BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucija

Locked
stari grad Visegrad

#26 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

Post by stari grad Visegrad »

:-D hahahaaa - srusio sam popis - evo nigdje nema vjeroispovjesti i etnicke pripadnosti u preporukama (EC) 763/2008 EUR-lex European Union Low - zakoni za popis stanovnistva. BH LAZOVI u Zavodu za statistiku BiH, i entitetskim zavodima, i politiacri neznalice.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 763:EN:NOT
res publica

#27 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

Post by res publica »

stari grad Visegrad wrote:
res publica wrote:Zijadov tekst je stvarno besmislen. Dijaspora se ne popisuje, nego stanovništvo. Zato se zove "popis stanovništva". A u stanovništvo spadaju ne samo državljani, nego i ljudi bez državljanstva koji stanuju u BiH. Npr. studenti iz Novog Pazara biće popisani, iako nemaju državljanstvo. Drugo, državljanstvo se ne gubi time što neko nije popisan. Država zbog toga ne oduzima državljanstva, jednom dodijeljeno - ono je neotuđivo od strane države. Državljanstva se čovjek sam odriče ukoliko mora da bi dobio neko strano državljnstvo.
Treba shvatiti da BH dijaspora nije stanovništvo BiH, nego je ona stanovništvo drugih zemalja, i predmet su njihovih popisa.
Treće, glede smanjenja broja Bošnjaka, ovaj poziv na bojkot je jedan u nizu od tri poziva: na izjašnjavanje kao Bosanci, na izjašnjavanje kao Bošnjaci. Ako dio Bošnjaka bude prihvatio jedan, dio drugi, a dio treći poziv, onda je to najbolji način da ih bude realno manje po Popisu nego što ih jeste. Da ne spominjemo mogućnost da se neki nacionalno izjasne kao Muslimani i sl.
Ti nisi nikad bio otpisane pa ne shavtas koji je to osjecaj. Kao da ti neko oduzme sve dokumente i izriste te. Ne postojis. Zijadova analiza je odlicna.
Kako misliš otpisan?
Uopšte ne razumijem to "oduzme sve dokumente". Valjda tamo gdje se zadesiš, prijaviš se nadležnim službama, registruješ nekako svoje prisustvo, definišeš status. Neki naši ljudi su stupajući na tlo Švedske derali lična dokumenta, pasoše, da ne bi mogli napustiti Švedsku, onda ih ovi uključe u neke šestomjesečne programe boravka, pa onda dobiju nek njihove dokumente... a i ovdje je isto, samo malo primitivnije, tj. siromašnije. Uglavnom da nemaš nijedan papir kod sebe, postoje službe kod kojih se možeš prijaviti dok država ne vidi šta će s tobom.
stari grad Visegrad

#28 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

muzicar_iz_parka wrote:
stari grad Visegrad wrote::-D hahahaaa - srusio sam popis - evo nigdje nema vjeroispovjesti i etnicke pripadnosti u preporukama (EC) 763/2008 EUR-lex European Union Low - zakoni za popis stanovnistva. BH LAZOVI u Zavodu za statistiku BiH, i entitetskim zavodima, i politiacri neznalice.

Izjašnjavanje po vjerskoj i nac. pripadnosti je slobodno, zašto bi to bio problem?
Ako je slobodno, znaci niej bitno, zanci ne treba biti na popisu.
VjecitiStudent

#29 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

Post by VjecitiStudent »

stari grad Visegrad wrote::-D hahahaaa - srusio sam popis - evo nigdje nema vjeroispovjesti i etnicke pripadnosti u preporukama (EC) 763/2008 EUR-lex European Union Low - zakoni za popis stanovnistva. BH LAZOVI u Zavodu za statistiku BiH, i entitetskim zavodima, i politiacri neznalice.

To su preporuke, minimum koji je potrebno ispoštovati na nivou EU.
Zemlje članice prema vlastitim potrebama vrše dopune popisnih pitanja.
stari grad Visegrad

#30 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

@ res pablika, ti ne postojis! Dokazi.
stari grad Visegrad

#31 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

VjecitiStudent wrote:

To su preporuke, minimum koji je potrebno ispoštovati na nivou EU.
Aha, prema potrebama Srbije i Hrvtaske.
muzicar_iz_parka

#32 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

Post by muzicar_iz_parka »

Evo ti primjer UK, gdje su se izjašnjavali o religiji:
http://www.guardian.co.uk/news/datablog ... n#religion

Još nešto: http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Austria

http://en.wikipedia.org/wiki/Germany#Demographics
Last edited by muzicar_iz_parka on 06/03/2013 21:53, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#33 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

Post by VjecitiStudent »

