Malo drukciji WW2

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
PeppermintSA

#26 Re: Malo drukciji WW2

Post by PeppermintSA »

Kad tad bi Staljin krenuo na Hiću, a niko na svijetu nije mogao, niti može sad Rujke dobiti.

Da nije bilo Rujki sad bi svi pričali njemački.

Kakvi englezi, bakrači
celava_dlaka

#27 Re: Malo drukciji WW2

Post by celava_dlaka »

Da je hico prvo osvojio britaniju i onda se jos malo tehnoloski razvio i izveo napad u pravi trenutak rusi bi pali 100%
Sezam

#28 Re: Malo drukciji WW2

Post by Sezam »

Djeco, de se malo obrazujte, ne pisite gluposti.

Jedino o cemu se moze ozbiljno raspravljati na ovoj temi je pozicija Amerike u WW2 i sta bi bilo da se oni nisu ukljucili u rat.
Tacticus

#29 Re: Malo drukciji WW2

Post by Tacticus »

Sezam wrote:Djeco, de se malo obrazujte, ne pisite gluposti.

Jedino o cemu se moze ozbiljno raspravljati na ovoj temi je pozicija Amerike u WW2 i sta bi bilo da se oni nisu ukljucili u rat.
pa recimo da hitler nije objavio rat USA, opet milslim da hitler nebi ostvario totalnu pobjedu, sto vise nebi ostvario ni uvjerljivu pobjedu
zasto to mislim, pa vodim se istorijom, tj. USA je pocela sa Lend and Lease (Pozajmi i Iznajmi) programom Velikoj Britaniji prije ulaska u rat (najveca stavka je bila davanje 50 razaraca, a ogromne kolicine drugih materijala), a posto je Japan napao ameriku sigurno bi taj program otisao na jos veci nivo
zatim Hitler nije porazio SSSR 1941 godine kada je poslao cirka 85% svih svojih vojnih resursa na njega (u Africi je imao jedan korpus, u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Norveskoj, Jugoslaviji i Grckoj je imao otprilike 2-3 standardne armije, oko 30% ratnog zrakoplovstva i 85% ratne mornarice), a tada Staljin nije dobijao ni 0,5% vojne pomoci od saveznika, pa nije uspio da porazi SSSR, tj. na svom vrhuncu
iz toga izvodim zakljucak da Hitler nikada nebi uspio poraziti Veliku Britaniju i SSSR, samo bi rat bio dugotrajni i najvjerovatnije bi zavrsio nekim mirom gdje bi njemacka dobila neke manje djelove belgije, alzas i loran iz francuske, veci dio poljske i mozda neke djelove ukrajine

moje misljenje tj. u stvari slazem se sa vecinom istoriskih teoreticara, da je jedina sansa koju je Hitler imao da porazi SSSR bila u tome da je prije toga Hitler uspio poraziti Veliku Britaniju i/ili da ju je natjerao na mir (naravno povoljniji za Njemacku), tako da je osgurao nesmetan dotok goriva i sirovina, a da nije morao odvajati vojne resurse da cuva ledza od nje
alibegoa

#30 Re: Malo drukciji WW2

Post by alibegoa »

Procitaj malo koliko je sssr dobijao pomoci putem lend lease. Bez toga ne bi imali sta da jedu a vojsku i municiju bi transportovali na front konjima.
sinuhe

#31 Re: Malo drukciji WW2

Post by sinuhe »

