeo po kamen i gadjao cetnike manje bi bosnjaka tu stradalo .
Tako da su ostali na zauzetim pozicijama do 95-te i sam Morion im je isao na ruku dosla je famozna "demilitarizacija" koja je postojala samo na pairu a na terenu se i dalje izvode akcije, srbi su dobili mogucnost da uzimaju 50% humanitarne pomoci koja dolazi, usput se i narod na tim kamionima prebacivao u Tuzlu tako da se smanjivao i broj stanovnika. Sve je islo u korist agresora jos je nekome u vrhu ove drzave palo na pamet uslijed nemogucnosti deblokade glavnog grada da bi bilo mozda moguce mijenjanje teritorija i tu su srbi shvatili da je Srebrenica otpisana.
Naser i ostali su odlucili da to nije izvodivo i prepusteni su sami sebi, zadnji udarac svakoj mogucoj odbrani zadao je pad helikoptera koji je prevozio doktore prijeko potrebne i te famozne navodece rakete jedinu odbranu protiv tenkova koju nisu imali. Dosta toga je misterija oko Srebrenice a taj helikopter je jedna od najvecih jer do tog zadnjeg leta obavljeno je vise od 20 i nikada nije ni pucano na njih, a i taj let je trebao i Naseru biti zadnji jer vec tada je bio van enklave s jos 28 komandira koji su dovedeni na "usavrsavanje" ali Naser je u zadnji tren odustao od povratka on samo zna zasto i desio se pad. Po pricama ljudi s lica mjesta samog pada putnici su bili vise izudarani tim sanducima od raketa nego sto ih je agresorska paljba ostetila i ostalo je nerazjasnjeno tacno kako su umrli.
Narod je ostao bez nade da se nesto moze promijeniti vojska je ostala bez vodje kakvog takvog imao je autoritet i sve je bilo spremno za zavrsni cin koji se i dogodio ubrzo. I da se samo zna nije ubijenih toliko jer su srbi dobri ratnici, ubijeno je onoliko koliko je bilo potrebno da se druge stvari dogode. Jer kako objasniti cinjenicu da je 4000 do 5000 naoruzanih boraca Armije BiH proslo do Tuzle za par dana bez incidenta osim onog na Bajkovici ali i tu se jos jednom pokazala sva jad i bijeda ovog rata. Ljudi zauzmu agresorske tenkove okrenute prema Tuzli i cekaju te velike borce da dodju po to da se prebaci na nasu stranu ali uzalud se ceka niko doci nece nije to njihova borba u tom cekanju agresor se pregrupise i zauzima pozicije izgubljene. Ali u kretanju kroz sumu ta grupa je bila svjesno propustena jer srbi jesu ludi al nisu budale morali bi i oni ginuti, ovako su sacekali da ovi predju put i preko Jadra i onda je igrnka pocela nad 15000 vecinom golorukih ljudi.
Previse je toga nedorecenog iz raznih razloga kad je Srebrenica u pitanju samo se nadati da ce vremenom postajati jasnije ko je nanijetio jer znamo ko je ubijao.
- bach
#30 Re: Odbrana Podrinja
cetmi wrote:7. januara 1993. godine smo zauzeli veliko srpsko selo Kravicu. I najbolji seoski domaćini su već bili pri kraju sa hranom, a o izbjeglicama da ne govorimo. Jedan čovjek, mislim da je bio iz Vlasenice, je pokušao provesti svinju iz Kravice do Konjević polja i to naoružan. Nije došao ni do pola puta ubijena je u Pervanima, a njemu dato nekoliko kilograma žita u zamjenu.Hodidid wrote:Cuj sta mu dodje ta gibanica?
Ovaj je inače poznat po tome da voli da izmišlja.
Opština Bijeljina je prije rata imala 30 hiljada Bošnjaka. Oko 10 hiljada je živjelo i hvala Bogu opet danas žive u Janji. Od preostalih 20 hiljada, mislim da se bar polovina doselila prije rata sa područja opština Bratunac, Srebrenica, Vlasenica, Ugljevik (Teočak) i Lopare. Iz ovog dijela nije bilo migracije prema Tuzli skoro uopće.
Ja ne znama šta sam ovdje slagao. Da značajn broj muslima oz istočne bosne, vodi porijeklo iz Srbije.
