Sudski spor (podjela imovine)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

idic

#26 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by idic »

Kao prvo ne može dijete od 4 godine doći u neku porodicu sa kojom nije u nikakvom srodstvu "onako". Znači ili je potpuno ili nepotpuno usvojen ili je bio u hraniteljskoj porodici ili kod zakonskih skrbnika. Te podatke možete ustanoviti u socijalnoj službi u vašem gradu - mjestu. Cijelo vrijeme umrlog imenuješ kao očuha tog čovjeka, tako da stvaraš zabunu. Možda je dijete vanbračno od nekog od supružnika, a djeca to nisu znala, tako da je vrlo moguće punopravan nasljednik.
Drugo postoji niz stvari kod zakonskog nasljeđivanja kojima se uslovljava podjela imovine, tako da ti savjetujem advokata jer je sasvim očigledno da taj slučaj ne možete riješiti bez advokata.
Treće sa svojim dijelom pripadajuće imovine svako može raditi šta želi i ukoliko ne postignete civilizovan dogovor sa drugom stranom teško da ćete ikada doći do te imovine. Predlažem da spustite tenzije i pokušate iznaći rješenje. Ako budete čekali na sud i sudske odluke dugo ćete čekati i teško da će ishod biti onakav kakav priželjkujete.

Tužno je da djeca nakon smrti roditelja sudskim putem dijele imovinu. :(
idic

#27 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by idic »

i šta sad wrote:Da ne otvaram novu temu,slično pitanje?
Čovjek iz prvog braka ima kćerku.Uredno je plaćao alimentaciju ali kontakt sa djetetom nije želio.Do svoje smrti živio je sa ženom nevjenčano,u njenom stanu.Međutim posjedovao je imovinu u Travniku.Kako njegova kćerka može saznati da li ima pravo na dio nasljedstva i da li je uopšte pokrenuta ostavinska rasprava?Umro je prije godinu i po.
Kćerka umrlog je njegov prvi zakonski nasljednik i ima puno pravo da potražuje dio njegove zaostavštine, najbolje se obratitit Opštinskom sudu u tom mjestu i raspitati se o ostavinskoj raspravi.
hrle1976

#28 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by hrle1976 »

idic wrote:Kao prvo ne može dijete od 4 godine doći u neku porodicu sa kojom nije u nikakvom srodstvu "onako". Znači ili je potpuno ili nepotpuno usvojen ili je bio u hraniteljskoj porodici ili kod zakonskih skrbnika. Te podatke možete ustanoviti u socijalnoj službi u vašem gradu - mjestu. Cijelo vrijeme umrlog imenuješ kao očuha tog čovjeka, tako da stvaraš zabunu. Možda je dijete vanbračno od nekog od supružnika, a djeca to nisu znala, tako da je vrlo moguće punopravan nasljednik.
Drugo postoji niz stvari kod zakonskog nasljeđivanja kojima se uslovljava podjela imovine, tako da ti savjetujem advokata jer je sasvim očigledno da taj slučaj ne možete riješiti bez advokata.
Treće sa svojim dijelom pripadajuće imovine svako može raditi šta želi i ukoliko ne postignete civilizovan dogovor sa drugom stranom teško da ćete ikada doći do te imovine. Predlažem da spustite tenzije i pokušate iznaći rješenje. Ako budete čekali na sud i sudske odluke dugo ćete čekati i teško da će ishod biti onakav kakav priželjkujete.

