Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

racionalista

#26 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by racionalista »

jedan od nacionalnih ciljeva bosnjaka je vracanje otete zemlje agrarnom reformom
nosara

#27 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by nosara »

racionalista wrote:jedan od nacionalnih ciljeva bosnjaka je vracanje otete zemlje agrarnom reformom
Neka, za pocetak, sacuvaju ono "neoteto", bice na konju... I ne mislim samo na zemlju...
Samir_01

#28 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by Samir_01 »

breuer wrote:drugo, srbija je izasla iz I svj. rata na strani pobjednika i mogla je dobiti sve ono sto su sanjali 92e, ali kralj je ipak oformio jugoslaviju u koju je usla bih u svojim granicama...
Za kreiranje prve Jugoslavije se zahvali Italijanima koji su ponistili Londonski ugovor iz 1915. i Hrvatima koji su bili najveci Jugosloveni i najveci protivnici srpskom fasizmu nakon prvog svjetskog rata. Da su se Srbi samo pitali njihov fasisticki san bi odavno bio ostvaren.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ante_Trumbi%C4%87
Bodkin

#29 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by Bodkin »

Samir_01 wrote:
breuer wrote:drugo, srbija je izasla iz I svj. rata na strani pobjednika i mogla je dobiti sve ono sto su sanjali 92e, ali kralj je ipak oformio jugoslaviju u koju je usla bih u svojim granicama...
Za kreiranje prve Jugoslavije se zahvali Italijanima koji su ponistili Londonski ugovor iz 1915. i Hrvatima koji su bili najveci Jugosloveni i najveci protivnici srpskom fasizmu nakon prvog svjetskog rata. Da su se Srbi samo pitali njihov fasisticki san bi odavno bio ostvaren.

fasisticki san u i iza prvog svjetskog rata :lol: :lol: :lol:
Samir_01

#30 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by Samir_01 »

Bodkin wrote:
Samir_01 wrote:

fasisticki san u i iza prvog svjetskog rata :lol: :lol: :lol:
Bitno je da Servia nikad Drinu presla nije, niti ce je preci.

A ti ubaci jos koji smajli... to je ionako sve sto imas od argumenata.
breuer

#31 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by breuer »

Samir_01 wrote:

:-) dobar humor što jes jes :D Srbi su najveće žrtve nacizma na Balkanu i to neuporedivo s bilo kim, kako god to nama ovdje zvučalo...pogledati pod Jasenovac i zgroziti se :( a srpski fašizam tik nakon prvog svj rata? :-)

Hrvati su i nakon prvog, a da ne govorim nakon drugog svj. rata izlazili kao gubitnička strana, hoćeš to sad reci da grijesim? o nama da i ne pričam, mi i ne znamo gdje smo bili i čemu smo pripadali :D smiješno jeste, ali je tužno i žalosno...

Hrvati su realno žudili za Jugoslavijom iz jedinog razloga kojeg si i sam naveo, da im ne bi Italija i ostale sile naružile teritoriju. :wink: zna se ko je ubio kralja i organizovao NDH čim su se stekli ikakvi uslovi ;)

e sad na temu, mada sve ovo ima itekakve veze s istom: ja ostajem pri svom, drago mi je što je begovima oduzimana imovina jer su je i oni nekada nekome oteli i mrsili muda 400 godina dok su se drugi mrcvarili. meni se to kao građaninu ne sviđa i ne bih volio da mene neko tako mrcvari ;) i još treba da žalim za imovinom halapljivih guzonja :-)
Samir_01

#32 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by Samir_01 »

breuer wrote: :-) dobar humor što jes jes :D Srbi su najveće žrtve nacizma na Balkanu i to neuporedivo s bilo kim, kako god to nama ovdje zvučalo...pogledati pod Jasenovac i zgroziti se :(
Kazi nam nesto o tom Jasenovcu... koliko je ljudi ubijeno u tom Jasenovcu... ?

