Nazif Gljiva vizionar ili...

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

HM 2011

#26 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by HM 2011 »

Uz tunele ja predlažem još čudniju ideju koja možda na prvi pogled izgleda smiješno......

Na sredstva javnog gradskog saobraćaja (tramvaje, minibuse, buseve, trolejbuse) postaviti nekakve (obratiti se inovatorima neka izmisle nešto) veeeelike, extra heavy duty, usisivače sa veeeeelikim hepa filterima i pustiti ih u saobraćaj.....

Filtere bi mogli proizvoditi u Unico filterima.....

Nemoj slučajno da bi se ko podrugljivo nasmijao na ovo - nije mi ništa pametnije palo na pamet.... a razmišljao sam o ovome....

Jeftiniji plin - teško da ima šanse jer nije naš proizvod.....

Jeftinija struja - teško da ima šanse u kombinaciji sa energetskom strategijom svijeta....

Čhumur is our future....

Da, još nešto, mogla bi vlada nametnuti obvezu postavljanja nekakvih filtera na sve dimnjake (opet inovatori).....

Pa onda regulisanje kvaliteta ćumura u prodaji - zabranjeno prodavati onaj koji žestoko dimi (e to je već za komisije iz nadrealista - akcija suzbijanja dilere bad ćumura na crno)....

kad bi ukombinovali sve te aktivnosti možda bi i prodisali čist zrak - ali čisto sumnjam da ćemo to ikada učiniti...
Last edited by HM 2011 on 10/01/2013 23:04, edited 6 times in total.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#27 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by anthraxQ »

bolje da vi sarajlije napravite metro. vozati cete se a i malo luftati... metro bi naravno zavrsavao u Lukavici... :D
HM 2011

#28 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by HM 2011 »

Ima li iko kakvih doadtnih ideja kako da se smanji zagađenje ?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#29 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by mk ultra »

treba nama kulture, bice cist zrak odmah...
amazon

#30 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by amazon »

Ima, ima..izvoziti smog u nezagadjene zemlje..pakovati ga u vrece od 50kg, i eto posla za nezaposlene, a sirovine napretek..kad mogu talijani vodu u bocama od 25 l, mozemo i mi smog..
HM 2011

#31 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by HM 2011 »

amazon wrote:Ima, ima..izvoziti smog u nezagadjene zemlje..pakovati ga u vrece od 50kg, i eto posla za nezaposlene, a sirovine napretek..kad mogu talijani vodu u bocama od 25 l, mozemo i mi smog..
eh sad što bi prodavali stvog.... što ne bi sa smog..
graditelj

#32 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by graditelj »

E neznam kako ti tuneli utiču na zagađenost i dim, al sam poodavno čitao neki interesantan i pametan tekst nekog profesora o tome kako su tuneli i autoceste koje su izgrađene u Hrvatskoj uticale na mikroklime u pojedinim djelovima HR i našoj Krajini.
Koliko se sjećam autoceste podrazumjevaju usjeke, presjecaju i smanjuju kotline prave pravac pa vjetar lakše cirkuliše po koridoru i ima značajne uticaje na promjene klimatskih uslova u nekim djelovima. To je upoređivano sa sobom koja se grije al fura ispod vrata, pa je mnogo teže zagrijati sobu :D e tako i autocesta fura
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#33 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by anthraxQ »

micki125 wrote:
anthraxQ wrote:bolje da vi sarajlije napravite metro. vozati cete se a i malo luftati... metro bi naravno zavrsavao u Lukavici... :D
a tebi bi bilo bolje da popraviš tor, ovce ti bježe i postavljaju komentare po forumu. :lol:

ovo je smijesno? ahaaa... dobro...

evo smijem se :lol: ... :roll:
anthraxQ

#34 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by anthraxQ »

