Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

sumirprimus

#26 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by sumirprimus »

Žika wrote:I jeste tako,samo što to mnogi ovdje ne kontaju.
Naravno, da partizane, gde je bilo najviše Srba i koji su dobili rat, ne treba izjednačiti sa komunistima i njihovim ideolozima, da ne bude novih podela. Komunisti su bili zločinci.
Neshvatljivo je da se heroj Solunskog fronta, srpski rodoljub i oficir ovenčan medaljama za hrabrost i vojničko držanje proglašava ratnim zločincem..

by milovan malić,knjiga o drazinim cetnicima !!!fortin jrr old :D

Rekoh trajna kategorija!!!
cyprus

#27 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by cyprus »

sumirprimus wrote:Nema druge priče,rs je neupitna trajna kategorija,i nema se šta sarajevo pitati!!!
Kontaš care :D
Pa po Dejtonu i jeste tako... Sarajevo se ne pita mnogo kada je riječ o opstojnosti manjeg entiteta... Također, po tom istom Dejtonu, ni RS se ne pita mnogo kada je riječ o opstojnosti Bosne i Hercegovine u ovim granicama... Doduše, po logici stvari, ne postoje trajne kategorije... Al to su već filozofska naklapanja...

Dakle, trenutno su to pitanja oko kojih je rasprava ne samo suvišna, već i štetna...
sumirprimus

#28 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by sumirprimus »

cyprus wrote:
sumirprimus wrote:Nema druge priče,rs je neupitna trajna kategorija,i nema se šta sarajevo pitati!!!
Kontaš care :D
Pa po Dejtonu i jeste tako... Sarajevo se ne pita mnogo kada je riječ o opstojnosti manjeg entiteta... Također, po tom istom Dejtonu, ni RS se ne pita mnogo kada je riječ o opstojnosti Bosne i Hercegovine u ovim granicama... Doduše, po logici stvari, ne postoje trajne kategorije... Al to su već filozofska naklapanja...

Dakle, trenutno su to pitanja oko kojih je rasprava ne samo suvišna, već i štetna...
Uffff,pa ti stvarno uporan,rs je trajna i neupitna kategorija,nema rasprave,nema pitanja,nema ničega!!!
cyprus

#29 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by cyprus »

Pa da, to i kažem 8-) :mrgreen:
sumirprimus

#30 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by sumirprimus »

cyprus wrote:Pa da, to i kažem 8-) :mrgreen:
Ne ti dovodiš u pitanje opstojnost rs, i skrećeš pažnju na nebitna pitanja!!! :x
hAZNADAR

#31 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by hAZNADAR »

sumirprimus wrote:
Uffff,pa ti stvarno uporan,rs je trajna i neupitna kategorija,nema rasprave,nema pitanja,nema ničega!!!
Ufff, poznajes li historiju zadnjih decenija i koje sve drzave su se raspale a koje nove stvorile. Ne postoje trajne kategorije sa garancijom ni po pitanju drzava a kamoli entiteta, pokrajina,...

Nisu ni BiH, ni RS, ni Federacija, .... trajne kategorije - sve to zavisi od okolnosti, vecine, aktuelne politicke snage,.. i mi neznamo kako ce biti za koju deceniju. Pitanje je sta ima manje sanse za opstanak - BiH ili RS - o tome se dade diskutovati.

Ako Rs postane otvorena, demokratska, tolerantna i perspektivna za sve nesrbe - time se usput i gubi smisao srpskog eksluziviteta i srpske autonomije - a usput i bosnjackog negodovanja.

Ali!

Ukoliko ostane etnicki cista i sa ovakvom politikom i ideologijom koja nastavlja ciscenje - koliko takav mir na ovim prostorima moze trajati? Ne govorim o patriotski nostalgicnim nabojima tipa nedamo Bosnu vec surovoj cinjenici da je najbrojniji bosnjacki narod sabijen na nekih 20 i nesto % teritorije, bez ikakve sanse da i pored najbolje volje od toga napravi nesto samoodrzivo i politicki zasebno. Otpor prema trajnoj i neupitnoj je sila prilika i neminovnost. Ne treba biti vrac pogadjac - ali je izvjesno da ce nasi antagonizmi samo rasti, a primjer imas u novim generacijama, bosnjacki nacionalizam takodjer raste i polako taj svjetonazor preuzima dosadasnji vjerski, a politika u RS se svojski trudi da vatra i dalje tinja.

