Kako zene voze?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
loose end

#26 Re: Kako zene voze?

Post by loose end »

ludacha wrote:budalastina = nepostojanje retrovizora / nevezano za opisani dogadjaj/ sminkanje na raskrscu koje nema semafor, a ni prometa na cesti u koju se treba ukljuciti itd

"junacenje" = jurenje ko u GTA i sl. preticanje u tunelu, preko pune linije, trun prije okuke gdje je nepregledno

kao sto vidis, budalastina i junacenje meni predstavljaju razlicita ponasanja.

to sto si se ti nasla uvrijedjenom, bas me briga..slobodno se vrijedjaj..

a jesam li ja idiot za volanom (il bez njega) to je na ostalim ucesnicima za volanom (il bez njega :grin: ) da zakljuce
ja ti opet kazem, sta je jurenje i preticanje u tunelu nego budalastina. tvoj je problem sto to ne kapiras i to nazivas junacenjem.

ja se apsolutno nisam nasla uvrijedjenom, nego sam ti postavila pitanje da li i o sebi imas isto misljenje kakvo imas o drugim zenama koje voze. a da podsjetim ovo su bile tvoje rijeci i tvoja generalizacija:
ludacha wrote:...žene su smotane do zla boga. vidjela sam jako malo izuzetaka...

...sve u svemu, ne volim sresti ženu za volanom. jer, kao što rekoh, balkanska sam primitivka :D
al eto, opisala si se u zadnjoj recenici. aj zivjela ti meni.
Melami

#27 Re: Kako zene voze?

Post by Melami »

blugirl wrote:U zadnje vrijeme sve sam vise svjedok predrasudama prema voznim sposobnostima zena. Svih zena. Kako sam i sama vozacica, naravno da me to jako nervira.
Npr., hocu se parkirat, cim ubacim u rikverc, eto ti dvojice da me navode. Ja se jos zahvalim, nasmijesim, kazem imam senzore, ma nista oni, samo kaze motaj motaj.
Ne daj Boze da preteknes "muska". Eto ti ga da se dokaze, upada u kojekakve rizicne situacije. "jarane do vozaca je, nije do auta"...
Svakakve neugodnosti dozivim takodje.
Nedavno me u Hr zaustavi policija. Kaze, jeste da ste zensko, ali momacki se vozi :roll:
Mislim, sta to znaci? Da li zene zaista pripadaju samo u opel corsu a sve iznad toga su izuzeci? Da li su u pitanju muske sujete, ipak moraju oni u "necemu" biti bolji.

Sta kazu forumasi?
Pretpostavljam da si dosla da nam kazes kako vozis novom mercedesa i da si bolja od ostalih zena jer si uspjela nabiti 160 na autoputu?

Nisu to nikakvi predrasudi.
Muskarci voze brzo i ne paze, misle da su supermeni itd, dok zene rijetko voze brzo, al cesto presporo, sto je takodjer opasna voznja.
Primjetio sam da cesto zene ne okrecu glavu kad mjenjaju linije vec sam gledaju u retrovizore.
Cesto su zene na telefonu(ovo sam ngdje meni se cini i statisticki podatak vidio, a i iz iskustva) tokom voznje sto me strasno nervira, i pored toga se ubaci u lijevu liniju i vozi debelo ispod ogranicenja.
Nije istina da manje zene prave nesreca, jer se to treba gledati procentualno s obziromd a je mnogo manje zena vozaca nego muskaraca/
i da, mnogo panice bez razloga.
ja se izvinjavam, nemam nista protiv zena, al zaista ovo je moje iskustvo u voznji.
blugirl

#28 Re: Kako zene voze?

Post by blugirl »

Disagri.
Sve zene koje znam, okrecu se da vide mrtvi ugao.
Za telefon, ja pricam, ali me sve zene opominju. Cini se da sam u manjini u tome.
Zene prave manje nesreca, da.

Vjerovatno ce nekome povrsnom cudno zvucati da nisam otvorila temu jer mislim da sam bolja od drugih zena, naprotiv, mislim da su sve zene bolje za volanom nego sto ih se prikazuje i mislim da su neke statistike i predrasude stvar proslosti.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#29 Re: Kako zene voze?

