Azil Prača

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Locked
Pasiflora

#26 Re: Azil Prača

Post by Pasiflora »

Black swan wrote:ja imam spreman švicarski nož
kad hodam ujutro dobrinjom
pogotovo ako je snijeg

primijetio sam jednog malog ima me na piku :x :cry: :lol:
Nemoj se igrati sa zivotom! Pogotovo ako je mali :evil:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#27 Re: Azil Prača

Post by Truba »

jedan me je već gricnuo tako da se više bojim no ogromnih :D
huxley

#28 Re: Azil Prača

Post by huxley »

Jučer sam bio u Banja Luci, i ne znam kako, ali nisam vidio niti jednog lutalicu, a prilično sam se nahodao gradom. Valjda kod njih azili rade, šta li. Ili je nešto drugo.
U povratku sam svratio do Vogošće, konkretno gore oko motela Park. Žalosno je ono, sigurno oko 30 lutalica, laju na auta, svijet se sklanja u stranu...
O'zone
Globalni moderator

#29 Re: Azil Prača

Post by O'zone »

huxley wrote:Jučer sam bio u Banja Luci, i ne znam kako, ali nisam vidio niti jednog lutalicu, a prilično sam se nahodao gradom. Valjda kod njih azili rade, šta li. Ili je nešto drugo.
U povratku sam svratio do Vogošće, konkretno gore oko motela Park. Žalosno je ono, sigurno oko 30 lutalica, laju na auta, svijet se sklanja u stranu...
Rade i oni nešto
Prošle godine sa ulice uklonjena 1.603 psa
21. February 2013.

Higijeničarska služba grada Banjaluka sa javnih površina u ovom gradu tokom prošle godine uklonila je 817 pasa i 786 štenadi, dok je vlasnicima vraćeno 35 izgubljenih pasa, prenose agencije.

psi lutalice

U prošloj godini građani su iz Prihvatilišta za pse u banjalučkom naselju Ramići udomili 225 životinja.

Tokom iste godine uklonjeno je 759 leševa, uglavnom zgaženih životinja.
Imaju i fin broj udomljavanja 255 pasa nije malo a ja nikao ne mogu da nađem broj koliko je udomljeno pasa iz Prače ustavri našao sam da je u onoj akciji što je bila u Importane centru udomljeno dva psa.
huxley

#30 Re: Azil Prača

Post by huxley »

Radi izgleda Prača ipak, tj. radi onome ko plati, ipak je to privatni biznis. Izgleda kako su ih skužili ovi iz sarajevskih opština, traže horizontalni rast, kako to komercijalisti zovu:

AKCIJA HVATANJA PASA LUTALICA SA VISOČKIH ULICA
Ismar Imamović | 23. Februar 2013. | 4 Komentara

Predstavnici firme “Murai-Komerc” iz Vogošće uz nadzor predstavnika Općine Visoko i uz pomoć predstavnika Udruženja za zaštitu životinja “Noa”, danas su sprovodili akciju hvatanja pasa lutalica na gradskom području.

Ovoj akciji prethodili su ugovori oko potpisivanja ugovora sa prihvatilištem “Prača” i firmom “Murai-Komerc”.

“Danas smo pokrenuli akciju hvatanja pasa lutalica koji će biti udomljeni u prihvatilište “Prača” i ovo je jedan eksperimentalni period da vidimo kako ćemo realizovati ideje koje smo već ranije zacrtali. Dakle, plan je da Općina Visoko preko proizvođača mesnim prerađevina obezbijedi hranu koju ćemo mi dostavljati u prihvatilište “Prača”, a za uzvrat prihvatilište “Prača” će određivati hvatanje pasa lutalica, smještaj u prihvatilište. Treba napomenuti da je u cijelu akciju uključeno i naše Udruženje za zaštitu životinja “Noa”. U proteklom periodu poslali smo dopise mesnim prerađivačima i također smo obavili i posjete. Uglavnom svi su pozdravili ovu akciju i uključit će se u realizaciju akcije bez ikakve nadoknade i troškova po Općinu Visoko. Također, Veterinarska stanica je prihvatila ovu vrstu aktivnosti, dostavila nam je ponudu, tako da ćemo u narednom periodu prije nego što u “Praču” pošaljemo pse lutalice koje nađemo na području grada i šire, obavit će se kompletan veterinarski pregled sa svim potrebnim mjerama, sterilizacijom i vakcinama koje su potrebne za zdravlje pasa u prihvatilištu “Prača”, kazao je Emir Bukurević, šef Odsjeka za stambeno-komunalne poslove.