Ta trajna kategorija se samo u mirnim okolnostima prije samo 15-ak godina imala svoju granicu, monetu, dokumenta, Brcko, i masu nadleznosti koji su se tumacili kao atributi drzavnosti. Zamisli da izborni rezultati danas u Brckom, Srebrenici,.. za par decenija budu nesto normalno i jos par opcina u RS - ko moze garantovati da nece? A ko moze garantovati da je mir na ovim prostorim trajan.

Problem je odredjena malogradjanska filozofija u par carsija sa bosnjackom vecinom koja ne vidi dalje od prvog brda i misli da postoji perspektiva za Bosnjake u getu. Takozvani realpoliticari koji gube volju, snagu, nadu,.. onda kada skontaju da nece biti bitnih pomaka na politickom planu za njihovog zivota pa misle da je izgubljeno sve i gotovo i za sljedece genaracije. Zahebi pateticni patriotizam - ovo je stvar cistog bioloskog opstanka - dok je "trajna i vjecita" ovakva kakva jeste - protiv te iste ce se boriti svim sredstvima - za pocetak je barem dovoljno je ne uzdizati u nebesa i tumaciti kao trajnu i neupitnu o kojoj nema rasprave.
elcaliente

#32 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by elcaliente »

@haznadar

A Bosnjaci sabijeni u 24% su bas poletni da se doseljavaju u PC.
Ja to do sada nisam primjetio, vidio sam da svi protjerani za vrijeme rata postaju trajna kategorija po federaciji vecinom po Sarajevu. Naravno uz ostale trajne kategorije po Americi i Australiji, ta varijanta im je nekako najdraza.
Tolika naselja se dizu po Vogosci i Ilijasu za raseljene osobe a ti govoris kako nam je tjesno u 24%. Bosnjo tradicionalno gleda da sprasi za parama ( zapad ili istok nebitno ) zato ne mislim da ce nama ikada biti tijesno na 24%. Koliko god da se novih Bosnja rodi toliko ce ih ih godisnje i otici.
Velika je zabluda da cemo mi ikada promjeniti patriotska razmisljanja Srba npr iz Bjeljine. Dovoljno je otici samo u istocno Sarajevo pa da vam budu jasne neke stavri. Ali to Bosnjacima nesto posebno vise ni ne smeta jer smo se navikli na to, tako ce biti uvijek. Srbi odrastaju sa 4C kao i Hrvati sa sahovnicom i nikada im nece biti draza Bosna od Srbije ili HR.
Ali ja nerazumijem zasto neko pravi problem od toga, oni zive na svome mi na svome, vazno je da smo niko nikoga ne dira.
Žika

#33 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by Žika »

Da,to i ja govorim,Srbi u RS i Hrvati iz hrvatskog dijela Federacije neće nikad prihvatiti BiH kao svoju državu,to je prosto nemoguće,hoće oni Hrvati i Srbi koji žive u manjini.
someone_

#34 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by someone_ »

elcaliente wrote:@haznadar

Ja to do sada nisam primjetio, vidio sam da svi protjerani za vrijeme rata postaju trajna kategorija po federaciji vecinom po Sarajevu. Naravno uz ostale trajne kategorije po Americi i Australiji, ta varijanta im je nekako najdraza.
Tolika naselja se dizu po Vogosci i Ilijasu za raseljene osobe a ti govoris kako nam je tjesno u 24%. Bosnjo tradicionalno gleda da sprasi za parama ( zapad ili istok nebitno ) zato ne mislim da ce nama ikada biti tijesno na 24%. Koliko god da se novih Bosnja rodi toliko ce ih ih godisnje i otici.
Velika je zabluda da cemo mi ikada promjeniti patriotska razmisljanja Srba npr iz Bjeljine. Dovoljno je otici samo u istocno Sarajevo pa da vam budu jasne neke stavri. Ali to Bosnjacima nesto posebno vise ni ne smeta jer smo se navikli na to, tako ce biti uvijek. Srbi odrastaju sa 4C kao i Hrvati sa sahovnicom i nikada im nece biti draza Bosna od Srbije ili HR.
Ali ja nerazumijem zasto neko pravi problem od toga, oni zive na svome mi na svome, vazno je da smo niko nikoga ne dira.
Ne zive na svom. Zive na pobijenom, zapaljenom, protjeronom, silovanom... Time se ponose. Razumijes li sad zasto se pravi problem. Il da se zaboravi i oprosti?
Bodkin

