Ja sam bila zagrijana za to, a onda su me neki prijatelji iz USA odgovorili od toga, nakon sto su rekli da je OPASNO da ja kao zensko idem sama...posto se svasta desava, a naravno to se sve zataska pa i ne dodje do medija naprimjer!
Desavaju se svakodnevna silovanja, posebno su agresivni azijski radnici prema zenama u tom pogledu, desavaju se i ubistva, a desava se da neko jednostavno padne sa palube i vise ga ne nadju, eto tako su oni poznati sa nekim slucajevima!
Imam prijateljicu koja je otisla sa muzem, radili su na Conquest kruzeru koji ide iz Majamija prema Karibima, Mexicu, Hondurasu itd i mogu reci da su radili i po 13h, danima nisu vidjeli kopna, ali kad dodju u luku dobiju i oni free da razgledaju, izadju sa broda, slikaju se, jedu, ali mnogi zbog umora to vrijeme iskoriste na SPAVANJE
Ono sto je meni najprivlacnije od svega jeste sto dobijes priliku da budes i ta 2-3h recimo na Djevicanskim ostrvima, Bahamima, Cozumelu, Bermudima, Majamiju itd. i sudeci po njihovim slikama i nije toliko lose, psoebno kad se covjek uhoda! Imaju predivnih slika sa plaza koje mi mozemo vidjeti samo na razglednici, obidju tu i tamo ta turisticka sredista, i tako potrose zaradjeno, ali ovi su kao KONOBARI uspjeli sakupiti novac i za stan u Sraajevu!
Kazu da se dosta para potrosi na aparate, kladjenja, ali i na alkohol. cesto sva posada ima party-e i zajednicka okupljanja, a naravno tu su paprene cijene!
Jos jedan kolega je bio na tim kruzerima po Americii odradio je nekoliko ugovora, ono sto je bitno istaci je da se ne zaradjuju sad ogromne pare kako mi odmah mislimo, prosjek je nekih 1200-1500$ sto nije ni 2000 KM, ali uzmite u obzir da radite nekad i po 15h...ugovori su na 6 mjeseci i onda je odmor kuci 3 mjeseca, pa vas ponovu zovu, naravno ako se pokazete!
Jedan kolega je isao na kruzer koji je plovio oko Aljaske i kaze da vise nikad ne bi ponovio to iskustvo, da je uzasno hladno i odvratan je osjecaj biti na moru gdje kruzer "ne miruje" ni 2h zbog valova ...dok je jedan od kolega bio na evropskom kruzeru, pa je isao preko Italije, Spanije, cak do Sj, mora, Norveske itd i dosta je novaca ustedio, ali je dosta i potrosio na tehniku, poklone, alkohol, provode itd itd
Ko voli nek izvoli, najsigurnija je neka zagrebacka agencija koja je poslala stotine radnika! Ja prvi put cujem za proviziju agenciji, znam samo za onu proviziju koju placate odmah, i znaci ta provizija za agenciju+ pasos+ ljekarsko+ sve te potvrde i karta do Majamija recimo izadje vas oko 2500 KM ukupno
P.S. Nije mi jasno kako djevojka kao SOBARICA zaraduje 7000$, pa toliko nemaju ni generalni menadzeri hahaha Mozda zaradjuje 700-800$ sto je prosjek za tu poziciju, za konobare je takodjer prosjek (otkad je recesija), 800-1000$, sefove sala 1200-1400$ itd