Znas li koliko je Bosnjaka stradalo u Drugom Svjetskom ratu?
a srpski fašizam tik nakon prvog svj rata? :-)

Zelja za dominacijom u Kraljevini.
Hrvati su realno žudili za Jugoslavijom iz jedinog razloga kojeg si i sam naveo, da im ne bi Italija i ostale sile naružile teritoriju. :wink: zna se ko je ubio kralja i organizovao NDH čim su se stekli ikakvi uslovi ;) meni su nekad davno znali reči: Latini su to ;)
Najvise zahvaljujuci tim "Latinima" je stvorena prva Jugoslavija, a ne zbog dobre volje Srba.

Da su se Srbi samo pitali "Velika Servia" bi danas za koju godinu proslavljava svoju stogodisnjicu postojanja.
o nama da i ne pričam, mi i ne znamo gdje smo bili i čemu smo pripadali smiješno jeste, ali je tužno i žalosno...
Ne bih se slozio sa tim. Vi Srbi ste itekako znali ko ste i sta ste i za sta se borite.
e sad na temu, mada sve ovo ima itekakve veze s istom: ja ostajem pri svom, drago mi je što je begovima oduzimana imovina jer su je i oni nekada nekome oteli i mrsili muda 400 godina dok su se drugi mrcvarili. meni se to kao građaninu ne sviđa i ne bih volio da mene neko tako mrcvari ;) i još treba da žalim za imovinom halapljivih guzonja :-)
Dobro, oduzimana zemlja od begova, nije problem. Ali kome je poslije podijeljena ta zemlja? Je li svima proporcionalno ili najvise Srbima?
iz zadnje klupe

#33 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by iz zadnje klupe »

Haj'd probajmo nepristrano utvrditi cinjenice:

1. Mada se pozivaju na neke manastire od prije Turaka, dokazano je da su to popravoslavljeni katolicki objekti , znaci u Banjaluckoj regiji ih nije bilo prije Turaka
2. ALI, 400 godina zivota na nekoj zemlji i obrada to zemljista, je po meni, dovoljan period da steknes neka prava na tu zemlju
3. Turci ih nisu tu naselili jer su ih volili, to je bio obostrani interes, Turcima da zemlja ne zjapi prazna, da utvrde novoosvojene teritorije i naplacuju porez, Srbima da dobiju zemlju

Eh sad sto Bosnjaci ili kako su se sami sebe u to vrijeme zvali "Turci", pojam nacionalnog je bio stran, dobili su ono što su posijali, ne znam na koga se ljute osim na svoje glupe pretke
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#34 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by Woody »

E, @iz zadnje klupe, dijete drago,

Vidim da imaš volju da učiš istoriju, ali pokušaj to malo ozbiljnije. Jer stvarno je neozbiljno tvrditi:
Mada se pozivaju na neke manastire od prije Turaka, dokazano je da su to popravoslavljeni katolicki objekti , znaci u Banjaluckoj regiji ih nije bilo prije Turaka
Daj nam dokaz i prosvijetli nas :-) Ili još bolje, navedi dokaz za bar jedan (pazi samo jedan, ne tražim više) "popravoslavljeni (jebo te, koja kovanica)" objekat :wink:

Misliš da su katolici tek tako dopuštali da im se "popravoslavljuje (uf, evo ga opet) bilo koji objekat. Ta, man'te, molim vas...

Veliš, Srbi nisu postojali u banjalučkoj regiji. Pa ta tvoja "banjalučka" regija je u XV vijeku brojala cca. 200 stanovnika. I ti bi sad da određuješ njihovu nacionalnu pripadnost. Mislim, presmješan si :lol:

Pa onda nastavljaš:
Turci ih nisu tu naselili jer su ih volili, to je bio obostrani interes
To je po tebi obostrani interes odnos feudalac-kmet. Eto ako je to tvoj interes, imam ja jedno 1000 duluma zemlje u Hercegovini, pa da se malo ufatiš motike i da je prekopaš, a ja ću ti zauzvrat dati frtalj hljeba dnevno (ako budem raspoložen) Važi li? Pa, interes ti je...

