Makedonija-ALL ABOUT
-
FFC
#26 Re: BJRM-Makedonija
davno sam procitao ta IGENEA istrazivanja i vise mi to lici na propagandu nego na nauku. prema tome u bosni ima vise ilira nego u albaniji. ali kad pogledas lica ljudi u bosni i lica ljudi u albaniji jasnije je da su ljudi u bosni slicniji makedoncima nego albancima.
sve u svemu, ideja da se imena drzava daju na osnovu krvnih zrnaca je smijesna. ako je to relevantno za ime onda hajmo prema krvnim zrncima crtati i granice, praviti ustave...
sve u svemu, ideja da se imena drzava daju na osnovu krvnih zrnaca je smijesna. ako je to relevantno za ime onda hajmo prema krvnim zrncima crtati i granice, praviti ustave...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#27 Re: BJRM-Makedonija
Mene zanimaju makedonski Bošnjaci? Ko su, šta su, koliko ih ima,...kakvim jezikom govore? Imaju li u okviru makedonske države sva prava kao i ostale manjine?
- AleksoMKD
#28 Re: BJRM-Makedonija
Pitajte slobodno prijatelji. Slucajno sam Makedonac
.
Ovakvo je moje glediste, molim ispravite me ako mislite da gresim:
1. Makedonci su mesavina svih naroda i plemena koja su zivela na ovoj teritoriji.
2. Ja govorim Slavenskim jezikom, narodne nosnje su nam Slavenske, narodne pjesme su sa starim Slavenskim imenima i paganski obicaji koji se provlace po selima su Slavenski.
3. Grcka pokrajina Makedonia se zvala Severna Trakija i promenjeno je ime kad je vec bilo jasno da ce se Juga raspati i da ce Makedonija biti nezavisna.
4. MPC (inace necete verovati koja je to mafija) treba biti autokefalna. Mislim da je Ohridska Arhiepiskopija ukinuta dekretom Sultana pa bi mozda trebalo da SPC i GPC prihvate posrednistvo Turskog parlamenta. Ako je odluka jednog imperatora koji nije ni hriscanin validna za SPC i GPC ne bi trebalo da Turski parlament naidje na otpor.
5. Gadi mi se od "antikvizacije" koju provodi mafi...partija na vlasti ali kad god diskutiram sa Grcima ja ih trolujem kao da sam direktan potomak Aceta. Kad je pokojni Kiro Gligorov izjavio 1992-e da smo mi Sloveni koji se nazivaju Makedonci i nemaju pretenzija prema nikome Grcka je lupila embargo. Mogli su iskulirati i mi bi danas bili OK. Ovako su dali snage frustracijama i udario je inat. Kad je Kiro to rekao niko se kod nas nije bunio.
6. Pravo na samoopredelenje je osnovno pravo i ako mi hocemo da se zovemo Marsovcima to je nase.
7. Nas jezik ima slicnosti sa Bugarskim ali to ne znaci nista. Bosnjacki/Srpski/Hrvatski/Crnogorski je jedan te isti jezik pa nikome nista.
8. Ajvar je nas, dalje ruke od njega
OK, koga sta interesuje neka pita, ja cu odgovoriti koliko umem. Mozda me nece biti do utorka ali posle toga slobodno navalite.
zbog lopovluka medju politikom.
Imaju i jednu malu partiju ali ne znam sa kime su.
Moguce je da medju Turcima ima Bosnjaka po poteklu jer ih je puno doslo u 19 veku kao izbeglice iz Bosne (Muhadziri ili kako vec) ali oni se izjasnjavaju kao Turci i govore onim arhaicnim Turskim jezikom.
1. Makedonci su mesavina svih naroda i plemena koja su zivela na ovoj teritoriji.
2. Ja govorim Slavenskim jezikom, narodne nosnje su nam Slavenske, narodne pjesme su sa starim Slavenskim imenima i paganski obicaji koji se provlace po selima su Slavenski.
3. Grcka pokrajina Makedonia se zvala Severna Trakija i promenjeno je ime kad je vec bilo jasno da ce se Juga raspati i da ce Makedonija biti nezavisna.
4. MPC (inace necete verovati koja je to mafija) treba biti autokefalna. Mislim da je Ohridska Arhiepiskopija ukinuta dekretom Sultana pa bi mozda trebalo da SPC i GPC prihvate posrednistvo Turskog parlamenta. Ako je odluka jednog imperatora koji nije ni hriscanin validna za SPC i GPC ne bi trebalo da Turski parlament naidje na otpor.
5. Gadi mi se od "antikvizacije" koju provodi mafi...partija na vlasti ali kad god diskutiram sa Grcima ja ih trolujem kao da sam direktan potomak Aceta. Kad je pokojni Kiro Gligorov izjavio 1992-e da smo mi Sloveni koji se nazivaju Makedonci i nemaju pretenzija prema nikome Grcka je lupila embargo. Mogli su iskulirati i mi bi danas bili OK. Ovako su dali snage frustracijama i udario je inat. Kad je Kiro to rekao niko se kod nas nije bunio.
