Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili protiv

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo

Da
56
46%
Ne
50
41%
Ne znam
15
12%

Total votes: 121

karanana

#26 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by karanana »

Ukucaj ti bach ahmici.
Jadni oni koji iz kiseljaka i viteza moraju ici kod muslimana u travnik po papir a u travniku hrvati poklani. Posebno su jadni oni bojovnici koji su branili dom u ahmicima i selima i zaseocima na potezu vitez-busovaca. Idu dzelatima po papire.

Neka hvala. Posebno jer je ovo plan covica da u jednu ruku osigura da u srednjoj bosni u nepovezanim enklavama nema majorizacije, a da u isto vrijeme dobije dole kompaktnu hercegovinu do ivana unutar herceg bosne. Hvala ali ne hvala.
dječak sa šibicama

#27 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by dječak sa šibicama »

amazon wrote:
dječak sa šibicama wrote:
esad_plavi wrote:Zasto da ne, pod uslovom da se to izglasa referendumom stanovnika Kiseljaka i/ili Kreseva, da ne bude da ih neko pripaja nasilju mimo njihove volje. Inace to bi bio veliki plus za Kanton Sarajevo, Kiseljak je jedno od bogatijih podrucja u BiH :bih:
Kresevo je jos bolje, tamo nema nezaposlenih, imaju vise radnih mjesta nego radno sposobnog stanovnistva.

Mogli bi uciti od njih, neki, koji se vole busati u prsa.

Sta bi te dvije opcine dobile time, to je pitanje.Ako im je ovako dobro zasto bi ulazile pa da moraju visak davati Sarajevu..Znam prije rata kad se tvornica eksploziva u Vitezu odvojila od Sarajevskog Unisa tek je od tad Vitez poceo napredovati, do tad sva dobit zavrsavala u Sarajevu..znaci nisu ludi da ulaze..
Njima ne pada na pamet uci u SA kanton, pa je prica suvisna, ali eto, kad je vec tema, pa teoretisemo...
dječak sa šibicama

#28 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by dječak sa šibicama »

karanana wrote:Ukucaj ti bach ahmici.
Jadni oni koji iz kiseljaka i viteza moraju ici kod muslimana u travnik po papir a u travniku hrvati poklani. Posebno su jadni oni bojovnici koji su branili dom u ahmicima i selima i zaseocima na potezu vitez-busovaca. Idu dzelatima po papire.

Neka hvala. Posebno jer je ovo plan covica da u jednu ruku osigura da u srednjoj bosni u nepovezanim enklavama nema majorizacije, a da u isto vrijeme dobije dole kompaktnu hercegovinu do ivana unutar herceg bosne. Hvala ali ne hvala.
Sta si ti ovdje natrabunjao, svega ti?
bach

#29 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by bach »

ins wrote:
bach wrote: Moje je mišljenje da bi finansijski i privredno posrnuli Kanton Sarajevo dosta dobio u u ekonomskom smislu,
Nakon ovog bisera, bilo kakva ozbiljna rasprava je nemoguca... :run:
Ne znam šta je ovdje smiješno i glupo rečeno? Da je KS u finansijskoj banani?
Budžet Kantona Sarajevo ove godine bit će manji za više od 100 miliona maraka od prošlogodišnjeg, koji je iznosio 758.750.000 KM. Kako je nam je kazao izvor blizak Ministarstvu finansija i Vladi KS, zbog te, ali i činjenice da je u kantonalnoj kasi sve manje novca, a mnogo zahtjeva koalicionih partnera, ovih dana započela je velika bitka u vezi s kreiranjem budžeta za 2013.

Ovogodišnji budžet Vlada mora pripremiti, a Skupština usvojiti do kraja marta, do kada važi Odluka o privremenom finansiranju potreba KS.

Zaustavili plaćanja

- Vlada je napravila grešku kada su se odlučili na privremeno finansiranje, umjesto da usvoje rebalans budžeta za 2012. godinu koji je pripremila Vlada u prethodnom sazivu, a nakon toga nacrt pa prijedlog za 2013. Na taj način mogli su mnogo lakše raditi. Međutim, išli su s odlukom o privremenom finansiranju kojom su zaustavili sva plaćanja. Novca ima samo za osnovne funkcije Kantona - kazao je "Avazov" izvor.

