BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

TheGodfather001

#26 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by TheGodfather001 »

Stvarno ne vidim problem u mojim savjetima, meni je draze ostaviti tu "milju" u dzepu i uraditi servis, ili staviti zastitu, ili potrositi je na sebe nego ostaviti nekome.
Na kraju krajeva, Kramar dovozi auta "labudicom" 5-7 vozila, ukupnih troskova po vozilu ima manje od 150€, ne trebaju mu zoll tablice, gorivo za kamion, putarina za kamion, mora platiti samo osiguranje u transportu, ne placa uvozne dazbine do prodaje vozila, itd...
Ova njegova garancija je smijesna, a znam odlicno na sta daje garanciju, i neka neko provjeri ako mu ode mjenjac ili motor hoce li mu Kramar to priznati u garantnom roku ili dati novo vozilo.
A ako hoces vec garanciju na vozilo, onda imas u ponudi vozila sa Europawelt (ili slicno) garancijom (12 ili 24 mjeseca) i to vozilo je skuplje za nekih 1000€, i imas vozila sa DE garancijom prodavca na teritoriji DE koja uvecava cijenu cca 500€.
Rezimirano, meni se ne daje "milja" nikome tek tako. I ako uvozis za sebe auto, onda ne znam sto bi se stresirao radi busa, skakanja po Njemackoj, itd., ako vec ides po svom cejfu pa i ako se za.ebes nemas koga kriviti osim sebe.
swatch

#27 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by swatch »

Kramar je iz jedno 1000 razloga bolja opcija nego Njemacka. Ako ce moja guzica "ici da vidi put" onda cu otic ko hadzija na 7-10 dana pa usput i vidjet sta a ne samo provest vrijeme za volanom. Drugo ako nemas koga da te vodi ili posavjetuje gore, ili ako jezik ne znas, ne kontam kako mozes bolje auto uzeti? Ovdje fino dodjes, imas par tih auto kuca sto su stvarno OK, odes pogledas, ako sta vidis odes u servis na provjeru, sa svima se mozes dogovoriti na cijenu, ljudi sve sami zavrse. Znam dosta ljudi sto su uzeli auta kod Kramara, svi imaju samo pozitivno iskustvo sa tim ljudima. Neki su kupovali auta koja su vec bila u njegovom salonu a neki su narucivali auta. Kad se sve sabere i oduzme lakse dati hiljadu vishe i doci kao gospodin po auto.
goran16v

#28 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by goran16v »

TheGodfather001 wrote:Stvarno ne vidim problem u mojim savjetima, meni je draze ostaviti tu "milju" u dzepu i uraditi servis, ili staviti zastitu, ili potrositi je na sebe nego ostaviti nekome.
Na kraju krajeva, Kramar dovozi auta "labudicom" 5-7 vozila, ukupnih troskova po vozilu ima manje od 150€, ne trebaju mu zoll tablice, gorivo za kamion, putarina za kamion, mora platiti samo osiguranje u transportu, ne placa uvozne dazbine do prodaje vozila, itd...
Ova njegova garancija je smijesna, a znam odlicno na sta daje garanciju, i neka neko provjeri ako mu ode mjenjac ili motor hoce li mu Kramar to priznati u garantnom roku ili dati novo vozilo.
A ako hoces vec garanciju na vozilo, onda imas u ponudi vozila sa Europawelt (ili slicno) garancijom (12 ili 24 mjeseca) i to vozilo je skuplje za nekih 1000€, i imas vozila sa DE garancijom prodavca na teritoriji DE koja uvecava cijenu cca 500€.
Rezimirano, meni se ne daje "milja" nikome tek tako. I ako uvozis za sebe auto, onda ne znam sto bi se stresirao radi busa, skakanja po Njemackoj, itd., ako vec ides po svom cejfu pa i ako se za.ebes nemas koga kriviti osim sebe.
Ti stvarno imas cudan rezon, s jedne strane obrazlazes zasto se isplati za milju otici po auto, a s druge strane si se pohvalio kako si se brzinski dopisao milju na svoje troskove. Sto nisi posavjetovao kolegu da ne kupi auto od tebe nego ode sam po auto i ustedi milju?
Kamar i slicni trgovci u pfening znaju koliko izadje pojedinaci dovoz auta cestom i naravno da ti tu cijenu obracunaju u prodajnu cijenu (ako ti se ne svijda idi sam pa dovezi) i sad, uz sav rizik investicije u 5-7 polovnih auta, treba da kupcu prepusti ustede koje je ostvario transportom na labudici itd? Nikad u zivotu.
johntra