8tigar8 wrote:Vase misljenje sta bi se dogoilio da su nacisti ostali u neutralnim odnosima sa zapadnim saveznicima ili cak u nekom savezenistvu,kako bi se to odrazilo na istocni front?Poznato je da je 80% gubitaka bilo na istocnom frontu ,da li su zapadni saveznici ipak preokrenuli tok rata svojim zracnim napadima na Njemacku i samim tim umanjili proizvodnju i tkd.I da je doslo do tog saveznistva da li bi pobjednici ww2 Njemci ili bi to opet bili Rusi :D
Savezništvo nacista sa demokratskim(za ono vrijeme) silama je nezamislivo.
Kako samo to zamišljaš?
Sa Sovjetima su već imali sporazum -uredno podijeljenu Evropu :D Ne zaboravimo da su Sovjeti napali Finsku i Poljsku, okupirali baltičke zemlje.
A rat tek nikako nisu mogli dobiti jer su bili loši ljudi, i budale i luđaci. Bili su i Sovjeti ali na nekako tradicionalniji način pa im mogu oprostiti :D
irac300

#32 Re: Malo drukciji WW2

Post by irac300 »

Neko je dobro napisao, glavni problem Njemačke što su je vodili psihički bolesne osobe, narkomani, pritajeni gay-evi s kompleksima itd, itd. Da su pruski generali vodili njemačku vojsku, Britanija bi davno bila poražena, al' džaba kada jedan narkoman Gering vodi avijaciju, a još gore da pred sami poraz RAF-a koji jednostavno više nema resursa, jer mu je 90% aerodroma uništeno, onaj psihički bolesnik Hitler naređuje da se počnu bombardovati engleski gradovi i samim tim činom RAF-u daje predah da se konsoliduje. O ratu sa Sovjetskim Savezom, koji napadaju dok nisu riješli zapadni front. tj. V. Britaniju ne treba ni spominjat'. To je samo jedan od dokaza kolika je ljudska glupost, napasti ogroman teritorij, a iza leđa ti se nalazi najljući neprijatelj. Pa Rusi da su samo kamenje imali, odbranili bi se neprestanim povlačanjem u dubinu teritorije. Nego i njhov je problem bio što ih je vodio takođe umno bolestan čovjek.

Da je Britanija pala, Njemačka ipak ne bi pobijedila protiv SSSR-a, jer i Amerikanci bi uvidjeli da je vrag odnio šalu ako Rusi kapituliraju, tako da bi im sigurno davali još veće resurse. Jedino što bi drugačije bilo je, da bi se rat odužio za koju godinu. A rezultat bi opet na kraju bio isti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#33 Re: Malo drukciji WW2

Post by Truba »

zamisli danas melješ u kafani...slikaš gluposti a za 15 godina si gospodar života i smrti na 3 kontinenta i imaš armadu
sve žene oće s tobom :D

pa da si najnormalniji puko bi :mrgreen:
Tacticus

#34 Re: Malo drukciji WW2

Post by Tacticus »

alibegoa wrote:Procitaj malo koliko je sssr dobijao pomoci putem lend lease. Bez toga ne bi imali sta da jedu a vojsku i municiju bi transportovali na front konjima.
pa uzevsi u obzir da sam veci dio toga ja napisao, ocigledno da znam sta je lend and lease-om dobijao SSSR, zato i kazem da bi rat bio daleko duzi i da na kraju njemacka nebi bila pobjedzena, u najgorem slucaju za njih ne totalno i zato sam napisao da bi navjrovatnije izasli sa teritorijalnim dobicima
a jos jedna mala sitnica, 90% da bi USA prosirila program lend and lease i na SSSR naravno ne u tom nivou, a zato sto oni nisu htjeli da njemacka pobjedi
inace oko 2/3 materijala SSSR je sam proizvodio, mada su neki proizvodi koji su dobijali od USA bili izuzetno vazni (najvise transportna sredstva i gotove celicne ploce)

irac300, a ko je to vodio saveznike, sizofrenicni staljin, notorni alkoholicar cercil, invalid ruzvelt, pompezni egoisticki manijak de goll, ..., samo cu reci pobjednik pise istoriju, a upitaj se kako su ti imbecili sve do 1943 drzali ostatak svjeta za genitalije
sinuhe

#35 Re: Malo drukciji WW2

Post by sinuhe »