Tako je pretposljednja sjednica Vlade protekla u prebacivanju novca sa svih budžetskih pozicija na stavke koje je neophodno plaćati, poput plaća, materijalnih troškova, socijalnih davanja...

- S obzirom na to da je izvjesno smanjanje budžeta za 2013., ove godine najviše će trpjeti kapitalni projekti. Moguće je da svi projekti koji su ranije započeti, zbog nedostatka novca, neće biti završeni. Vladi su prioritet otplate duga, plaće... - dodao je naš izvor.

Mirza Sendijarević, ekonomista i donedavni ministar finansija u Vladi KS, potvrdio nam je da će budžet u 2013. sigurno biti manji za oko 100 miliona maraka.

Vanjski dug

- Bit će manje novca jer ove godine, između ostalog, pristiže otplata vanjskog duga Federacije BiH i otplata rata kredita koje je Kanton uzimao. Također, bit će manji i prilivi po osnovu indirektnih poreza, a moguće je da će manje novca pristizati iz Federacije - naveo je Sendijarević.

On je naglasio da će zbog toga biti potrebno praviti uštede ili raspodjele po budžetskim stavkama, ali na koji način će Vlada to uraditi i šta joj je prioritet, zavisi od njihove politike.

Bez pomoći MMF-a

Kanton je prošlu godinu završio s deficitom od oko 100.000.000 KM, a na novac u koji se uzdala Vlada u prethodnom sazivu vjerovatno neće moći računati ni ova.

- Budžet će, između ostalog, biti manji zbog toga što Vlada ne može očekivati 35 miliona kredita od MMF-a, 35 miliona KM od prodaje zgrade Studentskog doma u Nedžarićima, oko 45 miliona indirektnih poreza... - navodi naš izvor.

Je li rečeno nešto smiješno i glupo kada sam i ja diskutanti konstatovali da su ljudi i Kiseljaku i Kreševu poduzetni, da hoće raditi i da imaju para? Misliš da KS ima ikakvu korist od jednog Ilijaša ( stopa nezaposlenosti 75 posto, tzv afrička stopa nezaposlenosti, vjerovatno najviša u Evropi). Nema nikavu. Niti je kS briga za Ilijaš nitije stanvnike ILijaša puno bitno za ono što se dešava u sarajevu. Zašto je to tako? Zato što su ljudi tamo nepoduzetni i lijeni, slušaju turbofolki i igraju kolo pored ringišpila. I glasaju 22 godine za istu stranku, Narod zna koju.
karanana

#30 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by karanana »

dječak sa šibicama wrote:
karanana wrote:Ukucaj ti bach ahmici.

Sta si ti ovdje natrabunjao, svega ti?
Svasta nesto. Je li nisi nista skonto ili nesto konkretno ne kontas pa da probam ponovo?
sinuhe

#31 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by sinuhe »

Tesko kiseljackim maturicama do Travnika pa eto :-)
karanana

#32 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by karanana »

Ja jebi ga. Oni su ipak zrtve travnickih mundzosa. A u sarajevu su pitomiji, nisu ko u travniku. Sarajevo su samo indirektno jebali mada sam cuo da je neko topnistvo hvo-a prebacilo.
amazon

#33 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by amazon »

karanana wrote:Ja jebi ga. Oni su ipak zrtve travnickih mundzosa. A u sarajevu su pitomiji, nisu ko u travniku. Sarajevo su samo indirektno jebali mada sam cuo da je neko topnistvo hvo-a prebacilo.
U pravu si za Ahmice, velika mrlja za Hrvatski narod, ali moras spomenuti i sela oko Travnika, Maljine npr, bilo je svasta sa obje strane...
karanana

#34 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by karanana »

Naravno da je bilo, nema se tu sta raspravljati, ali nije mi se svidjeli bachovo rezonovanje o tome kako hrvati srednje bisne za sve moraju ici po papire u muslimanski travnik. Da, vlada jeste tamo, ali ispade kao da je citavu vode muslimani i uporedjuje sbk odnosno travnik sa rs-om i ociscenim gradovima i administracijama tamo. Hrvati su ravnomjerno zastupljeni u vlasti sbk i tu se nema sta raspravljati. Ja sam se par subota potrefio u travniku i po sred glavne ulice ide kolona auta svatova, apsolutno na svakom po jedna-dvije zastave sto hrvatske sto hr. naroda. I nikakvih problema.
bach

#35 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by bach »

karanana wrote:Ja jebi ga. Oni su ipak zrtve travnickih mundzosa. A u sarajevu su pitomiji, nisu ko u travniku. Sarajevo su samo indirektno jebali mada sam cuo da je neko topnistvo hvo-a prebacilo.

