Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000 km

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
condy

#26 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by condy »

Upitni su ti podaci kod testiranja na pojedinačnim vozilima.

Bitni su generalni podaci o izdržljivoti određenog tipa vozila. Npr, da sme uzme uzorak od 1.000 vozila Audija 4 motora 2.0 tdi, pa da se uporede rezultati i da se traže neki propusti i sl. Te podatke mogu dati ovlašteni serviseri.

Primjeri za koje znam su drugačiji u odnosu na ove koje se navode.
Citroenu C5, ljetos od prijetalje koji je prešao samo cca 40.000km i koji je star tri godine, je otišao kompresor klime koji ga je koštao preko 1.000 KM. Pošto znam ko vozi to auto i da održava i čuva auto to je za mene bilo nevjerovatno.

Na nekim vozilima navode zamjenu diskova ili kočioni čeljusti :-)
Njihova trajnost ovisi najviše od stila vožnje, kao i mnoge druge stvari.

Kod audija navode problem sa mjenjačem. Koji problem ? Pa taj multitronic mjenjač, je poznat kao fenomenalan mjenjač, ako se redovno godišnje servisira i ako se sa njim pravilno rukuje. Nisam čuo da se neko na njega žali...osim da je redovni servis mjenjača poskup :)
Itd.... :)
em11r

#27 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by em11r »

condy wrote:Upitni su ti podaci kod testiranja na pojedinačnim vozilima.

Bitni su generalni podaci o izdržljivoti određenog tipa vozila. Npr, da sme uzme uzorak od 1.000 vozila Audija 4 motora 2.0 tdi, pa da se uporede rezultati i da se traže neki propusti i sl. Te podatke mogu dati ovlašteni serviseri.

Citroenu C5, ljetos od prijetalje koji je prešao samo cca 40.000km i koji je star tri godine, je otišao kompresor klime koji ga je koštao preko 1.000 KM. Pošto znam ko vozi to auto i da održava i čuva auto to je za mene bilo nevjerovatno.

Kod audija navode problem sa mjenjačem. Koji problem ? Pa taj multitronic mjenjač, je poznat kao fenomenalan mjenjač, ako se redovno godišnje servisira i ako se sa njim pravilno rukuje. Nisam čuo da se neko na njega žali...osim da je redovni servis mjenjača poskup :)

ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja ja
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

trebaju uzet u obzir i polozaj zvijezda i mjeseca i lunarnih faza i kashika od one iz visokog kad rade statistiku :)
BISCANIN2

#28 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by BISCANIN2 »

condy wrote:Upitni su ti podaci kod testiranja na pojedinačnim vozilima.

A ko se žali na dizne ,a evidetno da nema 2.0 ili 1.9da ih nije mjenjao, ko se žali na zamajac a imali da ga nije promjenio ,pa turbine i nekakvi messer ventili .
Ja recimo znam za audija sa takvim mjenjačem i koji ima problem ali kolega šuti i ne žali se .Kolega sa posla dva puta mjenja turbinu sa svim ostalim ,na 5 ici koju je kupio iz salona ,koji je prije toga imao 3 gti i 2gti ,čovjek se zarekao da vag koncern u njegovu avliju više neće .
Uzmi primjer ovdje na ovom topicu ,od 4 zadnja 3su vag vozila ,a dječaci napadaju alfu i traže specijalne statističke metode da dokažu kako to nije tako .Ovo je zbilja koju su svabe ublažile i teškom mukom objelodanile i koja i nima teško pada ,španer tehnologija pored svog fantastičnog marketinga ipak ne baca daleko .
em11r

#29 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by em11r »