Absolutno se slazem. Ali moja predpostavka je, da to djete je tu zavrsilo, jer mozda nije bilo kapaciteta u djecijem domu pa je tu trebalo biti samo kratak period (privremeno) koji mjesec dana. U takvim slucajevima bi porodica koja ga cuva bila isplacena za uslugu, e sad jel tu socialna ustanova nesto zajebala (vako da kazem) pa je djete tu ostalo, ili su ga zaboravili ili sta je vec moze biti... tj. da je tako ostalo i do dan danas kao privremeno, to se da vidit iz papira. U tom slucaju vi kratko jasno imate kao porodica pravo na odstetu (recimo bio ugovor da je kod vas do 1 god. dana, a da ste ga vi do 18 god. tj. 13 god. na svoj racun hranili a niste nikada ni usvojili ni prihvatili duzu obavezu od recimo 1 god.) a njemu je onda isto duzna da njega i njegovu porodicu zbrine. Ta prodica nema sta da se medjusobno svadja, nego da skupa tuze socilanu ustanovu koja je zabrkala (ako je). Kao sto sam rekao predostavljam, jer trenutno iz svega ovog je to meni naj logicnij odgovpr.
idic

#29 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by idic »

hrle1976 wrote:
idic wrote:Kao prvo ne može dijete od 4 godine doći u neku porodicu sa kojom nije u nikakvom srodstvu "onako". Znači ili je potpuno ili nepotpuno usvojen ili je bio u hraniteljskoj porodici ili kod zakonskih skrbnika. Te podatke možete ustanoviti u socijalnoj službi u vašem gradu - mjestu. Cijelo vrijeme umrlog imenuješ kao očuha tog čovjeka, tako da stvaraš zabunu. Možda je dijete vanbračno od nekog od supružnika, a djeca to nisu znala, tako da je vrlo moguće punopravan nasljednik.

Absolutno se slazem. Ali moja predpostavka je, da to djete je tu zavrsilo, jer mozda nije bilo kapaciteta u djecijem domu pa je tu trebalo biti samo kratak period (privremeno) koji mjesec dana. U takvim slucajevima bi porodica koja ga cuva bila isplacena za uslugu, e sad jel tu socialna ustanova nesto zajebala (vako da kazem) pa je djete tu ostalo, ili su ga zaboravili ili sta je vec moze biti... tj. da je tako ostalo i do dan danas kao privremeno, to se da vidit iz papira. U tom slucaju vi kratko jasno imate kao porodica pravo na odstetu (recimo bio ugovor da je kod vas do 1 god. dana, a da ste ga vi do 18 god. tj. 13 god. na svoj racun hranili a niste nikada ni usvojili ni prihvatili duzu obavezu od recimo 1 god.) a njemu je onda isto duzna da njega i njegovu porodicu zbrine. Ta prodica nema sta da se medjusobno svadja, nego da skupa tuze socilanu ustanovu koja je zabrkala (ako je). Kao sto sam rekao predostavljam, jer trenutno iz svega ovog je to meni naj logicnij odgovpr.
Nemam pojma na osnovu čega daješ svoje komentare, ali pravničkog znanja i iskustva očigledno ne posjeduješ. Šta znači nekome dati djete na par mjeseci, takvo nešto apsolutno ne postoji u pravnom sistemu niti socijalnoj zaštiti djece. Nemoj se upuštati u davanje pravnih savjeta ukoliko nemaš znanja, odnosno iskustva, bez obzira što to radiš dobronamjerno. Sve što si do sada napisao na ovu temu je čisto laičko komentarisanje, a neko kome odgovara će se "uhvatiti" za tvoje riječi, pa eto belaja. :(
hrle1976

#30 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by hrle1976 »

Gospodine ako zelis da te tako nazivam, ako hoces moze i druze. Ja ti mogu dovest osobu koja je radila za vrijeme SFRJ u djecijem domu (i koja ce ovo da potvrdi) da je bila praksa, da ako nema slobodnih kreveta tj. kapaciteta, onda bi ta djeca isla u na cuvanje kod privremene prodice dok nebude slobodnog mjesta ili se nadje porodica koja zeli djete da usvoji. To je bila praksa za vrijeme SFRJ. Ja sam 99,9% ubjedjen da taj mali je u tu porodicu dosao na taj nacin. Porodica bi bila isplacena za taj period i to je to.

