Jedan od presudnih faktora, ako ne i najbitniji je vrijeme, tj koliko ga imas slobodnog, i da li ces uvijek imati volej da radis na parceli ....
JA recimo imam neka 2-3 duluma zemlje, nekih 1 km od kuce u kojoj zivim, pa nekad nemam vremena ni da odem jednom sedmicno da obidjem bascu, uradim sta, jer radim, i ja i supruga ....
Svake sezone, vec 3-4 godine, obradjujem, tj posijem oko 400 - 500 m2, i to je sasvim dovoljno za potrebe jedne porodice, racunaj da ce ti trebati minimalno 50 KM za oranje i frezanje( sto opet ovisi od onoga ko ti radi i kako ti naplati)
treba ti isto toliko za gnojivo, najmanje, ako ne i vise ... Racunaj jos i sjemena, zastitu itd ...
S druge strane, ako je plodna godina, to sve mozes kompenzirati, tj naplatiti, kao sto ja radim, prodam nesto krompira, i povratim sredstva ulozena u gore navedeno ( s tim da ja gnojivo ne placam, dobijem ga od dajdze, ali pod uslovom da ga sam natovarim, i istovarim, gdje meni odgovara
Jos jedan bitan faktor ti je da li imas vode na toj parceli, ili eventulano parceli koju ces kupiti, jer recimo, prosla godina je bila jako susna, ja nemam jos uvijek vodu na parceli, pa prosle godine, nisam imao skoro nista iz basce, krompir bio sitan, i slabo rodio, luk onako, ali hvala Bogu, sve je to dobro ...
Meni je tu najbitniji psihicki odmor, ja se u basci odmaram od svog posla, i uzivam u onome sto posijem i radim (kad imam vremena za to