iz dna duše wrote:Primjer Nefretiti - Nije isto, ali:
Bivši egipatski ministar za antikvitete Zahi Havas zatražio je povratak biste, ali nemački zvaničnici tvrde da je bista u zemlju doneta legalno i da je previše krhka da bi je pomerali.
http://www.b92.net/kultura/vesti.php?na ... _id=638086
HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
Moderator: Chloe
- krompir i riza
#26 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
Evo karanana:
- karanana
#27 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
nije bas isto.
mislim moglo bi se nesto mutiti, lafo ukradena, lafo nesto drugo....
ali non stop se eksponati pomjeraju i posudjuju.
eno picasso dolazi u zagreb.
mislim moglo bi se nesto mutiti, lafo ukradena, lafo nesto drugo....
ali non stop se eksponati pomjeraju i posudjuju.
eno picasso dolazi u zagreb.
- Klavikula
#28 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
ne, niposto, ako je damo nikad je vise necemo vidjeti. a na kraju krajeva nisu ni ponudili neko novcano osiguranje.
Hagadi jemjesto u Sarajevu i ne treba da bude price oko toga. samo ovdje smo sigurni da nam je niko nece otudjiti.
Hagadi jemjesto u Sarajevu i ne treba da bude price oko toga. samo ovdje smo sigurni da nam je niko nece otudjiti.
- Joker88
#29 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
nek nam vrate povelju!
- krompir i riza
#30 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
Sve si upravu, samo smatram da je veća korist ako se ovdje više uloži u nju i njenu promociju, nego da je šetkaju uz rizik da se ne vrati, uz ko zna koji izgovor.
Sad pročitah da eventualna razmjena/posudba ne uključuje materijalnu nadoknadu. Znači, muzej nikakve koristi od toga nema.
Ja lično, iskreno sumnjam da bi se Hagada vratila nakon što napusti zemlju, te sam i dalje stava da je ne treba davati.
A od Povelje ionako nema ništa, nema šanse da je Rusi vrate.
Sad pročitah da eventualna razmjena/posudba ne uključuje materijalnu nadoknadu. Znači, muzej nikakve koristi od toga nema.
Ja lično, iskreno sumnjam da bi se Hagada vratila nakon što napusti zemlju, te sam i dalje stava da je ne treba davati.
A od Povelje ionako nema ništa, nema šanse da je Rusi vrate.
- karanana
#31 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
a sto dubrovchani kenjaju?
pa eto imaju dvije. to nisam ni znao.
grad prijatelj my ass.
politika je to.
pa eto imaju dvije. to nisam ni znao.
grad prijatelj my ass.
politika je to.
- krompir i riza
#32 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
Ne znam. Možda je neko drugi ovdje bolje upućen. Original je ionako kod Rusa.
Politika, nego šta. I s Hagadom bi to bio slučaj, zato i nisam za posudbu.
- Tvrtko II Kotromanić
#33 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
mescini da je prije par godina bila neka prica kao da mi Rusima damo neke ikone a oni nama poveljukrompir i riza wrote:Ne znam. Možda je neko drugi ovdje bolje upućen. Original je ionako kod Rusa.
doduse rezultate te price vidimo i danas
-
šega
#34 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
Ni govora.
Koja bi budala to uradila(izvinite ovi malobrojni na forumu ali i vi ste dio ovoga)
.
Ameri probali pa šta bude,čuli valjda da su Bosanci glupi
Izvini Finci ali ona nije tvoja nego BiH
Za predaju su oni kojima ova država ne predstavlja ništa.
Al ono realno:Koliko vas je vidjelo Hagadu?
Koja bi budala to uradila(izvinite ovi malobrojni na forumu ali i vi ste dio ovoga)
Ameri probali pa šta bude,čuli valjda da su Bosanci glupi
Izvini Finci ali ona nije tvoja nego BiH
Za predaju su oni kojima ova država ne predstavlja ništa.
Al ono realno:Koliko vas je vidjelo Hagadu?