To bi obicno bilo kod uglednih porodica sa jako viskom standardom i koji su imali kapaciteta i mogucnosti da pricuvaju djete. A ova porodica ima tri cerke koje su komotno mogle da pripaze na djete za kraci period.

Pa ti sada misli o meni sta god zelis, ali ja sam siguran da taj mali nije nikako usvojen.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#31 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by Zviz »

Pozdravljeni,

Ja sam jedna od navedenih i posudila sam racun od sestrinog sina kako bi detaljno opisala problem.

Moj otac je krajem 1970ih godina dobio posjetu od prestavnika iz djecijeg doma. Ja sam imala 20 godina na dan te posjete. Predstavnik iz djecijeg doma je zamolio nas da pripazimo jedno djete dok njegov slucaj nerijese odnosno dok oni njemu nadu zvanicno utociste. Moj otac nikada nije adaptirao njega niti je on dio nase porodice. U to vrijeme moj otac, moja druga sestra i ja smo bili u radnom odnosu i donosili dinar u kucu. Tako smo nas troje odlucili da izgradimo vecu kucu i ja sam sve do svoje seldibe na Slovensko primorije gradila tu kucu skupa sa ocom i sestrom koja je malo mlada od mene. Poslje sam se udala ali nikada nisam prestala da pomazem svojim roditeljima, pa cak i poslje rata smo moj suprug i ja u cestim intervalima iz inostranstva pomagali finaciski. Moja mati nikada nije imala jednog radnog sata na radnoj knjizici. Moja druga sestra je krajem 1980ih napustila kucu zbog udaje a do tada je prinosila u nju redovnu platu, a nato jos je uspjela da ostvari vojnicki cin u JNA pa tako zadnjih par godina pred raspad Jugoslavije radila pri JNA i sa svojim primanjem pomagala i dotirala roditeljima. Moja treca sestra je krajem 1980ih pocela da radi i kao zadnja od nas troje djece napustila kucu. Taj stranac u nasoj kuci nikada nije bio prisiljen na rad. Moj otac je primao neku simbolicnu nadoknadu za njega ali ona nije potrajala citavo vrijeme nego samo prvu godinu dana. Fakticki mi smo ga izdrzavale, moja druga sestra po najvise, jer ja sam kao prva se udala i tako stekla druge obaveze. Danas to djete se bahato ponasa prema nama. Prijeti fizicki. Kratkog je fitilja. Verbalno maltretira. Njegova zena je na moju drugu sestru i mene pozivala u vise navrata miliciju. Moja mati je pokrenula ostavinsku raspravu i svaka od nas je dobila po 1/4. Moja mati zatim poslje godinu dana pokrece tuzbu protiv nas. Moja sestra i ja smo odgovorile na zalbu ondosno moja sestra je sastavila odgovor i predale smo sve moguce dokaze da smo mi kucu gradile i financiski poduprele. Pokusale smo se dogovoriti preko njihovog pravnog zastupnika. Nista nije pilo vode. Trenutno njihov pravni zastupnik trazi izuzece sudije i to vec se odugovlaci od proljeca 2011 godine.

Sto se tog djetea tice on ima svoje roditelje otac je iz Bosne a mati iz Vojvodine. Mali je rodjen van danasnjih granica Bosne i Hercegovine.

Ja sam spremna da platim sve moguce troskove ako ima neko da mi savjetuje sta je najbolje uciniti. Moj zahtjev zvuci da on dobije zabranu pristupa tom imanju jer nikada nije bila rijec da ostane tu do svoje 18 godine. I ako neko moze ukratko da napise za sta sve mi mozemo njih teretiti na sudu i eventualno kakve su mogucnosti da se podigne tuzba protiv socialnog organa zbog kojeg mi ovo danas dozivljavamo?

Otac moj je teze podnosio bruku nego mnogo sta drugo i nikada nije sebi dozvolio da bude nehuman covjek i zato je sutio i trpio i ako njegova zelja nikada nije bila da tudje djete u kuci odraste.

