Novinar T-portala: Sarajevo je naljepši grad na svijetu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Panasonic

Post by Panasonic »

cowboy wrote:
Panasonic wrote:Hajd' cowboy procitaj onaj moj cijeli post pa da onda raspravljamo, jer ja uopste nisam rekao da je Sarajevo najljepsi grad.
Izvinjavam se, ocito nisam jasno postirao. Ja sam samo kritikovao ono sto si rekao o New Yorku. A u ostatku posta sam iznio svoje misljenje na temu da li je Sarajevo najljepsi grad na svijetu.
Pa zar nije tacno to da Nju Jork ima puno neki stubica? Kada se nadjes usred NY-a , vjeruj mi, posve se izgubis. I sta onda imas od svega toga? Nista puno bas. Drugo je gledati grad sa slike iz pticije perspektive, a drugo kad si u njemu. Ima onaj neki park, ali nista ozbiljno da sad mozes reci "odoh se malo odmoriti u onom parku". U Sinagpore-u mozes spavati do mile volje na travi i niko ti nista nece, dok ce te u SAD oni njihovi policajci odmah izresetati. :) Nema u SAD-u vise demokratije, glavne specificnosti 'prijasnje' Amerike.
Edin H.

Post by Edin H. »

Grad ne cine gradjevine. Zgradurine ili one najljepse.
Nego ljudi i istorija.
Sarajevo je grad sa dusom i to svaki stranac (osim onih koji su dosli sa predrasudama i da mlatnu koji dinar) kaze.
Ne bi nam ipak bilo zgorega malo popraviti zananje stranih jezika kod stanovnistva 8-)
A situacija sa muzejima i trenutno stanje kulture je zaista sramota! :o
cowboy

Post by cowboy »

Panasonic wrote: Pa zar nije tacno to da Nju Jork ima puno neki stubica? Kada se nadjes usred NY-a , vjeruj mi, posve se izgubis. I sta onda imas od svega toga? Nista puno bas. Drugo je gledati grad sa slike iz pticije perspektive, a drugo kad si u njemu. Ima onaj neki park, ali nista ozbiljno da sad mozes reci "odoh se malo odmoriti u onom parku". U Sinagpore-u mozes spavati do mile volje na travi i niko ti nista nece, dok ce te u SAD oni njihovi policajci odmah izresetati. :) Nema u SAD-u vise demokratije, glavne specificnosti 'prijasnje' Amerike.
Ne znam koliko vremena si proveo u NY, cini mi se da si ga jednom posjetio, i normalno, kao turista u velikom gradu, si sve to nasao preglomaznim. Ali, kad u njemu provedes malo vremena, pa naucis gdje je sta, pocne ti se svidjati. Taj grad zivi punom parom, 24/7. Da imas 50 zivota neces ga stici dozivjeti u potpunosti. Sam Metropoliten museum je vrijedan da provedes u njemu 7 dana. btw, Centralni park je k'o pola Sarajeva (ako ne i veci) i idealno je mjesto kad ti se bjezi od gradske vreve. Uvijek imaju neka kulturna desavanja i nikad nije dosadno.

A sto se tice demokratije, dok je god ustava i prvih 10 amandmana, javnog mjenja, i Vrhovnog suda, bice i demokratije. Ne znam otkud ti informacija da nema demokratije. Demkoratije danas ima cak i u Kini (u odredjenoj mjeri, naravno) :D
Buffalo

Post by Buffalo »

Glupost je raspravljati koji je grad najljepsi na svijetu! Posle svega - STA JE LJEPOTA!?! Svako ima svoj ukus i svakome ce nesto biti ljepse nego nekome drugome. Medjutim najljepsi grad za nas jeste onaj u kojem si se rodio bio to Jajce, Zenica, NY, Sarajevo, Berlin itd itd...

PANASONIC - Niko te ne smatra ozbiljnim jer se provaljujes i NIKADA ne koristis cinjenice sa svojim misljenjima. O NY-u i USA neznas nista jer nikada nisi tamo bio. Da si bio u NY mogao bi vidjeti jedan dinamican grad sa najzanimljivijim ljudima na svijetu. U jednoj ulici imas svakog moguceg covjeka od Indijca, do Porto Rikanca pa sve do i nas Bosanaca. Medjutim ti si jedan od onih koji misli u kutiji i nemozes da predjes preko vjerskih linija, zbog toga nije slucajnost sto tvoj najljepsi grad je Dubai, iz jedne Arapske zemlje! Ako ikada budes objektivan, pa eto i o NY, shvatices da u NY ima vise dzamija nego i u jednom drugom gradu na Zapadu, pa i u mozda TOP 20 na svijetu!
zzzzz

Post by zzzzz »

Buffalo wrote:Glupost je raspravljati koji je grad najljepsi na svijetu! Posle svega - STA JE LJEPOTA!?! Svako ima svoj ukus i svakome ce nesto biti ljepse nego nekome drugome. Medjutim najljepsi grad za nas jeste onaj u kojem si se rodio bio to Jajce, Zenica, NY, Sarajevo, Berlin itd itd...

