Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
JOINT_1921
Vozim: odlično

#26 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by JOINT_1921 »

trcicu trceci wrote:Diploma bez znanja, kao i znanje bez diplome, ne vrijedi nista. Mislim da se kroz svaki studij moze nauciti dosta toga, bitno je da ti to sam trazis od sebe i da se nadogradjujes i izvan fakulteta, a ako budes upijao samo ono sa fakulteta sto ti ponude, naravno da neces nauciti nista. Tako da ne treba se varati, oboje je bitno a sad posao je neki drugi problem..
Nisi u pravu... Znanje bez diplome vrijedi sve na ovom svijetu... ;) Ali diploma bez znanja, e njome mozes samo dupe obrisati... Spoj i diplome i znanja pruzaju ti neke druge mogucnosti, ali smijesno je reci da znanje bez diplome ne vrijedi nista... Moj prijatelj ima firmu ciji otac nije zavrsio fakultet, ali ima znanje i talenat, a firma vrijedi milione...
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#27 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by UnscarD »

JOINT_1921 wrote:
trcicu trceci wrote:Diploma bez znanja, kao i znanje bez diplome, ne vrijedi nista. Mislim da se kroz svaki studij moze nauciti dosta toga, bitno je da ti to sam trazis od sebe i da se nadogradjujes i izvan fakulteta, a ako budes upijao samo ono sa fakulteta sto ti ponude, naravno da neces nauciti nista. Tako da ne treba se varati, oboje je bitno a sad posao je neki drugi problem..
Nisi u pravu... Znanje bez diplome vrijedi sve na ovom svijetu... ;) Ali diploma bez znanja, e njome mozes samo dupe obrisati... Spoj i diplome i znanja pruzaju ti neke druge mogucnosti, ali smijesno je reci da znanje bez diplome ne vrijedi nista... Moj prijatelj ima firmu ciji otac nije zavrsio fakultet, ali ima znanje i talenat, a firma vrijedi milione...
:thumbup: sustina edukacije je sticanje znanja. Diploma kao takva upravo sluzi da dokaze to znanje. Da ne bih ja sutra pricao sa nekim poslodavcem da znam molekularnu biologiju, ja mu pokazem diplomu na kojoj se vidi ocijena.

Cinjenica da se o tome uopste raspravlja (diploma iil znanje) mi samo govori gdje se nalazi nas obrazovni sistem.
dijana_19

#28 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by dijana_19 »

Postoje studiji/fakulteti koje studenti biraju uglavnom iz razloga sto ce lakse doci do posla: elektrotehnika, ekonomija isl. Na takvim fakultetima cete prije naci one koje materija uopce ne zanima. Elektrotehnika sigurno i jeste zbog toga teska sto je ugl. upisuju ljudi kojima su rekli "Upisi to lako ces se zaposliti to je tesko". O ekonomiji da ne govorim.

Ljudi koje materija zanima upisuju "interesantne" studijske grupe. Tipa knjizevnost, matematika, fizika i sl. Tu vjerovatno postoji mnogo vise onih koji studiraju zbog znanja a ne zbog diplome i papira.
Desnik

#29 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by Desnik »

Studiram zbog toga da uz svoje ime zakačim titulu, koju će neki poslodavac platiti.

Da bih došao do diplome moram imati znanje!

Tako da je dilema iz naslova ove teme nepostojeća.
Melo15

#30 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by Melo15 »

dijana_19 wrote:Postoje studiji/fakulteti koje studenti biraju uglavnom iz razloga sto ce lakse doci do posla: elektrotehnika, ekonomija isl. Na takvim fakultetima cete prije naci one koje materija uopce ne zanima. Elektrotehnika sigurno i jeste zbog toga teska sto je ugl. upisuju ljudi kojima su rekli "Upisi to lako ces se zaposliti to je tesko". O ekonomiji da ne govorim.