Black swan wrote:zamisli danas melješ u kafani...slikaš gluposti a za 15 godina si gospodar života i smrti na 3 kontinenta i imaš armadu
sve žene oće s tobom :D

pa da si najnormalniji puko bi :mrgreen:
:mrgreen:
lajkujMe

#36 Re: Malo drukciji WW2

Post by lajkujMe »

Hitler nikada nije zelio rat s britancima to se mora jasno reci, pokusao ga je izbjeci na sve moguce nacine. Hitler u biti nikad nije imao plan izravnog napada na kopno V.Britanije, nego je pokusao da ih zastrasi luftwafeom sto mu naravno nije uspjelo zbog nekoliko velikih gresaka.

Uglavnom Njemacka je izgubila rat zato je vodila rat na vise fronti, Hitler nikad nije smio napasti Sovjetski Savez, nego da je bio pametan a ocigledno je bio vise lud nego pametan, trebao je sklopiti savez s Staljinom jer su njih dvoje vrlo slicni, mogli su podjeliti europu.

Da se to desilo gotovo sigurno se moglo ocekivati da ne samo Britanija padne ukljucujuci njene kolonije nego i sam SAD bi bio u opasnosti od invazije zajednickih JAP-SS-NJE snaga. Da se kojim slucajem to dogodilo danas bi citav svijet bio pod velom mracnih snaga i Bosne ne bi bilo nego bi mi bili sastavni dio 3 rajha to jest Deutschland
Tacticus

#37 Re: Malo drukciji WW2

Post by Tacticus »

lajkujMe wrote:Hitler nikada nije zelio rat s britancima to se mora jasno reci, pokusao ga je izbjeci na sve moguce nacine. Hitler u biti nikad nije imao plan izravnog napada na kopno V.Britanije, nego je pokusao da ih zastrasi luftwafeom sto mu naravno nije uspjelo zbog nekoliko velikih gresaka.

Uglavnom Njemacka je izgubila rat zato je vodila rat na vise fronti, Hitler nikad nije smio napasti Sovjetski Savez, nego da je bio pametan a ocigledno je bio vise lud nego pametan, trebao je sklopiti savez s Staljinom jer su njih dvoje vrlo slicni, mogli su podjeliti europu.

Da se to desilo gotovo sigurno se moglo ocekivati da ne samo Britanija padne ukljucujuci njene kolonije nego i sam SAD bi bio u opasnosti od invazije zajednickih JAP-SS-NJE snaga. Da se kojim slucajem to dogodilo danas bi citav svijet bio pod velom mracnih snaga i Bosne ne bi bilo nego bi mi bili sastavni dio 3 rajha to jest Deutschland
Hitler nije htjeo rat sa Velikom Britanijom, ali kada se nasao u njemu trebao ga je dobiti
zatim hitler sa luftwaffe-om nije pokusavao zastrasiti Britaniju nego dobiti zracnu superiornost i to ne na duzi vremenski period nego na period koji bi bio dovoljan da anulira moc Royal Navy-a i da moze izvrsiti operaciju Seelowe (znaci postojali planovi) invazije na Britaniju i uzimajuci stanje Home Army (grubo prevedeno teritorijalne odbrane) Britanske vojske (ostala bez skoro 70% teske opreme i mehanizacije u francuskoj) najvjerovatnije bi zavrsilo sa relativno kratkom borbom i njemackom pobjedom