#35 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by Bodkin »

Žika wrote:I jeste tako,samo što to mnogi ovdje ne kontaju.
aha, juga je bila jedno 57 puta trajnija pa vidi gdje je sad. cuj u danasnjim vremenima govoriti da je nesto trajna kategorija gdje se u mjesec dana drzava raspadne silom ili milom. eu nije trajna kategorija, sssr nije bio trajna kategorija ali bice rs :-) pa vise moci i bogatstva imaju korporacije nego 90% drzava :D ali dobro, drkajte vi na vase torove
jeza u ledja

#36 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by jeza u ledja »

VjecitiStudent wrote: Stanovnici Katalunje (glavni grad Barcelona) imaju slican problem (ne vole oni Spaniju, ne voli Spanija njih) vec nekoliko vijekova, sto opet nije sprijecilo regiju Katalunja da postane jedan od najbogatijih regiona Evrope.
Ima ona stara poslovica, 'rdjavom k...u, svaka dlaka smeta"
Stanovnici grckog dijela Kipra su napravili od istog jednog od najbogatijih regiona na Mediteranu, a imaju dio zemlje koji ne zeli da zivi sa njima i iz kojeg su mnogi izbjegli i dan danas ne mogu da se vrate.

Neki stanovnici Skotske ne zele da zive u GBR pa opet ne umiru od gladi.

Mnogi stanovnici Flandrije ne zele zivjeti u Belgiji, pa im je opet fino jer su bogatiji od ovih na jugu.

Stanovnici Sandzaka ne vole bas zemlju u kojoj zive, ali im je standard zivota veci od okolnih dijelova te iste zemlje.

Dakle to samo po sebi ne mora predstavljati problem.
Samir_01

#37 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by Samir_01 »

elcaliente wrote:A Bosnjaci sabijeni u 24% su bas poletni da se doseljavaju u PC.

Nisam dosad sreo Bosnjaka koji koristi taj procenat "24"... ti si prvi
zato ne mislim da ce nama ikada biti tijesno na 24%. Koliko god da se novih Bosnja rodi toliko ce ih ih godisnje i otici.
Duhovit si...
Velika je zabluda da cemo mi ikada promjeniti patriotska razmisljanja Srba npr iz Bjeljine. Dovoljno je otici samo u istocno Sarajevo pa da vam budu jasne neke stavri.
Uopste mi nije stalo da nekom cetniku ili ustasi u Bosni mijenjam misljenje o bilo cemu. Bitna mi je samo pravda.
Ali ja nerazumijem zasto neko pravi problem od toga, oni zive na svome mi na svome, vazno je da smo niko nikoga ne dira
Oni zive na tudjem. A Srebrenicu, Focu, Visegrad i ostale gradove cete odvojit kad sahranite zadnjeg Bosnjaka koji hoda ovim Balkanom.

Duga je buducnost ispred nas... sve te decenije... svi ti vijekovi...
hAZNADAR

#38 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by hAZNADAR »

elcaliente wrote:@haznadar

Citajuci tvoj post a i slicne ne mogu da ne pomislim kako je psihijatar sa Durmitora uspio u svom projektu a to je pravljenje stokholmskog sindroma kod Bosnjaka. U prijevodu - da se zrtva toliko psihicki slomije da prihvata i nametnutu nepravdu, pomiri se sa time i savije se. Nema gore stvari nego kada covjek izgubi ponos i principe. Covjek je covjek i kada izgubi najmilije, kucu, zemlju,... ali kada izgubi ponos, osjecaj za pravdu i principe - onda vise nije covjek. Zar si stvarno mislio da je moguce za ovo kratko vijeme poslije Dejtona i poslije onakvog rata i dehumanizacije postici neku poetsku pravdu? Nalazimo se u procesu koji ce trajati decenijama i generacijama,.. samo kratkovidni ili psihicki slomljeni mogu pomisliti da je sve gotovo i izgubljeno i eto neka njima tamo ono samo njihovo.