Ljudi koje materija zanima upisuju "interesantne" studijske grupe. Tipa knjizevnost, matematika, fizika i sl. Tu vjerovatno postoji mnogo vise onih koji studiraju zbog znanja a ne zbog diplome i papira.
Mene zanima programiranje,sta da upisem od tih interesantnih studijskih grupa kod nas u SA?? :shock: :shock:

@UnscarD ocjena nije mjerilo znanja ;-) pogotovo ne na fakultetima na kojim se skoro sve svodi na teoriju ;-)
art vandeley

#31 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by art vandeley »

Zbog diplome sam studirao...iskreno.
dijana_19

#32 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by dijana_19 »

Melo15 wrote:
dijana_19 wrote:Postoje studiji/fakulteti koje studenti biraju uglavnom iz razloga sto ce lakse doci do posla: elektrotehnika, ekonomija isl. Na takvim fakultetima cete prije naci one koje materija uopce ne zanima. Elektrotehnika sigurno i jeste zbog toga teska sto je ugl. upisuju ljudi kojima su rekli "Upisi to lako ces se zaposliti to je tesko". O ekonomiji da ne govorim.

Mene zanima programiranje,sta da upisem od tih interesantnih studijskih grupa kod nas u SA?? :shock: :shock:

@UnscarD ocjena nije mjerilo znanja ;-) pogotovo ne na fakultetima na kojim se skoro sve svodi na teoriju ;-)
Jasno je sta treba da upises ukoliko te to zanima: Teorijska kompjuterska nauka na PMF-u!!
majkovich

#33 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by majkovich »

zbog zNJanja :D

evo sajt gdje sam nasao zanimljivih stvari vezano za studiranje i studente, imaju fakulteti, stipendije itd.: http://www.bhstudenti.com

8-)
Individualism18

#34 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by Individualism18 »

dijana_19 wrote:
Melo15 wrote:

Jasno je sta treba da upises ukoliko te to zanima: Teorijska kompjuterska nauka na PMF-u!!
Pametnije ti je da upišeš ETF, RI smjer. Od TKN na PMF-u nemaš ništa...
NeenaSa

#35 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by NeenaSa »

JOINT_1921 wrote:
Zadnje dvije rechenice - sposobnost.
Da bi opstao, mora imati nekoga koji ima i diplomu i znanje.

P.s.
Ne stati na edukaciji, jer se sve mijenja, zakoni ... i tako to.

P.p.s.
Vrijeme mature. Chuh da se i maturski radovi kupuju. :sad:
Zatamnjena stakla

#36 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by Zatamnjena stakla »

Ja studiram reda radi da imam šta radit iako ništa ne radim svakako
hermina od pozorista

#37 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by hermina od pozorista »

STudirala sam jer sam to voljela i zeljela sticati znanje. No, kako je vec tada fakultet bio napunjen podobnim, a ne akedvatnim nastavnim osobljem, na moju zelju za ucenjem i angazman za istrazivanje raznovrsne i bogate literature, komentar tadasnjih visih i nizih asistenata a danas docenata, profesora i sefova katedri i odsjeka, bio je: Jao, pa sto ce ti tol'ke knjige?! Zar ti ne mozes nista da shvatis i naucis sa predavanja?!

Cekaj malo. Ja sam glupa jer istrazujem dodatnu literaturu i trudim se da ucim kako iz regionalnih tako i iz stranih knjiga, a onaj koji "nastreba" iz skripte od 30 str, on je jako inteligentan??

Danas sam u ulozi honorarnog ass. (citaj minimalac) i studenti su tu samo da dobiju "ĆAGE" i to je to. Kad trebaju nauciti 3 stranice za odredjeni zadatak, kazu da im je to previse, vise nego sto su ucili za "parcijalnu" kod drugih. I jako je tesko odrzati standard, i uopce pruziti znanje i nekoga necemu nauciti. Jer znaju da je stvoren takav sistem u kojem ce prije oni "naguzove i na stelu" dobiti "ĆAGE" nego sto cu ja napredovati na vlastitom akademskom putu.
dijana_19

#38 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by dijana_19 »

hermina od pozorista wrote:STudirala sam jer sam to voljela i zeljela sticati znanje. No, kako je vec tada fakultet bio napunjen podobnim, a ne akedvatnim nastavnim osobljem, na moju zelju za ucenjem i angazman za istrazivanje raznovrsne i bogate literature, komentar tadasnjih visih i nizih asistenata a danas docenata, profesora i sefova katedri i odsjeka, bio je: Jao, pa sto ce ti tol'ke knjige?! Zar ti ne mozes nista da shvatis i naucis sa predavanja?!

Cekaj malo. Ja sam glupa jer istrazujem dodatnu literaturu i trudim se da ucim kako iz regionalnih tako i iz stranih knjiga, a onaj koji "nastreba" iz skripte od 30 str, on je jako inteligentan??

