Prijedlozi:šta činiti sa 3-4 dunuma zemlje

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

armin_jocker

#26 Re: Prijedlozi:šta činiti sa 3-4 dunuma zemlje

Post by armin_jocker »

Mumin ti je dao najbolji prijedlog, ako nisi emotivno vezan za tu parcelu, prodaj, ako se isplati prodati, i kupi nesto blize, ne mora to ni biti toliko veliko, a vrlo dobro se moze iskoristiti.
Jedan od presudnih faktora, ako ne i najbitniji je vrijeme, tj koliko ga imas slobodnog, i da li ces uvijek imati volej da radis na parceli ....
JA recimo imam neka 2-3 duluma zemlje, nekih 1 km od kuce u kojoj zivim, pa nekad nemam vremena ni da odem jednom sedmicno da obidjem bascu, uradim sta, jer radim, i ja i supruga ....
Svake sezone, vec 3-4 godine, obradjujem, tj posijem oko 400 - 500 m2, i to je sasvim dovoljno za potrebe jedne porodice, racunaj da ce ti trebati minimalno 50 KM za oranje i frezanje( sto opet ovisi od onoga ko ti radi i kako ti naplati)
treba ti isto toliko za gnojivo, najmanje, ako ne i vise ... Racunaj jos i sjemena, zastitu itd ...
S druge strane, ako je plodna godina, to sve mozes kompenzirati, tj naplatiti, kao sto ja radim, prodam nesto krompira, i povratim sredstva ulozena u gore navedeno ( s tim da ja gnojivo ne placam, dobijem ga od dajdze, ali pod uslovom da ga sam natovarim, i istovarim, gdje meni odgovara :D )
Jos jedan bitan faktor ti je da li imas vode na toj parceli, ili eventulano parceli koju ces kupiti, jer recimo, prosla godina je bila jako susna, ja nemam jos uvijek vodu na parceli, pa prosle godine, nisam imao skoro nista iz basce, krompir bio sitan, i slabo rodio, luk onako, ali hvala Bogu, sve je to dobro ...
Meni je tu najbitniji psihicki odmor, ja se u basci odmaram od svog posla, i uzivam u onome sto posijem i radim (kad imam vremena za to :D )
Great Cornholio

#27 Re: Prijedlozi:šta činiti sa 3-4 dunuma zemlje

Post by Great Cornholio »

Kiki_Musampa wrote:Pozdrav svima.Mislio sam ovo pitanje postaviti u temi "Bašča", ali bi se vjerovatno utopila među ostale odgovore, pa bih otvorio novu temu za svaki slučaj. Htjeo bih prijedloge i savjete šta bi se moglo učiniti sa 3-4 dunuma obradive zemlje koja je trenutno pod voćkama. Takodjer me interesuje kolika je ekonomska isplativost obradjivanja zemljišta ove veličine, s obzirom da je poprilično udaljeno od mjesta stanovanja. Htjeo bih se pored stalnog posla upustiti u neku vrstu proizvodnje hrane sa mogućnošću širenja u slučaju da se pokaže profitabilnim. Volja je tu, start je tu, fali mi iskustvo....
Na toj parceli ,ja mislim da je najisplativije uzgajati voće, ali ako se misliš tim ozbiljno baviti moraćeš potražiti stručnu pomoć onih koji znaju sve oko voća.

Ako misliš nešto sijati, nemoj, jer i ozbiljni (oni koji imaju puno više zemlje i poljoprivredne mašine) poljoprivrednici propadaju, možeš možda nešto malo za vlastite potrebe, ali i to nije ekonomski isplativo, ispadne te " skuplja pita od tepsije".
sema911s

#28 Re: Prijedlozi:šta činiti sa 3-4 dunuma zemlje

Post by sema911s »

ako mislis da zivis od tog komada zemlje,.,batali tu misao,., moji imaju 3plastenika,. i probali da prodaju i nije islo,., sada umjesto paradjza, paprikka i sl,., su kupine, jagode, maline,., pored toga imaju nesto malo vocki,., i odma da ti kazem ako planiras da pored redovnog posla pokusas ,.,batali,.,
meni su starci u penziji i nisam nikada dosao da nesto nerade,., jer posla ima previse,.(okopavanje, cupkanje, zalijevanje, dohrana,prihrana, zastita od insekata,) cale probao i pcele medjutim pobjegle mu,.,

bolje ti je za neki tvoj ceif odmor nesto malo zasadi,., napravi vikendicu nesto malo da mozes slobodne dane tu da provedes,., moji starci imali problema sa visokim pritiskom, secer, masnoce,.pili tableta kantama ,., eno ih zdraviji od mene a imaju 60i kusur,.
r_faruk

#29 Re: Prijedlozi:šta činiti sa 3-4 dunuma zemlje

Post by r_faruk »

Ja prodajem zemljiste 4100 m2. nalazi se u Oseniku, pa ako ti je to blize i namjeravas kupovati, javi se pa se mozemo i dogovoriti.........

ja sam razmisljao o obradjivanju i sadnji, medjutim pored svog posla nisam raspolozen za obradjivanje, i ako svaki dan prodjem pored parcele, jednostavno sam preumoran...........
Russki

#30 Re: Prijedlozi:šta činiti sa 3-4 dunuma zemlje

Post by Russki »

ako nemas vremena za obradu ili sta vec onda prodaj to ba
NNNN

#31 Re: Prijedlozi:šta činiti sa 3-4 dunuma zemlje

Post by NNNN »

podaleko mu je ta zemlja. neko mu je fino rekao da proda i kupi negdje bliže, 15-20 km bi se moglo trpiti, mada je i to nategnuto. ja bi tako i onda za svoju porodicu zasadio fin voćnjak koji nije puno zahmetli za održavanje.
Bellica

#32 Re: Prijedlozi:šta činiti sa 3-4 dunuma zemlje

Post by Bellica »

Kiki_Musampa wrote:Pozdrav svima.Mislio sam ovo pitanje postaviti u temi "Bašča", ali bi se vjerovatno utopila među ostale odgovore, pa bih otvorio novu temu za svaki slučaj. Htjeo bih prijedloge i savjete šta bi se moglo učiniti sa 3-4 dunuma obradive zemlje koja je trenutno pod voćkama. Takodjer me interesuje kolika je ekonomska isplativost obradjivanja zemljišta ove veličine, s obzirom da je poprilično udaljeno od mjesta stanovanja. Htjeo bih se pored stalnog posla upustiti u neku vrstu proizvodnje hrane sa mogućnošću širenja u slučaju da se pokaže profitabilnim. Volja je tu, start je tu, fali mi iskustvo....
Bujrum ali nije jednostavno. Moja mama isto ma kucu i 3000m zemlje (obradive), nekoliko godina je bila tamo i radila to sto ti namjeravas, jeste da smo svi cijelu zimu imali dovoljno povrca, ali zato je mama bila jako umorna, jer je cijelo ljeto radila u toj basti. Inace, moja sestra je zainteresovana za pokretanje neceg veceg i profitabilnijeg, pa eto, neka ti kaze svoja iskustva, ona je i skolovana za taj posao. Ako budes proizvodio jagode javi mi jer ja pravim dzemove i slatka pa ako bude dovoljno, mozda da i ja pocnem prodavati svoje proizvode :)
Post Reply