Bivši pušaći: Šta vi delate?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
filozofija

#26 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by filozofija »

Trenutno nemam nikakvih proganjanja u snu :) Znam da su najgora prva tri mjeseca. Kazu ko to prebrodi, prebrodio je sve. Danas sam prvi dan na poslu bez cigare izdrzao. Nikakve kratke pauze, nista :) ... samo arbajt!

Btw, ideja da se pije sto vise tecnosti nije losa. Ima li neko nekih drugih prijedloga sta ciniti. Mislim ideje o teretani i vjezbama nisu lose, ali kako ubiti tih pet minuta dok je insan na poslu?!?
sokkia

#27 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by sokkia »

pušenje nije najveca greška u životu, ali jest jako velika. ;-) ( moja misao :) )

bilo je tu svašta, i žvaka i cackalica u zubima i grickanja sjemenki (pogotovo tikvenih jer kažu da su dobre za prostatu) a evo sad n i š t a. i super mi :thumbup:
filozofija

#28 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by filozofija »

Ma evo, već nekoliko dana bez pušenja i moram priznati da mi dobro ide hvala Bogu ;) Ponekada imam osjećaj kao da nikada nisam pušio. Nekako se (iako je rano o tome govoriti) zdravije osjećam.
Nokija

#29 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Nokija »

filozofija wrote:Trenutno nemam nikakvih proganjanja u snu :) Znam da su najgora prva tri mjeseca. Kazu ko to prebrodi, prebrodio je sve. Danas sam prvi dan na poslu bez cigare izdrzao. Nikakve kratke pauze, nista :) ... samo arbajt!

Btw, ideja da se pije sto vise tecnosti nije losa. Ima li neko nekih drugih prijedloga sta ciniti. Mislim ideje o teretani i vjezbama nisu lose, ali kako ubiti tih pet minuta dok je insan na poslu?!?[/quote]

Tih pet minuta mozes sebi organizovati tako sto ces jesti voce i piti caj. Umjesto sto jabuku pojedes onako "iz ruke" fino odes u kuhinju na poslu i fino to sebi izrezes i fino serviras na tanjir, dok dodjes do kacelarije malo prohodas i eto ti 5 minuta. Ili narandzu ili svako drugo voce. Ili imas neki fin cin pravljenja caja u kuhinji, ne pijes onaj u kesicama nego fino procijedis i to traje. Uglavnom vazno je da izadjes iz kancelarije ali da imas neki "zadatak".
Enaaaa

#30 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Enaaaa »

Nemam ličnog iskustva s tim, jer nisam pušač. :)

Ali, moja prijateljica je pušila niz godina. Mi žene smo takve da jednostavno ono što nam se najviše sviđa na nama čuvamo na sve moguće načine. Eh, ono što se baš njoj sviđalo, i ono što je zapravo jedna od najljepših stvari na njoj su zubi. Onakve bi poželio svako. Jendom je pokušala da ostavi cigarete čisto onako da bi' prestala s tim. Međutim, nakon sedam dana se strašno udebljala, tako ih je počela opet pušiti. Nakon možda mjesec dana nastavljenog pušenja, ostavila ih je totalno. Ja sam se pravo iznenadila, i to mi nije bilo jasno, dok mi nije rekla da je čistila zube i osjeća da su jako krhki, te da ukoliko bi nastavila pušiti morala bi ih češće glancati.
Lijepi strah. :P

Koliko god su joj govorili da cigare nisu za nju, ona ih nije slušala dok sama sebi nije rekla da ih želi ostaviti. Znači, stvar je volje čovjeka, i njegove odluke :) Ukoliko to želiš ostaviti, ostavit' ćeš ma kakav razlog bio.
Sada kaže da joj je život mnogo bolji, i da navike polahko nestaju sa raznim aktivnostima, kao što je u njenom slučaju aerobik. :D
Ono što najviše volite, radite umjesto cigareta, i rađe na to trošite pare. :)
Eluveitie

#31 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Eluveitie »

Evo i ja 48h izdržala :-)

Ma hajd malo me frka hvata, pa se razletim po kući, samo nek nešto radim. Najgore mi je kad sjednem za komp.. :D.
mali_balon

#32 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by mali_balon »

