Nijaz Duraković
- sinuhe
#26 Re: Nijaz Duraković
Ako je pio puno bio je onda alkoholicar a tu mu onda ni vjera ne moze pomoci.
BiH je zemlja nevjerovatnih preobrata u zadnjih 100 godina tako da to mora ostaviti nekog traga i na obicne smrtnike.
BiH je zemlja nevjerovatnih preobrata u zadnjih 100 godina tako da to mora ostaviti nekog traga i na obicne smrtnike.
-
chupacabra
#27 Re: Nijaz Duraković
Sta vas uopste briga kako se covjek ukopao. To su privatne stvari njega i njegove porodice. Svako ima vrlina i mana, a mogu reci i da je Nijaz popio jos cisternu viskija, mozak bi mu opet bio bistriji nego vecine nas ovdje zajedno. Mozda bi ova zemlja bolje prosla da je vodio pjano, a ne hajvani nivoa inteligencije jednog Tihica. Sta sad, i ja sam ljubitelj pive, i cak je i pravim kod kuce, ali cu traziti da mi se klanja dzenaza. Cisto onako iz inata, i porodicne tradicije. I da mahala ima sta pricati.
- Klavikula
#28 Re: Nijaz Duraković
mudro zborischupacabra wrote:Sta vas uopste briga kako se covjek ukopao. To su privatne stvari njega i njegove porodice. Svako ima vrlina i mana, a mogu reci i da je Nijaz popio jos cisternu viskija, mozak bi mu opet bio bistriji nego vecine nas ovdje zajedno. Mozda bi ova zemlja bolje prosla da je vodio pjano, a ne hajvani nivoa inteligencije jednog Tihica. Sta sad, i ja sam ljubitelj pive, i cak je i pravim kod kuce, ali cu traziti da mi se klanja dzenaza. Cisto onako iz inata, i porodicne tradicije. I da mahala ima sta pricati.
- FOČANSKI PROPISI
#29 Re: Nijaz Duraković
Iz biografije
...Kasnije će se, međutim, otkriti da je Duraković još kao mladić tokom ljeta boravio u Palestini u kampu za terorističku obuku Al Fataha.
Da li je moguće da je ovaj politički zanimljiv biografski podatak procurio tek kada je uglednom bošnjačkom političaru uskraćena viza za SAD, bio nepoznat jugoslovenskim bezbjednosnim službama?
Teško da im je to moglo promaći, ali je u Sarajevu, u vrijeme Titovog prijateljstva sa arapskim liderima u okviru pokreta nesvrstanih, vjerovatno protumačeno kao tinejdžerski avanturizam mladog Stočanina, odraslog na pričama o Mustafi Golubiću.
Takođe se naknadno ispostavilo da je mladi Duraković već kao student politikologije u Sarajevu sarađivao u zvaničnom glasilu Islamske vjerske zajednice Preporod, što u vrijeme zvaničnog militantnog ateizma sigurno nije bila preporuka ni za neuporedivo skromniju političku karijeru.
Taj podatak je, posredstvom Vojislava Šešelja, u jednom momentu stigao i do Fakulteta političkih nauka, na kome je Nijaz bio docent, ali je tada već bio i zaštićen kao politički funcioner.
Njegovo negiranje tog podatka nije se moglo provjeriti jer su odgovarajući brojevi Preporoda "nestali" iz Narodne biblioteke, a nisu se mogli naći ni u redakciji jer su bili "rasprodati".
U postkomunističkim godinama, dr Duraković je, međutim, u nekoliko prilika sa ponosom javno rekao i napisao da je tada zapravo lagao.
Navedene biografske kontroverze nisu toliko bitne kao sastavni dio jedne bogate i burne karijere u specifičnom vremenu i prostoru, ali jesu kao prilog objašnjenju političkih procesa u BiH od 90-ih naovamo....
...Kasnije će se, međutim, otkriti da je Duraković još kao mladić tokom ljeta boravio u Palestini u kampu za terorističku obuku Al Fataha.
Da li je moguće da je ovaj politički zanimljiv biografski podatak procurio tek kada je uglednom bošnjačkom političaru uskraćena viza za SAD, bio nepoznat jugoslovenskim bezbjednosnim službama?