#29 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by johntra »

bmw318d wrote:Uz duzno postovanje,ja bih zamolio samo da mi nekim linkom ili sl dokazete da je tako kako tvrdite jer i sam sam bas proveo vremena na netu gledajuci cijenu ovakvog ili sto slicnijeg modela i moram priznati da nisam nasao nesto slicno tome sto vi trvdite po takvoj cijeni kakvu ste naveli . pozz
gdje si ti tražio, pa nisi mogao naći?
TheGodfather001

#30 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by TheGodfather001 »

goran16v wrote:
TheGodfather001 wrote:Stvarno ne vidim problem u mojim savjetima, meni je draze ostaviti tu "milju" u dzepu i uraditi servis, ili staviti zastitu, ili potrositi je na sebe nego ostaviti nekome.
Ti stvarno imas cudan rezon, s jedne strane obrazlazes zasto se isplati za milju otici po auto, a s druge strane si se pohvalio kako si se brzinski dopisao milju na svoje troskove. Sto nisi posavjetovao kolegu da ne kupi auto od tebe nego ode sam po auto i ustedi milju?
Kamar i slicni trgovci u pfening znaju koliko izadje pojedinaci dovoz auta cestom i naravno da ti tu cijenu obracunaju u prodajnu cijenu (ako ti se ne svijda idi sam pa dovezi) i sad, uz sav rizik investicije u 5-7 polovnih auta, treba da kupcu prepusti ustede koje je ostvario transportom na labudici itd? Nikad u zivotu.
To je tako kada ti to razlozis u svojoj glavi i onda arbitrarno tumacis. I sa jedne i sa druge strane se isplati otici po vozilo, ako ga sebi kupujes. Nisam svercer, otisao sam sebi da kupim auto, a ta milja od kolege je bila cijena ubjedjivanja da mu prodam auto. Njemu se zurilo, htio je za novu godinu da ide vani, i trazio je auto da kupi, i on me zamolio da mu prodam auto, i nakon dugog ubjedjivanja samovoljno je rekao da ce mi dati "milju" da mu prodam, sto sam teske muke pristao, a evo unazad 3 sedmice se vozim jgp-om. Inace, da sam ga htio prodavati regularno, ispod 1500-2000 zarade ne bih pristao. I savjetovao sam ga da ide sam sebi da doveze istovremeno kada sam i ja isa, ali on jednostavno nema vremena i taj manjak je "kostao" 1000km u moju korist, je li ti se sada razbistrilo milko, ha??
Kramar i vecina trgovaca ukljucujuci i Jelica iz Mostara, otkupljuju auta od leasinga, amortizovana u velikom postotku, i ovdje ih prodaju usminkane, hemijski ociscene i zaradjuju grdnu lovu, naravno dok je ovaca bice i vune, ali ja sam opet stanovista ko zeli sebi da kupi vozilo, i da izabere po svojim zeljama, puno bolja opcija je da ode vani i sebi doveze. pozz i sretno
:run:
dado_

#31 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by dado_ »

Ja bih ga uzeo. Zasto? Cijena dobra s obzirom na godiste, oprema jako dobra uzmemo li u obzir kakvi se bmw-i kod nas prodaju i po vecoj cijeni s manje opreme, motor jako dobar, neopterecen, 2.0, 122ks, bolje bi bilo da je iz facelifta sa 143ks ali sta je tu je, kilometraza- mozda malo puno ali realno 100%, ovakva auta u DE ne predju godisnje ispod 30 000 jer im se ne isplati drugacije ih ni kupiti, servisna knjiga uredna, imas garanciju od 6 mjeseci, i na kraju BMW je to, da sad kupujem auto ovog cjenovnog ranga, definitivno bi mi bio u uzem izboru.. I jos jedna stvar, nisam cuo nijednu ruznu rijec od ljudi koji su kupili auta u KRAMARu, znaci, sve ti ljudi kazu o autu, ako ima negdje manjih ostecenja pokazu ti a ne pokusavaju prikrit kao vecina nasih muljatora... Uglavnom, sta god odlucis, sretno
lavic