Kako su vlasti Srbije "oslobodile", užičke muslimane
http://www.graduzice.org/userfiles/file ... da1862.pdf
Užički i sokolski muslimani su najvećim delom prevedeni u Bosansku krajinu, gde su
formirali naselje Bosansku Kostajnicu. Oni su takođe naseljeni u granična područja prema
Savi i Drini, u Bosansku Posavinu, istočnu Bosnu, u mesta: Bijeljinu, Tuzlu, Janju, Šamac,
Brezovačko polje kod Orašja, u Kladanj, Vlasenicu i u Srebrenicu. Prema najnovijim
istraživaljima iz grada na Đetinji je iseljeno 2.917 odraslih muslimana i 917 dece; iza njih je
ostalo 550 kuća. Poznate su muslimanske porodice iz Užica u pojedinim mestima: u Tuzli -
Saračevići, Prcići, Mandžići, Berbići, Mukići, Šekovići, Čuturovići i dr., u Bijeljini - Berbići,
Ibrahimovići, Čosići, u Janji - Toskići, Ređići, u Gornjoj Aziziji /Bosanskom Šamcu/ -
Fejzovići, Đukići, Hasanovići, Begići, Pašići, u Srebrenici - Selimovići, Drljačići itd.
To što ti nisi vidio ( da u Janji umjesto nišana stoje sive nadgrobne ploče) ne mora značiti da takvo nešto ne postoji.
- SkyLimit
#31 Re: Odbrana Podrinja
Bach šta ti sad hoćeš da kažeš,da su Podrinjci islamizirani Srbi pa su se zato pokazali lošijim borcima od "pravih" Bošnjaka,da su bili svjesni svog Srpskog porjekla pa namjerno nisu htjeli da se bore protiv njih 
Neko bi to nazvao hrpom gluposti.
Naser Orić,Ibrahim Musić "Hapovac",Semir Imširović "Kobra",njih sam se prvih sjetio,Podrinjci a dobitnici zlatnog ljiljanja,ko zna koliko ih još ima.
Naser Orić,Ibrahim Musić "Hapovac",Semir Imširović "Kobra",njih sam se prvih sjetio,Podrinjci a dobitnici zlatnog ljiljanja,ko zna koliko ih još ima.
- argyle
#32 Re: Odbrana Podrinja
cetmi wrote:Gojeni H
Više čitam forum, nego što pišem, ali ti si obično korektan i konkretan.
Moram reći da u ovom gore prvom postu nisi bio konkretan, pa tako ni korektan.
Treba poznavati činjenice da bi se cijeli jedan grad mogao negativno prozvati.
Recimo:
Ako ti nisi sreo nijednog čovjeka iz Bijeljine u uniformi to ne znači da jedan takav bataljon nije postojao u okviru 1. slavne teočanske brigade. Takođe poznavao sam znatan broj ljudi koji su bili u okviru tuzlanskih brigada. Moj rođak je bio pripadnik jedne bijeljinske čete iz sastava jedne od tuzlanskih brigada. Svi su bili dobrovoljci koji su se u BiH vratili iz Mađarske i Njemačke. Bili su stacionirani u Barama i svi su bili bez porodica. Inače treba znati da su Bijeljinci protjerani van BiH, a oni koji su bili u Tuzli i okolini su bili na neki način izbjeglice. Takođe treba znati kada je Bijeljina u pitanju da su Bošnjaci bili naseljeni samo u gradu i u Janji. Stanovništvo grada je bilo u manjem postotku domicilno, ali veći broj Bošnjaka su bili doseljenici iz mnogih podrinjskih opština. Zato su oni poslije rata prvi počeli mijenjati imovinu.
Slažem se da Bijeljina nije mogla opstati, ali ne zato što nije bila organizirina ili što nije dobila adekvatnu pomoć u dobrovoljcima, već iz razloga, jer je još u planovima bilo da bude početna baza svih kasnijih ratnih operacija u Donjem Podrinju, Brčkom i Tuzli. Ogroman broj onih JNA brigada koje su samo prolazile kroz bosanske gradove su na kraju se stacinirale u okolini BIjeljine. Činjenica da su pali i Brčko i Zvornik dovoljno govori o toj početnoj snazi koja je tu bila stacionirana.
evo ih u akciji na Savicima
u Kalesijskim brigada je bilo Zvornicana, dobar dio njih je pokupovao kuce u Dubnicu (nekada srpsko selo u opcini Kalesija). Kad je '92 oslobodjena Kalesija, tu su ucestovali i Vlasenicani
maj-juni '92, kod tunela Caklovici, Tuzla, mislim da je ovo kad su isli na kalesisko ratiste
smotra u Maslama (Kalesija), odred TO Vlasenica, juni '92

kasnije je vecina tih boraca usla u 1. Podrinjsku Muslimansku, muhadziri iz Vlasenice , Ceranski odred, Zvornika (Krizevacka ceta, janjicari, odred Hasan Kaimija, Kamenicki bataljon), Bratunca (bratunacki bataljon), brigada sa sjedistem u Kladnju.
ne treba zaboraviti i Podrinjce u Labudovima, 206-toj (Sapna), Teocanskoj, Osama, Tuzlanskim i Zivinickim brigadama...