6. Pravo na samoopredelenje je osnovno pravo i ako mi hocemo da se zovemo Marsovcima to je nase.
7. Nas jezik ima slicnosti sa Bugarskim ali to ne znaci nista. Bosnjacki/Srpski/Hrvatski/Crnogorski je jedan te isti jezik pa nikome nista.
OK, koga sta interesuje neka pita, ja cu odgovoriti koliko umem. Mozda me nece biti do utorka ali posle toga slobodno navalite.
Po popisu ih ima oko 17.000 (nesto manje od 1%) i imaju sva prava kao i svi drugi gradjani Makedonije - nikakvaPipiDugaDevetka wrote:Mene zanimaju makedonski Bošnjaci? Ko su, šta su, koliko ih ima,...kakvim jezikom govore? Imaju li u okviru makedonske države sva prava kao i ostale manjine?
Moguce je da medju Turcima ima Bosnjaka po poteklu jer ih je puno doslo u 19 veku kao izbeglice iz Bosne (Muhadziri ili kako vec) ali oni se izjasnjavaju kao Turci i govore onim arhaicnim Turskim jezikom.
Last edited by AleksoMKD on 04/01/2013 17:15, edited 1 time in total.
-
Konjanik
#29 Re: BJRM-Makedonija
Pitanja koja postavljas fakat zaiskuju jednu opsirnu raspravu koja opet ne bi imala kraja, jer su u pitanju egzistencionalne stvari ured 2 miliona ljudi i balkanska moderna politika nije nikad objektivna.stotka12 wrote:Koliko sam vidio nema teme o Makedoniji,ako sam fulio nek Moderacija izbrise temu.
Za Pocetak bi me interesovala vasa Misljenja u vezi spora Grcke i Makedonije oko naziva te Drzave.
Dali su Makedonci potomci Aleksandra Velikog ili su Slavomakedonci ustvari Slaveni koji su geografski naziv uzeli kao Nacionalni.
Uvazavate li stav Grcke da Skopjanci(kako ih oni nazivaju) odabirom tog imena ujedno polazu pravo na istoimenu Provincije u Grckoj?
SPC im ne priznaje autokefalnost,tj crkvu Makedonsku.
Grcka im ne priznaje Nacionalnost.
Bugari ih svojataju.
Srbija ih smatra juznim srbima.(srbi so golema govorna mana)
Najveci zid im pravi Grcka trenutno,ostali navodi su za sad sekundarni.
Grcko protivljenje je vise puta dovelo do toga da BJRM ne bude primljena u Nato,koce Makedoniju gdje stignu radi Imena,na koje i jedni i drugi polazi pravo,kocit ce ih i kad dodje vakat za ulazak u EU.
Interesuje me vase Misljenje ko je u Pravu?
Ja bih reko da proputovo sam europom i svijetom stvarno mnogo posebno u zadnjih 5 godina, upoznao sam mnogo ljudi iz slavenskih zemalja posebno rusa, ukrajinaca, poljaka zivio sam i u makedoniji i mogu slobodno da tvrdim da obicajne navike, kultura te fizicki izgled prosjecnog makedonca nioje isti nit slican prosjecnom izgledu jednog poljaka, slovenca, rusa ili ukrajinca.
Mislim da kad je rijec o makedonci oni imaju to nesto svoje koje ih cini razlicitim definise njihovo postojanje i njihov identitet. Oni imaju osim svoga jezika mnogo slicnosti sa grcima i turcima ali nisu ni jedno ni drugo, imaju jezicku konekciju sa slavenima al nemaju izgled i sl..moze se o tome pricat danima..
Po mome misljenju makedonci su realnost i fakt, miroljubivi balkanski narod sa svojim balkanskim crtama i obicajima sa kojim imamo i dodirnih tacaka , osporavat ima pravo da zive, razvijaju se i njeguju svoju kulturu ..pa to mogu da cine samo polupismeni agresivni i mrzovoljni ultranacionalisti iz grcke, srbije, albanije i bugarske.
niko to drugi ne cini...ali kad pogledamo te ultranacionalisticke snage iz srbije, grcke, bugarske i albanije nisu oni uopce nikakav relevantan faktor da uzmemo njihovo misljenje kao neki historijski fakt to su imap iste grupice ljudi koji ne znaju ni svoju historiju kako treba....