- krompir i riza
#35 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
Hagadi ne možeš prići, niti je vidjeti ibliza, jer je dobro zaštićena. Ali, postavljen je ''monitor'' s touch screenom, preko kojeg možeš ''prelistati'' Hagadu.
- Challenger__
#36 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
Kakve ikone, čije bolan ikone?Tvrtko II Kotromanić wrote:
mescini da je prije par godina bila neka prica kao da mi Rusima damo neke ikone a oni nama povelju![]()
- seln
#37 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
Ja...onoliko koliko joj je bilo moguce prici.šega wrote: Al ono realno:Koliko vas je vidjelo Hagadu?
- Tvrtko II Kotromanić
#38 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
bila je prica prije nekoliko godina da mi njima damo ikonu sv. Sergeja a oni nama poveljuChallenger__ wrote:Kakve ikone, čije bolan ikone?Tvrtko II Kotromanić wrote:
mescini da je prije par godina bila neka prica kao da mi Rusima damo neke ikone a oni nama povelju![]()
bolan bolan popisam ti se na nadmenost
- Challenger__
#39 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
A gdje ta ikona? Čije je ona vlasništvo? Po kom osnovu može biti predmet zamjene?
(ne pali se, samo pitam)
(ne pali se, samo pitam)
- seln
#40 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
2004...ne znam je li na Poljinama, a ne znas ni ti, jer je muzej zatvoren.Religious Fantastic wrote:Super! Nego...kada si je zadnji put vidio?!seln wrote:Ja...onoliko koliko joj je bilo moguce prici.šega wrote: Al ono realno:Koliko vas je vidjelo Hagadu?Da nije vec negdje na Poljinama?!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#41 Hagada spašava BiH i Zemaljski muzej
Sarajevska Hagada ne ide u Njujork
Planeta, 10:30, 06.02.2013.
Autor: Agencija BETA
Pošalji e-mail
Odštampaj tekst
Njujorški Metropolitan muzej zatražio je od BiH da bude domaćin vrednom spisu na nekoliko godina ili dok njen vlasnik, Zemaljski muzej u Sarajevu, opet ne počne da radi
Sarajevska Hagada, foto bsvikipedija
Foto: bsvikipedija
SARAJEVO - Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine nije odobrila zahtev muzeja Metropoliten iz Njujorka da pozajmi jevrejski rukopis "Sarajevska Hagada" na nekoliko godina.
Predsednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci smatra da je veliki gubitak ako "Sarajevska Hagada" stoji zaključana i da je niko ne može videti.
"Umesto toga, moglo bi je videti milion posetilaca", rekao je Finci za Federalnu TV. Ta vredna knjiga je bila izlagana samo četiri dana u godini u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, koji je nakon 125 godina postojanja zatvoren zbog nedostatka finansijskih sredstava.
Zatvaranjem Zemaljskog muzeja onemogućeno je njeno izlaganje javnosti.
Metropolitan muzej iz Njujorka zatražio je od Bosne i Hercegovine da bude domaćin "Sarajevskoj Hagadi" na određeno vreme, ili dok njen vlasnik, Zemaljski muzej u Sarajevu, opet ne počne da radi. "Sarajevska Hagada" je jevrejski rukopisni iluminirani kodeks iz Španije iz 14. veka. Smatra se jednom od najlepših knjiga ove vrste, a čuva se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu u čijem posedu se nalazi od 1894. godine.
Ta izuzetna rukopisna knjiga ima 142 lista na pergamentu, a boje su još uvek postojane i nisu izgubile na svojoj svežini. U Sarajevo je Hagada došla iz Španije pošto su tadašnji kralj Ferdinand i karaljica Izabela, posle ujedinjenja Aragona i Kastilje, proterali Jevreje 1492. godine. U Bosnu je Hagadu doneo rabin čija je porodica rukopis čuvala nekoliko vekova.
