KOLONIZACIJA MARSA!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
T-Rexx

#26 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by T-Rexx »

bierkof wrote:T rexx je naravno upravu, ali ne mislim da je nemoguce da izadjemo iz naseg suncevog sistema kada za to dodje vrijeme. Nemoj da zaboravis da je moderna nauka pocela prije svega 100-150 godina, i pogledaj sta sve sada imamo.
Prakticno je nemoguce predvidjeti sta ce biti za sljedecih 50 godina a kamo li tek za 500.
A 500 godina je samo trenutak u zivotu nase planete.
Slazem se da nije moguce predvidjeti buduca naucna dostignuca, ali neke stvari su ipak jasne.

1 svjetlosna godina = 10 triliona kilometara
Susjedna galaksija, Andromeda, je udaljena 2,5 miliona svjetlosnih godina.

Cak i kada bi putovali duplo brze od svjetlosti (sto je 100% naucna fantastika) to ne bi bilo od pomoci jer su daljene i brojevi ipak preveliki. A mi smo male bakterije koje su vrlo osjetljive na okolinu.
ArtemisFowl

#27 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by ArtemisFowl »

T-Rexx wrote:
ArtemisFowl wrote:
T-Rexx wrote:Ako ne otkrijemo nacin da putujemo brze od svjetlosti, onda nikada necemo napustiti nas suncev sistem. Mozda nekada u buducnosti mognemo kolonizirati Mars i par Juputerovih mjeseca, ali i to ce biti samo privremeno. Onoga momenta kada nase sunce potrosi svoje gorivo i kada eksplodira, za 4 milijarde godina, tada ce nestati nasa civilizacija. Mada ce nas opstanak biti u pitanju mnogo ranije, zbog sunca koje postaje sve toplije i masivnije.

Dakle, jedini nas spas je da nadjemo utociste na nekoj drugoj planeti koja orbitira oko neke druge zvijezde. A da bi to uspjeli moramo biti u stanju da putujemo brze od svjetlosti i da skontamo kako da tamo prebacimo cijelu nasu civilizaciju. To je naravno nemoguce, tako da nam se crno pise.

I na kraju se covjek zapita -cemu sve ovo... :?:
Pa posto postaje sve masivnije fino odemo na Mars jer je on dalje od Zemlje... ;-) ;-)
Imas li na Marsu oksigena da dises i biljaka da jedes? i cime mislis otici tamo?
Pa fino sam reka' da ga mozemo teraformirati... Evo npr neka ljudi zive u posebnim kupolama u kojima ce takodje uzgajati bilje da bi dobili hranu i vazduh.A posto je Mars hladan mogli bi se u njegovu orbitu moglo postaviti ogledalo ili cak vise njih koja bi reflektovala svjetlo prema polovima da bi ispario zamrznuti ugljen dioksid i to bi dovelo do pojeve ,,staklene bašte''.Takodje na Mars bi mogli postaviti nekakve fabrike koje bi proizvodile gasove sa velikim efektom ,,staklene bašte'' tako da bi sa tim dosta pomogli zagrijavanju Marsa...
ArtemisFowl

#28 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by ArtemisFowl »

T-Rexx wrote:
bierkof wrote:T rexx je naravno upravu, ali ne mislim da je nemoguce da izadjemo iz naseg suncevog sistema kada za to dodje vrijeme. Nemoj da zaboravis da je moderna nauka pocela prije svega 100-150 godina, i pogledaj sta sve sada imamo.
Prakticno je nemoguce predvidjeti sta ce biti za sljedecih 50 godina a kamo li tek za 500.
Slazem se da nije moguce predvidjeti buduca naucna dostignuca, ali neke stvari su ipak jasne.