#32 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by lavic »

bmw318d wrote:e hvala mnogo,veoma ste mi pomogli... po vasim saznanjima,s obzirom koliko ste u to i upuceni, da li bi mogao naci ovakav model jeftiniji iz Njemacke.Ili jednostavnije jel skup ovaj primjerak ? Hvala !!! ;)
Sta je bilo, jesi li isao i gledao auto, kakav je.
Daj nam povratnu informaciju o Kramaru.
Amer_x5

#33 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by Amer_x5 »

bmw318d wrote:Molim Vas,trebam pomoc. Mnogo sam se "zapalio" za ovaj bmw http://www.askramar.com/index.php?optio ... 4376&cid=1 . Trebam hitno sva valjana i sto kvalitetnija misljenja.Sve sto se tice interneta i svakakvih majstora sam pitao,bas sve osim na forumu pa evo i to da finaliziram. Elemenat hitnosti je u tome sto sam se narucio otici pogledati u subotu ovo auto i zato bih trebao od Vas cuti sta mislite. DA,zasto ? NE,zasto ? Hvala mnogo unaprijed i izvinite na brzinu,direktnosti...
bmw318d

Da, veliko da prijatelju.. sa bembarom ne mozes pogrijesiti, vjeruj mi, ako ti nije puno, zakati termin u Tomicu, kompletna dijagnostika ti kosta 40 KM, isplati se dati, detaljno ti pregledaju auto.. Ako ti oni daju zeleno svjetlo, kupuj slobodno.
Frutek

#34 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by Frutek »

Slažem se da je bolje otić sam gore po auto, najviše iz razloga što se moze naći isti auto sa daleko normalnijom kilometrazom od ove. Pa u ovom Kramaru a i generalno u ovoj našoj drzavi, ako nadjes auto staro nekoliko godina ispod 150.000 km, to je čudo! U Njemačkoj se daleko lakše nalazi auto koje zelis sa pristojnom kilometrazom. Svi resursi su tu, Internet, forumi, sajtovi, mailovi, skypovi, samo treba malo volje i to je to.

Ovo auto će te vrlo brzo izaći nekih 25.000 km i kad ga ti budeš prodavo, imaće realno 300.000 na satu. U prilog ti ide što je Bosna puna BMW freakova koji će ga kupit i s 300k predjenih...
goran16v

#35 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by goran16v »

Frutek wrote:Slažem se da je bolje otić sam gore po auto, najviše iz razloga što se moze naći isti auto sa daleko normalnijom kilometrazom od ove. Pa u ovom Kramaru a i generalno u ovoj našoj drzavi, ako nadjes auto staro nekoliko godina ispod 150.000 km, to je čudo! U Njemačkoj se daleko lakše nalazi auto koje zelis sa pristojnom kilometrazom. Svi resursi su tu, Internet, forumi, sajtovi, mailovi, skypovi, samo treba malo volje i to je to.

Ovo auto će te vrlo brzo izaći nekih 25.000 km i kad ga ti budeš prodavo, imaće realno 300.000 na satu. U prilog ti ide što je Bosna puna BMW freakova koji će ga kupit i s 300k predjenih...
Samo si zaboravio napisati jedan bitan detalj, istina je da je izbor milijardu puta veci nego kod nas ali nije ni Svabo bas toliko blesav da auto sa malo predjenih km proda budzasto, auto sa malom kilometrazom je i u DE cifra.
emko1234