- argyle
#33 Re: Odbrana Podrinja
Podrinjci u Sanskom Mostu

Nekada, ako Bog da, bice obrnuto, Krajisnici na Drini.

Nekada, ako Bog da, bice obrnuto, Krajisnici na Drini.
- bach
#34 Re: Odbrana Podrinja
Vruće, vruće...SkyLimit wrote:Bach šta ti sad hoćeš da kažeš,da su Podrinjci islamizirani Srbi pa su se zato pokazali lošijim borcima od "pravih" Bošnjaka,da su bili svjesni svog Srpskog porjekla pa namjerno nisu htjeli da se bore protiv njih
- hornet
#35 Re: Odbrana Podrinja
Upravo tako, tu je najveći krah Alijine politike. Istocna Bosna je strateški najbitniji region za opstanak Bosne. Na prvobitnoj karti FBIH sve većinski bošnjačke opštine su trebale pripasti FBIH, šta se kasnije promijenilo ne znam, al to je bio onaj minimum ispod kojeg se nije smjelo ići. Prvo, to su opštine u kojima smo imali apsolutnu većinu po popisu 91'. Drugo, tu su počinjeni najveći zločini nad civilima. Treće, tu je poginulo najviše boraca ABIH. Četvrto, sa bošnjačkim podrinjem teoretski je nemoguće otcjepljenje RS. Stoput bolje bi bilo da je Sarajevo distrikt, a Podrinje izvan RS-a.155_mm wrote:podrinje je jos od davnina strateski veoma bitna teritorija u planovima velike srbije. preko podrinja i istocne hercegovine vodi neki buduci koridor srbije prema jadranskom moru. i to objasnjava sve one zlocine nad bosnjackim (muslimanskim) stanovnistvom podrinja jos kraljevine preko drugog svjetskog rata pa sve do genocida u srebrenici. mislim da je podrinje bilo u tom odnosu snaga devedesetih neodbranjivo. nevjerujem da su na duze vrijeme visegradjani mogli da se suprostave uzickom korpusu.
problem je sto je za bioloski opstanak bosnjaka i bosne bas to podrinje i sigurna granica na drini od esencijalnog znacaja. mnogi nisu ni svjesni koliko je znacajno sto je gorazde uspijelo opstati. gorazde je veci trn u oku velikosrpskoj ideologiji nego mozda brcko.
"andricgrad", "crkva" iznad Potocara, "fatina crkva" pokazuju na sta su sve spremni da "zapisaju" podrinje pod svoje.
Da smo bar dobili jos dvije, tri opštine pored Goražda...
- sinuhe
#36 Re: Odbrana Podrinja
Srbi drzali pola Sarajeva a ostatak opkolili i onda bach i ZV Keli o teorijama pada Podrinja. Ne zbog Podrinja vec zbog Podrinjaca u Sarajevu. 
- seln
#37 Re: Odbrana Podrinja
To je obicna pogaca punjena sirom, a ukus....ni slican piti.bach wrote:Jelo slično piti. Omiljeno u Srbiji.Hodidid wrote:Cuj sta mu dodje ta gibanica?
- ZV Keli
#38 Re: Odbrana Podrinja
Kakve ba crne teorije,rodjen sam par mjeseci poslije pocetka napada na Sarajevo(rat je poceo arkanovim zlocinima u Bijeljini),nema dovoljno podataka o ratu na odredjenim mjestima tipa Vlasenica,Rogatica itd i interesovalo me.Ili je po tebi bolje da ne pitam nista da se mozda komsije ne bi ljutile i da cekamo da opet ponovesinuhe wrote:Srbi drzali pola Sarajeva a ostatak opkolili i onda bach i ZV Keli o teorijama pada Podrinja. Ne zbog Podrinja vec zbog Podrinjaca u Sarajevu.
