Šta mi ustvari hoćemo?

Locked
Abid Sakalaš

#26 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Abid Sakalaš »

Hoćemo da general digne avione i da završimo posao.

Image
pemanapemani

#27 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by pemanapemani »

KENJAC wrote:
pemanapemani wrote:Otvaram temu ponukan večerašnjim gostovanjem gospodina Cerića na FACE TV.

Šta mi ustvari hoćemo?
Kakvo društvo želimo?

Iako sam Bosanac, ne vjerujem u utopiju o nekoj složnoj Bosanskohercegovačkoj naciji u bliskoj budućnosti. Svjestan sam da veliki broj Srba i Hrvata ne želi BiH kao građansku i multietničku državu. Svjestan sam da je međunarodna zajednica nametnula puno toga.
Usprkos svemu, sistem nekako nakaradno funkcioniše.

Znači, imaš drsko širenje nacionalizma i fašizma od strane jednog od javnih emitera (RTRS), apsolutnu slobodu u medijskom prostoru za izvrtanje činjenica (od svetosavlja, majoriziranja i ugrozdbe do islamofobije), političku žutu štampu (svi tzv. nezavisni, najsavršeniji, alternativni i nenad.ebivi elektronski i štampani mediji), i opet sistem nekako funkcioniše.

Nema bratstva i jedinstva, ne treba ga ni biti ako ne ide, ali ljudi opet surađuju.
Recimo, meni je prije deset godina bilo nepojmljivo da se zadržavam u Istočnom Sarajevu, a danas ću bez neke nelagode popiti kafu u nekadašnjem predgrađu Sarajeva.

Izvjesno vrijeme (godinama) me muči jedno pitanje- Šta bi bilo da smo „mi“ na dijelu države koji kontrolišemo izgradili savršenu BiH? Dio države sa najnižom stopom kriminala u Europi, sa ekološki osvještenim institucijama, sa javnim preduzećima koja su u službi građana i koja besprijekorno funksionišu, itd.
Ko nas sprječava da na području KS, TK, ZDK... izgradimo BiH kakvu „mi“ želimo?

Ovo MI je namjerno pod navodnicima.
Da li postojimo MI i da li se stvarno trebamo strogo podijeliti po narodno religioznoj liniji?

Gospodin Cerić, koji se suptilno upoređuje sa veličanstvenim čovjekom Martin Luther King, Jr. , a koji usput sam sebe i navedenog gospodina demantuje u periodu od 25 sekundi, i to u nekoliko navrata, očito misli da je to jedino rješenje.
Kad je vec tema "Sta mi ustvari Hocemo" onda malo raspravi i na moje pitanje ! Jesi li siguran da vecina Bosnjaka zeli zajednicku drzavu ? Sad cu ti rec sto te ja to pitam. Nekad davno ja postavio temu "Srpski clan Predsjednistva" ili nesto tako slicno, gdje sam jednostavno pitao , ko je po misljenju Bosnjaka najprikladniji za to mjesto. I... osim Divjaka i Desnice ( ??? :? :? :? ) ne dobih nikakav odgovor.A dobih zato pregrst uvreda! Hej, a ja pito za jednog jedinog covjeka! Ma vidis li bolan da je i na ovom forumu sinonim za Srbina cetnik i obratno ??? Ja sam nazivan cetnikom npr sto navijam za Djokovica ! Nazivan sam cetnikom i zato sto sam reko da moj sin ako bude uspjesan sportista nece igrati za Bosnu nego za zemlju u kojoj zivi (zapadna Evropa) Nazivan sam cetnikom jer sam reko da je "sjecas li se Doli Bel" bolji film od "nicije zemlje"..... ej... A meni je djed poginuo od cetnicke ruke kao partizan! A ja sam tri godine u Sarajevu bio pripadnik oruzanih snaga Republike Bosne i Hercegovine i pregurao preko glave mnogo vise nego "zakleti Bosnjaci" sto propagiraju jedinstvenu, sekularnu... poluautomatsku, multivitaminsku i sta ja znam kakvu B & H !!! Pa procitaj samo komentare na razne vijesti na ovom istom sajtu! Mrznja, mrznja mrznja !!!
Nemoj mislit da pricam samo o mrznji Bosnjaka prema drugima. Mrznja ovih drugih je opste poznata pa je zato ne naglasavam.
Jarane.... treba mnogo vremena proc pa da ta mrznja nestane i da se pocne razgovarat o normalnoj drzavi! ... Ako do tada opet ne zarati!

