ali onda shvatio da imate 14 plata.
pa je pitanje postalo besmisleno.
austrija.. tako blizu. a tako dobro.
moji rodjaci tamo vecinom kukaju. ali oni su uvijek bili s+upci...
Odlicno pitanje na koje ni sam nisam siguran u odgovor i jako cesto se uhvatim kako razmisljam o tome, plate nisu u pitanju tako da ti pitanje nije besmisleno pa cu pokusati i napisati nesto kao pokusaj nekog odgovoraiamia wrote:ma mislio sam te pitati kako si se toliko promjenio u tih 10 godina ? i da li bi se vratio u BiH?
ali onda shvatio da imate 14 plata.
pa je pitanje postalo besmisleno.![]()
austrija.. tako blizu. a tako dobro.
moji rodjaci tamo vecinom kukaju. ali oni su uvijek bili s+upci...
Po pitanju netrpeljivosti nismo mi nista bolji od njih, moje licno misljenje je da smo cak i gori. Ovi ovdje ne vole one koji ih na neki nacin ometaju a mi ne volimo zato sto volimo da ne volimo.iamia wrote:hmm,,, ja nemam takvih iskustava u evropi.
zivio sam u zapadnoj evropi neko vrijeme. ali kao tinejdzer. student. i imao sam stvarno neugodnih desavanjima sa njim.
ono,, tacna rasna netrpljivost. mrznja na sve sto posjeca na strance,, a pogotovo na "russen"..
meni se recimo njemacka i svica zgadila do zivota.
amerika , sto se tice sigurnosti, nije puno drugacije od BiH.
i tamo ce te u tramvaju ubosti nozem cesce nego u sarajevu. dignut ce ti auto isto kao u BiH ako ga ostavis u 'sumnjivoj' ulici,, itd.
jedina velika razlika za zapadom i BiH jesu uposelnici u birokratiji.
oni su gamad koje ne mozes u tim zapadnim drzavama tako lako naci.
u pravu si. neobrazovani, neljubazni, zadrti... i jednostavno prljavi.
nekulturni ,, i nikakvog kodeksa u ponasanju.
ti smradovi u birokratiji jesu veliki problem u BiH.
Oni koji bacaju smece u rijeke, koji uzimaju pare na ispitima, oni koji nista ne grade, vec sve unistavaju...iamia wrote:Ko mi?
Ja ne idealiziram austrijance, ja idealiziram austrijski sistem, a austrijanci su se samo naucili ponasati po tom sistemu. I ne samo austrijanci, i jako puno stranaca se naucilo ponasati po tom sistemu i onda ja tu ne vidim razliku na relaciji austrijanac-stranac, problem lezi u cinjenici sto iako se dosta stranaca naucilo ponasati po sistemu jos vise ih se nije naucilo ili ne zeli da se nauci, jednostavno se bore protiv sistema, zadrzavaju onaj svoj krkanluk, zadrtost, neotesanost, a takvih je mnogo i takvi onda bacaju ruznu sliku i na one sve normalne ljude bez obzira odakle oni dolazili.iamia wrote:Operator,
Ne mogu se oteti utisku da previše idealiziras austrijance.
Koliko kontakta imaš sa Austrijancima?
Imaš li prijatelja sa kojima se druzis, posjecujes ih u kućama?
Da li ikad provodis slobodno vrijeme sa njima??
Op3r4t0r wrote: Po pitanju netrpeljivosti nismo mi nista bolji od njih, moje licno misljenje je da smo cak i gori. Ovi ovdje ne vole one koji ih na neki nacin ometaju a mi ne volimo zato sto volimo da ne volimo.
Primjer:
Austrijanci ne vole neobrazovane, neodgojene, nekulturne, divlje, vjecno neraspolozene i namrgodjene strance, iskreno takve ljude ne volim ni ja, a veci dio takvih je dosao ovdje. To su ti npr oni koji su iz konjskih kola dosli ovdje na baustelu, skupili nesto para pa kupili merdzu ili bmw-a na kredit i sad im tito nije ravan, seljak ostaje seljak.
Ne vole stranci cesto i nasu omladinu jer se nasa omladina prepozna na kilometar, pod nasa mislim na strance, kako nas tako i na turke, rumune, poljake, balkance. U proslom stanu sam zivio blizu prometne ulice i nikad mi se nije desilo da mi ispod prozora u ponoc prodje neki austrijanac i probudi me dernjavom ali mi se par puta desilo da mi se neka seljacina koja se vraca s nekog koncerta ili nesto slicno dere pod prozorom "pjevajuci" najnovije hitove sinana sakica
Austrijanci nemaju nikakvih problema sa lijepo odgojenim, skolovanim ljudima bez obzira odakle oni dolazili, naravno uvijek ima izuzetaka i na jednu i na drugu stranu, ukorjelih nacionalista, ali ovdje pricamo o vecini, a vecina je bar po mom iskustvu takva.