Problem pasa lutalica evidentan je u našem gradu. Građani se žale, organizirana su i mirna okupljanja, ali danas smo se uvjerili na terenu da su spremni da ih sklone kada dođe do akcije hvatanja i zbrinjavanja. Iz nadležne Službe istiću da će psi koji budu uhvaćeni i zbrinuti imati bolje uvjete nego kada se nalaze na ulici.

Izvor: RTV Visoko
huxley

#31 Re: Azil Prača

Post by huxley »

(bolji naslov)

Primjer ostalim privatnicima: Murai Komerc u službi građana - Iz vlastitih sredstava zbrinjavaju agresivne pse

www.avaz .ba/vijesti/sarajevo/azil-nece-docekati-prvu-godisnjicu

Azil neće dočekati prvu godišnjicu?

Kako trenutno stvari stoje, azil u pračanskom naselju Brdarići neće dočekati svoju prvu godišnjicu, koja bi trebala biti održana krajem marta. Razlog tome su prazna kantonalna kasa, nebriga i nerad resornog ministra Emira Hrenovice, ali i kompletne Vlade KS na čijem čelu je SDA.

Leđa ovom velikom projektu, u koji je do sada uloženo blizu 1.700.000 KM, okrenuli su i SDA-ovi načelnici u Novom Sarajevu, Novom Gradu, na Ilidži..., koji mjesecima na račun azila nisu uplatili ni fening za normalan rad i odvođenje pasa sa sarajevskih ulica.

Ako u narednih nekoliko sedmica ništa konkretno ne bude poduzeto, na ulice bi ponovo moglo biti vraćeno više od 500 pasa, koliko ih je trenutno u prihvatilištu.

- Lanjski dug niko ne spominje. Situacija je zaista alarmantna jer je sve više agresivnih životinja. Već iza nedjelje naši ljudi moraju s deset kritičnih lokacija pokupiti više od 50 pasa. Na svu sreću, udomili smo jedan broj lutalica pa imamo slobodnih mjesta.

Za hranu i održavanje dnevno potrošimo i do 2.000 KM - izjavio je za "Dnevni avaz" Muris Alić, vlasnik firme "Murai komerc", koja je gradila azil.

Prema njegovim riječima, ugovor za pružanje usluga i smještaj pasa tokom 2013. mogao bi, prema nekim najavama, uskoro biti potpisan.

Gorući problem

- Lutalice su gorući problem u gradu i zbog toga imamo strpljenja. Kako su se prošlog oktobra bližili izbori, svi su obećavali da će životinje biti uklonjene s ulica. Nije mi jasno kako sada neko može doći i reći da ne treba plaćati usluge azila jer nema novca. Pozivamo nove ministre da obiđu azil i vide kako se tamo radi - naglasio je Alić.
Hemera

#32 Re: Azil Prača

Post by Hemera »

znamo malverzacije oko hotela i da ovo nije odrzivo
ako misle ucjenjivati pustanjem svojih ljubimaca
neka ih alic muriz vodi svojoj kuci
uglavnomja

#33 Re: Azil Prača

Post by uglavnomja »

Direktorica prihvatilišta u Prači dobila otkaz, psi pronađeni u katastrofalnim uslovima

http://www.klix.ba/vijesti/bih/direktor ... /130416016
Hemera

#34 Re: Azil Prača

Post by Hemera »

Hvala Bogu,valjda s eneće završiti samo na njenom otpuštanju već i nek odgovara za svoje debilizme.
FreakyStyley

#35 Re: Azil Prača

Post by FreakyStyley »

