Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Ja_Ja

#26 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by Ja_Ja »

Nebitan32 wrote: Ne vidim sta bi se postiglo "dizanjem ruku" i zaista mi nije jasno ta prozivka da ljudi glasaju mozgom. Sve te stranke su u 5 deka. Cak bih se usudio reci da ovi "prvaci" izetbegovic junior, lagumdzija, radoncic i tihic su nesto najgore sto je moglo da ispliva na vrh. Ljudi glasaju cas za jedne cas za druge ali sve je to manje vise jedno te isto.

Ne zanima me puno ko ce vladati u Sarajevu ali kao sto si i sam shvatio inicijativa 1 Mart je dobar projekat.
Nesto sto treba podrzati. A postoji ogroman potencijal u iseljenistvu. Politcka podrska ili na izlasak na izbore je samo jedan vid podrske. Kao sto sam napisao prethodno. Ako se neko mogao vratiti u Srebrenicu onda zaista ne vidim zasto bi meni bilo tesko uplatiti 2-3€ postarine i izdvojiti par minuta da popunim taj listic?

Inace slazem se u vezi ministarstva za dijaposoru. To je nesto neophodno. Politicari su tu radi sebe i sopstvenih interesa. To je svima jasno i ja ne ocekujem nista od njih. Vazno je da mi kao pojedinci "guramo" u istom smjeru. Rezultati ce se vidjeti prije ili kasnije.
Pogledaj to kroz brojke. U prva tri kvartala prošle godine ukupni devizni transferi za sve sektore osim vlada iznosili su 2,64 milijarde KM. Od toga 1,54 milijarde otpada na personalne transfere. Neka je jos 500njak miliona uslo do kraja godine i zaokruzimo na 2 milijarde. To su samo sredstva koja su legalno, putem banaka usla u BiH. Hiljade ljudi gradi kuce, vikendice i mnoge druge stvari po BiH, tako da ja onako laicki tvrdim da je najmanje jos toliko uslo i potroseno u BiH onako na crnjaka, tj. ljudi donijeli sa sobom i potrosili na jedan ili drugi nacin. Konkretnu korist od te vrste unosa sredstava imaju svi u zemlji. Od clanova familije, do restorana, i drugih mjesta pa i same drzave kroz PDV. Jasno sam rekao sta bi se postiglo i sta bi trebao biti cilj prestanka tih doznaka (socijalni nemir). Izostankom tih sredstava neka vrsta problema bi se morala stvoriti u zemlji. Neko bi na kraju krajeva mozda i zavrsio viseci iznad Vjecne Vatre, ali bi se nesto uradilo. Ovako, porodice se izvlace crkavicom iz inostranstva i bore se da prezive ili usparaju nesto i nerijesen status se drzi i drzat ce se do ko zna kada.

Mislim da masovno glasanje za bilo koju opciju izvan ovih par koje se konstantno motaju (bez obzira bilo to zestoka lijevica ili desnica) ima potencijal da donese bolje rezultate nego konstanto glasanje za opcije za koje su svi svjesni sta mogu, ne mogu ili ne zele da urade.

Nije problem uplatiti postarinu ali jeste veliki problem doci do nasih dokumenata. Evo ti primjer; Meni najblizi konzulat (a zivim u gradu sa cirka 70,000 nasih ljudi) je udaljen gotovo 500 kilometara, tako da je ralnija opcija da postom saljem svoje stvari. Moram da ispunim "kilu" formulara, i platim finu svotu novca za to (http://www.bhembassy.org/Consular_information/8.html), i na kraju cekam i do nekoliko mjeseci da se sve to odradi.

Nakon toga nisam automatski registrovan za glasanje vec opet moram ispunjavati formulare, cekati odgovor iz Bosne, i tek onda ocekivati da mi dodje materijal za glasanje (ogroman broj ljudi to ne doceka iako se uredno registruju). Citav taj proces za prosle lokalne izbore mi je uzeo gotovo 6 mjeseci.

Sve gore navedno se moze i mora pojednostaviti. Sve gore navedeno se moze uraditi ukoliko ima politicke volje ali trenutno je nema. Zbog toga uistinu mislim da je ova koalicija ili pokret Prvi Mart, pun pogodak. A do tada iskreno mislim da je odgovor (bar trenutni) ono sto sam predhodno napisao.
antonija

#27 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by antonija »

Dijaspora vec uveliko pomaze BiH, da ih nema bila bi opsta bijeda.

Centralna Banka BiH je dala izvjestaj da godisnje rodbini dijaspora posalje oko 3 milijarde KM
filozofija

#28 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by filozofija »

Pa jel' dosta vishe sadake za BiH?

Ja sam prvi spreman da ulozim novac u neku dobru investiciju ili start-up u BiH, ali ne zelim da cujem da saljem nekome pare koje ja zaradjujem 10satnim dnevnim radom dok je taj isti u rahatluku i pije kafu po vazdan. Dakle, sadake za radno-sposobne nema.

Znaci, ako ja imam koristi od toga, mozda se i spremno investirati. Ali, da ja saljem pare ili bilo sta nekim lezihljebovicima od toga nema nista.

