Najbitniji Bosnjak

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Najznacajnija licnost u Bosnjaka?

Alija Izetbegovic
105
25%
Dzemal Bijedic
57
14%
Gazi Husrev Beg
20
5%
Hamdija Pozderac
15
4%
Husein beg Gradascevic
58
14%
Kralj Tvrtko
91
22%
Kulin ban
51
12%
Mehmed Spaho
20
5%

Total votes: 417

forza milan

#26 Re: Bosnjak koji je zaustavio Napoleona

Post by forza milan »

Ja sam davno procitao natuknicu u Enciklopediji islama i sakupio nesto malo o Ahmed Pasi na turskom jer sam htio objaviti jedan clanak o Ahmed Pasi (informativni, ne naucni jer za naucni treba mnogo vise vremena i treba koristiti prvorazredne historijske izvore, za sta sad nemam bas vremena). Kad sam vidio na forumu da je postavljena ova tema nisam mogao da vjerujem jer skoro nikad nisam naisao na nekoga ko je cuo za njeg. Drago mi je da ga se afirmira makar i ovim forumskim putem sto i nije bas nesto ali eto. Ne znam da li ti znas turski (stekao sam dojam da znas), ali ako znas bilo bi dobro da malo prosvijetis ovu raju, ja nemam ni vremena ni zivaca.
forza milan

#27 Re: Bosnjak koji je zaustavio Napoleona

Post by forza milan »

jennisjoplin wrote:prvo, please "... dzahili ..." molim da mi neko prevede, ne kontam sto je to :?:

drugo, please "... Recimo F. Emecen kaze kako se sigurno zna da je Bosnjak ali da do sada niko nije ustanovio mjesto rodjenja,..."
ako nitko/niko nije ustanovio/utvrdio/ustvrdio mjesto/naselje rodjenja kako se onda moze znati da je BOsnjak? ne kontam, dzaba ti sve ???[/quote]

Nije ustanovljeno tacno mjesto rodjenja ali postoje dokumenti na osnovu kojih se vidi da je rodjen u Bosni i da je sa Ali Pasom Hecimovicem otisao u Siriju (ili Egipat, ne sjecam se sad) cime pocinje njegov uspon u vojnickoj (citaj vladajucoj) klasi osmanskoga drustva. Ne znam sta tu ima nelogicno i tesko za shvatiti. Dzahil je rijec koja oznacava osobu koja je neuka.
Last edited by forza milan on 30/06/2008 23:51, edited 1 time in total.
jennisjoplin

#28 Re: Bosnjak koji je zaustavio Napoleona

Post by jennisjoplin »

forza milan wrote:Ja sam davno procitao natuknicu u Enciklopediji islama i sakupio nesto malo o Ahmed Pasi na turskom jer sam htio objaviti jedan clanak o Ahmed Pasi (informativni, ne naucni jer za naucni treba mnogo vise vremena i treba koristiti prvorazredne historijske izvore, za sta sad nemam bas vremena). Kad sam vidio na forumu da je postavljena ova tema nisam mogao da vjerujem jer skoro nikad nisam naisao na nekoga ko je cuo za njeg. Drago mi je da ga se afirmira makar i ovim forumskim putem sto i nije bas nesto ali eto. Ne znam da li ti znas turski (stekao sam dojam da znas), ali ako znas bilo bi dobro da malo prosvijetis ovu raju, ja nemam ni vremena ni zivaca.
vrijeme i prvorazredne izvore ces jos i naci, a sto je sa pinkom? lovom? soldima? parama? nema dzabe ni u stare babe :dance:
forza milan

#29 Re: Bosnjak koji je zaustavio Napoleona

Post by forza milan »

jennisjoplin wrote:
forza milan wrote:Ja sam davno procitao natuknicu u Enciklopediji islama i sakupio nesto malo o Ahmed Pasi na turskom jer sam htio objaviti jedan clanak o Ahmed Pasi (informativni, ne naucni jer za naucni treba mnogo vise vremena i treba koristiti prvorazredne historijske izvore, za sta sad nemam bas vremena). Kad sam vidio na forumu da je postavljena ova tema nisam mogao da vjerujem jer skoro nikad nisam naisao na nekoga ko je cuo za njeg. Drago mi je da ga se afirmira makar i ovim forumskim putem sto i nije bas nesto ali eto. Ne znam da li ti znas turski (stekao sam dojam da znas), ali ako znas bilo bi dobro da malo prosvijetis ovu raju, ja nemam ni vremena ni zivaca.
vrijeme i prvorazredne izvore ces jos i naci, a sto je sa pinkom? lovom? soldima? parama? nema dzabe ni u stare babe :dance:
Naplati se to solidno za nase prilike ali kad se nema vremena dzaba ti je da ti placaju suhim zlatom :)
Bosanac sa dna kace