Ja se nadam da ce se konacno nesto konkretno poduzeti u vezi ove situacije sa coporima kerova diljem Sarajeva. U zadnje vrijeme pogotovo su popizdili. :-) Zasto, ne znam, ali sam imao par bliskih susreta u zadnje vrijeme i nije mi vise svejedno. :-)
vjesticanametli

#36 Re: Azil Prača

Post by vjesticanametli »

sintore vratiti ...........ovo je kretenizam
trebali su i ĐŽukele otpustiti iz azila
FreakyStyley

#37 Re: Azil Prača

Post by FreakyStyley »

vjesticanametli wrote:sintore vratiti ...........ovo je kretenizam
trebali su i ĐŽukele otpustiti iz azila
Bra'o.
Kal El

#38 Re: AW: Azil Prača

Post by Kal El »

Jedna država kao Njemačka i još puno evropskih država nakon par sedmica ako niko ne uzme psa, uspavaju.
A naša propala država ih "čuva"...
Šta će nam lutalice? Ako niko ne uzme za sedmicu, dvije fino uspavati i riješen problem..onakve zemlje uspavljuju, a mi ih gomilamo...
Last edited by Kal El on 16/04/2013 23:42, edited 1 time in total.
dezurni_ucenik

#39 Re: Azil Prača

Post by dezurni_ucenik »

buba80 wrote:u ovoj nasoj zemlji s toliko problema, toliko sirocadi i samohranih majki, toliko optuzenih ludjaka koji setaju nasim gradom jer nema mjesta u zatvorima, toliko nezaposlenih i toliko dugovanja - a mi trebamo da odvajamo novac za pse koje niko ne zeli.. da ti azili imaju ikakvu svrhu - da se daju oglasi u novinama da neko usvoji te pse, pa bi mozda to i imalo smisla, a ovako..
cak i puno razvijenije zemlje uspavljuju pse koje niko ne usvoji nakon 2 sedmice oglasavanja, a mi bismo im izgleda i penziono izganjali.. i jos nesto - ima li macaka u ovom gradu? il sad samo uzgajamo pse i pacove uz miljacku?
Hoce izgleda da psi imaju i wifi u azilu ,po mogucnosti i playstation.
FreakyStyley

#40 Re: Azil Prača

Post by FreakyStyley »

CVIKERASH wrote:
buba80 wrote:u ovoj nasoj zemlji s toliko problema, toliko sirocadi i samohranih majki, toliko optuzenih ludjaka koji setaju nasim gradom jer nema mjesta u zatvorima, toliko nezaposlenih i toliko dugovanja - a mi trebamo da odvajamo novac za pse koje niko ne zeli.. da ti azili imaju ikakvu svrhu - da se daju oglasi u novinama da neko usvoji te pse, pa bi mozda to i imalo smisla, a ovako..
cak i puno razvijenije zemlje uspavljuju pse koje niko ne usvoji nakon 2 sedmice oglasavanja, a mi bismo im izgleda i penziono izganjali.. i jos nesto - ima li macaka u ovom gradu? il sad samo uzgajamo pse i pacove uz miljacku?
Hoce izgleda da psi imaju i wifi u azilu ,po mogucnosti i playstation.
Poklonicu im ja router, ako treba, samo da se vise ne tripujem. :-? Moracu stravu saljevat uskoro.
Jokericious

#41 Re: Azil Prača

Post by Jokericious »

Pobiti sve pse i problem rijesen.
black

#42 Re: Azil Prača

Post by black »

Hemera wrote:Hvala Bogu,valjda s eneće završiti samo na njenom otpuštanju već i nek odgovara za svoje debilizme.
evo sta gospodjica napisa nakon objave vijesti, 'Ljudska zavist i ljubomora nema granica'

:mrgreen:
Truba

#43 Re: Azil Prača

Post by Truba »

takvi žive u paralelnim dimenzijama
volio bih da sam tamo s njima
Hemera

#44 Re: Azil Prača

Post by Hemera »

black wrote:
Hemera wrote:Hvala Bogu,valjda s eneće završiti samo na njenom otpuštanju već i nek odgovara za svoje debilizme.
evo sta gospodjica napisa nakon objave vijesti, 'Ljudska zavist i ljubomora nema granica'