Pa da je tunel rjesenje, davno bi to neko uradio negdje. Eeee jadna skolovana gerilo... zagadjenost se rjesava u glavi, a ne slanjem smoga nekome drugome. EEe da vam izgrade tunele ispod svake planine, kako bi rahat onda mogli paliti gume, plastiku i registrovati jos, brat bratu, 10 000 krseva. :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#35 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by Chmoljo »

graditelj wrote:E neznam kako ti tuneli utiču na zagađenost i dim, al sam poodavno čitao neki interesantan i pametan tekst nekog profesora o tome kako su tuneli i autoceste koje su izgrađene u Hrvatskoj uticale na mikroklime u pojedinim djelovima HR i našoj Krajini.
Koliko se sjećam autoceste podrazumjevaju usjeke, presjecaju i smanjuju kotline prave pravac pa vjetar lakše cirkuliše po koridoru i ima značajne uticaje na promjene klimatskih uslova u nekim djelovima. To je upoređivano sa sobom koja se grije al fura ispod vrata, pa je mnogo teže zagrijati sobu :D e tako i autocesta fura
mikroklime... kada je probijen tunel na Ivan Sedlu, stanovnici okolnih sela su osjetili razliku.

ali, Sarajevo je 50 kilometara dalje. a do Sarajeva još tona klanaca i kanjona...
fixer

#36 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by fixer »

Ma i lozi se svasta. Jaran moj zimi ne baca smece. Nema sta bacit, kad sve sto ima od smeca krhne u pec.
fatamorgana

#37 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by fatamorgana »

JoseMujica wrote:u sve ove godine, od prvobitne Nazifove ideje, nikako da odgonetnem: da li je tunel u našim glavama ili smo mi u beskonačnom tunelu :?
Ovo drugo štos' rek'o, :lol:
graditelj

#38 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by graditelj »

Chmoljo wrote: mikroklime... kada je probijen tunel na Ivan Sedlu, stanovnici okolnih sela su osjetili razliku.

ali, Sarajevo je 50 kilometara dalje. a do Sarajeva još tona klanaca i kanjona...
Ovdje se spominjao Bihać i USK, neznam koliko je to udaljeno od hrvatskih autocesta možda je i blizu al sigurno nisu sela uz AC.
Svih 50km od Ivana do Sarajeva, i kroz sve klance i kanjone, će bit autoput pa valjda vjetar ufati zalet :D , šta znam
sorcerer

#39 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by sorcerer »

ja samo da pitam kojom brzinom ce se propuh kretati ako budu 4 trake kroz tunel a kojom ako budu 2 i smije li ici krajnjom lijevom trakom :lol:
dustaban

#40 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by dustaban »

Chmoljo wrote:tuneli su odgovori na sve naše probleme - zagađenost, opsadu...
:thumbup:
bingov buraz

#41 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by bingov buraz »

Na tunel obavezno nastukati wormhole da hamelj ide van naseg solarnog sistema.
The 51st State

#42 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by The 51st State »

nas je plinski lobi unistio, paradoksalno ali je tako. da je se na vrijeme pocelo ulagati u toplotnu infrastrukturu baziranu na sistemu kogeneracije u termoelektranama, ostale bi milijarde za rjesavanje ostalih problema. samo nemoj da neko pametuje u termoelektrani kao zagadjivacu....
pathyeshme

#43 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by pathyeshme »

Najbolje da sačekamo da se to izgradi pa da vidimo, a valjda će se izgraditi u roku od 50 narednij godina. A, iskreno, ljudi govore sa naučnog aspekta i zašto im ne bih vjerovao?

Sent from my XT701 using Tapatalk 2
amortizer

#44 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by amortizer »

O'zone wrote:Beze im je to. Ja sam za to da poravnamo Igman do temelja a da svu zemlju,stijene i ostali materijal prebacimo gore na Bisoko,Crepoljsko i Poljine na taj način čemo otvoriti prolaz toplog zraka sa juga a spriječiti ulaz hladnog zraka sa sjevera.

Kakav ba tunel?! Planinu treba rušit!
Tako je! I napraviti planinu od bar 5000m pa da i mi imamo nase Alpe, a i vjeciti snijeg, glecere... pa ako treba i novi "pol" cemo napraviti!
Hendrix

#45 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by Hendrix »

A, iskreno, ljudi govore sa naučnog aspekta i zašto im ne bih vjerovao?
Problem je što ovde svaka šuša izađe u medije i govori sa naučnog aspekta...