VjecitiStudent wrote: To su preporuke, minimum koji je potrebno ispoštovati na nivou EU.
Pateticno lamentiranje nikuda ne vodi.
Dijaspora je nakon rata, pogotovo ona izbjegla sa teritorije RS-a, imala itekako nacina da temeljito promijeni stanje u BIH, masovnim izlaskom na izbore i glasanjem za probosanske stranke.
Ta prilika NIKADA nije iskoristena.
stari grad Visegrad

#34 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

Pozivam dijasporu da masovno glasa na iducim izborima. Glasanje na izborima je obaveza.
Odpisivanje dijaspore sa popisa je samoubistvo.
%tacno*

#35 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

Post by %tacno* »

Zasto skrecete sa popisa na drzavljanstvo. Ono je neupitno ali mene zanima, je li moguce da se jedna ''masa od preko miliona'' zanemari pri popisu kao da ne postoji. Pa nije to 1000 osoba koje ne mogu uticati ni na sta.
Svaki put kada dodjem ceka me obavijest '' uvodi se centralno javi se tamo i tamo, radi se ulicna rasvjeta, radi se vodovod...'' pa eto, ako nas nema radite bez nas a kada se vratimo imamo pravo na prikljucak i sta se tada desava? Premali kapaciteti.
Znaci, treba se sve popisati a iz tih popisa koristi ono sto ti treba i zasto ti treba.

p.s. i ovaj sto rece, nakon godinu dana duzan si da se odjavis :-) da mi je znati ko se to odjavio (osim ispisa iz drzavljanstava a i to je privremenog karaktera).
stari grad Visegrad

#36 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

Direktorka Agencije za statistiku RS Radmila Čičković kaže da još uvek postoje pitanja koja nisu usaglašena, a odnose se na popisnice. Navodi da je potrebno naći rešenje o izjašnjavanju o državljanstvu,
1. gde RS želi da uvrsti izjašnjavanje po entitetskom državljanstvu, kako je propisano Ustavom BiH, - ovo laze ali i RS,

2.te da izjašnjavanje za etničku i nacionalnu pripadnost bude otvorena opcija
Koja je namjera i posljedice ovih teznji iz rs?
It_is_a_Leclerc

#37 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

Post by It_is_a_Leclerc »

%tacno* wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Što prije shvatiti da ovo nije popis državljana, već popis stanovnika(od riječi stanovati; živjeti; trajno boraviti).
Popis treba da obuhvati sve a to sto neko zeli da se uradi popis samo ''stanovnika'' je drugi problem.
Je li moguce da se ista moze planirati ako se zanemari milion raseljenih? Jednu trafo stanicu ne mozes postaviti dok ne pobrojis sva domacinstva, brojeve clanova...da ne nabrajam druga ozbiljnija planiranja.

Sve treba popisati i naravno da treba stojati da povremeno boravi.

p.s. ja se planiram uskoro vratiti. koliko ce jos biti ovakvih koji ce se vratiti u narednih pet godina? nismo popisani, niko nije racunao na nas pa ni za hebeni parking i onda sve ne stima.
Ne. Popis stanovništva treba obuhvatiti samo stanovnike koji žive na određenoj teritoriji. Meni je jako žao što je situacija takva kakva je, ali mislim da stvarno ne bi imalo smisla napisati da u BiH živi 4,5 miliona ljudi, od čega 600 000 ne živi u BiH.
A to otvara i niz tehničkih pitanja - Kako popisati dijasporu, a ne prekršiti propozicije EuroStata ?!
muzicar_iz_parka

#38 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

%tacno* wrote:Zasto skrecete sa popisa na drzavljanstvo. Ono je neupitno ali mene zanima, je li moguce da se jedna ''masa od preko miliona'' zanemari pri popisu kao da ne postoji. Pa nije to 1000 osoba koje ne mogu uticati ni na sta.
Svaki put kada dodjem ceka me obavijest '' uvodi se centralno javi se tamo i tamo, radi se ulicna rasvjeta, radi se vodovod...'' pa eto, ako nas nema radite bez nas a kada se vratimo imamo pravo na prikljucak i sta se tada desava? Premali kapaciteti.
Znaci, treba se sve popisati a iz tih popisa koristi ono sto ti treba i zasto ti treba.

p.s. i ovaj sto rece, nakon godinu dana duzan si da se odjavis :-) da mi je znati ko se to odjavio (osim ispisa iz drzavljanstava a i to je privremenog karaktera).
Obaveze koje imaš kao vlasnik stana ili kuće u lokalnoj zajednici nisu ništa drugačije od onih koje bi imao u slučaju posjedovanja istoga bilo gdje drugo, obaveze plaćanja određenih taksi, priključaka i sličnog su vezane za posjedovanje te stambene jedinice. Recimo da imaš vikendicu u Španiji, osnovne dadžbine/paušalne režije ćeš morati platiti, bez obzira jel tu tamo stanovao ili ne.
U normalnim uslovima komunalije nebi trebale ni biti problem, ali sa obzirom na stanje u državi, dosta toga vezano za stanove se radi naknadno godinama nakon izgradnje stambenih zgrada, u normalnim uslovima nebi smjelo biti prijema stanova na korištenje ako pitanja priključaka i dozvola nisu riješena.
LaBomba

