Jebat ih merhametli kakvi jesu.
"Tursko" selo u sred Belgije
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
theTruePath
#26 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
-
Cybernetic
#27 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 15:23, edited 1 time in total.
-
Ammaar
#28 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
Ako hoces da znas to nije nikakvo osmasko naslijedstvo nego je to sunnet tj naslijedstvo od Poslanika s.a.v.s. a kojeg su I turci praktikovali a elhamdulillahi praktikuje se I dan danas, dakle ne zbog zaostalosti kao sto ti vjerovatno prepostavljas nego cisto Islamski nacin objedovanja, dakle bismilletom skromno, skruseno na podu, jesti desnom rukom ispred sebe, piti iz desne ruke odnosno pijuckati iz 3x, ruke prije I poslje jela prati, I kada je najsladje prekinuti tj jesti I piti ali ne pretjerivati to su sve adabi Islama.Cybernetic wrote:Ovo si valjda cuo na nekom sijelu, sjedeci na podu i copajuci pitu rukama, inace veliko civilizacijsko naslijedje iz osmanskog doba.PipiDugaDevetka wrote:Pomalo cinično od tebe @Mujice.JoseMujica wrote:hajmo plakat što nismo Turci![]()
Pohvala za davne stanovnike ovog grada što su odbijali da idu u napad na Tursku učestvujući u križarskim ratovima.
Prvo bi morali Bosnu i Bošnjake da pregaze i satru ih do kraja.
Sjetimo se da je 16. vijek bio ZLATNI VIJEK U SARAJEVU. Gradio je bio Gazija svekolike objekte u svom Vakufu od Bezistana (Robne kuće), preko Morić-Hana (Horse inn) hotela koji je bio 3 dana za sve goste-trgovce besplatan (Trgovački potez za najpohvalu-Razmjena dobara, ideja i priča ljudskih), pa do hamama i javnih hala (dok je u to doba Versaj kandisao na kilometre daleko jer nobles francuski nije znao za vodovod, kanalizaciju i javne hale,nego noćne posude istresali kroz prozor na ulicu).
A ovo u vezi srednjovjekovnne Francuske je fakat istina , zna se kako su odlagali kanalizaciju I koliko cesto su se kupali. Ipak sve to nije rekla kazala to su povjesne cinjenice.
-
theTruePath
#29 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
to je i japanski obicaj 
-
Cybernetic
#30 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 15:23, edited 1 time in total.
-
theTruePath
#31 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
ne jedu na podu,jedna tipicna sofra izgleda ovako:

rijetko ko ovako jede danas,,mozda u nekim nazadnijim djelovima Turske,ali bio sam u Turskoj i nisam nikoga vidio da ovako jede,a ni u Bosni .Ajde sad nazad na temu

rijetko ko ovako jede danas,,mozda u nekim nazadnijim djelovima Turske,ali bio sam u Turskoj i nisam nikoga vidio da ovako jede,a ni u Bosni .Ajde sad nazad na temu
-
Ammaar
#32 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
Niko nije ni rekao da se to I danas cini samo je se napravila komperacija izmedju Osmanlija I Francuza.Cybernetic wrote:[Obicaji bliskoistocnih plemena iz 7. stoljeca, ako se jos uvijek upotrebljavaju, jesu zaostali. Nitko ne spori da su ljudi u srednjovjekovnoj Francuskoj nocne posude istresali kroz prozor, ali to su davno prevazidjeni promasaji jedne epohe. Danas to nitko vise ne cini kao sto ti mislis da treba ocuvati "tradiciju" rucanja na podu sa rukama, popracen muhama govnarama sa svih strana. Francuska je nastala na rusevinama rimske provincije Galije gdje su itekako bili poznati vodovodi, kanalizacije i javni WC. U srednjem vijeku te civilizacijske tekovine nazalost dozivljavaju svoju propast. Evropa se ipak davno pozdravila od mracnog srednjeg vijeka dok se neki drugi regioni nastavljaju odupirati modernizaciji.