Post by Velkoski »

Čim vidim da neko nema pojma na cesti automatski znam da je žensko, ovo nije nikakav stereotip nego realnost, emancipacija je zakazala za volanom.
Melami

#30 Re: Kako zene voze?

Post by Melami »

blugirl wrote:Disagri.
Sve zene koje znam, okrecu se da vide mrtvi ugao.
Za telefon, ja pricam, ali me sve zene opominju. Cini se da sam u manjini u tome.
Zene prave manje nesreca, da. (PROCENTUALNO-NE)

Vjerovatno ce nekome povrsnom cudno zvucati da nisam otvorila temu jer mislim da sam bolja od drugih zena, naprotiv, mislim da su sve zene bolje za volanom nego sto ih se prikazuje i mislim da su neke statistike i predrasude stvar proslosti.
I dalje misli, al bogami ja znam kad je zena vozac, vidi se iz aviona.
To za mrtvi ugao manje-vise, al ovo za telefon sam siguran 100% a i sama si priznala da pricas i onda kazes kako su zene boje za volanom??
To pravilo kao ne vazi za tebe, ti mozes pricati na telefon jer si ti toboze bolja od drugih vozaca.
Joj kad se ovako pocnu uzdizati iznad zakona i onda se hvale jos po forumu(nebitno zene ili muskarc)
Prvo si vozila prebrzo, sad si priznala da pricas na telefon, i ne znam sta hoces onda da dokazes nekome ovdje?
Isto onaj lik se zali sto mu je policajac naplatio kaznu jer nije dao zmigavac :S
blugirl

#31 Re: Kako zene voze?

Post by blugirl »

Ne uzdizem se iznad zakona, uredno platim svoju kaznu ako dobijem.

Ne vidim cemu taj ton samo? Mislim, misli sta hoces, znaj kad je zena kad nije, vidim da ti sve najbolje znas. Iz svega sto sam napisala di vadis samo prekrsaje. Da nisi policajac?

Nista ne dokazujem, razmjenjujem misljenja sa forumasima.

I padam u klopku da se moram pravdat :-)
emko1234

#32 Re: Kako zene voze?

Post by emko1234 »

uz duzno postovanje zenskom rodu i pripadnicama ljepseg spola na forumu, postoji mnogo stvari u kojima su zene dobre. istrazivanja kazu da je prosjecna zena inteligentnija od prosjecnog muskarca do 12%, s cim bi se takodjer slozio, al stvarno mislim da voznja auta i ostalih vozila koje pokrece motor nije zenski fah.
iskreno, u mom zivotu i okruzenju postoji mnogo zena koje voze, izmedju ostalih i mama i sestra. mislim da prosjecan zenski vozac moze doci do tacke kad ce bit solidan vozac nakon godina iskustva i predjenih kilometara, al jako mali broj njih moze postat nesto vise od toga. jednostavno i nauka kaze da nemaju predispozicije da se bave tom disciplinom.
nisam primitivac, ne sviram kad vidim zensko, ne jebem majke i ne masem srednjim prstom. al danas, vozeci se od predsjednistva prema otoci sam naisao na par mjesta gdje sam morao usporit i pricekat da se neki nevjesti vozac prestroji, skonta kuda je posao, krene sa semafora iako je zeleno odavno, il upali auto koje mu se ugasilo na raskrsnici. i od 5 slucajeva koliko ih je bilo, 4 su bile zene. eto to je statistika iz mog ugla, zadnja koja je skretala ispred mene na otoci je cak vozila sa sklopljenim retrovizorima.
dakle ako je pitanje da li imam predrasude prema zenskim vozacima, odgovor je DA i to veliko da.
Melami

#33 Re: Kako zene voze?

Post by Melami »

blugirl wrote:Ne uzdizem se iznad zakona, uredno platim svoju kaznu ako dobijem.

Ne vidim cemu taj ton samo? Mislim, misli sta hoces, znaj kad je zena kad nije, vidim da ti sve najbolje znas. Iz svega sto sam napisala di vadis samo prekrsaje. Da nisi policajac?