Al eto reda radi da ti odgovorim u kratkim crtama:
Bosnjaci se ne doseljavaju u RS u velikom broju ali ih je mnogo vise nego prije samo 15 god. Ukoliko RS ekonomija postane bolja - ko ce zabraniti Bosnjacima da i tu traze perspektivu buduci da granice nemamo.

Ovih 20 i kusur % je tijesno vec sada - ispitaj malo kako ide danas za stambeno pitanje i kakav mladi koji zele da stupe u brak imaju izbor. Usput pogledaj koliko smo povezani infastrukturom(primjerice sa Bihacem), kakvi su nam poljoprivredni resursi i koliko industrija zavisna. Pa tu na tom prostoru imamo perspektivu kao nacija - taman koliko ti u svojoj avliji i basti a da nikad iz nje ne izadjes.

Patriotizam cetnika u Bijeljini me ne interesuje vise - dovoljno mi je poznat i znam samo jedan nacin kako se prema tome moze postaviti. Sto me samo dodatno uvjerava da mir ovdje nije trajan i neupitan.

Mi smo mozda mali i slab narod, ali ipak ponosan i prkosan, prosli smo trnovit put zadnjih decenija kakav niko na ovim prostorima nije nikada prosao a opet ostali ljud,i i od heterogene mase samo vjerskog identiteta, koja nije znala ni kako se zove, ni koje jezik govori, niti imala svijest o sopstvenoj historiji i kulturi - napravili divovski korak pa se i danas borimo sa onima koji su uvijek imali bolje karte u ruci i bar 100 god ispred nas. Zato je perverzija sto se ovdje cesto iznose kojakakve melahonicne i sumorne nazovi samokritike kako nismo nizasta, kako samo gledamo da razgulimo i parazitarimo, kako smo crna rupa, kako smo dno dna i sl.

Kao sto rekoh - mozda bi neki karadjicevi uspjesni rezultati rado halalili tamo ono samo njihovo, savili se pred zlocincem i nepravdom i razmisljali samo o svojoj avliji - ali sila prilika to ne dozvoljava. Nemamo cak ni tu privilegiju da prihvatimo stanje kakvo jeste jer nam ne omogucava prezaivljavanje i perspektivu.

Stoga - RS nece nikad biti trajna i neupitna - niti smije. Za pocetak barem u nasim glavama - poslije - vidjecemo kako.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#39 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

jeza u ledja wrote:
VjecitiStudent wrote: Stanovnici Katalunje (glavni grad Barcelona) imaju slican problem (ne vole oni Spaniju, ne voli Spanija njih) vec nekoliko vijekova, sto opet nije sprijecilo regiju Katalunja da postane jedan od najbogatijih regiona Evrope.
Ima ona stara poslovica, 'rdjavom k...u, svaka dlaka smeta"
Stanovnici grckog dijela Kipra su napravili od istog jednog od najbogatijih regiona na Mediteranu, a imaju dio zemlje koji ne zeli da zivi sa njima i iz kojeg su mnogi izbjegli i dan danas ne mogu da se vrate.

Neki stanovnici Skotske ne zele da zive u GBR pa opet ne umiru od gladi.

Mnogi stanovnici Flandrije ne zele zivjeti u Belgiji, pa im je opet fino jer su bogatiji od ovih na jugu.

Stanovnici Sandzaka ne vole bas zemlju u kojoj zive, ali im je standard zivota veci od okolnih dijelova te iste zemlje.

Dakle to samo po sebi ne mora predstavljati problem.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Oni su na rubu bankrota. Traze pare od Rusa, IMF, EU...stanje gore nego u Grckoj, ali manja zemlja pa i zlo izgleda manje. :lol:

Nego, ko ima pare u kiparskim bankama neka ih podize sto prije. ;-)

A sto se tice politicke realnosti u BiH, cini mi se da su Dodik & com na dobrom putu da je promjene na stetu RS-a i u korist BiH.

El Presidente iliti Gardian of Forest Republic je uradio vise za BiH nego vecina bosnjackih i hrvatskih politicara a da nije ni svjestan toga.

