Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
cico x wrote:tesko prijatelju,tesko......imao sam (imam i sad) dobru ideju,plan i program,b. plan,saradnike,znaci sve ,cak i neki pocetni kapital,falilo mi je 15-20.000 da budem 100% siguran i da imam dobre temelje,pokusavao sma na razne nacine,al ni habera od toga,cak ni mikrokreditne nece da ti daju
jedino ako imas stele,stranku iza sebe negdje nesto da provrtis ?
angel investor.
napises da trazis to na pik.ba ili slicnim stranicama.
moze i ovdje.
to ti dodje kao da zaposlis jednog partnera sa sobom. dijelite profit zajedno. ali i riziko.
Ovdje u TZ ima organizacija koja djeluje pri USAID-u zove se NERDA medjutim rade vec dugo vremena a nista dobro nisu donjeli osim sebi.... uzimaju novac od projekata i djele ga medjusobno... zato je tesko s tim USAID-om, osim ako nije direktno od njih.
Angel investor u Sarajevu = budaletina koja posudi novac i nikad ga više ne vidi.
kretenizam na kvadrat.
Niko ne daje pare bez business plana. niko ne daje pare da ne nadgleda gdje su ulozene.
i realnost je da 80% pocetnih biznisa U SVIJETU propadnu.
ali kada onih 20% ili manje ispliva, onda i vrijedi svakog rizika.
najlakse je ocrnjivat. a kladim se da nikad nista nisi u zivotu pokusao.
Kad se tako lijepo praviš pametan - pošto si ti vani bio i imaš love, daj malom pare za projekat... Hoćeš ku.ac.
Ako nemaš početni kapital - vrlo vjerovatno ne znaš ni da radiš ni zaradiš ni uštediš, i nisi za posao koji si krenuo da osnuješ.
stvarno ne znas o cemu pricas.
novac se nikome ne daje samo zato jer ga neko hoce.
postoji proces i postoji nacin.
Najbolje se zastupa neki stav vlastitim primjerom. Nek ti mali dobaci biznis plan i istraživanje tržišta, pa ako je tako dobar kako veli da jeste, a ti tako veliki zagovornik da treba ohrabrivati mlade biznismene, izvadi lovu na sunce, pa pomozi momku.
A mani se forumske demagogije, treba ovo, treba ono, a ustvari prosipaš filozofiju bez pokrića...
zajebant_overseas wrote:novac nikad nije problem ako je ideja OK. naravno, nema guzovace i prodaje magle.
meni je lova drugi korak.
prvi korak je da neko poslusa pricu i cijeli kontekst u koji je smjestena. ima tu dosta detalja koje bi trebalo cuti pa tek onda, na osnovu svega toga, vidjeti ima li sve smisla ili ne. nazalost, faktor vremena i pravog trenutka je ono sto se moze izgubiti cekanjem, posto je sustina ideje vezana uz web tehnologiju. ono sto je danas vrlo zanimljivo, vec sutra moze postati ofucano i beskorisno...
Vjerovatno je i bilo govora o ovome međutim ne mogu da nađem a i moram priznati da sam brzo odustao od traženja slične teme, ako ima neka moderator oprosti.
Naime, imam poslovnu ideju ali nemam finansijska sredstva, pa sta je dostupno osim banaka? Imaju li kakvi EU fondovi za mlade ? Ideja se bazira na preradi i prodaji te je optimalni iznos za startanje neceg slicnog cca 15 - 20 kKM
Hvala unaprijed onima koji se nece zezati na ovu temu...
zajebant_overseas wrote:novac nikad nije problem ako je ideja OK. naravno, nema guzovace i prodaje magle.
prvi korak je da neko poslusa pricu i cijeli kontekst u koji je smjestena. ima tu dosta detalja koje bi trebalo cuti pa tek onda, na osnovu svega toga, vidjeti ima li sve smisla ili ne. nazalost, faktor vremena i pravog trenutka je ono sto se moze izgubiti cekanjem, posto je sustina ideje vezana uz web tehnologiju. ono sto je danas vrlo zanimljivo, vec sutra moze postati ofucano i beskorisno...
Napisi ukratko na pp o čemu se radi. Ako je u pitanju android development, ima tu hljeba.
Ja donekle razumijem filter74, naravno on je to malo uvelicao, iskarikirao, a i vi ste sve bukvalno shvatili.
Ovako kad slusam price, kod svakog je isto. Ali bukvalno kod svakoga, ima ideju, al treba mu min 15-20.000 KM?! Takvi samo i ostanu na prici.
Imam osjecaj da svako sebi odredi taj neki pocetni kapital koji nikad nece dostici, samo da ne bi morao sprovesti u djelo svoju ideju. I onda ima opravdanje za sebe, uvijek moze reci, jbg nisam imao kapital.
Ne kazem da je pokretac teme takav, nemam pojma ko se krije iza tog nicka i sta se mota po njegovom mozgu. Mozda ima genijalnu ideju, a mozda i spada u gore navedenu kategoriju.
Napisi ukratko na pp o čemu se radi. Ako je u pitanju android development, ima tu hljeba.
mislim da je trenutno visok rizik ulaganje u sve osim u proizvodnju. reazgovarao sam sa nekim ljudima ovdje i sve ideje su vezane za neproizvodne djelatnosti. ideje kao ideje ok i dobre kao neka nadogradnja odnosno dugorocno ulaganje u nesto. 15-20 hiljada nisu velike pare i za pravi projekat sigurno se mogu obezbjediti sredstva. ja trenutno pokusavam okupiti grupu ljudi koji bi investirali u projekte/poslove vezane za proizvodnju. ponudili bi povoljnije uslove nego banke u zamjenu za dio profita odnosno vlasnistva uz pravo prvootkupa.
zajebant_overseas wrote:novac nikad nije problem ako je ideja OK.
Kada čujem ovakve šuplje floskule kao iz besmislenih motivacijskih priručnika, sav se naježim. Možda ovakvo razmišljanje fercera u USA, ali ovdje je nedostatak novca veliki, skoro nerješiv problem. Ovdje onaj koji nema novca za realizaciju svoje ideje, može svoju ideju okačiti mačku o rep i slikati se sa njom.
zajebant_overseas wrote:novac nikad nije problem ako je ideja OK.
Kada čujem ovakve šuplje floskule kao iz besmislenih motivacijskih priručnika, sav se naježim. Možda ovakvo razmišljanje fercera u USA, ali ovdje je nedostatak novca veliki, skoro nerješiv problem. Ovdje onaj koji nema novca za realizaciju svoje ideje, može svoju ideju okačiti mačku o rep i slikati se sa njom.
tebi je vjerovatno suplja jer nemas tih 15-20 hiljada. meni nije i spreman sam uloziti u neki proizvodni projekat/posao. zato i kazem da novac nije problem. p.s. procitati post prije kliknes reply i istreses licnu frustraciju.