Nista ne dokazujem, razmjenjujem misljenja sa forumasima.

I padam u klopku da se moram pravdat :-)
pa ako imas prekrsaje i kazne, nebitno platis li ih ti ili ne, ti ne mozes biti dobar vozac.
Nisam jedini, vidis li iskustva drugih vozaca?!
bomba

#34 Re: Kako zene voze?

Post by bomba »

Kratko i jasno - imam predrasude prema zenskim vozacima i smatram da vecini zena nije mjesto za volanom.
Isto smatram i za muskarce koji ne znaju voziti

Zene najvise problema imaju sa procjenom prostora dok voze i to je najveci uzrok problema kod parkiranja. Ovo opet ne smatram strasnim osim sto ti moze ogrebati auto na parkingu :lol:

Opasno je sto zene uglavnom voze presporo i to na putevima gdje je dozvoljena veca brzina (voze 50 km/h na magistralnom putu gdje je dozvoljeno 80 km/h) i tako uzrokuju guzve a i nervozu medju drugim vozacima a nervoza dovodi do nepromisljenih poteza....
Neko ce reci da je ta spora voznja u stvari opreznost za volanom ali kada neko vozi 50 km/h i pravi greske kao da vozi 150 km/h i to po ledu onda se to i nebi moglo nazvati opreznoscu - to je opasnost na cesti za sve ostale ucesnike u saobracaju

Zena kada zapocne neku akciju sa automobilom (npr preticanje, prolaz kroz raskrsnicu itd) ne pada joj na pamet da od te akcije odustane ako s eu medjuvremenu desila neka situacija koja od nje to trazi (drugo auto vec bilo u preticanju, oduzima prednost drugom ucesniku u saobracaju, uletila u "makaze"). Stvar je suprotna, zazmiri i nastavi voziti dok ne zavrsi sto je naumila a za problematicnu situaciju koju je uzrokovala, ocekuje da se sama rijesi i bez njenog ucesca... Nek se drugi vozaci snalaze kako umiju da izbjegnu kontakt i sudar sa doticnom...

Zene slabo koriste retrovizore, koriste uglavnom centralni retrovizor u kabini dok bocne retrovizore koriste skoro pa nikako a to moze biti prilicno opasno u gradskoj voznji, posebno za ljude na motorima

Sad ce se mozda javiti neka feministkinja da mi kaze kako sam ja muski sovinista ali situacije u praksi potvrdjuju sve sto sam gore napisao. Naravno, ima i pravo dobrih vozacica, znam ih licno nekoliko i takve vozacice od mene imaju maksimalni respekt na cesti, lijepo je na cesti sresti zensku koja dobro vozi. :thumbup:

Sve se moze nauciti pa tako i normalno upravljanje automobilom i mislim da bi se i kod polaganja vozackog ispita trebala posvetiti veca paznja zenama - novopecenim vozacima i na taj nacin ih malo bolje pripremiti za zivot iza volana.
Last edited by bomba on 14/01/2013 09:13, edited 6 times in total.
swatch

#35 Re: Kako zene voze?

Post by swatch »

Na cesti sam dozivio sve i svasta, ali od zenskih vozaca gorih nema. Klasificirao sam ih u dvije grupe: "izgubljene" i "wanna be trkaci". Kako god okrenes i jedna i druga grupa su podjednako opasne na cesti. Bez ljutnje ali i nauka je rekla da su zene losi vozaci, one jednostavno nemaju taj osjecaj....
Melami

#36 Re: Kako zene voze?

Post by Melami »

swatch wrote:Na cesti sam dozivio sve i svasta, ali od zenskih vozaca gorih nema. Klasificirao sam ih u dvije grupe: "izgubljene" i "wanna be trkaci". Kako god okrenes i jedna i druga grupa su podjednako opasne na cesti. Bez ljutnje ali i nauka je rekla da su zene losi vozaci, one jednostavno nemaju taj osjecaj....
otvaracica teme :D
swatch

#37 Re: Kako zene voze?