Koliko znam, nem ni jedan u Hrvat u ovoj zemlji, makar imao samo pola mozga da neće reći se u Ahmićima nije desio zločin. Zauzimanjem Ahmića nisu dobili ništa u vojnom smislu, osim što ih cijeli svijet etiketira kao zločince i zvijeri. Pored Ahmića imaš i mjesti koj se zove Buhine kuće.

http://www.bhdani.com/arhiva/218/t21812.shtml

Kada sam prije dvije godine pokretao svoj privatni biznis, počeo sam okretati telefone, slati mailove i kucati na bezbroj vrata. Gdje god sam se u Sarajevu obratio naišao sam ma pravi baliluk, šanerizam, mahalaše, ESDEA biznismene koji peru pare za nekoga i nemaju pojma ni odakle im firma ni čime se zapravo bave.

Prvi normalan telefonski razgovor bez "ne znamo ništa, nazvat ćemo vas, direktor nije, tu, nazovite u ponedjeljak, butaz ba nemam se sad ja s tobom vremena zajebavat alahimanet" iamo sa sekretaricom jedne firme iz Viteza. Direktor je iz Buhinih kuća, vojnici AR BiH su mu u tom selu ubili nekoliko članova familije. Pitao sam tog čovjeka kako gleda na rat i sve ono što se desilo u Ahmićima / Buhinim Kućama. Čovjek je samo odmahnuo rukom i rekao da je rat odavno završen i da se mora živjeti i zarađivati.
sinuhe

#36 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by sinuhe »

I ti bi im sad htio izaći u susret jer se ne mogu sa komšijama a motiv ti je eto budžet KS. :D
Najneobičniji prijedlog što sam vidio u vezi ovakve ili onakve podjele BiH.
Hemera

#37 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by Hemera »

Protiv sam.
Nisu se bas ti poduzetnici poput Stanica pokazali ovdje.
Glupo ih je predstavljati kao neku perspektivu.
Nama nece biti bolje ako se nesto pripojimo i sl.samo sebi mozemo pomoci.
Bez uvrede
mali_balon

#38 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by mali_balon »

bach wrote:
Ko kaže da ime je sada dobro? Po svaki bitan dokument u moraju u Travnik. Poznajem dosta Hrvata, pretežno ljudi od posla, kojima se kada moraju u Travnik okreće želudac. Sviđalo se to nam Bošnjacima ili ne, u Travniku su nad Hrvatima počinjeni zločini. Ko ne vjeruje neka na googlu ukuca "Abdulahim Maktouf". Ljudi iz Krešava, Kiseljaka ili Viteza kada idu u Travnik osjećaju se kao i ja kada se nađem u Vipšegradu, u Prijedoru ili u onoj kafani u Konjević polju. Oni koje znam, mnogo se slobodnije osjećaju u Sarajevu.

Dalje, ako mislite da je javna Kantona Sarajevo korumpirani, ako mislite da su sarajevski sudovi, policija ili inspekcije korumpirani, trebate onda , rekreativno pokrenuti neki spor u Travniku. Evo primjera kako se tamo živi i radi.

Prijateljica se na sudu zakačila sa lokalnim "bajom" oko jedne nekretnine, kuće koja joj je pripadalao po nasljedstvu. Travnički moćnik je potplatio sudiju, sudskog vještaka, njena dva advokata, inspektore koji su svi tvrdili pod zakletvom, da na toj lokaciji u toj ulici u centru Travnika nema baš ništa, da je tamo ledina. U suštini se tamo decenijama nalazila i još uvijek nalazi velika - sa Vlašića vidljiva kuća na tri sprata. Korumpirani travnički sud sud je u presudi da ne postoji nikakava kuća po tvrdnji tužene, a da ono što ne postoji ona ne može ni dobiti.

