Koju Osnovnu školu odabrati?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#26 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by Entropio »

.
respo

#27 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by respo »

mericak wrote:Ja sam na Alipasinu i imam skolu 100 m od zgrade. S obzirom da smatram da nije ugodno (bez obzira na blizinu skole), da mi dijete pohada skoli gdje sijevaju nozevi, oko koje se puca i sl (jbg.Alipasino :roll: ), ja sam dijete dala u KSC na Stupu. Razmisljala sam i o Nekoj drugoj varijanti, ali svakako bih vozala dijete, pa izabrah kvalitet. Kad smo vec kod toga, ja sam cak i obdaniste odabrala na C.Vili. Nije nista specijalno, drzavno je, ali u mali mirnijem dijelu grada.
Sto se tice KSC-a, disciplina je fenomenalna, ta su sva djeca odmjerena, kulturna, nema psovanja ni gurkanja a kamoli nozeva. Ima prevoz, ima kvalitetan produzeni boravak u kojem se sva zadaca zavrsi, pjesmice nauce - ja ni ne znam za zadacu djeteta! Moje je samo da provjerim je li spremila torbu za sutra :-D . I bitna stavka koju ostale skole u SA nemaju je Engleski jezik od prvog razreda. Po meni je skola dobra, kvalitetna a besplatna.
E mana: Hrvatski jezik! Dijete mi je prvaŠić, ima vrecice i ide u toalet i prosli mjesec nam je Sv. Nikola bio top tema. :-D
sretan bozic muhamede :D
detroit-mercy

#28 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by detroit-mercy »

respo wrote:
mericak wrote:Ja sam na Alipasinu i imam skolu 100 m od zgrade. S obzirom da smatram da nije ugodno (bez obzira na blizinu skole), da mi dijete pohada skoli gdje sijevaju nozevi, oko koje se puca i sl (jbg.Alipasino :roll: ), ja sam dijete dala u KSC na Stupu. Razmisljala sam i o Nekoj drugoj varijanti, ali svakako bih vozala dijete, pa izabrah kvalitet. Kad smo vec kod toga, ja sam cak i obdaniste odabrala na C.Vili. Nije nista specijalno, drzavno je, ali u mali mirnijem dijelu grada.
Sto se tice KSC-a, disciplina je fenomenalna, ta su sva djeca odmjerena, kulturna, nema psovanja ni gurkanja a kamoli nozeva. Ima prevoz, ima kvalitetan produzeni boravak u kojem se sva zadaca zavrsi, pjesmice nauce - ja ni ne znam za zadacu djeteta! Moje je samo da provjerim je li spremila torbu za sutra :-D . I bitna stavka koju ostale skole u SA nemaju je Engleski jezik od prvog razreda. Po meni je skola dobra, kvalitetna a besplatna.
E mana: Hrvatski jezik! Dijete mi je prvaŠić, ima vrecice i ide u toalet i prosli mjesec nam je Sv. Nikola bio top tema. :-D
sretan bozic muhamede :D
Ma jok :mrgreen: Bozic Mubarek Olsun :mrgreen: .
solidsnake

#29 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by solidsnake »

Osnovna ko osnovna jbt .. isao sam u fatimu , ne fali mi nista
T-Rexx

#30 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by T-Rexx »

mikelandjelo wrote:KŠC jedina kvalitetna osnovna skola
Naravno!

Vjerski naziv skole
Isusovo raspece u hodniku.
Katolicki blagdani i sveci
Hrvatski plan i program
Cistokrvni hrvatki jednonacionalni nastavni kadar ukljucujuci i casne sestre

...pa nije niko budala slati djecu u ove bosanske/bosnjacke skole da im djeca izrastu u glupane. :oops:

Jbt koja kriza vlastitog identiteta i koja kolicina samoponizavanja.
I dok tako bosnje salju svoju djecu u skolu da za maternji uce hrvatski jezik, povijest, i zemljopis.. mozete li zamisliti da neka hrvatska porodica svog malog katolika posalju u neku skolu sa Islamskim predznakom!? :shock:

