Rad na brodu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
burek_in_space

#26 Re: Rad na brodu

Post by burek_in_space »

Ne znam za Sarajevo, ali znam da su jako chesti intervjui za poslove na kruzeru na potezu Kotor - Split, u svim malo vecim gradovima primorja.
Na jednom od takvih intervjua, i moj rocko ( ljubi ga majka, travar samo takav :mrgreen: ) je nashao sebi posao, i sada se nalazi trenutno na Karibima ( u kontaktu smo relativno chesto ). Radi na turistichkom brodu, jer mu je mrsko josh da se pegla sa brodskim mashinama na teretnjacima, gdje je plata mnogo bolja.
Obzirom da mu je ovo prva plovidba, ne ochekuje neku extra lovu, jer ce platiti proviziju agenciji koja ga je ubacila, plus dugovi koje je imao prije same plovidbe. Za sada ochekuje samo da obidje svijeta, mozhda shta :dance: i eventualno da prezhivi do naredne plovidb, koju ima vec zakazanu za septembar. E da, prva tura mu traje 6 mjeseci, i sudeci po slikama koje shalje, prezadovoljan je uslovima.
Melami

#27 Re: Rad na brodu

Post by Melami »

burek_in_space wrote:Ne znam za Sarajevo, ali znam da su jako chesti intervjui za poslove na kruzeru na potezu Kotor - Split, u svim malo vecim gradovima primorja.
Na jednom od takvih intervjua, i moj rocko ( ljubi ga majka, travar samo takav :mrgreen: ) je nashao sebi posao, i sada se nalazi trenutno na Karibima ( u kontaktu smo relativno chesto ). Radi na turistichkom brodu, jer mu je mrsko josh da se pegla sa brodskim mashinama na teretnjacima, gdje je plata mnogo bolja.
Obzirom da mu je ovo prva plovidba, ne ochekuje neku extra lovu, jer ce platiti proviziju agenciji koja ga je ubacila, plus dugovi koje je imao prije same plovidbe. Za sada ochekuje samo da obidje svijeta, mozhda shta :dance: i eventualno da prezhivi do naredne plovidb, koju ima vec zakazanu za septembar. E da, prva tura mu traje 6 mjeseci, i sudeci po slikama koje shalje, prezadovoljan je uslovima.
A jel sigurno da te agencije ne nadju jedan il dva angazmana, da bi uzeli sebi proviziju i nakon toga ko te j?
Hoce li neko reci o kojim se parama radi.
6 mjeseci 6k ojra il sta?
burek_in_space

#28 Re: Rad na brodu

Post by burek_in_space »

Melami wrote: A jel sigurno da te agencije ne nadju jedan il dva angazmana, da bi uzeli sebi proviziju i nakon toga ko te j?
Plata mu je u dolarima - oko 1.500,00 mjesechno, plus bakshish.
Provizija - ne znam tachno kolika je, a znacu tek u junu, kada se vrati.
AlienBiH

#29 Re: Rad na brodu

Post by AlienBiH »

i ja sam cuo svakakve price... al kad covjek skonta... bolje i to nego samo kafe ispijat po gradu... kukat kako nam je drzava u qurcu...

ha jbga... u ovom slucaju... jbo vrapca, idem ja po goluba :D
Melami

#30 Re: Rad na brodu

Post by Melami »

burek_in_space wrote:
Melami wrote: A jel sigurno da te agencije ne nadju jedan il dva angazmana, da bi uzeli sebi proviziju i nakon toga ko te j?
Plata mu je u dolarima - oko 1.500,00 mjesechno, plus bakshish.
Provizija - ne znam tachno kolika je, a znacu tek u junu, kada se vrati.
au jbt pa ja sam pogodio onda sa platom a nikad ni cuo oko toga nista nisam :D dobar sam.
Nije lose s obzirom kakvo je stanje u BiH, ko god moze neka radi nekoliko godina, malo se obezbjedi i onda krene u nove pohode. Tu je dobar baksis i siguran sam da ce tu dosta jos nabrati.
u USA je standardno da se daje baksis po restoranima, oko 20%, to ti cak na racunu napisu :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#31 Re: Rad na brodu