Da se razumijemo, ova konstatacija se ne odnosi na osobe kojima je fakat potrebna humanitarna pomoc!
iamia

#29 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by iamia »

stipendije ?? zijev. zijev.
donacije? zijev. zijev.
fondacije? zijeeev,. zijeeeeev.

noga u guzicu i lopata u ruke ? how yes no!
malsal

#30 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by malsal »

Kao iseljeniku
Ne pada mi na pamet stipendirat nekog ucenika, nisam obrazovna institucija. I mozda vrjedi napomenut da i iseljenici imaju racune za platit...Uostalom zar nije skola kod nas i dalje besplatna ?
Dovodio sam i dovodit cu prijatelje u posjetu, ali nisam turisticki biro i ne gledam na to kao na neku patriotsku duznost.
Nema problema za knjige, gdje da ih posaljem ? A u kofer pa na aerodrom pa do biblioteke (za koju ne znam da li vise postoji u mom gradu )- nema sanse.
Informaticka oprema - mozda ljudi sto ih ja znam (rodbina, prijatelji) nisu reprezentativni ali ama bas svi imaju PC i internet.
To za stoku je intresantno. Ko to ogranizuje, gjde, kako, kome, ko pare dobija, ima li uvid u racune ? Da ne bude ko prije, kad se skupljalo i slalo i ako pola sakupljenog dodje na odrediste onda je akcija dobro prosla..
Darovanje krvi - posto sam iz "herceg-bosne" ja mislim da moja krvna zrnca i dalje nisu podobna, radi njih sam i zavrsio gdje jesam.
Clanstvo u IZ ni pod razno, iz vise ralzoga od koji je moj kafirluk najbitniji.
Neka mjesta sto si spomeno su vrlo fina za obic.

A sad malo realno - ljudi dolaze na godisnji odmor, da se odmore i obidju rodbinu i mozda pomognu ljudima do kojim im je stalo (opet rodbina), ili kao penzioneri da krunisu decenije rada u inostranstvu nekim ceifom u starom kraju a ne da svjesno doprinose nekom apstraktnom napredku u domovini. Kako domovina doprinosi napredku u domovini ?
Gdje su neredi i demonstracije, borba protiv korupcije i nacionalizma, novi politicari i stranke?
Licno moj najradji doprinos je seksualni, a od kako sam se ozenio i to je stalo. I sad osta sve na lovi sto potrosim, i povremenom glasanju. Kome nije dosta nek ide u neku stvar i nek doprinosi kako hoce, ja se ne osjecam obaveznim.
miki27A

#31 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by miki27A »

malsal wrote:Kao iseljeniku
Ne pada mi na pamet stipendirat nekog ucenika, nisam obrazovna institucija. I mozda vrjedi napomenut da i iseljenici imaju racune za platit...Uostalom zar nije skola kod nas i dalje besplatna ?
Dovodio sam i dovodit cu prijatelje u posjetu, ali nisam turisticki biro i ne gledam na to kao na neku patriotsku duznost.
Nema problema za knjige, gdje da ih posaljem ? A u kofer pa na aerodrom pa do biblioteke (za koju ne znam da li vise postoji u mom gradu )- nema sanse.
Informaticka oprema - mozda ljudi sto ih ja znam (rodbina, prijatelji) nisu reprezentativni ali ama bas svi imaju PC i internet.
To za stoku je intresantno. Ko to ogranizuje, gjde, kako, kome, ko pare dobija, ima li uvid u racune ? Da ne bude ko prije, kad se skupljalo i slalo i ako pola sakupljenog dodje na odrediste onda je akcija dobro prosla..
Darovanje krvi - posto sam iz "herceg-bosne" ja mislim da moja krvna zrnca i dalje nisu podobna, radi njih sam i zavrsio gdje jesam.

A sad malo realno - ljudi dolaze na godisnji odmor, da se odmore i obidju rodbinu i mozda pomognu ljudima do kojim im je stalo (opet rodbina), ili kao penzioneri da krunisu decenije rada u inostranstvu nekim ceifom u starom kraju a ne da svjesno doprinose nekom apstraktnom napredku u domovini. Kako domovina doprinosi napredku u domovini ?
Gdje su neredi i demonstracije, borba protiv korupcije i nacionalizma, novi politicari i stranke?
Licno moj najradji doprinos je seksualni, a od kako sam se ozenio i to je stalo. I sad osta sve na lovi sto potrosim, i povremenom glasanju. Kome nije dosta nek ide u neku stvar i nek doprinosi kako hoce, ja se ne osjecam obaveznim.
Za ovo boldano, ja shvatih da je OP predlagao da poneses pare za knjige, kad odes u BiH da odes u knjizaru i da ih kupis. E sad posto sam bibliotekar, imam i ja pitanje za OP: kako znas koje knjige trebaju toj biblioteci? Kupis 4 knjige Karica, a biblioteka njega vec ima: pravis im duplikate, a pare su mogle biti potrosene na neke knjige koje bi biblioteka voljela da ima a nema. Nekako mi neorganizovano ovo izgleda.
hrle1976