Teško da im je to moglo promaći, ali je u Sarajevu, u vrijeme Titovog prijateljstva sa arapskim liderima u okviru pokreta nesvrstanih, vjerovatno protumačeno kao tinejdžerski avanturizam mladog Stočanina, odraslog na pričama o Mustafi Golubiću.
Takođe se naknadno ispostavilo da je mladi Duraković već kao student politikologije u Sarajevu sarađivao u zvaničnom glasilu Islamske vjerske zajednice Preporod, što u vrijeme zvaničnog militantnog ateizma sigurno nije bila preporuka ni za neuporedivo skromniju političku karijeru.
Taj podatak je, posredstvom Vojislava Šešelja, u jednom momentu stigao i do Fakulteta političkih nauka, na kome je Nijaz bio docent, ali je tada već bio i zaštićen kao politički funcioner.
Njegovo negiranje tog podatka nije se moglo provjeriti jer su odgovarajući brojevi Preporoda "nestali" iz Narodne biblioteke, a nisu se mogli naći ni u redakciji jer su bili "rasprodati".
U postkomunističkim godinama, dr Duraković je, međutim, u nekoliko prilika sa ponosom javno rekao i napisao da je tada zapravo lagao.
Navedene biografske kontroverze nisu toliko bitne kao sastavni dio jedne bogate i burne karijere u specifičnom vremenu i prostoru, ali jesu kao prilog objašnjenju političkih procesa u BiH od 90-ih naovamo....
- JThomas
#30 Re: Nijaz Duraković
nijaz nije volio popiti, nego je bio alkoholičar, to su dvije skroz različite stvari.
da bogdu nije, možda bi dosta toga danas ovdje drukčije izgledalo...
da bogdu nije, možda bi dosta toga danas ovdje drukčije izgledalo...
-
dječak sa šibicama
#31 Re: Nijaz Duraković
Pitam se kakov bi misljenje pojedinaca bilo da procitaju Nijazovu knjigu o islamskom terorizmu, izdatu jedne davne godine, puno prije pojave Al Qaide, sa akcentom na njegovu analizu Muslimanske brace iz Egipta, inace ideoloskih zvijezda vodilja mladomuslimanskog pokreta 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#32 Re: Nijaz Duraković
poštujem ga kao profesora doktora nauka
kao akademskog čovjeka i intelektualca
međutim svima nam nešto fali
vjerovao je u socijalističko samoupravljanje i u tom pravcu djelovao
kad je propao ono u pta je vjerovao nastavio je sa idejom soc. demokracije s nevjerovanjem u Boga
i kad je umro sahranjen je uz vjerske obrede
to je za mene osobni poraz... sve u šta si vjerovao propalo...
kad je propao ono u pta je vjerovao nastavio je sa idejom soc. demokracije s nevjerovanjem u Boga
-
FreakyStyley
#33 Re: Nijaz Duraković
Po meni je i licemjerje, a i strah od smrti.Black swan wrote:poštujem ga kao profesora doktora nauka
- karanana
#34 Re: Nijaz Duraković
pa cekajte, dva posta jedan ispod drugog govore dvije razlicite stvari.
molim fochaka i shibicara da usaglase misljenje. da li je bio dzihadlija ili je bio islamo mrzac? ili pak zaista oboje?
molim fochaka i shibicara da usaglase misljenje. da li je bio dzihadlija ili je bio islamo mrzac? ili pak zaista oboje?
- FOČANSKI PROPISI
#35 Re: Nijaz Duraković
Znam da je u CK psovao četničku majku nekim drugovima (tačnije u kantini CK),pa ti sam presudi.karanana wrote:pa cekajte, dva posta jedan ispod drugog govore dvije razlicite stvari.
p.s.
Ovako ili onako:
Bio je velik čovjek (gromada).
Last edited by FOČANSKI PROPISI on 09/02/2013 15:20, edited 1 time in total.
-
dječak sa šibicama
#36 Re: Nijaz Duraković
a zasto bi focak i ja usaglasili misljenje?
Ja imam svoje, on svoje.