Ne brojite minute sate dane, ne mislite na to, ne govorite sebe evo izdrazo sam dan pet dana , mjesec. Ja sam na poslu prosetao do kolega kod svakog malo suplje i prodje me, u zadnje vrijeme odem sa pusacima na pus pauzu samo sto ih ja ubijam u pojam kako je pusenje lose :evil: .
udrch

#33 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by udrch »

o čemu ovaj priča..mi nismo nikad imali nikakve navike..
ja se fakat više ne sjećam tih dana, prošlo dvije i po godine..

osim što su cigare jako loša navika, još su i haram :D
filozofija

#34 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by filozofija »

Eluveitie wrote:Evo i ja 48h izdržala :-)

Ma hajd malo me frka hvata, pa se razletim po kući, samo nek nešto radim. Najgore mi je kad sjednem za komp.. :D.
Ma samo dok se naviknes bez njih. Kasnije i ne kontas da ti trebaju. Evo ja vec "dva dana i na poslu" bez cigareta. Poceo sam supljiram sa kolegama, od kancelarije do kancelarije. Neki su mi rekli da pijem caj, pa i to radim. Sada sa nepusacima idem da pijem kafu :)
mali_balon wrote:Ne brojite minute sate dane, ne mislite na to, ne govorite sebe evo izdrazo sam dan pet dana , mjesec. Ja sam na poslu prosetao do kolega kod svakog malo suplje i prodje me, u zadnje vrijeme odem sa pusacima na pus pauzu samo sto ih ja ubijam u pojam kako je pusenje lose :evil: .
Bas tako. Ja sam evo vec fakat prestao da brojim. Nego kada mi naumpadne fakat pravo (a to se vec desava rijedje - tri puta na dan maksimalno) citam tekstove o tome koliko su cigarete stetne i slicno, te me prodje.

Samo imam sada preveliku volju da jedem, ali pijem samo vodu :)
raoul duke

#35 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by raoul duke »

Planiram se ukljuciti u ovaj proces, ali postoji jedan mentalni sklop ideja koji mi to brani

Kako ste se odrjesili one price "znam da mi cigare skode, ali ko zna dokad cu zivjeti" :D

najvise me drzi onaj dio filma Nicija Zemlja, gdje Djuro kaze ratnom kolegi koji lezi na mini, "dabogda ti umro od raka pluca" i daje mu cigaru..
Eluveitie

#36 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Eluveitie »

filozofija wrote:
Eluveitie wrote:Evo i ja 48h izdržala :-)

Ma samo dok se naviknes bez njih. Kasnije i ne kontas da ti trebaju. Evo ja vec "dva dana i na poslu" bez cigareta. Poceo sam supljiram sa kolegama, od kancelarije do kancelarije. Neki su mi rekli da pijem caj, pa i to radim. Sada sa nepusacima idem da pijem kafu :)
A samo da ne počinju sad ispiti, lakše bi bilo čini mi se. :D Navikla dok učim, ili radim na kompu obvezno kutiju smlatiti na dan..( a inače mi bude 5-7 cigara na dan)
Al izdržat ću. Pa makar popadala sve i nabila 5 kg. :D

btw hvala što si otovrio temu, lakše mi nekako kad napišem ovako haha :-)
mali_balon

#37 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by mali_balon »

filozofija

#38 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by filozofija »

Eluveitie wrote:A samo da ne počinju sad ispiti, lakše bi bilo čini mi se. :D Navikla dok učim, ili radim na kompu obvezno kutiju smlatiti na dan..( a inače mi bude 5-7 cigara na dan)
Al izdržat ću. Pa makar popadala sve i nabila 5 kg. :D

btw hvala što si otovrio temu, lakše mi nekako kad napišem ovako haha :-)
Ja sam iskreno nekako smireniji od kako ne pusim. Bolje mi ide na poslu fakat, a evo u ovih nepunih desetak dana vec sam i cijeli istrazivacki rad za jedan cijeli modul napisao (za moj postgraduate studij). Nekako bistrije razmisljam :)

