Long life ulja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
lavic
#26 Re: Long life ulja
Kod mene stari ne sipa Modricu ni u "dvicu" a ti bi u "sesticu",....
-
Golf 6 80 KS
#27 Re: Long life ulja
problem tebe i tvog staroglavic wrote:Kod mene stari ne sipa Modricu ni u "dvicu" a ti bi u "sesticu",....
-
GaRGa
#28 Re: Long life ulja
valjda ga nece uskoro banovat, da se jos malo smijemo 
-
goran16v
#29 Re: Long life ulja
To sto ti mislis je jedna stvar, a to sto ne znas da postoji npr. Magna Oil d.o.o. zvanicni uvoznik i prodavac Castrola za BiH, pa npr. Valtec d.o.o. zvanicni uvoznik i prodavac Valvoline za BiH itd koji se sigirno nece baviti presipanjem ulja po Hercegovini, pa ti je svako "zvucno" ulje automatski dupljak je sasvim druga stvar.Golf 6 80 KS wrote: ja mislim da od ovog castrola kojeg sipaju OVDJE sigurno jeste
da je to Catrol kojeg sipaju u servisima u Švabiji, onda bi to bila druga priča
i reci ti meni da li je bolje nasuti ECO 504 po NIŽOJ !!! cijeni
ili Castrol 502 po VIŠOJ cijeni
a pošto izgleda sipaš Castol reci ti meni koliko je ovo njegovo 504
Reci ti meni da li je bolje kupiti 1kg domaceg eurokrema ili 400gr Nutele po visoj cijeni i zasto je Nutela tolko skuplja? Ako znas na to odgovoriti onda znas koje je ulje bolje kupiti i kakve gluposti valjas!
p.s. Ja sipam OMV Bixoil.
-
esso_sa
#30 Re: Long life ulja
Ja Optimu koristim.... ali samo za povremena "pranja" motora.
Lijepo ispustim staro ulje pa naspem svjezu Optimu, provozam se tako na Optimi nekih 20-30km (bez ikakvih pretjeranih gasova) i onda fino ispustim i Optimu i sacekam da se dobro okapa (skupa sa prljavstinom koju je pokupila od starog ulja) pa naspem KVALITETNO ulje u cist motor.
To kvalitetno ulje je Castrol koji vec 10 godina kupujem iskljucivo u Magna Oil-u koji je inace distributer Castrola za BiH

Lijepo ispustim staro ulje pa naspem svjezu Optimu, provozam se tako na Optimi nekih 20-30km (bez ikakvih pretjeranih gasova) i onda fino ispustim i Optimu i sacekam da se dobro okapa (skupa sa prljavstinom koju je pokupila od starog ulja) pa naspem KVALITETNO ulje u cist motor.
To kvalitetno ulje je Castrol koji vec 10 godina kupujem iskljucivo u Magna Oil-u koji je inace distributer Castrola za BiH
Da bi se ovo moglo adekvatno odgovoriti, potrebno je utvrditi koji je viskozitet te Nutele i domaceg eurokrema odnosno, da li je dobra za krofni ili moze i u palacinkegoran16v wrote: Reci ti meni da li je bolje kupiti 1kg domaceg eurokrema ili 400gr Nutele po visoj cijeni i zasto je Nutela tolko skuplja? Ako znas na to odgovoriti onda znas koje je ulje bolje kupiti i kakve gluposti valjas!
Last edited by esso_sa on 27/03/2013 12:13, edited 1 time in total.
-
Golf 6 80 KS
#31 Re: Long life ulja
alal vjeragoran16v wrote:To sto ti mislis je jedna stvar, a to sto ne znas da postoji npr. Magna Oil d.o.o. zvanicni uvoznik i prodavac Castrola za BiH, pa npr. Valtec d.o.o. zvanicni uvoznik i prodavac Valvoline za BiH itd koji se sigirno nece baviti presipanjem ulja po Hercegovini, pa ti je svako "zvucno" ulje automatski dupljak je sasvim druga stvar.Golf 6 80 KS wrote: ja mislim da od ovog castrola kojeg sipaju OVDJE sigurno jeste
da je to Catrol kojeg sipaju u servisima u Švabiji, onda bi to bila druga priča
i reci ti meni da li je bolje nasuti ECO 504 po NIŽOJ !!! cijeni
ili Castrol 502 po VIŠOJ cijeni
a pošto izgleda sipaš Castol reci ti meni koliko je ovo njegovo 504
Reci ti meni da li je bolje kupiti 1kg domaceg eurokrema ili 400gr Nutele po visoj cijeni i zasto je Nutela tolko skuplja? Ako znas na to odgovoriti onda znas koje je ulje bolje kupiti i kakve gluposti valjas!