- MuaDib
#30 Re: BJRM-Makedonija
Pokušaj nači o šta antropološkom modeliranju rezultata genestkih istraživanja i sve će ti biti jasno.FFC wrote:davno sam procitao ta IGENEA istrazivanja i vise mi to lici na propagandu nego na nauku. prema tome u bosni ima vise ilira nego u albaniji. ali kad pogledas lica ljudi u bosni i lica ljudi u albaniji jasnije je da su ljudi u bosni slicniji makedoncima nego albancima.
-
Konjanik
#31 Re: BJRM-Makedonija
OK, koga sta interesuje neka pita, ja cu odgovoriti koliko umem. Mozda me nece biti do utorka ali posle toga slobodno navalite.[/quote]
Bravo jarane sve sto si napisao je tacno i objektivno gledano kroz oci jendog liberalnog i demokratski orijentisanog makedonca, sve podrzavam osim male digresije na stavku 8.Ajvar!
Ajvar je nazalost turska rijec i kao turski proizvod dosao je na Balkan preko osmanlija, turski narodi posebno cerkezi i turkeni su pravili ajvar puno prije nego smo ga mi na Balkanu poceli jesti nazalost jos jednu odlicnu stvar su smislili a to je sir i jogurt ..jbga..
Al zato imate makedonski ajvar koji je fakat odlican
OK, koga sta interesuje neka pita, ja cu odgovoriti koliko umem. Mozda me nece biti do utorka ali posle toga slobodno navalite.[/quote]
Bravo jarane sve sto si napisao je tacno i objektivno gledano kroz oci jendog liberalnog i demokratski orijentisanog makedonca, sve podrzavam osim male digresije na stavku 8.Ajvar!
Ajvar je nazalost turska rijec i kao turski proizvod dosao je na Balkan preko osmanlija, turski narodi posebno cerkezi i turkeni su pravili ajvar puno prije nego smo ga mi na Balkanu poceli jesti nazalost jos jednu odlicnu stvar su smislili a to je sir i jogurt ..jbga..
Al zato imate makedonski ajvar koji je fakat odlican
- AleksoMKD
#32 Re: BJRM-Makedonija
@ Konjanik, znam, znam ali nas je najbolji 
- Paranoid
#33 Re: BJRM-Makedonija
...potpisujem...Konjanik wrote: Po mome misljenju makedonci su realnost i fakt, miroljubivi balkanski narod sa svojim balkanskim crtama i obicajima sa kojim imamo i dodirnih tacaka , osporavat ima pravo da zive, razvijaju se i njeguju svoju kulturu ..pa to mogu da cine samo polupismeni agresivni i mrzovoljni ultranacionalisti iz grcke, srbije, albanije i bugarske.
niko to drugi ne cini...ali kad pogledamo te ultranacionalisticke snage iz srbije, grcke, bugarske i albanije nisu oni uopce nikakav relevantan faktor da uzmemo njihovo misljenje kao neki historijski fakt to su imap iste grupice ljudi koji ne znaju ni svoju historiju kako treba....
Grci polako ali sigurno gube suverenitet prodajom "javnog duga", tako da u skorijoj budućnosti neće imati predstavnike koji osporavaju Makedoniji njezin naziv...
-
Konjanik
#34 Re: BJRM-Makedonija
Bosnjaci u Makedoniji su opsirna tema, prvi dokumentovani dokazi dolaska Bosnjaka u Makedoniju tacnije u Skopje bilo je za vrijeme osmanske vlasti.Tamo su sluzbovali , skolovali se i sl ..recimo Isa beg Ishakovic, Firdus begovi, Atlagica begovi i sl .PipiDugaDevetka wrote:Mene zanimaju makedonski Bošnjaci? Ko su, šta su, koliko ih ima,...kakvim jezikom govore? Imaju li u okviru makedonske države sva prava kao i ostale manjine?
Nakon Austro ugarske okupacije BiH dolazi do masovnih migracija muslimansko bosnjackog stanovnistva sa podrucja BiH i Sandzaka prema Istanbulu i prema odredjenim dijelovima danasnje Makedonije recimo u opstini Dolneni u Mk il opstini Petrovac blizu Skopja, opstina Cair i sl tu su se organizovano naselile mnoge Bosnjacko muslimanske familije, mozemo reci da je vecina danasnjih Bosnjaka u Mk upravo vodi porijeklo od bosanskih muhadzira koji su tu doselili nakon AU okupacije BiH ,
i trece velika faza doseljavanja Bosnjaka u Mk desila se tokom SFRJ kada su ljudi iz BH selili u MK iz raznih razloga udaje, zenidbe poslovi i sl .
cetrvta faza doseljavanja Bosnjaka u Mk se desila tokom 90 tih godina kada u Mk dolazi veliki broj izbjeglica iz BH ukratko to je to ..mada imas puno knjiga o Bosnjacima u Mk na netu ..imaju i neke politicke partijice al nista veliko danas vecina Bosnjaka u Mk gleda da zbrise nedje na zapad ili u Tursku nesto bi se i vratilo ko u BH al nema hajra ni ovdje ko ni tamo nema posla
-
iz zadnje klupe
#35 Re: BJRM-Makedonija
Malo iz istorije...spor sa grcime je u tome sto se sjeverna provincija grcke zove makedonija. po cemu je to solun manje makedonija od skoplja?