Post by Truba »

ja samo znam kad sam imao 28 godina aplicirao sam za fotografa na brodu
a zvali su me iz ostalih departmenta da pređem ( valjda kad su vidjeli da imam osnovno poznavanje nekih egzotičnih jezika) ali tad nisam htio ići

a kad sam s 29 aplicirao na neku od pozicija šta god dobijem rekli su da ne preporučuju zbog godina :lol:

mada nije svejedno biti na brodu kad sam išao iz splita ka ankoni kad se krene ljuljati :D nije za svakoga
cvrčak_na_hedonizmu

#32 Re: Rad na brodu

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Što se tiče rada na kruzeru, informacije koje imam govore slijedeće. Bolje zarađuju oni koji rade sa ljudima. Oni koji nisu na očima su lošije plaćeni. To je neka generalna priča.

Znam dva lika koji su radili na brodovima, ne vraća im se tamo :D Jedan priča da su filipinci najveći bijednici koji hodaju planetom, da ima šmekera kao u priči ( među osobljem ), da se puno radi, a ono što zaradiš potrošiš prvom prilikom, čim ugrabiš priliku :D u nekoj luci na sve i svašta. Ovaj drugi je odradio turu i sad kaže da mu je ženidba važnija :-D

Uglavnom, ko je mlad, isplati mu se, čisto malo svijeta da vidi, potroši pare, malo se izdivlja i ta priča. Što se tiče neke ober zarade, nisam baš siguran. Masa radnika dolazi iz zemalja trećeg svijeta, cijene rada su otišle kvragu :mrgreen:
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#33 Re: Rad na brodu

Post by I am Happy »

hodža wrote:ja poznajem curu koja je magistrirala i već 2 godine radi na kruzeru, i uopšte se ne žali...sobarica je, ima dosta posla, ali izađe oko 7 000 $ mjesečno sa napojnicama...
Jest' al' ti ne znas sta ona radi u slobodno vrijeme :D :D

Znam troje ljudi koji evo vec treci put idu :)
Sto se tice posla niko mi nije rekao da je lagano, a posebno ona prva tura ( po pet mjeseci ne napustis brod, jer si novi pa te svi handre ). ZNACI MORAS BAS BITI SPREMAN NA SVE!!
Ima dosta balkanca i svi se pomazu sto je i normalno ( u prevodu neces biti sam ).
Znaci sve super sve udure ali niko od njih nema nista ustedjeno.... mladi pa trose i "provode" se :-D
Naravno na FB su slike iz raznih nocnih klubova, sa plaza blablabla ali prvi put kada su isli nije nikako bilo slika :D treba imati na umu da niko ne stavlja slike kada radi ;-)

Anyway.... ja sam htio ici jer sam u slicnoj situaciji kao i ti ali treba dobro razmisliti:
-treba posuditi 2000-3000 maraka
-moras biti spreman na sve i sto je najvaznije.... NEMA POVRATKA 8 mjeseci !!! Ili ces se vratiti sa dugovima pa si tek onda najebo

S obzirom da trenutno lezis i nista ne radis.... ako nisi fizicki spreman ja ti ne bi preporucio :)
Nisrin

#34 Re: Rad na brodu

Post by Nisrin »

Ja sam bila zagrijana za to, a onda su me neki prijatelji iz USA odgovorili od toga, nakon sto su rekli da je OPASNO da ja kao zensko idem sama...posto se svasta desava, a naravno to se sve zataska pa i ne dodje do medija naprimjer!
Desavaju se svakodnevna silovanja, posebno su agresivni azijski radnici prema zenama u tom pogledu, desavaju se i ubistva, a desava se da neko jednostavno padne sa palube i vise ga ne nadju, eto tako su oni poznati sa nekim slucajevima!

Imam prijateljicu koja je otisla sa muzem, radili su na Conquest kruzeru koji ide iz Majamija prema Karibima, Mexicu, Hondurasu itd i mogu reci da su radili i po 13h, danima nisu vidjeli kopna, ali kad dodju u luku dobiju i oni free da razgledaju, izadju sa broda, slikaju se, jedu, ali mnogi zbog umora to vrijeme iskoriste na SPAVANJE :D

Ono sto je meni najprivlacnije od svega jeste sto dobijes priliku da budes i ta 2-3h recimo na Djevicanskim ostrvima, Bahamima, Cozumelu, Bermudima, Majamiju itd. i sudeci po njihovim slikama i nije toliko lose, psoebno kad se covjek uhoda! Imaju predivnih slika sa plaza koje mi mozemo vidjeti samo na razglednici, obidju tu i tamo ta turisticka sredista, i tako potrose zaradjeno, ali ovi su kao KONOBARI uspjeli sakupiti novac i za stan u Sraajevu!