#36 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by emko1234 »

jest meni sega kako ljudi gore uzimaju auta. evo ovaj bmw je cist primjer. auto ima idrive, koji je kostao sigurno 2000 eura i vise, a nema ksenone, il malo vece felge, il malo bolja sjedista i slicno.
sto se tice ovog auta, vidi se da je ocuvan, al ja ga ne bi nikad uzeo. bez obzira na knjigu i sve, garanciju i slicno, kad bi ga upalio i vidio da je presao haman 190 000 u 5 godina, bas bi mi psihicki tesko bilo.
po meni je to previse za auto ove klase. sve ove velicine sto ima preko 140-150 hiljada na satu ja licno ne bi gledao. pokretacu teme, sta god odlucis sretno.
Frutek

#37 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by Frutek »

goran16v wrote:Samo si zaboravio napisati jedan bitan detalj, istina je da je izbor milijardu puta veci nego kod nas ali nije ni Svabo bas toliko blesav da auto sa malo predjenih km proda budzasto, auto sa malom kilometrazom je i u DE cifra.
To stoji, al isto tako se moze naći primjerak kojem i cijena OK i da zadovoljava i ove ostale faktore. Zato se malo sjedne pa se uradi istraživanje, pa ako treba malo i sačekat dobru priliku a ne zaletit se ko da si kreno po patike. Još ako ima nekoga gore da mu pomogne u svemu tome, super, onda je sve lakše. Ne zaboravimo da je to 185k na satu. Pa ja sam predzadnje svoje auto kupio novo u BiH, vozao ga 5,5 godina, 1 zimu doduše je bio garaziran, al eto 5 godina u punom pogonu i prodao sam ga sa 98.000 na satu. Od tih 98, nekih 70 je gradske voznje. Pa sta misliš taj BMW od 185k, koliko je morao biti vožen i koliko po gradu a koliko po autobahnu i na koji način?!

Generalno, ja ne bi nikad kupio auto s tom kilometražom i ne mogu da shvatim ljude koji kad kupe, okolo pričaju "ma ko nov, extra" :lol:
goran16v

#38 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by goran16v »

Frutek wrote:[ Još ako ima nekoga gore da mu pomogne u svemu tome, super, onda je sve lakše. Ne zaboravimo da je to 185k na satu.
Generalno, ja ne bi nikad kupio auto s tom kilometražom i ne mogu da shvatim ljude koji kad kupe, okolo pričaju "ma ko nov, extra" :lol:
E u tome je stvar, nema svako nekog gore i nema vremena sjediti gore i da se na ziceru pojavi dobar auto sa malom kilometrazom i povoljnom cijenom, a usput svako cekanje auta dok si tami i kosta, tako da odlazak "gore" nije svakome rjesenje.
Sto se tice price da ti ne bi kupio auto sa 185k km na satu i ne mozes da shvatis pricu "ko nov", prije svega nazalost nije svako hadzija da kupi nov auto da ga vrti 100k km i opet kupi nov, a za nekog ko je izaasao iz 18 god starog Golfa III, Forda Mondea karavana ili slicnog auta sa 400 ili 500k km na satu natopljenog uljem i masnocama od silnih servisa i dihtovananja, auto sa 200k km ne samo da je ko nov, extra nego je jumbo jet!
Frutek

#39 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by Frutek »

Hahah stvarno ne znam zašto zaključuješ napamet. Ja se i jesam jednom opekao sa autom slične kilometraze, bio je ni manje ni više nego Audi! Nadavao sam se para na popravke, pretvorilo mi se auto u noćnu moru i ogadio mi se komplet Audi za čitav život. Nakon toga sam rekao, nikad više! Tako da ne pričam u prazno. Al dobro, bio sam premlad i neiskusan relativno sa autima.

Novo auto takodje nije toliko bajan izbor, imaš tu manu da rikneš tonu para pri prodaji i zarobljen si barem 4,5 god jer bi tek onda rikno para. I dalje mislim da je gore puno bolji izbor i da to nije toliki bauk ko što neki predstavljaju, al eto, svakom njegovo...
goran16v

#40 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by goran16v »

Frutek wrote:Hahah stvarno ne znam zašto zaključuješ napamet. Ja se i jesam jednom opekao sa autom slične kilometraze, bio je ni manje ni više nego Audi! Nadavao sam se para na popravke, pretvorilo mi se auto u noćnu moru i ogadio mi se komplet Audi za čitav život. Nakon toga sam rekao, nikad više! Tako da ne pričam u prazno. Al dobro, bio sam premlad i neiskusan relativno sa autima.