#30 Re: Bosnjak koji je zaustavio Napoleona

Post by Bosanac sa dna kace »

naumpade mi jedan detalj, @forza sigurno zna vise, naime u Osmanskoj vojsci a i u prvim godinama Republike najcjenjeniji vojnici bili su Bosnjaci i Cerkerzi, zato jer bili su jako hrabri i pouzdani.....
callmethebreeeze

#31 Re: Bosnjak koji je zaustavio Napoleona

Post by callmethebreeeze »

Bosanac sa dna kace wrote:naumpade mi jedan detalj, @forza sigurno zna vise, naime u Osmanskoj vojsci a i u prvim godinama Republike najcjenjeniji vojnici bili su Bosnjaci i Cerkerzi, zato jer bili su jako hrabri i pouzdani.....
ja sam citao da su i albanci bili jako popularni. i njih su kao i srbe turci odvodili i bivali su veoma cijenjeni.
nego, vezano za ovog naseg lika, moze li se njegovo ime spelovati na neki drugi nacin jer ja ne nalazim nista o njemu u svedskoj nacionalnoj enciklopediji.
IBM

#32 Re: Bosnjak koji je zaustavio Napoleona

Post by IBM »

callmethebreeeze wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:naumpade mi jedan detalj, @forza sigurno zna vise, naime u Osmanskoj vojsci a i u prvim godinama Republike najcjenjeniji vojnici bili su Bosnjaci i Cerkerzi, zato jer bili su jako hrabri i pouzdani.....
ja sam citao da su i albanci bili jako popularni. i njih su kao i srbe turci odvodili i bivali su veoma cijenjeni.
nego, vezano za ovog naseg lika, moze li se njegovo ime spelovati na neki drugi nacin jer ja ne nalazim nista o njemu u svedskoj nacionalnoj enciklopediji.
Negdje sam procitao(mislim da je Enciklopdeija Islama) da su mu pratioci bili Bosnjaci i Albanci.....navodno nije vjerovao nikome drugom.

p.s. @callmethebreeze: ako ne mozes naci po imenu, trazi onda po bici......opsada Acre, Akka-e......vjerovatno ces tako naici na vise informacija.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#33 Re: Bosnjak koji je zaustavio Napoleona

Post by dr.gog »

Samo se držite teme.. :)
jennisjoplin

#34 Re: Bosnjak koji je zaustavio Napoleona

Post by jennisjoplin »

koji crni bosnjaci kad smo culi za mehmed pasu sokolovica (nema sance ni po filipovicu da je bosnjak) a raja, sto cemo sad :mrgreen:
Jazz_Junkie

#35 Re: Bosnjak koji je zaustavio Napoleona

Post by Jazz_Junkie »

Bosnjak je i seljak koji je presao na islam u Slavoniji ili Dalmaciji. :-)
osa

#36 Re: Bosnjak koji je zaustavio Napoleona

Post by osa »

Jazz_Junkie wrote:Bosnjak je i seljak koji je presao na islam u Slavoniji ili Dalmaciji. :-)
a ne za svakog tko bi rekao da je hrvat i uz to musliman na ovom forumu vrijedi uvriježeno mišljenje da je on hrvatski kolboracionist iz ww2.
tranquil

#37 Re: Bosnjak koji je zaustavio Napoleona

Post by tranquil »

osa wrote:
Jazz_Junkie wrote:Bosnjak je i seljak koji je presao na islam u Slavoniji ili Dalmaciji. :-)
a ne za svakog tko bi rekao da je hrvat i uz to musliman na ovom forumu vrijedi uvriježeno mišljenje da je on hrvatski kolboracionist iz ww2.
Bitno je kako se ljudi izjašnjavaju sada. Ako se izjašnjava kao Bošnjak, onda je Bošnjak. Ako kaže da je Hrvat musliman, onda to i jeste.

Tako su vjerovatno i potomci onog Bošnjanina koji je primio katoličanstvo danas Hrvati. Da imalo poznajete historiju znali biste koliko je različitih plemena i naroda doprinijelo vašem vlastitom porijeklu, i koliko je besmisleno određivati ko je po nekim linijama starim više stotina godina. Današnji narodi nemaju baš puno veze sa plemenima iz srednjeg vijeka.

