Samir_01 wrote:BENsa wrote:Ne neće uspostaviti ljevica, uspostavit će se socijalizam. Kada se društvo razvije u komunističko, tek onda se ukidaju tvorevine, a ne tek tako.
Znaci nakon toga nema granica na planeti? Anarhija i utopija? Valjda mora biti nekog reda, nekog zakona?
To sam vam već rekao. Jezici će ostati, iznio sam svoje mišljenje o jezicima, imerijalizam upravo nameće takve ideje da se samo koristimo jezicima velikih sila.
A ti posto si protiv imperijalizma pretpostavljam da podrzavas nezavisnost Katalonije, Bask naroda, Skotske, Palestine itd? Podrzavas borbu malih naroda za nezavisnost?
Ako je to slucaj zar to nije u suprotnosti sa tvojim vidjenjem da ce doci do ujedinjavanja naroda i ukidanja granica?
Upravo je imperijalizam taj koji je kroz istoriju ujedinjavao i asmilirao razlicite narode...
Vi meni niste odgovorili na moja pitanja, a ja na vaša odgovaram.
I jezici i narodi su stalno evoluirali a i dalje evoluiraju... ni jedna ni druga kategorija nisu "izmisljene" kako ti tvrdis.
Naravno da podržavam borbu navedenih naroda za nezavisnost. Zato što se država konstruktivno može iskoristiti za prelazak u socijalizam, a u konačnici u komunizam. Tu je razlika između anarhista i komunista, što anarhisti nastoje da odmah "ukinu" državu a komunisti teže ka postepenom ukidanju države, a ne istovremenom. Znači da se trebaju kreirati društveni uslovi za to, a ne da država nestane s historijske pozornice kao iz vedra neba.
Imperijalizam ujedinjuje i asimilira narode da bi lakše crpio profit od države i naroda, asimilira ih da bi tržište bolje funkcionisalo. Ne asimilira ih iz humanističkih razloga. Zašto je nastala EU, nije nastala da bi se voljeli s drugim narodina, nastala je iz ekonomskih razloga, da bi korporacije lakše poslovale i samim tim ostvarivale enorman ili kako se to naziva u političkoj ekonomiji ekstra profit.
Nađoh u knjizi Andrew Heywood-a, Marksovu definiciju nacije, nacionalizma i države.
"Nacija i nacionalizam su sredstvo pomoću kojeg se vladajuća klasa suprotstavlja revolucionarnoj prijetnji, obezbijeđujući da odanost naciji bude snažnija od klasne solidarnosti, i tako radničku klasu vezuje za postojeću strukturu moći."
"Moderna država nije ništa drugo nego do odbor za upravljanje zajedničkim poslovima čitave buržoazije."
Jezici jesu evoluirali. Iz naroda je nastala nacija, baš kao što je zahvaljujući feudalizmu nastala monarhija i narod, kapitalizmu republika i nacija. Ovo nije samo marksistička teza, već je to opće prihvaćena teza u političkim naukama, ako ne vjerujete, pronađite knjigu Heywood-a koja se koristi na prvoj godini politologije.