Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...

Da li ste ikada varali na ispitima?

Jesam, i ponosan sam na to.
54
36%
Jesam, i savjest me peče.
17
11%
Nisam, prezirem varanje.
45
30%
Nisam, podržavam varanje.
10
7%
Ja, ja ne želim da budem anominam, a ja želim da budem pilot...
24
16%

Total votes: 150

saga

#26 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by saga »

2 predmeta :oops:

Jedan prepisala svu teoriju, zadatke sam uspjela položiti :-) Teoriju sam u knap, za 6ice, pa me na usmenom pitala lakša pitanja, a za usmeni se kol'ko tol'ko spremila i legla 6. (Tu mi nije jasna masa raje, koja prepiše maksimalno, pa kad treba odgovarati za 9-10, pojma nemaju)

I drugi je bilo kud svi tu i mali Mujo :-) To je katastrofa bila, i to vala žalim i dan danas. Profesor da 3-4 grupe, odjednom 60% radova jedna grupa, ostali druga , a one dvije misteriozno nestanu... Otišla na usmeni, i profesor 'ladno podijelio 6ice ko je htio :-)

Nije da se ponosim ovim, nije ni da se nešto pretjerano stidim... ali eto, moglo se vala i to naučiti :)

Nažalost, znam par ljudi koji nijedan ispit nisu samostalno položili. Ne znam više na koje načine su varali, pa sms-ovi, pa đonovi, pa ovo pa ono. Pa projekte i/ili seminarske im neko drugi uradi... pa dočekaju kada ih ima puno na usmenom, pa prof opet da pismeno... i voila. Sve položITo, jej
leptiricsareni

#27 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by leptiricsareni »

Pitanje za sve one kojima je prepisivanje OK.
Da li biste pristali da vas lijeci ljekar koji je 80% ispita prepisao???
U nasem obrazovanju postoji problem prakticnog rada i za vecinu profesija radno iskustvo je bitno, ali i u glavi svakoga mora biti odredeni nivo znanja pa kad pocne sa prakticnim radom onda svoje znanje samo nadogradi, ucvrsti. Razmislite sta je bitnije, DUGOROCNO i za nas i za nasu zajednicu, papir-diploma ili znanje!?
P308

#28 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by P308 »

leptiricsareni wrote:Pitanje za sve one kojima je prepisivanje OK.
Da li biste pristali da vas lijeci ljekar koji je 80% ispita prepisao???
U nasem obrazovanju postoji problem prakticnog rada i za vecinu profesija radno iskustvo je bitno, ali i u glavi svakoga mora biti odredeni nivo znanja pa kad pocne sa prakticnim radom onda svoje znanje samo nadogradi, ucvrsti. Razmislite sta je bitnije, DUGOROCNO i za nas i za nasu zajednicu, papir-diploma ili znanje!?
Dzaba ljekaru sto je "savladao" teorijski dio, kad ga ceka prakticni koji sigurno ne moze prepisati :D
nuki_cika

#29 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by nuki_cika »

Da budemo jasni
oni to mogu lahko riješiti ometacima,ometa ti signal na mobitelu i ćao :D
jedina alterntiva ti ostaju đonovi :lol: :lol:
E sad,što neće,nemam pojma

Ima ljudi koji i na usmeni idu sa bubicama :D
Jokericious

#30 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by Jokericious »

Cuj savjest pece ako prepises. :lol:
Ne prepisuju jedino oni koji ne znaju ili ne smiju.

Btw. Ja rijetko da kad prepisem. Samo ako je bas potrebno. :D
thea

#31 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by thea »

gore iz navedenog mozemo zakljuciti sljedece, rijetko cemo imati zaposlenog profesionalca :D
Haris.ba

#32 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by Haris.ba »

TurioSamGa wrote:Nije to isto ... ti poredis umjetnost sa realnoscu. Umjetnost je univerzalna, realnos vezana za odredjeni prostor. Mjesto ucimo ECB, monetarnu politiku EU iBiH ... mi ucimo MP SADa koja je skroz drukcija nego kod nas. U redi upoznat se s tim, ali uciti vecinom o tome, sto nam nece biti od koristi, je apsurd. A svi su neki dokrori nauka, akademici, a nemaju knjige objavljene. Heeejjj
Nemoj me pogresno skontati, zelim ti sve najbolje. Zato sam upotrijebio onu analogijju. Fazon na masteru je da ti pokusaju dati neki temelj znanja. A ti ako zelis radis nadgradnju u kojem hoces pravcu - to sam radis. U nacelu kroz znanje o SAD ti bi trebao shvatiti sve ostale podsisteme. Pa i monetarnu politiku Venecuele.