Dok mi ne volimo zato sto volimo da ne volimo, uzmi samo primjer sarajlije i sandzaklije, sarajlija ne voli sandzakliju samo zato sto je sandzaklija, nebitno jel on bio neki klosar ili neko fino odgojeno dijete koje je doslo npr da studira u sarajevo.
Nase ponasanje je drugacije od njihovog i oni se nisu i ne zele navici na to. Mi kad pricamo svako malo se deremo, ako se ne slazemo sa sugovornikom mi ne pokusavamo da ga polako ubjedimo argumentima nego mi automatski podizemo ton na sljedeci nivo, austrijanci posto npr ne razumiju o cemu se radi ne kontaju da je to samo nas temperament nego misle da se svadjamo.
Uopsteno nas rijecnik je drugaciji, ja npr za zivota svoga se ne sjecam da sam ikad od svojih roditelja cuo rijec molim te, ako bi otac htio casu vode bilo bi donesi mi casu vode, ako bi htio nesto drugo bilo bi donesi mi to i to, ako mami nesto zafali obratila bi se rijecima idi u prodavnicu i kupi to i to i vjerujem da je u vecini kuca tako i kod nas je to sasvim normalna stvar. Ovdje, bar ove ljude koje ja znam a koji imaju djecu nikad neces cuti da od djeteta nesto trazi a da prije toga nije rekao molim te i da se na kraju nije zahvalio.
Sve ovo napisah jer ja ne smatram da je jedina velika razlika izmedju zapada i BiH samo u birokratiji, razlika je u svemu, razlika je u sitnicama, kada se 2 austrijanca slucajno sudare ili malo zakace rukama ili stane jedan drugom na nogu, nije bitno ko je koga zakacio, u istoj sekundi se jedan drugom izvinjavaju, uz osmjeh naravno, a kad se zakacis s nekim nasim, pa cak i ako je on lupio u tebe tako da si na trenutak pomislio da ce ti ruka otpasti taj neko ce ili produziti dalje kao da nista nije bilo ili u najboljem slucaju ce ti se namrgodjenom facom obratiti rijecima gledaj kud hodas.
Ovo ovdje se sve naravno odnosi na onu nasu specijalnu sortu ljudi, a imamo i mi fine, kulturne omladine i ljudi, kulturnije i pametnije od svakog austrijanca, ali problem lezi u tome da je veca vecina ona specijalna sorta, oni ne otesani a veliki broj takvih se nekako docepao i dosao na zapad i zbog takvih svi mi cesto spadamo u isti kos zvani "Scheiß Jugo"
Zato se i jesi zajebo pa se vratioiamia wrote:Hajde mi objasni koliko dugo i kako provodis vrijeme sa Austrijancima??
Ja kad sam bio u zap evropi , 5 i po godina sam proveo samo sa njima. Nisam progovorio jedanput bosanski u to vrijeme. I njih ima svakakve vrste kao i nas. Od tih kulturnih (najveći auslander haters) do seljaka i agresivnih neandertalaca koji se tuku i razbijaju flase kad se napiju.
Meni se iskreno čini da ti nisi upoznao te austrijance veoma dobro.
Znam. I onda se zajeboiamia wrote:ehh... ja produzio za ameriku poslije iskustva u zapadnoj evropi
Ka prvo ovo nije tema o mom zivotu u austriji nego o uopsteno zivotu u austriji i ja sam napisao samo svoje vidjenje, a izgleda da ga ja nisam napisao ova tema bi vec davno bila zaboravljena jer ostali kako vidim i nemaju bas nekog interesa za nju, uglavnom pitanje tipa kako provodim vrijeme s njima je besmisleno, pa jebote nisu vanzemaljci da s njima vrijeme moram provoditi na neki specijalni nacin za razliku recimo od nasih ljudi. S njima provodim isto vrijeme kao sto i ti provodis sa svojim prijateljima.iamia wrote:Hajde mi objasni koliko dugo i kako provodis vrijeme sa Austrijancima??
Ja kad sam bio u zap evropi , 5 i po godina sam proveo samo sa njima. Nisam progovorio jedanput bosanski u to vrijeme.
