Muslimani i pravila islama

Rasprave o vjerskim temama.

Koja islamska pravila postujete?

Ne jedem svinjetinu
104
22%
Ne pijem alkohol
76
16%
Klanjam 5 puta
36
8%
Klanjam dzumu
58
12%
Dajem zekat i vitre
71
15%
Oblacim se po islamskim propisima
52
11%
Postim ramazan
76
16%

Total votes: 473

Gojeni H

#26 Re: Muslimani i pravila islama

Post by Gojeni H »

harač wrote:
u biti musliman je onaj ko u srcu potvrdjuje sehadet
@trcicu trceci i @ramoni_sa su u pravu. šta znači "u srci potvrđivati sehadet" ukoliko osoba sjesno ignoriše (kao imbecilne, ili jednostavno nerazumne) jasne i nedvosmislene naredbe navodnog boga o obavezi (a ne lijepoj preporuci!) klanjanja, nepijenja alkohola i sl. Time pokazuje ustvari koliko mu je, haman, bitan taj "bog" i te njegove navodne naredbe, odnosno one njegovog "poslanika". vjera kao hobi je imanentno komična ideja
Opet ti?
Sad su na redu "latinski" metodi bacanja koske medju muslimane, ili...?
Imaju muslimani naziv za takve.
Gojeni H

#27 Re: Muslimani i pravila islama

Post by Gojeni H »

ramoni_sa wrote:netačno. To što čovjek ima u srcu mora da potvrdi cijelim tjelom, namazom, postom, zekatom, čuvanjem jezika, spolnog organa. Ko zapostavi jedan od temelja Islama (google) nestaje njegov Islam, a on u srcu može imati i dalje simpatije za vjeru. Isto tako npr ako je otišao kao se bori protiv muslimana, jezikom ili djelom, postao je nevjernik, pa makar klanjao.
Bez namjere da ulazim u dublju diskusiju.
Samo bih da te posjetim na zabranu ubijanja (u po borbe) ljudi koji izgovore sehadet.
Dalje, hadis o covjeku koji je volio alkohol (a inace je imao fantastican smisao za humor te znao nasmijati i Poslanika a.s.) pa pogrdnih rijeci upucenih njemu od strane nekih ashaba (nakon izvrsene kazne). Poslanik s.a.w.s je odgovorio pitanjem zasto se taj covjek "kaznjava poslije kazne". Nije izopcen iz islama.
Jos samo jedno, podsjetio bih te na hadis gdje Poslanik a.s. odgovara na pitanje ko ce uci u Dzennet. Referenca na kelimei-sehadet.

Temelji vjere se vezu za vjerovanje. Vjerovanje se tesko moze "zanemariti".
Stubovi islama se vezu (osim prvog) za izvrsavanje. "Zanemarivanje" i "nijekanje" su dva razlicita pojma.

Mala sugestija. Nisam popio svu pamet svijeta ali ... uljepsavaj, a ne otezavaj. Ne odbijaj ljude od sebe.
Tvrtko II Kotromanić

#28 Re: Muslimani i pravila islama

Post by Tvrtko II Kotromanić »

javili su se tekfirci sa svojim hadisima, sad cekam fatamorganu i co. da offtopičare malo i pokvare temu

inace, on topic, neko gore reče, niko ne zna sta je u srcu drugog covjeka, to je izmedju njega i Boga, tako sam i ja u mektebu ucio, dakle, prica zavrsena :thumbup:
Tvrtko II Kotromanić

#29 Re: Muslimani i pravila islama

Gojeni H wrote: Bez namjere da ulazim u dublju diskusiju.
Samo bih da te posjetim na zabranu ubijanja (u po borbe) ljudi koji izgovore sehadet.
Dalje, hadis o covjeku koji je volio alkohol (a inace je imao fantastican smisao za humor te znao nasmijati i Poslanika a.s.) pa pogrdnih rijeci upucenih njemu od strane nekih ashaba (nakon izvrsene kazne). Poslanik s.a.w.s je odgovorio pitanjem zasto se taj covjek "kaznjava poslije kazne". Nije izopcen iz islama.
Jos samo jedno, podsjetio bih te na hadis gdje Poslanik a.s. odgovara na pitanje ko ce uci u Dzennet. Referenca na kelimei-sehadet.

