Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VjecitiStudent

#26 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by VjecitiStudent »

Zvanične procjene su ovdje
http://www.fzs.ba/Podaci/09.pdf
sinuhe

#27 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by sinuhe »

Sarajevo k'o i Beograd, trpaj da je vise stanovnika a infrastruktura nikakva.
Cemu podjela Sarajeva na opstine?
johntra

#28 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by johntra »

jer je većina gradova na svijetu podijeljena na opštine...moja procjena oko 400.000...
sinuhe

#29 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by sinuhe »

Ne vjerujem da u zapadnoj Evropi ima grad od 400 000 stanovnika a da je podijeljen na opstine.
johntra

#30 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by johntra »

Imaš, itekako....
Erased

#31 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Erased »

sinuhe wrote:Ne vjerujem da u zapadnoj Evropi ima grad od 400 000 stanovnika a da je podijeljen na opstine.
Ima itekako. I sa manjim brojem stanovnika a sa vise opcina s tim da je na zapadu pojam opcine nesto sasvim drugo. Kod nas se u isti kos trpa i Novi Grad koji ima 200 000 i Trnovo koje ima 3000.
_Reds_

#32 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by _Reds_ »

Erased wrote:
sinuhe wrote:Ne vjerujem da u zapadnoj Evropi ima grad od 400 000 stanovnika a da je podijeljen na opstine.
Ima itekako. I sa manjim brojem stanovnika a sa vise opcina s tim da je na zapadu pojam opcine nesto sasvim drugo. Kod nas se u isti kos trpa i Novi Grad koji ima 200 000 i Trnovo koje ima 3000.
E jbg sada 200.000

Ima 200.000 ociju, glava nema.
Fudo Bosna

#33 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Fudo Bosna »

Sarajevo, savim realna procjena ima oko 400.000 stanovnika, Kanton nešto manje od 500.000. Ovo, šta je grad Sarajevo je tako glupo definisano, do bola. Sarajevo danas , bez obzira šta kaže Gradska uprava čine Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad i Vogošća! Ako se, prije rata Ilidža i Vogošća i nisu mogle smatrati sastavnim dijelovima grada to je sada nonsens, jer zamislite da neko prođe Stupsku petlju iza koje imamo blokove i blokove zgrada, čitav niz povezanih naselja, potpuni nastavak/kontinuitet gradske zone, čak je čitavo naselje Dobrinja/Novi Grad iza aerodroma koje je na Ilidži/Općina Ilidža , znači iz aerodroma direktno ulaziš u Dobrinju i kažeš, "nisam" više u Sarajevu, glupost? Ili dođeš na Kobilju glavu, kod džamije i kažeš, e sad više "nisam" u Sarajevu? Glupost. Onda Istanbul ne bi imao 10-tak miliona nego 5 miliona stanovnika a Zagreb bi imao oko 400.000, a Beograd, po tom mjerilu oko 600.000 hiljada? Mogu gradske vlasti sutra reči da je grad od Viječnice do Marin Dvora, ali činjenica je da su danas sastavni dijelovi grada Ilidža i Vogošća, uostalom najbolje mjerilo je A zona GRASA, a ona čini ovih 6 općina, uži gradski dio !!!

TO JE GRAD SARAJEVO !!!
sinuhe

#34 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by sinuhe »

Malo sam se zainteresovao pa nisam naisao na neku jasnu definiciju grada. Uglavnom u svakoj drzavi je drugacije. Npr opstina Stockholm -837 000 stanovnika. Nije podjela na opstine ono sto definise grad.
Each country has its own method of defining a city based on a wide range of criteria. These criteria often include population size and density, but also more functional or historic ones such as having urban functions, being a recipient of national urban policy funds or having received city rights through a charter sometime between the Middle Ages and today. For example, in the UK city status is conferred by the Monarch since 16th century and still is today. This does lead to some surprising cities, such as St Davids in Wales with less than 2 000 inhabitants. Comparing the number of cities based on national definitions across countries is hopelessly distorted by difference in methodology
http://ec.europa.eu/regional_policy/sou ... 1_city.pdf
respo

#35 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by respo »

420000
sorcerer

#36 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by sorcerer »

sinuhe wrote:Cemu podjela Sarajeva na opstine?
pa vise radnih mjesta za vise administracije :D
El_comadante