Kazu da se dosta para potrosi na aparate, kladjenja, ali i na alkohol. cesto sva posada ima party-e i zajednicka okupljanja, a naravno tu su paprene cijene!

Jos jedan kolega je bio na tim kruzerima po Americii odradio je nekoliko ugovora, ono sto je bitno istaci je da se ne zaradjuju sad ogromne pare kako mi odmah mislimo, prosjek je nekih 1200-1500$ sto nije ni 2000 KM, ali uzmite u obzir da radite nekad i po 15h...ugovori su na 6 mjeseci i onda je odmor kuci 3 mjeseca, pa vas ponovu zovu, naravno ako se pokazete!

Jedan kolega je isao na kruzer koji je plovio oko Aljaske i kaze da vise nikad ne bi ponovio to iskustvo, da je uzasno hladno i odvratan je osjecaj biti na moru gdje kruzer "ne miruje" ni 2h zbog valova ...dok je jedan od kolega bio na evropskom kruzeru, pa je isao preko Italije, Spanije, cak do Sj, mora, Norveske itd i dosta je novaca ustedio, ali je dosta i potrosio na tehniku, poklone, alkohol, provode itd itd

Ko voli nek izvoli, najsigurnija je neka zagrebacka agencija koja je poslala stotine radnika! Ja prvi put cujem za proviziju agenciji, znam samo za onu proviziju koju placate odmah, i znaci ta provizija za agenciju+ pasos+ ljekarsko+ sve te potvrde i karta do Majamija recimo izadje vas oko 2500 KM ukupno :D

P.S. Nije mi jasno kako djevojka kao SOBARICA zaraduje 7000$, pa toliko nemaju ni generalni menadzeri hahaha Mozda zaradjuje 700-800$ sto je prosjek za tu poziciju, za konobare je takodjer prosjek (otkad je recesija), 800-1000$, sefove sala 1200-1400$ itd :D
Melami

#35 Re: Rad na brodu

Post by Melami »

Bas da je 7k dolara za sobaricu i ne znam bas, al opet zavisi koja vrsta sobarice.
200 po noci, 30 noci, izadje nekih 6k. Ustvari mozda si u pravu.
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#36 Re: Rad na brodu

Post by I am Happy »

Nisrin wrote: Imam prijateljicu koja je otisla sa muzem, radili su na Conquest kruzeru koji ide iz Majamija prema Karibima, Mexicu, Hondurasu itd i mogu reci da su radili i po 13h, danima nisu vidjeli kopna, ali kad dodju u luku dobiju i oni free da razgledaju, izadju sa broda, slikaju se, jedu, ali mnogi zbog umora to vrijeme iskoriste na SPAVANJE :D

Ono sto je meni najprivlacnije od svega jeste sto dobijes priliku da budes i ta 2-3h recimo na Djevicanskim ostrvima, Bahamima, Cozumelu, Bermudima, Majamiju itd. i sudeci po njihovim slikama i nije toliko lose, psoebno kad se covjek uhoda! Imaju predivnih slika sa plaza koje mi mozemo vidjeti samo na razglednici, obidju tu i tamo ta turisticka sredista, i tako potrose zaradjeno, ali ovi su kao KONOBARI uspjeli sakupiti novac i za stan u Sraajevu!
Za spavanje sam isto cuo :-D
A taj drugi dio mi je smijesan... sta je zanimljivo u tome sto ces 2h provesti na nekoj plazi... kada te za 2h opet ceka rintanje :lol:
Doduse ovim FB ovisnicma je to ispunjenje snova :)
pohakontas

#37 Re: Rad na brodu

Post by pohakontas »

Nimalo lagan posao pogotovu za familijaqrne ljude.Ako si spreman za usamljenost ako ti gledanje televizije i igranje na ps predstavljaju zadovoljstvo idealan posao.Ako ti se cesto spava i tad je super uspavljuje samo tako.Ako imas slab zeludac ili si strasljiv ne prilazi ni blizo nije za tebe.Za romanticare ili nekog ko voli pisati ,gledati zalazak i izlazak sunca kao stvoren haha sad ce neki reci ovaj indijanac se rodio na vodi :-)
Melami

#38 Re: Rad na brodu

Post by Melami »

To kad idu muz i zena to moze i biti dobro, svasta se vidi, uziva, i na kraju ustedi za buducnost.
Pretpostavljam da zena ne radi kao sobarica u tom slucaju vec kao konobarica :D
Nisrin

#39 Re: Rad na brodu

Post by Nisrin »

Melami wrote:To kad idu muz i zena to moze i biti dobro, svasta se vidi, uziva, i na kraju ustedi za buducnost.