Cak i kada bi putovali duplo brze od svjetlosti (sto je 100% naucna fantastika) to ne bi bilo od pomoci jer su daljene i brojevi ipak preveliki. A mi smo male bakterije koje su vrlo osjetljive na okolinu.
Ma džabe ti putovanje brzinom svjetlosti.... Za te razdaljine se mogu koristiti(barem teorijski,za praksu nzm) jedino crvotočine,a za one koji ne znaju šta su crvotočine to su kanali tj. prolazi u druge sunčeve sisteme ili galaksije ;-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#29 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by Truba »

Ono sto sam zelio da kazem je da nista nije nemoguce. :D

PS
Pod uslovom da imamo dovoljno vremena...
kad vidim ovakve postove imam spreman odgovor

1 čovjek može napraviti kuću za 10 godina
2 mogu za 5
3 mogu za 2.5 godina

100.000 ljudi ne mogu napraviti kuću za minut :mrgreen:

i nauka ima svoje ograničenje
napredak kojemu svjedočimo usko je vezan za ratove i zemlju...
ipak svemir je još uvijek EKONOMSKI i kratkim ljudskim vijekom nedostižan
da bi krenuli ka svemiru ( mars i sateliti jupitera)
potrebno je nešto veliko da se dogodi na zemlji...

100% sam ljubitelj SFa ali realnost je takva da nikad neće biti "javni radovi" za svemir...u smislu da svi džabe radimo za taj cilj... a kapitalisti neće dati lovu samo za nauku ako se ne vrati svaki dolar + profit
niti će biti neke utrke u naoružanju niti ratova kao što su drugi svjetski i hladni rat koji su nam dali toliko izuma :cry:

eh da... put na mars bi bio one way ticket
za nekih 100 porodica što bi bilo dovoljno da se namnoži dovoljno ljudi bez degenerativnih gena i bolesti...
naravno nakon teraformiranja
sve skupa za teraformiranje je potrebno 100-200 godina
ArtemisFowl

#30 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by ArtemisFowl »

Negdje sam procitao da je dovoljno 30 ljudi da bi se namnozili bez degerativnih gena itd ;-)
T-Rexx

#31 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by T-Rexx »

ArtemisFowl wrote:
T-Rexx wrote:

Ma džabe ti putovanje brzinom svjetlosti.... Za te razdaljine se mogu koristiti(barem teorijski,za praksu nzm) jedino crvotočine,a za one koji ne znaju šta su crvotočine to su kanali tj. prolazi u druge sunčeve sisteme ili galaksije ;-)
To se zove Wormhole. I to je samo 100% naucna fantastika.
Brojevi su ipak preveliki da bi smo ih mi, male bakterije, uspjeli savladati.
ArtemisFowl

#32 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by ArtemisFowl »

To se zove Wormhole. I to je samo 100% naucna fantastika.
Brojevi su ipak preveliki da bi smo ih mi, male bakterije, uspjeli savladati.[/quote]

Nije baš 100% naučna fantastika;) Ali je opet daleko od mogucnosti današnje tehnologije :razz:
SaPnA

#33 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by SaPnA »

timpra :D
Kemal Malovčić

#34 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by Kemal Malovčić »

Nek dođu u Bosnu.
pojedinac

#35 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by pojedinac »

zambaklija wrote:đe se prijavljuje :D meni je ođer dođđđđilo :angry:
Ovdje http://mars-one.com, sretno :mrgreen:

Al` pogledaj prvo EPP:

PS. Izaberi si prevod.
Truba

#36 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by Truba »

ArtemisFowl wrote:Negdje sam procitao da je dovoljno 30 ljudi da bi se namnozili bez degerativnih gena itd ;-)
jok
oko 80 parova
Skyfox

#37 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by Skyfox »

ja bih se sutra prijavio za ovu misiju, fakat... al' kad bi isla i moja raja i significant other :D
ArtemisFowl

#38 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by ArtemisFowl »

Skyfox wrote:ja bih se sutra prijavio za ovu misiju, fakat... al' kad bi isla i moja raja i significant other :D
evo ja cu sa tobom da idem da ti ne bude dosadno ;-)
ArtemisFowl

#39 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by ArtemisFowl »

Black swan wrote:
ArtemisFowl wrote:Negdje sam procitao da je dovoljno 30 ljudi da bi se namnozili bez degerativnih gena itd ;-)
jok
oko 80 parova
okk, onda sam ja pogresno procitao ;-)
ArtemisFowl