Post by swatch »

Melami wrote:
swatch wrote:Na cesti sam dozivio sve i svasta, ali od zenskih vozaca gorih nema. Klasificirao sam ih u dvije grupe: "izgubljene" i "wanna be trkaci". Kako god okrenes i jedna i druga grupa su podjednako opasne na cesti. Bez ljutnje ali i nauka je rekla da su zene losi vozaci, one jednostavno nemaju taj osjecaj....
otvaracica teme :D
nisam mislio na otvarcicu teme :)

Imas par djevojaka/zena po gradu sa cuniram autim (crni BMW E46, bijeli Golf 3, crni Golf 3, plavi Fiat Punto, zuti Hyundai Coupe....) Zajednicko svim tim trkacicama je da prkose svim mogucim zakonima fizike i naravno Marfijevim zakonima.

Sto se tice izgubljenih, jedna gospodicna me uspjela udariti prilikom isparkiravanja. Gospodicna je trebala samo ubaciti u rikverc i lagano izaci, ali jok ona je fino namotala puni i dala puni gas. Udarila me zadnjim dijelom, slomila je sebi karambolku i umjesto da stane jok gigant je nastavila da isparkirava, nastavila je da grebe autom od auto i na kraju svojim retrovizorom je opet udarila moja auto. Sve u svemu na mom autu steta nije bila velika jer je stajao, medjutim gospodicna je pola svog auta unistila.

Jedna djevojka me umalo izgurala iz kruznog toka, hem je usla u pogresnu traku, hem je fulila izlaz i onda naravno nije ni pogledala u retrovizor i pravo u moju traku. Nakon mog sviranja, psovanja, stignem doticnu i ona se meni hladno nasmije.

Sljedeca scena, mi se vozimo magistralom idem minimalno 70 kad se odjednom ukljuci crni Golf 2. Jedva usporim da ne udarim u taj auto, ljudi iza mene meni svirajua sto je razumljivo kad tamo za volanom zensko. Ona nije upalila ni zmigavac, ona nije ni pogledala da li ima vozila na cesti, ona je samo izletila i to jedva. Nas je bilo dvoje plus beba u autu.

Neki dan stojim na semaforu pored Ekonomske skole, pored mene prozuja bijeli Kia Rio. Unutra zensko prica na telefon, popravlja sminku, muzika drma (cudi me kako ista cuje na telefon), pali se zeleno, skripe joj tockovi ona se i dalje sminka i odleti...

Zene generalno katastrofalno lose voze, cast onim rijetkim izuzetcima.
Last edited by swatch on 14/01/2013 09:49, edited 1 time in total.
Arteta

#38 Re: Kako zene voze?

Post by Arteta »

medo28 wrote:
Žene su slabije vozačice od muških ali su puno opreznije i statistički prave manje nesreča, a to da ti je rekao da si vozila momački bi ja protumačio kao da si vozila prebrzo.
Mozda zato sto ih statisticki manje vozi automobile :D
Arteta

#39 Re: Kako zene voze?

Post by Arteta »

leet wrote:Čim vidim da neko nema pojma na cesti automatski znam da je žensko, ovo nije nikakav stereotip nego realnost, emancipacija je zakazala za volanom.
I ja majke mi :lol:
Arteta

#40 Re: Kako zene voze?

Post by Arteta »

loose end wrote:
btw, po zestini nekih postova covjek bi rekao da vise zenama smetaju vozacice, nego muskarcima. :roll:
I zene su zrtve lose voznje drugih zena. :D
goran16v

#41 Re: Kako zene voze?