To sto ti mislis ili zakljucujes da je neko islamomrzac jer je napisao knjigu o islamskom terorizmu, je takodje samo tvoje misljenje.
Ja imam svoje, on svoje.
To sto ti mislis ili zakljucujes da je neko islamomrzac jer je napisao knjigu o islamskom terorizmu, je takodje samo tvoje misljenje.
-
sorted
#38 Re: Nijaz Duraković
prosto nevjerovatno sta sve covjek ovdje nece procitat

- Damir_5
#39 Re: Nijaz Duraković
Bosna ti je oduvijek bila zemlja kontrasta i narodne nediscipline, posebno vjerske i ideoloske. Jos tamo negdje pred Osmansku okupaciju Bosne Franjevci koji su bili od pape zaduzeni za pokrstavanje Bosnjana u "paganskoj" Bosni su se zalili papi kako i kad pokrste Bosnjane oni se vracaju svojim starim paganskim obicajima tetoviranja zenske populacije ili sahranjivanja pod steccima sa uklesanim katolickim simbolom krstom. Rahmetli Nijaz, kao i oni prije njega je bio prvenstveno djete Bosne i kao takav je i otisao na ahiret. Bez obzira na sve, njegovi intelektualni kapaciteti su bili zaista veliki.Black swan wrote:poštujem ga kao profesora doktora nauka
Nije mala stvar u ono doba se suprostaviti Milosevicu i velikosrpskoj klici, pogotovo u jednoj Bosni, pogotovo kad se zoves Nijaz, koje je noc znala ne bas rijetko pojesti. Sjetimo se samo Dzemala Bijedica i Hamdije Pozderca koje su cetnicki elementi u bivsoj Jugoslaviji likvidirali. Mogla je takva sudbina vrlo lako zadesiti i Nijaza.
Ipak je on jos za vrijeme onih sjednica Saveza Komunista trasirao bosanski put ka nezavisnosti i otporu velikosrbima i zbog te hrabrosti treba imati ipak svoje mjesto u bosanskoj historiji.
- jedan_dobar_dan
#40 Re: Nijaz Duraković
Black swan wrote:ja godinu dana kontam pokrenuti temu u vezi s njegovim obraćenjem u foto finišu i vjerskom sahranom
pa frajer je deklarisani ateista bio koji citat " ne vjerujem u zagrobni život"
inače ne bih mijenjao ime faxubar za sada nije dovoljno vremena prošlo
možda neku drugu političku instituciju nazvati njegovim imenom
nevjerovatno, pa zar je on vjerski sahranjen??
ovo mi je sada novo.
- Opetja033
#41 Re: Nijaz Duraković
I jos uvijek, pored toliko stvari kroz koje je rahmetli Durakovic prosao u svojoj karijeri - islamofobi ovdje jos uvijek sa zaljenjem konstatuju da mu je klanjana dzenaza i to predstavljaju kao njegovu najvecu i "najtuzniju" gresku.
Enciklopedijski primjer kako se mrzi Islam i sve/svako sto ima veze sa Islamom.
P.S. Dzenaza se klanja i alkoholicarima muslimanima, tj sama cinjenica da si alkoholicar te ne izvodi van Islama - ostajes musliman.
P.S. Dzenaza se klanja i alkoholicarima muslimanima, tj sama cinjenica da si alkoholicar te ne izvodi van Islama - ostajes musliman.
- jedan_dobar_dan
#42 Re: Nijaz Duraković
Opetja033 wrote:I jos uvijek, pored toliko stvari kroz koje je rahmetli Durakovic prosao u svojoj karijeri - islamofobi ovdje jos uvijek sa zaljenjem konstatuju da mu je klanjana dzenaza i to predstavljaju kao njegovu najvecu i "najtuzniju" gresku.Enciklopedijski primjer kako se mrzi Islam i sve/svako sto ima veze sa Islamom.
sto bi mi bilo zao??
meni je to samo iznenadjenje, jer je covjek bio ateista.
bar je tako govorio.
