BEST BUY
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ridjobrki
#26 Re: BEST BUY
Zakon je naletjeti na akciji na dobru stvar... Nedavno C-Auto u BL davao novog i pristojno opremljenog C3 Picassa za 19 hiljada i nešto.
-
citroen xm
#27 Re: BEST BUY
Sve to zavisi kako se ko postavi prema autu i kako doživljava auto. Velika većina ljudi auto doživljava kao puko sredstvo prevoza od tačke A do tačke B i briga ga za plastiku u unutrašnjosti, neke elektronske pizdarije i slično. To se pokazalo i kroz primjer Dačije. Ljudi hoće jeftino pouzdano auto bez nekih zajebancija koje samo odvlače pare, a ničemu ne služe. Zbog toga prodaja Dačije cvjeta i u zapadnoj evropi iako se na početku ciljalo samo na siromašna tržišta.sema911s wrote:habate vi to malo auto,.,.,., bolje kupit nesto polovno sa malko vise ugodjaja po mogucnosti rwd nego ta prastara auta koja se prodaju pod novu,., i moja firma prodaje jos uvjek bicikla violet, ponyy,. idu ko ludi samo zato sto ljudi nemaju neznaju i nemaju potrebu za novim kada je jedan probao f6 nakon pony hahah njegove reakcije
Ja auto ne doživljavam tako. Ja prije svega nisam ljubitelj ni novijih auta jer nemaju dušu, karakter i ostalo što ja tražim od auta. Svi su slični i svi prodaju istu stvar malko drukčije upakovanu. Zbog toga ako već moram voziti novije auto iskreno svejedno mi je da li je to Dačija, neki Šervolet, Kia ili nešto peto. Ni Citroen koji volim odavno nije ono što je bio pa je sve manje modela u kojima bi istinski uživao.
A prastara tehnologija u prvim modelima Dačije se pogazala kao pun pogodak. Ispunjavala je sve norme uz izuzetnu pouzdanost. Vidjećemo šta će biti sa novim modelima jer je u njih ugrađena najsavrenemija renoova motorizacija.
- sema911s
#28 Re: BEST BUY
citras upravu si ja kako sam skonatao postoje 3 skupine vozaca
1. sam ja( od auta netrazim da je neki simbol imucnosti, da ispunjava zahtjeve koje ja hocu, da mogu ga ja vozit kako zelim, ako zelim da ide dupetom ako znam ici ce, da ima neku vrstu komfora, i da sve sto nudi ja mogu iskoristit
2. daj bilo sta samo da neidem trolebusom( to su svi vlasnici malih auta i auta sa maleckim slabasnim motoricima)
3. dajm mi najskuplje nek vide koliki sam hadzo,.
ovih iz 1. kategorije je najmanje jer evo meni crko jedan grijac sjedista i par drugova koji ce ti to k... sada je ljeto,. pokvarilo se i da popravim,., onada prica koliko trosi i vecinom zagovorinici uber male potrosnje su ovi iz druge grupe,. kod njih auto trosi 3 litra kada ga cepe, sa upaljenom klimom, ovi se uvjek fale nekim skracenicam od 3 slova,.obavezno su velike felge 15,il 17 al205. evo do needavno me je covjek koji je kupio novu corsu 1,2 da rds znaci nesto oko blokade tockova i da crusie control koristi po gradu i da taj autek trosi 4 do 5l.,. ma daj i na spome lpg instalacije kazu da je to bomba( a neznaju sta je bemzin),.,
ovi iz 3 grupe su samo pederi,. koji nemaju pojma sta znaci esp al je vaznoda se ima i to
1. sam ja( od auta netrazim da je neki simbol imucnosti, da ispunjava zahtjeve koje ja hocu, da mogu ga ja vozit kako zelim, ako zelim da ide dupetom ako znam ici ce, da ima neku vrstu komfora, i da sve sto nudi ja mogu iskoristit
2. daj bilo sta samo da neidem trolebusom( to su svi vlasnici malih auta i auta sa maleckim slabasnim motoricima)
3. dajm mi najskuplje nek vide koliki sam hadzo,.
ovih iz 1. kategorije je najmanje jer evo meni crko jedan grijac sjedista i par drugova koji ce ti to k... sada je ljeto,. pokvarilo se i da popravim,., onada prica koliko trosi i vecinom zagovorinici uber male potrosnje su ovi iz druge grupe,. kod njih auto trosi 3 litra kada ga cepe, sa upaljenom klimom, ovi se uvjek fale nekim skracenicam od 3 slova,.obavezno su velike felge 15,il 17 al205. evo do needavno me je covjek koji je kupio novu corsu 1,2 da rds znaci nesto oko blokade tockova i da crusie control koristi po gradu i da taj autek trosi 4 do 5l.,. ma daj i na spome lpg instalacije kazu da je to bomba( a neznaju sta je bemzin),.,
ovi iz 3 grupe su samo pederi,. koji nemaju pojma sta znaci esp al je vaznoda se ima i to
-
preludezalude
#29 Re: BEST BUY
Pa eto, kad sad uzmem da vagam izmedju Dacije kojoj na satu stoji 780 000 i tvog misljenja da to nije istina, sta mislis kome cu vjerovati??sLLayer wrote:i ti uzo zdravo za gotovopreludezalude wrote:Neki dan kad sam bio na servisu plina, prije mene bila Dacia Logan 1,4 benzin, taxi iz Tuzle. Malo sam pricao sa vozacem i kaze da je ta Dacia presla 780 000 kilometara i jos nije motor otvaran. Tako, sto se tice kvalitete motora, sve je receno.
