nemoj lagat ,otpala ti je kugla sigurno ili komad trapaBakir1 wrote:a kako onda na terenskim vozilima koja imaju 6 sarafa ja stavim felgu koja je veca od huba po 5 cm pa mi nista ne otpada?
TOCKOVI
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sorcerer
#26 Re: TOCKOVI
- Bakir1
#27 Re: TOCKOVI
tresla mi se gloova od tocka 
- sorcerer
#28 Re: TOCKOVI
mozda se i ventil neki savio hahahah
- Bakir1
#29 Re: TOCKOVI
namazano je sve optima tot masti, long life tot mast, nista ne otpada 
- sorcerer
#30 Re: TOCKOVI
ja samo mazem castrol tovatnom masti ,al mi se nije nesto pokazala sigurno je divljak neki ovde u bosni...
- Bakir1
#31 Re: TOCKOVI
ima u orasju castrola orginal
castrol sa govornom manom
castrol sa govornom manom
- sorcerer
-
skuterista
#33 Re: TOCKOVI
nemoj dalje da mi objašnjavaš , vidim tek sad da si ti taj što vozi samo na šarafima , a za tokara ti tvrdiš da radi sa plastikom , pa te ja lijepo pitam ko , šta i gdje , ubuduče prije nego nešto napišeš , skontaj da nemožeš svašta bubnuti i ostati živ...sorcerer wrote:@ skuterista
objasnio sam ti za sta sluzi centralna rupa na felgi ali posto se ja provaljujem sad ti necu reci za tokara,pronadji ih sam,nisam ih ni ja nasao preko foruma ....
- Bakir1
#34 Re: TOCKOVI
skuterista, ako ti ne znas, nije da nema.
guglaj polijamid, svi tokari imaju to
-
skuterista
#35 Re: TOCKOVI
neznam stvarno ,nisam deverao sa terencima , vjerovatno 6 šarafa to centrira dobro , za razliku od 4 na malom autu , probao sam vise felgi i auta, ne tipkam na pamet ko vecina ovih šumahera , 4 šarafa na malom autu ne mogu centrirati felgu ,ako je rupa za 1 mm veca na felgi , nema šanse , pri vecoj brzini trese ...mora se staviti prsten da je centriraBakir1 wrote:a kako onda na terenskim vozilima koja imaju 6 sarafa ja stavim felgu koja je veca od huba po 5 cm pa mi nista ne otpada?
-
skuterista
#36 Re: TOCKOVI
e , pa daj telefon , adresu , ime , tokara koji ima i koji radi ? jednostavno ...Bakir1 wrote:skuterista, ako ti ne znas, nije da nema.
-
skuterista
- Bakir1
#38 Re: TOCKOVI
znam ti jednog u Visokom ako ti nije daleko, po Sarajevu ne znam
-
skuterista
#39 Re: TOCKOVI
ništa nije dalekoBakir1 wrote:znam ti jednog u Visokom ako ti nije daleko, po Sarajevu ne znam
- sorcerer
#40 Re: TOCKOVI
bas si zajeban na tastaturiskuterista wrote: jebo ti glupan mater u usta
-
Wind
#41 Re: TOCKOVI
A sta mislite da stavite odgovarajucu felgu za auto....a?
-
skuterista
#42 Re: TOCKOVI
za ono glupane ti ja znaš ti več šta svesorcerer wrote:@ skuterista
objasnio sam ti za sta sluzi centralna rupa na felgi ali posto se ja provaljujem sad ti necu reci za tokara,pronadji ih sam,nisam ih ni ja nasao preko foruma ....
- sorcerer
#43 Re: TOCKOVI
sve si rekao i pokazao ko si i sta si ,samo uzivaj dalje....skuterista wrote:za ono glupane ti ja znaš ti več šta svesorcerer wrote:@ skuterista
-
skuterista
#44 Re: TOCKOVI
ja kad sam bio dva lika zadubljena u ekran računara ,vjerovatno dopisujući se na fejsu , su mi nehajno rekla da oni to prodaju samo uz svoje felge kad montiraju...cijena na sajtu je 3 KM komad ,ali neće da prodaju posebnolavic wrote:Plasticne prstenove mozete kupiti u Gumapro, oni to prodaju kag prodaju i felgu koja je veca od centralne rupe.