p.s. Ja sipam OMV Bixoil.
gdje radiš, ako nije tajna, da i ja NE KUPIM ništa od tvoje firme
eh što bi vas volio onda vidjet kad budete bez plate da li ćete i SA ČIME kupovat strano smeće
tebi i takvima je najbolje da iselite iz ove zemlje, nemojte disati ni domaći zrak, vodu vjerovatno kupujete uvoznu, jedete nutele, mcdonaldse,pušite malboro itd.
Last edited by Golf 6 80 KS on 27/03/2013 12:15, edited 1 time in total.
-
esso_sa
#32 Re: Long life ulja
Pa lagano se i ne moze disati... Zagadila ga rafinerija u Bos. Brodu i izduvni gasovi iz auta koji koriste gorivo proizvedeno u istojGolf 6 80 KS wrote: nemojte disati ni domaći zrak,
-
goran16v
#33 Re: Long life ulja
Viskozitet utvrdilo Drustvo pekara u BiH u svojim kroasanima, krofnama sa cokoladom itd sto je po pitanju kvalitete kreme ekvivalent kvaliteti ulja u motoru bagera na povrsinskom kopu koji ionako trosi litar ulja na sat!esso_sa wrote:
Da bi se ovo moglo adekvatno odgovoriti, potrebno je utvrditi koji je viskozitet te Nutele i domaceg eurokrema odnosno, da li je dobra za krofni ili moze i u palacinke
Last edited by goran16v on 27/03/2013 12:23, edited 1 time in total.
-
goran16v
#34 Re: Long life ulja
Garant su ti cipele Aida Tuzla, a ne iz uvoza?Golf 6 80 KS wrote: alal vjera
eh što bi vas volio onda vidjet kad budete bez plate da li ćete i SA ČIME kupovat strano smeće
tebi i takvima je najbolje da iselite iz ove zemlje, nemojte disati ni domaći zrak, vodu vjerovatno kupujete uvoznu, jedete nutele, mcdonaldse,pušite malboro itd.
-
Golf 6 80 KS
#35 Re: Long life ulja
da znaš da imam i takvegoran16v wrote:Garant su ti cipele Aida Tuzla, a ne iz uvoza?Golf 6 80 KS wrote: alal vjera
ali pusti se ti cipela, to su sporedne stvari, iako je i tu nekad kao i u tekstilnoj industriji domaći proizvod mogao parirati stranim, iako sad istini za volju, nisu konkuretni,
jel ti misliš da je odnos optiminih ulja i uvoznih uporediv sa odnosom aidinih cipela i uvoznih
ne odgovori mi gdje radiš, mora u nekom predstavništvu strane firme, pa zato tako žestoko lobiraš uvoznjake
-
goran16v
#36 Re: Long life ulja
Eki folozofu koji zagovara da se kupuje domace po svaku cijenu i kritikuje one koji kupuju uvozno smece su cipele odjednom sporedna stvar!?Golf 6 80 KS wrote: da znaš da imam i takve
ali pusti se ti cipela, to su sporedne stvari, iako je i tu nekad kao i u tekstilnoj industriji domaći proizvod mogao parirati stranim, iako sad istini za volju, nisu konkuretni,
jel ti misliš da je odnos optiminih ulja i uvoznih uporediv sa odnosom aidinih cipela i uvoznih
ne odgovori mi gdje radiš, mora u nekom predstavništvu strane firme, pa zato tako žestoko lobiraš uvoznjake
-
lavic
#37 Re: Long life ulja
Ubi se "golf6" lobirajuci za optimu, mora da slabo ide distribucija u FBiH.
Za tvoju informaciju BP ulja su iste cijene a imaju daleko bolju tradiciju od optime.
Izvini za ono "dukat" ulje, posto volis domace naspi ti unjega "Bimal".
Za tvoju informaciju BP ulja su iste cijene a imaju daleko bolju tradiciju od optime.
Izvini za ono "dukat" ulje, posto volis domace naspi ti unjega "Bimal".