Pa kaze :)
Image

i molim condya da mi objasni kako se to cuva kompresor klime :)
goran16v

#30 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by goran16v »

lavic wrote:BMW je BMW, ostali se poredajte iza, a za Mazdu su zaboravili pojavu korozije na zadnjim blatobranima koja je kod nje cak u fabrickom opozivu.
Ja nisam mogao vjerovati kad sam na mazdi 323F iz 2002. godine vidio koroziju na zadnjim obrvama k'o da je Opel Kadett. Auto nikad udaren, jedan vlasnik, garaziran od 1. dana i godisnje prelazi ispod 10k km.
johntra

#31 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by johntra »

Meni je isto čudno i za ovog Mondea Tournier, jer i on zna hrđati na štokovima, te mu zadnja vrata na donjoj strani isto znaju nastradati od hrđe...to je tih godina valjda bila odlika grupacije...
ElRe

#32 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by ElRe »

emko1234 wrote:pa ne znam koji je princip ocjenjivanja al je cinjenica da su oba audija imala manje kvarova od alfe.
ovaj a4 sto ima slabije mjesto od alfe je generacijski, bar jednu generaciju iza alfe-
b8 je poderao.
i samo mi ovaj dio nije jasan:Na 20.000 km pojavio se kvar na motoru, morao je biti zamijenjen.
na 20 000 su joj zamjenili motor?
pretuzno, i onda johntra meni objasnjava kako je alfa zapravo dobar auto i kako smo mi papci.
hahahahahahahah
Prijatelju je na manje od 5000 km na novim Q5 zamijenjen DSG mjenjac.
basicm

#33 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by basicm »

ElRe wrote:
Prijatelju je na manje od 5000 km na novim Q5 zamijenjen DSG mjenjac.
Kako se manifestovao taj kvar? Imam jedan VW isprdak sa DSG-om i ne svidja mi se saltanje i zvuk nimalo, iako u servisu uvjeravaju da mu nije nista.
Sa_u_srcu

#34 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by Sa_u_srcu »

Samo je ova Alfa izgleda jako kvalitetno auto.... :-D
johntra

#35 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by johntra »

Kvalitetnija od pulena koje ti voliš... :-D
condy

#36 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by condy »

BISCANIN2 wrote:
A ko se žali na dizne ,a evidetno da nema 2.0 ili 1.9da ih nije mjenjao, ko se žali na zamajac a imali da ga nije promjenio ,pa turbine i nekakvi messer ventili .
Ja recimo znam za audija sa takvim mjenjačem i koji ima problem ali kolega šuti i ne žali se .Kolega sa posla dva puta mjenja turbinu sa svim ostalim ,na 5 ici koju je kupio iz salona ,koji je prije toga imao 3 gti i 2gti ,čovjek se zarekao da vag koncern u njegovu avliju više neće .
Uzmi primjer ovdje na ovom topicu ,od 4 zadnja 3su vag vozila ,a dječaci napadaju alfu i traže specijalne statističke metode da dokažu kako to nije tako .Ovo je zbilja koju su svabe ublažile i teškom mukom objelodanile i koja i nima teško pada ,španer tehnologija pored svog fantastičnog marketinga ipak ne baca daleko .
Njemačka vozila su za mene najkvalitetnija vozila, pored Japanskih :)
Imam izuzetno dobra iskustva sa tim vozilima.

Zašto bi mijenjao dizne kod tdi motora ? Da li si ti imao ikada tdi masinu pa tvdiš da se one uvijek mijenjaju ? Dizne su osjetljive isključivo na naše " bh gorivo " ! Vozim turbo dizelaše 10 godina i nikad nisam dizne mijenjao.

Prešao sam sa dva tdi motora preko 150.000 km bez ikakvih vanrednih ulaganja. Znam ljude koji su prešli mnogo mnogo više. Prema tome, itakako mogu govoriti o tdi mašinama.

Koliko si ti prešao sa tdi mašinom ?