#32 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by hrle1976 »

Odnos BiH prema iseljenim ljudima sa tih prostora je kao odnos macahe i sina. Apsolutno nema odnosa nikakvog! A na drugoj strani ljudi unutar BiH iscekuju neku pomoc od tih istih od kojih je drzava digla ruke. Drzavi je u interesu da po sto skupljoj cjeni im prodaju ispisnice iz drzavljanstva. Rodbina da po sto boljoj kursi dobije neku pomoc. A narod u BiH generalno masta o tom kako ti iseljenici, inace vec kategorisani u BiH kolektivnom dustvu kao teski milioneri koji beru novac sa drveca , da uloze u neke biznise bez koncepta ondosno na sljepo da ulazu.

Evo imam i ja par pitanja. Gdje su prava mojim roditeljima? Tolike godine radnog staza u BiH i na kraju nista. Hrvatska je isplatila mog oca za sve godine radnog staza. Tako isto Slovenija i za oca i za mati. A u BiH manje vise sve propalo kao da nisu nikad ni radili. Ko ce mojim roditeljima taj dug da nadomiri? A nisu jedini. Kad ce ljudi dobiti svoje stanove nazad. I dan danas imas hrpu iseljenika ciji su stanovi oduzeti na perfidan nacin. Treba ipak biti realan. Humani odnos do svoje rodbine je licna stvar. Investicija u drzavu bilo kojeg kalibra je javna stvar, a nije zar spalo na iseljenike da odrzavaju BiH. Kao prvo zasto bi, kad drzava se prema njima ponasa arogantno.

Jeftinije i lakse je da se ispisu, jos ce morati platiti debelo, nego da su drzavljani jer onda imaju i neka prava. Vako nikakva. I sta sada, ovdje se razvlaci debata kako iseljenici mogu doprinjeti napretu domovini? Kojoj domovini? Ako je npr. samo drzavljanin Njemacke. Onda mu je domovina Njemacka a ne BiH. ;-)
malsal

#33 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by malsal »

miki27A wrote:
malsal wrote:Kao iseljeniku

Za ovo boldano, ja shvatih da je OP predlagao da poneses pare za knjige, kad odes u BiH da odes u knjizaru i da ih kupis. E sad posto sam bibliotekar, imam i ja pitanje za OP: kako znas koje knjige trebaju toj biblioteci? Kupis 4 knjige Karica, a biblioteka njega vec ima: pravis im duplikate, a pare su mogle biti potrosene na neke knjige koje bi biblioteka voljela da ima a nema. Nekako mi neorganizovano ovo izgleda.
-------------
Vrlo moguce da se misli na cash za knjige, meni pade na pamet slanje knjiga jer taj sistem vec ima ovde - odneses knjige (na engleskom) u biblioteku i oni itosalju dalje u (mahom africke) nerazvijene drzave...
olensoner

#34 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by olensoner »

Dijaspora znacajna sredstva dotira, nije to upitno. Problem je koristenja tih sredstava. Puno je onih koji se oslanjaju na taj novac i ne pada im napamet da traze neki posao ili da tim novcem pokrenu sami posao. Uglavnom, milostinja je greska (osim novca za lijecenje i sl.), jer stvara neradnika i ne nudi konkretno rijesenje za odrzivi razvoj.
Pozitivan primjer su ovi neki navedeni projekti, ali to je uglavnom nedovoljno, globalne svijesti takve malo ima.
pearlica

#35 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by pearlica »

Ja mislim da mogu doprinijeti tako sto ce da se pokazu kao fini, kulturni i opcenito radno-sposobni ljudi u zemljama u kojima zive. Jednog dana doci ce neka velika korporacija u dilemu da li investirati u BiH i onda ce se sjetiti pa kod nas radi Mujo vec 20 godina dobar covjek nema sta ako su takvi svi Bosanci ima da uspijemo i na Balkanu... i otvore u bih 5000 novih radnih mjesta ovo sam jako pojednostavila ali tako nekako :D
bosan

#36 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by bosan »

pearlica wrote:Ja mislim da mogu doprinijeti tako sto ce da se pokazu kao fini, kulturni i opcenito radno-sposobni ljudi u zemljama u kojima zive. Jednog dana doci ce neka velika korporacija u dilemu da li investirati u BiH i onda ce se sjetiti pa kod nas radi Mujo vec 20 godina dobar covjek nema sta ako su takvi svi Bosanci ima da uspijemo i na Balkanu... i otvore u bih 5000 novih radnih mjesta ovo sam jako pojednostavila ali tako nekako :D
Suti kakav te Mujo spopo , po ovom bi nam neko mogo lahko atomsku roknut :D :D
Haj_Halve

#37 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by Haj_Halve »

Nebitan32 wrote:Zelio bih da ovdje vrsimo diskusiju o tome kako doprinijeti napretku, razvoju ili kako god to zvali nase Domovine.
Volio bih cuti prijedloge koji se doticu kako malih tako i velih projekata. Prvo osrvt na neke "sitne" akcije koje mozete sprovesti kao pojedinac.