dok je savez nacisticke njemacke i SSSR-a bio plod sto bi mi danas zvali real politics, a u ovom slucaju je bila kupovina vremena, sa njemacke strane da bi zavrsili rat sa Britanijom i Francuskom, a sa SSSR strane staljin je morao obnoviti oficirski kadar (koji je sam unisitio) i modrenizovati oruzane snage jer je 70% istih bila dobro zastarjela
dok duzi mir medzu njima nije mogao opstati jer Hitlerov glavni plan koji je jasno objavio u svojoj knjizi Main Kampf (moja borba) je dobijanje zivotnog prostora dobrano unutar SSSR-a sto je staljin znao i za to je na svojo strani spremao da napadne njemacku negdje izmedzu 1942-1944 (kada ojaca oruzane snage i osigura bokove osvajanjem baltickih zemalja i finske)
u ostalom njih dvojica su bili slicni, a stavi dva ista pjetla u kokosinjac i vidjeces sta ce se desiti, jednostavno oni su bili tip ljudi koji uvjek misle da nemogu biti dva serifa u gradu

zatim britansko carstvo (cak i da britansko ostrvo palo) nebi palo nego bi ga preuzela USA, a vidim da ovdje mnogi misle da su Britansko carstvo cinile samo kolonije a zaboravljaju comonwealth, tj. zemlje sa ogranicenim suverinitetom koje su bile clanice britanskog carstva, preciznije australija, kanada, juznaafrika i novizeland (od znacajnijih) a pred sami 2sr i Indija

kako god da je hitler prvo osvojio britaniju pa onda krenuo na sssr, nacisticka njemacka bi sigurno trajala puno duze, ali bi se i ona kao SSSR srusila iznutra jer takvi totalristicki projekti uvjek imaju rok trajanja
fatamorgana

#38 Re: Malo drukciji WW2

Post by fatamorgana »

lajkujMe wrote:
Ovo je djelimično opisano u knjizi Philipa K. Dicka-a "Čovjek u visokom dvorcu" ....
irac300

#39 Re: Malo drukciji WW2

Post by irac300 »

Tacticus wrote:[

irac300, a ko je to vodio saveznike, sizofrenicni staljin, notorni alkoholicar cercil, invalid ruzvelt, pompezni egoisticki manijak de goll, ..., samo cu reci pobjednik pise istoriju, a upitaj se kako su ti imbecili sve do 1943 drzali ostatak svjeta za genitalije
Pročitaj malo bolje moj post, fino sam spomenuo Staljina. Za ovo ostalo, ne da se ne slažem, nego mi je van svake pameti staviti u isti koš Churchilla i Roosevelta sa onim ludakom Hitlerom. Jedino opravdanje za takvu nebuloze je da si nacifan, što je danas postalo jako popularno. Koliko god imali mana, nisu pravili monstrouzne zločine kao ovi retardi.
Tacticus

#40 Re: Malo drukciji WW2

Post by Tacticus »

irac300 wrote:
Tacticus wrote:[

Pročitaj malo bolje moj post, fino sam spomenuo Staljina. Za ovo ostalo, ne da se ne slažem, nego mi je van svake pameti staviti u isti koš Churchilla i Roosevelta sa onim ludakom Hitlerom. Jedino opravdanje za takvu nebuloze je da si nacifan, što je danas postalo jako popularno. Koliko god imali mana, nisu pravili monstrouzne zločine kao ovi retardi.
sta sam

inace churchill i roosvelt su bili demokratski predsjenici, tako da nisu imali moca koa hitler i staljin, ali su i oni imali velikih mana, churcill je podupirao lorda kitchnera kada je u juznoafrickoj republici stvorio prve kocentraciske logore u svjetu, zatim je podupirao namjerno sabotiranje razvoja indiske svjesti i njihovo zatupljivanje, u ostalom tokom rata veliki broj indijaca ukljucujuci gandia bacio je u zatvor, a bio je veliki borac za ocuvanje britanskog carstva koje je u afrci i dalje pravilo zestoke gadosti, ... mogu nabrajati i dalje
dok roosveltova vizija rata do napada japanaca je bila da nauruzava druge da ratuju da amerika neulazi u rat, a kada je rat poceo prvo sto je uradio bacio je najveci dio americkih japanaca u opet neku vrstu malo humanih koncentraciski logora, nije nikako reagovao kada je cuo kako se vecina japanskih vojnika koji se predaju jednostavno bude ubijena, stvorio je jedan FBI sa hooverom koji je bio samo stepenicu ispod gestapa (nije otvoreno mucio i ubijao) ...