Temelji vjere se vezu za vjerovanje. Vjerovanje se tesko moze "zanemariti".
Stubovi islama se vezu (osim prvog) za izvrsavanje. "Zanemarivanje" i "nijekanje" su dva razlicita pojma.

Mala sugestija. Nisam popio svu pamet svijeta ali ... uljepsavaj, a ne otezavaj. Ne odbijaj ljude od sebe.
bas tako, to i jeste najveci problem vehabija
Mobile_Disco

#30 Re: Muslimani i pravila islama

Post by Mobile_Disco »

ramoni_sa wrote:netačno. To što čovjek ima u srcu mora da potvrdi cijelim tjelom, namazom, postom, zekatom, čuvanjem jezika, spolnog organa. Ko zapostavi jedan od temelja Islama (google) nestaje njegov Islam, a on u srcu može imati i dalje simpatije za vjeru. Isto tako npr ako je otišao kao se bori protiv muslimana, jezikom ili djelom, postao je nevjernik, pa makar klanjao.
I kako ti ocekujes da neko predje na islam ili pocne dublje da razmislja o predanosti Allahu dz.s? Umjereno zar ne bi tako? Ne pretjeruj ni u cemu? Svi mi manje vise zapostavljamo nekad neke temelje islama, svjesno ili nesvjesno, al ti niti bilo ko drugi osim Allaha dz.s nemas pravo da kazes ko je, a ko nije vjernik, Allah dz.s najbolje zna.. Islam nije strogoca i treniranje strogoce, islam je nesto sasvim drugo, islam je smiraj duse...
ramoni_sa

#31 Re: Muslimani i pravila islama

Post by ramoni_sa »

˝ Oni koji iz oholosti neće da Mi se klanjaju - ući će, sigurno, u Džehenem poniženi ˝(Gafir,60)

˝ Od svih ljudskih djela čovjek će na Sudnjem danu prvo biti obračunavan u pogledu namaza, pa ako mu je namaz uredu biće spašen i uspjet će, a ako mu namaz bude manjkav onda će propasti i izgubljen biti ˝ (Ahmed,Tirmizi i ostali)

Sa svojim hadisima? Ja vehabija? Jesul te to naučili u mektebu? Jel negiraš ovaj hadis? Jel negiraš Kur an? Ajde dovedi bilo kojeg hodžu, šejha, daiju koji je spreman da kaže da namaz nije obavezan da bi čovjek ušao u Džennet (i zekat također).
Ja nisam nikome rekao ništa, samo sam prenio znanje. Istinu. Ko se prepoznao, pa njegov problem. Nadam se da neće nastaviti po starom, ako me razumiješ. Ilmihal dohvati, podsjeti se itd.
trcicu trceci

#32 Re: Muslimani i pravila islama

Post by trcicu trceci »

Glupa je tema, glupo postavljena... Ne treba ulaziti u dublju raspravu samo musliman bi trebao da izvrsava sve od poudjenog, a postoji nada da ce Allah oprostiti... Samo ne znam koja je poenta ankete, sta se dokazuje ?
ramoni_sa

#33 Re: Muslimani i pravila islama

Post by ramoni_sa »

Kako neko ima hrabrosti da bodri ostavljanje namaza to ne gumo skontat. Ah pa da! SKONTAH :run: ostavljam raspravu
nasa

#34 Re: Muslimani i pravila islama

Post by nasa »

Niko ne bodri ostavljanje Bozijih propisa vec niko nece ni providiti na ovom svijetu kaznu za ono za sta je predvidjena Bozija,ako neko kaze da je musliman i ne narusava niti radi protiv islama i muslimana pa sta mi trebamo osim da ga posavjetujemo u vezi tog namaza ....zar ne...
harač