Neki od projekata koje sam radio, radim ili predlazem

- stipendiranje ucenika ili studenata. Moze se raditi direktno ili posredstvom neke institucije. Stipendram ucenike u povratnickim mjestima i vjerujte mi da toj djeci znaci puno dobiti i 10-20KM mjesecno a da ne pricamo o vecim sumama.

- promocija turizma. Imam prijatelja koji je uspio dovesti 13 stranaca u Bosnu gdje su proveli 2 sedmice. On im je ujedno bio i vodic. Promocija se moze vrsiti svugdje. Na radnom mjestu npr gdje mozete nagovoriti vase strane kolege da idu na odmor u Bosnu

- projekat opremljana biblioteka. recimo date sebi za cilj da svake godine poklonite 3 knjige nekoj lokalnoj biblioteci. Nije puno ali za 10 godina to ce biti 30 knjiga. Ako vas ima 10 iz istog mjesta koji to radite onda je to 300 knjiga sto vec nije tako malo. 3 knjige kostaju oko 100KM. Suma koja se moze izdvojiti na godisnjoj razini. Dobro za izdavace, dobro za knjizare, dobro za lokalnu sredinu. Visestrana korist. Posebno bi bilo korisno za manja mjesta

- Nabavljanje informaticke opreme. Jos uvjek ima puno udruzenja asocijacija ili jednostavno pojedinaca koji nemaju PC. Napraviti akciju gdje bi sakupili 500€ sto je dovoljno za jedan PC. Dovoljno je da nadete 10-tak osoba oko sebe. Sakupite od njih po 40-50€. Ja sam vec 2 puta odradio ovu akciju.

- Akcije pomoci povratnicima u nabavci stoke. Povratnici su su vecinom osobe koje zive u ruralnim podrucjima i zive od poljoprivrede ili uzgajanja stoke. Isti princip kao prethodna tacka. Sakupite novac iz okruzenja.

- Darovanje krvi. Ovo jos nisam radio ali bilo bi zanimljivo cuti nekoga ko je upucen koja je procedura kada je ovo u pitanju? Sam proces nije dug. Mozda 1h najvise(sto moze izdvojiti bilo ko kada dode na odmor u Bosnu) ali ne znam kakva je procedura?

- Clanstvo u IZ. Ovo se posebno odnosti na povratnicka mjesta. Clanstvom u IZ ujedno pomazete i opstanak povratnickih dzemata, obnove porusenog, odrzavanje mezarja i stvarate vecu sigurnost kod povratnika.

- Jednodnevna posjeta povratnickim mjestima. Izdvojiti jedan dan tokom odmora gdje bi otisli u jedno povraticko mjesto i puko receno povecali promet nasim ljudima koji zive tamo. U Srebrenici recimo ima nasih ljudi koji imaju hotel, restoran itd... Zamislimo da godisnje 100.000 osoba dode samo jednom kod njih. Ogroman efekat. Jedan na moru zamjeniti s jednim danom u Srebrenici, Kozarcu, Kopacima, Konjevic Polju, Vukosavlju, Pocitelju, Doboju itd...

Ostali prijedlozi?
Tvoj idealizam je za pohvalu ali...

1. Stipendiranje - to je sasvim dobra ideja ali KM 10-20 nije bas neka suma sudeci po rastu troskova zivota u BiH. Cifra bi trebala biti veca a samim tim prestala bi biti sredstvo kojim bi neko iz inostranstva pokusavao siriti imidz o samom sebi i svom patriotizmu -ili njegovati svoj ego.Ne kazem ovo o tebi, ali znam pregrst ljudi koji su veliki patrioti jer urade nesto malo, samo zbog svoje svijesti.

2.Nabavka stoke - pretpostavlja da se ljudi vracaju u ruralne krajeve sto nije slucaj u cijelosti. Nabavka stoke bi mozda bila logcna prije 50 godina ali imati stoku nije ono sto je bilo tada.Modernizam je dosao i u ruralne krajeve,ljudima treba nesto vise. Imati citavo stado je vec druga i skuplja prica.Imas li koju hiljadu KM za takav podvig, ili mogucnost organizacije neke akcije skupljanja tih sredstava? U kojem slucaju bi se mogla oformiti neka zadruga na selu sa tim investicijama?Jer ljudima trebaju investicije i nesto sto je u modernom zargonu 'sustainable' a ne sadaka.

3. Darovanje krvi - ovo ozbiljno? Koliko ja znam rat je stao prije nekih 17 i kusur godina a isto tako nemamo neke prirodne katastrofe koje bi trazile isto? Mozda prodati koji bubreg Siptarima i investirati pare - to bi bilo realnije?

4. Clanstvo u IZ? Kome, iz kojih razloga? Znas li ista o nivou korupcije u IZ? Hodze su najveci bogatasi u svojim selima/naseljima. Osobno bih radije dao novac za odrzavanje mezarluka itd pojedincima koji bi mogli uraditi nesto korisno i pri tome nesto zaraditi. Tvoj odnos sa Bogom je tvoj osobni i ne treba ti posrednik, pogotovu ne onaj tipa nasih vjerskih sluzbenika (ovo vazi za citavu religioznu mafiju a ne samo IZ).IZ je primarno politicka a sekundarno vjerska organizacija a isto vazi za SPC i one druge (Franjevci su vec malo drukciji ali su oni u biti neka splinter-grupa).