Hvala unaprijed
alibegoa

#32 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by alibegoa »

Ovdje mnogo toga ne pije vode. Otac ga nije htio ali je ostao u kuci, ma daj. Tuzno je to kako je neko bio brat dok je otac bio ziv a sad bi ga na ulicu. Najbolje govori o vama to da vas rodjena mati tuzi, jos bi vam ovdje neki ko davali savjeta, a vama mrsko i advokata dobrog platiti.

I jos te nije stid spominjati da ti mati nema radnog staza to je da mi vidimo kako ona ne valja, a vas tri same rasle kako te nije stid.
CaneBos

#33 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by CaneBos »

Mislim da ovde niko nije relevantan dati savjet osim pravnika koji se bave pitanjem porodicnog nasljedja. Sve sto kaze bilo ko po tom pitanju je samo nagadjanje jer se u ovom slucaju radi o nerasciscenim okolnostima. Taj covjek bio on usvojen ili ne je zivio prijavljen na toj adresi citav zivotni vijek, tako da li polaze neka ili bilo kakva prava u ostavinskoj raspravi sumnjam ali to trebaju rijesiti advokati a ne forumski laici.

Sa neke moralno ljudske strane je opet neposteno davati sud bilo o vama kao sestri i kcerci, bilo o tom covjeku kao posinku ili djetetu koje je odraslo tu, jer za bilo kakav objektivan i pravedan sud, treba uvijek cuti najmanje dvije strane, pa cu se sudrzati od komentara. Ipak, ako je to dijete odraslo tu u covjeka, onda je to jedini dom za koji zna, nebitno sada na koji nacin je stigao tu. Kakav je kao osoba, vasi medjusobni odnosi, odnos njegov spram vaseg oca i majke itd, je nepoznanica za sve nas...
hrle1976

#34 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by hrle1976 »

On nije nikakv brat u toj porodici barem iz konteksta a izgleda ne i na papiru. Sve u svemu moj savjet je ako imas sve dokaze mozes komotno sve to odreda da tuziti. On koristi svadju vasu u svoju korist a da je od vas neko musko dijete nebi on bio tu. Ali posto ste vi zenska djeca on ko fol vama zube pokaziva. Ljudi budite realni nek vama neko ko vam niko i nista nije uzurpira ocevinu kako bi se vi osjecali! Ako nikada nije donjeo ukucu a vi dvi ste radile i donsile i cak i njega izdrazvale jeb ti. Zena hoce svoje a nek on trazi svoje od svojih roditelja. One imaju pravo.
Zar nije malo sto je tu mogao da bude, a ne jos uzurpiati nekome mjesto sa zenom i djecom i da ta koja rcimo jucer tu dosla zove policiju osobi koja je tu rodila se i kucu gradila. Fine je biti posten i sve ali ovedje biti posten nepije vode ovdje trebas i ti dzonom da igras. Mati tuzi svoju djecu zbog nekogo ko joj nije djete :-) ne dao bog nikome to je ono sto se kaze od zla oca a jos od gore majke. Ta mati je dno dna za moj pojam!

Miki123 i Aleluja ti mogu mozda dati neki savjet. A nadjite nekog advokata koji se bavim ovim predmetima i rijeste ovo u vasu korist.
hrle1976

#35 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by hrle1976 »

A jel vi imate ikako kontakt sa njegovim rotieljima? Mislim dok znate i odake su i gdje sad zive?
sugar junkie

#36 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by sugar junkie »

