Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
pelletti

#26 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

Ja sam za prestojeću grejnu sezonu nabavio 4 Tone iz Nemile i mogu vam reći da sam za sad zadovoljan. Par puta sam ložio i nema otpada nimalo.Vidjećemo kako će se pokazati kad budu niže temp. vani 250 km/tona bila do 01.09 a sad kako sam čuo je 280 sa prevozom.Imam i 10 vreća Kovan pelet tek da ga isprobam,jednu vreću sam potrošio i dobar je, al su mi bili oni ne sigurni zbog isporuke.Ako bi uplatio do kraja avgusta mogao bih pelet očekivat u dec ili čak jan i to mi je bilo predugo. Kod njih je 250 do 01.09 a posle 280 bez prevoza i samo za njihove kupce. Za recimo kotao od 35kw možeš dobiti max 7 tona... Za veći naravno više a za Kamin mislim oko 3 do 3,5 tona jer oni tvrde da više ne možeš ni potrošit...

Meni iskreno rečeno nema neke velike razlike između Kovan peleta,trgovir i ovog iz Nemile.Nemila je svjetliji od ovih drugih i manje ima šljake pri sagorijevanju. Al to je sve onako odokativno. Čekam da malo temp padnu pa ću testirati par vrsta peleta i objaviću rezultate imam nešto i fisovog i trgovir pa ćemo vidjeti koji će se najbolje pokazati....
kikkan

#27 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kikkan »

Moze li kontakt kakav za Nemilu?
pelletti

#28 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

Ima li netko na ovom forumu ko se grije na Kovan kotao?? Čisto onako da uporedimo potrošnju,postavke itd!!!

Kod mene Kovan 35 Kw...
pelletti

#29 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

kikkan wrote:Moze li kontakt kakav za Nemilu?
Tražiću br tel od poslovođe preko njega ide sve pa ti pošaljem....
Last edited by pelletti on 19/09/2013 18:08, edited 1 time in total.
kikkan

#30 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kikkan »

Super... hvala
pelletti

#31 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

Samo da ne zaboravim, ima Pelet i Begov Han reklamira se na Pik-u(nesto sa Holz) i ne bi ga nikom preporučio jedna firma od nas 8 t uzela i pričaju da je smeće od peleta... Pola ga ne sagori,pa zaguši peć samo problemi sa njim...A on je 270 km ...
kikkan

#32 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kikkan »

pelletti wrote:Ima li netko na ovom forumu ko se grije na Kovan kotao?? Čisto onako da uporedimo potrošnju,postavke itd!!!

Kod mene Kovan 35 Kw...
Kod mene je isto Kovan 35KW al nedavno uzeo i slijedi mu prva sezona... vidjet cemo kako ce biti :)
kokolina

#33 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

kokolina wrote:ima li ko iskustva sa peletom iz Rogatice?
prijatelj je kupio prvi put po 250 KM tona plus 30 KM prevoz po toni za Mostar

ja sam lani koristila iz Šuice 300 KM plus prevoz a sastav 30 jela 70 bukva

grijem površinu oko 180 m2 i trošim dnevno 3-4 vreće s tim da kuća i nije baš dihtovana

zanima me kakva su vaša iskustva s potrošnjom?
da dodam da je ovo potrošnja kad je u Mostaru temperatura 4-5 stepeni ali uz ledeni vjetar pa je to ko negdje u Bosni oko nule ili minus koji stepen

kotao je kombinovani 23 kW star 10 godina, Kostajnica a na njega je ugrađen CM set za pelet
Grof

#34 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Grof »

Može li neko napisati koliko se zimi prosječno potroši peleta za grijanje cca 100 m/2? Otprilike... :zoka:
kokolina

#35 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

ne može :)

to ti zavisi od puno faktora a najbitnije je koliko dugo radi peć
neko grije 24 sata a neko 12-15 sati
Grof

#36 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Grof »

kokolina wrote:ne može :)

to ti zavisi od puno faktora a najbitnije je koliko dugo radi peć
neko grije 24 sata a neko 12-15 sati
Recimo uz dobru pvc stolariju i grijanje 15 sati dnevno. :sax:
pelletti

#37 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

kikkan wrote:
pelletti wrote:Ima li netko na ovom forumu ko se grije na Kovan kotao?? Čisto onako da uporedimo potrošnju,postavke itd!!!

