audi 3 sportback vs golf 7

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

drndalo

#26 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by drndalo »

Seawolf wrote: U stvari, da se ne lažemo, po svakoj stavci, Golf VII 1.4 TSI ACT BMT Euro 6 Highline je bolje vozilo od BMW 116i Urban Line, sem jedne.
A to si zakljucio na osnovu ? Vozio i jedan i drugi po barem 1500 km po raznim cestama pa da mozes suditi ? Ko nije probao i naucio "protjerati" dobar zadnji pogon kroz krivinu, nek' nastavi sanjati o Golfu... :thumbup:
Bakir1

#27 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by Bakir1 »

eto ga, narodni auto je bolji i od BMW-a :lol: :lol: :lol:
lavic

#28 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by lavic »

Seawolf wrote:
lavic wrote:
Golf ima i manji pad vrijednosti, tako da je za očekivati da će se polovan moći prodati za najmanje podjednaku cijenu kao BMW 116i, mada je jeftiniji prilikom kupovine novoga.

U stvari, da se ne lažemo, po svakoj stavci, Golf VII 1.4 TSI ACT BMT Euro 6 Highline je bolje vozilo od BMW 116i Urban Line, sem jedne. BMW 116i Urban Line, ima za 60 cm manji prečnik zaokreta (10,6 m u odnosu na 11,2 m), što je poslijedica toga da se upravljački točkovi koji nisu istovremeno i pogonski, mogu zaokrenuti za veći ugao.
Strucnjak na osnovu cega si ti zakljucio da golf bolje drzi cijenu od BMW, sigurno ti je "dvica" reper, smijesno.

A to da se ne lazemo da je golf u svemu bolji od BMW-a, imama samo jedan komentar, lazi, lazi me,....

Golf nema osnovnu stvar da bi se mogao porediti sa seriom "1", a to je motor, najjaci benzinski motor im je 1.4 litra smijesno. Ali ima to i svoju prednost, kad podzes kuci poneses motor sa sobom, i nema brige hoces li ga naci :-D

Uzivaj u svojoj nesvijesti.
Qler

#29 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by Qler »

Cuj golf po svemu bolji od bmw-a 1 :) e svasta...
condy

#30 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by condy »

Seawolf wrote:
aServis wrote:...Ono što sam do sada osjetio, zaključio da golf 7 trendline onaj socijalni :) i sedmica sa opremom i boljim motorom kao razlika u klasama....ima se osjećaj da nije isto auto..
Naravno, ako uzimaš Golf onda uzimaš Highline. Razlika, prije svega u sjedištima, u odnosu na niže nivoe opreme je značajna. Dalje, ne zaboravi da za kvalitetniju izvedbu ovjesa, sa multilink stražnjom osovinom, moraš uzeti benzinca sa minimalno 90 kW (ili dizelaša sa minimalno 110 kW).

edit: Napisao sam prvobitno benzinca sa minimalno 103 kW, ali čini se da i onaj od 90 kW ima multilink ovjes stražnje osovine.
Svaki Golf, još od Golfa V, ima zadnji multi link ovjes :)
Bakir1

#31 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by Bakir1 »

Image
:D
swatch

#32 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by swatch »

condy wrote:
Seawolf wrote:
aServis wrote:...Ono što sam do sada osjetio, zaključio da golf 7 trendline onaj socijalni :) i sedmica sa opremom i boljim motorom kao razlika u klasama....ima se osjećaj da nije isto auto..
Naravno, ako uzimaš Golf onda uzimaš Highline. Razlika, prije svega u sjedištima, u odnosu na niže nivoe opreme je značajna. Dalje, ne zaboravi da za kvalitetniju izvedbu ovjesa, sa multilink stražnjom osovinom, moraš uzeti benzinca sa minimalno 90 kW (ili dizelaša sa minimalno 110 kW).

edit: Napisao sam prvobitno benzinca sa minimalno 103 kW, ali čini se da i onaj od 90 kW ima multilink ovjes stražnje osovine.
U vremenu kad svaki proizvodjac ubacuje multilink koncern ga je izbacio iz Golfa 7. Multilink dolazi na modelima sa jacim motorom samo.
Seawolf

#33 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by Seawolf »

condy wrote:
Seawolf wrote: Naravno, ako uzimaš Golf onda uzimaš Highline. Razlika, prije svega u sjedištima, u odnosu na niže nivoe opreme je značajna. Dalje, ne zaboravi da za kvalitetniju izvedbu ovjesa, sa multilink stražnjom osovinom, moraš uzeti benzinca sa minimalno 90 kW (ili dizelaša sa minimalno 110 kW).