#35 Re: Muslimani i pravila islama

Post by harač »

Gojeni H wrote:metodi bacanja koske medju muslimane
:lol: :D
harač

#36 Re: Muslimani i pravila islama

Post by harač »

nasa wrote:ako neko kaze da je musliman i ne narusava niti radi protiv islama i muslimana pa sta mi trebamo osim da ga posavjetujemo u vezi tog namaza ....zar ne...
zar stvar nije gora? čovjek, ako je musliman, već ima neku barem blagu ideju da vjera nije hobi, da su sve te "naredbe" ozbiljne, da postoji bog koji za neizvršavanje toga prijeti nekim paklom, a isto ponavlja i onaj njegov prorok. nakon toga dolaziš ti i ponavljaš mu sve to što on već i zna. on (80% BH muslimana) i dalje svjesno [i s pravom :D ] ignoriše i boga i proroka i tebe... ali su svi "muslimani" i ima ih preko milijarde :lol:
Utopia

#37 Re: Muslimani i pravila islama

Post by Utopia »

ramoni_sa wrote:˝ Oni koji iz oholosti neće da Mi se klanjaju - ući će, sigurno, u Džehenem poniženi ˝(Gafir,60)

˝ Od svih ljudskih djela čovjek će na Sudnjem danu prvo biti obračunavan u pogledu namaza, pa ako mu je namaz uredu biće spašen i uspjet će, a ako mu namaz bude manjkav onda će propasti i izgubljen biti ˝ (Ahmed,Tirmizi i ostali)

Sa svojim hadisima? Ja vehabija? Jesul te to naučili u mektebu? Jel negiraš ovaj hadis? Jel negiraš Kur an? Ajde dovedi bilo kojeg hodžu, šejha, daiju koji je spreman da kaže da namaz nije obavezan da bi čovjek ušao u Džennet (i zekat također).
Ja nisam nikome rekao ništa, samo sam prenio znanje. Istinu. Ko se prepoznao, pa njegov problem. Nadam se da neće nastaviti po starom, ako me razumiješ. Ilmihal dohvati, podsjeti se itd.
Ima mnogo ljepsih nacina i metoda da obicnoj raji skrenes paznju na principe vjere, ocekujes da neko ko ne klanja u zivotu, ko nije imao prilike upoznati se vjerom, ko mozda ima i zelju ali mu je iz raznih razloga tesko prici dzamiji, pasti na sedzdu, ostaviti alkohol i slicno odjednom pocne slijediti principe islma, ovakvom pricom to sigurno neces postici, izazvat ces samo odbojnost i kontra efekat jer to je u ljudskoj prirodi.

Pogledaj u kakvo drzavi i drustvu zivimo, omladina nema nikakvog podstreka niti pomoci da zivot oblikuje na principima cestitosti, jos ti pocnes prijetiti dzehenemom i dijeliti pravdu raji na forumu. da U startu si napravio jaz izmedju sebe i svih ostalih ucesnika na forumu umjesto da iskoristis svaku priliku da olaksas i sebi i drugima. Islam je put ljubavi a ti od vjere pravis bauk, strasis ljude, mislis da ce na ovaj nacin zavoliti Poslanika a.s.?

Ako si 100% siguran da ce te tvoja djela uvesti u Raj, Dzennet, varas se, samo 2 hadisa (govor Bozijeg Poslanika as) i zavrsio sam :

"Niko nece uci u Dzenet svojim djelima."Pa Poslanok as bi upitan:"Zar ni ti, Allahov Poslanice?" Pa rece:"Cak ni ja, osim da me Allah,dz.s.,obaspe svojom miloscu." (znaci samo Milost Allahova brate)

Amir ibn Ebi Musa prenosi od svoga oca slijedece:
- Kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, poslao njega i Muaza ibn Dzebela u Jemen, rekao im je: - Olaksavajte, a ne otezavajte! Obradujte a ne rastjerujte! Budite poslusni jedan drugom i nemojte se međusobno razilaziti! (Buharija)