@ kćerka koja ima pravni problem @zviz
Vama treba advokat, ako ga nemate nađite ga, same se nećete snaći u ovome.
Njegova zena je na moju drugu sestru i mene pozivala u vise navrata miliciju. Moja mati je pokrenula ostavinsku raspravu i svaka od nas je dobila po 1/4. Moja mati zatim poslje godinu dana pokrece tuzbu protiv nas. Moja sestra i ja smo odgovorile na zalbu ondosno moja sestra je sastavila odgovor i predale smo sve moguce dokaze da smo mi kucu gradile i financiski poduprele. Pokusale smo se dogovoriti preko njihovog pravnog zastupnika. Nista nije pilo vode. Trenutno njihov pravni zastupnik trazi izuzece sudije i to vec se odugovlaci od proljeca 2011 godine.
Da li je rješenje o nasljeđivanju pravosnažno, da li je provedeno u zemljišnim knjigama? Kakva tužba-šta se tom tužbom hoće ostvariti? Kako glasi tužbeni zahtjev? I je li to bio samo odgovor na tužbu ili protutužba?
Zahtjev za izuzeće sudije ne sprečava postupajućeg sudiju, da poduzima radnje u sudskom predmetu. Možete uvijek otići u sud i raspitati se o stanju spisa, možete čak tražiti, da vam se dodijeli pristupni kod za pristup predmetu putem internetu (i broj predmeta naravno ukoliko ga nemate već).

Na osnovu ovoga, što si ti naprijed rekla, niti jedan ozbiljan pravnik ne može dati savjet.
%tacno*

#37 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by %tacno* »

alibegoa wrote:Ovdje mnogo toga ne pije vode. Otac ga nije htio ali je ostao u kuci, ma daj. Tuzno je to kako je neko bio brat dok je otac bio ziv a sad bi ga na ulicu. Najbolje govori o vama to da vas rodjena mati tuzi, jos bi vam ovdje neki ko davali savjeta, a vama mrsko i advokata dobrog platiti.

I jos te nije stid spominjati da ti mati nema radnog staza to je da mi vidimo kako ona ne valja, a vas tri same rasle kako te nije stid.
isto zapazanje... :thumbup:

@ hrle1976, kako ne primjecujes da se pojavljujes u svakoj pravnoj situaciji kao neko relevantan i ko moze nekome pravno pomoci a dugi niz godina ne zivis u BiH. Na kraju, zar ne primijetis da sve ove pravne stvari dovedes do apsurda ili ti po bosanski ''svakoj serpi poklopac''.
Miki123

#38 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by Miki123 »

%tacno* wrote:
alibegoa wrote:Ovdje mnogo toga ne pije vode. Otac ga nije htio ali je ostao u kuci, ma daj. Tuzno je to kako je neko bio brat dok je otac bio ziv a sad bi ga na ulicu. Najbolje govori o vama to da vas rodjena mati tuzi, jos bi vam ovdje neki ko davali savjeta, a vama mrsko i advokata dobrog platiti.

@ hrle1976, kako ne primjecujes da se pojavljujes u svakoj pravnoj situaciji kao neko relevantan i ko moze nekome pravno pomoci a dugi niz godina ne zivis u BiH. Na kraju, zar ne primijetis da sve ove pravne stvari dovedes do apsurda ili ti po bosanski ''svakoj serpi poklopac''.
nemoj tako, možda je čovjeku to terapija propisana od doktora. u ustanovi svako malo ga puste na internet, pa je ovih par mjeseci advokat, prije je bio doktor..
Zviz

#39 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by Zviz »

sugar junkie wrote:@ kćerka koja ima pravni problem @zviz
Vama treba advokat, ako ga nemate nađite ga, same se nećete snaći u ovome.
Njegova zena je na moju drugu sestru i mene pozivala u vise navrata miliciju. Moja mati je pokrenula ostavinsku raspravu i svaka od nas je dobila po 1/4. Moja mati zatim poslje godinu dana pokrece tuzbu protiv nas. Moja sestra i ja smo odgovorile na zalbu ondosno moja sestra je sastavila odgovor i predale smo sve moguce dokaze da smo mi kucu gradile i financiski poduprele. Pokusale smo se dogovoriti preko njihovog pravnog zastupnika. Nista nije pilo vode. Trenutno njihov pravni zastupnik trazi izuzece sudije i to vec se odugovlaci od proljeca 2011 godine.
Da li je rješenje o nasljeđivanju pravosnažno, da li je provedeno u zemljišnim knjigama? Kakva tužba-šta se tom tužbom hoće ostvariti? Kako glasi tužbeni zahtjev? I je li to bio samo odgovor na tužbu ili protutužba?
Zahtjev za izuzeće sudije ne sprečava postupajućeg sudiju, da poduzima radnje u sudskom predmetu. Možete uvijek otići u sud i raspitati se o stanju spisa, možete čak tražiti, da vam se dodijeli pristupni kod za pristup predmetu putem internetu (i broj predmeta naravno ukoliko ga nemate već).