I da, kako to Srbi od Turaka dobiše zemlju. Hajde nasmij me još jednom, svega ti

Evo da iskoristim prostor i da postavim pitanje @Samir_01:
Na kojoj strani?
The 51st State

#35 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by The 51st State »

cuj na kojoj strani, pa ni u jasenovcu nije vojska stradavala nego civili, cinjenicno je da je procentualno najvise Bosnjaka nastradalo u drugom svjetskom ratu, ali jebi ga mali narod pa ko ih jebe..., pravi si srbofil nema sta...
Samir_01

#36 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by Samir_01 »

Evo ga Woody, ponovo u akciji... kazi nesto protiv srpskih lazi i srpskog fasizma i tu je Woody da nam "objasni" da nije bas tako...

Sta rece Woody, ti Bosnjak? :lol:
fantom slobode

#37 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by fantom slobode »

Woody wrote:
To je po tebi obostrani interes odnos feudalac-kmet. Eto ako je to tvoj interes, imam ja jedno 1000 duluma zemlje u Hercegovini, pa da se malo ufatiš motike i da je prekopaš, a ja ću ti zauzvrat dati frtalj hljeba dnevno (ako budem raspoložen) Važi li? Pa, interes ti je...

I da, kako to Srbi od Turaka dobiše zemlju. Hajde nasmij me još jednom, svega ti

Na kojoj strani?
A je li ti to ozbiljno tvrdis da je jedan kmet obradjivao ovoliko zemlje i dobijao samo frtalj hljeba dnevno?????Jesi li to bas ozbiljno zabavljen istorijom ili malo capri cisto kako tebi odgovara...Cak i kao metafora je besmisleno. Jesu li tvoji tako izgurali 400godina? Po Slobinoj, jeli korijenje?

Agrarna reforma nakon prvog svj.rata je ocigledna kradja, jasan je svako ko misli drugacije.

Vezano za nacionalno izjasnjavanje u Osmanskom carstvu, ako se procita par knjiga lako se shvati da pojam nacionalnog nije postojao, za sve narode unutar carstva.

Usput, za tebe, mnogi nisu bili ni na jednoj strani, pa su stradali. Vecinom su ti i stradali, sto nisu imali stranu i oruzje u rukama. To ti govori o poslovicnoj hrabrosti onih sto su ih ubijali.
LBVIEW

#38 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by LBVIEW »

fantom slobode wrote:
Woody wrote:

Na kojoj strani?
A je li ti to ozbiljno tvrdis da je jedan kmet obradjivao ovoliko zemlje i dobijao samo frtalj hljeba dnevno?????Jesi li to bas ozbiljno zabavljen istorijom ili malo capri cisto kako tebi odgovara...Cak i kao metafora je besmisleno. Jesu li tvoji tako izgurali 400godina? Po Slobinoj, jeli korijenje?

Agrarna reforma nakon prvog svj.rata je ocigledna kradja, jasan je svako ko misli drugacije.

Vezano za nacionalno izjasnjavanje u Osmanskom carstvu, ako se procita par knjiga lako se shvati da pojam nacionalnog nije postojao, za sve narode unutar carstva.

Usput, za tebe, mnogi nisu bili ni na jednoj strani, pa su stradali. Vecinom su ti i stradali, sto nisu imali stranu i oruzje u rukama. To ti govori o poslovicnoj hrabrosti onih sto su ih ubijali.
:thumbup:

Ma to je ona tipicna srpska spika kako su oni oduvijek bili na pravoj i ispravnoj strani dok su svi drugi na onoj drugoj.Po istima, i cetnici su antifasisti(a sta bi Srbi drugo mogli biti),a napravili su genocid u istocnoj Bosni za vrijeme II Svjetskog rata. :oops:
LBVIEW

#39 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by LBVIEW »