Jedino što je bitno je kako se ljudi sada izjašnjavaju. Gledati u njegovo porijeklo ne samo da je besmisleno, nego i nekulturno i neukusno, jer time drugima govoriš "aaaaaa nisi ono što tvrdiš evo prije 200/300/5.000.000 godina tvoji preci su se izjašnjavali drugačije". Ima li nešto nekulturnije od toga ? Da ti kažeš "ja sam islanđanin" a ja ti kažem "nenenene, izvini stari, tvoji preci su prije 300 godina došli iz Norveške".

Dakle, koga briga ? Jedino forumaše željne dokazivanja "prava starosti" svoga, da se zna su oni bili prvi tu.

Historija mi je draga, ali većina tema je posvećena ovakvom prebrojavanju krvnih zrnaca, a ako i nije takva, skrene na tu temu.

Što niko ne otvori temu o kvalitetnom međusobnom klanju rimskih velikaša u 1 vijeku p.n.e., ili npr. o Tudorima ? Bah, važnije je dokazati susjedu da on ustvari nije ono što misli da jeste i razjasniti mu njegovo pravo porijeklo.
callmethebreeeze

#38 Re: Bosnjak koji je zaustavio Napoleona

Post by callmethebreeeze »

svaka cast tranquil.
jennisjoplin

#39 Re: Bosnjak koji je zaustavio Napoleona

Post by jennisjoplin »

tranquil wrote:
osa wrote:
Bitno je kako se ljudi izjašnjavaju sada. Ako se izjašnjava kao Bošnjak, onda je Bošnjak. Ako kaže da je Hrvat musliman, onda to i jeste.

Tako su vjerovatno i potomci onog Bošnjanina koji je primio katoličanstvo danas Hrvati. Da imalo poznajete historiju znali biste koliko je različitih plemena i naroda doprinijelo vašem vlastitom porijeklu, i koliko je besmisleno određivati ko je po nekim linijama starim više stotina godina. Današnji narodi nemaju baš puno veze sa plemenima iz srednjeg vijeka.

Jedino što je bitno je kako se ljudi sada izjašnjavaju. Gledati u njegovo porijeklo ne samo da je besmisleno, nego i nekulturno i neukusno, jer time drugima govoriš "aaaaaa nisi ono što tvrdiš evo prije 200/300/5.000.000 godina tvoji preci su se izjašnjavali drugačije". Ima li nešto nekulturnije od toga ? Da ti kažeš "ja sam islanđanin" a ja ti kažem "nenenene, izvini stari, tvoji preci su prije 300 godina došli iz Norveške".

Dakle, koga briga ? Jedino forumaše željne dokazivanja "prava starosti" svoga, da se zna su oni bili prvi tu.

Historija mi je draga, ali većina tema je posvećena ovakvom prebrojavanju krvnih zrnaca, a ako i nije takva, skrene na tu temu.

Što niko ne otvori temu o kvalitetnom međusobnom klanju rimskih velikaša u 1 vijeku p.n.e., ili npr. o Tudorima ? Bah, važnije je dokazati susjedu da on ustvari nije ono što misli da jeste i razjasniti mu njegovo pravo porijeklo.
svaka ti se pozlatila 8-)
dr.gog

#40 Re: Bosnjak koji je zaustavio Napoleona

Post by dr.gog »

To bi bilo,zasad sve na ovu temu ,bar kako ja vidim :) .
dr.gog

#41 Re: Bosnjak koji je zaustavio Napoleona

Post by dr.gog »

Zaboravih...
tranquil wrote:
osa wrote:

... :thumbup:
theTruePath

#42 Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Koji je Bosnjak po vasem misljenju zasluzio da bude najznacajniji Bosnjak u historiji?
Last edited by theTruePath on 25/04/2013 14:32, edited 3 times in total.
FreakyStyley

#43 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by FreakyStyley »