ukratko jeste da ove stvari nisu u nivou hitlera ili saljina, ali kada uzmes prirodu njihove vladavine dobijes sliku da nisu bili veliki humanisti, vec naprotiv da su i oni imali tu totalristicku vlast pitanje je kako bi se ponasali
scooby_dooby_doo

#41 Re: Malo drukciji WW2

Post by scooby_dooby_doo »

Hitler do Vladivostoka :lol:
irac300

#42 Re: Malo drukciji WW2

Post by irac300 »

@Tacticus

Nigdje ne govorim da su bili nekakvi sveci i humanisti, ali da ih uspoređujem s jednim Hitlerom mi je van svake pameti. O engleskom kolonijalizmu sam i više nego dobro upoznat, i znam kako su muzli čitav treći svijet, ali poenta ove teme je vezana za drugi svjetski rat. A koliko god to nekom bilo pravo ili krivo, angloamerička koalicija je vodila pravedan rat.
madner

#43 Re: Malo drukciji WW2

Post by madner »

Sealowe je imao sansu za uspjeh. Problem je bio sto je ta sansa bila u Maju 1940.

Dakle prije pocetka napada na Francusku neko je morao imati plan za slucaj da se sve poklopi. Ovo poslje je bilo samo zamazivanje ociju, Njemci jednostavno nisu mogli snadbjeti dovoljno veliku armiju na drugoj strani kanala.
8tigar8

#44 Re: Malo drukciji WW2

Post by 8tigar8 »

Da ,"MORSKI LAV" je imao sansu za uspjeh ,Britanci se ne bi mogli oduprjeti napadu,zato su pribjegli lukavstvu :D,pravili su tenkove na napuhivanje,drvene avione sve moguce kako bi švabe mislile da ih ima više nego što ih zaista ima a ne treba zaboraviti i upotrebu radara...
Tacticus

#45 Re: Malo drukciji WW2

Post by Tacticus »

madner wrote:Sealowe je imao sansu za uspjeh. Problem je bio sto je ta sansa bila u Maju 1940.

Dakle prije pocetka napada na Francusku neko je morao imati plan za slucaj da se sve poklopi. Ovo poslje je bilo samo zamazivanje ociju, Njemci jednostavno nisu mogli snadbjeti dovoljno veliku armiju na drugoj strani kanala.
Sealowe je imao sansu i 1941 jer i tada britanci nisu obnovili vojsku
1942 bi bilo daleko teze ali ne nemoguce

a ako su mogli snadbijevati 4 miliona vojnika u ruskim nedozdijama hiljadama kilometara od baze sto nebi mogli u britaniji gdje su imali veliku mrezu puteva i bilo je daleko blize
ako mislis na royal navy, cim bi njemci uspostavili mostobrane na britanskoj obali da mogu imati nekoliko aedroma, royal navy bi bila izbacena iz igre
a takodjer mislim da bi njemci u roku nekoliko mjeseci pregazili engleski jug i da bi sa tim rat vise manje bio zapecacen
Tacticus

#46 Re: Malo drukciji WW2

Post by Tacticus »

irac300 wrote:@Tacticus

Nigdje ne govorim da su bili nekakvi sveci i humanisti, ali da ih uspoređujem s jednim Hitlerom mi je van svake pameti. O engleskom kolonijalizmu sam i više nego dobro upoznat, i znam kako su muzli čitav treći svijet, ali poenta ove teme je vezana za drugi svjetski rat. A koliko god to nekom bilo pravo ili krivo, angloamerička koalicija je vodila pravedan rat.
jos nisi odgovorio sta sam ja
a boldirano nikada nisam stavljao u pitanje, ali nije bilo bas tako crno-bjelo
sinuhe