Pitanje je samo kakav kraj mu je odredjen od staba u Beogradu. ;-)

Zivi bili pa vidjeli. :D
jeza u ledja

#40 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by jeza u ledja »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Oni su na rubu bankrota. Traze pare od Rusa, IMF, EU...stanje gore nego u Grckoj, ali manja zemlja pa i zlo izgleda manje. :lol:

Sta ja znam nisam pratio , zivjeli su do prije godinu dana ko bubreg u loju. Bio, vidio. Novi hoteli, nove vile.
Bio sam i u Grckoj, ne moze se porediti. I Island je bankrotirao pa im nije lose.
Poenta je da zive dobro iako je zemlja podjeljena.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#41 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

jeza u ledja wrote:
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sta ja znam nisam pratio , zivjeli su do prije godinu dana ko bubreg u loju. Bio, vidio. Novi hoteli, nove vile.
Bio sam i u Grckoj, ne moze se porediti. I Island je bankrotirao pa im nije lose.
Poenta je da zive dobro iako je zemlja podjeljena.
Vjerujem ti, ali sve je to izgradjeno posudjenim novcem.

Sada to treba vracati, a novca se nema.

Kiparske banke su bile praonica za prljavi novac dugo godina. Izgleda da je tokom ispiranja puk'o ventil pa sve iscurilo iz njih. :D
heckler

#42 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by heckler »

Kad god vidim ovo razbacivanjima procentima i "drzanjem teritorije" uvijek sam u dilemi dali na te gluposti da odgovorim ili ne jer kako god okrenes donji si. Ako presutis glupost nastavlja se propagiranje cetnike i ustaske propagande o (konstantno padajucih) tih 24%, 25% ili 22% kako se ko u datom momentu sjeti da provali. Ako ipak odgovoris onda ulazis u debilnu pricu o procentima koja nista ni znaci jer naprimjer kanton sarajevo sa svojih 1277 kvadratnih km vrijedi vise nego sva silna bespuca drvara , grahova, nevesinja i gacka u kojima vise ni medjedi ne mogu da opstanu a kamoli insan.

Ali na glupost se nekad mora odgovoriti sa gluposti a i nije fer da se ignorisu rijeke krvi koje je Armija prolila da oslobodi sta se oslobodi moglo u tom vaktu pa presutiti ove debilnosti.

Dakle, po N-ti put, do Dejtona Armija je kontrolisala 15 850 km2 tojest 30.5% teritorije BiH. Pocetak rata ju je zatekao na 7958 km2 i more krvi je proliveno da se oslobode ti prostori. Nakon dejtona do danas sto razmjenama sto povratkom Bosnjaci su vecina na 16 720 km2 iliti oko 33%. Taj procenat je u konstantnom porastu sto demografskom ekpanzijom sto migracijama ostalih "konstitutivaca". Srebrenica u kojoj 1995. nije bio ni jedan Bosnjak od prosle godine po prvi put u osnovnim skolama ima Bosnjacku vecinu. Trend je nezustavljiv i za par godina ce i na prostoru cijele opcine Srebrenica Bosnjaci biti demografska vecina, dakle 34%. U svim rubnim ili mijesanim dijelovima ove zemlje trend je da Bosnjaci kupuju zemlju i sire svoj zivotni prostor. To je jednostavna demografija a ne smisljeni plan i program.

Eh sad slobodno neka krene pljuvanje i prozivanje o nacionalizmu i "borbi nacionalista za teritorij" i ostale gluposti koje svaki put se jave kad se o ovakvim stvarima krene govoriti, ali upamtite nisam ja poceo potezati pricu o procentima. Ako potegnete pricu o procentima budite spremni i svoje brojeve odbraniti. Ja svoje mogu bez problema.
cyprus

#43 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by cyprus »

Šta reći... haj neću ništa :mrgreen:
Bodkin

#44 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by Bodkin »

heckler wrote:Kad god vidim ovo razbacivanjima procentima i "drzanjem teritorije" uvijek sam u dilemi dali na te gluposti da odgovorim ili ne jer kako god okrenes donji si. Ako presutis glupost nastavlja se propagiranje cetnike i ustaske propagande o (konstantno padajucih) tih 24%, 25% ili 22% kako se ko u datom momentu sjeti da provali. Ako ipak odgovoris onda ulazis u debilnu pricu o procentima koja nista ni znaci jer naprimjer kanton sarajevo sa svojih 1277 kvadratnih km vrijedi vise nego sva silna bespuca drvara , grahova, nevesinja i gacka u kojima vise ni medjedi ne mogu da opstanu a kamoli insan.