Danas sam u ulozi honorarnog ass. (citaj minimalac) i studenti su tu samo da dobiju "ĆAGE" i to je to. Kad trebaju nauciti 3 stranice za odredjeni zadatak, kazu da im je to previse, vise nego sto su ucili za "parcijalnu" kod drugih. I jako je tesko odrzati standard, i uopce pruziti znanje i nekoga necemu nauciti. Jer znaju da je stvoren takav sistem u kojem ce prije oni "naguzove i na stelu" dobiti "ĆAGE" nego sto cu ja napredovati na vlastitom akademskom putu.
Sta si studirala ako nije tajna? Filozofski?
hermina od pozorista

#39 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

PMF (i ne, nije bio, geo i sl) ;-)
hermina od pozorista

#40 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Btw, filozofski sam studirala uporedo sa ovim svojim redovnim studijem, takodje iz ljubavi. Samo sto po pravilima ne mozes biti redovan na 2 faxa, pa sam na filozofskom bila vanredan student koji je bio prilicno redovan na predavanjima ;-)
dijana_19

#41 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by dijana_19 »

Steta je sto nisi studirala vani gdje bi se tvoj angazman cijenio. Svaka ti cast!
imezaforum

#42 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by imezaforum »

upisala sam fakultet eto onako vise zbog diplome.sta vec znas sa 18-19 godina kad upisujes fakultet..ali sa vremenom sam zavoljela to sto studiram.ocjene mi nisu bile bitne samo me zanimalo to da naucim nesto novo,zbog sebe a ne zbog drugih..
samo eto 50% mladih upisuje fakultet zbog svojih roditelja i oni im odrede sta da studiraju
Individualism18

#43 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by Individualism18 »

Upisala sam fakultet koji sam htjela jer nisam mogla zamisliti da mogu bilo šta drugo studirati. Upisala sam ga zbog ljubavi i znanja. Od diplome mog fakulteta nema nekog hajra, tako da ga definitivno nisam upisala zbog diplome...
Ali-sa

#44 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by Ali-sa »

Individualism18 wrote:Upisala sam fakultet koji sam htjela jer nisam mogla zamisliti da mogu bilo šta drugo studirati. Upisala sam ga zbog ljubavi i znanja. Od diplome mog fakulteta nema nekog hajra, tako da ga definitivno nisam upisala zbog diplome...

E baš tako. Ne znam kako neko može studirati nešto što ne voli ili upisati nešto na nečiji nagovor. :-) Naravno bitna je i diploma, ali valjda doći do nje, a da bi došli potrebna je i ljubav prema onome što učimo. :D
Pro

#45 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by Pro »

U BiH većina studira radi diplome koja je neophodna za zaposlenje. Fakultet je postao kao nekoć srednja škola.

Sistem školovanje nam je užasan, tako da imaš fakultete koji imaju tako besmislene predmete. Student će upisati nešto što voli i tamo dobije neke predmete koji nemaju veze sa njegovim "fachom".

Čitam mnogobrojne knjige jer me zanimaju. Četvrta sam godina na fakultetu, no upravo radi tih besmislenih predmeta mi se ne uči niti završaje fakultet. Nisam štreber, žudim za znanjem od koje ću imati koristi, a ne ono što "moram" znati a koje se zaboravi u roku mjesec dana.

Neki će možda reći da sam lijen i slažem se, no ja sam od onih koji su razočarani u mnogobrojne stvari, tako da sigurno nisam jedini koji ima ovakva razmišljanja.
bierkof

#46 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by bierkof »

JOINT_1921 wrote: Nisi u pravu... Znanje bez diplome vrijedi sve na ovom svijetu... ;) Ali diploma bez znanja, e njome mozes samo dupe obrisati... Spoj i diplome i znanja pruzaju ti neke druge mogucnosti, ali smijesno je reci da znanje bez diplome ne vrijedi nista... Moj prijatelj ima firmu ciji otac nije zavrsio fakultet, ali ima znanje i talenat, a firma vrijedi milione...
Kratko i jasno!