Halid Beslic
theTruePath

#44 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Džemal Bijedić (12. april 1917-18. januar 1977), rođen u Mostaru, gdje je i odrastao kao potomak ugledne trgovačke porodice. Kao gimnazijalac se simpatiše sa pokretom komunista, kome se tokom studije na Univerzitetu u Beogradu i priključuje. Oktobra 1939. u Beogradu biva primljen u SKOJ, a decembra 1939 u mostarskoj organizaciji u KPJ. Četri puta biva zatvaran, svaki put u Mostaru. Za vrijeme Drugog svjetskog rata aktivno kao član Partije učestvuje u NOB-i. Nakon rata postaje pomoćnik ministra unutrašnjih poslova vlade Bosne i Hercegovine, potom 1948. načelnik Uprave za agitaciju i propagandu Centralnog komiteta KPBiH. Lista njegovih funkcija je duga i vodi ka gore na hijerarhijskoj ljestvici: sem dvije navedene funkcije bio je i sekretar Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu, član Izvršnog vijeća Bosne i Hercegovine, predsjednik Republičkog vijeća, predsjednik Skupštine SRBiH i na kraju predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV) 1971 godine. Tragično je preminuo 18. januara 1977. g. u avionskoj nesreći na putu za Sarajevo u vrhuncu svoje moći. Supruga Razija je poginula zajedno sa Bijedićem. Iza sebe su ostavili troje djece: Dragana, Azru i Milenka.

Alija Izetbegović (Bosanski Šamac, 8. augusta 1925. - Sarajevo, 19. oktobra 2003.), političar i prvi predsjednik samostalne Republike Bosne i Hercegovine.
Nakon prvih višepartijskih skupštinskih izbora u Bosni i Hercegovini 1990. godine izabran je za predsjednika Republike Bosne i Hercegovine kao predstavnik Stranke demokratske akcije iz redova bošnjačkog naroda, do 1992. godine. Od 1992. do 2000. godine bio je predsjednik sedmočlanog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Kao predsjednik Republike Bosne i Hercegovine proglasio je, nakon referenduma o nezavisnosti 1992. godine, nezavisnost i otcjepljenje od Jugoslavije.

Husein-kapetan Gradaščević (1802. - 17. august, 1834), general koji se je borio za bosansku autonomiju u Osmanskom carstvu. Također je poznat kao "Zmaj od Bosne". Gradaščević je rođen u Gradačcu 1802. godine i odrastao je okružen političkom klimom nemira u zapadnim krajevima carstva. Kad je Dželaludin-paša otrovao njegovog brata Murata 1821 godine, Gradaščević se našao na čelu Gradačačke vojne kapetanije. Mladi Husein je tokom svog kapetanstva razvio reputaciju mudrog vladanja i tolerancije, te je postao jedan od najpopularnijih osoba u Bosni.

Mehmed Džemaludin ef. Čaušević (1870-1938) (Arebica: مەحمەد جەمالۆدئن ئەف. چاۆشەوئݘ ) je bio bošnjački velikan, i vjerski prvak Bošnjaka. Rođen je 28. decembra 1870. godine u Arapuši kod Bosanske Krupe.

Mehmed Spaho je rođen 1883. godine u Sarajevu . Otac mu je bio veliki poznavalac šerijatskog prava, te kadija u Jajcu, Sofiji , Damasku i Kairu. Mehmed je završio osnovnu školu i gimnaziju u Sarajevu (1902.), a Pravni fakultet u Beču (1906. god.). Doktorski ispit je polagao krajem 1907., a 1908. je promoviran u doktora pravnih nauka. Isprva se posvetio sudačkom zvanju, te je 1906.-1908. godine bio sudski prislušnik, a do 1910. godine advokatski pripravnik. Kada je u Sarajevu osnovana Trgovačko-obrtnička komora, izabran je za njenog sekretara. No tom položaju je ostao do stupanja u politički život. Bio je član Muslimanske narodne organizacije, član Narodnog vijeća poslije sloma Austro-Ugarske i ministar u Kraljevini SHS od 1921. do 1939. godine.
kojetou

#45 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by kojetou »

Zaboravio si njega:

Image
PriNc_ba

#46 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by PriNc_ba »

da je u naslovu bosanac i hercegovac mozda bih i probrao :) ali ovako jok :)
theTruePath

#47 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

PriNc_ba wrote:da je u naslovu bosanac i hercegovac mozda bih i probrao :) ali ovako jok :)
Otvori temu takvu,ovo je za Bosnjake :)
theTruePath

#48 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Inace ja sam misljenja da su to Husein beg radi naseg nacionalnog "ozivljavanja",Dzemaludin efendija radi vjerske reforme u doba kad su bosnjaci bili totalno izgubljeni u prostoru i vremenu

Alija ,Spaho i Bijedic takodjer imaju svoje zasluge koje su vrijedne spomene u historiji
irac300

#49 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by irac300 »

Ja mislim da su to @damir i @samir. Svojim fanatičnim djelovanjem po forumima gdje hrabro i prkosno brane Bošnjake, čak i od njih samih, definitivno su zaslužili tu titulu.
karanana

#50 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by karanana »

nije bitan najbitniji bosnjak.
bitno je biti bosnjak.
Post Reply