Na osnovu ovoga, što si ti naprijed rekla, niti jedan ozbiljan pravnik ne može dati savjet.

Da li je rješenje o nasljeđivanju pravosnažno, da li je provedeno u zemljišnim knjigama? Da i da.
Kakva tužba-šta se tom tužbom hoće ostvariti? Nasa mati trazi 1/2

Godinu dana poslje ostavinske rasprave moja mati tuzi mene i moje dvije sestre. Sa tuzbom zeli da ostvari sebi vlasnistvo od 1/2. Najmlada sestra je pristala na njen zahtjev. Ja i moja druga sestra ne. Dobile smo pismo od suda da u roku od 15 dana odamo odgovor na tuzbu. Mi smo u roku tih 15 dana odgovorile i prilozile dokaze. Sud je uvazio nas odgovor i poslje pola godine dana pozvao na razgovor samo njenog pravnog zastupnika. Sestra moja i ja smo strpljivo cekale na sudski odgovor ali poslje odredenog vremena moja sestra pokusaje sama da sazna status spora i tako smo saznale da njihov pravni zastupnik trazi izuzece sudije. Od tadasnjeg dana do danas je prosla puna godina dana. Od dana kad smo mi odgovorile na tuzbu je proslo 2 godine dana. Od prvosnaznog rjesenja pune 3 godine.

Sto se tice djeteta, on je kod nas iskljucivo bio na privrmenenom izdrzavanju dok organi u Jugoslaviji lociraju i stupe u kontakt sa njegovom mamom. Njegova mati je pruzala seksualne usluge i tako ostala u drugom stanju. Njegov otac je nepoznat. Mati njegova zivi u Sremskoj Mitrovici kod Rume. Djete su vratili kuci. A jednog dana moji roditelji odluce da posjete njega i njegovu mamu. Na dan posjete ona zamoli moje roditelje za uslugu da on prezimi jednu zimu kod nas dok ona nesredi stambeno pitanje. Moji roditelji pristanu da pomognu ali poslje zime njegova mati je otisla svojim putem. Moji roditelji su pokusali da stupe u kontakt ali bez uspjeha. Zatim su stupili u kontakt sa socilanim radom ali je odgovor bio cuvajte ga na svoj racun ili mozete krivicno odgovarati.
Zviz

#40 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by Zviz »

hrle1976 wrote:A jel vi imate ikako kontakt sa njegovim rotieljima? Mislim dok znate i odake su i gdje sad zive?

Ne.
hrle1976

#41 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by hrle1976 »

I ako on nije usvojen mi ovdje pricam o posjedu kad govorimo o tom tudjem klincu. A vi na papiru ste vlasnici. Ja neznam kako da ti sve to na boskansom objasnim ali vama treba advokat sa praksom iz sfrj. Dosta sto ste naveli je desilo za vrijeme te stare drzave a ne jucer. Kakva on dodatna prava ima po zakonu BiH mogu samo gatat, ali sigurno ima pravo na odstetu ako je ulagao na toj adresi. On je socialni slucaj jer on zivi na tudjem ali za razliku od vecine srodnih slucaja, on je tu nek tri-cetri decenije na cudan nacin jer socialna ustanova je digla ruke od njega a prepustila ilegalno vama da ga cuvate.