Woody wrote:E, @iz zadnje klupe, dijete drago,

Vidim da imaš volju da učiš istoriju, ali pokušaj to malo ozbiljnije. Jer stvarno je neozbiljno tvrditi:
Mada se pozivaju na neke manastire od prije Turaka, dokazano je da su to popravoslavljeni katolicki objekti , znaci u Banjaluckoj regiji ih nije bilo prije Turaka
Daj nam dokaz i prosvijetli nas :-) Ili još bolje, navedi dokaz za bar jedan (pazi samo jedan, ne tražim više) "popravoslavljeni (jebo te, koja kovanica)" objekat :wink:

Misliš da su katolici tek tako dopuštali da im se "popravoslavljuje (uf, evo ga opet) bilo koji objekat. Ta, man'te, molim vas...

Veliš, Srbi nisu postojali u banjalučkoj regiji. Pa ta tvoja "banjalučka" regija je u XV vijeku brojala cca. 200 stanovnika. I ti bi sad da određuješ njihovu nacionalnu pripadnost. Mislim, presmješan si :lol:

Pa onda nastavljaš:
Turci ih nisu tu naselili jer su ih volili, to je bio obostrani interes

Na kojoj strani?
Koji si ti lik,pokusavas iz petnih zila odbraniti neodbranjivo.Koji crni samosvijesni Srbi u tom periodu i na tom geografskom podrucju, na granici s Hrvatskom? :-) Cinjenica je kako je na prostorima danasnje Bos Krajine vecinsko stanovnistvo bilo katolicko sve do dolaska Osmanlija i svakako ih je bilo vise od dvjestotinjak. Isto je nakon osvajanja regije od strane Osmanlija u najvecoj mjeri izbjeglo, a na gotovo pusto podrucje uz patronat Osmanija doseljavaju se pravoslavci, tako da katolici nisu ni mogli sve i da su htjeli dozvoliti izgradnju pravoslavnih crkava na temeljima porusenih katolickih.Pa je tako, npr., Mostanica(vidi link gore) obnovljena kad su, po samim srpskim historicarima, Turci naselili pravoslavce na to podrucje, cak se navodi i godina”obnove”, samo sto se ne navodi kad je crkva na tom mjestu sagradena, a zna se i zasto ;-) , vec se, po starom dobrom srpskom obicaju, upucuje na nekakvo predanje,dakle mit. :mrgreen: Kad meni kao Bosnjaku nije tesko prihvatiti cinjenicu kako je dazmija u Bihacu,npr., preuredena katolicka crkva, sto bi to bilo probelm danasnjim Srbima "priznati" kako je dobar dio pravoslavnih crkava nastao na temeljima katolickih?Al, hebi ga, mora se odrzavati u zivotu mit kako je to oduvijek bila srpska zemlja,u suprotnosti s cinjenicama i zdravim razumom. :mrgreen:
Hrvatinici,Babonjici,Kolonici,Sturlici,Farkasici,Alapici,Jelacici... samo su neka od prezimena katolickih velikasa u ”Donjim Krajima” prije dolaska Osmanlija.
breuer

#40 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by breuer »

Samir_01 wrote:Kazi nam nesto o tom Jasenovcu... koliko je ljudi ubijeno u tom Jasenovcu... ?

a srpski fašizam tik nakon prvog svj rata? :-)

Zelja za dominacijom u Kraljevini.
Hrvati su realno žudili za Jugoslavijom iz jedinog razloga kojeg si i sam naveo, da im ne bi Italija i ostale sile naružile teritoriju. :wink: zna se ko je ubio kralja i organizovao NDH čim su se stekli ikakvi uslovi ;) meni su nekad davno znali reči: Latini su to ;)
Najvise zahvaljujuci tim "Latinima" je stvorena prva Jugoslavija, a ne zbog dobre volje Srba.