-
condy
#38 Re: Long life ulja
goran16v wrote:Mozda na cepu VW-a pise Castrol, ali na Skodi pise Shell Helix za identican motor, dok u su npr. u ASA PSS-u kao ovl. servisu za Skodu godinama sipali OMV Bixoil pa presli na Catrol. Znaci bitniji su sastav, gradacija i namjena nego ime.condy wrote:Kada pogledaš čep od ulja, piše ti castrol, tako da je to i preporuka VW za motorno ulje. Ne treba sa uljem eksperimentisati i sipati ulje iz Modriče.
Trebao bi to auto servisirati u ovlaštenom servisu...
Kako možda ?
VW je preporučio Castrol ulje. Škoda je također u starijim modelima na čepu preporučila Castrol ulje ( Sa novijim modelima, ne znam, ti kažeš da je Shell, ok !). Audi na svim modelima preporučuje Castrol ulje. Nije to toliko ni slučajno, jer su to veoma renomirani proizvođači. Generalno mislim, da niti jedan proizvođač bilo da je VW, Škoda, Audi i sl. neće preporučiti ulje koje će djelovati pogubno i loše na njihove motore. Gradacija ulja je jako bitna, i zato postoji knjižica vozila, da se provjeri. Preporuka je castrol, a nije pogrešno sipati niti druga ulja renomiranih proizvođača, tačno određene gradacije.
- johntra
#39 Re: Long life ulja
gorane, moraš priznati da te je dobro skontao....Golf 6 80 KS wrote: ne odgovori mi gdje radiš, mora u nekom predstavništvu strane firme, pa zato tako žestoko lobiraš uvoznjake
-
Golf 6 80 KS
#40 Re: Long life ulja
niko ne bi imao nešto protiv castrola da je to onaj koji se sipa u njemačkojcondy wrote:Preporuka je castrol, a nije pogrešno sipati niti druga ulja renomiranih proizvođača, tačno određene gradacije.
a jesi li ti siguran da OVAJ OVDJE koji se sipa vrijedi kurcu, da nije obično smeće
to ti je jednako kao da kupiš (kad je već onaj počeo filozofirat o drugim proizvodima) ovdje adidas patike i one u njemačkoj u originalnoj prodavnici, ima li kakve razlike šta misliš
pa za Bosnu slovenci sa svojim proizvodima imaju duple linije koje rade za "levat" tržišta i druga linija koja ide na zapad gdje nema zajebancije oko kvalitete, ako kiksne jednom bit će kurisan iste sekunde
e sad ti meni reci jel misliš da i Castrol koji dolazi na naše tržište je isti kao i onaj u Njemačkoj
-
goran16v
#41 Re: Long life ulja
Tako, lijepo, buduci da je na veznom limu Skode naljepnica i preporuka Shell Helix to znci da su za identicne motore u dva auta razlicith brendova preporucena dva ulja razlicith proizvodjaca. Takodjer cinjenica da se cak i ovl. servisima pridrzavaju sastava ulja, a ne proizvodjaca (u zadnjih 7 god je samo ASA PSS presao sa Shella na OMV pa na Catrol, a u drugom ovlastenom su sipali Aral) znaci da je bitnije da je ulje odgovarajuceg sastava nego da je tog i tog imena, ali se u svakom slucaju slazem, sta god da je preporuceno ni u jednom slucaju to nije neka lijeva marka tipa Optima, to obicno mora biti neko "svjetsko" ime.condy wrote:goran16v wrote:Mozda na cepu VW-a pise Castrol, ali na Skodi pise Shell Helix za identican motor, dok u su npr. u ASA PSS-u kao ovl. servisu za Skodu godinama sipali OMV Bixoil pa presli na Catrol. Znaci bitniji su sastav, gradacija i namjena nego ime.condy wrote:Kada pogledaš čep od ulja, piše ti castrol, tako da je to i preporuka VW za motorno ulje. Ne treba sa uljem eksperimentisati i sipati ulje iz Modriče.
Trebao bi to auto servisirati u ovlaštenom servisu...