To da je on, ja nemam dlake na jeziku, kurvin sin mislim sta djete moze zato, ali morate sebi priznati da je vase postenje i dobrotu ta kruva maksimalno iskoristila. Sve u svemu puno srece mada misli da bi vam jeftinije bilo da ga ispalatite 15.000-20.000 maraka i da se kupi u postanare. :mrgreen:
Last edited by hrle1976 on 07/02/2013 12:32, edited 1 time in total.
hrle1976

#42 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by hrle1976 »

Miki123 wrote:
%tacno* wrote:

nemoj tako, možda je čovjeku to terapija propisana od doktora. u ustanovi svako malo ga puste na internet, pa je ovih par mjeseci advokat, prije je bio doktor..
Jbe me ako ti znas razlikovati jagodu od banane :!:
graue_maus

#43 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by graue_maus »

sudski procesi u bosni su dugotrajni , moja prijateljica je vec 5 godina na sudu sa bratom od njenog pokojnog muza ..... nisu mogli da se dogovore o podjeli zaostavstine ,od njenog muza ...... radi se komadu zemlje koji su 2 brata kupili zajedno prije rata , ubrzo je rat poceo i nije bilo sanse da se prevede......poslije rata njen muz se razbolio i vise bio u bolnici nego kuci ...... elem sud i razlicite sudije su toliko zapetljali slucaj da je sad umjesana i porodica vlasnika prije rata ......a troskovi suda i advokata nisu vrijedni tog zemljista .....
Zviz

#44 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by Zviz »

Odbijen zahtjev za izuzeće sudije.
Maly

#45 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by Maly »

Zviz wrote:Odbijen zahtjev za izuzeće sudije.
Naravno da će biti odbijen zahtjev za izuzeće....zastupnik nešto muti...što će značiti ima neke koristi od toga...
Nek rasprava ide u tom toku kojem ide...a moj savjet nađi drugog zastupnika, barem ih kod nas ima more...
Zviz

#46 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by Zviz »

Maly wrote:
Naravno da će biti odbijen zahtjev za izuzeće....zastupnik nešto muti...što će značiti ima neke koristi od toga...
Nek rasprava ide u tom toku kojem ide...a moj savjet nađi drugog zastupnika, barem ih kod nas ima more...
Sta bi vi predlozili da moja mati i tetka tuze korisnika koji nema deozvolu da uziva u njihovom prostoru ili da svi skupa tuze socialni rad za novcanu odstetu od 200.000KM jer nisu opravljali svoju duznost prema djetetu ili nesto sasvim trece?
Maly

#47 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by Maly »

Zviz wrote:
Maly wrote:
Sta bi vi predlozili da moja mati i tetka tuze korisnika koji nema deozvolu da uziva u njihovom prostoru ili da svi skupa tuze socialni rad za novcanu odstetu od 200.000KM jer nisu opravljali svoju duznost prema djetetu ili nesto sasvim trece?
Nije mala stvar nekog iseliti iz kuce u kojoj kako kažete živi dugo vremena. Prvo da bi se mogao podnijeti zahtjev za iseljenje moraju se kumulativno ispuniti određeni uslovi. Prvo su to u pitanju poslovna sposobnost. Naravno uz to se mora rijesiti pitanje nasljedstva. Pravosnažno rješenje i podjela imovine u korist svih osim tog čovjeka vam je valjan osnov da postavite zahtjev za iseljenje i oslobađanje prostora od njegovih stvari i njegove imovine u tom prostoru. Ukoliko imate zastupnika isti vam može pobliže objasniti te korake....

S poštovanjem
Zviz

#48 Re: Sudski spor (podjela imovine)

Post by Zviz »

To djete i njegova supruga imaju radni odnos i primanje oko 1.100KM skupa. Od moje tetke i mame mama je nasljedila dedinu penziju od 380KM Jedini troskovi su struja i telefon. U gradu ima samo jedan advokat i njega vac ta strana koristi a advokate koje koristimo u Sarajevu za neke druge probleme su odbili preuzeti sport jer im je razadljina od 90km prevelika.
Post Reply