Sto se tice teme, ja sam upisao fakultet jer sam stvarno zelio da saznam vise o inzinjeringu, kako se uredjaji dizajniraju i prave.Nakon sto sam diplomirao sam shvatio da sam na citavom fakultetu naucio mozda jednu bitnu stvar. Shvatio sam koliko ustvari ne znam.
Od tada svakodnevno citam knjige, publikacije i naucne clanke samo da popunim tu crnu rupu koju sam iskopao na fakultetu, da bi mogao bez stida da za sebe kazem da sam inzinjer.
groove

#47 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by groove »

Individualism18 wrote:Upisala sam fakultet koji sam htjela jer nisam mogla zamisliti da mogu bilo šta drugo studirati. Upisala sam ga zbog ljubavi i znanja. Od diplome mog fakulteta nema nekog hajra, tako da ga definitivno nisam upisala zbog diplome...
sta si diplomirala?
imam pretpostavku pa da vidim jesam li blizu... :D
celeron

#48 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by celeron »

lajk wrote:
dijana_19 wrote:Mislim da je u danasnje vrijeme bitnije studirati zbog diplome. Moja zelja je npr upisati Kulturu zivljenja i tehnicki odgoj, ali posto je realnost takva kakva jeste mislim da cu ipak da se preusmjerim na nesto "perspektivnije".

Da li jos uvijek u skolama postoji ovaj predmet ?
Postoji, ali ne upisujte to. I sam sam prosvjetni radnik, pa ako nakon zavrsetka studija ocekujete posao na ovom predmetu grdno se varate. NEMA.
lavorpunvode

#49 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by lavorpunvode »

zavisno od toga sta studiras. ja sam zivjela u zabludi da cu fakultet upisati da bih naucila sve o profesiji kojom cu se baviti. i evo zavrsih fakultet.
i tek sad znam da nista ne znam, jer iako sam fakultet zavrsila na znanje uglavnom, ucilo se toliko nebitnih stvari koje bukvalno zaboravis cim polozis ispit. kolege koje su imale srece pa se zaposlile kazu da pravo znanje stices i zaista ucis tek kada pocnes raditi.
to mi je pogotovo zalosno, jer smo opet na istom i mi koji smo se slomili uceci i oni koji su ispite polagali na sve nacine samo ne na prethodno navedeni. nije da se izdizem nesto iznad njih, ali zaista je tako, i to me bas vrijedja.
naravno da neku osnovu znam, i vrijedilo je zbog toga proci kroz sve ovo, ali to je sve malo, vrlo malo u odnosu na ono sto ce mi trebati u praksi.
dakle - studirala sam zbog diplome. a s obzirom da i nju mogu okaciti macku o rep - dzaba sam studirala.
Pro

#50 Re: Studirate li zbog diplome ili zbog znjanja

Post by Pro »

lavorpunvode wrote:zavisno od toga sta studiras. ja sam zivjela u zabludi da cu fakultet upisati da bih naucila sve o profesiji kojom cu se baviti. i evo zavrsih fakultet.
i tek sad znam da nista ne znam, jer iako sam fakultet zavrsila na znanje uglavnom, ucilo se toliko nebitnih stvari koje bukvalno zaboravis cim polozis ispit. kolege koje su imale srece pa se zaposlile kazu da pravo znanje stices i zaista ucis tek kada pocnes raditi.
to mi je pogotovo zalosno, jer smo opet na istom i mi koji smo se slomili uceci i oni koji su ispite polagali na sve nacine samo ne na prethodno navedeni. nije da se izdizem nesto iznad njih, ali zaista je tako, i to me bas vrijedja.
naravno da neku osnovu znam, i vrijedilo je zbog toga proci kroz sve ovo, ali to je sve malo, vrlo malo u odnosu na ono sto ce mi trebati u praksi.
dakle - studirala sam zbog diplome. a s obzirom da i nju mogu okaciti macku o rep - dzaba sam studirala.

Ključna rečenica. Školstvo nam se bazira na skriptama sa kojima neki dobijaju desetke jer ih naštrebaju. Toliko nepotrebnih stvari se uči koji nemaju veze sa određenim fakultetima i smijerovima.

Mogu navesti par primjera ako želite. U nas se samo gleda da je što veći broj studenata koji će redovno plaćati školarinu, a to kakav nam je sistem školovanja je krajnje nebitan. Imaš neku bolonju, a polažeš sve predmete usmeno, dok je kod nekih bolonja kakva i treba da bude pa im je mnogo lakše.

I dodao bi još nešto u naslovu teme, a to je " Studirate li zbog diplome, znanja, kahve, komšije, prijatelja, raje, da niste kući"
Post Reply