Stvar sa literaturom je takva iz vise razloga. Moze se o tome posebna tema. Uzrok negdje jeste i ta da su neki smjerovi novouspostavljeni - a o tome i nema bas domace literature. Ali gledaj na to ovako - da naucis kako izvlaciti znanje iz niza literature. A to ce ti trebati.

Ako te zanima monetarna politika BiH naumpade mi knjiga Kozarica, ima pofino stranica pa bujrum.

http://www.profitiraj.ba/201204203723/n ... litika.php

http://www.cbbh.ba/index.php?id=144&lang=hr

Evo ti primjer kod zapadne brace: http://www.efzg.unizg.hr/default.aspx?id=14615
dezurni_ucenik

#33 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by dezurni_ucenik »

Vala nigdje veze poredjenje prepisavanja sa doktorima.Jedno je prepisati na pravnom faxu a drugo na medicini.
shiny

#34 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by shiny »

A vala sam ona neka pitanja tipa nabroj 15 funkcija ovoga i 12 tipova onoga znala prepisati. Ostalo nisam. Nije me bilo strah, naprosto sam voljela učiti ono što sam izabrala kao poziv. Nikad nisam razumjela ljude koji upisuju nešto što ih ne interesuje i samo im se provlači kroz fakultet. Na kraju se sve svelo na isto. Svi završili sa već nekim slovom od ocjene. Neki odlični i marljivi na birou, ovi s ruba zakona na rubu zakona, ali sa kešom. Mi prosječni, prosječno... Ne ugrožavam nikoga i tako će ostati sigurno.
filozofija

#35 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by filozofija »

Meni nikada nece biti jasno kako neko moze upisati nesto sto ne voli ili sto ga ne interesuje :roll:
Kako neko moze da se zajebava tri, cetiri ili pet godina sa studijem koji mu ne pricinjava zadovoljstvo?
azdralovic

#36 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by azdralovic »

alenthekiller wrote:Kod nas se ne moze prepisati na Ganicevom (SSST), nisam vidio da je iko pokusao. Kad se ulazi u auditorij, ne smije se imati jakna, sve se ostavlja u ormarice ili ostavlja u stranu gdje cuva jedan profesor stvari. Ima nacina ali pokusaj se usiditi ako hoces biti izbacen :D Svaka cast onome ko prepise ali kad dodje primjena toga, neka se snalazi kako zna :lol:
znam ih ja bruku sto su prepisali... sto sa mobitela/djonova, sto sa bubicom :D

doduse kruzi ona prica da su nekakve uhvatili sa bubicom na 3. godini i sve im ispite ponistili od dolaska na fax
lajk

#37 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by lajk »

Cuj prepisuje se na Sarajevskom univerzitetu :lol: zar nije tu najteze,nije moguce prepisat,najpostenije ...cuj podjeli 6-tice ko je htio :D ovo su novi momenti
snowflake_

#38 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by snowflake_ »

nisam jos nijednom varala na ispitu :)

inace fax koji studiram ako te uhvate sa djonovima odmah iskljucenje i padas iz predmeta, nema popravnog, pa cak idu dotle da ti sve ostale ispite dotad pregledaju i ponovo pregledaju. A sto je novcana kazna velika i onda cak pise u akademskom dosjeu...tako da se ne isplati. Na ispitima u sali bude 100+ studenata, jedno 10 supervizora i ako te uhvate hladno te samo izbace bez pitanja.
Sto se tice seminarskih, online predavanje pa ima onaj postotak koji je dozvoljen...sve preko se kaznjava.

Smatram da ako vec ides na fakultet treba ici na znanje a ne na "prepisivanje" jer kad si u pravom svijetu nece ti taj djon pomoci.
Bio je slucaj kada je neki seminarski bio pa jedno 60% radova su biti isti...profa hladno ponistio seminarske koji su isti i niko nista, nema zalbe profa ne valja, on je protiv nas itd 8-)

inace mi je ta prica "profesor je kriv" skroz bezveze... ako ti se ne svidja fax i ako si tu dosla/dosao da prepisujes i da se izvlacis na to slobodno odmah napusti; sutra kad zavrsis neces znati cestito npr ugovor sastaviti, neku analizu napraviti itd Radije bih zaposlila nekoga ko ima slabije ocjene a nije prepisivao nego nekoga sa 8-9 a ovamo pola faxa polozeno na prepisivanje.
sema911

#39 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by sema911 »