Jedan od potomaka tog rabina, Josef Koen, prodao ju je Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Pokazalo se da sarajevska Hagada po vrednosti nadmašuje sve do tada poznate primerke. Ukrašena je minijaturnim slikama u boji koje do sada nigde više nisu pronađene, pa prema oceni međunarodnih stručnjaka predstavlja jedinstveni primerak u svetu neprocenjive vrednosti.
Za vreme Drugog svetskog rata, pri ulasku u Sarajevo, nacisti su na popisu vrednosti koje su želeli oduzeti imali i Hagadu. Tadašnji kustosi Zemaljskog muzeja rukopis su sakrili u jednu kuću izvan grada, ispod drvenog poda.
Nakon Drugog svetskog rata sarajevska Hagada čuvana je u čeličnoj kaseti Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Samo jednom godišnje pokazivana je javnosti. UN su krajem 1990-ih godina pokrenule inicijativu za njeno očuvanje.
Nemačka vlada platila je 20.000 dolara austrijskom ekspertu koji je radio na restauraciji Hagade, a UN su poklonile 50.000 dolara za opremu sef-sobe u kojoj će biti izložena Hagada. Uz ostale donacije, utrošeno je ukupno 120.000 dolara da bi sarajevska Hagada bila prvi put izložena u javnosti.
Hagadu je od tada u Zemaljskom muzeju BiH čuvalo pet ljudi, a nakon zatvaranja muzeja samo mali broj ljudi zna gde se Hagada sada nalazi.
Planeta, 10:30, 06.02.2013.
Autor: Agencija BETA
Pošalji e-mail
Odštampaj tekst
Njujorški Metropolitan muzej zatražio je od BiH da bude domaćin vrednom spisu na nekoliko godina ili dok njen vlasnik, Zemaljski muzej u Sarajevu, opet ne počne da radi
Sarajevska Hagada, foto bsvikipedija
Foto: bsvikipedija
SARAJEVO - Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine nije odobrila zahtev muzeja Metropoliten iz Njujorka da pozajmi jevrejski rukopis "Sarajevska Hagada" na nekoliko godina.
Predsednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci smatra da je veliki gubitak ako "Sarajevska Hagada" stoji zaključana i da je niko ne može videti.
"Umesto toga, moglo bi je videti milion posetilaca", rekao je Finci za Federalnu TV. Ta vredna knjiga je bila izlagana samo četiri dana u godini u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, koji je nakon 125 godina postojanja zatvoren zbog nedostatka finansijskih sredstava.
Zatvaranjem Zemaljskog muzeja onemogućeno je njeno izlaganje javnosti.
Metropolitan muzej iz Njujorka zatražio je od Bosne i Hercegovine da bude domaćin "Sarajevskoj Hagadi" na određeno vreme, ili dok njen vlasnik, Zemaljski muzej u Sarajevu, opet ne počne da radi. "Sarajevska Hagada" je jevrejski rukopisni iluminirani kodeks iz Španije iz 14. veka. Smatra se jednom od najlepših knjiga ove vrste, a čuva se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu u čijem posedu se nalazi od 1894. godine.
Ta izuzetna rukopisna knjiga ima 142 lista na pergamentu, a boje su još uvek postojane i nisu izgubile na svojoj svežini. U Sarajevo je Hagada došla iz Španije pošto su tadašnji kralj Ferdinand i karaljica Izabela, posle ujedinjenja Aragona i Kastilje, proterali Jevreje 1492. godine. U Bosnu je Hagadu doneo rabin čija je porodica rukopis čuvala nekoliko vekova.
Jedan od potomaka tog rabina, Josef Koen, prodao ju je Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Pokazalo se da sarajevska Hagada po vrednosti nadmašuje sve do tada poznate primerke. Ukrašena je minijaturnim slikama u boji koje do sada nigde više nisu pronađene, pa prema oceni međunarodnih stručnjaka predstavlja jedinstveni primerak u svetu neprocenjive vrednosti.