Shvatam te u potpunosti.

Zbog takvih kao ti, ali i zbog ovakvih kao što je moja malenkost sam i postavio temu. U tome i jeste problem. Ako će se neko ko je ratovao za BiH proglašavati četnikom na osnovu imena. Ako će se ljiljani kao simbol srednjovjekovne bosanske države i najveće ratno priznanje u periodu 1992 - 1995., proglašavati zastavom nekog klerikalno nacionalističkog kongresa, onda, šta mi ustvari hoćemo?
cyprus

#28 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by cyprus »

Amy-Mia wrote:
Svjestan sam da veliki broj Srba i Hrvata ne želi BiH kao građansku i multietničku državu.
Ne želi ni veliki broj Bošnjaka građansku i multietničku državu. I Bošnjaci, kao i Srbi i Hrvati žele podjelu BiH.
Jedino Bosanci žele građansku i multietničku državu
Ne valja pregonit...
%tacno*

#29 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by %tacno* »

Amy-Mia wrote:
Svjestan sam da veliki broj Srba i Hrvata ne želi BiH kao građansku i multietničku državu.
Ne želi ni veliki broj Bošnjaka građansku i multietničku državu. I Bošnjaci, kao i Srbi i Hrvati žele podjelu BiH.
nidje veze...
pemanapemani

#30 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by pemanapemani »

%tacno* wrote:
Amy-Mia wrote:
nidje veze...
Nažalost, nije nidje veze.

Počelo je sa BANU, nastavilo sa SBK.

Institucije BiH se predstavljaju kao nešto strano. Neko ko nema pojma, nakon večerašnjeg intervjua ima dojam da Bošnjaci prolaze kroz golgotu ako se odluče pristupiti ANU BiH. Apartheid, MLK, Jr., sarajevsko godišnje doba, itd.
chupacabra

#31 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by chupacabra »

Mi ustvari ne znamo sta hocemo jer prvo nismo ustanovili sta smo: Bosnjaci, Bosanci, Hercegovci, Muslimani ili Eskimi. Kad to rijesimo, onda cemo se baviti sta je ustvari nas nacionalni cilj. Neki jos gaje iluzije o gradjanskoj drzavi Bosanaca tri vjeroispovjesti, zaboravljajuci da su druga dva naroda, Srbi i Hrvati, vec davno rijesili svoje nacionalno pitanje, i nikakvo izjasnjavanje Bosancima im ne pada na pamet.
Bosnjacima nije u cilju nacionalna drzava na 24% jer znaju da bi ta drzava bila osudjena na propast. Nije tacno da su jedini narod koji nema nacionalnu drzavu jer ima mnogo drugih naroda u Evropi bez iste pa su zasticeni i zive normalno u maticnim drzavama. Ono sto se slazem sa Cericem je da Bosnjaci jesu trenutno nezasticeni, i nije im zagarantovano da im se nece desiti novi genocid. Samo je zaboravio reci da su tome vecinom sami krivi, jer nece se niko drugi brinuti za njih dok njima ne dodje iz guzice u glavu. Kad sazriju nacionalno i politicki, onda ce i znati sta hoce. Do tada rahat patnja. Da mi neko nebi kacio kojekakve etikete, izjasnjavam se kao Bosnjak agnostik, vjerski i ideoloski neopterecen.
foluška

#32 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by foluška »

Boli vas kurac šta mi hoćemo. Bošnjaci više nikad i nikome neće biti moneta za potkusurivanje. Nikada i nikome.
pemanapemani

#33 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by pemanapemani »

foluška wrote:Boli vas kurac šta mi hoćemo. Bošnjaci više nikad i nikome neće biti moneta za potkusurivanje. Nikada i nikome.
Uu, ti pravo zajeban. Razumijem, trener Fatih Terim na avataru.

Usput, nisam znao da pišeš u ime svih Bošnjaka? I jebi ga, ne moraš dva, tri puta mijenjati tekst da pokažeš kako si pravo zeznut glasnogovornik naroda.
amazon

#34 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by amazon »

Abid Sakalaš wrote:Hoćemo da general digne avione i da završimo posao.