Novo auto takodje nije toliko bajan izbor, imaš tu manu da rikneš tonu para pri prodaji i zarobljen si barem 4,5 god jer bi tek onda rikno para. I dalje mislim da je gore puno bolji izbor i da to nije toliki bauk ko što neki predstavljaju, al eto, svakom njegovo...
Vjerujem da jesi, u svemu postoji izuzetak, jer jednako kao sto znam ljude koji su kupili auto sa preko 150k km pa nagrabusilli tako znam i one koji su kupili auta sa isto km i godinama ih vozili bez ikakvih problema. U teoriji svaki proizvodjac projektuje motora da bez intervencija i otvaranja uz redovno i propisno odrzavanje traje min 380-300k km, sto znaci da je tih nekih 185k km negdje na 1/2, tako da se moze i s te strane posmatrati.
Nov auto je najbolji izbor, naravno ako si ga mozes priustiti, te ako zelis svesti rizik i sansu da si prevaren na minimum.
preludezalude

#41 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by preludezalude »

swatch wrote:Kramar je iz jedno 1000 razloga bolja opcija nego Njemacka. Ako ce moja guzica "ici da vidi put" onda cu otic ko hadzija na 7-10 dana pa usput i vidjet sta a ne samo provest vrijeme za volanom. Drugo ako nemas koga da te vodi ili posavjetuje gore, ili ako jezik ne znas, ne kontam kako mozes bolje auto uzeti? Ovdje fino dodjes, imas par tih auto kuca sto su stvarno OK, odes pogledas, ako sta vidis odes u servis na provjeru, sa svima se mozes dogovoriti na cijenu, ljudi sve sami zavrse. Znam dosta ljudi sto su uzeli auta kod Kramara, svi imaju samo pozitivno iskustvo sa tim ljudima. Neki su kupovali auta koja su vec bila u njegovom salonu a neki su narucivali auta. Kad se sve sabere i oduzme lakse dati hiljadu vishe i doci kao gospodin po auto.
Ja imam lose iskustvo sa Kramarom. Mozda je teska rijec LOSE ISKUSTVO, ali u najmanju ruku je Kramar ispao jako neprofesionalan. Isao sam sa rodjakom da on kupi Megan. To je bilo prije 4 godine, Megan je bio 2003. godiste, znaci auto staro 5-6 godina. Na satu mu je bilo 130 000km. Kako 80% auta ima na satu 130 000km??? :lol: :lol: :lol: Kupio je auto koje je na prvi pogled bilo jako dobro, ali... Ja da sam sebi trazio, nebi ga uzeo. Prvo, bio je preskup jer se tada za 19 000KM do registracije moglo naci i bolje auto. Bilo je jeftinijih po pijacama. Drugo, dobio je celave sve 4 gume. Trece, akumulator je crknuo jako brzo. Cetvrto, istrosene disk plocice zadnje do daske, nosac motora jako los koji je prolupao kroz mjesec dana, egr ventil koji je poceo zezati kroz tri mjeseca, senzori na vratima za automatsko otkljucavanje su prestali raditi, nigdje nema podataka o velikom servisu (znaci da nije odradjen). Znaci prodaju auto koje ima gomilu sazrelih dijelova za zamjenu i jos da ti daju garanciju. A garancija... sta je to? Jako neprofesionalno ponasanje jedne auto kuce.
swatch