Za vreme Drugog svetskog rata, pri ulasku u Sarajevo, nacisti su na popisu vrednosti koje su želeli oduzeti imali i Hagadu. Tadašnji kustosi Zemaljskog muzeja rukopis su sakrili u jednu kuću izvan grada, ispod drvenog poda.
Nakon Drugog svetskog rata sarajevska Hagada čuvana je u čeličnoj kaseti Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Samo jednom godišnje pokazivana je javnosti. UN su krajem 1990-ih godina pokrenule inicijativu za njeno očuvanje.
Nemačka vlada platila je 20.000 dolara austrijskom ekspertu koji je radio na restauraciji Hagade, a UN su poklonile 50.000 dolara za opremu sef-sobe u kojoj će biti izložena Hagada. Uz ostale donacije, utrošeno je ukupno 120.000 dolara da bi sarajevska Hagada bila prvi put izložena u javnosti.
Hagadu je od tada u Zemaljskom muzeju BiH čuvalo pet ljudi, a nakon zatvaranja muzeja samo mali broj ljudi zna gde se Hagada sada nalazi.
#42 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
ne znam.
po meni, ona vrijedi vise za sarajevo i bosnu i hercegovinu izložena u new yorku nego neizlozena u sarajevskom muzeju ili u sefu narodne banke ili gdje je vec.
dalja mi je u muzeju nego u NY-u.
pa evo procitah, i kad je muzej radio, bila je izlozena 4 dana godišnje.
po meni, ona vrijedi vise za sarajevo i bosnu i hercegovinu izložena u new yorku nego neizlozena u sarajevskom muzeju ili u sefu narodne banke ili gdje je vec.
dalja mi je u muzeju nego u NY-u.
pa evo procitah, i kad je muzej radio, bila je izlozena 4 dana godišnje.
- harač
#43 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
da [iako je sad već odlučeno]. sljedećih par godina će se kiseliti u zaključanom muzeju, umjestu da bude u centru pažnje, kao dio propagande o "multikulti" sarajevu + moglo bi se šta i iskeširati.
srahovi od kranja knjige su smiješni. ovakva posuđivanja umjetničkih dijela su standardna praksa u svijetu i ne treba ih miješati sa prethodno ukradenim djelima za koja nije potpisan nikakav ugovor o korištenju
srahovi od kranja knjige su smiješni. ovakva posuđivanja umjetničkih dijela su standardna praksa u svijetu i ne treba ih miješati sa prethodno ukradenim djelima za koja nije potpisan nikakav ugovor o korištenju
- iz dna duše
#44 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
Nakon što sam evo pročitala vaše dosadašnje komentare, ja sam još više za to da sarajevska Hagada ostane u Sarajevu. Treba pronaći način, naći sredstva, omogućiti da Hagada bude stalno izložena i, na kraju krajeva, znati to ispromovirati...
Po logici: tamo (u Metropolitan muzeju) bi je vidjeli milioni, onda bi trebalo sve što je vrijedno sa kulturno historijskog aspekta u svijetu, izložiti u nekoliko najposjećenijih svjetskih muzeja, a ovim malim i beznačajnim zemljama ostaviti samo "trešće"...
Bojim se da iz Amerike ne dobijemo jednog dana poruku da "iz mjera sigurnosti i sl., kao i nemogućnosti adekvatnog pohranjivanja Hagade, ona do daljnjeg ostaje u NY?!"
A temom Povrat Povelje Kulina bana u BiH smo se bavili na ovom forumu davne 2007 i stali.
Evo, i to je tema o kojoj treba da raspravljamo, itekako! Super da ste se sjetili.
Ako neko ima novije informacije, bilo bi dobro da ih tamo postavimo.
http://www.klix.ba/forum/povrat-povelje ... 1s25.html-
Po logici: tamo (u Metropolitan muzeju) bi je vidjeli milioni, onda bi trebalo sve što je vrijedno sa kulturno historijskog aspekta u svijetu, izložiti u nekoliko najposjećenijih svjetskih muzeja, a ovim malim i beznačajnim zemljama ostaviti samo "trešće"...
