HITNO ZA RACUNOVODJE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

manekenka u penziji

#26 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by manekenka u penziji »

ali ja nisam odbila PDV
stavila sam ga kao nedobitni, tj.platila sam duplo PDV za isti račun

P.S.

edit: Hvala ti na odgovoru, vidim da si se tek registrovao i meni odgovorio
Armin2013

#27 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by Armin2013 »

manekenka u penziji wrote:ali ja nisam odbila PDV
stavila sam ga kao nedobitni, tj.platila sam duplo PDV za isti račun

P.S.

edit: Hvala ti na odgovoru, vidim da si se tek registrovao i meni odgovorio
Jel nisi imala pravo odbit iznos PDV-a (tj PDV nije odbitni, npr reprezentacija) ili si ga iz nekog razloga stavila na PDV na koji nemaš TRENUTNO pravo odbitka u tom periodu ali ćeš u nekom idućem periodu iskoristit taj PDV?

Napiši knjiženje koje si provela.
manekenka u penziji

#28 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

vidi, to je bilo usisavanje firminog auta u iznosu od 1KM sa PDV-om. 0,15kf je pdv koji sam ja provela kao nedobitni.
Armin2013

#29 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by Armin2013 »

manekenka u penziji wrote:vidi, to je bilo usisavanje firminog auta u iznosu od 1KM sa PDV-om. 0,15kf je pdv koji sam ja provela kao nedobitni.
Izvini pogrešno sam čito.
U ovom mjesecu storniraš dobavljača, troškove i PDV i nikom ništa.
Za 0,15 KM ze zezaš? Taj iznos ćeš nabrat zaokruživanjem ako imaš veći broj faktura.
manekenka u penziji

#30 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

mah, jeste da je cifra minorna, ali ja ne znam koje su posljedice, jer mi se ovo prvi put desava.
vjeruj da sam se uplašila inspekcije.
izvini na uznemiravanju a isto tako hvala ti do neba :-D
Armin2013

#31 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by Armin2013 »

Ako se baviš ili se planiraš bavit ovim poslom čuvaj živce trebat će ti. Drago mi je ako sam bio od pomoći. :-D
ella_ina

#32 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by ella_ina »

lijep pozdrav :)
jedna molba,

ako iko zna ovako na brzinu clan Zakona u kojem se kaze da li treba ili ne treba da se izvlaci reklamirani fiskalni račun za naknadno data knjizna odobrenja zbog npr izostavljenog rabata?

bila bih vam puno zahvalna jer mi hitno treba :D
manekenka u penziji

#33 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Armin2013 wrote:Ako se baviš ili se planiraš bavit ovim poslom čuvaj živce trebat će ti. Drago mi je ako sam bio od pomoći. :-D

Hvala :D
Armin2013

#34 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by Armin2013 »

Svrha fiskalne kase jeste da evidentira ostvareni promet, naknadana odobrenja, avansne fakture itd nije potrebno evidentirati na kasi, samo je potrebno imati urednu dokumentaciju. Toliko ovako iz rukava.
Armin2013

#35 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by Armin2013 »

Detaljniji odgovor možeš pročitat u knjizi "POREZNI SAVJETNIK", Revicon, broj 1/12, strana 121
ella_ina

#36 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by ella_ina »

hvala puno, to znam I ja, ali bih voljela da mi je naci negdje tačno gdje piše, da imam crno na bijelo :) znam da sam nekad I u Reviconu čitala, ali ko će listati sad I tražiti po silnim knjigama :P

ugl hvala puno na brzom odogovoru :)
Armin2013

#37 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by Armin2013 »

Mislim da je to izvučeno iz konteksta uzimajući u obzir svrhu fiskalne kase.
nonekonomist

#38 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by nonekonomist »

.
ekonomistica78

#39 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by ekonomistica78 »

Molim za pomoć!
Kako zamijeniti papir na fiskalnoj kasi MP-55LD, ubacila sam ali ne fercera, onaj desni kontrolni ide, a lijevi ništa.
Nešto sam zeznula pa ako neko ima iskustva, bila bih jako zahvalna.
Armin2013

#40 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by Armin2013 »

ella_ina wrote:lijep pozdrav :)
jedna molba,

ako iko zna ovako na brzinu clan Zakona u kojem se kaze da li treba ili ne treba da se izvlaci reklamirani fiskalni račun za naknadno data knjizna odobrenja zbog npr izostavljenog rabata?