#40 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by ArtemisFowl »

pojedinac wrote:
zambaklija wrote:đe se prijavljuje :D meni je ođer dođđđđilo :angry:
Ovdje http://mars-one.com, sretno :mrgreen:

Al` pogledaj prvo EPP:

PS. Izaberi si prevod.
Upravo o ovome sam i govorio :mrgreen: :-D ;)
Eborg

#41 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by Eborg »

Pa Abid Sakalaš ima više pregleda na Jubitu od ovog njihovog promo-videa, malo su pretjerali sa ovim "strašnim interesom". :-)
T-Rexx

#42 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by T-Rexx »

Nema nama dalje od zemlje. A i ovdje na zemlji tek jedan mali dio je nastanjiv. :wink:
AlienBiH

#43 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by AlienBiH »

Black swan wrote: ipak svemir je još uvijek EKONOMSKI i kratkim ljudskim vijekom nedostižan

....a kapitalisti neće dati lovu samo za nauku ako se ne vrati svaki dolar + profit
in your face, bierkof... haha

A fino sam naveo i ostale rijetke materijale koji bi se mogli eksploatisati sa doticne planete, a ne samo famuozna nafta.

Sta li su ljudi govorili prije nekih stotinjak godina dok su zagrljeni negdje pod lipom zamisljeno gledali u mjesec?

Nikad ni slutili nisu da ce u neko dogledno vrijeme ljudi otici tamo gore... i da ce postojati medjunarodna svemirska stanica u orbiti Zemlje gdje ljudi borave. To da im spomenes, bio bi senzacija u selu, a ako nastavis sa tim, objesili bi te za primjer drugima.

Ja samo kazem da je samo nebo granica... i da je moguce... apsolutno sve.
DON_eARL

#44 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by DON_eARL »

http://www.imdb.com/title/tt0199753/

Eto vam film, pa gledajte. :D
fatamorgana wrote:Ma MARS u .......... :lol:
:lol: :lol: :lol:
ArtemisFowl

#45 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by ArtemisFowl »

AlienBiH wrote:
Black swan wrote: ipak svemir je još uvijek EKONOMSKI i kratkim ljudskim vijekom nedostižan

....a kapitalisti neće dati lovu samo za nauku ako se ne vrati svaki dolar + profit
in your face, bierkof... haha

A fino sam naveo i ostale rijetke materijale koji bi se mogli eksploatisati sa doticne planete, a ne samo famuozna nafta.

Sta li su ljudi govorili prije nekih stotinjak godina dok su zagrljeni negdje pod lipom zamisljeno gledali u mjesec?

Nikad ni slutili nisu da ce u neko dogledno vrijeme ljudi otici tamo gore... i da ce postojati medjunarodna svemirska stanica u orbiti Zemlje gdje ljudi borave. To da im spomenes, bio bi senzacija u selu, a ako nastavis sa tim, objesili bi te za primjer drugima.

Ja samo kazem da je samo nebo granica... i da je moguce... apsolutno sve.
To boldly go where no one has gone before! :thumbup:
bierkof

#46 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by bierkof »

korisnik.1 wrote: Ooo stručnjak nismo te prepoznali odmah ..
Pa ako bi cestica velicine zrna pijeska prerezala svemirsku stanicu k'o puter, kako nije prerezala ove postojeće ? Kako nije prerezala one robote-sonde što su već slijetali na površine drugih svemirskih objekata ? Što ne prereže ove brojne satelite :lol:

Ja kako sam gledao dokumentarac o mogućem naseljavanju Marsa, bilo je riječi o putu bez povratka.
Prvo evo ti pa procitaj. Prosjecna brzina mikrometeorida je 10km/s i pri toj brzini tezina manja od 1 grama moze da probusi metalne ploce na svemirskim stanicama, i svakodnevno ostecuje satelite u orbiti.

http://en.wikipedia.org/wiki/Micrometeoroid
bierkof

#47 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by bierkof »

Black swan wrote: kad vidim ovakve postove imam spreman odgovor

1 čovjek može napraviti kuću za 10 godina
2 mogu za 5
3 mogu za 2.5 godina

100.000 ljudi ne mogu napraviti kuću za minut :mrgreen:

i nauka ima svoje ograničenje
napredak kojemu svjedočimo usko je vezan za ratove i zemlju...
ipak svemir je još uvijek EKONOMSKI i kratkim ljudskim vijekom nedostižan
da bi krenuli ka svemiru ( mars i sateliti jupitera)
potrebno je nešto veliko da se dogodi na zemlji...