:mrgreen:
naše napaćene dušice ljubomorom i zavisti....... :lol: :lol:
Hemera

#45 Re: Azil Prača

Post by Hemera »

http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/azi ... -zastitari

turalicka i dalje komanduje azilom iako je dobila otkaz?
Naslovnica

#46 Re: Azil Prača

Post by Naslovnica »

Hemera wrote:http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/azi ... -zastitari

turalicka i dalje komanduje azilom iako je dobila otkaz?
Evo gledam...kao da se ništa nije desilo!
Hemera

#47 Re: Azil Prača

Post by Hemera »

šta nje briga,para vrti gdje burgija neće
O'zone
Globalni moderator

#48 Re: Azil Prača

Post by O'zone »

STRAVA U OKOLINI SARAJEVA/ RAZOTKRIVENO ZLOSTAVLJANJE ŽIVOTINJA: Šta se dešava u azilu 'PRAČA' - kastrirani psi od dva mjeseca, inficirane rane, pokvarena hrana, ubijanje, ludilo, masovne grobnice...
Nedjelja | 21.04.2013.

Udruženje 'Iskra' reaguje na optužbe koje je proteklih dana u javnost iznijela praviteljica azila 'Prača', Amela Turalić, i iznose svoju stranu priče... Ragiranje prenosimo u cjelosti

MASOVNA GROBNICA ZA PSE U AZILU 'PRAČA': Udruženje 'Iskra' tvrdi da postoje fotografije i video snimci koji dokumentuju tvrdnje da je azil 'Prača' bio sve drugo samo ne utičište za pse, a koji su nastali u prošloj sedmici, kao i da postoji i io video snimaka iz prošle godine.

Uvaženi novinari, ljubitelji životinja, zaštitnici životne okoline i relevantne institucije u Bosni i Hercegovini,

ovim putem želimo da rasvjetlimo situaciju koja je nastala i traje posljednjih šest dana u azilu Prača i da obustavimo iznošenje patoloških laži, koje na račun Udruženja i naše porodice, već danima iznosi upraviteljica azila, Amela Turalić. Njene laži su bile neutemeljene i nedokumetovane, ali su ipak objavljenje u mnogim medijima. Svakako ćemo protiv te osobe podnijeti tužbu, ali nam je u ovom trenutku važnije da objelodanimo njen rad u azilu i razloge zbog kojeg smo reagovali kao Udruženje i spriječili dalju katrastrofu u ovoj ustanovi.

Istina je ta, da je firma „Murai“ suvlasnik i investitor u azil „Prača“, kao i odgovorno pravno lice za sva dešavanja od početka rada azila do danas. Firma „Murai“ je postavila gospođicu Amelu Turalić za upraviteljicu azila i povjerila joj brigu o azilu i psima. Kao suvlasnici azila (Sporazum 1 u prilogu) i nevladina organizacija koja je potpisala sporazum sa firmom „Murai“ (Sporazum 2 u prilogu), upozoravani smo od strane radnika više puta o raznim nepravilnostima u radu u azilu. Pokušavali smo na korektan način razgovarati sa upraviteljicom i vidjeti šta se dešava, međutim, dotična nam nije htjela izaći u susret.

Dana 15.04.2013. godine smo došli pred azil, da bi još jednom pokušali sa upraviteljicom razjasniti ove stvari, međutim, ista je pozvala policiju i počela se svađati sa nama. Kada je došla policija, mi smo pokazali dokumentaciju i upraviteljica je bila prisiljena da napusti azil (postoji zapisnik u PU Prača). Kao suvlasnici i NVO smo odlučili da odmah sprovedemo istragu o radu upraviteljice u azilu i isti dan smo ustanovili sljedeće nepravilnosti u radu:

1. U azilu i oko azila se nalaze četiri masovne grobnice ( bez dozvole i nepropisnim ukopavanjem pasa) i u svakoj od njih se po informacijama radnika nalazi od 30 do 170 leševa pasa, kao i pojedinačne manje grobnice od 1 do 5 pasa po šumi od Prače prema Goraždu. Psi su bacani u rupe pored rijeke i ne možemo zamisliti o kojoj količini pasa se radi, na koji način su psi umirali i kakve će biti posljedice ovo nepropisno ukopavanje imati za vodu i okoliš. Ovim su direktno povrijeđeni članovi 11, 18, 104 „Zakona o okolišu Federacije Bosne i Hercegovine“, kao i više ostalih članova.