Plivajući zamajac je potrošni dio kod 1.9 tdi motora, koji uspije izdržati do 200.000 km, kao i kvačilo, što je više nego dobro. Turbina kod vw vozila je predobra, i nema nikakvih problema sa njom ako imaš kvalitetno ulje prave gradacije u motoru. Ljudi ovdje voze auta koja na satu imaju 150 kkm a u stvarnosti preko 300kkm, i to auta koja su stalno bila eksploatisana. Servisiraju ih kod kojekakvih majstora, ne ugrađuju originalne dijelove, već neke turske zamjenske, pa kad nešto ode ne valjaju VAG vozila :-)

Oni su i ok, za razliku od većine " znalaca " ovdje koji kritikuju ta vozila a da ta vozila nikad nisu imali :)

O audiju a5 ne bih uopće bilo što polemisao...gluposti :)
Last edited by condy on 23/01/2013 21:49, edited 1 time in total.
emko1234

#37 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by emko1234 »

smijesni ste svi redom.
alfi je promjenjen motor. moze li gore od toga?
dakle ono najvaznije u autu, sto auto cini autom je zamjenjeno. a na 2000 joj je crklo pola elektronike, i vi se fatate price da je ovo il ono.
audi koji je mjesto ispod alfe (a4 b6) je stariji od te alfe 5 godina.
sto se tice ostalih, a4 b8 je osmi dok je skoda oktavia na visokom 4. mjestu. po meni sasvim dovoljno.
i ovo sto je condy napisao itekako ima smisla. pitanje je koliko passata na uzorku od 100 komada ima iste pizdarije ko ovaj, i koliko alfi na 100 komada dodje do situacije da im se mjenja citav motor?
ako uzmemo statuse firmi i brandova, odgovor je jasan.
condy

#38 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by condy »

emko1234 wrote:smijesni ste svi redom.
alfi je promjenjen motor. moze li gore od toga?
dakle ono najvaznije u autu, sto auto cini autom je zamjenjeno. a na 2000 joj je crklo pola elektronike, i vi se fatate price da je ovo il ono.
audi koji je mjesto ispod alfe (a4 b6) je stariji od te alfe 5 godina.
sto se tice ostalih, a4 b8 je osmi dok je skoda oktavia na visokom 4. mjestu. po meni sasvim dovoljno.
i ovo sto je condy napisao itekako ima smisla. pitanje je koliko passata na uzorku od 100 komada ima iste pizdarije ko ovaj, i koliko alfi na 100 komada dodje do situacije da im se mjenja citav motor?
ako uzmemo statuse firmi i brandova, odgovor je jasan
.
:thumbup:

O tome govorim cjelo vrijeme.

Najbolji su pokazatelji na većem uzorku... :)
johntra

#39 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by johntra »

@emko...ti si smiješan...kakve veze ima što je taj Audi B5 stariji pet godina, kad se test radio kad je taj model bio aktuelan, a ne kada je izašla Alfa?
i dalje obojica ne vidite šta piše u testu te Alfe, da se radi o IZOLIRANOM slučaju i da nisu pronašli NIJEDAN model koji je patio od iste stvari...
vjerujem kad bi našao te brojke o učestalosti crkavanja dizni na tom Passatu sa 2.0 TDI motorom, da bi brojke debelo bile na strani Alfe 159 i pouzdanosti 2,4 JTDm motora, jer i ptice na grani znaju da taj konkretni model sa tim motorom ima problema sa diznama, ali jok, vas dvojica bolje znate..
na kraju krajeva, 159 je sa drugim motorom prešla preostalih 84 milje km bez problema, a gle čuda, nije imala problema sa diznama, pumpama za gorivo ili mjenjačem...
šta kad bi ti rekao da hebeni FIAT Bravo bolje kotira na ovom testu od tvog uber Audija? šta li bi tek onda bilo...
condy