Pitanje: Naknadno odobreni popust
Odgovor: "Po osnovu naknadno odobrenih popusta postoji obaveza izdavanja i knjižnih obavijesti i reklamiranih fiskalnih računa..." POREZNI SAVJETNIK broj 9, Septembar 2013, strana 91.
kerimko

#41 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by kerimko »

Potreban savjet hitno....

Daki je moguce da iz blagajne na osnovu odluke upravnog odbora jedne Fondacije, isplatim svim clanovima upravnog odbora po 100 KM za troskove koristenja svog mobilnog telefona u poslovne svrhe. Dali je dovoljna samo odluka ili je potreban jos neki dokument?

Direktor fondacije je na ugovoru o djelu, jer se radi o klasicnom projektu koji traje 4 mjeseca? Dali i njemu mogu isplatiti te iste troskove?

KOji je limit za dnevnice/neoporeziv i dali je jos uvijek 20% od cijene/km goriva naknada za koristenje priv. u sl. svrhe?
Ricken

#42 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by Ricken »

Armin2013 wrote:
ella_ina wrote:lijep pozdrav :)
jedna molba,

Pitanje: Naknadno odobreni popust
Odgovor: "Po osnovu naknadno odobrenih popusta postoji obaveza izdavanja i knjižnih obavijesti i reklamiranih fiskalnih računa..." POREZNI SAVJETNIK broj 9, Septembar 2013, strana 91.
Koliko mi je poznato postoji stav FMF da ako se radi o rabatu koji se može vezati za neki poseban promet dobara, odnosno specifičan fisklani račun, postoji obaveza izdavanja reklamiranog računa, međutim ukoliko se radi o finansijskom rabatu, ako se nemože vezati za pojedini specifičan prometa, u skladu sa stavom FMF-a nema ni obaveze izdavanja fiskalnog računa.
Last edited by Ricken on 16/09/2013 20:35, edited 1 time in total.
Ricken

#43 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by Ricken »

kerimko wrote:Potreban savjet hitno....

Daki je moguce da iz blagajne na osnovu odluke upravnog odbora jedne Fondacije, isplatim svim clanovima upravnog odbora po 100 KM za troskove koristenja svog mobilnog telefona u poslovne svrhe. Dali je dovoljna samo odluka ili je potreban jos neki dokument?

Direktor fondacije je na ugovoru o djelu, jer se radi o klasicnom projektu koji traje 4 mjeseca? Dali i njemu mogu isplatiti te iste troskove?

KOji je limit za dnevnice/neoporeziv i dali je jos uvijek 20% od cijene/km goriva naknada za koristenje priv. u sl. svrhe?
Pošto se radi o privatnim telefonima ista nadoknada se smatra korišću, i samim tim podliježe obavezi oporezivanja kao i same osnovne naknade, odnosno zavisi od vrste angažmana. Samim tim u skladu sa Zakonom o porezu na dodhodak takve isplate nije moguće isplatiti u gotovini, odnosno isplata u gotovini je protuzakonita.

Za angažmane po ugovoru o djelu nadoknada takvih troškova se priznaje kao povećanje oporezive osnovice, a za redovan rad kao povećanje osnovice plaće.

Dan dnevnice u zemlji je 25 KM, a naknada za prevo je 20% cijene goriva po kilometru, s tim da se nikakvi drugi troškovi nemogu priznati (npr. putarine, održavanje auta, čiščenje i sl.). I ove naknade su neoporezive naknade iz radnog odnosa, a ukolikose isplačuju licima koje nisu u radnom odnosu oporezuju se porezom na dohodak 10% i doprinosom od 4%.
_aja_

#44 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by _aja_ »

Ricken wrote:
kerimko wrote:Potreban savjet hitno....