Kako možda ?![]()
VW je preporučio Castrol ulje. Škoda je također
-
goran16v
#42 Re: Long life ulja
Sta da ti pricam... Sav sam ti od uvoza!johntra wrote:gorane, moraš priznati da te je dobro skontao....Golf 6 80 KS wrote: ne odgovori mi gdje radiš, mora u nekom predstavništvu strane firme, pa zato tako žestoko lobiraš uvoznjake
- drndalo
#43 Re: Long life ulja
Ipak ga dobro skontah, Optima "inkognito" savjetnik... Postenije bi bilo da se registrujes sa imenom Optima rafinerija, i da nastupas direktno i otvoreno... Kod mene je u Feliciji trenutno Optimina 10W40, ali bogami samo zato sto volim majstora, pa da mu ne ostaje, ne zato sto mislim da vam treba pomoci... A neces vjerovati, drago mi je da ipak ljudi u Modrici imaju sta da rade, i da rade i zaradjuju... S te strane podrzavam Optimu kao "domaceg", ali od mene su puno vise dobili nego ja od njih.Golf 6 80 KS wrote: ne odgovori mi gdje radiš, mora u nekom predstavništvu strane firme, pa zato tako žestoko lobiraš uvoznjake
Posto znam kako idu stvari u BiH takmicarskom automobilizmu, i kako su isle proslih 12 godina, jos i odlicno prodaju u FBiH, u poredjenju sa tim koliko su ulozili u reklamu na toj istoj teritoriji, a nije da u FBiH nije bilo dobrih trkaca, kao i u RS, i u Srbiji... Ali za divno cudo, pare za trkanje odose 70% u Srbiju i 30% u RS...Ubi se "golf6" lobirajuci za optimu, mora da slabo ide distribucija u FBiH.
-
lavic
#44 Re: Long life ulja
Razlog vise za tarabu.drndalo wrote:Golf 6 80 KS wrote:Posto znam kako idu stvari u BiH takmicarskom automobilizmu, i kako su isle proslih 12 godina, jos i odlicno prodaju u FBiH, u poredjenju sa tim koliko su ulozili u reklamu na toj istoj teritoriji, a nije da u FBiH nije bilo dobrih trkaca, kao i u RS, i u Srbiji... Ali za divno cudo, pare za trkanje odose 70% u Srbiju i 30% u RS...Ubi se "golf6" lobirajuci za optimu, mora da slabo ide distribucija u FBiH.
- basicm
#45 Re: Long life ulja
Zar nije zabranjeno reklamirati na forumu? 
- drndalo
#46 Re: Long life ulja
Pa vidis da ne reklamira, samo se bori protiv uvoznog lobija...
I Golf 6 kojeg ima je proizveden u Vogosci, od celika istopljenog i valjanog u Zenici...
I Golf 6 kojeg ima je proizveden u Vogosci, od celika istopljenog i valjanog u Zenici...
-
Golf 6 80 KS
#47 Re: Long life ulja
niko nije kriv ASA-i što je izgubila bar montažu, nesposobnidrndalo wrote:Pa vidis da ne reklamira, samo se bori protiv uvoznog lobija...
drugo, naravno da ne možeš birati između auta pri kupovini jer jednostavno nema domaće proizvodnje, tako da je navođenje ovog primjera čista glupost
mogu se pominjati samo proizvodi gdje imaš mogućnost IZBORA između domaćeg i uvoznog
pa bujrum, svakome na volju i savjest
-
goran16v
#48 Re: Long life ulja
Sjo frajera, piton, boa, udav!
Da ti ponovim jos jednom poruku iz naroda:
Ako vec znas sve o uljima, sta je smece, sta se sipa u Njemackoj, sta ovdje, sta je bolje, a sta losije i ko je sta preprucio pa drzis mudro slovo, koji klinac krasni uopste otvaras temu i pitas????
Da ti ponovim jos jednom poruku iz naroda:
Ako vec znas sve o uljima, sta je smece, sta se sipa u Njemackoj, sta ovdje, sta je bolje, a sta losije i ko je sta preprucio pa drzis mudro slovo, koji klinac krasni uopste otvaras temu i pitas????
-
Golf 6 80 KS
#49 Re: Long life ulja
klasika, čim sam ga stjero pred šah-mat, bježi sa nekom šupljarom pričom
odgovori konkretno
da li je Castrol koji se sipa u BH jednake kvalitete kao onaj što sipaju u Njemačkoj i koji VW preporučuje
- drndalo
#50 Re: Long life ulja
A imas li ti pokazatelje da npr. Castrol u BiH nije isti kao u Njemackoj ?