Ali na glupost se nekad mora odgovoriti sa gluposti a i nije fer da se ignorisu rijeke krvi koje je Armija prolila da oslobodi sta se oslobodi moglo u tom vaktu pa presutiti ove debilnosti.

Dakle, po N-ti put, do Dejtona Armija je kontrolisala 15 850 km2 tojest 30.5% teritorije BiH. Pocetak rata ju je zatekao na 7958 km2 i more krvi je proliveno da se oslobode ti prostori. Nakon dejtona do danas sto razmjenama sto povratkom Bosnjaci su vecina na 16 720 km2 iliti oko 33%. Taj procenat je u konstantnom porastu sto demografskom ekpanzijom sto migracijama ostalih "konstitutivaca". Srebrenica u kojoj 1995. nije bio ni jedan Bosnjak od prosle godine po prvi put u osnovnim skolama ima Bosnjacku vecinu. Trend je nezustavljiv i za par godina ce i na prostoru cijele opcine Srebrenica Bosnjaci biti demografska vecina, dakle 34%. U svim rubnim ili mijesanim dijelovima ove zemlje trend je da Bosnjaci kupuju zemlju i sire svoj zivotni prostor. To je jednostavna demografija a ne smisljeni plan i program.

Eh sad slobodno neka krene pljuvanje i prozivanje o nacionalizmu i "borbi nacionalista za teritorij" i ostale gluposti koje svaki put se jave kad se o ovakvim stvarima krene govoriti, ali upamtite nisam ja poceo potezati pricu o procentima. Ako potegnete pricu o procentima budite spremni i svoje brojeve odbraniti. Ja svoje mogu bez problema.
teritorija apsolutno nista ne znaci. procenti isto tako. smijesno je danas kad ljudi ukidaju granice i spajaju se busati se sa nekim nacionalnim drzavama. to je jos samo u sportu dobra furka. kao sto rekoh, ima x korporacija koje su jace od 90% drzava na svijetu, i ekonomski i vojno :D ti procenti i teritorije su vazni samo budalama i ogranicenim ljudima. jebote ja pokusavam po cijeloj evropi i svijetu raditi i obrazovati se a ovdje neko hoce sebi da smanjuje zivotni prostor :-)
Bodkin

#45 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by Bodkin »

cyprus wrote:Šta reći... haj neću ništa :mrgreen:
ajde reci pa da puknem jedan :thumbup: :-D
heckler

#46 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by heckler »

Nisi ti nabio preko 20k postova suteci. Ne sumnjam da neces dugo odoliti jer gdje god se afirmativno prica o Bosni i Bosnjacima eto i tebe sa svojim antiprotivnim kalimero budalastinama :wink:
heckler

#47 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by heckler »

Bodkin wrote:
heckler wrote:Kad god vidim ovo razbacivanjima procentima i "drzanjem teritorije" uvijek sam u dilemi dali na te gluposti da odgovorim ili ne jer kako god okrenes donji si. Ako presutis glupost nastavlja se propagiranje cetnike i ustaske propagande o (konstantno padajucih) tih 24%, 25% ili 22% kako se ko u datom momentu sjeti da provali. Ako ipak odgovoris onda ulazis u debilnu pricu o procentima koja nista ni znaci jer naprimjer kanton sarajevo sa svojih 1277 kvadratnih km vrijedi vise nego sva silna bespuca drvara , grahova, nevesinja i gacka u kojima vise ni medjedi ne mogu da opstanu a kamoli insan.

teritorija apsolutno nista ne znaci. procenti isto tako. smijesno je danas kad ljudi ukidaju granice i spajaju se busati se sa nekim nacionalnim drzavama. to je jos samo u sportu dobra furka. kao sto rekoh, ima x korporacija koje su jace od 90% drzava na svijetu, i ekonomski i vojno :D ti procenti i teritorije su vazni samo budalama i ogranicenim ljudima. jebote ja pokusavam po cijeloj evropi i svijetu raditi i obrazovati se a ovdje neko hoce sebi da smanjuje zivotni prostor :-)
Naravno i zato mi je svaki put mrsko uopste sta spomenuti na tu temu ali ponekad ovim procentualce treba prozvati vlastitim oruzjem.
cyprus

#48 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by cyprus »

Bodkin wrote:
ajde reci pa da puknem jedan :thumbup: :-D
Vala u poslu sam... Ne treba mi sad rasprava o životnom prostoru :oops: Al evo tebi jedan :thumbup: za tvoj gornji post
FFC

#49 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by FFC »

desperate housewife wrote:Bosancima i Bosnjacima se cijepa srce kad neko pomisli da bi se BiH mogla raspasti.