#40 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by condy »

johntra wrote:@emko...ti si smiješan...kakve veze ima što je taj Audi B5 stariji pet godina, kad se test radio kad je taj model bio aktuelan, a ne kada je izašla Alfa?
i dalje obojica ne vidite šta piše u testu te Alfe, da se radi o IZOLIRANOM slučaju i da nisu pronašli NIJEDAN model koji je patio od iste stvari...
vjerujem kad bi našao te brojke o učestalosti crkavanja dizni na tom Passatu sa 2.0 TDI motorom, da bi brojke debelo bile na strani Alfe 159 i pouzdanosti 2,4 JTDm motora, jer i ptice na grani znaju da taj konkretni model sa tim motorom ima problema sa diznama, ali jok, vas dvojica bolje znate..
na kraju krajeva, 159 je sa drugim motorom prešla preostalih 84 milje km bez problema, a gle čuda, nije imala problema sa diznama, pumpama za gorivo ili mjenjačem...
šta kad bi ti rekao da hebeni FIAT Bravo bolje kotira na ovom testu od tvog uber Audija? šta li bi tek onda bilo...
Šta bi ti prije uzeo Fiat ili Audi ?
johntra

#41 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by johntra »

je li to retoričko pitanje ili zajebancija? prvo, dvije neuporedive stvari, da si me pitao Alfa ili Audi, pa i nekako da odgovorim, ali ovako...dva različita proizvođača i dvije različite filozofije prodaje...
citroen xm

#42 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by citroen xm »

Kao prvo meni ovi testovi i znače i ne. Bilo koja marka i bilo koji model može da ima feleričan primjerak koji se nađe baš na tom testu, a isto tako može da ima izuzetak koji prođe test bez zamjenjene sijalice.

Međutim jedna stvar upada u oči. Prosto je nevjerovatno koliko vlasnike i ljubitelje njemačkih auta boli što su po pouzdanosti na začelju. Još kada je jedna Alfa bolja od njih, doj im odmah konopac da ne idu sami do prodavnice. Pućiće kao petarde. Ejjjj Alfa koja "propada" je pouzdanija od svetih njemaca.

A niko od tih vlasnika i ljubitelja neće priznati kvarove kojih pogotovo u VW grupaciji na motorima i mjenjačima ima na pretek. Svi ćute popravljaju i uživaju kada zajebu nekog time što ga uvale u isto sranje u kome se sami nalaze pričajući mu o savršenstvu svetih njemaca.
Revolver

#43 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by Revolver »

citroen xm wrote:Kao prvo meni ovi testovi i znače i ne. Bilo koja marka i bilo koji model može da ima feleričan primjerak koji se nađe baš na tom testu, a isto tako može da ima izuzetak koji prođe test bez zamjenjene sijalice.

Međutim jedna stvar upada u oči. Prosto je nevjerovatno koliko vlasnike i ljubitelje njemačkih auta boli što su po pouzdanosti na začelju. Još kada je jedna Alfa bolja od njih, doj im odmah konopac da ne idu sami do prodavnice. Pućiće kao petarde. Ejjjj Alfa koja "propada" je pouzdanija od svetih njemaca.

A niko od tih vlasnika i ljubitelja neće priznati kvarove kojih pogotovo u VW grupaciji na motorima i mjenjačima ima na pretek. Svi ćute popravljaju i uživaju kada zajebu nekog time što ga uvale u isto sranje u kome se sami nalaze pričajući mu o savršenstvu svetih njemaca.
upravo tako. evo meni su na primjer dragi italijanski auti, posebno Alfa. ali znam šta su njeni kvaliteti, a šta nedostatci i uvijek ću priznati da te mane postoje i prihvaćam ih.

dok kod ljubitelja VW grupacije nema uopšte rasprave. oni su najkvalitetniji, najprodavaniji, naj, naj naj....

ako se isti kvar desi na Audiju i na Alfi onda je to kod Audija izuzetak, a kod Alfe je pravilo.

i ne znam zašto uopšte raspravljamo. švabe napravile listu. sve crno na bijelo.
condy

#44 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by condy »

johntra wrote:je li to retoričko pitanje ili zajebancija? prvo, dvije neuporedive stvari, da si me pitao Alfa ili Audi, pa i nekako da odgovorim, ali ovako...dva različita proizvođača i dvije različite filozofije prodaje...
Ti si ih uporedio i ja sam ti postavio pitanje.