Bojim se da iz Amerike ne dobijemo jednog dana poruku da "iz mjera sigurnosti i sl., kao i nemogućnosti adekvatnog pohranjivanja Hagade, ona do daljnjeg ostaje u NY?!"
A temom Povrat Povelje Kulina bana u BiH smo se bavili na ovom forumu davne 2007 i stali.
Evo, i to je tema o kojoj treba da raspravljamo, itekako! Super da ste se sjetili.
Ako neko ima novije informacije, bilo bi dobro da ih tamo postavimo.
http://www.klix.ba/forum/povrat-povelje ... 1s25.html-
- alibegoa
#45 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
A sta je nama Hagada i sto je toliko branimo? Svako malo na ovome forumu citam o mrskim "cifutima" uz obaveznu nadu i vjeru u njihovo unistenje od pravednih muslimana koji ce ispuniti boziju volju. A nesto branimo Hagadu koja je samo donesena na ove prostore silom prilika.
- iz dna duše
#46 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
Evo kako je govorio g. Finci te 2002.g vezano za odlazak hagade na procjenu u Beč. Iz teksta se može zaključiti da je tada ipak postojala doza sumnje da, ako Hagada ode, može se desiti da se ne vrati u Sarajevo, te da je neka vrsta iznenadjenja, što nam je vraćena....Danas govori drugačije.
Izvod iz teksta sa http://www.benevolencija.eu.org/content/view/89/28/
"Tada se desila još jedna stvar, koja je inače gotovo nezabilježena. Knjiga je poslana u Beč na prvu ekspertizu i, vjerovali ili ne, nakon dvije godine se vratila u Sarajevo.
Kako bi danas bili prazni British Museum, Louvre, i drugi svjetski muzeji kada bi svima
vratili ono što su odnijeli. Austrijanci su Hagadu vratili u Sarajevo. Da li zato sto je i Sarajevo bilo dio monarhije, ili je to bio gest poštenih profesionalaca, nikada nećemo saznati. Ipak, i nakon stotinu godina - hvala im što danas imamo Sarajevsku, a ne Bečku Hagadu."
Izvod iz teksta sa http://www.benevolencija.eu.org/content/view/89/28/
"Tada se desila još jedna stvar, koja je inače gotovo nezabilježena. Knjiga je poslana u Beč na prvu ekspertizu i, vjerovali ili ne, nakon dvije godine se vratila u Sarajevo.
Kako bi danas bili prazni British Museum, Louvre, i drugi svjetski muzeji kada bi svima
vratili ono što su odnijeli. Austrijanci su Hagadu vratili u Sarajevo. Da li zato sto je i Sarajevo bilo dio monarhije, ili je to bio gest poštenih profesionalaca, nikada nećemo saznati. Ipak, i nakon stotinu godina - hvala im što danas imamo Sarajevsku, a ne Bečku Hagadu."