Mir i Selam
nasa

#38 Re: Muslimani i pravila islama

Post by nasa »

harač wrote:
nasa wrote:ako neko kaze da je musliman i ne narusava niti radi protiv islama i muslimana pa sta mi trebamo osim da ga posavjetujemo u vezi tog namaza ....zar ne...
zar stvar nije gora? čovjek, ako je musliman, već ima neku barem blagu ideju da vjera nije hobi, da su sve te "naredbe" ozbiljne, da postoji bog koji za neizvršavanje toga prijeti nekim paklom, a isto ponavlja i onaj njegov prorok. nakon toga dolaziš ti i ponavljaš mu sve to što on već i zna. on (80% BH muslimana) i dalje svjesno [i s pravom :D ] ignoriše i boga i proroka i tebe... ali su svi "muslimani" i ima ih preko milijarde :lol:
Pa nije ,ima i to dobru ovozemaljsku stranu zato sto zivimo u demokratskom sistemu ,kada je potrebno nadglasati ateiste dodju dobro i ovi sto se samo izjasnjavaju kao muslimani .... :mrgreen:
harač

#39 Re: Muslimani i pravila islama

Post by harač »

nasa wrote:
harač wrote:
Pa nije ,ima i to dobru ovozemaljsku stranu zato sto zivimo u demokratskom sistemu ,kada je potrebno nadglasati ateiste dodju dobro i ovi sto se samo izjasnjavaju kao muslimani .... :mrgreen:
uh, lukavo ccc :D

ramoni_sa

#40 Re: Muslimani i pravila islama

Post by ramoni_sa »

Naso u pravu si....Ja kažem, eto kad nećete Islamsku državu, eto vam SDA do kraja života :thumbup: :bih: :run:
harač

#41 Re: Muslimani i pravila islama

Post by harač »

ramoni_sa wrote:Naso u pravu si....Ja kažem, eto kad nećete Islamsku državu, eto vam SDA do kraja života :thumbup: :bih: :run:
zar nisu crveni na vlasti :D

[istina, "prijete" povlačenjem]
theTruePath

#42 Re: Muslimani i pravila islama

Post by theTruePath »

harač wrote:
ramoni_sa wrote:Naso u pravu si....Ja kažem, eto kad nećete Islamsku državu, eto vam SDA do kraja života :thumbup: :bih: :run:

Ma znaju sta ih ceka 2014 :lol:
harač

#43 Re: Muslimani i pravila islama

Post by harač »

theTruePath wrote:
harač wrote:

Ma znaju sta ih ceka 2014 :lol:
konačno odumiranje države? :D
Lounge Act

#44 Re: Muslimani i pravila islama

Post by Lounge Act »

Utopia wrote:
ramoni_sa wrote:˝ Oni koji iz oholosti neće da Mi se klanjaju - ući će, sigurno, u Džehenem poniženi ˝(Gafir,60)

Ima mnogo ljepsih nacina i metoda da obicnoj raji skrenes paznju na principe vjere, ocekujes da neko ko ne klanja u zivotu, ko nije imao prilike upoznati se vjerom, ko mozda ima i zelju ali mu je iz raznih razloga tesko prici dzamiji, pasti na sedzdu, ostaviti alkohol i slicno odjednom pocne slijediti principe islma, ovakvom pricom to sigurno neces postici, izazvat ces samo odbojnost i kontra efekat jer to je u ljudskoj prirodi.

Pogledaj u kakvo drzavi i drustvu zivimo, omladina nema nikakvog podstreka niti pomoci da zivot oblikuje na principima cestitosti, jos ti pocnes prijetiti dzehenemom i dijeliti pravdu raji na forumu. da U startu si napravio jaz izmedju sebe i svih ostalih ucesnika na forumu umjesto da iskoristis svaku priliku da olaksas i sebi i drugima. Islam je put ljubavi a ti od vjere pravis bauk, strasis ljude, mislis da ce na ovaj nacin zavoliti Poslanika a.s.?