5. Jednodnevna posjeta povratnickim mjestima? Bojim se da treba puno vise a mi nemamo toliko razvijen stepen nacionalne svijesti da bi se tako nesto izvelo na konsistentan nacin u skladu sa tvojim prijedlogom. Opet podvlacim to da treba da se stimulise razvoj privrednih grana koje bi osigurale zivotno pitanje povratnika a mozda cak i privukle dodatni broj ljudi da se vrate. Kozarac ne bih svrstao u istu grupu sa ostalim mjestima koja si naveo jer je prilicno prosperitetan i perspektivan; procenat povratka je prilicno velik kao i stepen ekonomske aktivnosti.

Mnogi od nas bi htjeli pomoci BiH ali treba i nama pomoci da pomognemo. Medju svojim prijateljima i poznanicima ne vidim entuzijazam za promjene vec apatiju i beskrajne diskusije o losem stanju, bez pokusaja promjene. Svi su kao drogirani (mozda i jesu, ko ce znati). Bosna ce biti plodno tlo za ove ideje tek kada podju socijalni nemiri jer ce oni biti znak da ljudi stvarno zele promjene.

Do tada - don't worry, be happy!
Nebitan32

#38 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by Nebitan32 »

Ja_Ja wrote: Ovako, porodice se izvlace crkavicom iz inostranstva i bore se da prezive ili usparaju nesto i nerijesen status se drzi i drzat ce se do ko zna kada.
Sve zavisi. Uzet cu za primjer ljude iz mog rodnog mjesta(Istocna Bosna). Svima je tokom rata opljackana i unistena imovina i 99% ih je rat provelo u Bosni i niko od njih nije direktor i partiski voda bilo cega ili bilo gdje. Radi se o naselju od 100-tinjak kuca. Tokom srpske agresije je;
- ubijeno tokom prvog cetnickog upada 5
- zarobljeni i naknadno ubijeni u logoru 5
- zena poginula od granate u Sarajevu - 1
- poginuli kao pripadnici ARBIH - 8 ( 2-ica 1992 u IB i 6 naknadno po planinanma oko Sarajeva)

U iseljenistvu se nalazi 5 porodica ostali(preko 100 porodica) su u Bosni. Vecina sarajevska regija i nesto povratnika u IB. Ne moze se reci za bilo koga od njih da se izvlaci crkavicom. Svi imaju kucu/stan i zaposleni su. Niko nije bogat ali nije ni bijeda. Ljudi su vecinom kupili placeve u perifernim sarajevskim opcinama i tamo sagradili kuce. U etapama. Niko se ne pati i nikome od njih ne treba neka humanitarna pomoc.

Ovim zelim reci da nisu svi ugrozeni u Bosni. To naprosto nije tacno.
Prema onome sto ja znam vise zavisi od podrucja. Neka su vise ugrozena od drugih. U sarajevskoj regiji je u redu. Situacija je teza u povratnickim i izoliranim naseljima.
Nije problem uplatiti postarinu ali jeste veliki problem doci do nasih dokumenata. Evo ti primjer; Meni najblizi konzulat (a zivim u gradu sa cirka 70,000 nasih ljudi) je udaljen gotovo 500 kilometara, tako da je ralnija opcija da postom saljem svoje stvari. Moram da ispunim "kilu" formulara, i platim finu svotu novca za to (http://www.bhembassy.org/Consular_information/8.html), i na kraju cekam i do nekoliko mjeseci da se sve to odradi. Nakon toga nisam automatski registrovan za glasanje vec opet moram ispunjavati formulare, cekati odgovor iz Bosne, i tek onda ocekivati da mi dodje materijal za glasanje (ogroman broj ljudi to ne doceka iako se uredno registruju). Citav taj proces za prosle lokalne izbore mi je uzeo gotovo 6 mjeseci.

Zaista ne znam o cemu se radi u tvom slucaju. Mozda si se susreo sa neefikasnim osobama. To je moguce. Glasam od kako imam 18 god. Osobnu kartu sam izvadio u maticnoj opcini (Istocna Bosna) bez ikakvih problema i bez 1KM mita. Otisao "Dobar dan- dobar dan---dosao sam za to i to treba mi to i to i sve rjesio bez ikakvih problema. Od povrata imovine, osobne pa nadalje.

Prethodno su mi mnogi ljudi u Sarajevu savjetovali kako trebam dati ispod ruke 10-20KM da to brze odrade ali zaista nisam vidio potrebu za necim takvim. Cak sta oni u opcini su i ubrzali neke procese jer sam tu bio na kratko vrijeme.