Nema na cemu. Ova tema treba i meni koliko i tebi. A neces se udebljati. Meni se fakat jelo nesto na pocetku, ali vise ne (kako nisam dao da mi to predje u naviku na pocetku).
raoul duke wrote: Kako ste se odrjesili one price "znam da mi cigare skode, ali ko zna dokad cu zivjeti" :D
najvise me drzi onaj dio filma Nicija Zemlja, gdje Djuro kaze ratnom kolegi koji lezi na mini, "dabogda ti umro od raka pluca" i daje mu cigaru..
Jednostavno. Shvati samo da svaka cigareta moze da zapocne proces raka pluca. Pitanje je vremena. Nekome se to i ne desi, ali nikada se ne zna. To je to. Dakle, vec slijedeca cigereta moze inicirati procese formiranja raka pluca, a on je nepovratan i ne izlijeciv. Nije bitna duzina, nego kvalitet zivota. Bolje ti je ockivati da ces disati punim plucima, nego ocekivati da ces za par godina iskasljavati krv. Jel' dovoljno? Btw, pa valjda znas razliku izmedju filma i realnosti? :D
jazzer

#39 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by jazzer »

Mali_Vuk wrote:To je najgore, vazda sam sebe nešto njuškaš :lol: neugodno ti jer znaš da zaudaraš. Jbt, osjećaš da te svi okolo vide kao hodajuću zarazu, ko da si neki niži oblik života opasan po okolinu :D

Stvarno je merak kad baciš cigare. Samopouzdanje ti skoči za 100 %, staloženiji si, bolje reaguješ na neke stresne situacije, sve upravo suprotno pd onog što si umislio da će ti se desiti kad baciš duhan....
filozofija wrote:Sve dakle isto, kao sto se vi naveli. Medjutim, moram primjetiti kao kolega iznad da mi je koncentracija porasla i da sam gotovo nikako nervozan otkako sam prestao pusiti. Malo smijesno i cudljivo, ali je tako. Prije se iznerviram 100 puta na ulici dok dodjem do posla, danas normala. Miran i zadovoljan kao bubica. Imam osjecaj da sam bio nervozniji mnogo kada sam pusio cigare. Fakat! :thumbup:
Nikada nisam ni pokusao prestati pusiti a pusim cijelu vjecnost :) . Ali po prvi put u zivotu pomisljam ostaviti
se cigara. I ovo boldirano, kada se cuje iz usta bivsih pusaca, daje nadu da se moze i bez ovog poroka.
I ja sam od onih koji misle da je to nemoguca misija ali vrijedi pokusati. Ko zna, mozda se u dogledno vrijeme
javim ovdje i kazem da sam bivsi pusac :) . Nadam se da ce biti tako.
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#40 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by I am Happy »

Nema nikakva magicna formula za prvih par dana :) Svako se snadje na svoj nacin....
Ja sam recimo postao ovisnik na mentol bombone,razne grickalice,energy pica i sto ja najcudnije kafu... kafu sam pio kao lud :-) nekako me oslobadjala nervoze :lol:
Kako vrijeme prolazi manje mislis na zlo i okreces se boljim stvarima u zivotu :) Najljepse je kada dodjes u onu fazu kada ti se vrate cula okupsa i mirisa.... sve ti je ukusnije i ljepse :-)

I naravno kao znak tvoje pobjede pocni se baviti sportom...ili jednostavni radi neke obicne vjezbe, meni sklekovi ili neke cardio vjezbe pomazu, jer nikad nisam bio fan tertane niti trcanja :D

Pisuci komentar na ovoj temi sjetih se da mi je danas tacno godina dana bez cigara :dance:
Aleluja

#41 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Aleluja »

Kad ne znaš Merlina da smokaš umjereno nećeš nikako i to bi bilo to...kao da nikad ni smokala nisam! :mrgreen:
filozofija

#42 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by filozofija »

jazzer wrote: Nikada nisam ni pokusao prestati pusiti a pusim cijelu vjecnost :) . Ali po prvi put u zivotu pomisljam ostaviti
se cigara. I ovo boldirano, kada se cuje iz usta bivsih pusaca, daje nadu da se moze i bez ovog poroka.
I ja sam od onih koji misle da je to nemoguca misija ali vrijedi pokusati. Ko zna, mozda se u dogledno vrijeme
javim ovdje i kazem da sam bivsi pusac :) . Nadam se da ce biti tako.
Ja ti prijatelju bez zajebancije kazem. Nikada nisam u zadnjih 15 godina bio smireniji nego ovih dana kada sam prestao pusiti. Sve sam nekako kontao da cu puknuti od nervoze i cekao te momente, ali nista. Sve mi nekako smijesno postalo. I ljudi koji se nerviraju u saobracaju i ovi sto sviraju i ovi sto "smetaju" po cesti. Sve mi ba nekako postalo normala. A kod mene na sve to: Kein Reaktion, Kein Stress :)

Na poslu me je nerviralo mali milion stvari (od ljudi i ponasanja, do neadekvatnog posla). U zadnjih par dana mi sve to normalan. Imam osjecaj da vise ne cujem one koji su me nervirali i ne vidim njihove postupke.