A većina stvari koje tzv. prof Lindov kaže je ionako...
Image
pathyeshme

#46 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by pathyeshme »

Nije nego smo mi jednostavno takav narod da smo sami sebi najpametniji a svi ostali nemaju pojma.. Koliko sam samo čuo izjavu tipa: Ma šta doktori (ljekari) znaju, nemaju pojma o životu. To isto možeš primjeniti i na neke druge struke. A što se dotičnog profesora tiče, univerzitetski je profesor na fakultetu koji ima jako dobru reputaciju i, ako ništa, zna duplo više od običnog naroda, pa tako i nas, o ovoj temi.. Ovo me podsjeća na srednji vijek kad si iznoseći naučne zaključke bio prozivan budalom i heretikom.

sanaman

#47 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by sanaman »

Broj aktivno registrovanih vozila u kantonu SA je sa 31.12.2012, 141.461 vozilo sto iznosi povecanje od preko 15.000 vozila u odosu na 31.12.2010. Na ovaj broj vozila treba dodati i sva ona vozila koju prodju kroz Sarajevo (jer ne mogu zaobici) a nije bas da samo brzo prodju, vec zbog guzvi taj prolazak malo duze traje....a koliko od gore navedenog broja vozila toci dizel gorivo i koliko su stara ta vozila u prosjeku?

O tome sta i kako se lozi u domacinstvima vec je bilo govora.

Ko o cemu, mi o tunelu a elementarne stvari nisu poslozene kako treba...sto iz objektivnih sto iz subjektivnih razloga.
Hendrix

#48 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by Hendrix »

pathyeshme wrote:Nije nego smo mi jednostavno takav narod da smo sami sebi najpametniji a svi ostali nemaju pojma.. Koliko sam samo čuo izjavu tipa: Ma šta doktori (ljekari) znaju, nemaju pojma o životu. To isto možeš primjeniti i na neke druge struke. A što se dotičnog profesora tiče, univerzitetski je profesor na fakultetu koji ima jako dobru reputaciju i, ako ništa, zna duplo više od običnog naroda, pa tako i nas, o ovoj temi.. Ovo me podsjeća na srednji vijek kad si iznoseći naučne zaključke bio prozivan budalom i heretikom.
Žao mi je što tako misliš, da reputacija u BiH nešto znači u realnom životu, svi su kod nas eksperti u novinama, čak ti je i čuveni Nedžad Branković, samoproglašeni ''najbolji inžinjer u gradu'' sada profesor na tom istom faksu gdje i Lindov a to što je profesor na faksu ne znači meni apsolutno ništa kada skupim sve njegove prijašnje izjave i nebuloze koje je izjavljivao što se tiče struke u kojoj i ja radim.

Njegova oprobana metoda je da studentima uvali da rade za njega i onda soli pamet po medijima, od kojih su većina ovakve grandiozne izjave tipa da će tunel na Bradini riješiti smog u Sarajevu.
pathyeshme

#49 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by pathyeshme »

Ja ovdje nisam pročitao da će problem biti rješen, već da će se poboljšati cirkulacija zraka i samim tim njegov kvalitet.. Zašto to ne bi bilo moguće?
Ionako je projekat u sklopu izgradnje koridora, ne rade se tuneli namjenski, i ne znam što tolika hajka na čovjeka.. Dok sam čitao postove dobio sam osjećaj da je čovjek rekao: Treba odmah početi graditi tunele, samo se tako možemo spasiti.

Ovo je nama svima što se kaže ni iz džepa ni u džep.. Ma koliko mislili da ovi stučnjaci palamude, mi palamudimo deset puta više, jer je cilj tunela izgradnja koridora, a bolja cirkulacija zraka je samo popratni efekt svega. Jednostavno, gore od trenutne situacije u kojoj se gušimo ne može bitii.

Hendrix

#50 Re: Nazif Gljiva vizionar ili...

Post by Hendrix »

A ja sam dobio osjećaj da je on samo nešto izvalio šta god, jer je dežurni ekspert Avaza.
Profesor na saobraćajnom fakultetu po meni nije relevantan za procjenu strujanja zraka u ovakvom obimu, i on tako samouvjereno govori o tome kao da mu je to uža specijalnost. To je problem, on pojma nema o tome.
Sutra će biti riječi o operaciji na otvorenom srcu, možda Lindov i tu uleti da kaže koju pametnu.

Naravno da će biti cirkulacije, ali ne ovako kako on priča i širi nebuloze i neke lažne nade.
Post Reply