Popunjavam taj glasacki formular i do sada je uvjek dosao na vrijeme i sve je proslo bez ikakvih problema.
Napisam i e-mail izbornoj komisiji kako bih provjerio jesu li primili moj koverat. Uvjek odgovore u roku od 24h

Zadnji put mi je odgovorio Velibor Galic. Evo potpisa iz njegove e-mail poruke.

Velibor Galić | Stručni savjetnik za upis birača u CBS|
Centralna izborna komisija BiH| Danijela Ozme 7 | 71 000 Sarajevo | Bosna i Hercegovina |
T: +387 (0)33 251 300 | F: +387 (0)33 251 329
Ko to smat

#39 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by Ko to smat »

Evo kako,imam rodzaka nema ama bas nikakva primanja,dakle od drzave ni marke,ja sto mu posaljem to je to prezivi e sad nehvalim se niti mi to dolikuje ali se pitam sta bi on da mu ja ne posaljem.Mogu ja suta ostat bez posla riknut nikad se nezna sta ce taj covjek.Eto ja tako pomazem a mislim da je to ipak poso drzave tj socijalnih institucija.
Nebitan32

#40 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by Nebitan32 »

miki27A wrote: Nema problema za knjige, gdje da ih posaljem ? A u kofer pa na aerodrom pa do biblioteke (za koju ne znam da li vise postoji u mom gradu )- nema sanse.
Za ovo boldano, ja shvatih da je OP predlagao da poneses pare za knjige, kad odes u BiH da odes u knjizaru i da ih kupis. E sad posto sam bibliotekar, imam i ja pitanje za OP: kako znas koje knjige trebaju toj biblioteci? Kupis 4 knjige Karica, a biblioteka njega vec ima: pravis im duplikate, a pare su mogle biti potrosene na neke knjige koje bi biblioteka voljela da ima a nema. Nekako mi neorganizovano ovo izgleda.[/quote]

Nije tesko nazvati knjizaru ako vec ne zelis darovati knjigu koju oni vec imaju. Ne?
No zaista ne vidim problem u tome da biblioteka ima i vise istih naslova. Time se omogucava pozajmljivanje istog naslova za vise osoba i istovremeno.

No ako zaista zelite pokloniti knjigu koja je potrebnija biblioteci onda mozete stupiti u kontakt s njima i upitati koji su naslovi koji im nedostaju. Telefon, mail a u Bosni su mali gradovi i nije nikakav problem i posjetiti biblioteku/skolu prije pocetka akcije.

Do sada sam tokom nekoliko akcija dopremio preko 4.000 knjiga za biblioteke. To ne znaci da sam kupovao i poklanjao sve te knjige. Obracao sam se nekim institucijama, fondovima ili vecim knjizarama. Uvjek su svi izlazili u susret. Pa koliko ko moze.

Primjer
http://uosu.do.am/index/biblioteka/0-24

No to su nesto "veci" projekti. Na pocetku sam prelagao 3 knjige godisnje tokom 10 godina. Sve zavisi od motivacije svakog pojedinca.
Nebitan32

#41 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by Nebitan32 »

Haj_Halve wrote:
Tvoj idealizam je za pohvalu ali...

1. Stipendiranje - to je sasvim dobra ideja ali KM 10-20 nije bas neka suma sudeci po rastu troskova zivota u BiH. Cifra bi trebala biti veca a samim tim prestala bi biti sredstvo kojim bi neko iz inostranstva pokusavao siriti imidz o samom sebi i svom patriotizmu -ili njegovati svoj ego.Ne kazem ovo o tebi, ali znam pregrst ljudi koji su veliki patrioti jer urade nesto malo, samo zbog svoje svijesti.
Pozdrav,

Sto se mene tice izdvajam 2 x 50KM/mjesecno. Radi se o samohranoj majci sa dvoje malodobne djece u povratnickom naselju. Svakako da bi bilo bolje imati vise ali sve to zavisi od mogucnosti. Ljudi koji su iseljenistvu nisu bogati. Vecinom se radi o prvoj generaciji iseljenika i ne moze se steci bogatstvo u tako kratkom roku. Tesko je reci nekom izdvoji XXX jer niko ne zna koje su njegove mogucnosti. No ja polazim od cinjenica da je bolje ista nego nista.

Kad smo kod mog primjera. To nije veliki iznos ali je zena vise nego zahvalna i kao sto sam kaze i 10-20KM je njima puno jer te curice bar imaju neki dzaparac za cokoladu dvije i bar znaju da neko misli i na njih. Inace imas udruzenja koja rade mnooogo veci posao. Kao npr udruzenje Obrazovanje gradi BIH i druga.