Tako se živi u SBK. U Sarajevu ovakvo nešto nije moguće. vjerujte. Usput SBK je kudikamo siromašniji nego KS.
Sta lupas covjece, ukucaj Ahmice, ukucaj Stupni Do u kojem su zlocin pocinili tvoji poduzetni ljudi iz kiseljaka, kako je Bosnjacima iz Ahmica koji moraju po papire u Vitez, kako je Bosnjacima iz Gromiljaka, Rotilja i ostalih Kiseljackih sela koji moraju po papire u Kieljak, cuj njima se stomak okrece, zamisli kako bi im se tek stomak koretao da moraju doci u Teheran. ti tvoji poduzetnicu su placali cetnicima da se granitara Visoko, ti tvoji poduzetnici su rentali cetnicke tenkove da napadnu Brestovsko, o cemu ti lupas. Cuj prijateljica se zakacila sa lokanim bajom, covjek nije htio da da potpise dokumete da tvoj poduzetnuku firgi daje kucu i imanje na poklon, sreca njegova pa patriola UNa naisla inace .... Cuj prijateljica se zakacila sa lokanim bajom.
A sto se oplakuju HVO bojovnici na dan masakra nad Bosnjacima u Ahmicima o tom da ne govorimo, jucer sam pisao o humanitarnoj pomoci, o oruzju koje je ostajalo u kiseljaku i kresevu.
Ne valjaj vise gluposti rat sam proveo tamo znam dobro o cemu govorim, znam dobro kako su tvoji poduzetnici postali poduzetni i posten radni narod.
A ako hoces mogu ti prcati kako je banda/poduzentici HVO heroja upala u zavod Drin u Fojnici i poceli ubijati djecu a i Bakovicima dusevne bolesnike.
Jeste zivjeti se mora ali... jel to treba guzice nekom dat, pa nije ni cudo da smo balije i poturice.

Eno vam sapunica stanic i feroelektro.
ins

#39 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by ins »

bach wrote:

Koliko znam, nem ni jedan u Hrvat u ovoj zemlji, makar imao samo pola mozga da neće reći se u Ahmićima nije desio zločin. Zauzimanjem Ahmića nisu dobili ništa u vojnom smislu, osim što ih cijeli svijet etiketira kao zločince i zvijeri.
Ajde?

http://www.ljportal.com/ljubuski-2/2-dr ... ske-robije
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#40 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by Truba »

protiv sam
julisiz es grant

#41 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by julisiz es grant »

U sustini, vrijedan i radisan kraj, sa dobrom zaposlenoscu, gledaju da zive od svojih 10 prstiju, dosta su pobozan kraj (tamo kad je npr. Velika Gospa, Svi Sveti ili neki svetac, dosta trgovina i prodavnica ne radi)...
Vidiš dvostrukih standarda. Ti ovo ističeš kao nešto pohvalno. Da si ovako nešto napisao za Bošnjake (pobožni, odani islamu), odmah bi bili komentari "šta će, zatucane balije..." itd.
milojicabrzi

#42 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by milojicabrzi »

julisiz es grant wrote:
U sustini, vrijedan i radisan kraj, sa dobrom zaposlenoscu, gledaju da zive od svojih 10 prstiju, dosta su pobozan kraj (tamo kad je npr. Velika Gospa, Svi Sveti ili neki svetac, dosta trgovina i prodavnica ne radi)...
Vidiš dvostrukih standarda. Ti ovo ističeš kao nešto pohvalno. Da si ovako nešto napisao za Bošnjake (pobožni, odani islamu), odmah bi bili komentari "šta će, zatucane balije..." itd.
Kakvi dvostruki standardi...Ljudi tako vaspitani, nisu turbo-vjernici niti fanatici, da se razumijemo, jednostavno, tako se odgajaju i zive desetljecima...

Meni niko, ko nije radikalan, ne smeta, ako ti to vidis drugacije, tvoj problem 8-)
julisiz es grant

#43 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by julisiz es grant »

Naravno, samo su Bošnjaci fanatici i novokomponovani vjernici, sad si mi objasnio.
ins

#44 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by ins »

bach wrote:
Ne znam šta je ovdje smiješno i glupo rečeno? Da je KS u finansijskoj banani?
Ne, vec je krajnje naivno napisati i vjerovati da sredina od 25.000 stanovnika moze pomoci sredini od 400.000, pa makar se radilo o Monte Carlu :-)
mali_balon

#45 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by mali_balon »

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /130114019

Nije bitno ko ga je minirao nego je bitno u koga se vec sada upiru prsti i vec "znamo" ko ga je minirao. I sta ce ovo proizvesti.
Jos su friske rane da bi se o tom "pripajanju" razmisljalo. Nazalost, bolje posvetit energiju da se pripoje bosnjacke opstine (Olovo, Breza, Vares, Visoko)
VjecitiStudent

#46 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by VjecitiStudent »

Što da ne, Kantonu Sarajevo je taman ponestalo dežurnih krivaca.
iz zadnje klupe

#47 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by iz zadnje klupe »

Pored svih problema koje KS ima stvarno mu nije potrebno i gubljenje dragocjene energije i vremena na rasprave koje imamo na drzavnoj razini:ugrozenost, preglasavanje, vitalni nacionalni interesi itd...