KSC je skola koja otvoreno i nasim parama vrsi segregaciju djece po vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti. KSC je skola ciji je zadatak da svojim nazivom i programom privuce sto vise malih katolika, odvoji ih od bosnjacke djece i drzave BiH, i od njih napravi podobne hrvate. Djeca koja idu U KSC nose hrvatske zastave, navijaju za hrvatske klubove, uce iz hrvatskih knjiga, obiljezavaju samo katolicke blagdane i svece, predaju im iskljucivo hrvati, i mentalno nemaju nikakve veze sa drzavom u kojoj su igrom slucaja rodjeni i zive. ...I bosnje potrce da upisu svoje dijete u tu skolu, a da je kojim slucajem ta skola sa islamskim predznakom, sigurno tu djecu ne bi upisali.
kokuz_sa

#31 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by kokuz_sa »

bebeSa wrote:Ista dilema...
Prije su skole bile u 5 dkg, a sad bas i nije tako. Ipak iz KSC-a i iz OS na Marin dvoru izlaze sa malo vise znanja, nego iz ostalih OS u gradu. Mada, svaka skola ima svoje dobre ucenike koji blistaju kad zavrse, ali to je vecim dijelom do djeteta a malim dijelom do skole!
prvensveno je to do roditelja
ako djetetu stvore radnu naviku da uci i da se trudi ono ce biti najbolje u bilo kojoj skoli..
a sada roditeljima je najvaznije da dijete puste na ulicu ili da ima produzen boravak u skoli da bi mogli rahat biti kod kuce na FB-u da im mali/mala ne smetaju
T-Rexx

#32 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by T-Rexx »

kokuz_sa wrote: prvensveno je to do roditelja
ako djetetu stvore radnu naviku da uci i da se trudi ono ce biti najbolje u bilo kojoj skoli..
a sada roditeljima je najvaznije da dijete puste na ulicu ili da ima produzen boravak u skoli da bi mogli rahat biti kod kuce na FB-u da im mali/mala ne smetaju
:thumbup:

Nijedna skola nece dijetu uliti znanje ako dijete nema roditelje koji rade sa njim.
Ali upisati dijete u KSC je stvar prestiza a ja bih rekao preseravanja. Posebno kada je rijec o bosnjacima koji moralno kapituliraju pa posalju svoje dijete u katolicku skolu jer misle da ce im dijete biti ljepse i pametnije. A siguran sam da takvi roditelji ne bi upisali dijete u neku islamsku skolu cak i kada bi bila daleko najkvalitetnija. Bitno je reci da ti dijete ide u katolicku skolu i odma si europejac. Fuj
Last edited by T-Rexx on 24/01/2013 19:41, edited 1 time in total.
cyprus

#33 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by cyprus »

solidsnake wrote:Osnovna ko osnovna jbt .. isao sam u fatimu , ne fali mi nista
:thumbup:
kokuz_sa

#34 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by kokuz_sa »

+1
julisiz es grant

#35 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by julisiz es grant »

kokuz_sa wrote:
+1
Ma naravno :thumbup: Znam osobu koja je djecu upisala u nakvu FRANCUSKU osnovnu školu :shock: u Sarajevu. Jes' da ne znaju šta će od para, ali ipak mislim da je to preseravanje, fensi-šmensi, ovo, ono...
bumboo

#36 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by bumboo »

Mene ova dilema čeka ove godine, a zainteresirana sam da upišem dijete u KŠC na Stupu. Nisam znala da imaju i prijevoz?! Je li voze djecu od kuće do škole i obratno ili...? Koliko košta ta usluga? Koliko naplaćuju produženi boravak? Gledam na njihovoj web stranici, ali nema ništa. Hvala unaprijed na info, pozz.
T-Rexx

#37 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by T-Rexx »

bumboo wrote:
Mene ova dilema čeka ove godine, a zainteresirana sam da upišem dijete u KŠC na Stupu. Nisam znala da imaju i prijevoz?! Je li voze djecu od kuće do škole i obratno ili...? Koliko košta ta usluga? Koliko naplaćuju produženi boravak? Gledam na njihovoj web stranici, ali nema ništa. Hvala unaprijed na info, pozz.
I ne smeta ti sto ce ti se dijete skolovati u hrvatskom/katolickom ozracju??
Sta mislis bi li neki hrvat upisao svije dijete u neku skolu sa Islamskim predznakom??