Kod mene Kovan 35 Kw...
Kod mene je isto Kovan 35KW al nedavno uzeo i slijedi mu prva sezona... vidjet cemo kako ce biti :)
Znači iste smo sudbine :) . I meni prva sezona prije 3 sedmice ga dobili... Al ih kod nas ima par u komšiluku i ljudi prezadovoljni... Vidjećemo kako će se kod nas pokazati :) Danas ću ti poslati br za Nemilu pelet...
kokolina

#38 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

koja je cjena tih Kovan kotlova?

vidim da su im spremnici omaleni, jesu li vam reki otprilike koja je potrošnja po satu?
kikkan

#39 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kikkan »

pelletti wrote: Znači iste smo sudbine :) . I meni prva sezona prije 3 sedmice ga dobili... Al ih kod nas ima par u komšiluku i ljudi prezadovoljni... Vidjećemo kako će se kod nas pokazati :) Danas ću ti poslati br za Nemilu pelet...
Pa Kovan slovi za najkvalitetnijeg al vidjet cemo. Mada, ne znam ni na koji nacin se mogu porediti ovi kotlovi uopste.
kokolina wrote:koja je cjena tih Kovan kotlova?

vidim da su im spremnici omaleni, jesu li vam reki otprilike koja je potrošnja po satu?
Koliko sam vidio skuplji su od ostalih. Licno sam uzeo njihov jer mi je dimenzija odgovarala. Cijena ovog od 35KW je 5900KM a dobije se i popust od 5% na placanje keshom. Kapacitet spremnika je 3 vrece mada sam vidio isti kotao sa vecim spremnikom, znaci, da se moze i takav naruciti. Informacije o potrosnji nemam jer vjerujem da zavisi od temperature, izolacije objekta, zapremine koja se grije itd.
Filter

#40 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

termofluxov kotao 25kW, zagrijava oko 200m2.
prosle godine sam spicio 6t peleta.

ovo ce biti 4. sezona i pelet je iz rogatice (kao i pretprosle sezone). prosle godine sam uzeo od vladraga i od 7 tona, 3 su bile smece.

negdje na klixu ima kamara postova o peletu, ali su razbacani na par tema...
pelletti

#41 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

Ja svoj dobio z 5500 za keš. Mislim da je najpovoljniji bio od svih ovaj trgovac... Što se tiče spremnika može se i napraviti,jer njihov dođe oko 160 tak km-ća. Znači nije im džaba cijena veća od ostalih,sve to ima svoje razloge, manja potrošnja,veće iskorištenje,patentiran sistem sagorijevanja... Ima još nekih stvari, al meni je potrošnja bila na prvom mjestu i pouzdanost. Sa bilo kojim drugim kotlom spržićeš barem tonu više i tako da i ne dođe puno skuplji od ostalih... Kod mene komšija već treću sezonu se grije na Kovan kotao i nikad nije više od 4 tone potrošio, ima i dobru izolaciju bez toga nebi naravno ni bilo moguće.Drugi komšija sa identičnom izolacijom troši 7 tona sa Centrometal Peletset i sam kaže prvom prilikom gledaću da se riješim Centrometala. Meni je prva sezona i uzeo sam 4 tona i mislim da više neće ni otići. Kod mene je dobra izolacija 10 cm grafitni stiropor + dobra stolarija + termo roletne i na svim radijatorima termoglave. Meni su u Gračanici savjetovali da uzmem 20kw kotao, al smo uzeli 35kw jer planiramo i u garažu radijatore.Za sad grijem oko 180m²... Ja sam se od prošle grejne sezone raspitivao za kotlove na pelet i sve sam skoro obišo proizvođače i ovi iz Gračanice su mi nekako bili najuvjerljiviji od svih drugih i najviše ponudili od svih. Naravno i ja sam volio da je ovaj kotao barem hiljadarku jeftiniji, al šta je tu je.. Iste potpuno peći se prodaju po Sloveniji i Austriji ali se ne zovu Kovan već Coolwex i ima još jedan naziv,nemogu se sada sjetit,a znači sve ih radi Kovan Gračanica.
pelletti