PANASONIC - Niko te ne smatra ozbiljnim jer se provaljujes i NIKADA ne koristis cinjenice sa svojim misljenjima. O NY-u i USA neznas nista jer nikada nisi tamo bio. Da si bio u NY mogao bi vidjeti jedan dinamican grad sa najzanimljivijim ljudima na svijetu. U jednoj ulici imas svakog moguceg covjeka od Indijca, do Porto Rikanca pa sve do i nas Bosanaca. Medjutim ti si jedan od onih koji misli u kutiji i nemozes da predjes preko vjerskih linija, zbog toga nije slucajnost sto tvoj najljepsi grad je Dubai, iz jedne Arapske zemlje! Ako ikada budes objektivan, pa eto i o NY, shvatices da u NY ima vise dzamija nego i u jednom drugom gradu na Zapadu, pa i u mozda TOP 20 na svijetu!
Ni tebi nije mane, bitno ti je da je Dubai iz arapske zemlje. Nisam bio u Dubaiu ali ljudi koji su ga posjetili kazu da je jedan od najljepsih gradova koje su vidjeli.

Izgleda svako ima svoju "kutiju" i svoje predrasude.
:)

Post by :) »

Raul Gonzales wrote:berlin mocniji od newyorka i chikaga ha ha ha ha :lol: :D barem si me dobro nasmio
previse gledas holivudske filmove, a nisi otisao dalje od svog rodnog sela...
Last edited by :) on 08/02/2005 16:53, edited 1 time in total.
:)

Post by :) »

pokakim se na vas, ljubomorne zohare koji dodjete sa strane da nas ucite kakvo je sarajevo...

vi ne znate sta je sarajevo.... to nije grad to je nesto vise...draga osoba, otac i majka...najbolji prijatelj...

srce lupa kad se vracas u svoj grad, kad vidis prva svjetla sarajeva...

sarajevo ljubavi moja :D
Carl_Cox

Post by Carl_Cox »

NYC je jedna velika betonska dzungla ali vrijedi ga posjetiti, i ko god kaze da je dosadan grad on je totalno nenormalan covjek, sta god da te interesuje imas u njemu, od kulturnih,muzickih, sportskih, naucnih itd manifestacija...
da je nesto prekrasan za moj ukus nije, za nekoga i jeste zavisi sve na sta pucas...
recimo New Orleans mi je najljepsi grad u usa, stvarno je prekrasan i ima jaku istoriju (barem za usa)
sto se tice nigh lifa tu je Miami #1
Detroit mi je definitivno najludji grad koji sam ikada ocima vidjeo i sve su sami freakovi....
Las Vegas vrijedi posjetiti i vidjeti ono cudo stvarno je unikatan...
Najdrazi grad u sjevernoj americi mi je Montreal (u kojeg se ubrzo selim) vjerujte mi NYC je pushiona za montreal u svim pogledima, raja je ekstra i maksimalno liberalna za razliku od Toronta definitivno #1 grad u Kanadi, i treba napomenuti da je qubec city prelijep samo previse hladan...
i po evropi sam u dosta gradova boravio od kojih mi je najludji Amsterdam, a za zivjeti je Zurih #1....
Sljedeca destinacija mi je Lima Peru imam havera iz Perua i imam osjecaj da je prelijep grad sa bogatom istorijom ipak je paradajz odatle, kao i basketball i dosta drugih stvari, i recimo nadmorska visina tog grada je od 2300-3400 m.
ali zajebi ti sve to ipak gdje se rodis to ti je srcu najdraze kao recimo meni ZENICA, i za mene nepostoji ljepsi grad!
Buffalo

Post by Buffalo »

ZZZZ- samo sam rekao da nije slucajnost da je za njega najljepsi grad iz Arapske zemlje. Vidis ti si shvatio da meni smeta i da je to moj primjer "misljenja u kutiju" - naprotiv ja ozbiljno razmisljan traziti karijeru u Dubai-u, ili negdje drugo u Gulf-u. Dubai je bez ikakve sumnje jedan od najmodernijih gradova na svijetu, medjutim Panason je rekao da NYC nije lijep zbog toga sto je samo jedna velika ploca ili tako nesto, mejdutim bas Dubai ako bi gledali iz tog pogleda nema neku znacajnost jer vecina grada (sadasnjeg) je napravljena posle 1990.