Za one koji velicaju poduzetnost u Hrvata, koji narod iz vremena prije PDV bio rekorder sa preko 90% svih fiktivnih firmi u BIH i neplacanja poreza.

Stanic primjer poslovnog Hrvata, ha ha, za covjekom raspisana potjernica za privredni kriminal u Hrvatskoj, pitajte ljude iz Fero elektra o kakvom vrsnom poduzetniku se radi.

Zovko naftaš i Lijanovic su vise utajili poreza i ostetili drzavu neko sve bošnjačke firme zajedno.

I njavažniji razlog za NE, odvajanjem Kiseljaka i Kreševa iz SBK poremetila bi se osjetljiva naconalna ravnoteža u SBK i on više ne bio bio mješoviti kanton
Qler

#48 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by Qler »

Lijanovic svake 3 godine mijenja firmu. Gasi staru otvara novu, Lijanovic, Farmer, Farmko, ovo ono... poslovao sam sa njima i upratio sam da to rade. Valjda kada ispucaju poreske olaksice za nove firme, otvore novu..
VjecitiStudent

#49 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by VjecitiStudent »

Qler wrote:Lijanovic svake 3 godine mijenja firmu. Gasi staru otvara novu, Lijanovic, Farmer, Farmko, ovo ono... poslovao sam sa njima i upratio sam da to rade. Valjda kada ispucaju poreske olaksice za nove firme, otvore novu..
Ko pravi lose zakone, ko ih onda lose sprovodi, ima li tu necije krivice?
L.e.g

#50 Re: Kiseljak i Kreševo kao dio Kantona Sarajevo: Za ili prot

Post by L.e.g »

Sta lupas covjece, ukucaj Ahmice, ukucaj Stupni Do u kojem su zlocin pocinili tvoji poduzetni ljudi iz kiseljaka, kako je Bosnjacima iz Ahmica koji moraju po papire u Vitez, kako je Bosnjacima iz Gromiljaka, Rotilja i ostalih Kiseljackih sela koji moraju po papire u Kieljak, cuj njima se stomak okrece, zamisli kako bi im se tek stomak koretao da moraju doci u Teheran. ti tvoji poduzetnicu su placali cetnicima da se granitara Visoko, ti tvoji poduzetnici su rentali cetnicke tenkove da napadnu Brestovsko, o cemu ti lupas. Cuj prijateljica se zakacila sa lokanim bajom, covjek nije htio da da potpise dokumete da tvoj poduzetnuku firgi daje kucu i imanje na poklon, sreca njegova pa patriola UNa naisla inace .... Cuj prijateljica se zakacila sa lokanim bajom.
A sto se oplakuju HVO bojovnici na dan masakra nad Bosnjacima u Ahmicima o tom da ne govorimo, jucer sam pisao o humanitarnoj pomoci, o oruzju koje je ostajalo u kiseljaku i kresevu.
Ne valjaj vise gluposti rat sam proveo tamo znam dobro o cemu govorim, znam dobro kako su tvoji poduzetnici postali poduzetni i posten radni narod.
A ako hoces mogu ti prcati kako je banda/poduzentici HVO heroja upala u zavod Drin u Fojnici i poceli ubijati djecu a i Bakovicima dusevne bolesnike.
Jeste zivjeti se mora ali... jel to treba guzice nekom dat, pa nije ni cudo da smo balije i poturice.

Eno vam sapunica stanic i feroelektro.[/quote]

Kako ce banda hvo-a upasti u Drin ili Bakovice kad su i Drin i Bakovici do napada armije bih bili pod kontrolom hvo-a ( a usput naselje Alaupovka gdje se nalazi zavod Drin je 95% naseljeno hrvatima, a Bakovici imaju jednu muslimansku obitelj)
Hajd pricaj mi malo o tome kako su ubijali djecu i dusevne bolesnike???
Post Reply