Pogledaj to kroz brojke. U prva tri kvartala prošle godine ukupni devizni transferi za sve sektore osim vlada iznosili su 2,64 milijarde KM. Od toga 1,54 milijarde otpada na personalne transfere. Neka je jos 500njak miliona uslo do kraja godine i zaokruzimo na 2 milijarde. To su samo sredstva koja su legalno, putem banaka usla u BiH. Hiljade ljudi gradi kuce, vikendice i mnoge druge stvari po BiH, tako da ja onako laicki tvrdim da je najmanje jos toliko uslo i potroseno u BiH onako na crnjaka, tj. ljudi donijeli sa sobom i potrosili na jedan ili drugi nacin. Konkretnu korist od te vrste unosa sredstava imaju svi u zemlji. Od clanova familije, do restorana, i drugih mjesta pa i same drzave kroz PDV. Jasno sam rekao sta bi se postiglo i sta bi trebao biti cilj prestanka tih doznaka (socijalni nemir). Izostankom tih sredstava neka vrsta problema bi se morala stvoriti u zemlji. Neko bi na kraju krajeva mozda i zavrsio viseci iznad Vjecne Vatre, ali bi se nesto uradilo. Ovako, porodice se izvlace crkavicom iz inostranstva i bore se da prezive ili usparaju nesto i nerijesen status se drzi i drzat ce se do ko zna kada.Nebitan32 wrote: Ne vidim sta bi se postiglo "dizanjem ruku" i zaista mi nije jasno ta prozivka da ljudi glasaju mozgom. Sve te stranke su u 5 deka. Cak bih se usudio reci da ovi "prvaci" izetbegovic junior, lagumdzija, radoncic i tihic su nesto najgore sto je moglo da ispliva na vrh. Ljudi glasaju cas za jedne cas za druge ali sve je to manje vise jedno te isto.
Ne zanima me puno ko ce vladati u Sarajevu ali kao sto si i sam shvatio inicijativa 1 Mart je dobar projekat.
Nesto sto treba podrzati. A postoji ogroman potencijal u iseljenistvu. Politcka podrska ili na izlasak na izbore je samo jedan vid podrske. Kao sto sam napisao prethodno. Ako se neko mogao vratiti u Srebrenicu onda zaista ne vidim zasto bi meni bilo tesko uplatiti 2-3€ postarine i izdvojiti par minuta da popunim taj listic?
Inace slazem se u vezi ministarstva za dijaposoru. To je nesto neophodno. Politicari su tu radi sebe i sopstvenih interesa. To je svima jasno i ja ne ocekujem nista od njih. Vazno je da mi kao pojedinci "guramo" u istom smjeru. Rezultati ce se vidjeti prije ili kasnije.
Mislim da masovno glasanje za bilo koju opciju izvan ovih par koje se konstantno motaju (bez obzira bilo to zestoka lijevica ili desnica) ima potencijal da donese bolje rezultate nego konstanto glasanje za opcije za koje su svi svjesni sta mogu, ne mogu ili ne zele da urade.
Nije problem uplatiti postarinu ali jeste veliki problem doci do nasih dokumenata. Evo ti primjer; Meni najblizi konzulat (a zivim u gradu sa cirka 70,000 nasih ljudi) je udaljen gotovo 500 kilometara, tako da je ralnija opcija da postom saljem svoje stvari. Moram da ispunim "kilu" formulara, i platim finu svotu novca za to (http://www.bhembassy.org/Consular_information/8.html), i na kraju cekam i do nekoliko mjeseci da se sve to odradi.
Nakon toga nisam automatski registrovan za glasanje vec opet moram ispunjavati formulare, cekati odgovor iz Bosne, i tek onda ocekivati da mi dodje materijal za glasanje (ogroman broj ljudi to ne doceka iako se uredno registruju). Citav taj proces za prosle lokalne izbore mi je uzeo gotovo 6 mjeseci.
Sve gore navedno se moze i mora pojednostaviti. Sve gore navedeno se moze uraditi ukoliko ima politicke volje ali trenutno je nema. Zbog toga uistinu mislim da je ova koalicija ili pokret Prvi Mart, pun pogodak. A do tada iskreno mislim da je odgovor (bar trenutni) ono sto sam predhodno napisao.