Razumijem zasto hrvati upisuju svoju djecu u KSC, jer zele da im se djeca skoluju u vecinski hrvatkom okruzenju i da se skoluju u katolicnom izracju sa Isusovim raspecem u hodniku skole. Ali kada vidim da bosnjaci salju svoju djecu tamo to je nista drugo do ko fol prestiz a u stvari je preseravanje. Bitno je dati do znanja da ne maris za svoje i da vise volis tudje. Jer samo tako mozes biti kulturan i istinski europejac.
T-Rexx

#38 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by T-Rexx »

mericak wrote: Sto se tice KSC-a, disciplina je fenomenalna, ta su sva djeca odmjerena, kulturna, nema psovanja ni gurkanja a kamoli nozeva.

E mana: Hrvatski jezik! Dijete mi je prvaŠić, ima vrecice i ide u toalet i prosli mjesec nam je Sv. Nikola bio top tema.
Pa naravno da su djeca koja idu tamo fina, kulturna, disciplinovama... pa ne radi se dzaba o katolickoj skoli. Da je rijec o nekoj islamskoj to bi garan bila neka seljacka za seljacku djecu. :oops:

I kako si odbranila svoje dijete od tog hrvatkog/katolickog ozracja/uticaja? Ako si ga uopste pokusala odbraniti.
FreakyStyley

#39 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by FreakyStyley »

Kakvo preseravanje. Elitizam i segregacija od seste godine. Zanima me samo, kako ovi roditelji ocekuju da ce im djeca profunkcionisati u ovakvom drustvu odrastajuci pod staklenim zvonom ? Elitne jaslice, elitni vrtic, pa elitna osnovna, pa elitna srednja, pa elitni fakultet, pa elitni pos'o. :thumbup:
bebeSa

#40 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by bebeSa »

E neki me stvarno vuku za jezik, da im se svasta nagovorim, ali moje "sve elitno" mi ne dozvoljava da im priustim to zadovoljstvo!
LP
bebeSa

#41 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by bebeSa »

kokuz_sa wrote:
Prije su skole bile u 5 dkg, a sad bas i nije tako. Ipak iz KSC-a i iz OS na Marin dvoru izlaze sa malo vise znanja, nego iz ostalih OS u gradu. Mada, svaka skola ima svoje dobre ucenike koji blistaju kad zavrse, ali to je vecim dijelom do djeteta a malim dijelom do skole!
Sigurno je i moja mama bila na FB dok sam ja ostajala u produzenom!

Ne mogu vjerovati sta ljudi sebi dozvole!

LP
julisiz es grant

#42 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by julisiz es grant »

U komunističkim školama postojao produženi boravak? Zajebavaš nas? :lol:
kokuz_sa

#43 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by kokuz_sa »

bebeSa wrote:
kokuz_sa wrote:
Sigurno je i moja mama bila na FB dok sam ja ostajala u produzenom!

Ne mogu vjerovati sta ljudi sebi dozvole!

LP
ne znam stvarno sta je tvoja mama radila..
al ne vjerujem da te slala u elitne skole ili sta vec..

al opcenito sam mislio na to u sadasnjem vremenu
djecu puno vise odgaja ulica..i da roditeljima je mrsko kad im dijete skace po kuci pa ga ispuste vani a oni uzivaju kod kuce u miru

nekad je bilo..dodjes iz skole pa 2h ucis, pa jedes pa 3h vani pa kuci na rucak pa mozda jos 1h vani i kuca

a sada djeca vani 0-24h
bilo kisa da pada ili snijeg

znam bruku primjera kad mame djetetu kazu izlazi napolje da se odmorim od tebe..
dusa_raskopuša

#44 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by dusa_raskopuša »

A da se neko raspita o 'kolicini znanja' koje ce mu dijete da stekne u istoj? Jbt vjestacka skola, ako iz nje izadje tupavo k'o noc.

Ima osnovnih skola, koje nisu ni za proci pored njih. Ovo govorim bas zato sto sam promijenila 3 osnovne. I sad kad skontam, razlika izmedju njih po 'kolicini znanja' je enormna. Sva sreca pa sam vecinu tog osmogodisnjeg skolovanja provela u 'jacim' skolama, inace bih dotakla dno dna u srednjoj koja ne prasta neznanje. :dance:

Ja licno, svoje dijete, ne bih nikad poslala u privatnu. (niti cu)
respo

#45 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by respo »

bebeSa wrote:E neki me stvarno vuku za jezik, da im se svasta nagovorim, ali moje "sve elitno" mi ne dozvoljava da im priustim to zadovoljstvo!
LP
ja ti predlazem st paul school u londonu za djecake je inace pa eto razmisli
TetkaSara
Location: Za neke knjige sam emotivno vezana. Više nego za neke ljude.