#42 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

I ja mislim da od peleta dosta ovisi,a i od same izolacije kuće... Ja se spremam uraditi par testova vezano za pelet, al mi se još neda nisu još temp. za loženja... Svakako ću podijeliti sve detalje , temp. vode, izduvna temp, potrošnja peleta na sad,na dan i za recimo koje vrijeme nabije određenu temp. itd... Ja sam kotao par puta palio onako po možda sat do 2 max i još ima pola rezervara,a stanu 3 vreće... Nisam ništa dirao sve postavke su fabričke i mislim da je temp. vode 60 a na 40 kotao uključuje pumpu.. mislim da je izlazna temp 90 kad dostigne temp vode od 60 i posle toga pada. Kotao miruje ne uzima uopšte pelet nekih 15-20 min i kad padne temp na 55 ponove se automatski pokreće i lagano uzima pelet znači na slabijoj vatri..... Al vidjećemo sve to kad se počne ložit, ovako je sve samo rekla/kazala... Pelet ako je dobar sve peći griju a ako ne valja da imaš ne znam ti kakvu peć nema efekta....
pelletti

#43 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

kikkan wrote:Moze li kontakt kakav za Nemilu?
Evo br za Pelet Nemil pa nazovi i vidi meni djeluje pravo dobar a kupio sam ga po preporuci i mislim da nije loš....

061-176-866 i traži Hidajeta preko njega ide pelet...

Pozdrav...
kikkan

#44 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kikkan »

pelletti wrote: Evo br za Pelet Nemil pa nazovi i vidi meni djeluje pravo dobar a kupio sam ga po preporuci i mislim da nije loš....

061-176-866 i traži Hidajeta preko njega ide pelet...
Pozdrav...
Odlicno, hvala puno
kikkan

#45 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kikkan »

Upravo zvao... kaze nista za ovu sezonu - sve popunjeno :(
Filter

#46 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

evo jedan link za sve koji barataju sa peletom. ima jako dobrih savjeta, iskustava.
mislim da moderacija nece imati nista protiv :)

http://www.elitemadzone.org/t390535-188 ... e-na-pelet

ovo je broj od covjek od kojega ja nabavljam.
Hamed, 061 172 402 dostavlja mi kuci po dogovoru (Sarajevo)
i bio je momak koji je radio u Zenici, Emir (Karabaja)
kikkan

#47 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kikkan »

Filter wrote:ovo je broj od covjek od kojega ja nabavljam. ..
Ciji je pelet i kakav je kvalitet?
Filter

#48 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

kikkan wrote:
Filter wrote:ovo je broj od covjek od kojega ja nabavljam. ..
Ciji je pelet i kakav je kvalitet?
pelet je iz Rogatice (ako ti to nesta znaci), a o kvaliteti cu ti moci vise reci negdje u maju :D :)
sad, salu na stranu. zaista je nezahvalno prognozirati puno o kvaliteti.
postoji par nekih odokativnih testova koji to mogu reci jel nesto otprilike dobro, ili je truhlovina.
pvo je velicina samog peleta, boja (sto je svjetliji, to je bolji. veci postotak jele utice na bolji kvalitet) i na kraju, kad se potopi u vodu, trebao bi potonuti. znaci casa vode, par "opusaka" i testiras na terenu
kikkan

#49 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kikkan »

Hvala... upravo nazvao covjeka. Kaze 10 dana rok isporuke sto je odlicno. Nadam se da je i kvalitet dobar :)
Filter

#50 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

kikkan wrote:Hvala... upravo nazvao covjeka. Kaze 10 dana rok isporuke sto je odlicno. Nadam se da je i kvalitet dobar :)
:thumbup:
a kvalitet :roll: ovo sto je meni donio ovo ljeto izgleda dobro... vidjecemo :)
Post Reply