ALI OPET PITAM STA JE LJEPOTA? NEBODERI, UREDNOST, TRANSPORTACIJA, ili mozda HISTORIJSKE ZNACAJNOSTI POPUT MUZEJA!?

Nikada nemozemo birati NAJLJEPSI grad ali mozemo najzanimljiviji - RIM!!:)
Panasonic

Post by Panasonic »

Hajd' Buffalo u stalu svoju i nemoj nam prosipati svoje ""znanje"" ovuda. Dubai je kombinacija modernog i orijentalnog, relaksirajuci je, bogat i tako dalje. To sto ti mislis da mi je najljepsi jer je iz Bliskog istoka varas se, i tako samo ispoljavas tj. dokazujes svoje bolesne (b o l e s n e) fantazije koje su nacijonalno nastrojene. Cak mi je i Sinagpore ljepsi od NY mada nisam bio ni u jednom od ova dva, ali po dosadasnjim pricama bi se spontano odlucio za Singapore. Nemoj sada samo raspravljati o ukusima!
Panasonic

Post by Panasonic »

Buffalo jedan, kada vec govoris o muzejima - Bagdad je imao najmodernije muzeje (na nivou americkih) ali je uz to imao i najbogatiji muzej sto se sadrzaja tice. U njemu su bile skulpture stare preko 50.000 godina i ostala znacajna historijska djela sa Bliskog istoka pa i sire. Medjutim, Amerikanci kada su dosli opustosili su ga i sve pokrali sto se ima pokrasti. Jos jedan od nizu razloga zasto nemam afinitet prema Americi niti NY - mozda ce me zbog ovoga nego osuditi kao subjektivnog ali nema veze. Onome kome je njegov rodni grad najljepsi (iako nije - na primjer Doboj) isto je subjektivan.
Buffalo

Post by Buffalo »

Mada je Sadam dosta novca ulozio u Bagdad i muzeje pokusavajuci da donese osjecaje u ljudima kada je Irak bio anjmocnija regija na svijetu, ipak to nije zbog njegove ljubavi prema historiji i umjetnosti, vec zeljom za moc i superiornost. Cisto sumnjam da su Bagdadski muzeji bili najmoderniji. I muzej nije vrijedan ako je moderan vec njegov sadrzaj. Istina Irak je imao dosta umjetnosti i jos uvijek ima, ali KO je pokrao!? Hmm mozemo o tome argumenotvati, ali ipak misljenje svakog historicara umjetnost jeste da najveci krivci jesu dileri i stanovnici. Da li iskreno mislis da jedan obicni vojnik moze da ocijeni vrijednost jedne skulpture!?

Panasonic, ti si tvrdio za Nju Jork da nije lijep zato sto nema nikakvu historijsku znacaj dok nabrajas gradove koji ti se svidjaju (Singapore, Dubai) koji takodje uopste nemaju nikakav ZANACAJNIJI historijski utjecaj.
ViTeZ93

Post by ViTeZ93 »

kada ste ko singapura treba spomenuti da je jedan od najciscih gradova na svjetu, npr zvakati svaku i singapuru je ilegalno (osim ako imate recept od doktora), a to sve zbog cistoce !
ViTeZ93

Post by ViTeZ93 »

Meni je najljepsi grad Mekka ujedno i najsvetiji (ko je bio zna o cemu pricam, boraviti u tom gradu je poseban osjecaj koji je jednostavno neopisiv), zatim idu Medina pa onda Jerusalem (u ovom trecem nisam bio ali insha'Allah imam nijet)
Jasho

Post by Jasho »

Sarajevo je jedan predivan grad i niko to ne može osporiti! što se tiće svjetskih metropola najfascinantniji i najljepši grad ubjedljivo je London! Grad koji ima sve; istoriju, kulturu, tradiciju itd.! Ljudi koji su putovali po raznim zemljama i igradovima svjeta su ostali zatečeni kad su vidjeli London i ništa ih nije ni blizu očaralo kao London!
M.D.

Post by M.D. »

Zivim u NYC od 1994. NYC je uzbudljiv grad ali svaka europska metropola je pojam ljepote za NYC. Ustvari NYC je mnogo prljav i donekle ruzan grad narocito kad se proseta do Queensa, Brooklyna ili Bronxa, a i Manhattan ima dosta mana. Sve je nekako smlaceno na brzinu po onoj "drzi vodu dok majstori odu". Pogledajte samo kuce i zgrade po Queensu, Brooklynu i Bronxu? Niti jedna nema krov nego samo ravnu plocu, tako da sve izgledaju "celave". Sta kazete "komunisticke zgrade " u sarajevu...Pa takve zgrade su pojam za zgrade u NYC. A tek one kuce od sperploce i plastike.