Ne. Kod Golfa VII, izvedbe sa slabijim motorima imaju stražnju osovinu sa torzionim šipkama. Tek od 1.4 TSI 90 kW benzinca i 2.0 TDI 110 kW dizela, ide multilink stražnja osovina.
condy

#34 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by condy »

Seawolf wrote:
condy wrote:
Seawolf wrote: Naravno, ako uzimaš Golf onda uzimaš Highline. Razlika, prije svega u sjedištima, u odnosu na niže nivoe opreme je značajna. Dalje, ne zaboravi da za kvalitetniju izvedbu ovjesa, sa multilink stražnjom osovinom, moraš uzeti benzinca sa minimalno 90 kW (ili dizelaša sa minimalno 110 kW).

Ne. Kod Golfa VII, izvedbe sa slabijim motorima imaju stražnju osovinu sa torzionim šipkama. Tek od 1.4 TSI 90 kW benzinca i 2.0 TDI 110 kW dizela, ide multilink stražnja osovina.
Ok, nisam to znao.
Zašto su to radili, uopće mi nije jasno, jer svaka petica i šestica ima taj ovjes, koji je jako dobar. Auto sa tim ovjesom i bez tog ovjesa nije isto auto. :)
condy

#35 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by condy »

Bakir1 wrote:Image
:D
Na našim cestama će ovaj ovjes baš lupati... :sad:
Lolobrigida

#36 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by Lolobrigida »

drndalo wrote:
Seawolf wrote: U stvari, da se ne lažemo, po svakoj stavci, Golf VII 1.4 TSI ACT BMT Euro 6 Highline je bolje vozilo od BMW 116i Urban Line, sem jedne.
A to si zakljucio na osnovu ? Vozio i jedan i drugi po barem 1500 km po raznim cestama pa da mozes suditi ? Ko nije probao i naucio "protjerati" dobar zadnji pogon kroz krivinu, nek' nastavi sanjati o Golfu... :thumbup:
A ti kao jesi? Ne kažem da je on upravu, ali na ovom forumu 90%+ rasprava o tome koje je bolje auto vode likovi koji nisu ni sjeli a kamoli vozili automobil o kojem se raspravlja, i ti se tek sad našao uvrijeđenim što neko ovako napamet govori, a da nije provozao nijedan ni drugi? :D :-)
drndalo

#37 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by drndalo »

Posto mene spominjes, ja imam iza sebe oko 150.000 km za volanom 2 BMW-a, 316i & 525i 24v, sto me donekle cini kvalifikovanim za ocjenu osjecaja za volanom BMW-a sa dobrim zadnjim pogonom... Trenutno vozim svakodnevno nekoliko auta sa prednjim i 4x4 pogonom, pa znam ponesto i o ponasanju vozila sa prednjim pogonom, sa pogonom na 4 tocka... Nekada sam imao Jettu GT, Golfa GTI 16v, Audija 90 2.2, sto se u "ona" doba smatralo vrlo sportskim autima sirokih narodnih masa, pored toga vozio sam sluzbene Golf 4 TDI, Audi A3, razne Skode... Vozila koja sam vozao izmedju 500- 3000 km i ne spominjem...

Tvrdnja je bila da je bolji po svemu, a ja upitah na osnovu cega to rece, jer ovo o cemu pricam je explicitno na BMW strani... Sve ostalo mozda jeste na strani Golfa, ali je kamara toga, kao i ono sto ja spomenuh stvar ukusa vozaca/kupca...
Last edited by drndalo on 11/04/2013 09:13, edited 1 time in total.
lavic

#38 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by lavic »

drndalo,
nema potrebe za objasnjavanjem, samo se slozis sa konstataciom da je golf najbolje auto,ili koje vec po redu cudo na svijetu 8,9,10,...
Pusti ih da zive u svom svijetu, svijetu golfa.
drndalo

#39 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by drndalo »

Jebiga kad sam tvrdoglav i nedokazan... Ja nemam nista protiv da neko proba, pa kupi sta je njemu bolje... Cak i ako je to u kontru s mojim misljenjem...