Da su se Srbi samo pitali "Velika Servia" bi danas za koju godinu proslavljava svoju stogodisnjicu postojanja.
o nama da i ne pričam, mi i ne znamo gdje smo bili i čemu smo pripadali smiješno jeste, ali je tužno i žalosno...
Ne bih se slozio sa tim. Vi Srbi ste itekako znali ko ste i sta ste i za sta se borite.
Dobro, oduzimana zemlja od begova, nije problem. Ali kome je poslije podijeljena ta zemlja? Je li svima proporcionalno ili najvise Srbima?
Ja etnički nisam Srbin, niti se uopšte izjašnjavam po tom pitanju :) ako već hoćeš, ime mi je perzijsko :D

O Jasenovcu se itekako mnogo zna, čak i o logorima za djecu koji su kao takvi izgleda jedino postojali na tlu nacističke marionete NDH obim tih žrtava je zaista ogroman, a količina zla se ne bi trebala nikada zaboraviti. mislim, ako smo ljudi :)

Zemlja je dodjeljivana ljudima koji su je i obradjivali, a to su vecinom bili Srbi jer je muslimanko stanovništvo većinom živjelo po gradovima, no bilo je i muslimana seljaka, no ja ne znam kako se prema njima postupalo tako da neću ni govoriti o tome. Sumnjam da su oni ostali bez ičega :)

Posmatrajuci cjelokupnu situaciju u tim burnim vremenima (za cijeli svijet) BiH je kao država prošla kako je prošla. Pretjerano isticati bilo koju krajnost je po mom mišljenju pogrešno :)
Samir_01

#41 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by Samir_01 »

breuer wrote:Ja etnički nisam Srbin, niti se uopšte izjašnjavam po tom pitanju :) ako već hoćeš, ime mi je perzijsko :D
A jel ti i prezime persijsko? :oops:
O Jasenovcu se itekako mnogo zna, čak i o logorima za djecu koji su kao takvi izgleda jedino postojali na tlu nacističke marionete NDH obim tih žrtava je zaista ogroman
Koliko ogroman... daj konkretnu cifru... i jesu li samo Srbi ubijani ili je bilo mozda i Roma, Bosnjaka, Hrvata i ostalih?
Zemlja je dodjeljivana ljudima koji su je i obradjivali, a to su vecinom bili Srbi jer je muslimanko stanovništvo većinom živjelo po gradovima, no bilo je i muslimana seljaka, no ja ne znam kako se prema njima postupalo tako da neću ni govoriti o tome. Sumnjam da su oni ostali bez ičega :)
Znaci po tebi je agrarna reforma pravedno sprovedena? Nije dugorocno isla na stetu Bosne?
Posmatrajuci cjelokupnu situaciju u tim burnim vremenima (za cijeli svijet) BiH je kao država prošla kako je prošla. Pretjerano isticati bilo koju krajnost je po mom mišljenju pogrešno :)
Ma ne diraj, dobro smo prosli... :roll:
dragan.s

#42 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by dragan.s »

breuer wrote:...
Zemlja je dodjeljivana ljudima koji su je i obradjivali, a to su vecinom bili Srbi jer je muslimanko stanovništvo većinom živjelo po gradovima, no bilo je i muslimana seljaka, no ja ne znam kako se prema njima postupalo tako da neću ni govoriti o tome. Sumnjam da su oni ostali bez ičega :)...
Upravo tako. Zemlju su u vlasništvo dobijali kmetovi koji su je i do tada obrađivali stotinama godina. A kmetovi su u BiH bili samo hrišćani (znači pravoslavci i katolici). Po nekim podatcima u vrijeme ulaska A-U u BiH bilo je 60.000 pravoslavnih i 25.000 katoličkih kmetskih porodica. Broj muslimana kmetova je bio zanemariv.
Obična muslimanska raja je posjedovala svoju zemlju i nisu bili u kmetskom odnosu pa tako nisu ni učestvovali u agrarnoj reformi na bilo koji način.
Jeste većina muslimanske raje živjela u gradovima, ali je dosta njih živjelo i na selima kao obični seljaci. Njima zemlja agrarnom reformom nije ni oduzimana naprosto jer nisu imali kmetove na istoj već su je sami obrađivali.
dragan.s

#43 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by dragan.s »