Bio sam ubjedjen da me cigarete drze u stanju normalnosti (tj. da ne puknem od posla i ostalih obaveza), a u stvari cigarete su mi i nabijale nervozu, stress i ostale gluposti. Ja kao da sam se ponovo rodio. I ne se*em, jer fakat se osjecam tako!

Treba bacit' otrov odmah. Samo prvi dan je težak, a sve ostalo je talaška ;-)
Aleluja wrote:Kad ne znaš Merlina da smokaš umjereno nećeš nikako i to bi bilo to...kao da nikad ni smokala nisam! :mrgreen:
Nema umjerenog pušenja. Il' pusis il' ne pusis. Sve ostalo je utopija!
Aleluja

#43 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Aleluja »

...umjereno smokati za 2,5 h kutiju sama, ne dao Bog da počastim koga :D nije, vjeruj da nije! :mrgreen:
hAZNADAR

#44 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by hAZNADAR »

Problem je samo sa navikama poput rituala da uzmes 5 minuta za pusenje i izadjes van, malo sredis misli,...
Sto je problem novog vremena, pravila i povecanog obzira gdje ljudi ne puse vise na poslu i u kuci gdje ima nepusaca, autu, javnom prijevozu, opcenito zatvorenom prostoru,... pa se potreba za cigarom pretvorila u potrebu da malo izadjes i uzmes vremena samo za sebe.
Prije je bio manji problem ostaviti cigare gdje su ljudi pusili na svim mogucim mjestima, prvenstveno na poslu u kancelarijama i u kuci. Tada nije bilo malih navika od 5 min. pauze.

I ta mala navika od 5 min. je najteza - i to je razlog sto sam se nazalost vratio pusenju. Mislio hajd samo par samo danas,.. i hebiga.

Razmisljam da uzmem one e-cigare - ima li ko veceg iskustva sa time i jeli isti smek.
filozofija

#45 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by filozofija »

hAZNADAR wrote: Razmisljam da uzmem one e-cigare - ima li ko veceg iskustva sa time i jeli isti smek.
Ja sam u prvih par dana, kao sto i navedoh ranije, pusio e-cigarete. Mogu reci da je osjecaj sto se osjecaja i nikotina tice apsolutno isti. Jedino sto je e-cigara malo teza u ruci i sto nema otresanja pepela :)

Nije losa opcija da se koristi u samom pocetku kako bi se ubila navika za izlazenjem.
Zlajs

#46 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by Zlajs »

nakon tri mjeseca sam ponovo zapalio...merakaaa :-)
filozofija

#47 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by filozofija »

Meni iskreno veći merak što dišem normalno, što "mi ne krči" u grlu kada spavam, što ne hrčem, što ne unosim pun quratz otrova sa svakim dimom, što bolje "štemam" - al fakat, što ne smrdim na cigare, što se ne zadišem ko klotz kada se popnem na treči sprati, .... 8-)
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#48 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by I am Happy »

Zlajs wrote:nakon tri mjeseca sam ponovo zapalio...merakaaa :-)
Znam da jeste... tako sam i ja kada sam prvi put "prestao"... nakon 6 mjeseci se propusio :D
Par dana kasnije sam se osjecao kao smece jer znam koliko sam ulozio u tih 6 mjeseci bez cigara i kako je ljespe biti nepusac... :)
Nakon 5-10 propalih pokusaja... opet nepusac, ali ovaj put stojim na tome :D
radostan dan

#49 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by radostan dan »

27 godina smokerskog staža, intenzivnog i udarničkog.
36 sati nepušač.
thea

#50 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?

Post by thea »

Bivsi pusaci kaj vi delate?
Post Reply