Post by goran16v »

Vecina zena ima drugaciji pristup i pogleda na voznji i otud razlike i misljena o zenama kao losijim vozacima. Vecini zena voznja je nuzno zlo za iz A stici u B i u time ne vide nista vise, za razliku od vecine muskaraca kojima je jednako vazna potrosnja, tehnika vozenje, habanje auta, brzina itd. Zbog toga vecina zena jednostavno nema nikakve potrebe da poboljsa rutinu parkiranja, da vodi vise racuna o saobracaju oko sebe, da vodi vise racuna o habanju auta koje vozi itd. Statistika vjerovatno kaze da manje zena uzrokuje saobr. nesrece, ali koliko zene procentualno ucestvuju u saobracaju, koliko zene predju kilometara i koliko je "neregistrovanih" incidenata kojima su krivci zene? Ja vjerujem kad bi se izvela racunica o broju nezgoda po predjenom kilometru, troskovi odrzavanja, ostecenja i kvarovi auta, a ne samo saobr. nesrece da bi slika bila realnija. Pitanje dobrog ili loseg vozaca se ne ogleda samo u broju udesa.
Ja nemam nikakvih predrasuda prema zenama vozacima, cak sta vise drago mi je kad vidim da cura ili zena vozi k'o zmaj, ali sam 100 x dnevno svjedok da je zena, zbog toga sto je za njih voznja nesto drugo nego za muskarce, pa zbog toga jednostavno ne obracaju paznju i nije ih briga, u stanju napraviti takav haos i zastoj u saobracaju kakav nijedam muskarac ne moze pa i sudar, a da je u velikom broju slucajeva udes izbjegnut ne zahvaljujuci zenama, nego muskarcima koji su reagovali na njihov haos. Bez obzira na te haose koji prave, na bezbroj trotoara koje su nagazile, nepravilnih i nepropisnih parkiranja, parnica na tudjim autima, odvaljenim coksovima branika i zidova, poderanih lamela, disk plocica, potrosnje k'o da je tenk kraju dana ce reci, sta hoces, ja dobro vozim, ja nikad nisam imala udes.
PeekABoo

#42 Re: Kako zene voze?

Post by PeekABoo »

Prije svega, mene zanima koliko dugo vozačkog staža ima postavljačica teme?
A onda me zanima, zna li parkirati auto koje nema senzore?
I da li sebe smatra dobrom vozacicom ako nije ogrebala niti jedno auto na parknigu?
A zna li da je 90% nesreca uzrokovano brzinom i da nije dobar vozac onaj koji voli brzo voziti, vec onaj koji vozi oprezno ne rizikujuci zivote drugih ucesnika u saobracaju?

Djevojko draga, voznja automobila je mnogo vise od ovoga sto ti pises.
Ako ista mrzim vidjeti, onda je to zenu koja nema zenstvenih manira za volanom, vec vozi kao neki ''babin sin'' zavaljena na zadnje sjediste i naziva se ''dobrom vozacicom'', a ne zna kako se pravilno sjedi u autu, koji razmak mora biti od volana, sta mora vidjeti ispred sebe... ali zna da parkira sa senzorima, voli brzu voznju i ne grebe auta po parkingu.
MedenoSrce

#43 Re: Kako zene voze?

Post by MedenoSrce »

Nisam bog zna kakav vozac, ali obzirom da nemam ambicija da budem sofer ili autoprevoznik u bliskoj buducnosti ne brine me uopste pretjereno.
Oprezan sam vozac, rijetko prekoracim brzinu (moram reci da su neka ogranicenja brzine na ansim putevima k'o da se neko igrao pogadjanja), prije kretanja na put provjerim gume, ulje, vodu za brisace, ... koristim retrovizor ne za sminkanje nego da pratim sta se desava na cesti prije svega meni je automobil oruzje kojim mogu ubiti nekoga pa ga sukladno tome i koristim
Cholina_Lokica

#44 Re: Kako zene voze?

Post by Cholina_Lokica »

:lol: :lol: :lol: :lol:
Eki znam se parkirati imam senzore :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
PeekABoo

#45 Re: Kako zene voze?

Post by PeekABoo »

swatch wrote: plavi Fiat Punto
Jel to onaj punto sto je cesto parkiran oko pozorista?
sema911

#46 Re: Kako zene voze?

