došla u moju mahalu neka kulturna predstava, šekspir, odlična postava, sala ispunjena tetk trećinu, od toga je pola onih koji su došli da budu viđeni zaspalo u toku predstave.. uglavnom, nula bodEva.
dva-tri mjeseca poslije, došli "rile" i "čombe" i tad sam napisao ovo:
Sinoć sam opet bio u pozorištu. U Srebreniku je to rijetkost. Zadnja ozbiljnija predstava gostovala je povodom Dana povelje, nekad u februaru. Sinoć je to bila “Kolegina žena” u kojoj igraju Mirvad Kurić u narodu poznatiji kao Rile i Miraj Grbić.
Čim se “Rile” pojavio na sceni, salom je zavladao delirij. Sve sam čekao da se oglase u Srebreniku popularni “Apache” navijajući “Rile, Rile, Rile” kako bi mahaluše koje su na ovu predstavu povele i predškolsku djecu konačno doživjele vrhunac svog kulturnog života.
O samoj kulturi u pozorištu ne bih uzalud trošio riječi. Publika koja u pozorišta u kesama nosi štapiće, smoki i ostale grickalice, koja ne isključi mobitele, i koja se u toku predstave javlja na telefon nije ni zaslužila da je se tako zove. Radije ću se osvrnuti na samu predstavu.
Među estradnom rajom postoji riječ “tezga”. Ono, nit kvalitet, nit srce, ali se ide da se uzme lova. Tako je bila ova predstava, za koju sam pročitao da je urnebesna komedija. Kontam, nije “Rile”, a ni Miraj kriv, što naš narod puši samo populističku priču i fazone. Umjesto nekih tamo brehtovskih ili šekspirovskih zapleta, lakše je raju uhvatiti na prizemne, domaće fazone, kurac-pička-govno-sisa-kurton-pizda materina i publika već leži pod stolicama od smijeha. I namah se fakat ispostavi da se radi o urnebesnoj komediji, mada se čovjek ne može čestito ni nasmijati – naravno, pod uslovom da mu fazoni tipa “idi u pizdu materinu” ne predstavljaju krajnji domet duhovitosti.
Kažu da predstava nasmijava širom BiH, a ja nešto kontam, žali bože para. Srećom pa nismo svi isti.
---------------------
LM, stand-up bi radio i kod nas, samo bi bilo teško nasmijati raju nekim duhovitim dosjetkama o predsjedniku, vijeću ministara, i sl.. trebalo bi samo sočno pičkarati i eto publike.. doduše, ne one koju bi ja sebi poželio, ali publika je publika..