#37 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by El_comadante »

Fudo Bosna wrote:Sarajevo, savim realna procjena ima oko 400.000 stanovnika, Kanton nešto manje od 500.000. Ovo, šta je grad Sarajevo je tako glupo definisano, do bola. Sarajevo danas , bez obzira šta kaže Gradska uprava čine Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad i Vogošća! Ako se, prije rata Ilidža i Vogošća i nisu mogle smatrati sastavnim dijelovima grada to je sada nonsens, jer zamislite da neko prođe Stupsku petlju iza koje imamo blokove i blokove zgrada, čitav niz povezanih naselja, potpuni nastavak/kontinuitet gradske zone, čak je čitavo naselje Dobrinja/Novi Grad iza aerodroma koje je na Ilidži/Općina Ilidža , znači iz aerodroma direktno ulaziš u Dobrinju i kažeš, "nisam" više u Sarajevu, glupost? Ili dođeš na Kobilju glavu, kod džamije i kažeš, e sad više "nisam" u Sarajevu? Glupost. Onda Istanbul ne bi imao 10-tak miliona nego 5 miliona stanovnika a Zagreb bi imao oko 400.000, a Beograd, po tom mjerilu oko 600.000 hiljada? Mogu gradske vlasti sutra reči da je grad od Viječnice do Marin Dvora, ali činjenica je da su danas sastavni dijelovi grada Ilidža i Vogošća, uostalom najbolje mjerilo je A zona GRASA, a ona čini ovih 6 općina, uži gradski dio !!!

TO JE GRAD SARAJEVO !!!
e vidiš definisano je kako je definisano ali ko brani našoj administraciji, sad neznam koje zato zadužen, da i ove dvije opštine udju u sastav grada. mada onda šta bi kanton radio. onda bolje ukinuti kanton i reči da imamo samo Grad Sarajevo ili možda nešto slično kao Hrvati što su uradili Grad Zagreb i kanton Zagreb potpuno različite stvari...
filozofija

#38 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by filozofija »

Fudo Bosna wrote:Sarajevo, savim realna procjena ima oko 400.000 stanovnika, Kanton nešto manje od 500.000. Ovo, šta je grad Sarajevo je tako glupo definisano, do bola. Sarajevo danas , bez obzira šta kaže Gradska uprava čine Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad i Vogošća! Ako se, prije rata Ilidža i Vogošća i nisu mogle smatrati sastavnim dijelovima grada to je sada nonsens, jer zamislite da neko prođe Stupsku petlju iza koje imamo blokove i blokove zgrada, čitav niz povezanih naselja, potpuni nastavak/kontinuitet gradske zone, čak je čitavo naselje Dobrinja/Novi Grad iza aerodroma koje je na Ilidži/Općina Ilidža , znači iz aerodroma direktno ulaziš u Dobrinju i kažeš, "nisam" više u Sarajevu, glupost? Ili dođeš na Kobilju glavu, kod džamije i kažeš, e sad više "nisam" u Sarajevu? Glupost. Onda Istanbul ne bi imao 10-tak miliona nego 5 miliona stanovnika a Zagreb bi imao oko 400.000, a Beograd, po tom mjerilu oko 600.000 hiljada? Mogu gradske vlasti sutra reči da je grad od Viječnice do Marin Dvora, ali činjenica je da su danas sastavni dijelovi grada Ilidža i Vogošća, uostalom najbolje mjerilo je A zona GRASA, a ona čini ovih 6 općina, uži gradski dio !!!

TO JE GRAD SARAJEVO !!!
To nije grad Sarajevo nazalost. Takvo shvatanje gradske cjeline fiksirano je samo za komunisiticke i postkomunisticke zemlje. Po toj logici, Pariz ne bi imao 2,234,105, nego 10,413,386 stanovnika. Znamo mi svi da se radi o politickoj odluci, ali ona je takva kakva je i to je zakon.