#47 Re: Malo drukciji WW2

Post by sinuhe »

Gandhi u posjeti krvolocnim engleskim imperijalistima

http://www.youtube.com/watch?v=sLYIEajnqnI
Tacticus

#48 Re: Malo drukciji WW2

Post by Tacticus »

sinuhe wrote:Gandhi u posjeti krvolocnim engleskim imperijalistima

http://www.youtube.com/watch?v=sLYIEajnqnI
interesatno nema onoga djela gdje je on u zatvoru jer je pobogu pokusao da vadi sol iz mora i tako da ucini jeftinu so dostupnu obicnoj populaciji, a to se strogo kosilo sa britanskim monopolom na sol koja se prodavala 10 i vise puta skuplje od realne cjene ili kako je opet zavrsio u zatvoru cim je ww2 poceo, ...
lajkujMe

#49 Re: Malo drukciji WW2

Post by lajkujMe »

Hitler nije mogao izvrsiti kopnenu ofansivu na Britaniju, imao je 3 problema Royal Navy koja bi ucinila strasne gubitke bilo kakvom iskrcavanju, RAF opet bi sjebo mozak Njemcima i na kraju a i najvaznije Hitler nije imao nacina i tehnike da prebaci na stotine hiljada vojnika, naoruzanja i teskog oruzanja na britanske otoke u kratkom roku. Imao bi on ako bi mu se dalo jos 1-2 godina intenzivnog razvijanja sistema iskrcavanja izgradnje potrebnih brodova i svega vise ne da bi napao Britanju.
Zato sam i govorio da Hitler nikad nije htio pravi rat s Britanijom nego je htio sam strasiti tako da odustaju od rata i klone se njegovog posla.

Saveznici su planirali i razvijali dan D pune 2 godine i cak tada su imali strasne gubitke.
Tacticus

#50 Re: Malo drukciji WW2

Post by Tacticus »

lajkujMe wrote:Hitler nije mogao izvrsiti kopnenu ofansivu na Britaniju, imao je 3 problema Royal Navy koja bi ucinila strasne gubitke bilo kakvom iskrcavanju, RAF opet bi sjebo mozak Njemcima i na kraju a i najvaznije Hitler nije imao nacina i tehnike da prebaci na stotine hiljada vojnika, naoruzanja i teskog oruzanja na britanske otoke u kratkom roku. Imao bi on ako bi mu se dalo jos 1-2 godina intenzivnog razvijanja sistema iskrcavanja izgradnje potrebnih brodova i svega vise ne da bi napao Britanju.
Zato sam i govorio da Hitler nikad nije htio pravi rat s Britanijom nego je htio sam strasiti tako da odustaju od rata i klone se njegovog posla.

Saveznici su planirali i razvijali dan D pune 2 godine i cak tada su imali strasne gubitke.
sve sto si nabrojao rjesila bi zracna prevlast, a luftwaffe je prvi put zeznula stvar, ali je i dalje bila jaca od RAF-a
ulaskom FW-190 doslo bi do promjene snaga i nezaboravite da hitler nije okrenuo resurse protiv sovieta odnos njemaca u svakom aspektu se mornarice bi bio 3-1
takodzer nemoze se porediti 1940 i 1941 sa 1944, jer tada su saveznici napadali sa relativno neiskusnim jedinicama dobro utvrdzene veterane, sto sa britanijim nije bio sluca 1940, a i 1941, cak donekle i 1942 (pod uslovom da hitler nije objavio rat usa)
da nepricam da se njemaca barem malo povezala sa japancima pa da su japanci umjesto na amerikance udarile preko indokine na indiju prema iranu i srednjem istoku, a njemci preko sjeverne afrike prema bliskom istoku i u susrte japancima na srednjem istoku ili barem da su njemci poceli proizvoditi zero
Post Reply