#46 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by TetkaSara »

Cisto preseravanje danasnjih roditelja.(izvinite na izrazu)
Ja sam isla u najblizu skolu iako je bila relativno losa i sta sve ne i ispala sam sasvim okey.
Prije je bilo najbliza skola i tamo ides a ne ko danas da biras u koju ces skolu.
Mada ja iskreno ne bi svoje dijete slala u neko skolu koja je eto da kazem ''Bogu iza nogu''.U najblizu skolu i kraj price.
Moja drugarica je svoju djecu slala u skolu na potpuno drugi kraj grada al hajd djeca tamo imaju babu pa i nekako.Komsinica isto djecu salje u neku tamo desetu skolu pa jebote imas skolu ispred nosa nije ni 5 minuta hoda od zgrade. :x :x :x

Cista americka sranja da biras skolu. :x :x :x
Sunrise00

#47 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by Sunrise00 »

dusa_raskopuša wrote:A da se neko raspita o 'kolicini znanja' koje ce mu dijete da stekne u istoj? Jbt vjestacka skola, ako iz nje izadje tupavo k'o noc.

Ima osnovnih skola, koje nisu ni za proci pored njih. Ovo govorim bas zato sto sam promijenila 3 osnovne. I sad kad skontam, razlika izmedju njih po 'kolicini znanja' je enormna. Sva sreca pa sam vecinu tog osmogodisnjeg skolovanja provela u 'jacim' skolama, inace bih dotakla dno dna u srednjoj koja ne prasta neznanje. :dance:

Ja licno, svoje dijete, ne bih nikad poslala u privatnu. (niti cu)
ja nisam nikakvih problema u srednjoj imala zbog znanja iz osnovne, a isla sam u jednu od najjacih sarajevskih gimnazija :-) kako rekoh, zavrsila sam OS Malta :D
bebeSa

#48 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by bebeSa »

OS Borisa Kovacevic je imala produzeni, moja generacija bila "pokusni kunic" ali nam je bilo dobro!!!

Moja mama je radila (isla na posao svaki drugi dan po 12 sati) i najlogicnije je bilo da idem u produzeni jer nas baka nije mogla sve cuvati!
Koje su to elitne skole tada bile? Koje su sada? Odakle im taj epitet?

Sklanjanje djece sa ulice je moj najveci cilj. Sa starijima sam uspjela, igrale su se u parku sa rajom iz kvarta, pod diskretnim nadzorom i sad se druze sa normalnim ljudima, nadam se da cu uspjeti i sa najmladjom! A tim vasim poznanicima sto istjeruju djecu iz kuce "da malo odmore"...LP!

Vec sam napisala da mi nismo mogli birati skole, tada se islo u OS prema mjestu stanovanja. Nazalost promjenila sam 5 OS i mogu vam reci da nije ugodno nimalo...znaci razlika je i tada postojala, a danas pogotovo postoji! Od 5. do 8. razreda 4 OS...uzas, svake godine stres...Jedan primjer, dodjem u 8. raz u A.Alijagic iz jedne, necu je imenovati, skole...jedva tri izvukoh iz matematike, a imala pet na kraju sedmog!!!!!!!!!!!! Takvih primjera, iz licnog iskustva imam i previse da bi ih nabrajala ovdje, i molim vas "ne dirajte stare rane", i ne komentarisite napamet!

I da, ako sam ja, po vasem misljenju (mislim isklucivo na forumase ciji su postovi ostavili takav dojam) "elita" onda nam je i JU Djeca Sarajeva "elitna ustanova" !

LP
bebeSa

#49 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by bebeSa »

respo wrote:
bebeSa wrote:E neki me stvarno vuku za jezik, da im se svasta nagovorim, ali moje "sve elitno" mi ne dozvoljava da im priustim to zadovoljstvo!
LP
ja ti predlazem st paul school u londonu za djecake je inace pa eto razmisli
Vas prvi post, na kojem predlazete Bec, Pariz itd, sam izignorisala, zbog ovog drugog moram vam postaviti pitanje: "Zasto me tjerate iz mog grada?"

LP
P308

#50 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by P308 »

Dosta ljudi kazu da su OS: "Musa Cazim Catic" i KŠC najjace osnovne skole u Sarajevu, ali licno mislim da je to sve jako, jako slicno, tako da bi najbolja opcija vjerovatno bila upis u najblizu skolu.
Locked