NYC se nikada ne moze porediti sa jednim Parizom, Kopenhagenom, Rimom, Amsterdamom, Londonom...
Belle

Post by Belle »

Stipan Tomašević wrote:Nije najljepši ali je lijep. Još kad bi ga očistili od Cigana, Kineza, Arapa, Šiptara, Sandžaklija i od raznoraznih primitivaca iz raznoraznih vukojebina, bio bi sto puta ljepši. :D
Ne ocisti ti grad od njih, ali pazi da oni tebe ne ociste.
Zreli

Post by Zreli »

Ma to niko ne gleda, kako je grad lijep u tom smislu: "imali lijepih zgrada?", nego kakva je ponuda u gradu, ja sam cuo da je u Berlinu super za mlade ljude, znam da u Becu ima restorana, koji otvaraju tek u 4 ujutro, u Frankfurtu imas redlight cetvrt i tako dalje.
U Sarajevu je sve zatvoreno od 12 sati(ma eto ponesto), ali grad mi je ipak najbolji , makar kad dodjem bude mi lijepo.
Stipan Tomašević

Post by Stipan Tomašević »

Belle wrote:
Stipan Tomašević wrote:Nije najljepši ali je lijep. Još kad bi ga očistili od Cigana, Kineza, Arapa, Šiptara, Sandžaklija i od raznoraznih primitivaca iz raznoraznih vukojebina, bio bi sto puta ljepši. :D
Ne ocisti ti grad od njih, ali pazi da oni tebe ne ociste.
Ma neka ih, ali nek ih ne bude više od 2-3%. :D
Jednostavno ne pripadaju Sarajevu, nisu autohtoni. :oops:
Belle

Post by Belle »

Ja pretencioznosti, i gluposti. Sarajevo ima nesto sto nema drugdje, Sarajevo ima DUSU. Ljepota jednog grada ne znaci samo estetski izgled, ona podrazumijeva i ljude, istoriju i duh koji inspirise.

Treba komparirati ono sto se moze komparirati.
SF-Mujo

Post by SF-Mujo »

Sarajevo veliki grad i to jos najljepsi?! Kakva glupost. Sarajevo je tipican provincijski gradic na repu svih svjetskih trendova, uvijek bilo i ostalo. Prljav, neuredan, dotrajalih fasada, rusevine na sve strane, ceste grozne, velika vecina stanovnika su najobicniji papci... neznam sta jos da dodam. Moze Sarajevo nekome biti najljepse ili drago ali objektivno govoreci u poredjenju sa drugim svjetskim gradovima je ljepse mozda jedino od Tirane.
Sarajevo nema ama bas nicega sto bi bilo vrijedno paznje i odvojilo ga od drugih gradova. Nije li broj stranih turista najbolji pokazatelj koliko su nam Sarajevo i Bosna lijepi? Smijesno je uopste diskutovati o tome.
ViTeZ93

Post by ViTeZ93 »

Stipan Tomašević wrote: Ma neka ih, ali nek ih ne bude više od 2-3%. :D
Stipane isto tako kao sto vi ne pripadate hrvatskoj!
Stipan Tomašević

Post by Stipan Tomašević »

ViTeZ93 wrote:
Stipan Tomašević wrote: Ma neka ih, ali nek ih ne bude više od 2-3%. :D
Stipane isto tako kao sto vi ne pripadate hrvatskoj!
Upravu si. Ne pripadamo Hrvatskoj :( .........trenutno. :oops:
Belle

Post by Belle »

SF-Mujo wrote:Sarajevo veliki grad i to jos najljepsi?! Kakva glupost. Sarajevo je tipican provincijski gradic na repu svih svjetskih trendova, uvijek bilo i ostalo. Prljav, neuredan, dotrajalih fasada, rusevine na sve strane, ceste grozne, velika vecina stanovnika su najobicniji papci... neznam sta jos da dodam. Moze Sarajevo nekome biti najljepse ili drago ali objektivno govoreci u poredjenju sa drugim svjetskim gradovima je ljepse mozda jedino od Tirane.
Sarajevo nema ama bas nicega sto bi bilo vrijedno paznje i odvojilo ga od drugih gradova. Nije li broj stranih turista najbolji pokazatelj koliko su nam Sarajevo i Bosna lijepi? Smijesno je uopste diskutovati o tome.
Sarajevo nije provincijski grad, ali ti sigurno jesi provincijalac.
Post Reply