- ZV Keli
#39 Re: Odbrana Podrinja
Jedno je biti iz Srbije drugo je biti Srbin.Bosnjaci Podrinja imaju korijene iz Srbije,naravno ne svi jer je ih dosta doslo iz Uzica,Sapca,kada su ih Srbi otjeralibach wrote:Vruće, vruće...SkyLimit wrote:Bach šta ti sad hoćeš da kažeš,da su Podrinjci islamizirani Srbi pa su se zato pokazali lošijim borcima od "pravih" Bošnjaka,da su bili svjesni svog Srpskog porjekla pa namjerno nisu htjeli da se bore protiv njih
-
neretvanac
#40 Re: Odbrana Podrinja
1. Blizina Srbije + Srbi s druge strane; zatvoreni u obruc
2. Prvi su bili na udaru
3. Od svih Bosnjaka, nazalost, najnerazvijeniji, najnepismeniji i najzaostaliji kraj...
2. Prvi su bili na udaru
3. Od svih Bosnjaka, nazalost, najnerazvijeniji, najnepismeniji i najzaostaliji kraj...
- sinuhe
#41 Re: Odbrana Podrinja
Koji je to dio BiH bio razvijen. Svasta.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#42 Re: Odbrana Podrinja
Evo, mi smo u Hercegovini bili razvijeni. Ovako:

- sinuhe
#43 Re: Odbrana Podrinja
Na dvije stranice je stalo:
1. Srbi su
2. Slabi su u bosnjastvu
3. Nepismeni su

1. Srbi su
2. Slabi su u bosnjastvu
3. Nepismeni su
- ZV Keli
#44 Re: Odbrana Podrinja
Volio bih kada bi moderatori brisali takve komentare jer mi to nije bila namjera vec da se upoznam sa mentalitetom Bosnjaka istocne Bosne,da li je bilo veceg otpora u gradovima o kojom se nije mnogo pisalo.To je tosinuhe wrote:Na dvije stranice je stalo:
1. Srbi su
2. Slabi su u bosnjastvu
3. Nepismeni su
- hornet
#45 Re: Odbrana Podrinja
Nemas ti blage veze. Po čemu su to zaostali, pa svaki taj gradić prije rata je imao po 2,3 fabrike. Vidio si na televiziji srebreničke izbjeglice i ti si zaključio da su najnepismeniji. Uostalom, u odnosu na Hercegovce su 'ljudine', kad već vučeš za jezik. Ako izuzmemo Mostar kao veliki grad, po čemu su to Stolac, Gacko, Nevesinje, Trebinje, Čapljina bili razvijeniji i pismeniji od Zvornika, Foče, Goražda, Višegrada, Srebrenice...neretvanac wrote:1. Blizina Srbije + Srbi s druge strane; zatvoreni u obruc
2. Prvi su bili na udaru
- bach
#46 Re: Odbrana Podrinja
Kad već pitaš i vučeš za jezik. Kriška bošnjačke kulture iz Podrinja...hornet wrote:Nemas ti blage veze. Po čemu su to zaostali, pa svaki taj gradić prije rata je imao po 2,3 fabrike. Vidio si na televiziji srebreničke izbjeglice i ti si zaključio da su najnepismeniji. Uostalom, u odnosu na Hercegovce su 'ljudine', kad već vučeš za jezik...neretvanac wrote:1. Blizina Srbije + Srbi s druge strane; zatvoreni u obruc
2. Prvi su bili na udaru
Ameriko odnijela te Drina ...
Kako će narod koji sluša ovakvo nešto imati bili kakvu svijest i o sebi kao narod i o kataklizmi koja ga čeka?
Sjećam se svjedočenja nekih Podrinjaca u Hagu i sve se svode na jedno. Da nisu z znali ko je srbin i ko je musliman, da su se sa komšijama grlili ljubili, dernečili, išli na božiće i u na "ručkove", bili kumovi njihovoj djeci...Nismo mogli ni zamisli da će im Srbi takve zločine učiniti.POdrinjicima očito historija u školi nije dobro išla...