Isto tako, primjera radi, vidljivo je da Hrvatska i BiH čine de facto jednu smislenu geografsku cijelinu, ali one su dvije različite političke cijeline. Vjerovao ili ne Strasbourg, Kehl, Schlitigheim čine kompaktniju cijelinu nego li Ilidža i Sarajevo i nisu isti gradovi. Isto tako Linz, Leonding i Traun su de facto jedna cijelina koju dijeli cesta, ali nisu isti gradovi.
Hajvan

#39 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Hajvan »

filozofija wrote:

TO JE GRAD SARAJEVO !!!
To nije grad Sarajevo nazalost. Takvo shvatanje gradske cjeline fiksirano je samo za komunisiticke i postkomunisticke zemlje. Po toj logici, Pariz ne bi imao 2,234,105, nego 10,413,386 stanovnika. Znamo mi svi da se radi o politickoj odluci, ali ona je takva kakva je i to je zakon.

Isto tako, primjera radi, vidljivo je da Hrvatska i BiH čine de facto jednu smislenu geografsku cijelinu, ali one su dvije različite političke cijeline. Vjerovao ili ne Strasbourg, Kehl, Schlitigheim čine kompaktniju cijelinu nego li Ilidža i Sarajevo i nisu isti gradovi. Isto tako Linz, Leonding i Traun su de facto jedna cijelina koju dijeli cesta, ali nisu isti gradovi.

Ako vec iznosimo mokre snove, ta vidiljiva cijelina nek se zove BiH.... Za B - zna se- BOSNA, oko H se dogovorite. Ako će se mijenjati kompletan naziv te države, što je poželjno zbog političkih i ideoloških razloga, nek se zove ViK - Vodovod (Zna se gdje su izvori pitke vode) i Kanalizacija(iovo je jel'te jasno). Zna se.
Eh da, vratite na Pelješac u međuvremenu... niste plačali već nekoliko stoljeća za nj... a obavezali ste se (Dubrovačka Republika koja je sad u Vašem sastavu).
cyprus

#40 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by cyprus »

Sarajevo kao administrativna cjelina obuhvata opštine Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar i Stari Grad... Međutim, Sarajevo kao urbano naselje je nešto manje... Ono isključuje mjesne zajednice Dobroševići, Reljevo, Nahorevo, Moščanica, i možda još neke...

Znaćemo na popisu tačno šta uključuje šta ne uključuje...
shbc

#41 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by shbc »

ako cemo gledati po broju registrovanih biraca... 4 gradske opstine 330 000 - 350 000... sa ilidzom i vogoscom 430 000 - 450 000
respo

#42 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by respo »

shbc wrote:ako cemo gledati po broju registrovanih biraca... 4 gradske opstine 330 000 - 350 000... sa ilidzom i vogoscom 430 000 - 450 000
a gdje u ti djeca tu?
filozofija

#43 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by filozofija »

Hajvan wrote: Ako vec iznosimo mokre snove, ta vidiljiva cijelina nek se zove BiH.... Za B - zna se- BOSNA, oko H se dogovorite. Ako će se mijenjati kompletan naziv te države, što je poželjno zbog političkih i ideoloških razloga, nek se zove ViK - Vodovod (Zna se gdje su izvori pitke vode) i Kanalizacija(iovo je jel'te jasno). Zna se.
Eh da, vratite na Pelješac u međuvremenu... niste plačali već nekoliko stoljeća za nj... a obavezali ste se (Dubrovačka Republika koja je sad u Vašem sastavu).
@Hajvan
O čemu ti to? Da li ti vidiš ili razumiješ šta sam ja napisao? Halo ba, ja spominjem geografiju, a ne politiku. I bilo je u kontekstu primjera. Imam osječaj da ti kontaš da sam ja hrvat?!?
addem

#44 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by addem »

Mah ima 380 - 400 hiljada. Kanton do 450 hiljada, a ako uzmes i istocno Sa onda ima 550-600 hiljada. Prije rata Sarajevo je imalo 10 opstina od toga 6 gradskih i 4 prigradske. Gradske su Stari Grad, Centar, Novo S., Novi Grad, Ilidza i Vogosca. Prigradske: Pale, Ilijaas, Hadzici i Trnovo. Na ovom podrucju koje sam naveo treba biti oko 600 000 ljudi. Popis ce na kraju definitivno sve pokazati.
Hajvan

#45 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Hajvan »

filozofija wrote:
Hajvan wrote: Ako vec iznosimo mokre snove, ta vidiljiva cijelina nek se zove BiH.... Za B - zna se- BOSNA, oko H se dogovorite. Ako će se mijenjati kompletan naziv te države, što je poželjno zbog političkih i ideoloških razloga, nek se zove ViK - Vodovod (Zna se gdje su izvori pitke vode) i Kanalizacija(iovo je jel'te jasno). Zna se.
@Hajvan
O čemu ti to? Da li ti vidiš ili razumiješ šta sam ja napisao? Halo ba, ja spominjem geografiju, a ne politiku. I bilo je u kontekstu primjera. Imam osječaj da ti kontaš da sam ja hrvat?!?