#42 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by swatch »

preludezalude wrote:
swatch wrote:Kramar je iz jedno 1000 razloga bolja opcija nego Njemacka. Ako ce moja guzica "ici da vidi put" onda cu otic ko hadzija na 7-10 dana pa usput i vidjet sta a ne samo provest vrijeme za volanom. Drugo ako nemas koga da te vodi ili posavjetuje gore, ili ako jezik ne znas, ne kontam kako mozes bolje auto uzeti? Ovdje fino dodjes, imas par tih auto kuca sto su stvarno OK, odes pogledas, ako sta vidis odes u servis na provjeru, sa svima se mozes dogovoriti na cijenu, ljudi sve sami zavrse. Znam dosta ljudi sto su uzeli auta kod Kramara, svi imaju samo pozitivno iskustvo sa tim ljudima. Neki su kupovali auta koja su vec bila u njegovom salonu a neki su narucivali auta. Kad se sve sabere i oduzme lakse dati hiljadu vishe i doci kao gospodin po auto.
Ja imam lose iskustvo sa Kramarom. Mozda je teska rijec LOSE ISKUSTVO, ali u najmanju ruku je Kramar ispao jako neprofesionalan. Isao sam sa rodjakom da on kupi Megan. To je bilo prije 4 godine, Megan je bio 2003. godiste, znaci auto staro 5-6 godina. Na satu mu je bilo 130 000km. Kako 80% auta ima na satu 130 000km??? :lol: :lol: :lol: Kupio je auto koje je na prvi pogled bilo jako dobro, ali... Ja da sam sebi trazio, nebi ga uzeo. Prvo, bio je preskup jer se tada za 19 000KM do registracije moglo naci i bolje auto. Bilo je jeftinijih po pijacama. Drugo, dobio je celave sve 4 gume. Trece, akumulator je crknuo jako brzo. Cetvrto, istrosene disk plocice zadnje do daske, nosac motora jako los koji je prolupao kroz mjesec dana, egr ventil koji je poceo zezati kroz tri mjeseca, senzori na vratima za automatsko otkljucavanje su prestali raditi, nigdje nema podataka o velikom servisu (znaci da nije odradjen). Znaci prodaju auto koje ima gomilu sazrelih dijelova za zamjenu i jos da ti daju garanciju. A garancija... sta je to? Jako neprofesionalno ponasanje jedne auto kuce.
Drug bez uvrede ali ste vas dvojica tu ispali pravo neozbiljni. Auto prvo pogledas ti, pa ako se tebi cini dobrim, dogovoris sa covjekom pregled u ovlastenom. Jeste li isli da provjerite auto? Jeste dobili listing od ovlastenog o stanju auta? Kako vi niste primijetili ta su gume celoustonke? Ako ste primijetili neke nedostatke zasto niste obarali cijenu auta? Akumulator, disk plocice, diskovi... to je sve potrosna roba i to nikako ne mozes reci da su nedostatci to jednostavno spada pod redovno odrzavanje. Kad se kupi polovno auto, meni je normalno da se uradi veliki servis (ako je auto preko 100 000), mali servis, pregled stanja diskova i plocica te ih po potrebi zamijeniti. Ako je auto 4+ godine staro a u njemu fabricki akumulator treba ostaviti jedno 200 KM u zavisnosti od motora. Nije lose provjeriti i stanje amortizera. Nakon toga na proljece uraditi dubinsko ciscenje i mozda poliranje auta po potrebi. Sto se tice egr-a, brate gorivo nam je uzasno, najbolje ti je otici kod dobrog majstora skinuti egr i dobro ga ocistiti.Tek tada si siguran da si sredio i doveo auto u stanje da nemas brige na cesti.
goran16v

#43 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by goran16v »

Ma pravo sega, za celave gume, star akumulator, poderane disk plocice , pa i nosac, koji je kao i svaki dio sa gumenim elementom gumeni koji nosi i absorbira kretanja i udare, prakticno potrosni materijal, traziti garanciju. Sta je sljedece, traziti garanciju kad auto potrosi ono goriva sto je bilo u rezervoaru??? :-)
preludezalude