- hornet
#47 Re: Odbrana Podrinja
Mentalitet ko i kod ostalih Bošnjaka, dobri reprezenti bosnjačke naivnosti, misle da im je svako prijateljZV Keli wrote:Volio bih kada bi moderatori brisali takve komentare jer mi to nije bila namjera vec da se upoznam sa mentalitetom Bosnjaka istocne Bosne,da li je bilo veceg otpora u gradovima o kojom se nije mnogo pisalo.To je tosinuhe wrote:Na dvije stranice je stalo:
1. Srbi su
2. Slabi su u bosnjastvu
3. Nepismeni su
- hornet
#48 Re: Odbrana Podrinja
Tako je u cijeloj Bosni, nije to tipično samo za Podrinje. Nije niko ni u Sarajevu mogao zamisliti da će Srbi uraditi što su uradili. To slušaju seljaci u cijeloj Bosni, a ne samo u podrinju. U svakoj opštini je 60 do 70% ruralnog stanovništva, misliš ovog nema u Krajini, Posavini, Srednjoj Bosni, Hercegovini itd. Koliko ja znam ova vrsta muzika je tipčna za sjeveroistočni dio BiH, 'Kalesijski zvuci' ako se ne varam, nešto sto je dio narodne tradicije, vrlo cijenjena na zapadu. Naravno, kao i svaka narodna muzika podložna da se od nje stvori nešto što je kič, kao što su tvoji primjei gore. Podrinje se prostire od Foče do Zvornika, a dio kulture Podrinja su i most u Višegradu, i roman 'Na Drini Ćuprija', i Aladža džamija u Foči koja je bila biser Osmanske arhitekture na Balkanu, i štamparija u Goraždu i stećci u Rogatici...bach wrote:Kad već pitaš i vučeš za jezik. Kriška bošnjačke kulture iz Podrinja...hornet wrote:Nemas ti blage veze. Po čemu su to zaostali, pa svaki taj gradić prije rata je imao po 2,3 fabrike. Vidio si na televiziji srebreničke izbjeglice i ti si zaključio da su najnepismeniji. Uostalom, u odnosu na Hercegovce su 'ljudine', kad već vučeš za jezik...neretvanac wrote:1. Blizina Srbije + Srbi s druge strane; zatvoreni u obruc
2. Prvi su bili na udaru
Ameriko odnijela te Drina ...
Kako će narod koji sluša ovakvo nešto imati bili kakvu svijest i o sebi kao narod i o kataklizmi koja ga čeka?
Sjećam se svjedočenja nekih Podrinjaca u Hagu i sve se svode na jedno. Da nisu z znali ko je srbin i ko je musliman, da su se sa komšijama grlili ljubili, dernečili, išli na božiće i u na "ručkove", bili kumovi njihovoj djeci...Nismo mogli ni zamisli da će im Srbi takve zločine učiniti.POdrinjicima očito historija u školi nije dobro išla...
Last edited by hornet on 29/04/2013 14:58, edited 2 times in total.
-
neretvanac
#49 Re: Odbrana Podrinja
Pitaj Hercegovce, koji su izbjegli bili kako se nisu mogli cudu nacuditi Podrinjcima u centrima u kojima su zajedno bili.hornet wrote:Nemas ti blage veze. Po čemu su to zaostali, pa svaki taj gradić prije rata je imao po 2,3 fabrike. Vidio si na televiziji srebreničke izbjeglice i ti si zaključio da su najnepismeniji. Uostalom, u odnosu na Hercegovce su 'ljudine', kad već vučeš za jezik. Ako izuzmemo Mostar kao veliki grad, po čemu su to Stolac, Gacko, Nevesinje, Trebinje, Čapljina bili razvijeniji i pismeniji od Zvornika, Foče, Goražda, Višegrada, Srebrenice...neretvanac wrote:1. Blizina Srbije + Srbi s druge strane; zatvoreni u obruc
2. Prvi su bili na udaru
I kladim se da nadjemo statistike da bi se potvrdila moja teza da je taj kraj bio od svih daleko najnepismeniji.
Pravilo u BiH je bilo prije rata, a i danas je- sve sto je gravitiralo Hrvatskoj je bilo naprednije (ako nista mentalitetom) od mjesta koja su se naslanjala na Srbiju i njenu kulturu- citaj Podrinje.
- hornet
#50 Re: Odbrana Podrinja
Statistike? Ma sigurno. Da, Beograd je prije bio 'selendra', a Zagreb je bio velegrad.neretvanac wrote:Pitaj Hercegovce, koji su izbjegli bili kako se nisu mogli cudu nacuditi Podrinjcima u centrima u kojima su zajedno bili.hornet wrote:Nemas ti blage veze. Po čemu su to zaostali, pa svaki taj gradić prije rata je imao po 2,3 fabrike. Vidio si na televiziji srebreničke izbjeglice i ti si zaključio da su najnepismeniji. Uostalom, u odnosu na Hercegovce su 'ljudine', kad već vučeš za jezik. Ako izuzmemo Mostar kao veliki grad, po čemu su to Stolac, Gacko, Nevesinje, Trebinje, Čapljina bili razvijeniji i pismeniji od Zvornika, Foče, Goražda, Višegrada, Srebrenice...neretvanac wrote:1. Blizina Srbije + Srbi s druge strane; zatvoreni u obruc
2. Prvi su bili na udaru
I kladim se da nadjemo statistike da bi se potvrdila moja teza da je taj kraj bio od svih daleko najnepismeniji.
Pravilo u BiH je bilo prije rata, a i danas je- sve sto je gravitiralo Hrvatskoj je bilo naprednije (ako nista mentalitetom) od mjesta koja su se naslanjala na Srbiju i njenu kulturu- citaj Podrinje.