Šta bi prije uzeo alfu 159 1.9 jtdm iz 2007.g. ili audija a4 1.9 tdi iz iste godine, a da na satu imaju približno isto ?
citroen xm

#45 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by citroen xm »

Pitaš čovjeka pitanje na koje unaprijed znaš odgovor, a znamo i svi ostali. :-D
A da ja biram, Alfa bez trunke razmišljanja.
condy

#46 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by condy »

Revolver wrote:
citroen xm wrote:Kao prvo meni ovi testovi i znače i ne. Bilo koja marka i bilo koji model može da ima feleričan primjerak koji se nađe baš na tom testu, a isto tako može da ima izuzetak koji prođe test bez zamjenjene sijalice.

upravo tako. evo meni su na primjer dragi italijanski auti, posebno Alfa. ali znam šta su njeni kvaliteti, a šta nedostatci i uvijek ću priznati da te mane postoje i prihvaćam ih.

dok kod ljubitelja VW grupacije nema uopšte rasprave. oni su najkvalitetniji, najprodavaniji, naj, naj naj....

ako se isti kvar desi na Audiju i na Alfi onda je to kod Audija izuzetak, a kod Alfe je pravilo.

i ne znam zašto uopšte raspravljamo. švabe napravile listu. sve crno na bijelo.
Svako svog konja hvali . . .

Za mene je najbolje kad se mijenja vozilo da se promijeni i proizvođač odnosno marka vozila. Zašto ne ?
Tad tek dobiješ drugo vozilo.

Međutim, kad trebaju svoj novac iskeširati tad se opet svi odluče za VW a drugima će pričati po forumu ma dobar je i fancuz i talijan a tek japanac... :D
Last edited by condy on 23/01/2013 22:55, edited 1 time in total.
condy

#47 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by condy »

citroen xm wrote:Pitaš čovjeka pitanje na koje unaprijed znaš odgovor, a znamo i svi ostali. :-D
A da ja biram, Alfa bez trunke razmišljanja.
Znamo šta ti biraš i da ne kažeš :-D
Emir92

#48 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by Emir92 »

condy wrote:
johntra wrote:je li to retoričko pitanje ili zajebancija? prvo, dvije neuporedive stvari, da si me pitao Alfa ili Audi, pa i nekako da odgovorim, ali ovako...dva različita proizvođača i dvije različite filozofije prodaje...

Šta bi prije uzeo alfu 159 1.9 jtdm iz 2007.g. ili audija a4 1.9 tdi iz iste godine, a da na satu imaju približno isto ?
Ja mislim da bi pola foruma uzelo alfu samo radi njene ljepote :D
condy

#49 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by condy »

Emir92 wrote:
condy wrote:

Ja mislim da bi pola foruma uzelo alfu samo radi njene ljepote :D
Italijanska ljepota zna biti kobna :D
citroen xm

#50 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by citroen xm »

A meni je glupa priča, mada je kod nas apsolutno tačna, da svako hvali svoga konja. Meni to užasno smeta jer kog vraga imam hvaliti nekome nešto što ne valja. Moje pare, ja kupio, zajebo se.... Ok idemo dalje, prodaš i kupiš nešto drugo. U čemu je poenta da drugog zajebeš ako si se ti zajebo.

Ja sam par puta zajebo sam sebe i kupio VW ne znam zašto. I sada vozim nešto iz te grupacije. Ali kada se ovoga riješim definitivno nikada više VW. Imao sam primjerke iz skoro svih evropskih marki automobila i definitivno sa svim sam bio zadovoljan više nego VAG-om. Ne mislim samo na kvarove već na sveopštu sliku.
Post Reply