Grci koji sad zive u dijelu Grcke zvane Makedonija nisu starosjedioci, vec su skoro 100% doseljeni Grci iz male Azije i Anadolije prilikom razmjene stanovnistva izmedju Turske i Grcke, pridjev makedonski u Solunu se naprasno poceo koristiti nakon osamostaljenja BJRM, naziv aleksandar Makedonski aerodrom u Solunu je dobio, pogadjate 1991-92 godine.
-
Konjanik
#36 Re: BJRM-Makedonija
I jas ga edam, sekoi mesec, ama ti kazam mislem deka e ajvar od makedonija po mnogu ubav od turcijski.Jas ne smem da jadem mngou ljutu hranu a turcijski ajvarot e mnogu ljut,ubija mi zeludac unistava wc soljuAleksoMKD wrote:@ Konjanik, znam, znam ali nas je najbolji
- AleksoMKD
#37 Re: BJRM-Makedonija
I da dodam da su Egejski Makedonci proterani 1948-9 godine krajem Grckog gradjanskog rata.iz zadnje klupe wrote: Malo iz istorije...
Grci koji sad zive u dijelu Grcke zvane Makedonija nisu starosjedioci, vec su skoro 100% doseljeni Grci iz male Azije i Anadolije prilikom razmjene stanovnistva izmedju Turske i Grcke, pridjev makedonski u Solunu se naprasno poceo koristiti nakon osamostaljenja BJRM, naziv aleksandar Makedonski aerodrom u Solunu je dobio, pogadjate 1991-92 godine.
Hebiga bili su na Komunistickoj strani.
Posle toga su promenjena imena naselja. Na primer nekadasnji Lerin je sada Florina, Kostur je Kastorija i.t.d.
Hehehe, moja baka uvek pravi 2 vrste. Jedan za nas normalne i jedan koji je hrana za zmajeve koji jede onaKonjanik wrote: I jas ga edam, sekoi mesec, ama ti kazam mislem deka e ajvar od makedonija po mnogu ubav od turcijski.Jas ne smem da jadem mngou ljutu hranu a turcijski ajvarot e mnogu ljut,ubija mi zeludac unistava wc solju![]()
-
FFC
#38 Re: BJRM-Makedonija
iz zadnje klupe wrote:Malo iz istorije...spor sa grcime je u tome sto se sjeverna provincija grcke zove makedonija. po cemu je to solun manje makedonija od skoplja?
da, da i to stoji.... i jedni i drugi su pomalo zadrti. ali kako god okrenes slaveni su na balkan doselili mnogo nakon aleksandra. sad, mozda makedonci nisu sloveni kao sto neki geneticari ovde tvrde, ali i da su slavenizirani samom slavenizacijom na neki nacin odustali su od veze sa aleksandrom makedonskim. pa opet im se aerodrom tako zove, podizu mu gigantske statue i sl. znaci da se samo takmice sa grcima u istoj igri.
-
cindrlimindrli
#39 Re: BJRM-Makedonija
Kakve to veze ima, ljudi imaju pravo da nazivaju aerodrom kako hoce i prave statue kome hoce.FFC wrote: pa opet im se aerodrom tako zove, podizu mu gigantske statue i sl
Zamisli da sad neko prigovara Beogradu zbog naziva aerodroma, jer realno, kakve veze ima Tesla
sa danasnjom srbijom?
-
Camil_Prasevic
#40 Re: BJRM-Makedonija
Aleksa, ne kaze se bosnjacki vec bosanski jezik. Puno je slicniji, recimo, sr. i hr i bos. jezik nego li mak. i bug. Ja Bugare slabo razumijem, iako mak. znam bolje govoriti od 90% Makedonaca, dok Srbe, Hrvate, Crnogorce odlicnoAleksoMKD wrote:Pitajte slobodno prijatelji. Slucajno sam Makedonac.
8. Ajvar je nas, dalje ruke od njega![]()
Po popisu ih ima oko 17.000 (nesto manje od 1%) i imaju sva prava kao i svi drugi gradjani Makedonije - nikakvaPipiDugaDevetka wrote:Mene zanimaju makedonski Bošnjaci? Ko su, šta su, koliko ih ima,...kakvim jezikom govore? Imaju li u okviru makedonske države sva prava kao i ostale manjine?zbog lopovluka medju politikom.