CVIKERASH wrote:Vala nigdje veze poredjenje prepisavanja sa doktorima.Jedno je prepisati na pravnom faxu a drugo na medicini.
na pravu da prepises treba ti par sekundi neki pasus tako sta dok na medicini da ti da par sati da nadjes pa da napises jer poredit pravo i medicinu,. na pravu ide ko nema gdje neznan nista drugo opcenito ti drustvene struke vazno imat dug jezik, bit u stranci i sl. dok za neku strucniju oblast masinstvo, medicina, elektrotehnika moras imat podosta u glavi,., moje misljene bar vazi za bih za ostale zemlje planete zemlja neznam
sema911

#40 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by sema911 »

filozofija wrote:Meni nikada nece biti jasno kako neko moze upisati nesto sto ne voli ili sto ga ne interesuje :roll:
Kako neko moze da se zajebava tri, cetiri ili pet godina sa studijem koji mu ne pricinjava zadovoljstvo?
kada zavrsavas skolu za komsije da se imas pohvalit necim,. isto ko kada neko kupi skupo auto samo da se kurci pred komsijama, il stavi one kipice samo da komsija keze da je dobrostojeci i sl
weedonjaaa

#41 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by weedonjaaa »

Šatro nisam nikad ja to ne bi mogla, mene su tako dogojili. Šta ima ba :-) :-) :-) ? To nama tako a 'vamo babo fax zvršio za tebe..
filozofija

#42 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by filozofija »

sema911 wrote:
filozofija wrote:Meni nikada nece biti jasno kako neko moze upisati nesto sto ne voli ili sto ga ne interesuje :roll:
kada zavrsavas skolu za komsije da se imas pohvalit necim,. isto ko kada neko kupi skupo auto samo da se kurci pred komsijama, il stavi one kipice samo da komsija keze da je dobrostojeci i sl
Pa nece valjda i posao birat radi misljenja komsija :)
dezurni_ucenik

#43 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by dezurni_ucenik »

sema911 wrote:
CVIKERASH wrote:Vala nigdje veze poredjenje prepisavanja sa doktorima.Jedno je prepisati na pravnom faxu a drugo na medicini.
na pravu da prepises treba ti par sekundi neki pasus tako sta dok na medicini da ti da par sati da nadjes pa da napises jer poredit pravo i medicinu,. na pravu ide ko nema gdje neznan nista drugo opcenito ti drustvene struke vazno imat dug jezik, bit u stranci i sl. dok za neku strucniju oblast masinstvo, medicina, elektrotehnika moras imat podosta u glavi,., moje misljene bar vazi za bih za ostale zemlje planete zemlja neznam

Bez uvrede,ali ja ovdje pola stvari te nisam razumio.
nuki_cika

#44 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by nuki_cika »

CVIKERASH wrote:
sema911 wrote:

:-) :-) :lol: :lol: :lol:
Fakat i ja ga nisam razumio ništa,popravi brate malo pravopis

A ta poređenja,kad vidim ko sve ide i na to mašinstvo smuči mi se.Tamo najviše ima onih sa 2 i tricama,tek poneki dođe tu zato što mašinstvo doista voli i što ima neke ambicije u životu.Pa kod mene ovdje jedan poznanik upisao mašinstvo prije dvije godine lik ne zna koji je smjer odabrao :-) .Toliko o tim što što moraju imati podosta u glavi.

Elektrotehnika,medicina -to je nešto drugo
Revolucionar ★

#45 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by Revolucionar ★ »

Nekako je u covjekovoj prirodi usadjen taj motiv za prezivljavanje, tako da i samo trazenje izlaza iz problema na ispitu nije nista cudno. Druga je stvar kada se covjek u potpunosti oslanja na varanje i ne vidi drugi nacin da polozi ispit. Takvih znam masu, i smijesno mi je kako na predavanjima neki od njih pokusavaju izigravati naucene i obrazovane persone, takvih ti je masa na Pravnom fakultetu ..

Sto se mene tice, jesam nekoliko puta prepisivao, i ne pece me nesto pretjerano savjest zbog toga. Kod nas je onako djelomicno problem sto su knjige nekih profesora odradjene u roku od mjesec dana, pa recimo iz predmeta tipa Radno pravo i slicno imas mase i mase pustog nabrajanja cinjenica za koje bi trebalo izuzetno dug period da se sve popamte. To nista ne bi bilo problem da za vratom nemas jos par predmeta istog opsega. Ja, i kad napravim djon, opet znam vecinu tog gradiva, samo mi je potrebna asocijacija na konkretan dio i slicno, da bi imao orijentir u kom smjeru da odgovorim pitanje .

Bubice i ostalu visoku tehnologiju nisam, niti imam namjeru koristit.