Samir_01 wrote: Znaci po tebi je agrarna reforma pravedno sprovedena? Nije dugorocno isla na stetu Bosne?
Kakve veze ima Bosna sa tim? Vlasništvo zemlje je prešlo sa jednih na druge, a ti na koje je prešlo su tu zemlju već stotinama godina obrađivali i živjeli na njoj. Oni koji su izgubili vlasništvo nad zemljom (a formalno ga nikad nisu ni imali jer je u Osmanskom Carstvu sva zemlje pripadala sultanu) su obeštećeni. Da li je obeštećenje bilo pravedno i šta su oni sa tim novcem (ne malim) kasnije uradili je posebna priča.
breuer

#44 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by breuer »

Samir_01 wrote:
breuer wrote:Ja etnički nisam Srbin, niti se uopšte izjašnjavam po tom pitanju :) ako već hoćeš, ime mi je perzijsko :D
A jel ti i prezime persijsko? :oops:
O Jasenovcu se itekako mnogo zna, čak i o logorima za djecu koji su kao takvi izgleda jedino postojali na tlu nacističke marionete NDH obim tih žrtava je zaista ogroman
Koliko ogroman... daj konkretnu cifru... i jesu li samo Srbi ubijani ili je bilo mozda i Roma, Bosnjaka, Hrvata i ostalih?
Znaci po tebi je agrarna reforma pravedno sprovedena? Nije dugorocno isla na stetu Bosne?
Ma ne diraj, dobro smo prosli... :roll:
haj pusti moje prezime, nego šta misliš čije je prezime Muhameda Filipovića :D

Za Jasenovac su najmanje brojke 100.000, što je vjerovatno prilično skresano...da ginuli su svi, ali ponajviše Srbi, čak je izmišljen i nož 'Srbosjek', proguglaj slobodno, stravično :!:

Agrarna reforma nije provedena pravedno, ali nisu ni begovi zemlju dobili pravedno :oops: ko jači tlači :evil:

Fkt, dobro smo tad prošli, koliko smo se bavili svojom zemljom, ja se čudim da smo sačuvali njenim granicama, a to više o nama govori, ne o komšijama ;)
Bodkin

#45 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by Bodkin »

dragan.s wrote:
Samir_01 wrote: Znaci po tebi je agrarna reforma pravedno sprovedena? Nije dugorocno isla na stetu Bosne?
Kakve veze ima Bosna sa tim? Vlasništvo zemlje je prešlo sa jednih na druge, a ti na koje je prešlo su tu zemlju već stotinama godina obrađivali i živjeli na njoj. Oni koji su izgubili vlasništvo nad zemljom (a formalno ga nikad nisu ni imali jer je u Osmanskom Carstvu sva zemlje pripadala sultanu) su obeštećeni. Da li je obeštećenje bilo pravedno i šta su oni sa tim novcem (ne malim) kasnije uradili je posebna priča.
zato sto ti ne kontas tu logiku. na stetu bosne je sto su srbi ili hrvati dobili zemlju. to je na stetu bosne ;-)
SkyLimit

#46 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by SkyLimit »

A sad je meni jasno na šta je Zukorlić aludirao kad je rekao odprilike ovako nešto "mi Bošnjaci nismo ničiji kmetovi i sluge,dobro se zna ko je kome bio kmet kroz historiju" :D

Neko gore spomenu da ukucamo u google riječ "srbosjek" o nožu specijalno dizajniranom za mučenje Srba u Jasenovcu,ja ukucao i prvo što mi izađe ovaj video sa opisom

"Godinama se priča o ovome alatu kao o tobože specijalnom nožu "dizajniranom" čak od strane vlasti NDH za što lakše ubijanje nekoliko desetaka milijuna srba u Jasenovcu,
no kako je većina priče i sulude srpske mitomanije oko Jasenovca lažna, tako je i ovaj "nož",
koji je zapravo najobičniji
POLJOPRIVREDNI ALAT ZA SNOPLJE PŠENICE, POZNAT DALEKO PRIJE 2. SVJ. RATA."
Dakle možda su zaista i koristili tu napravu u Jasenovcu,ali očito je tvoja tvrdnja da je izmišljena specijalno za potrebe mučenja Srba lažna.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#47 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by Domaci izdajnik »