I nije BJR Makedonija ili BJRM. Po meni, bila i bice R. Makedonija. I nisu Makedonci Bugari, vec oobratno, Bugari su Makedonci. Jer su Bugari slavenizirani tatari ili mongoli ili sta vec. Prije dolaska Bugara na serdisnjem balkanu, postojale su zajednice slavena, koji su Bugarima nametnuli svoj jezik, pismo, vjeru, kulturu itd itd...
Ovdje u Makedoniji, Albanci nas Bosnjake zovu Bosnjaci, dok Makedonci nas zovu Bosanci , mada 95% Bosnjaka Makedonije, vodi porijeklo sa Sandzaka
-
iz zadnje klupe
#41 Re: BJRM-Makedonija
Licno mislim da trenutno najveca opasnost po teritorijalni integritet prijeti od Albanaca
Meni su stvarno fenomen ti Albanci, iskreno sam zadivljen ucincima njihove dijaspore, porazeni u balkanskim ratovima, ali Srbija i Crna Gora se morali povuci iz Skadra i sjeverne Albanije (vec Skadar nazivan srpskim morem), dok je Makedonija nemilosrdno raskomadana izmedju Srbije i Bugarske
OVK porazena od srpske policije, koa nagradu za poraz dobili 100% teritorije kosova ( dok Bosnjaci sta su izgubili to je pod krstom danas )
Ne bi me cudilo da Nato u dogledno vrijeme ne bombardira Skoplje, da im naprave i trecu albansku drzavu .
J
Meni su stvarno fenomen ti Albanci, iskreno sam zadivljen ucincima njihove dijaspore, porazeni u balkanskim ratovima, ali Srbija i Crna Gora se morali povuci iz Skadra i sjeverne Albanije (vec Skadar nazivan srpskim morem), dok je Makedonija nemilosrdno raskomadana izmedju Srbije i Bugarske
OVK porazena od srpske policije, koa nagradu za poraz dobili 100% teritorije kosova ( dok Bosnjaci sta su izgubili to je pod krstom danas )
Ne bi me cudilo da Nato u dogledno vrijeme ne bombardira Skoplje, da im naprave i trecu albansku drzavu .
J
-
Hodidid
#42 Re: BJRM-Makedonija
Ja o makedoncima imam pozitivno misljenje iako nemam bas nesto bliskih prijatelja makedonaca. Kako god sto se tice politike i diplomatije mislim da im je ono priznanje Tajvana bio gadan promasaj.
-
FFC
#43 Re: BJRM-Makedonija
iz zadnje klupe wrote:Licno mislim da trenutno najveca opasnost po teritorijalni integritet prijeti od Albanaca
J
imaju s jedne strane dobar lobi u americi a s druge strane puku srecu da americi odgovaraju kao faktor ekspanzije na stetu drugih zemalja. kad uporedis njihovu situaciju sa muslimanima u bosni, vidis da bosnjaci americi odgovaraju ne kao pravi saveznici vec kao ugrozeni faktor s kojim mogu manipulisati i svasta im bezveze obecavati.
da su bosnjaci pametni trazili bi saveznike u moskvi umjesto na zapadu, koji im nikada nece pomoci do kraja.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#44 Re: BJRM-Makedonija
E, ako moraju ovim jezikom govoriti i služiti se njime, u hebenom su sosu,...AleksoMKD wrote:7. Nas jezik ima slicnosti sa Bugarskim ali to ne znaci nista. Bosnjacki/Srpski/Hrvatski/Crnogorski je jedan te isti jezik pa nikome nista.
- SkyLimit
#45 Re: BJRM-Makedonija
Moje mišljenje o tako često raspravljanoj temi "čiji je Aleksandar Makedonski"?
Kad kažemo Antička Grčka,mislimo na jednu državu,ali jeli to ispravno?
Antička Grčka "država" je zapravio bio skup država-polisa koji su funkcionisali zasebno.
Recimo,kao najpoznatiji grčki gradovi-države su Atina i Sparta.
Funkcionisali su zasebno,nisu se smatrali istim narodom,imali su svoje vojske i često međusobno ratovali.
Ovo se može primjeniti i na ostale gradove-države Antičke Grčke.
Ono,jedan utvrđen grad i područje okolo,i eto ti države.
Ovo važi i za ostale Grčke gradove-države(Milet,Mantineja...)
Ujedinila ih je tragedija.
Atinjani su zakuhali sa Perzijancima,tada najmoćnijim carstvom na svijetu,koje je za odmazdu poslalo najveću do tada zabilježenu vojsku u historiji na Atinu,nekad se pričalo o milionima,danas se to naravno ne uzima za ozbiljno,ali i nekoliko stotina hiljada vojnika je bilo sasvim dovoljno da ponese tu epitetu.
Atinjani traže pomoć od ostalih Grčkih "država",koju i dobijaju.