znao sam da ce biti replika, jer sam očigledno spinovao, malo :)... nije bilo direktno upuceno tebi ništa, nije lično...samo sam sarkastičan i ironičan (globalno) ... niti kontam da jesi hrvat, niti mi je to bitno :)
samo sam se izrugivao ideji, generalno
dakle da stavim mr.greena, sto sam trebao već u prethodnom postu :D

I ide jedna prigodna pjesma (na vlastiti račun, da opet ne bude zabune):
opa22

#46 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by opa22 »

hmmmm 2.000.000 :lol:

Grad Sarajevo 450.000, dnevne migracije blizu milijun :D
shbc

#47 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by shbc »

respo wrote:
shbc wrote:ako cemo gledati po broju registrovanih biraca... 4 gradske opstine 330 000 - 350 000... sa ilidzom i vogoscom 430 000 - 450 000
a gdje u ti djeca tu?
Na cifre od broja registrovanih biraca je dodano jos 25% za djecu
Downunda

#48 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Downunda »

Creasy wrote:Koliko nagadjanja oko sarajevskih opstina prije rata i niko da pogodi... :D

PODRUCJE GRADA:

1. Stari Grad
2. Centar
3. Novo Sarajevo
4. Novi Grad

UZE PODRUCJE GRADA:

5. Ilidza
6. Vogosca

SIRE PODRUCJE GRADA:

7. Ilijas
8. Hadzici
9. Trnovo
10. Pale

U procjene broja stanovnistva ne bih se upustao, to se samo popisom moze utvrditi.
S'tim što treba dodati da su neke od ovih opština "osakaćene" (smanjene) i teritorijalno i po broju stanovnika, tj. nakon Daytona su pripale RS-u, a ni ja se ne bih upuštao u procjene broja stanovnika, obzirom da je teško i utvrditi obzirom da ima raje koja je ovdje prijavljena a ne živi u KS.
Edin H.

#49 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Edin H. »

Brat bratu 6 glava, mnogo smo jaki :D
Fudo Bosna

#50 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Fudo Bosna »

filozofija wrote:

TO JE GRAD SARAJEVO !!!
To nije grad Sarajevo nazalost. Takvo shvatanje gradske cjeline fiksirano je samo za komunisiticke i postkomunisticke zemlje. Po toj logici, Pariz ne bi imao 2,234,105, nego 10,413,386 stanovnika. Znamo mi svi da se radi o politickoj odluci, ali ona je takva kakva je i to je zakon...

Šta čovječe „nije“ grad Sarajevo? Prođeš širi centar grada Sarajeva tamo kod Bara i auto salona u naselju Šip, još koja stotina metara i naiđeš na tablu da više nisi u Sarajevu, presmješno...Po čemu su Bare grad, a samo 200-tinjak metara dalje , potpuno kontinuirana gradska cjelina i početak općine Vogošća, više kao „nisu“ u gradu Sarajevu? Presmješno i neistinito jer smo i dalje u gradu Sarajevu i to je činjenica ! Ili je još smješniji primjer u Novom Gradu? U maltene centru Općine Novi Grad, kod pijace Heco , odakle imaš još kilometre povezane gradske cjeline, sve do kraja tramvajske pruge u gradskom naselju Ilidža, imaš npr. stambena naselja sa obje strane gradske auto ceste, pumpe , motele, prodavnice, ukratko , gradski kontinuitet, tu, i „naprasno“, kod pijace Heco, maltene , „na po gradske cjeline“ , stoji tabla , Ilidža, i to kao bajagi, „nije više grad Sarajevo“, presmješno! Grad je ondje gdje je i A zona GRASA, grad je , 6 općina, ko god tvdi, pa bila to i gradksa vlada da , kada si 200 metara od Bara nisi u Sarajevu, ili kod pijace Heco, da si kao, "van grada", taj je „smiješan“ i to je nerealna i politička odluka , cijepanje, vještačko, urbane gradske cjeline !!!
Post Reply