-
skuterista
#45 Re: TOCKOVI
i ti glupane što voziš na šarafima , kad te budu špahtlom skidali sa bankine bit će čudo što i kako ...sorcerer wrote:sve si rekao i pokazao ko si i sta si ,samo uzivaj dalje....skuterista wrote:za ono glupane ti ja znaš ti več šta svesorcerer wrote:@ skuterista
- Bakir1
#46 Re: TOCKOVI
mene je naucio kolega forumas sta je to, i ko to radi, ne smijem ti nista reci bez njegaskuterista wrote:ništa nije dalekoBakir1 wrote:znam ti jednog u Visokom ako ti nije daleko, po Sarajevu ne znam
- sorcerer
#47 Re: TOCKOVI
ja vozim na brezonima i vozim tako vec 10 godina ,cak i trke vozim tako pa mi nikad nije otisla kugla ,a nisu me ni skupljali spahtlomskuterista wrote: i ti glupane što voziš na šarafima , kad te budu špahtlom skidali sa bankine bit će čudo što i kako ...
-
preludezalude
#48 Re: TOCKOVI
Znas li koliko krace traju kugle na dvici sa 15-ka u odnosu na 13-ke??? I to sam imao i znam kako odlaze cesto?sorcerer wrote:ja ne preporucujem nikome nista ,nego kazem tebi da ne lupetas s tim razvaljivanjem trapa....preludezalude wrote:Ja mislio da se razumijes malo. Ako felga ima centralnu rupu vecu od originalne, moras praviti centralne prstenove. Samo stezanje felge sa sarafima ne centrira felgu savrseno. Ja sam na svom tako isto smontirao bez tih adaptera i sve je izgledalo odlicno po gradu. Medjutim kad sam izasao van grada i kad sam presao 80km/h, auto dobije takve vibracije da bukvalno razvaljuje trap. Ja isao u Mostar iz Tuzle sa takvim autom i dok sam se vratio, sve kugle naprijed su mi dobile malo lufta. Cim sam smontirao centralne prstenove, vise nikakvih vibracije nije bilo.
Ti ako mislis da nisam u pravu, onda ovom tipu preporuci da mu ti prstenovi ne trebaju i da moze voziti i ovako.
centralna rupa sluzi da se felga ne oslanja na sarafe i da sarafi ne trpe opterecenje kad je auto spusten na tockove.
sarafi imaju konus koji imaju i felge i ako je raspon sarafa na glavcini kao i na felgi onda je felga savrseno centrirana ,samo ako je na felgi veca centralna rupa onda felga nije oslonjena na glavcinu vec je samo drze sarafi.ja godinama vozim felge 4x100 na glavcinama 4x98 pa mi nikad nista nije treslo ,niti mi je otisla kugla.to tvoje lupetanje mi je isto kad neko stavi felge 15'' na golfa dvicu i onda mu neki pametolog kaze sto si to stavio 15''-ke razvaljuju trapove...sta onda 16''-ke rade ? odvaljuju komade sasije?
Lupas gluposti. Kakve veze imaju centralni prstenovi, sa felgama raspona sarafa 4x100 na glavcinama 4x98???
Pricamo o centralnim prstenovima a ne o rasponu sarafa.
Kod mene su bili konusni sarafi i nije felga mogla biti centrirana kako treba bez centralnih prstenova. Treslo na 80 nevjerovatno, i cim sam stavio centralne prstenove sve je bilo ok.
A ti ako kazes da mu ne trebaju centralni prstenovi, ja nemam nista protiv. Uostalom neka proba kako mu se ponasa.
- sorcerer
#49 Re: TOCKOVI
ne znam ,nisam imao dvicu nikad, niti je zelim imati...treslo ti je jer su vjerovatno bili losi dosjedi sarafa na felgama... lupas ti gluposti,da si kupio original kugle umjesto nekog jeftinog smeca nikad ti ne bi otisle.i vjerovatno su otisle od rupa ,a ne od velicine felgi.od toga samo moze stradati lezaj i nista vise.kugla na lafeti je samo zglobno mjesto da bi se pri vozni lafeta mogla kretati gore dole i opterecena je tezinom vozila a ne felgom .i hajd ne filozofiraj vise teorijama seljackim i supljarom o odvaljivanju trapova i sl.
- Qler
#50 Re: TOCKOVI
Meni na mondeu 15'' fabricke, ja uzeo ljetne 17'' jos sa ovim prstenovima (a vozio sam jedno vrijeme, par mjeseci i bez njih) i jos ne ode ni jedna kugla, a eto tri godine ih gulim...