Kao konobarica, mislim da je sad i napredovala :D

A cuj sta je zanimljivo? Pa meni bi bilo zadovoljstvo otici na Bahame ili Jamajku pa biti 3h NA NJIHOVIM PLAZAMA, uzivati i karipskom moru, slikati se- ne zbog FBa nego zbog mene, probati njihovu hranu, a onda nakon nekoliko dana cu doci isto tako u Honduras, pa u Cozumel itd.
I ovako, radis ko crnac cijelu godimu, jedva ustedis za mora, odes u HRV ili CG, budes 7 dana, gledas gdje ces koji dinar potrositi i onda se ponovo vracas da radis na poslu :D
Melami

#40 Re: Rad na brodu

Post by Melami »

Nisrin wrote:
Melami wrote:To kad idu muz i zena to moze i biti dobro, svasta se vidi, uziva, i na kraju ustedi za buducnost.

Kao konobarica, mislim da je sad i napredovala :D

A cuj sta je zanimljivo? Pa meni bi bilo zadovoljstvo otici na Bahame ili Jamajku pa biti 3h NA NJIHOVIM PLAZAMA, uzivati i karipskom moru, slikati se- ne zbog FBa nego zbog mene, probati njihovu hranu, a onda nakon nekoliko dana cu doci isto tako u Honduras, pa u Cozumel itd.
I ovako, radis ko crnac cijelu godimu, jedva ustedis za mora, odes u HRV ili CG, budes 7 dana, gledas gdje ces koji dinar potrositi i onda se ponovo vracas da radis na poslu :D
JA se slazem da je to OK za ljude koji nisu vezani za porodicu i tako. Bas lijepo, vise ti dodje kao zadovoljstvo nego kao posao.
Jos ono, mlad, upoznas neku MILFacu i tako to :D
Il obratno, mlada, uzponas nekog milionera, usrecis se, i dodjes u Bosnu za maseratijem da se vidis sa prijateljima.
Mustang1

#41 Re: Rad na brodu

Post by Mustang1 »

veze s vezom wrote:hocu i ja :D
Ne moze ti se poslati poruka imas zabranu odblokiraj to :D

Nasao sam neke podatke pa cu danas poslati mail neki da vidimo sta i kako :D
GandalfSivi

#42 Re: Rad na brodu

Post by GandalfSivi »

Sve zavisi od posla koji se dobije. Ja otisao jedno ljeto (tamo 2006) zajebancije radi, dobio nakvu uber glupu poziciju (youth security, lafo pazio da djeca ne prave probleme), ali je fazon bio sto sam bio staff, ne crew, sto hoce da kaze da sam imao puno bolje privilegije. Anyhow, dobra zajebancija bila, navece kao patrolirali brodom (lazem, sjedili u oficirskom klubu, cugali, ali imali motorole ako nas ko prozove da djeca prave probleme), svako jutro bili u novoj luci, imali placene ekskurzije gdje smo htjeli (u sustini smo kao pratnja putnicima, gdje nam je zadatak bio izvesti ih sa broda i dovesti do autobusa, cca 8 min posla). Lova i nije bila nesta, milja i po dolara mjesecno, ali za dva i po mjeseca sam obisao kompletnu Evropu, sve i jednu drzavu sto dotice more, upoznao dosta pravo cool ljudi, dosta dobrih derneka bilo (muzicari kada zavrse sa nastupom, uvijek su dolazili na jam sessions u ovaj bar), prosirio malo vidike (dovoljno da ne zovem azijate ili filipince bijednicima)...
cvrčak_na_hedonizmu