I u vezi objedovanja na podu ili za sofrom to nije moje misljenje to je opce poznata stvar muslimanima jer to je Sunnet. Nije to ta tradicija koju ti shvatras, zalosna je ta tvoja logika da ako neko jede na podu, ili za sofrom da se odupire modernizaciji I kao takav on je zaostao. Prije da je tebi izapran mozak nego onima sto jedu na podu tj. one koje si opisao u predhodnom postu...
-
The 51st State
#33 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
da nisi ignorantan, znao bi da je taj vid konzumiranja obroka sa medicinskog aspekta najzdraviji za organizam, naprosto ne dozvoljava covjeku da se prejeda.Cybernetic wrote:Obicaji bliskoistocnih plemena iz 7. stoljeca, ako se jos uvijek upotrebljavaju, jesu zaostali. Nitko ne spori da su ljudi u srednjovjekovnoj Francuskoj nocne posude istresali kroz prozor, ali to su davno prevazidjeni promasaji jedne epohe. Danas to nitko vise ne cini kao sto ti mislis da treba ocuvati "tradiciju" rucanja na podu sa rukama, popracen muhama govnarama sa svih strana. Francuska je nastala na rusevinama rimske provincije Galije gdje su itekako bili poznati vodovodi, kanalizacije i javni WC. U srednjem vijeku te civilizacijske tekovine nazalost dozivljavaju svoju propast. Evropa se ipak davno pozdravila od mracnog srednjeg vijeka dok se neki drugi regioni nastavljaju odupirati modernizaciji.Ammaar wrote: Ako hoces da znas to nije nikakvo osmasko naslijedstvo nego je to sunnet tj naslijedstvo od Poslanika s.a.v.s. a kojeg su I turci praktikovali a elhamdulillahi praktikuje se I dan danas, dakle ne zbog zaostalosti kao sto ti vjerovatno prepostavljas nego cisto Islamski nacin objedovanja, dakle bismilletom skromno, skruseno na podu, jesti desnom rukom ispred sebe, piti iz desne ruke odnosno pijuckati iz 3x, ruke prije I poslje jela prati, I kada je najsladje prekinuti tj jesti I piti ali ne pretjerivati to su sve adabi Islama.
A ovo u vezi srednjovjekovnne Francuske je fakat istina , zna se kako su odlagali kanalizaciju I koliko cesto su se kupali. Ipak sve to nije rekla kazala to su povjesne cinjenice.
- NIN
#34 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
...nego, nazad na temu!
-
Cybernetic
#35 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 15:24, edited 1 time in total.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#36 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
@Dendrlix-u, daj sliku?Dendrlix wrote:A ti nisi znao da Versaj nije imao hale? Ustvari jeste, paravane iza kojih je tuta.![]()
-
kojetou
#37 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
Ovi Turci su zestoki nacionalisti. Oni jos uvijek sanjaju veliku Tursku do Beca. Neki dan slusam na radiju bivseg ministara Nizozemskog za odbranu; pitaju ga :"Zasto nam treba JSF borbeni avion u ovoj krizi."
Kaze on:"Ako evropa dopusti da se razoruza Turci ce opet doci do Beca."; "Turci su kupili 100 JSF aviona"; "Turci.... eto ih...."
Koliko se ovdje na zapadu ti Turci mnoze; svaka porodica ima stanrardno cetero ili petero djece i koliko su zadrti nacionalisti; nista me nebi cudilo da u nekoj buducnosti zaista stvore vecu Tursku.
Kaze on:"Ako evropa dopusti da se razoruza Turci ce opet doci do Beca."; "Turci su kupili 100 JSF aviona"; "Turci.... eto ih...."
Koliko se ovdje na zapadu ti Turci mnoze; svaka porodica ima stanrardno cetero ili petero djece i koliko su zadrti nacionalisti; nista me nebi cudilo da u nekoj buducnosti zaista stvore vecu Tursku.