Ali najcesce se iz mog iskustva, u VW/Audi uber osjecaj/lezanje/boljitak kunu oni koji obicno nista osim toga nisu probali... I naravno da je njima to vrh, jer nisu probali drugacije/bolje... Shvatam da se nema ni prilike za tako nesto, ali onda ostavis ogradu tipa, prema mojim dosadasnjim iskustvima, meni se ovo cini boljim autom, boljom kupovinom, paetnijim ulaganjem...
Seawolf

#40 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by Seawolf »

drndalo wrote:Jebiga kad sam tvrdoglav i nedokazan... Ja nemam nista protiv da neko proba, pa kupi sta je njemu bolje... Cak i ako je to u kontru s mojim misljenjem...

Ali najcesce se iz mog iskustva, u VW/Audi uber osjecaj/lezanje/boljitak kunu oni koji obicno nista osim toga nisu probali... I naravno da je njima to vrh, jer nisu probali drugacije/bolje... Shvatam da se nema ni prilike za tako nesto, ali onda ostavis ogradu tipa, prema mojim dosadasnjim iskustvima, meni se ovo cini boljim autom, boljom kupovinom, paetnijim ulaganjem...
Vozio sam i jedan i drugi (upravo sa navedenim motorima i nivoima opreme) i sve ostale savremene kompakte, jer mi je to u opisu posla. U konkretnom slučaju, stvarno nema nikakve potrebe za ogradom, jer sa izuzetkom navedene karakteristike, Golf je u svemu ostalom bolji. Drži se sada dobro: I Ford Focus III 1.6 SCTi EcoBoost (110 kW) je po većini parametara bolji od BMW 116i.

Kad smo kod stražnjeg pogona, većina službenih automobila koje vozim, imaju stražnji pogon, tako da znam šta se s takvim vozilima može uraditi. No, BMW 116i, jednostavno nije reprezentativan primjerak. A nije ni nešto lijep. Za razliku od nove trojke (F30 / F31).
drndalo

#41 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by drndalo »

Seawolf wrote:
drndalo wrote:Jebiga kad sam tvrdoglav i nedokazan... Ja nemam nista protiv da neko proba, pa kupi sta je njemu bolje... Cak i ako je to u kontru s mojim misljenjem...

Vozio sam i jedan i drugi (upravo sa navedenim motorima i nivoima opreme) i sve ostale savremene kompakte, jer mi je to u opisu posla. U konkretnom slučaju, stvarno nema nikakve potrebe za ogradom, jer sa izuzetkom navedene karakteristike, Golf je u svemu ostalom bolji. Drži se sada dobro: I Ford Focus III 1.6 SCTi EcoBoost (110 kW) je po većini parametara bolji od BMW 116i.

Kad smo kod stražnjeg pogona, većina službenih automobila koje vozim, imaju stražnji pogon, tako da znam šta se s takvim vozilima može uraditi. No, BMW 116i, jednostavno nije reprezentativan primjerak. A nije ni nešto lijep. Za razliku od nove trojke (F30 / F31).
Koliko si ih dugo vozio ? Jesi li vozio BMW 3-om, uzbrdo, >80 km/h kroz krivine, dakle > 3.500-4.000/min...? Tek onda mozemo pricati o lezanju i ponasanju, i "osjecaju za filing"... Tu se jednostavno ovi sa prednjim pogonom ne mogu mjeriti, ali ako to ne volis, dzaba pricati... Bolji je subjektivna kategorija koja meni i tebi ne mora biti ista...

Sta se ja imam drzati, dobro ili lose ? Opet ti mogu ponoviti ovo odozgo, do mene je sta je meni bolje

Slozicu se da mozda 116i nije reprezentativan primjerak, nije mi nesto ni lijep posebno u poredjenju sa tricom pa se tu slazemo, ali ti si poceo sa konkretnim nabrajanjem Golfa sa opremom XY vs. BMW-a 1 sa opremom YX i tvrdnjom koji je bolji... A to bolji se najcesce mjeri po subjektivnim osjecajima ljudi...
lavic

#42 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by lavic »

Seawolf wrote:

Mozes ti po opisu posla voziti i "airbus 320", ali motor, mjenjac i ovjes golf nikad nece i ne moze imati na nivou BMW.
Druga stvar je da je motor 1.6 t bolji motor od 1.4 tsi.
Da i ne zaboravim, parametar da je nizi utovarni prag gepega i slicne gluposti su apsolutno nebitne, nek je bolja kruta osovina golfa od neovisnog alu. ovjesa bmw-a. Ljepota je u oku promatraca, tako da je i to subjektivno.
Seawolf

#43 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by Seawolf »

lavic wrote:Mozes ti po opisu posla voziti i "airbus 320", ali motor, mjenjac i ovjes golf nikad nece i ne moze imati na nivou BMW.
Upravo su tri navedene stvari kod Golfa VII 1.4 TSI ACT BMT 103 kW, objektivno bolje nego kod BMW 116i.
lavic wrote:Druga stvar je da je motor 1.6 t bolji motor od 1.4 tsi.
Ne, nije. Ovdje se ne može govoriti o subjektivnom vrednovanju motora. Navedi mi jednu jedinu stvar po kojoj je motor Euro 5 N13B16 radne zapremine 1.598 ccm, najveće snage 100 kW, bolji od Euro 6 motora 1.4 TSI ACT radne zapremine 1.395 ccm, najveće snage 103 kW.
lavic wrote:Da i ne zaboravim, parametar da je nizi utovarni prag gepega i slicne gluposti su apsolutno nebitne, nek je bolja kruta osovina golfa od neovisnog alu. ovjesa bmw-a. Ljepota je u oku promatraca, tako da je i to subjektivno.
Navedena izvedba Golfa ima multilink stražnju osovinu. Koliko god je mišljenje o ljepoti subjektivno, teško će se naći neko ko će reći da je BMW serije 1 (F20 / F21) lijep auto.
530i

#44 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by 530i »

Meni je dobar jedinica, ali ne 116i. Bar 120i ili 118d, da ne kažem 125i i ostali šestaci. Auto je klasa za Golfa, ali od 116-ke nije teško naći brže auto...
aServis

#45 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by aServis »

Naveo sam da je glavna mjera novac :) i šta se dobije za taj novac....o bmw sve naj ali meni lično serija 1 ružna ove ostale serije su mi ok ali džaba sve to kad je to daleko preko ranga na koji ja idem i nije vrijedno spomena.

U blizini nemam bmw ovlaštenog tako da je i to jedan od minusa za mene...

Gledao sam 7, i dok sam išao da pogledam 7 u sebi kontam šta su mogli unparijediti u odnosu na 5, da sad ne nabrajam al od vrata zatvaranja/otvaranja do sitnih dijelova sve je na neki način poboljšano,ljepše, vozim vw i nisam očekivao taj kvalitet....
lavic

#46 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by lavic »

Seawolf wrote:
lavic wrote:Mozes ti po opisu posla voziti i "airbus 320", ali motor, mjenjac i ovjes golf nikad nece i ne moze imati na nivou BMW.
Upravo su tri navedene stvari kod Golfa VII 1.4 TSI ACT BMT 103 kW, objektivno bolje nego kod BMW 116i.
lavic wrote:Druga stvar je da je motor 1.6 t bolji motor od 1.4 tsi.
Ne, nije. Ovdje se ne može govoriti o subjektivnom vrednovanju motora. Navedi mi jednu jedinu stvar po kojoj je motor Euro 5 N13B16 radne zapremine 1.598 ccm, najveće snage 100 kW, bolji od Euro 6 motora 1.4 TSI ACT radne zapremine 1.395 ccm, najveće snage 103 kW.
lavic wrote:Da i ne zaboravim, parametar da je nizi utovarni prag gepega i slicne gluposti su apsolutno nebitne, nek je bolja kruta osovina golfa od neovisnog alu. ovjesa bmw-a. Ljepota je u oku promatraca, tako da je i to subjektivno.
Navedena izvedba Golfa ima multilink stražnju osovinu. Koliko god je mišljenje o ljepoti subjektivno, teško će se naći neko ko će reći da je BMW serije 1 (F20 / F21) lijep auto.
BMW -ov motor je bolji iz veoma vidljivih stvari ko zeli da vidi,izmedju ostalih to je i da isti motor ugradjuju u rasponu od 102 KS do 218 KS, to dovoljno govori o mogucnostima motora, a VW se slomio i nagurao 140 KS, motor koji radi iznad svog optimuma.
A to sto gasi cilindre kad nije opterecen motor vecini ne treba, a i nema logike platis 40+ milja za kopakta i onda lafo stedis.
Druga stvar koja pravi razliku izmedju BMW i VW je ta da BMW od najjeftinijeg go najskupljeg ti da neovisan ovjes, iste tehnologiju motora, serijski sve sigurnosne sisteme,itd, samo sminku moras placati kod BMW , a VW moras uzeti najaci motor i najskuplju opremu da bi dobio ono sto je kod vecine proizvodjaca, moze se reci standard. Licemjerno od VW.
Seawolf