100% sam ljubitelj SFa ali realnost je takva da nikad neće biti "javni radovi" za svemir...u smislu da svi džabe radimo za taj cilj... a kapitalisti neće dati lovu samo za nauku ako se ne vrati svaki dolar + profit
niti će biti neke utrke u naoružanju niti ratova kao što su drugi svjetski i hladni rat koji su nam dali toliko izuma :cry:
Ja nisam rekao da mozemo da putujemo brze od svjetlosti, ono sto sam rekao je da se granice nemoguceg konstantno pomjeraju i da je tesko predpostaviti kakvi ce zakoni vaziti u daljoj buducnosti.
Isto kao da ljudima prije 1000 godina kazes da ce moci da prelete planetu u jednom danu.

Cinjenica je da trenutno ne mozemo da izadjemo iz naseg solarnog sistema, a da li cemo moci u buducnosti jos niko ne zna...
Reci da je moguce ili nemoguce u ovom trenutku je podjednako pogresno.
Truba

#48 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by Truba »

nije nemoguće
ali je veća vjerovatnoća da će sporo ići
to se vidi kad se čitaju predviđanja iz pedesetih ( baze na marsu i mjesecu do kraja sedamdesetih)

velik napredak je ostvaren u kratkom razdoblju
ali to ne znači da će još veći skok biti također ostvaren u također kratkom razdoblju

to bi bilo isto kao kad bi djetetu koje još ne hoda govorio prohodat ćeš i osvojiti zlato na olimpijskom maratonu
:D hodati ne znači da je dovoljno za zlato :mrgreen:
mi smo naučili hodati... i to je to...
dug je put do svemira
bierkof

#49 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by bierkof »

@black swan
Jos jedna stvar vezano za ovo sto si rekao druze.
Kako mozes da znas da "kapitalisti" nece dati lovu.
Tvoje predpostavke o drustvu su (barem meni) podjednako neutemeljene.
Vlade svakodnevno padaju i socijalno uredjenje je nesto sto se mjenja konstantno. Predpostavka da ce "kapitalisti" da imaju vlast beskonacno je jako sumnjiva.

Ljudi trose novac konstantno na istrazivanja koja ni u snovima ne mogu da vrate te investicije, kako objasnjavas takvu odluku "kapitalista"?
Ovo stavljam konstantno pod navodnike jer ne volim teorije zavjere.

Evo jos nesto zanimljivo u vezi teme je VASIMR pogona
NASA Administrator Charles Bolden said that VASIMR technology could be the breakthrough technology that would reduce the travel time on a Mars mission from 2.5 years to 5 months.
bierkof

#50 Re: KOLONIZACIJA MARSA!

Post by bierkof »

Black swan wrote:nije nemoguće
ali je veća vjerovatnoća da će sporo ići
to se vidi kad se čitaju predviđanja iz pedesetih ( baze na marsu i mjesecu do kraja sedamdesetih)

velik napredak je ostvaren u kratkom razdoblju
ali to ne znači da će još veći skok biti također ostvaren u također kratkom razdoblju

to bi bilo isto kao kad bi djetetu koje još ne hoda govorio prohodat ćeš i osvojiti zlato na olimpijskom maratonu
:D hodati ne znači da je dovoljno za zlato :mrgreen:
mi smo naučili hodati... i to je to...
dug je put do svemira
Sa ovim se potpuno slazem. I niko nije rekao da ce biti lako.
Mozda sam ja samo previse optimistican, i vjerujem u ljudsku snalazljivost i prilagodljivost.

Teoretski nije nemoguce cak ni da napravimo i replikatore kao su prikazani u star trek-u.
Imas dosta ljudi koji su pisali o tome. Ali ovo je digresija.
Post Reply