2.Nabavka stoke - pretpostavlja da se ljudi vracaju u ruralne krajeve sto nije slucaj u cijelosti. Nabavka stoke bi mozda bila logcna prije 50 godina ali imati stoku nije ono sto je bilo tada.Modernizam je dosao i u ruralne krajeve,ljudima treba nesto vise. Imati citavo stado je vec druga i skuplja prica.Imas li koju hiljadu KM za takav podvig, ili mogucnost organizacije neke akcije skupljanja tih sredstava? U kojem slucaju bi se mogla oformiti neka zadruga na selu sa tim investicijama?Jer ljudima trebaju investicije i nesto sto je u modernom zargonu 'sustainable' a ne sadaka.
Vise sam fokusiran na povratnicka mjesta a ljudi su se uglavnom vratili na sela. Povratak u gradovima je izuzetno slab. Postoji vise razloga zasto je tako ali jedan od njih je sto na selu ljudi mogu nekako zivjeti od poljoprivrede i stocarstva dok zivjeti u nezaposlen u stanu je samo patnja. Osnivanja stada ili neceg "krupnijeg" je svakako bolje na duze staze no imas osoba kojima i jedna krava znaci jako puno. Nisam pokretao akciju za nesto vise ali zasto ne. I to je ostvarljivo. Moze se raditi i uz pomoc nekih udruzenja. Kao

http://povratak.ba/akcije
3. Darovanje krvi - ovo ozbiljno? Koliko ja znam rat je stao prije nekih 17 i kusur godina a isto tako nemamo neke prirodne katastrofe koje bi trazile isto? Mozda prodati koji bubreg Siptarima i investirati pare - to bi bilo realnije?
To je jedan od prijedloga. Zasto ne. Imas pravo navesti druge ako zelis. Zadnji dio recenice ti je za bljuvanje.
Misli o tome.
4. Clanstvo u IZ? Kome, iz kojih razloga? Znas li ista o nivou korupcije u IZ? Hodze su najveci bogatasi u svojim selima/naseljima. Osobno bih radije dao novac za odrzavanje mezarluka itd pojedincima koji bi mogli uraditi nesto korisno i pri tome nesto zaraditi. Tvoj odnos sa Bogom je tvoj osobni i ne treba ti posrednik, pogotovu ne onaj tipa nasih vjerskih sluzbenika (ovo vazi za citavu religioznu mafiju a ne samo IZ).IZ je primarno politicka a sekundarno vjerska organizacija a isto vazi za SPC i one druge (Franjevci su vec malo drukciji ali su oni u biti neka splinter-grupa).
Nisi musliman/vjernik i ne vidis znacaj pa s tim ne bih ulazio u dalju polemisku s tobom.

5. Jednodnevna posjeta povratnickim mjestima? Bojim se da treba puno vise a mi nemamo toliko razvijen stepen nacionalne svijesti da bi se tako nesto izvelo na konsistentan nacin u skladu sa tvojim prijedlogom. Opet podvlacim to da treba da se stimulise razvoj privrednih grana koje bi osigurale zivotno pitanje povratnika a mozda cak i privukle dodatni broj ljudi da se vrate. Kozarac ne bih svrstao u istu grupu sa ostalim mjestima koja si naveo jer je prilicno prosperitetan i perspektivan; procenat povratka je prilicno velik kao i stepen ekonomske aktivnosti.
Ovdje se ne slazem s tobom to jeste s tim da nemamo nacionalne svijesti. Mogao bih navesti bezbroj primjera no to nije tema. I nije pitanje sta radi peti ili deveti vec sta radimo ja i ti. Ako shvatas o cemu pricamo. Nikad ne razmisljam o tome sta rade drugi vec o onome sto mogu uciniti ja kao pojedinac. Ne vidim smisao upiranja prstom u druge. Radis svoj posao i to je to.

Mnogi od nas bi htjeli pomoci BiH ali treba i nama pomoci da pomognemo. Medju svojim prijateljima i poznanicima ne vidim entuzijazam za promjene vec apatiju i beskrajne diskusije o losem stanju, bez pokusaja promjene. Svi su kao drogirani (mozda i jesu, ko ce znati). Bosna ce biti plodno tlo za ove ideje tek kada podju socijalni nemiri jer ce oni biti znak da ljudi stvarno zele promjene.
[/quote]

Ne osvrci se na ono sto rade drugi. Ako svi skacu s mosta to ne mora znaciti da trebas i ti. Budi pokretac i vizionar. Pokreni i organiziraj neke akcije. Neko ce reci da si lud, neko cete osporavati, neko ce samo mahnuti rukom a neko ce ti se pridruziti. Logicno.

No na kraju ces biti zadovoljan jer ces kroz tok same akcije upoznati zanimljive osobe i uspostaviti nove kontakte s osobama koje zare optimizmom i pozitivnom energijom. Provjereno.

Kloni se bezidejnih ljudi koji samo upirom prstom u druge i kukaju kako je sve propalo.
Ja cak ni na ovim virtualnim pricaonicama ne zelim pricati s takvim osobama.

Budi pokretac i tvorac novih ideja.