Neki su jednostavno bili dovoljno ratoborni da su jedva dočekali takvu priliku(Spartanci),dok je većina prihvatila savezništvo iz opravdanog razloga da Perzijanci kad krenu paliti i ubijati po Grčkoj neće pretjereno brinuti o formalnosti jel ispred njih baš Atenjanin il recimo Mantinejac.
I tako smo 480.godine prije nove ere dobili slavnu "bitku kod Termopila".
Taj Grčko-Perzijski rat je između ostalog bitan,jer se tu prvi put rodila ideja u zajedništvu Grčkih država.
Ipak,to se nije desilo još neko vrijeme.
Tek nekih 150 godina kasnije to ujedinjene je ostvario Filip Makedonski,vladar kraljevine Makedonije i otac Aleksandra Velikog.
To spajanje nije išlo baš tako gladko,Filip je bio moćan vladar,i one države koje nisu htjele ući u taj pakt jednostavno bi silom natjerao.
Njegov sin Aleksandar Veliki ili ti Makedonski će na čelu te ujedinjene "Grčke" države onim Perzijancima koji su ušli u srce Grčke vratiti istom mjerom i pokoriti čitavu Perziju.
No,šta je ovdje bitno?
-"Grci",jako diskutabilan izraz za to doba,jer recimo Spartanci i Atinjani nisu smatrali da pripadaju istom narodu,isto kao što Makedonci nisu smatrali da pripadaju istom narodu kao oni
-Tadašnji Makedonci su ipak vjerovatno imali više veze sa današnjim Grcima nego današnjim Makedoncima
-stanovnici tadašnje Makedonije su možda zaista u manjem dijelu asimilirani sa današnjim Makedonskim stanovništvom,koji su ipak najviše porjeklom od jeli Slavenskih plamena,koja su područja Makedonije naselili puno kasnije od naroda kojem je pripadao Aleksandar Veliki
Kad kažemo Antička Grčka,mislimo na jednu državu,ali jeli to ispravno?
Antička Grčka "država" je zapravio bio skup država-polisa koji su funkcionisali zasebno.
Recimo,kao najpoznatiji grčki gradovi-države su Atina i Sparta.
Funkcionisali su zasebno,nisu se smatrali istim narodom,imali su svoje vojske i često međusobno ratovali.
Ovo se može primjeniti i na ostale gradove-države Antičke Grčke.
Ono,jedan utvrđen grad i područje okolo,i eto ti države.
Ovo važi i za ostale Grčke gradove-države(Milet,Mantineja...)
Ujedinila ih je tragedija.
Atinjani su zakuhali sa Perzijancima,tada najmoćnijim carstvom na svijetu,koje je za odmazdu poslalo najveću do tada zabilježenu vojsku u historiji na Atinu,nekad se pričalo o milionima,danas se to naravno ne uzima za ozbiljno,ali i nekoliko stotina hiljada vojnika je bilo sasvim dovoljno da ponese tu epitetu.
Atinjani traže pomoć od ostalih Grčkih "država",koju i dobijaju.
Neki su jednostavno bili dovoljno ratoborni da su jedva dočekali takvu priliku(Spartanci),dok je većina prihvatila savezništvo iz opravdanog razloga da Perzijanci kad krenu paliti i ubijati po Grčkoj neće pretjereno brinuti o formalnosti jel ispred njih baš Atenjanin il recimo Mantinejac.
I tako smo 480.godine prije nove ere dobili slavnu "bitku kod Termopila".
Taj Grčko-Perzijski rat je između ostalog bitan,jer se tu prvi put rodila ideja u zajedništvu Grčkih država.
Ipak,to se nije desilo još neko vrijeme.
Tek nekih 150 godina kasnije to ujedinjene je ostvario Filip Makedonski,vladar kraljevine Makedonije i otac Aleksandra Velikog.
To spajanje nije išlo baš tako gladko,Filip je bio moćan vladar,i one države koje nisu htjele ući u taj pakt jednostavno bi silom natjerao.
Njegov sin Aleksandar Veliki ili ti Makedonski će na čelu te ujedinjene "Grčke" države onim Perzijancima koji su ušli u srce Grčke vratiti istom mjerom i pokoriti čitavu Perziju.
No,šta je ovdje bitno?
-"Grci",jako diskutabilan izraz za to doba,jer recimo Spartanci i Atinjani nisu smatrali da pripadaju istom narodu,isto kao što Makedonci nisu smatrali da pripadaju istom narodu kao oni
-Tadašnji Makedonci su ipak vjerovatno imali više veze sa današnjim Grcima nego današnjim Makedoncima
-stanovnici tadašnje Makedonije su možda zaista u manjem dijelu asimilirani sa današnjim Makedonskim stanovništvom,koji su ipak najviše porjeklom od jeli Slavenskih plamena,koja su područja Makedonije naselili puno kasnije od naroda kojem je pripadao Aleksandar Veliki
Last edited by SkyLimit on 04/01/2013 18:18, edited 1 time in total.