#39 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

Post by LaBomba »

čovjek tikva wrote:zašto bi se dijaspora popisivala. popis se odnosi na stanovništvo.
Oko milion Bosnjaka bi sada bilo to stanovnistvo da nisu protjerani.
LaBomba

#40 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

Post by LaBomba »

Ja cu se prijavit u BiH radi inicijative 1.Mart, o onda jedva cekam da mi dejtonska banda dodje da pokusa da me popise. Ima da tuzim dejtonsku bandu na evropskim sudovima, i bicu im slucaj poput zlucaja "Sejdic-Finci", samo ovaj put "Labomba LaBombic". Nahebem im se dejtonske mame! Oni uveli kao kazne za bojkot, pa samo nek me probaju kaznit. Sto dejtonska banda nije uvela kazne za ne sprovodjenje anexa 7? Sve je u detalje objasnjeno CEMU i KOME teba ovaj nakaradni popis. Bojkot nego sta, ne mogu nas kaznit ako nas 500 000 izrazi bojkot.
muzicar_iz_parka

#41 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

LaBomba wrote:
Oko milion Bosnjaka bi sada bilo to stanovnistvo da nisu protjerani.
Ne vjerujem da je toliki broj Bošnjaka u dijaspori, ako bi to bilo onda na slijedećem popisu teško da može biti više od 1,2 miliona koji živi u BiH. Mislim da je broj bošnjačke dijaspore dosta manji, barem upola od tvoga.
muzicar_iz_parka

#42 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

LaBomba wrote:Ja cu se prijavit u BiH radi inicijative 1.Mart, o onda jedva cekam da mi dejtonska banda dodje da pokusa da me popise. Ima da tuzim dejtonsku bandu na evropskim sudovima, i bicu im slucaj poput zlucaja "Sejdic-Finci", samo ovaj put "Labomba LaBombic". Nahebem im se dejtonske mame! Oni uveli kao kazne za bojkot, pa samo nek me probaju kaznit. Sto dejtonska banda nije uvela kazne za ne sprovodjenje anexa 7? Sve je u detalje objasnjeno CEMU i KOME teba ovaj nakaradni popis. Bojkot nego sta, ne mogu nas kaznit ako nas 500 000 izrazi bojkot.
Glasačko pravo nema veze sa popisom stanovništva.
Onaj ko ne boravi stalno u BiH neće biti popisan kao rezident što bi rekli Amerikanci i to je to.
VjecitiStudent

#43 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

Post by VjecitiStudent »

%tacno* wrote:Zasto skrecete sa popisa na drzavljanstvo. Ono je neupitno ali mene zanima, je li moguce da se jedna ''masa od preko miliona'' zanemari pri popisu kao da ne postoji. Pa nije to 1000 osoba koje ne mogu uticati ni na sta.

Itekako je moguce, inace bi npr. Talijana, kad bi i dijasporu redovno ukljucivali u popis stanovnistva, bilo nekoliko stotina miliona.
%tacno*

#44 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

Post by %tacno* »

It_is_a_Leclerc wrote:
%tacno* wrote:
Popis treba da obuhvati sve a to sto neko zeli da se uradi popis samo ''stanovnika'' je drugi problem.
Je li moguce da se ista moze planirati ako se zanemari milion raseljenih? Jednu trafo stanicu ne mozes postaviti dok ne pobrojis sva domacinstva, brojeve clanova...da ne nabrajam druga ozbiljnija planiranja.

Sve treba popisati i naravno da treba stojati da povremeno boravi.

p.s. ja se planiram uskoro vratiti. koliko ce jos biti ovakvih koji ce se vratiti u narednih pet godina? nismo popisani, niko nije racunao na nas pa ni za hebeni parking i onda sve ne stima.
Ne. Popis stanovništva treba obuhvatiti samo stanovnike koji žive na određenoj teritoriji. Meni je jako žao što je situacija takva kakva je, ali mislim da stvarno ne bi imalo smisla napisati da u BiH živi 4,5 miliona ljudi, od čega 600 000 ne živi u BiH.
A to otvara i niz tehničkih pitanja - Kako popisati dijasporu, a ne prekršiti propozicije EuroStata ?!
Vrlo jednostavno. Sve treba popisati sa naznakom ko gdje sta i kako. Ja ne vidim problem ako na kraju bude stojalo da je 600 000 stanovnika BiH vani. Znaci da se na njih mora racunati u nekim planiranjima a ne svakodnevnim.

