Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Damir_5

#26 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by Damir_5 »

P308 wrote:Sa SCC foruma: (od korisnika Silver King)

Image

Image

Image

Image
Zgrada na prvoj slici obnova i to temeljita, sve ostalo, ravnat. Vlasnicima dati zamjenske stanove u onom getu pod imenom Tibra, nekim jos dio novcane nadoknade u zavisnosti od parcele i to je to.

Tako bi to uradili u ozbiljnom gradu koji vodi racuna o sebi. Zato u ozbiljnim gradovima nema ovakvih horora. Ne mogu vlasnici parcela raditi sta im je volja i zaklanjati se iza privatnog vlasnistva. Ne moze sad neko imati parcelu pored parlamenta i tu napraviti deponiju smetljista.

U krajnjem slucaju tu treba uvesti ogromni porez na zemljiste koji ce rastjerati indijance i tu dovesti ozbiljne investitore.
bull21

#27 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by bull21 »

Kakva crna obnova kad su doslovno samo zidovi (nakrivljeni) ostali. Nek' malo jače drmne kakav zemljotres i ode sve u tri lijepe. Svaki put kad prolazim tuda divim se, kako bi lijepo izgledala ta zgrada da su je održavali i da nisu dozvolili da se pretvori u to u šta se pretvorila.
Coppertone

#28 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by Coppertone »

Ako je ovo privatan objekat, onda tu organi ne mogu puno uraditi osim napisati neki prijedlog sufinansiranja.
Jara

#29 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by Jara »

bull21 wrote:Kakva crna obnova kad su doslovno samo zidovi (nakrivljeni) ostali. Nek' malo jače drmne kakav zemljotres i ode sve u tri lijepe. Svaki put kad prolazim tuda divim se, kako bi lijepo izgledala ta zgrada da su je održavali i da nisu dozvolili da se pretvori u to u šta se pretvorila.
Može se restaurirati...prelijepa zgrada! :)
corvus_edin

#30 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by corvus_edin »

Image

kako sam procitao na SkyscraperCity-Forumu

RP za taj dio, koji predvidja rusenje ovih objekata i produzetak Vilsonovog setalista.

Zgrade koje moraju ostai:

- Glavna zgrada IRIS uz most Skenderija
- Stara elektricna centrala
- Jedna ocuvana zgrada sa sjajnom fasadom na uglu Kotromaniceve i Kamhija Baruha
- Jedna ocuvana zgrada u obuhvatu buduceg objekta B8
- Dvije sada izgorene zgrade sa odlicnim fasadama, u obuhvatu buduceg objekta B9

Meni su ovi objekti B8 i B9 narocito zanimljivi, jer RP predvidja izgradnju modernog objekta sa fasadom starih postojecih zgrada iz AU perioda
Skyfox

#31 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by Skyfox »

Srusili su onu kucu na kraju ulice kod malog parkinga prema Irisu
P308

#32 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by P308 »

Skyfox wrote:Srusili su onu kucu na kraju ulice kod malog parkinga prema Irisu
Pa da, na tom mjestu planiraju praviti novi objekat, i vec je trebalo krenuti sa izgradnjom, a pojma nemam zasto nije
charrrmed

#33 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by charrrmed »

Bravo za slike, i hvala Edine na super objasnjenju.
Koji horor je ova ulica, covjece :shock:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#34 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by mk ultra »

a horor oko Suda BiH na Aneksu :dance:
esad_plavi

#35 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by esad_plavi »

Cudi me samo kako se jos nije javilo dusebriznika da brane nacionalno blago (citaj autopraonicu i stracare) :lol:

Bas bi lijepo bilo da se na Vilsonovo setaliste nadoveze ovo setaliste sa slike, pa mozda i s druge strane Miljacke da se jednog dana posadi ziva ograda i drvored, pa da imamo od bazena na Otoci do Cobanije setalista, sto i prilici jednom gradu.
uglavnomja

#36 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by uglavnomja »

esad_plavi wrote:Cudi me samo kako se jos nije javilo dusebriznika da brane nacionalno blago (citaj autopraonicu i stracare) :lol:

Bas bi lijepo bilo da se na Vilsonovo setaliste nadoveze ovo setaliste sa slike, pa mozda i s druge strane Miljacke da se jednog dana posadi ziva ograda i drvored, pa da imamo od bazena na Otoci do Cobanije setalista, sto i prilici jednom gradu.

bojim se da to neces dozivjeti :D

setaliste i drvored se ne mogu prodati arapima i ne donose profit.

ako (kad) se sruse rusevine izniknuce nesto za trosenje para (ukljucujuci autopranicu, ali modernu, sa podobnim vlasnikom :D ) i stanovi za eliiitu
charrrmed

#37 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by charrrmed »

esad_plavi wrote:Cudi me samo kako se jos nije javilo dusebriznika da brane nacionalno blago (citaj autopraonicu i stracare) :lol:

.
Cekaj, nisu uocili temu :D
Logovan

#38 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by Logovan »

bull21 wrote:Kakva crna obnova kad su doslovno samo zidovi (nakrivljeni) ostali. Nek' malo jače drmne kakav zemljotres i ode sve u tri lijepe. Svaki put kad prolazim tuda divim se, kako bi lijepo izgledala ta zgrada da su je održavali i da nisu dozvolili da se pretvori u to u šta se pretvorila.
Tako je, nema šanse da se obnovi. Ne bi dobili ništa sa obnovom, zgrada je propala skroz. Sravniti sve i gotovo.
esad_plavi wrote: Bas bi lijepo bilo da se na Vilsonovo setaliste nadoveze ovo setaliste sa slike, pa mozda i s druge strane Miljacke da se jednog dana posadi ziva ograda i drvored, pa da imamo od bazena na Otoci do Cobanije setalista, sto i prilici jednom gradu.
Odlična ideja. :thumbup: Stvarno bi bilo prejako kada bi se tako uradilo.
Ne bi me čudilo da ova "horor ulica" još nekih par godina ostane ovakva bez ikakvih promjena. Biće da sanjamo o nekim promjenama... :roll: :roll:
Damir_5

#39 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by Damir_5 »

Coppertone wrote:Ako je ovo privatan objekat, onda tu organi ne mogu puno uraditi osim napisati neki prijedlog sufinansiranja.
U tom slucaju mjenjati zakon i napraviti ga tako da organi tu mogu puno uraditi. Znaci ako trenutno se neko nije sjetio kako se to zakonski moze srediti, onda se treba napisati i usvojiti zakon, da se moze tu svasta uraditi. Naravno ne izmisljati toplu vodu i pametovati, nije Sarajevo jedino koje se susrece sa takvim problemom, potraziti rjesenje u zakonima drugih drzava/gradova i primjeniti ga u Sarajevu.

Ono sto je bitno u svemu ovom je to da govorimo zaista o hororu koji se nalazi tik do parlamenta i u samom centru grada i da se to treba sve srediti u veoma kratkom roku, jer kakvo ce misljenje strani diplomata imati o BiH kad vidi ovakvo nesto tik do parlamenta? Nije ni cudo sto nas necijene i sto nas sutaju gdje god stignu.

Isto tako nije fer ni prema stranom investitoru koji ulaze tu ogromnu lovu, a tik do njega "ciganska mahala". Cudi mi kako sredjivanje toga od strane grada nije bio uslov za investiciju? Mislim ja bi kao Bosanac takvo nesto ultimativno zahtjevao od Sarajeva inace nema investicije, a on stranac to nije? Dobar neki stranac.

Osim toga, Sarajevu je do sad vec uplacena vjerovatno milionska cifra samo na osnovu doprinosa za taj tu shoping centar, grad sve te novce treba iskoristiti upravo tu za sredjivanje ovog i infrastrukture u tom dijelu, koja treba biti na izrazito visokom nivou, jer govorimo o samom centru gdje se nalazi drzavni parlament.

Nego ima li gdje slika iz zraka ovog podrucja?
corvus_edin

#40 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by corvus_edin »

e'o

(click)

Image
Ponosan

#41 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by Ponosan »

glavni krivci za ruglo u centru grada su u opstini Centar ,gradonacelnik i kantonalne vlasti,nisu u stanju obnoviti onu horor zgradu kod mosta Vrbanje,pa ko da je i danas 93 godina,najezis se kad prodjes pored nje.... nazalost da u toj zgradi zivi neko od stranackih guzonja davno bi se fasada obnovila! onda ulica Kotromanica,katastrofa ziva..navece se ne smijes usuditi sam proci,a sam centar grada! siguran sam da ima mnogo zainteresiranih investitora,ali nasa nesposobnost kao i uvijek dolazi do izrazaja!
Last edited by Ponosan on 08/02/2013 22:14, edited 1 time in total.
FreakyStyley

#42 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by FreakyStyley »

Lokacija je strasna, pa se valja utalit, rastalit, ugradit da i domaci i investitori budu sretni. Cekacemo jos da maknu one rusevine, mada je sramota, prakticno o uzem centru grada se radi.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#43 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by -LIBERO- »

Stani, je l' vi stvarno mislite da se to vec nije utalilo i rastalilo..i da se cekaju samo neke sitnice i tempira vrijeme, da se poklopi i to jako atraktivno zemljiste?

Daj nemojte biti djeca :D
Damir_5

#44 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by Damir_5 »

Lokacija jeste strasna, najbolja u Sarajevu poslije SCC-a i Holiday Inn-a.

I upravo zbog toga mi je cudno da na najboljoj lokaciji u Sarajevu godinama vec se nalaze deponije smeca i rusevine, dok se u drugim dijelovima grada prave sasvim dobri poslovni objekti.
Last edited by Damir_5 on 10/02/2013 14:44, edited 1 time in total.
P308

#45 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by P308 »

Damir_5 wrote:Lokacija jeste strasna, najbolja u Sarajevu poslije SCC-a i Holiday Inn-a.

I upravo zbog toga mi je cudno da na najboljoj lokaciji u Sarajevu godinama vec se nalaze deponije smeca i rusevine, dok se u drugim dijelovima grada prave sasvim dobri poslovni objekti.
Lokacija je strasna u svakom smislu te rijeci :D
uglavnomja

#46 Re: Horor u okolici parlamenta i SCC-a?

Post by uglavnomja »

-LIBERO- wrote:Stani, je l' vi stvarno mislite da se to vec nije utalilo i rastalilo..i da se cekaju samo neke sitnice i tempira vrijeme, da se poklopi i to jako atraktivno zemljiste?

Daj nemojte biti djeca :D

:D
Post Reply