- PipiDugaDevetka
#46 Re: BJRM-Makedonija
U vezi sa ovim pitanjem organizovaćemo REFERENDUM sa samo jednim pitanjem: DA LI STE ZA EUROATLANTSKE INTEGRACIJE DRŽAVE BIH?FFC wrote:iz zadnje klupe wrote:Licno mislim da trenutno najveca opasnost po teritorijalni integritet prijeti od Albanaca
J
imaju s jedne strane dobar lobi u americi a s druge strane puku srecu da americi odgovaraju kao faktor ekspanzije na stetu drugih zemalja. kad uporedis njihovu situaciju sa muslimanima u bosni, vidis da bosnjaci americi odgovaraju ne kao pravi saveznici vec kao ugrozeni faktor s kojim mogu manipulisati i svasta im bezveze obecavati.
da su bosnjaci pametni trazili bi saveznike u moskvi umjesto na zapadu, koji im nikada nece pomoci do kraja.
DA? ili NE?
Na cijeloj teritoriji države.
Međutim to nije tema ove diskusije i ovog threada.
Last edited by PipiDugaDevetka on 04/01/2013 18:17, edited 1 time in total.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#47 Re: BJRM-Makedonija
Jednog lijepog dana , Južni Sloveni se nisu doselili na Balkan. Jednostavno , Stari Sloveni se nikada nisu pokrenuli ispod Karpata ni na zapad , tako da Česi,Slovaci,Poljaci i Lužički Srbi nisu Sloveni nego su likovi iz bajki , ni na istok tako da Rusi,Bjelorusi,Ukrajinci nisu Sloveni nego likovi iz priča, ni na jug tako da Srbi,Hrvati,Bošnjaci,Makedonci,Crnogorci,Slovenci i Bugari nisu Sloveni nego su nešto što je definisala IGENEA.Paranoid wrote:
Postoji podatak objavljen od strane IGENEA (Instituta za genetska istraživanja evropskih naroda) sa sjedištem u Švajcarskoj. Rezultati govore da su današnji Makedonci (većina) potiču od antičkih Makedonaca, a manji dio od Slovena, dok su Grci potomci po 10% antičkih Grka, Makedonaca, Arapa, Slovena, Nijemaca i Ilira, a dobrim dijelom i Kelta.
Po ovim rezultatima Makedonija zaslužuje svoje ime...
Naime , ne pozivajući se na IGENEU , Slovenci su vjerovatno Germani koji su uzimali slavenska imena radi ljepote , Bošnjaci su Iliri , Srbi i Hrvati iz BiH su ustvari Bošnjaci koji su preuzeli katoličanstvo i pravoslavlje , Srbi su NLO koji su prreuzeli religiju od Srba iz Bosne , Hrvati su NLO koji su preuzeli religiju od Hrvata iz Bosne , Crnogorci su Iliri također (zna se šta je Duklja a šta Zeta) a Makedonci su pozivajući se na IGENEU ustvari antički Grci
U svakom slučaju na podruju od cca 360.000 km2 sa nekih 30 miliona stanovnika koji pričaju slovenskim jezicima , jednostavno Slovena - nema. Nije ih ustvari nikada ni bilo a to što i dan danas mnogi narodni običaji vuku još iz prapostojbine i što su isprepleteni sa religijama , nije bitno. Slovena - nema , nije ih nikada ni bilo.
Mrski komunisti i jugonostalgičari i ostala slovenska klika ! Ha ja....
A sad malo historije.
Savremeni Makedonci su Sloveni. Svi. I Bugari i Srbi su im negirali historiju , kulturni i nacionalni identitet. Njihovog najvećeg vladara - Slovena , svojataju Bugari a on je - Makedonac.
Grci su im uvijek negirali historiju i identitet. Činjenica da se neki teritorij naziva grčkim imenom ne znači da tamo nužno žive Grci (više) niti da je grčki po bilo kom pravu.
Prostor Makedonije je mnogo veći. Dio oko Soluna je u Grčkoj a dio je u zapadnoj Bugarskoj. Vandalska podjela Makedonije je nastala 1912 pobjedom sila saveznica nad Turskom u Prvom balkanskom ratu.
Današnja Makedonija je pripala prvo Srbiji zatim je za vrijeme Kraljevine SHS postala Vardarskom Banovinom da bi Makedonci kao narod postali ravnopravni tek 1945 uspostavom SR Makedonije unutar jugoslovenske federacije.
Makedoncima su priznata sva prava , na jezik,zasebnost,kulturu....sve ono što su Bugari,Grci i Srbi negirali kroz historiju...e pa ne može....