i kakve to ima veze sa alkoholizmom, da li je neko vjernik ili ne?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#43 Re: Nijaz Duraković
frajer je bio ateista
tako je živio i vjerovatno je tako i umro... ne sjećam se njegovih intervjua za života o obraćenju ko npr zdravka tomca
vjerovatno je ženski dio famElije urgirao za vjerskom sahranom
tako je u većini obitelji u BiH
ja mislim da je vjerski pokopan zato što je bio poznat
svaka njemu čast za akademska dostignuća u rekordnom roku i rečenicu "jugoslavijom se širi miris tamjana"
dobit će ime ulice i neke institucije
al je smiješno sve kad se usporedi npr s alijom koji je od života do smrti bio čovjek od vjere
tako je živio i vjerovatno je tako i umro... ne sjećam se njegovih intervjua za života o obraćenju ko npr zdravka tomca
svaka njemu čast za akademska dostignuća u rekordnom roku i rečenicu "jugoslavijom se širi miris tamjana"
al je smiješno sve kad se usporedi npr s alijom koji je od života do smrti bio čovjek od vjere
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#44 Re: Nijaz Duraković
a zasto bismo ga poredili s Alijom?Black swan wrote:frajer je bio ateista
pa nije ova tema na religiji da raspravljamo jel Nijaz bio ateista ili vjernik, ili ko je veci vjernik
i nemoj zaboraviti da nijedna rasprava to ne moze ocijeniti, tj izmjeriti ko je veci vjernik...ma kakvim cinjenicama raspolagao
- loose end
#45 Re: Nijaz Duraković
a jebo vas vise, pa jel stvarno moguce da ste ispisali dvije stranice o njegovom alkoholizmu i (ne)vjerovanju?
pa koji je vama vrag ljudi? ako bas niste mogli da ne spomenete, ok, pio ko smuk, bio ateista, im'o dzenazu, hajmo dalje. tipicna mahalska, bitno je samo smarat i srat o stvarima koje se nikog ne ticu...
@Black swan
ne fali nama svima nesto, nego vama pojedinima fali nesto, samo ja nikako da dokucim sta. evo tvoj komentar je bio odmah poslije uvodnog posta. htio pokrenuti temu o njegovom obracenju? pa pokreni jarane! jesi li morao ovdje, na temi koja ocito ima sasvim drugu poentu, odmah krenuti s time, a vrlo dobro znas da ce odmah citava tema otici u tri lijepe? pa mu spominjes familiju, a ne znam sta tebi ili bilo kome od nas daje za pravo da pricamo o tome i ulazimo u te stvari?
covjek je posvetio cijeli svoj zivot naucnom radu, postigao sto obicni ljudi nisu u stanju postici da zive pet zivota, a mi ovdje raspravljamo o tome kako je ukopan.
on topic:
sto neko rece, mozda da se ulica nazove njegovim imenom, ne znam bas za faks. mada nisam ni protiv toga. mislim da je bio jedan od istinskih patriota i intelektualaca i zasluzuje da mu se oda pocast na ovaj nacin. na kraju krajeva, i radi nas samih i nase buducnosti ovakvi ljudi ne smiju biti zaboravljeni.
@Black swan
ne fali nama svima nesto, nego vama pojedinima fali nesto, samo ja nikako da dokucim sta. evo tvoj komentar je bio odmah poslije uvodnog posta. htio pokrenuti temu o njegovom obracenju? pa pokreni jarane! jesi li morao ovdje, na temi koja ocito ima sasvim drugu poentu, odmah krenuti s time, a vrlo dobro znas da ce odmah citava tema otici u tri lijepe? pa mu spominjes familiju, a ne znam sta tebi ili bilo kome od nas daje za pravo da pricamo o tome i ulazimo u te stvari?
covjek je posvetio cijeli svoj zivot naucnom radu, postigao sto obicni ljudi nisu u stanju postici da zive pet zivota, a mi ovdje raspravljamo o tome kako je ukopan.
on topic:
sto neko rece, mozda da se ulica nazove njegovim imenom, ne znam bas za faks. mada nisam ni protiv toga. mislim da je bio jedan od istinskih patriota i intelektualaca i zasluzuje da mu se oda pocast na ovaj nacin. na kraju krajeva, i radi nas samih i nase buducnosti ovakvi ljudi ne smiju biti zaboravljeni.