Pošto se radi o privatnim telefonima ista nadoknada se smatra korišću, i samim tim podliježe obavezi oporezivanja kao i same osnovne naknade, odnosno zavisi od vrste angažmana. Samim tim u skladu sa Zakonom o porezu na dodhodak takve isplate nije moguće isplatiti u gotovini, odnosno isplata u gotovini je protuzakonita.

Za angažmane po ugovoru o djelu nadoknada takvih troškova se priznaje kao povećanje oporezive osnovice, a za redovan rad kao povećanje osnovice plaće.

Dan dnevnice u zemlji je 25 KM, a naknada za prevo je 20% cijene goriva po kilometru, s tim da se nikakvi drugi troškovi nemogu priznati (npr. putarine, održavanje auta, čiščenje i sl.). I ove naknade su neoporezive naknade iz radnog odnosa, a ukolikose isplačuju licima koje nisu u radnom odnosu oporezuju se porezom na dohodak 10% i doprinosom od 4%.
Zadovoljstvo mi je citati tvoje odgovore i postove...:mrgreen:
Ricken

#45 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by Ricken »

Hvala.
kerimko

#46 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by kerimko »

Ricken, a sta je sa clanovima iz upravnog odbora, dali smijem njima isplacivati dnevnice? Ima li neki nacin da isplatim im novac, recimo kroz dnevnice?
Dali mogu isto cl. up .odbora priznati utroseno gorivo tj. 20% od cijene goriva po predjenom km i sta mije potrebno da to isplatim iz blagajne?
Ricken

#47 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by Ricken »

kerimko wrote:Ricken, a sta je sa clanovima iz upravnog odbora, dali smijem njima isplacivati dnevnice? Ima li neki nacin da isplatim im novac, recimo kroz dnevnice?
Dali mogu isto cl. up .odbora priznati utroseno gorivo tj. 20% od cijene goriva po predjenom km i sta mije potrebno da to isplatim iz blagajne?
Dnevnica i naknada za prevoz vlastitim vozilom su naknade iz radnog odnosa koje nisu oporezive do utvrđenih iznosa pravilnikom.
Međutim, ti dnevnicu i naknadu za prevoz možeš isplatiti i neuposleniku, samo što takve isplate osobama koje nemaju zasnovan radni odnos su oporezive. Sva oporeziva primanja se u skladu sa zakonom isplačuju preko žiro računa.
Indira H

#48 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by Indira H »

OR je dobila kaznu za prekršaj,odnosno u prekršajnom nalogu je naslovljeno na OR, a u opcijama pravno,fizičko,odgovorno lice je označeno fizičko. Platili smo kaznu sa z-r OR, međutim dvoumim se da nisam pogriješila?! Da li sam ispravno postupila? Da li je uredu sad da tu uplatu provedem kroz KPR i direktno na trošak za kazne i prekršaje, a na godišnjem obračunu taj iznos svrstam u rashode koji se ne priznaju?! Hvala unaprijed.

Molim Vas za pomoć, nova sam u ovom poslu :)
kerimko

#49 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by kerimko »

Meni opet potrebnA pomoc :), mozete li mi pomoci, imam u toku mjeseca dosta ugovora o djelu. Dali je potreban jos neki obrazac dostaviti poreznoj osim aug 1031, mislim na specifikaciju uz isplatu neki obrazac 20... ili je dovoljan samo aug 1031.
_aja_

#50 Re: HITNO ZA RACUNOVODJE

Post by _aja_ »

kerimko wrote:Meni opet potrebnA pomoc :), mozete li mi pomoci, imam u toku mjeseca dosta ugovora o djelu. Dali je potreban jos neki obrazac dostaviti poreznoj osim aug 1031, mislim na specifikaciju uz isplatu neki obrazac 20... ili je dovoljan samo aug 1031.
Ide obrazac 2003 Specifikacija uz isplatu primanja po osnovu drugih samostalnih djelatnosti..
Post Reply