Ali kako uopste da BiH opstane kad bar 40-50% ljudi koji trenutno zive unutar njenih granica JEDNOSTAVNO NE ZELIE i sve rade u tom pravcu vec godinama sve rade sto je u njihovoj moci samo da to tokazu i urade.

Dali neko na forumu ima ideju, kako onima koji tako misle i rade, dati razloga da jednostavno sutra ujutro kazu: JA SAM BOSANAC I HERCEGOVAC I SAMO ME ZANIMA DA ZIVIM RADIM U BiH I DA SVE SVOJE AMBICIJE USMJERIM U NAPREDAK BOSNE I HERCEGOVINE?

Svaki put kad pomislim kako to uciniti, jednostavno se covjek zakuca u zid kad shvati da NE POSTOJI TA STVAR koju neko moze uraditi da oni koji razgradjuju i unistavaju ovu drzavu promjene svoj stav. NE POSTOJI!

nikada se nista nece promjeniti dok ljudi ne shvate da je problem u neoliberalizmu. vi gospođo vjerovatno i ne znate šta je neoliberalizam, nego razmisljate u pogrešnom pravcu kao da je rjesenje da se sad svi pocnu izjasnjavati kao bosanci.

ko zeli da zna sta se u BiH desava treba da procita ovu analizu o latviji

http://www.globalresearch.ca/latvias-ec ... us/5317675

kakve veze ima latvija sa bosnom??!! neko ce se upitati?

e pa ima jer se fino vidi kako kapitalisti čereče zemlje koje imaju 4 osnovna preduslova za to:

1. etnička podjeljenost.

etnička podjeljenost omogućava neoliberaliba i njihovim marionetama da se koriste politikom etničkih identiteta kako bi radničkoj klasi skrenuli pažnju sa jedine bitne stvari a ti je kako ih kapitalisti i neoliberali iskoristavaju i prodaju drustvenu imovinu u bescjenje. e tako i vi gospođo mislite da je problem i rjesenje u tome sto neko hoce ili nece da bude bosanac. bosnjaci misle samo da ukinemo rs pa ce sve krenut nabolje, u rs-u misle da je se samo otcijepit iz bih pa ce sve krenut nabolje, herceg-bosanci misle da nam je samo treci entitet pa ce sve krenut nabolje, itd.

umjesto da rdnička klasa, nezaposleni, studenti i seljaci pljunu na sve ove tri ideje oni se oko toga kače jer misle da "nije to isto oni su gori od nas, mi smo bolji". a isto, je naravno. u latviji postoji etnicka podjeljenost izmedju latvijaca i rusa i neoliberalna oligarhija upravo je iskoristila ovu podjeljenost među radnicima da ih opljačka. bas kao i kod nas. burzoaska elita zajedno sa vjerskim velikodostojnicima su isprali mozak radnickoj klasi da im je drzava/entitet vazniji od klase. a naravno da nije, nego su ljudi namagarčeni

2. mala populacija spremna da emigrira.

od 2004 godine do 2013 godine 10% populacije latvije emrigriralo je u eu. na to racunaju neoliberali da ce mladi i obrazovani napustiti zemlju pa ce sa tokmacima koji razmisljaju korz prizmu drzava/entitet umjesto kapitalista/radnik lakse upravljati. svi znamo da bi vecina mladih rado napustila bih, bas kao i u latviji.

3. mala zemlja.

bih kao i latvija je mala zemlja, lakse ju je baciti na koljena i;

4. istraumatizirana populacija koja nije spremna da protestvuje da izađe na ulice i pravi haos jer je isprepadana.

kod nas je jadni narod istraumatiziran ratom a u latviji strahom od sovjetskog saveza.
CungaLunga

#50 Re: Nova stara BH politicka realnost. I sta sad?

Post by CungaLunga »

Odkad je Branislav odbranio Chelzi, nemas vise volje ni za sta :D
Post Reply