SkyLimit wrote: Dakle možda su zaista i koristili tu napravu u Jasenovcu,ali očito je tvoja tvrdnja da je izmišljena specijalno za potrebe mučenja Srba lažna.
Nije izmišljen za ubijanje Srba nego je korišten u Jasenovcu za ubijanje. Tačno je da je to poljoprivredni alat, ali su mu ustaše skontale daleko morbitniju praktičnu primjenu i naručile priličnu količinu iz fabrike u Solingenu.
The “Srbosjek”, or literally meaning ”Serb cutter” in Serbian and Croatian was a specially designed knife used by the Croatian Ustaše during World War II for the speedy killing of prisoners in the concentration camps of the Nazi-puppet Independent State of Croatia (NDH).

Most notably at the Jasenovac concentration camp the Croatians preferred to eliminate the inmates by cutting their throats rather than gassing them. Serbs, Jews, and Roma alike were dispatched in this way and in order to do so efficiently they needed a special tool.

The knife was manufactured during World War II by German factory Gebrüder Gräfrath from Solingen-Widderit under a special order from the Croatian NDH government.

The upper part of the srbosjek was made of leather, as a sort of a glove, designed to be worn with the thumb going through the hole, so that only the blade protruded from the hand. It was a curved, 12 cm long knife with the edge on its concave side. The knife was fastened to a bowed oval copper plate, while the plate was fastened to a thick leather bangle. The blade was curved in order to make it easier to slit the throat of the victim, following the curvature of the neck. Thus, the Srbosjek knife was designed to kill as fast as possible and with as little fatigue as possible.

In Jasenovac competitions in speedy slaughter were organized by the Croatian Ustaše guards. The winner of one such competition was Petar Brzica who slit the throats of 1,360 prisoners.
BTW ni macola je alat koji nije izmišljen za ubijanje, ali je nažalost istima jako dobro služio...
SkyLimit

#48 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by SkyLimit »

A znaš kako,relativizacija Jasenovca od strane pojedinaca je neminovnost.
Iako toliko dokaza upućuje na stravičnost i veličinu zločina koji je tamo počinjen,neko će nakon što skonta da su se Srbi pitali za historiju zadnjeg rata u njoj bi pisalo kako su se u Sarajevu Srpska djeca bacala lavovima,u Tuzli u Jali plutala tijela pobijenih Srpskih građana a Naser Orić prije Srebrenice pobio 10 hiljada Srpskih civila u okolnim naseljima,pomisliti "ma kad sad tako lažu pored toliko medija i dokaza,mogu misliti koliko su laži utkali u događaje za vrijeme drugog svjetskog rata".
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#49 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by Domaci izdajnik »

Okrećeš temu u pogrešnom pravcu....porediti Jasenovac sa ratom u BIH i tražiti razloge za dešavanja u istom i ratnu propagandu je morbidno! Kraj Off-a :oops:
PS: Kontaktiraj Muzej holokausta u NY i Jad Vašem pa se tamo raspitaj o Jasenovcu.
SkyLimit

#50 Re: Srbijanska agrarna reforma i kolonizacija BiH 1918

Post by SkyLimit »

Pa ako ja napišem
Dakle možda su zaista i koristili tu napravu u Jasenovcu,ali očito je tvoja tvrdnja da je izmišljena specijalno za potrebe mučenja Srba lažna.
Ne vidim potrebu za tvojim postom gdje mi repliciraš i govoriš u stvari isto kao ja
Nije izmišljen za ubijanje Srba nego je korišten u Jasenovcu za ubijanje.
i detaljno obrazloženje o tome.

I nisam rekao da podržavam ili primjenjujem relativizaciju Jasenovca,samo kažem da ima ljudi koji to rade i kojom se logikom vode.
Post Reply