-
Mlad i Nevin
#30 Re: BEST BUY
90 % uveženih Das Auta ima u najmanju ruku približnu kilometražu kako ta Dacia, samo što se mi tješimo gledajući u kilometar satove....poenta je u tome da svaki auto može preći barem 500 000 kilometara a da se ne zamijeni pola auta, iako su ''projektovani'' na 250 000. To najbolje možemo vidjeti kod taxista. Nedavno vidim Boru u taxiju, na satu ladno preko 700 000, a pošto je i ona vjerovatno uvežena, možda je čak i milion okrenula. Razlika je u tome kada auto u Njemačkoj pređe pola miliona na autobahnu gdje radi na optimalnim uslovima i gdje se motor ''odmara'', tragovi habanja su minimalni, dok auto sa 200 000 pređenih km u Bosni se raspada. Tako mi uvezemo auto sa tako visokom kilometražom koje ima tragove habanja kao da je prešlo bosanskih 150 hiljada i naravno da prosječni Bošnjo bude sav sretan što je pazario dobru makinu, pa kad za godinu dana ode pola auta po ovim gudurama, *ebe sve po spisku.
Što se tiče Dačije, ona sigurno bolje guta bosanske kilometre od kojekakvih KiA, Hyundai-a, pa i Citroenčića, PežoVčića....zapravo, i napravljena je za ovakve sredine.
Što se tiče Dačije, ona sigurno bolje guta bosanske kilometre od kojekakvih KiA, Hyundai-a, pa i Citroenčića, PežoVčića....zapravo, i napravljena je za ovakve sredine.
- insomnia78
#31 Re: BEST BUY
A inace se ljudi u inostranstvu samo autoputem vozaju?
s' moje sokoćalo
s' moje sokoćalo
-
goran16v
#32 Re: BEST BUY
Samo se zaboravlja jedan detalj, da taksista tvrdi da je 700k km navrtio bez otvaranja motora, a postoji itekakva razlika imedju auta sa 700k km na satu i motorom i bio x puta otvoren do tad, sto i nije neko veliko dostiguce i sto je sudbina velik vecine auta na taksiju s tom kilometrazom, i auta sa motorom koji je u cugu odvalio 700k km bez otvaranja
-
sLLayer
#33 Re: BEST BUY
pišel na satu da motor nije otvaran?preludezalude wrote:Pa eto, kad sad uzmem da vagam izmedju Dacije kojoj na satu stoji 780 000 i tvog misljenja da to nije istina, sta mislis kome cu vjerovati??sLLayer wrote:i ti uzo zdravo za gotovopreludezalude wrote:Neki dan kad sam bio na servisu plina, prije mene bila Dacia Logan 1,4 benzin, taxi iz Tuzle. Malo sam pricao sa vozacem i kaze da je ta Dacia presla 780 000 kilometara i jos nije motor otvaran. Tako, sto se tice kvalitete motora, sve je receno.
-
Mlad i Nevin
#34 Re: BEST BUY
A inače, i magistralne ceste u Njemačkoj su bolje od našeg autoputa.....insomnia78 wrote:A inace se ljudi u inostranstvu samo autoputem vozaju?
s' moje sokoćalo
-
citroen xm
#35 Re: BEST BUY
A kojom metodom ste zaključili da je motor otvaran na autu koje očima niste vidjeli?
-
preludezalude
#36 Re: BEST BUY
Vozac koji vozi to auto od prvih kilometara to kaze, a ti tvrdis suprotno. Hmmmm, kome li cu vjerovati.sLLayer wrote:pišel na satu da motor nije otvaran?preludezalude wrote:Pa eto, kad sad uzmem da vagam izmedju Dacije kojoj na satu stoji 780 000 i tvog misljenja da to nije istina, sta mislis kome cu vjerovati??sLLayer wrote: i ti uzo zdravo za gotovo
- insomnia78
#37 Re: BEST BUY
Pa nece ti motor otici od losih putevaMlad i Nevin wrote:A inače, i magistralne ceste u Njemačkoj su bolje od našeg autoputa.....insomnia78 wrote:A inace se ljudi u inostranstvu samo autoputem vozaju?
s' moje sokoćalo
s' moje sokoćalo
-
Mlad i Nevin
#38 Re: BEST BUY
Možda neće samo motor, ali hoće sve ostalo....ja i nisam mislio isključivo na motor, džaba da je on u dobrom stanju kad cijela mehanika ode u k.... uostalom, i motor se bolje čuva na njihovim cestama jer nema vazda kreni stani kao kod nas, a kod nas i na otvorenoj vožnji nemaš konstantnog tempa kako treba, malo malo izađe neki traktor, freza, neko skreće, stari FAP, Tamić koji se vuku, konjska kola itd. Primjera radi, ja mislim da jedan 3.0 TDI sigurno ne uživa u tempu vožnje kakav je kod nas.