I njih ima svakakve vrste kao i nas. Od tih kulturnih (najveći auslander haters) do seljaka i agresivnih neandertalaca koji se tuku i razbijaju flase kad se napiju.
Meni se iskreno čini da ti nisi upoznao te austrijance veoma dobro.
Pa bujrum dodjipirmin wrote:Bratee, u kojoj Austriji ti zivis, hocu i ja tamo?!![]()
Pa i ja hocu.pirmin wrote:Op3r4t0r wrote:Bratee, u kojoj Austriji ti zivis, hocu i ja tamo?!![]()
Mislim da je red da konacno prestanes sa pljuvanjem citavog svijeta. Tebi ne valja Austrija ,ne valja Njemacka ,Svicarska ,pa ni Amerika. Nemoj molim te samo reci da ti je u Bosni prelijepo .Ako jeste ,onda fala Bogu da si konacno nasao svoj mir.A smijem se kladit u glavu da si Americku putovnicu zamotao u 10 najlona da ne bi nedajboze odakle vlage navukla.Licemjerstvo je cudna osobina. Ti si tek stigo u Bosnu i stigo si na gotovo kako ja mogu zakljuciti i ostavio si sebi siroko otvorena vrata za povratak.Zato pusti ljude nek zive gdje hoce i nek se snalaze kako znaju i umiju.iamia wrote:pa svako zivi tamo gdje mu je bolje.
ali ja bih volio da vidim malo vise raznolikosti u tvojoj prici.
kao eto mi smo vecina levati u BiH. agresivni. pljujemo na druge, nismo kulturni, ne kazemo 'danke' u svakoj rijeci.
ali austrijanci !? .. eee. austrijanci su kulturni, lijepi, mirni.. i danke im je svaka druga rijec.
hmm..
to neko moze govoriti samo o drugim ljudima ako imas minimum kontakta sa njima.
dva brata blizanca nisu isti. a da kazem kako je vecina jednog naroda koji je 500 godina imao carevinu po citavoj evropi ;. carevinu baziranu na krvi, bojnom polju, zlocinu...govoriti kako su kulturni, mirni, lijepi!??
pa jedan hitler je bio austrijanac.
nisu njega bosanci odgajali..
bosan wrote:Mislim da je red da konacno prestanes sa pljuvanjem citavog svijeta. Tebi ne valja Austrija ,ne valja Njemacka ,Svicarska ,pa ni Amerika. Nemoj molim te samo reci da ti je u Bosni prelijepo .Ako jeste ,onda fala Bogu da si konacno nasao svoj mir.A smijem se kladit u glavu da si Americku putovnicu zamotao u 10 najlona da ne bi nedajboze odakle vlage navukla.Licemjerstvo je cudna osobina. Ti si tek stigo u Bosnu i stigo si na gotovo kako ja mogu zakljuciti i ostavio si sebi siroko otvorena vrata za povratak.Zato pusti ljude nek zive gdje hoce i nek se snalaze kako znaju i umiju.iamia wrote:pa svako zivi tamo gdje mu je bolje.
kao eto mi smo vecina levati u BiH. agresivni. pljujemo na druge, nismo kulturni, ne kazemo 'danke' u svakoj rijeci.
ali austrijanci !? .. eee. austrijanci su kulturni, lijepi, mirni.. i danke im je svaka druga rijec.
hmm..
dva brata blizanca nisu isti. a da kazem kako je vecina jednog naroda koji je 500 godina imao carevinu po citavoj evropi ;. carevinu baziranu na krvi, bojnom polju, zlocinu...govoriti kako su kulturni, mirni, lijepi!??
Apsolutno si u krivu.bosan wrote:Mislim da je red da konacno prestanes sa pljuvanjem citavog svijeta. Tebi ne valja Austrija ,ne valja Njemacka ,Svicarska ,pa ni Amerika. Nemoj molim te samo reci da ti je u Bosni prelijepo .Ako jeste ,onda fala Bogu da si konacno nasao svoj mir.A smijem se kladit u glavu da si Americku putovnicu zamotao u 10 najlona da ne bi nedajboze odakle vlage navukla.Licemjerstvo je cudna osobina. Ti si tek stigo u Bosnu i stigo si na gotovo kako ja mogu zakljuciti i ostavio si sebi siroko otvorena vrata za povratak.Zato pusti ljude nek zive gdje hoce i nek se snalaze kako znaju i umiju.iamia wrote:pa svako zivi tamo gdje mu je bolje.
hmm..