Prosle godine, drama smijesno, ispit u sali druge godine, ucenici, par njih, sa onim kamericama i nekakvim pizdarijama ispred sale sjede i komuniciraju sa ovima na ispitu .. Smijesno
Eluveitie

#46 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by Eluveitie »

Ovako, ispiti koji se baziraju na učenju napamet su stvoreni za prepisivanje. Jer, da se ne lažemo, koliko kog neko furao učenje sa razumijevanjem, ti ne možeš razumjeti po 10 niđeveznih nabrajilica i tako bruku pitanja. I ako to naučiš, zaboravit ćeš u jako kratkom vremenskom periodu. I onda kakva svrha od toga? Bolje prepisati neke gluposti, nego dan se ubijati i plakati učeći iste. Ne smatram da sam tada nefer prema ostalim kolegama, jer ih prepisuje velika većina na tim ispitima.. Eto nisam ni ja uvijek ovako razmišljala, ali normalno da se ne smatram stručnijom ako sam iz nekog bubatorskog predmeta dobila veću ocjenu od nekog tamo što je prepisao za prolaz.

Što se tiče predmeta koji se ne baziraju na ovakvom principu( većina na mom fakultetu), nikad ne prepisujem. Šta više, kad je neki projekat u pitanju, nikad se ne bih izvlačila i ocjene dobivala samo na račun svojih kolega :)
Revolucionar ★

#47 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by Revolucionar ★ »

Upravo to ! Jasno je da negdje neke stvari moraju biti kumulativno pobrojane, ali kolike kolicine tih nabrajanja bespotrebno lezi u knjigama i na cemu profesori sve insistiraju, to je smijesno. Same knjige, posebno ove post-Bolonjske su prelose koncipirane, i vidi se da je to radjeno bez pretjeranog razmisljanja o upotrebljivosti istih. Sta je tu je , ne zalim se za predmete koji su od primarnog znacaja za moj fakultet, ali od nekih predmeta su upravo losi nastavni materijali napravili bauk
uglavnomja

#48 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by uglavnomja »

ne kontam pricu iz prvog posta :?
ako ce svi studenti imati iste odgovore - slijedi ponistavanje ispita, mislim trebalo bi :-? u normalnoj zemlji.

moj primjer, od prije rata :oops:

polazem neku matematiku i treba naci povrsinu nekog krivog tijela ispod x ose (ne sjecam se detalja :oops: , davno bilo, a i nikad mi nije zatrebalo u zivotu) i odradim ja to perfekt.
kad rezultati - stoji 6 :shock:

ja kod profa, ono :shock: :shock: :shock:
kaze prof: zadatak je bio povrsina iznad x ose, matematicki tacno uradjen i priznao bih ga da jedna cura nije imala 100% isto rjesenje. tako ste obadvoje dobili 6 jer ne znam ko je od koga prepisivao. mozete izaci na sljedeci rok da dobijete 10...

e, ni dan danas ko je ta cura, da li je prepisala od mene (ja nisam od nje) ili je slucajnost :-) . i ostala 6 u indexu.
JThomas

#49 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by JThomas »

nuki_cika wrote:
Fakat i ja ga nisam razumio ništa,popravi brate malo pravopis

A ta poređenja,kad vidim ko sve ide i na to mašinstvo smuči mi se.Tamo najviše ima onih sa 2 i tricama,tek poneki dođe tu zato što mašinstvo doista voli i što ima neke ambicije u životu.Pa kod mene ovdje jedan poznanik upisao mašinstvo prije dvije godine lik ne zna koji je smjer odabrao :-) .Toliko o tim što što moraju imati podosta u glavi.

Elektrotehnika,medicina -to je nešto drugo
upisati je lako jer nema potražnje. al' završiti je skroz drugi par rukava, vidjećemo hoće l' ga taj tvoj poznanik uspješno i privesti kraju.
žuta lala

#50 Re: Varanje na ispitima ili varanje samog sebe?

Post by žuta lala »

CVIKERASH wrote:
sema911 wrote:

Evo ja ću ti objasniti. :D Forumaš sema911 je htio napisati da se na nekim fakultetima ne može prepisivati iz razloga jer ne možeš šupljirati. Npr. ako ti na medicini, elektrotehnici ili mašinstvu traže da napišeš neku stručnu definiciju, ako ne znaš, ne možeš ni napisati, dok na pravu možeš malo filozofirati, napisati istih 10 rečenica na različit način.

Eh, samo što meni ovo napisano nema logike. Ako neko ima bubicu ili džonove, ne znam šta da je pitanje, može 'prepisati'. A druga stvar je ako čovjek nema nikakvih "dodatnih pomagala", pa na nekim fakultetima može malo filozofirati, malo ubaci iz ovog predmeta, malo iz onog i sl. (mada ne znam ni da li bi to priznali), dok na etf-u ako ne znaš, džaba ti sve.
Post Reply