Današnji Makedonci nemaju veze s antičkim Grcima. Ali sa njima nemaju veze niti današnji - Grci tako da Republici Makedoniji nemaju pravo uskratiti bilo šta a ponajmanje ime....zašto za vrijeme Tita nisu pokretali to pitanje?..e pa malo sutra a sada im se može....
Republika Makedonija - sretno
Last edited by sabina1 on 04/01/2013 18:21, edited 1 time in total.
-
Hodidid
#48 Re: BJRM-Makedonija
Kakva crna Moskva bolan. Manite se Moskve. Cuj Moskva bi nam pomogla. Oni su ovako inace poznati kao merhametli narod.Pravi altruisti.
Nego da priupitam par stvari ovog Aleksu jer je makedonac. De ti ziv bio meni reci kolika je razlika izmedju bugarskog i makedonskog. Mi ti iz Bosne slabo kontamo tu razliku iako shvatamo da nam je makedonski laksi za razumijeti. U cemu je razlika? Jel gramaticki ili pravopisno ili kad je vokabular u pitanju?
E da koliko ima turaka i grka u Makedoniji a koliko srba? Kako prosjecan makedonac gleda na svoje susjede albance, srbe, bugare i grke?
Koja vam je politicka opcija najbliza lijeva-centar-desna poimajuci vasa zivotna shvatanja?
Nego da priupitam par stvari ovog Aleksu jer je makedonac. De ti ziv bio meni reci kolika je razlika izmedju bugarskog i makedonskog. Mi ti iz Bosne slabo kontamo tu razliku iako shvatamo da nam je makedonski laksi za razumijeti. U cemu je razlika? Jel gramaticki ili pravopisno ili kad je vokabular u pitanju?
E da koliko ima turaka i grka u Makedoniji a koliko srba? Kako prosjecan makedonac gleda na svoje susjede albance, srbe, bugare i grke?
Koja vam je politicka opcija najbliza lijeva-centar-desna poimajuci vasa zivotna shvatanja?
- PipiDugaDevetka
#49 Re: BJRM-Makedonija
Mudrim, premudrim vođstvom pod Kirom Gligorovom, izbjegli su srebrenice ovdašnje i upitno ti je to ko je najveći gubitnik raspada SFRJ,...Još se svode računi i neće biti gotovo generacijama poslije nas.malac neznalac wrote:Makedonci ce na kraju biti najveci gubitnici u raspadu Sfrj.
Makedonci , pa Srbi ba Bosnjaci!
Evo ti za utjehu ''Balkanski slavuj''.
- AleksoMKD
#50 Re: BJRM-Makedonija
Joj, nemojte sa statuama, boli.cindrlimindrli wrote:Kakve to veze ima, ljudi imaju pravo da nazivaju aerodrom kako hoce i prave statue kome hoce.FFC wrote: pa opet im se aerodrom tako zove, podizu mu gigantske statue i sl
Zamisli da sad neko prigovara Beogradu zbog naziva aerodroma, jer realno, kakve veze ima Tesla
sa danasnjom srbijom?
Nemam nista protiv trolanja Grka al bacati tolike pare.................
PipiDugaDevetka wrote:E, ako moraju ovim jezikom govoriti i služiti se njime, u hebenom su sosu,...
Sorry, u zurbi sa kucanjem....Camil_Prasevic wrote:Aleksa, ne kaze se bosnjacki vec bosanski jezik. Puno je slicniji, recimo, sr. i hr i bos. jezik nego li mak. i bug. Ja Bugare slabo razumijem, iako mak. znam bolje govoriti od 90% Makedonaca, dok Srbe, Hrvate, Crnogorce odlicno![]()
Zahvaljujem kolegaCamil_Prasevic wrote:
I nije BJR Makedonija ili BJRM. Po meni, bila i bice R. Makedonija. I nisu Makedonci Bugari, vec oobratno, Bugari su Makedonci. Jer su Bugari slavenizirani tatari ili mongoli ili sta vec. Prije dolaska Bugara na serdisnjem balkanu, postojale su zajednice slavena, koji su Bugarima nametnuli svoj jezik, pismo, vjeru, kulturu itd itd...
Ovdje u Makedoniji, Albanci nas Bosnjake zovu Bosnjaci, dok Makedonci nas zovu Bosanci , mada 95% Bosnjaka Makedonije, vodi porijeklo sa Sandzaka![]()
Inace su Anticki Grci mrzeli Aleksandra. Do dan danas nemaju njegov spomenik u Atini jer ju je osvojio i ukinuo im demokratiju. Nazivali su ga barbarom, sto onda nije oznacavalo divljake vec ljude koji ne govore Grcki. Barbarbarbarbar...........
Meni se cini da Vlasi imaju najvise prava da se smatraju nekakvim "naslednicima" Aceta ali eto.
Inace kad zelim da zajebavam moje "anticke" prijatelje ja ih pitam da mi ispjevaju jednu narodnu o Aleksandru