- harač
#47 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
na žalost u raspravi se uopće ne razmišlja. u negativnom odgovoru pretpostavljaju se sljedeće "istine":
1. kad se nešto posuđuje to se mora posuditi zauvijek;
2. kada se potpiše standardni ugovor o posuđivanju umjetničkih djela on nikoga ne obavezuje;
3. hagada ima veću vrijednost za BiH u podrumu zaključanog muzeja, ili kao 4-dnevni eksponat (kad taj muzej nekim čudom radi), nego u muzeju u new yorku;
4. odbijanjem posuđivanja hagade muzeju u new yorku uspješno će se natjerati država da dobro finansira zemaljski muzej, koji će od tih golemih para izraditi i prostorije za stalno izlaganje hagade i to u dogledno vrijeme;
5. jedini način da se posuđena hagada očuva jeste da njeno rukovanje nadgleda neko iz zemaljskog muzeja, što nije moguće jer on ne radi;
osim ako neko ne dokaže suprotno meni se čini da je svih pet tačaka očito netačno. istina, ni sama komisija se nije pozivala na prve četiri jer su uistinu imbecilne; oni su se pozivali samo na 5. međutim, tvrdnja da radnici u jednoj takvoj instituciji kao što je metropolitan muzej u new yorku ne znaju čuvati umjetničko djelo bez tutele naših inih stručnjaka ne djeluje mi uvjerljivo
1. kad se nešto posuđuje to se mora posuditi zauvijek;
2. kada se potpiše standardni ugovor o posuđivanju umjetničkih djela on nikoga ne obavezuje;
3. hagada ima veću vrijednost za BiH u podrumu zaključanog muzeja, ili kao 4-dnevni eksponat (kad taj muzej nekim čudom radi), nego u muzeju u new yorku;
4. odbijanjem posuđivanja hagade muzeju u new yorku uspješno će se natjerati država da dobro finansira zemaljski muzej, koji će od tih golemih para izraditi i prostorije za stalno izlaganje hagade i to u dogledno vrijeme;
5. jedini način da se posuđena hagada očuva jeste da njeno rukovanje nadgleda neko iz zemaljskog muzeja, što nije moguće jer on ne radi;
osim ako neko ne dokaže suprotno meni se čini da je svih pet tačaka očito netačno. istina, ni sama komisija se nije pozivala na prve četiri jer su uistinu imbecilne; oni su se pozivali samo na 5. međutim, tvrdnja da radnici u jednoj takvoj instituciji kao što je metropolitan muzej u new yorku ne znaju čuvati umjetničko djelo bez tutele naših inih stručnjaka ne djeluje mi uvjerljivo
- seln
#48 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
Ne znam sta je drugima, ali za mene su Jevreji dio bosanske proslosti, a nadam se i buducnosti. Ne pada mi na pamet da ih zovem cifutima, ni javno ni u "zatvorenom drustvu". Takodje, vrlo dobro razlikujem Jevreje od onoga sto ponekad radi drzava Izrael.alibegoa wrote:A sta je nama Hagada i sto je toliko branimo? Svako malo na ovome forumu citam o mrskim "cifutima" uz obaveznu nadu i vjeru u njihovo unistenje od pravednih muslimana koji ce ispuniti boziju volju. A nesto branimo Hagadu koja je samo donesena na ove prostore silom prilika.
To sto je Hagada silom prilika donesena ovamo, znaci...sta? Jevreji su bili u dijaspori 2000 godina i sirom svijeta imas tragove njihove kulture. Treba li to sve sakupiti i poslati u Izrael?
Odnosno, treba li Hagadu vratiti u Spaniju, koja je te Jevreje protjerala?
-
Bodkin
#49 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
seln wrote:Ne znam sta je drugima, ali za mene su Jevreji dio bosanske proslosti, a nadam se i buducnosti. Ne pada mi na pamet da ih zovem cifutima, ni javno ni u "zatvorenom drustvu". Takodje, vrlo dobro razlikujem Jevreje od onoga sto ponekad radi drzava Izrael.alibegoa wrote:A sta je nama Hagada i sto je toliko branimo? Svako malo na ovome forumu citam o mrskim "cifutima" uz obaveznu nadu i vjeru u njihovo unistenje od pravednih muslimana koji ce ispuniti boziju volju. A nesto branimo Hagadu koja je samo donesena na ove prostore silom prilika.
To sto je Hagada silom prilika donesena ovamo, znaci...sta? Jevreji su bili u dijaspori 2000 godina i sirom svijeta imas tragove njihove kulture. Treba li to sve sakupiti i poslati u Izrael?
Odnosno, treba li Hagadu vratiti u Spaniju, koja je te Jevreje protjerala?
-
Avetinho
#50 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY
Svima ovima koji vriste kako Hagadu ne treba izloziti u jednom od najvecih svjetskih muzeja, jer bi nam je neko mogao "otudjiti", predlazem da vrijedno rade na tome da se ova knjiga vrati svojim zakonitim vlasnicima, u Spaniju, odakle je prethodno "otudjena".
Naravno da DA.
Naravno da DA.