Image
Koje avione, zar ih ima :-) i sta bi zavrsio..
cindrlimindrli

#35 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by cindrlimindrli »

pemanapemani wrote:Zbog takvih kao ti, ali i zbog ovakvih kao što je moja malenkost sam i postavio temu. U tome i jeste problem. Ako će se neko ko je ratovao za BiH proglašavati četnikom na osnovu imena. Ako će se ljiljani kao simbol srednjovjekovne bosanske države i najveće ratno priznanje u periodu 1992 - 1995., proglašavati zastavom nekog klerikalno nacionalističkog kongresa, onda, šta mi ustvari hoćemo?
Niko njega ne proglasava cetnikom zbog imena vec zbog njegovih stavova.
Sta Bosnjaci hoce? Ne znam za vecinu, ja bih licno volio vidjeti Bosnu bez Dodika i Covica, kao i bez onih
koji njih dvojicu bezrezervno podrzavaju.
The 51st State

#36 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by The 51st State »

Bosnjaci/Bosanci isto zele, samo se ovi potonji otimaju zarad kompleksa, zamjenskog identiteta, misinterpretacija i slicnih devijacija....
amazon

#37 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by amazon »

cindrlimindrli wrote:
pemanapemani wrote:Zbog takvih kao ti, ali i zbog ovakvih kao što je moja malenkost sam i postavio temu. U tome i jeste problem. Ako će se neko ko je ratovao za BiH proglašavati četnikom na osnovu imena. Ako će se ljiljani kao simbol srednjovjekovne bosanske države i najveće ratno priznanje u periodu 1992 - 1995., proglašavati zastavom nekog klerikalno nacionalističkog kongresa, onda, šta mi ustvari hoćemo?
Sta Bosnjaci hoce? Ne znam za vecinu, ja bih licno volio vidjeti Bosnu bez Dodika i Covica, kao i bez onih
I ja isto, ali Covic nije u Bosni..I bez, Bakira, Radoncica i Silajdzica, Ganica..zar ne..
cindrlimindrli

#38 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by cindrlimindrli »

amazon wrote:I ja isto, ali Covic nije u Bosni..I bez, Bakira, Radoncica i Silajdzica, Ganica..zar ne..
Gdje sam ja pomenuo Bakira, Radoncica, Silajdzica, Ganica?
esad_plavi

#39 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by esad_plavi »

cindrlimindrli wrote:Gdje sam ja pomenuo Bakira, Radoncica, Silajdzica, Ganica?
Pa bolje da njih pominjes, veci su nam oni belaj nego Dodik i Covic, zar ne mislis tako?
pemanapemani

#40 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by pemanapemani »

Stvarno ne znam da sam spomenuo "šta Bošnjaci i Bosanci žele".
Pod "mi" sam mislio na sve nas koji smatramo BiH kao prioritet.
The 51st State wrote:Bosnjaci/Bosanci isto zele, samo se ovi potonji otimaju zarad kompleksa, zamjenskog identiteta, misinterpretacija i slicnih devijacija....
Jebi ga, devijacija. :-)
Onda se pitamo kako nema dijaloga. Kako će ga i biti kada se jedan dio stanovništva BiH smatra devijantnim jer se identificira isključivo sa državom Bosnom i Hercegovinom. Divno rezonovanje, nema dalje.
cindrlimindrli

#41 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by cindrlimindrli »

esad_plavi wrote:Pa bolje da njih pominjes, veci su nam oni belaj nego Dodik i Covic, zar ne mislis tako?
Mozda tebi jesu, meni nisu. Za razliku od dvojice krmaka koji su uradili sve sto je u njihovoj moci da te
zemlje ne bude na mapi, ekipa koja tebi smeta ipak dozivljava BiH kao svoju zemlju.
The 51st State

#42 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by The 51st State »

pemanapemani wrote:Stvarno ne znam da sam spomenuo "šta Bošnjaci i Bosanci žele".
Pod "mi" sam mislio na sve nas koji smatramo BiH kao prioritet.
The 51st State wrote:Bosnjaci/Bosanci isto zele, samo se ovi potonji otimaju zarad kompleksa, zamjenskog identiteta, misinterpretacija i slicnih devijacija....
Jebi ga, devijacija. :-)
Onda se pitamo kako nema dijaloga. Kako će ga i biti kada se jedan dio stanovništva BiH smatra devijantnim jer se identificira isključivo sa državom Bosnom i Hercegovinom. Divno rezonovanje, nema dalje.
bacaj rizu ako lutas da se vratis..., sve to sto si rekao korespondira sa mojom recenicom punim, osim misinterpretacije 8-) .
Lug