2. Nijedan od pasa koji je ukopan nema medicinsku dokumentaciju. To podrazumjeva zdravstveno stanje psa, način na koji je podlegao, obavezni nalaz krvi ( jer se nalaze u sabirnom centru), a sve ovo u cilju radi spriječavanja širenja zaraze na ostale životinje, ljude u Azilu, kao i ljude i životinje u okolini, a što nalaže „Zakon o Veterinarstvu FBiH i BiH“.

3. U hladnjači u Azilu se nalazilo pet tona pokvarene hrane, koja je htjela biti iskorištena za hranjenje pasa

4. U azilu se nalazil paleta čokoladne plazme koja je također trebala završiti kao hrana za pse

5. Kastrirani su psi od 2 mjeseca

6. Inficirane su rane kod kastriranih pasa

7. Azil je primao više pasa nego što može primiti i nahraniti, pa su u tom ludilu, psi ubijali i jeli jedni druge

8. Po izjavama mještana, većina pasa je puštana iz azila i počeli su napadati stoku ili biti meta lovaca po šumama

9. Upraviteljica je cijelo vrijeme rada azila zabranjivala ulaz „nepodobnim“ nevladinim organizacijama

10. Firma „Murai“ je investitor i vlasnik građevinskog objekta za koji prima zakupninu od Sarajevskog kantona, Grada Sarajeva i nekoliko općina. Firma „Murai“ je i odgovorno lice za rad u Azilu, ali svakako nikako nije vlasnik pasa i donacija za pse. Nikome od suvlasnika i nevladinih organizacija nije bio dozvoljen uvid u rad azila, donacije, žiro račune, blagajnu kao i ostalu papirologiju.

11. Sa noći 17/18.04.2012, upraviteljica se vratila u azil i „otuđila“ lijekove koji su donirani azilu

Također moramo naglasiti, da je sa ulica Sarajevskog kantona u azil dovedeno oko 1 500 pasa. Prema navodima upraviteljice 500 pasa se nalazi u azilu, oko 150 je udomljeno ( za koje nismo pronašli dokumentaciju), što znači da je vjerovatno oko 850 ili više pasa završilo u rupama i šumi oko azila. Da je u vrijeme našeg boravka ispred azila na teren izašla policija, opština i veterinarska inspekcija (inspektor Edin Alagić) i uvidjela stanje na terenu. Pozivamo sve relevantne institucije i organizacije, da urade svoj posao i da ovaj azil nastavi sa radom u boljim uslovima, sa uspostavljenim protokolom i sa boljim upraviteljem.

Za sve navode u ovom saopštenju u prilogu Vam dostavljamo dokumente koji potvrđuju ove navode kao i CD sa video snimcima i fotografijama sačinjenim na lokaciji azil „Prača“, a koji su proizašli kao posljedica vladavine upraviteljice Amele Turalić 2012 i 2013 godine. Svi snimci su napravljeni uz svjedoke iz nevladinih organizacija i radnika azila.

Azil u Prači je za većinu pasa bio „posljednja stanica“!

Predsjednica udruženja „Iskra“, Elmedina Devlić
Tužno.
Hemera

#49 Re: Azil Prača

Post by Hemera »

znas sta je jos gore sto pored ovoga sto je turalicka uradila sa svojim jaranima zastitinicima
nigdje nema copora obozavatelja cukica da komentiraju
osim kad neko pseto ujede nekoga
pa dodaju kako je insan izazivao
Truba

#50 Re: Azil Prača

Post by Truba »

ko ga tura turalićki :D
Locked