#44 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by preludezalude »

goran16v wrote:Ma pravo sega, za celave gume, star akumulator, poderane disk plocice , pa i nosac, koji je kao i svaki dio sa gumenim elementom gumeni koji nosi i absorbira kretanja i udare, prakticno potrosni materijal, traziti garanciju. Sta je sljedece, traziti garanciju kad auto potrosi ono goriva sto je bilo u rezervoaru??? :-)
Gorane, normalno je potpuno da auto kuca prodaje ispravan i servisiran automobil. Onda je i normalno da je cijena takvog auta visoka. Ali ako cijenis visoko zbog toga sto je to auto kuca, a uvali ti rasut auto, onda to nije u redu. To sto su celave gume na autu, govori o samoj auto kuci sto prakticno prodaje tehnicki neispravan auto. Tada kad smo isli u Ljubuski, na parkingu je bilo gomila auta, makar 50. I znas sta, svaki do zadnjeg je imao celave gume. Zakljucuje se da oni skidaju dobre gume i stavljaju nikakve. Pa, auto na zapadu mora imati dobre gume da bi bio tehnicki ispravan. Rodjak je kupovao auto i on je odlucio da ga kupi. Sam pao, sam se ubio. Prvi dan kad smo isli da pogledamo auto i probamo, rodjak je kaparisao auto trebao je doci kroz par dana kad papirologija bude gotova. Kad smo otisli kroz dva dana po auto, auto nije moglo upaliti jer je akumulator bio prazan. Znaci htjeli su uvaliti neispravan akumulator. Kuca koja drzi do sebe to nebi trebalo da radi. Stavili su mu drugi akumulator koji je riknuo kroz mjesec dana. Znaci opet su mu dali jako los akumulator.
Citava ova moje prica je o tome da ni auto kuca kad prodaje auto zeli da ti uvali isto kao i onaj na auto pijaci. Zato otvoriti sirom oci. To sto prodaje auto kuca nije nikakav garant da ces dobiti odlican auto.
Melami

#45 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by Melami »

Ne pratim cijelu pricu pa nisam u toku al ne znam kakva je to auto kuca koja prodaje auta saa celavim gumama :S
goran16v

#46 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by goran16v »

preludezalude wrote: Gorane, normalno je potpuno da auto kuca prodaje ispravan i servisiran automobil. Onda je i normalno da je cijena takvog auta visoka. Ali ako cijenis visoko zbog toga sto je to auto kuca, a uvali ti rasut auto, onda to nije u redu. To sto su celave gume na autu, govori o samoj auto kuci sto prakticno prodaje tehnicki neispravan auto. Tada kad smo isli u Ljubuski, na parkingu je bilo gomila auta, makar 50. I znas sta, svaki do zadnjeg je imao celave gume. Zakljucuje se da oni skidaju dobre gume i stavljaju nikakve. Pa, auto na zapadu mora imati dobre gume da bi bio tehnicki ispravan. Rodjak je kupovao auto i on je odlucio da ga kupi. Sam pao, sam se ubio. Prvi dan kad smo isli da pogledamo auto i probamo, rodjak je kaparisao auto trebao je doci kroz par dana kad papirologija bude gotova. Kad smo otisli kroz dva dana po auto, auto nije moglo upaliti jer je akumulator bio prazan. Znaci htjeli su uvaliti neispravan akumulator. Kuca koja drzi do sebe to nebi trebalo da radi. Stavili su mu drugi akumulator koji je riknuo kroz mjesec dana. Znaci opet su mu dali jako los akumulator.
Citava ova moje prica je o tome da ni auto kuca kad prodaje auto zeli da ti uvali isto kao i onaj na auto pijaci. Zato otvoriti sirom oci. To sto prodaje auto kuca nije nikakav garant da ces dobiti odlican auto.
Gdje to pise da je potpuno normalno da se prodaje servisiran auto (ispravan je bio)? Ljudi kalkulisu vrijeme prodaje pravo da izbjegnu veliki servis i slicne stvari. Druga stvar, ovo nije zapada, a i kod nas postoji zakon sa kakvim gumama je auto teh. neisprava. Ako si corav poneses subler i ako su gume celave ili obaraj cijenu ili ne kupuj auto. Treca stvar, auto je bio 19k KM (ako se dobro sjecam), zarada na tu cifru je sigurno 4-cifrena, Kramar uveze i proda samo bog zna koliko auta i sad ce se on zajebavat sa polovnim aku zbog 100 maraka? Ne tvrdim da radnici nece, ali covjek koji vodi posao cisto sumnjam.
Kad prodaje auto kuca jest veci garant od onoga sto tusi po pijacama. Autokuca prije svega firma (ID broj, adresa, odg. osoba itd) koja znaci fiksne troskove (prostor, komunalije, zaposleni, nameti) i investiciju u aute. Da bi opstala i poslovala autokica jednistavno ne moze da dozvoli da vara ljude na nacin da ti tvrdi jedno, a prodaje drugo, jer se ovdje za revarante brzo procuje. Osim toga autokuca je pravno lice i samim time podlijeze postivanju zakona i izlozenija je mogucnosti tuzbe, slanju inspekcija itd itd. Za razliku od autokuca, prevaranati i nakupaci po pijacama nemaju ni firmu, ni adresu, nemas za sta da te uhvate kad te prevari samo odu po drugi auto i nastavi sa biznisom i dovidjenja.
preludezalude