:)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#42 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by PipiDugaDevetka »

Nebitan32 wrote:- Podrzavanje inicijative 1 Mart
http://www.prvimart.ba

Prijavljivanje u povratnickim mjestima i glasanje u istim (posto je glasanje u Sarajevu ili Zenici nebitno) i pomoci povratnicima na politickoj razini .
:thumbup:
dedovic.almir

#43 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by dedovic.almir »

Ko to smat wrote:Evo kako,imam rodzaka nema ama bas nikakva primanja,dakle od drzave ni marke,ja sto mu posaljem to je to prezivi e sad nehvalim se niti mi to dolikuje ali se pitam sta bi on da mu ja ne posaljem.Mogu ja suta ostat bez posla riknut nikad se nezna sta ce taj covjek.Eto ja tako pomazem a mislim da je to ipak poso drzave tj socijalnih institucija.
Pokusaj ga izvuc u DE, pomogo si i njemu i sebi, a nek on onda dalje pomaze BiH, ti si uradio dovoljno :-)
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#44 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by Slo Burner »

Arteta wrote:
Tako sto ce manje puta dolaziti u BiH. :bih:
:? :? :? :?
cehaja

#45 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by cehaja »

Najbolje pogledati primjera radi Prijedor, dojaspora je napravila sve vilu do vile, niko u njima ne zivi, cekaju penziju pa ce se vratiti.

Dakle samo tamo ce dolaziti preko nekoliko hiljada penzija iz EU i USA itd...
iamia

#46 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by iamia »

ne treba ti prijedor kao primjer. pogledaj citavu krajinu od bihaca do sanskog mosta.
pogledaj sarajevo. ilidza, azici, doglodovi. sve vila do vile. trokatnice, cetverokatnice.
sve prazno, ili neki podstanari koji cuvaju kucu.

jedini problem je sto se ni penzioneri ne vracaju u BiH.
glavni razlog: zdrastvo je u shitu.
uostalom , djeca i unuci su u inostranstvu.
nikome se ne vraca u praznu kucu gdje nece gledati unucad kako rastu.
jebes zidove. nije to zivot.
dedovic.almir

#47 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by dedovic.almir »

iamia wrote:ne treba ti prijedor kao primjer. pogledaj citavu krajinu od bihaca do sanskog mosta.
pogledaj sarajevo. ilidza, azici, doglodovi. sve vila do vile. trokatnice, cetverokatnice.
sve prazno, ili neki podstanari koji cuvaju kucu.

jedini problem je sto se ni penzioneri ne vracaju u BiH.
glavni razlog: zdrastvo je u shitu.
uostalom , djeca i unuci su u inostranstvu.
nikome se ne vraca u praznu kucu gdje nece gledati unucad kako rastu.
jebes zidove. nije to zivot.
U pravu si... na zalost je tako, no nadam se da ce se nesto pozitivno promjeniti i desiti.
iamia

#48 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by iamia »

popraviti zdrastvo i neki penzioneri ce se vratiti.

ali to se ne moze dogoditi u ovakvom politickom corsokaku.
Arteta

#49 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by Arteta »

Slo Burner wrote:
Arteta wrote:
Tako sto ce manje puta dolaziti u BiH. :bih:
:? :? :? :?
Problem? :roll: :D
Nebitan32

#50 Re: Kako iseljenici mogu doprinijeti napretku u Domovini

Post by Nebitan32 »

cehaja wrote:Najbolje pogledati primjera radi Prijedor, dojaspora je napravila sve vilu do vile, niko u njima ne zivi, cekaju penziju pa ce se vratiti.

Dakle samo tamo ce dolaziti preko nekoliko hiljada penzija iz EU i USA itd...
To je zanimljivo zapazanje.Tu zaista postoji potencijal. Medutim pitanje je hoce li se ti ljudi vratiti kad odu i u penziju?
Jednom prilikom sam gledao repozrtazu o Istocnoj Srbiji. To je kraj iz kojeg su se iselila cijela sela. Generacijska migracija. Svi su gradili vile u rodnom kraju. Danas je to sve pusto jer cak i oni koji odu u penziju ne zive tamo jer zele biti blizu djece (vecinom Svicarska).

Jedan tip je sagradio sebi kucu i poceo graditi kucu sinu (kad je ovaj imao 16 godina) medutim sin mu tamo ne dolazi ni na odmor. Ne zanima ga. Tako da je prestao s gradnjom te kuce jer je shvatio da mu sin nikad nece zivjeti tamo.

Prikazuju i neku babu koja zivi u staroj trosnoj kuci. Sin joj je vani i pokraj te stracare je napravio ogromnu vilu ali koja zjapi prazna. Pitaju babu zasto ne zivi u toj novoj kuci a ona kaze da je to preveliko i da nema snage da odrzava tako veliku vilu. Kaze ko ce to sve cistiti. Kaze lakse joj odrzavati onu stracaru s 2 sobe a i ne treba joj vise.

Tako ce biti i u Bosni. Pokraj mene zivi covjek iz Kljuca. On ima dvije kuce, stan u Kljucu i vikendicu. Sve to zjapi prazno i on godisnje provede 20-tak dana dole. Slomi se radeci. Glupo prema meni. I on sad shvati da je to bezveze.

Ono sto bi mogli biti zanimljivo je ulaganje u staracke domove. Mnogi stranci kad odu u penziju nemaju dovoljna primanja s kojima bi platili staracki dom na zapadu pa odlaze u Magreb ili Poljsku ili ako su jos dobrog zdravlja u Tajland.
Sve je vise takvih slucajeva.
Post Reply