Ako si 100% siguran da ce te tvoja djela uvesti u Raj, Dzennet, varas se, samo 2 hadisa (govor Bozijeg Poslanika as) i zavrsio sam :

"Niko nece uci u Dzenet svojim djelima."Pa Poslanok as bi upitan:"Zar ni ti, Allahov Poslanice?" Pa rece:"Cak ni ja, osim da me Allah,dz.s.,obaspe svojom miloscu." (znaci samo Milost Allahova brate)

Amir ibn Ebi Musa prenosi od svoga oca slijedece:
- Kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, poslao njega i Muaza ibn Dzebela u Jemen, rekao im je: - Olaksavajte, a ne otezavajte! Obradujte a ne rastjerujte! Budite poslusni jedan drugom i nemojte se međusobno razilaziti! (Buharija)

Mir i Selam

:thumbup:
nasa

#45 Re: Muslimani i pravila islama

Post by nasa »

harač wrote:

Ma oni crvene samo od muke sto im opstanak ovisi uglavnom o zelenim glasovima :lol:
seln

#46 Re: Muslimani i pravila islama

Post by seln »

ramoni_sa wrote:"Oni koji iz oholosti nece da Mi se klanjaju - učiće, sigurno
:? :?
Sta ce uciti?
Pravopis, za kaznu?
nasa

#47 Re: Muslimani i pravila islama

Post by nasa »

Dzehenem je u pitanju,takvi koji negiraju Boga ulaze u dzehenem.....a vala dalo se i skontati na sta se misli..... :zoka:
MrPerfect1

#48 Re: Muslimani i pravila islama

Post by MrPerfect1 »

fridmann wrote:Ja ne mogu ni za jednu opciju glasati, ne slijedim ni jednu opciju,
ali jos nikada nisam niti si mogu zamisliti imati nesuglastice sa ovozemaljskim propisima/zakonima,
casno i posteno radim i nikoga ne stetim niti sam ikada imao problema.

Funkcioniram 100% uz zdravu casu vina ili hladnu casu sarajevskog piva.
Oooo sorry, za malo da nisam slagao,i to je haram, suprugi je od vitalne vaznosti vitre davati.
Da, vitre dajemo, eto, to je sve ako se moze pod islamsku humanost svrstati, inace je to sveopsta humanost.
Moram ti reci da ti onda nisi musliman ni u kom slucaju. Ti i Bush ste tu negdje, bez uvrede
Tvrtko II Kotromanić

#49 Re: Muslimani i pravila islama

MrPerfect1 wrote:
fridmann wrote:Ja ne mogu ni za jednu opciju glasati, ne slijedim ni jednu opciju,
ali jos nikada nisam niti si mogu zamisliti imati nesuglastice sa ovozemaljskim propisima/zakonima,
casno i posteno radim i nikoga ne stetim niti sam ikada imao problema.

Funkcioniram 100% uz zdravu casu vina ili hladnu casu sarajevskog piva.
Oooo sorry, za malo da nisam slagao,i to je haram, suprugi je od vitalne vaznosti vitre davati.
Da, vitre dajemo, eto, to je sve ako se moze pod islamsku humanost svrstati, inace je to sveopsta humanost.
Moram ti reci da ti onda nisi musliman ni u kom slucaju. Ti i Bush ste tu negdje, bez uvrede
ti znas sta je covjeku u srcu?
MrPerfect1

#50 Re: Muslimani i pravila islama

Post by MrPerfect1 »

Tvrtko II Kotromanić wrote:
MrPerfect1 wrote:
fridmann wrote: ti znas sta je covjeku u srcu?
On nam je sam kazao sta mu je u srcu. Biti musliman znaci srcem i djelima to potvrditi. Onaj ko jede krmetinu, loce alkohol, ne klanja, ne posti, ne daje zeka, ama bas nista ne radi onda je on nevjernik i tu nema dileme koliko god to ostro zvucalo. Cuj jede krmetinu, ma fuj, islam je cist od takvih
Post Reply