#47 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by Seawolf »

lavic wrote: BMW -ov motor je bolji iz veoma vidljivih stvari ko zeli da vidi,izmedju ostalih to je i da isti motor ugradjuju u rasponu od 102 KS do 218 KS, to dovoljno govori o mogucnostima motora, a VW se slomio i nagurao 140 KS, motor koji radi iznad svog optimuma.
A to sto gasi cilindre kad nije opterecen motor vecini ne treba, a i nema logike platis 40+ milja za kopakta i onda lafo stedis.
Druga stvar koja pravi razliku izmedju BMW i VW je ta da BMW od najjeftinijeg go najskupljeg ti da neovisan ovjes, iste tehnologiju motora, serijski sve sigurnosne sisteme,itd, samo sminku moras placati kod BMW , a VW moras uzeti najaci motor i najskuplju opremu da bi dobio ono sto je kod vecine proizvodjaca, moze se reci standard. Licemjerno od VW.
Spomenuti BMW-ov motor, radne zapremine 1.598 ccm, oznake N13B16, se u BMW-ova vozila ugrađuje u tri različite izvedbe snage, od 75 kW (114i), 100 kW (116i) i 125 kW (118i). Snažnije izvedbe se ugrađuju u vozila Mini i Peugeot.

Dalje, što se tiče BMW-a, ovaj motor je već Dead Man Walking, jer BMW ne razvija Euro 6 izvedbu ovoga motora. Već krajem ove godine, a najkasnije početkom iduće, u BMW-ovim vozilima će biti zamijenjen novim trocilindričnim motorom radne zapremine 1.400 do 1.500 ccm, najveće snage do 130 (ili 135) kW. Premijera je na IAA u Frankfurtu, u septembru ove godine.

Za razliku od BMW/PSA motora N13B16, Volkswagenov motor 1.4 TSI ACT Euro 6, čeka blistava budućnost i (još) veliki broj prozvedenih primjeraka.

Još nešto. U svome sam postu naveo da je Volkswagen Golf VII 1.4 TSI 103 kW ACT BMT Highline, bolji skoro po svemu (uključujući motor, mjenjač, ovjes i kočioni sistem) od BMW-a 116i (1.598 ccm, 100 kW) Urban Line. I stojim pri tome. Ja nisam generalizovao ovu izjavu i tvrdio da je Volkswagen bolji od BMW-a, to su mi imputirali neki drugi učesnici rasprave.
goran16v

#48 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by goran16v »

[quote="lavic"]
A to sto gasi cilindre kad nije opterecen motor vecini ne treba, a i nema logike platis 40+ milja za kopakta i onda lafo stedis. [quote]

Ova izjava je apsolutno namjestena za potrebu diskusije, a ne objektivna. Gasenje cilindara je prvi put uvedeno na motorima od 12 i 8 cil na autima visoke klase, pa kako nema logike ovo za 40+ milja za kompakta i stednju jos manje ima logike dati 150+ milja za Mercedesa S klasu i stediti!
romeomoraprezivjeti

#49 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by romeomoraprezivjeti »

Moje subjektivno misljenje, po meni golf VII ne zaostaje za BMW serijom 1 ni u jednom segmentu,.. :D
aServis

#50 Re: audi 3 sportback vs golf 7

Post by aServis »

kad je izašla 6 sa novim setom motora bilo je razni komenatra, al u biti do sada nakon x godina ništa posebno...sad izašla sedmica sa novim setom motra i opet razna naša tumačenja šta valja a šta ne...

63kw tsi potrošnja 5.9/4.2/4.9
103kw tsi potrošnja 5.8/4.2/4.7 (jasno ko dan zašto ac )

da samo navedem za 6
63kw 7.0/4.6/5.5
113kw 8.1/5.2/6.3
Post Reply