#43 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Lug »

cindrlimindrli wrote:
esad_plavi wrote:Pa bolje da njih pominjes, veci su nam oni belaj nego Dodik i Covic, zar ne mislis tako?
Mozda tebi jesu, meni nisu. Za razliku od dvojice krmaka koji su uradili sve sto je u njihovoj moci da te
zemlje ne bude na mapi, ekipa koja tebi smeta ipak dozivljava BiH kao svoju zemlju.
:thumbup: upravo tako!!
amazon

#44 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by amazon »

cindrlimindrli wrote:
Da mozda, svoju zemlju ali bez oni drugi..cistu, kao i druga dvojica, nemojmo se lagati..
Lug

#45 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Lug »

Zna se sta Bosnjaci hoce, to je vec receno hiljade puta, sta se pravite neuki, dakle, Bosnjaci hoce RBiH, bez entiteta i torova! Pitanje je sta bosanski Hrvati i bosanski Srbi hoce?
cindrlimindrli

#46 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by cindrlimindrli »

amazon wrote:
cindrlimindrli wrote:
Da mozda, svoju zemlju ali bez oni drugi..cistu, kao i druga dvojica, nemojmo se lagati..
Netacno i vise ubij boze dosadno jedno te isto, " ma svi smo isti".
esad_plavi

#47 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by esad_plavi »

cindrlimindrli wrote:Mozda tebi jesu, meni nisu. Za razliku od dvojice krmaka koji su uradili sve sto je u njihovoj moci da te zemlje ne bude na mapi, ekipa koja tebi smeta ipak dozivljava BiH kao svoju zemlju.
Prijatelju, ovo sto si gore napisao govori mnogo toga o tebi...

Zar ti stvarno ne vidis da sve ove pobrojane (Dodik, Covic, Izetbegovic, Ceric, Radoncic...) zaboli KURCINA za Bosnu i Hercegovinu i sta ce biti od nje. Zar ne vidis covjece da je njima njihov interes najbitniji na svijetu. Kakva Bosna i Hercegovina bolan, za njih je ona (i mi sa njom) samo sredstvo za stjecanje vlastite koristi. Zar ti mislis da je Dodiku stalo do RS-a zato sto voli Srbe... Ili da Covic gura treci entitet da bi poboljsao polozaj Hrvata... Ili da Ceric gubi sna zbog Bosnjaka? Bolan to je bagra od iste majke rodjena koja dalje od svoje avlije ne vidi.

Pa kako mozes, pored vlastitih ociju i vlastite pameti reci da ti je Radoncic drazi od Dodika jer pobogu smatra BiH kao svoju zemlju, a obojica je muzu kako znaju i umiju, kule izgradili od njenih/nasih para, u bescijenje dali sto je bilo vrijednog, rasparcali, likvidirali... I ti onda podrzis jednog rusitelja drzave i smatras sebe patriotom, jer nisi podrzao ovog drugog rusitelja... Eto ti logike i rezona... :( :( :(
OpusDei

#48 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by OpusDei »

cindrlimindrli wrote: Mozda tebi jesu, meni nisu. Za razliku od dvojice krmaka koji su uradili sve sto je u njihovoj moci da te
:thumbup:
cindrlimindrli

#49 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by cindrlimindrli »

esad_plavi wrote:Pa kako mozes, pored vlastitih ociju i vlastite pameti reci da ti je Radoncic drazi od Dodika jer pobogu smatra BiH kao svoju zemlju
Opet netacno, ovdje se ne razgovara o emocijama i ko koga vise voli. Kad je u pitanju Bosna i Hercegovina
racunica je vrlo jednostavna. Radoncic-supak, mafijas, svakakav, ali ne dovodi u pitanje postojanje BiH.
Covic/Dodik-supci, mafijasi, svakakvi, ali njih da se pusti na volju nema BiH, nema Bosnjaka, ima hrvatska
i srbija.
cyprus

#50 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by cyprus »

cindrlimindrli wrote:
Da skratimo priču, ti bi volio Bosnu etnički očišćenu od političkih neistomišljenika pogrešnog imena? Koja je onda suštinska razlika između tebe i onih koji su htjeli Bosnu ili njen dio bez 'Alije i onih koji ga bezrezervno podržavaju'?
Locked