Post by sema911 »

nevezano za gosp. sto je otvorila temu
al ima i muskaraca pacijanta, zene za volanom razumijem vecinom prepadnute a onima kojima je stalo do auta su napola musko samo im fali cuna :lol: :lol: ,.,
al pogledajte onu temu parikrana auta 99% su muski parkirali,. svaki dan sam svjedok par muskaraca koji se parkiraju u garazi dobrinja c5 i onaj sto cuva svaki put ih opomena za parkiranje,. zensko za volanom mozes primjetit al musko koje nezna vozit tesko sam sam zavrsio u kanalu kada sam obilazio jednog takvog pa me nije vidio a kombi dug 5m jos bjel,.
na parkingu kojem ostavljam auto u 7 god. su me bar nazvali 20puta da su mi udarili auto sve muskarci,. jes da je jedna gospodja slucajno mi odvalila vrata al to nepikam,. i onda pogledam, ovu moju bolju polovinu kako krece sa auto,. pogld u jedan retrovizor, drugi i polako dok izadje iz garaze nema je godina al taj izlaz cesto bude koban djecije igraliste blizu,. dok ja i ostali muski gas gas gass slabo sta pratimo i vadimo se na ono nece se nama desit,.
ja u 7 god voznje napravio 5-6 udesa svaki put sam krivio uvjete na cesti, i ako sam vozio po 70-80vise od ogranicenja,. . draga 1 udes u isto godina i to je led bio nije mogla da stane,. ma da joj se hladi vozacka nije stala policijii,.

tako da netreba te predrasude da su zene losi vozaci vjerujte ima muskaraca koji su mnogo mnogo gori
pokojni komsija nije znao u rikverc vozit,. vadio se da mu neradi mjenjac,.
bomba

#47 Re: Kako zene voze?

Post by bomba »

sema911 wrote: ja u 7 god voznje napravio 5-6 udesa svaki put sam krivio uvjete na cesti, i ako sam vozio po 70-80vise od ogranicenja,. . draga 1 udes u isto godina i to je led bio nije mogla da stane,. ma da joj se hladi vozacka nije stala policijii,.
Nemoj se sta ljutiti ali ako je ovo boldano istina, predlozio bih ti da prestanes voziti ili zamolis nekoga iskusnijeg da te malo poduci...
5-6 udesa u 7 godina nije normalno ! Ispadne da si imao udes skoro u svakoj godini svog vozackog staza
sema911

#48 Re: Kako zene voze?

Post by sema911 »

to je maloo kada si minimum 12 sati za volanom
a kakvih sve hajvana imaa dobar sam
SaMaster

#49 Re: Kako zene voze?

Post by SaMaster »

blugirl wrote:U zadnje vrijeme sve sam vise svjedok predrasudama prema voznim sposobnostima zena. Svih zena. Kako sam i sama vozacica, naravno da me to jako nervira.
Npr., hocu se parkirat, cim ubacim u rikverc, eto ti dvojice da me navode. Ja se jos zahvalim, nasmijesim, kazem imam senzore, ma nista oni, samo kaze motaj motaj.
Ne daj Boze da preteknes "muska". Eto ti ga da se dokaze, upada u kojekakve rizicne situacije. "jarane do vozaca je, nije do auta"...
Svakakve neugodnosti dozivim takodje.
Nedavno me u Hr zaustavi policija. Kaze, jeste da ste zensko, ali momacki se vozi :roll:
Mislim, sta to znaci? Da li zene zaista pripadaju samo u opel corsu a sve iznad toga su izuzeci? Da li su u pitanju muske sujete, ipak moraju oni u "necemu" biti bolji.

Sta kazu forumasi?

Kratko i jasno: NIKAKO

Mozda si ti izuzetak, a posto iams svoje senzore onda to ne pripisuj sebi... :lol:
bomba

#50 Re: Kako zene voze?

Post by bomba »

sema911 wrote:to je maloo kada si minimum 12 sati za volanom
a kakvih sve hajvana imaa dobar sam
Pa ako ti je volan=hljeb onda OK mada, opet je puno. Ja sam 8 godina radio kao vozac za jednu firmu vozeci dostavna vozila (kediji, kombiji i manji kamioni koje moze voziti B kategorija) plus sto sam u slobodno vrijeme dosta putovao privatno sa svojim autom i opet za tih 8 godina nisam napravio napravio niti jedan udes. Doduse, ja sam vozio uglavnom na otvorenoj cesti, u gradu si puno izlozeniji....
Post Reply