Sto se tice tehnickog dijela i za to treba volje. Dovoljno je da se samo dogovore a mi smo tu. Moze preko ambasada, konzulata, direktno traziti od popisne komisije, on line, uz naknadno dostavljanje...ima mogucnosti samo treba volje.
Jos jednom kazem, steta ako se ovo ne obuhvati.
LaBomba

#45 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

Post by LaBomba »

muzicar_iz_parka wrote:
LaBomba wrote:Ja cu se prijavit u BiH radi inicijative 1.Mart, o onda jedva cekam da mi dejtonska banda dodje da pokusa da me popise. Ima da tuzim dejtonsku bandu na evropskim sudovima, i bicu im slucaj poput zlucaja "Sejdic-Finci", samo ovaj put "Labomba LaBombic". Nahebem im se dejtonske mame! Oni uveli kao kazne za bojkot, pa samo nek me probaju kaznit. Sto dejtonska banda nije uvela kazne za ne sprovodjenje anexa 7? Sve je u detalje objasnjeno CEMU i KOME teba ovaj nakaradni popis. Bojkot nego sta, ne mogu nas kaznit ako nas 500 000 izrazi bojkot.
Glasačko pravo nema veze sa popisom stanovništva.
Onaj ko ne boravi stalno u BiH neće biti popisan kao rezident što bi rekli Amerikanci i to je to.

To su zelje rs-ovaca koje im ja ne mislim ispunjavat.
muzicar_iz_parka

#46 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

%tacno* wrote:
Vrlo jednostavno. Sve treba popisati sa naznakom ko gdje sta i kako. Ja ne vidim problem ako na kraju bude stojalo da je 600 000 stanovnika BiH vani. Znaci da se na njih mora racunati u nekim planiranjima a ne svakodnevnim.

Sto se tice tehnickog dijela i za to treba volje. Dovoljno je da se samo dogovore a mi smo tu. Moze preko ambasada, konzulata, direktno traziti od popisne komisije, on line, uz naknadno dostavljanje...ima mogucnosti samo treba volje.
Jos jednom kazem, steta ako se ovo ne obuhvati.
Logično je ako ima recimo 4,5 miliona državljana u bazi podataka CIPS (tu su svi obuhvaćeni koji imaju ličnu kartu, pasoš, a i djeca bez ikakvih ličnih dokumenata koja se nakon upisa u matični ured prijavljuju na adresi stanovanja) a na popisu bude 3,4 miliona koji borave u BiH da ostalih 1,1 milion živi u dijaspori.
LaBomba

#47 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

Post by LaBomba »

VjecitiStudent wrote:

Itekako je moguce, inace bi npr. Talijana, kad bi i dijasporu redovno ukljucivali u popis stanovnistva, bilo nekoliko stotina miliona.

Nije pola italijanskog naroda protjerano prije neki 20-ak godina. Mi smo mali narod i svaki pojedinac bi nam trebao biti bitan, pogotovo zbog onoga sto smo dozivjeli.
MuaDib

#48 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

Post by MuaDib »

Ovaj popis znači legalizaciju etničkog čišćenja u BiH, i zato ga treba bojkotovati, ako ćemo držati do nekih principa.
Međutim princip pravde i pravičnosti, svi bošnjački krugovi su odbacili i započeli agresivnu kampanju zbijanja redova kroz "jedinstvo bošnjačke nacije". Čime zapravo skreću pažnju građanima, sa činjenice da popis znači legalizaciju etničkog čišćenja, na hipotezu da je bitno da Bošnjaka u ukupnom broju stanovnika bude preko 50%. Sa suludom tezom da 50% Bošnjaka, daje Bošnjacima 50% vlasti. Pri čemu se zaboravlja da popis znači zvanično da je RS 90% srpska i da su na osnovu apsolutne većine PK, LK, ZHK i HNK hrvatske teritorije. A ostatak zemlje ostaje pod bošnjačkom dominacijom. Što otvara prostor za "konačnu" etničku teritorijalizaciju, koja postaje siguran uvod u raspad BiH.
muzicar_iz_parka

#49 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

LaBomba wrote: To su zelje rs-ovaca koje im ja ne mislim ispunjavat.
Ti kao državljanin BiH imaš neosporivo pravo da glasaš na bilo kojim izborima (lokalnim, opštim) bez obzira gdje živio u svijetu.
Kakve to veze ima sa popisom????
Futavats

#50 Re: BOJKOT POPISA-Nakon fizičkog istrebljenja-adm. egzekucij

Post by Futavats »

Zamolio bih da se dobro razmisli prije nego sto se napise da se podrzava ili ne podrzava bojkot. Ni sm nisam pametan, ali stvarno e treba se zalijetati
Locked