#43 Re: Rad na brodu

GandalfSivi wrote:Sve zavisi od posla koji se dobije. Ja otisao jedno ljeto (tamo 2006) zajebancije radi, dobio nakvu uber glupu poziciju (youth security, lafo pazio da djeca ne prave probleme), ali je fazon bio sto sam bio staff, ne crew, sto hoce da kaze da sam imao puno bolje privilegije. Anyhow, dobra zajebancija bila, navece kao patrolirali brodom (lazem, sjedili u oficirskom klubu, cugali, ali imali motorole ako nas ko prozove da djeca prave probleme), svako jutro bili u novoj luci, imali placene ekskurzije gdje smo htjeli (u sustini smo kao pratnja putnicima, gdje nam je zadatak bio izvesti ih sa broda i dovesti do autobusa, cca 8 min posla). Lova i nije bila nesta, milja i po dolara mjesecno, ali za dva i po mjeseca sam obisao kompletnu Evropu, sve i jednu drzavu sto dotice more, upoznao dosta pravo cool ljudi, dosta dobrih derneka bilo (muzicari kada zavrse sa nastupom, uvijek su dolazili na jam sessions u ovaj bar), prosirio malo vidike (dovoljno da ne zovem azijate ili filipince bijednicima)...
Zavisi od situacije, da si ti čamio u potpalublju sa njima, da su te prijavili bezveze možda bi i ti pričao isto. Možda i ne bi. Samo sam prenio šta mi je rečeno. Momak nije rasista, to znam.

Znam momka koji je također radio kao youth security sa (pre)jakom štelom. Čim ti odeš zajebancije radi, a dobiješ "dobar" posao znači da si neki buržuj ili da ti je vlasnik/suvlasnik/direktor kruzera neki rod ili slično, ta neka priča :D Imam osjećaj da ste neki rod, prezime mu počinje sa Đ :skoljka:

Ovu priču nisam uzeo u obzir, jer je štela bila u pitanju pa nije realan primjer :D
GandalfSivi

#44 Re: Rad na brodu

Post by GandalfSivi »

Kao da se znamo...
cvrčak_na_hedonizmu

#45 Re: Rad na brodu

GandalfSivi wrote:Kao da se znamo...
Ne znamo se sigurno, navijaš za pogrešan klub :oops: Ako imaš brata/rođaka koji navija za Želju, nega znam.
GandalfSivi

#46 Re: Rad na brodu

Post by GandalfSivi »

cvrčak_na_hedonizmu wrote:
GandalfSivi wrote:Kao da se znamo...
Ne znamo se sigurno, navijaš za pogrešan klub :oops: Ako imaš brata/rođaka koji navija za Želju, nega znam.
Buraz je izrod koji pronjeni religiju :( , ali da ne spamujemo temu...
pohakontas

#47 Re: Rad na brodu

Post by pohakontas »

a sta ono bi tema :-)
34sf4drgu67d25

#48 Re: Rad na brodu

Post by 34sf4drgu67d25 »

PA gdje se radnici ukrcavaju... Jel' se desi kad da je kruzer u ovim nasim vodama, pa da neplacamo kartu do majamija....
burek_in_space

#49 Re: Rad na brodu

Post by burek_in_space »

34sf4drgu67d25 wrote:PA gdje se radnici ukrcavaju... Jel' se desi kad da je kruzer u ovim nasim vodama, pa da neplacamo kartu do majamija....
Bi li ti? :D

Putujesh, o svom troshku, do destinacije koju ti navede poslodavac u pismu u kojem te obavjeshtava da si primljen za posao.
BAN___KAI

#50 Re: Rad na brodu

Post by BAN___KAI »

Odmah bih se prijavio na ovaj posao samo je problem kako naci npr 3000KM kada sam nezaposlen a roditelji para nemaju.

Cuo sam da treba za polazak 3000 maraka i negdje sam procitao da ima drugi nacin, tj da Agencija sve troskove placa pa onda se odbija od plate, ili sam ja to pogresno razumio.

Jedan drug iz srednje tamo radi kao beverage assistant i lik je bio bas svugdje u svijetu i cak ima sliku na onom New York Time Square ako je to to.

Evo sada kucim sjedim 24 sata i bas nista drugo neradim i zelim da pobjegnem iz ove drzave ali se samo bojim ako eto se zaposlim i roditelji uzmu kredit a ja se zajebem pa fulim Luku ili grad pa zakasnim na kruzer :(
Post Reply