- ioannes
#38 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
ovo mogu potvrditi
poznajem dosta Turaka i utvrdio sam da su stvarno veliki Nacionalisti
neznam odakle dolazi takva arogancija po nekim pitanjima
za njih ispadnu neki Srbi ko male bebe
poznajem dosta Turaka i utvrdio sam da su stvarno veliki Nacionalisti
neznam odakle dolazi takva arogancija po nekim pitanjima
za njih ispadnu neki Srbi ko male bebe
-
theTruePath
#39 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
molim da se ne "oftopicari" 
tema je "tursko" selo iz Belgije
tema je "tursko" selo iz Belgije
- ioannes
#40 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
o selu je sve receno.....interesantno je bilo
i nije od neke bitne povijesne znacajnosti
predlazem da se tema zatvori
i usput bi kritizirao monotonost tema u ovom podforumu
i nije od neke bitne povijesne znacajnosti
predlazem da se tema zatvori
i usput bi kritizirao monotonost tema u ovom podforumu
-
theTruePath
#41 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
Neka teme ,uvijek mozemo naici na nove informacije
Tema je pdf Historija ne svastara
Tema je pdf Historija ne svastara
- Mate Simmons
#42 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
Ja sam prije godinu dana ovako u makedoniji jeo (Albanci moji)theTruePath wrote:ne jedu na podu,jedna tipicna sofra izgleda ovako:
Ma ljepota
-
kojetou
#43 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
Ovo je sinija zar ne?Madea Simmons wrote:Ja sam prije godinu dana ovako u makedoniji jeo (Albanci moji)theTruePath wrote:ne jedu na podu,jedna tipicna sofra izgleda ovako:
Ma ljepota
-
semirizsvemira
#44 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
Ma jasta su . Da je ta austrijska vlast valjala ne bi trajala 30-ak godina vec bi trajala 500respo wrote:a onda dodjose austrijanci i za manje od 50 godina izgradili vise nego ovi za 500
Interesantnoje da najnovije istrazivanje gena , tj porijekla pokazuje da najmanje pola srba ima iste gene ko Turci a da najmanje 50 posto Bosnjaka ima gene ko skandinavci
- Cherry-Cherry
#45 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
Cybernetic wrote:Obicaji bliskoistocnih plemena iz 7. stoljeca, ako se jos uvijek upotrebljavaju, jesu zaostali. Nitko ne spori da su ljudi u srednjovjekovnoj Francuskoj nocne posude istresali kroz prozor, ali to su davno prevazidjeni promasaji jedne epohe. Danas to nitko vise ne cini kao sto ti mislis da treba ocuvati "tradiciju" rucanja na podu sa rukama, popracen muhama govnarama sa svih strana. Francuska je nastala na rusevinama rimske provincije Galije gdje su itekako bili poznati vodovodi, kanalizacije i javni WC. U srednjem vijeku te civilizacijske tekovine nazalost dozivljavaju svoju propast. Evropa se ipak davno pozdravila od mracnog srednjeg vijeka dok se neki drugi regioni nastavljaju odupirati modernizaciji.Ammaar wrote: Ako hoces da znas to nije nikakvo osmasko naslijedstvo nego je to sunnet tj naslijedstvo od Poslanika s.a.v.s. a kojeg su I turci praktikovali a elhamdulillahi praktikuje se I dan danas, dakle ne zbog zaostalosti kao sto ti vjerovatno prepostavljas nego cisto Islamski nacin objedovanja, dakle bismilletom skromno, skruseno na podu, jesti desnom rukom ispred sebe, piti iz desne ruke odnosno pijuckati iz 3x, ruke prije I poslje jela prati, I kada je najsladje prekinuti tj jesti I piti ali ne pretjerivati to su sve adabi Islama.
-
theTruePath
#46 Re: "Tursko" selo u sred Belgije
Nije to samo obicaj arapa ,vec i u Japanu se jede tako,i to dan danas,postoje moderne sofrice/sinije ako gledas njihove filmove i sl
ali kao da je to tema

ali kao da je to tema