#47 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by preludezalude »

Sasvim je normalno da auto kuca koja drzi do sebe, kao "Renomirana auto kuca Kramar", bi trebalo da prodaje dobar auto i servisiran auto. Na forumu se spominje ta kuca kao da prodaje super automobile, ocuvane, servisirane, garancija. Nigdje veze. Prodaje automobile u stanju istom kao sto ih mozes naci i na pijaci. Auto kuca nije nikakav garant da ces dobiti auto u stanju boljem nego sto je onaj na pijaci. Taj auto sto je bio sa celavim gumama sigurno nije imao te celave gume u Njemackoj. Zakljucujem da Kramar skida dobre gume i stavlja lose. Nemoguce da 90% auta koja prodaje dolaze sa celavim gumama. Kazem da treba opet otvoriti cetvere oci kad kupujes auto, nije vazno gdje. I mislim da Kramar ima napuhane cijene. Mozes na drugoj strani naci za manje para. U redu bi bilo da ti prodaje auto servisiran i tehnicki ispravan, ali ako je u stanju nepoznatom kao onaj na pijaci...
condy

#48 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by condy »

Autokuća ne može garantovati za polovan auto. Polovno je polovno i samo o tom autu sve zna onaj ko ga je prethodno vozio. Od tog prethodnog vozača ovisi i stanje auta. Ako ga je redovno servisirao, i normalno eksplatisao, kilometri od 150 k km na satu nisu ništa za auto staro četri-pet godina.

Ono što očekujem od ozbiljne auto kuće, je da nema muljanja sa kilometražom i porijeklom auta. Najvažnije je prvojeriti servisni listing, i provjeriti opće stanje vozila. Gume su najmanji problem.... :)
golfiista

#49 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by golfiista »

condy wrote:Autokuća ne može garantovati za polovan auto. Polovno je polovno i samo o tom autu sve zna onaj ko ga je prethodno vozio. Od tog prethodnog vozača ovisi i stanje auta. Ako ga je redovno servisirao, i normalno eksplatisao, kilometri od 150 k km na satu nisu ništa za auto staro četri-pet godina.

Ono što očekujem od ozbiljne auto kuće, je da nema muljanja sa kilometražom i porijeklom auta. Najvažnije je prvojeriti servisni listing, i provjeriti opće stanje vozila. Gume su najmanji problem.... :)
gume znaju biti mali problem od 1000 do 2000 KM.
Melami

#50 Re: BMW 318D 2007 DA ili NE !?!

Post by Melami »

condy wrote:Autokuća ne može garantovati za polovan auto. Polovno je polovno i samo o tom autu sve zna onaj ko ga je prethodno vozio. Od tog prethodnog vozača ovisi i stanje auta. Ako ga je redovno servisirao, i normalno eksplatisao, kilometri od 150 k km na satu nisu ništa za auto staro četri-pet godina.

Cuj gume su najmanji problem.
A reci sto bi onda neko kupovao auto od auto kuce? Ako ces dobiti isto nesto sto mozes naci na autopijaci za 3k manje.
Post Reply