-
milojicabrzi
#39 Re: BEST BUY
...sasvim je moguce da motoer predje 600 ili 700 hiljada km, jer su kod ovih novijih auta, blokovi motora i mjenjaci, stvarno projektovani i sklopljeni da budu dugotrajni...
Pogotovo je moguce kod taksista, koji 90% kilometraze prelaze sa autom koje je na radnoj temperaturi, nema hladnih startova, osim onog prvog jutranjeg...auto je stalno u pogonu.
Davno su majstori rekli da bi svako auto moglo preci milion km bez problema, kada bi se samo upalilo i stalno vozilo, a gasilo samo kod promjene ulja.
Hladni startovi najvise unistavaju blok motora, tako da neko ko vozi svaki dan do posla 5 km i isto tako nazad, sve sa hladnim autom koje se ne stigne ugrijati, ce doci do generalke puno prije, nego auto koje se upali pa vozi po 100-200 km u cugu...
Medjutim, ta konstatacija da "motor nije otvaran", ne mora znaciti da taj auto nije vlasniku izbio hiljade i hiljade KM, na kocnice, turbine, kvacilo i zamajac i mnoge druge kvarove.
Ja sam imao auto iz VW grupacije, cuveni 1,9 tdi sa 66 kW, nikada motor nije zatrzao niti ostao neupaljen, ali sam dao dosta para za 3 godine na elektricne podizace prozora, centralnu bravu i daljinsko, zadnje dobos kocnice, ventil turbine...na servis je u tom periodu otislo cca 2000-2500 KM, a motor nije ni taknut...
Dacie jesu best buy opcija u nekim klasama u BiH, pogotovo sada kada su neki modeli preboljeli djecje bolesti...predvidjam im jos bolju prodaju...
Iskreno i meni se svidja Lodgy, pa mozda za koju godinu, ako se skupi para, a bude jos djece

Pogotovo je moguce kod taksista, koji 90% kilometraze prelaze sa autom koje je na radnoj temperaturi, nema hladnih startova, osim onog prvog jutranjeg...auto je stalno u pogonu.
Davno su majstori rekli da bi svako auto moglo preci milion km bez problema, kada bi se samo upalilo i stalno vozilo, a gasilo samo kod promjene ulja.
Hladni startovi najvise unistavaju blok motora, tako da neko ko vozi svaki dan do posla 5 km i isto tako nazad, sve sa hladnim autom koje se ne stigne ugrijati, ce doci do generalke puno prije, nego auto koje se upali pa vozi po 100-200 km u cugu...
Medjutim, ta konstatacija da "motor nije otvaran", ne mora znaciti da taj auto nije vlasniku izbio hiljade i hiljade KM, na kocnice, turbine, kvacilo i zamajac i mnoge druge kvarove.
Ja sam imao auto iz VW grupacije, cuveni 1,9 tdi sa 66 kW, nikada motor nije zatrzao niti ostao neupaljen, ali sam dao dosta para za 3 godine na elektricne podizace prozora, centralnu bravu i daljinsko, zadnje dobos kocnice, ventil turbine...na servis je u tom periodu otislo cca 2000-2500 KM, a motor nije ni taknut...
Dacie jesu best buy opcija u nekim klasama u BiH, pogotovo sada kada su neki modeli preboljeli djecje bolesti...predvidjam im jos bolju prodaju...
Iskreno i meni se svidja Lodgy, pa mozda za koju godinu, ako se skupi para, a bude jos djece
Last edited by milojicabrzi on 19/05/2013 14:03, edited 1 time in total.
- insomnia78
#40 Re: BEST BUY
Kralju, zivim u Francuskoj, radim 40km od kuce u jednom malom gradu, put prolazi kroz sela i isti kurac, traktori, autobusi, bicikla, ovo, ono.Mlad i Nevin wrote:Možda neće samo motor, ali hoće sve ostalo....ja i nisam mislio isključivo na motor, džaba da je on u dobrom stanju kad cijela mehanika ode u k.... uostalom, i motor se bolje čuva na njihovim cestama jer nema vazda kreni stani kao kod nas, a kod nas i na otvorenoj vožnji nemaš konstantnog tempa kako treba, malo malo izađe neki traktor, freza, neko skreće, stari FAP, Tamić koji se vuku, konjska kola itd. Primjera radi, ja mislim da jedan 3.0 TDI sigurno ne uživa u tempu vožnje kakav je kod nas.
Navece guzve na ulazu i izlazu iz grada, prva, druga po sat vremena, stani, kreni...
s' moje sokoćalo