Obaranje tendera

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

irma2012

#26 Re: Obaranje tendera

Post by irma2012 »

Aleluja wrote:
irma2012 je napisao/la:

Nas proizvod obavlja istu funkciju ( mogu reci i bolju) od navedenog jedino nije ekvivalent jer je sastav drugciji jer se radi o sredstvima za dezinfekciju i ciscenje.. nije na bazi "toga i toga" vec na bazi necega drugog

nema od toga ništ ,nije ono što oni traže...Image
e hvala ti hahaha ja cu ipak pokusati
kadinica

#27 Re: Obaranje tendera

Post by kadinica »

irma2012 wrote:
kadinica wrote:Ali oni ne traže taj sastav, nego hoće drugi proizvod. I imaju pravo na to.

Mislim da žalbom nećeš ništa postići.

Ista je stvar nabavka lijekova. Stavi se naziv lijeka ili ekvivalent, a ti nudiš neki drugi, jer tvrdiš da bolje liječi dijabetes od traženog. Tvoje pravo je da tvrdiš, njihovo da nabave šta hoće.
Član 14.
(Tehničke specifikacije)
(5) Pozivanje na robe odrenene izrade ili izvora snabdijevanja, ili na odreneni proces, ili na robne marke, patente, tipove ili odreneno porijeklo, ili proizvodnju, radi favoriziranja ili eliminacije odrenenih dobavljača, proizvoda ili metoda je zabranjeno, osim kada je ugovorni organ u nemogućnosti da korištenjem objektivnih tehničkih specifikacija navede opis predmeta ugovora koji je dovoljno precizan i u potpunosti razumljiv.
oni mogu navesti tehnicke specifikacije jer je to proizvod za dezinfekciju, tj mogu navesti za sta da se koristi, kako i koji ucinak da ima normalo, i sve moguce certifikate i stendarde sta im vec treba
Mogu, ali nije dovoljno da napišu samo sredstvo za dezinfekciju, jer bi se pojavilo 100 proizvoda, različitih proizvođača, cijena i kvalitete.
Mogu opisati proizvod, tako da mu napišu sve karakteristike sa deklaracije, bez navođenja proizvođača, i vi opet ne bi ispunili uslove, jer nemate iste karakteristike.
Ovako su naveli naziv proizvoda ili njegov ekvivalent, što znači da se mogu prijaviti i svi koji imaju drugi proizvod istih karakteristika, a vi opet to niste.

Ponavljam, treba nam crna lista dobavljača....zbog dobavljača koji se neosnovano žale, odugovlače postupke nabavke, varaju na tenderima, krše rokove i sl.
Aleluja

#28 Re: Obaranje tendera

Post by Aleluja »

...nemoj da me pogrešno shvatiš ja se volim zajebavati ali sam i brutalno iskrena,ti pokušaj to stoji ali samo sam bila realna znaš i sama kako stvari funkcionošu...Image
irma2012

#29 Re: Obaranje tendera

Post by irma2012 »

kadinica wrote:
irma2012 wrote:
kadinica wrote:Ali oni ne traže taj sastav, nego hoće drugi proizvod. I imaju pravo na to.

Mislim da žalbom nećeš ništa postići.

Ista je stvar nabavka lijekova. Stavi se naziv lijeka ili ekvivalent, a ti nudiš neki drugi, jer tvrdiš da bolje liječi dijabetes od traženog. Tvoje pravo je da tvrdiš, njihovo da nabave šta hoće.
Član 14.
(Tehničke specifikacije)
(5) Pozivanje na robe odrenene izrade ili izvora snabdijevanja, ili na odreneni proces, ili na robne marke, patente, tipove ili odreneno porijeklo, ili proizvodnju, radi favoriziranja ili eliminacije odrenenih dobavljača, proizvoda ili metoda je zabranjeno, osim kada je ugovorni organ u nemogućnosti da korištenjem objektivnih tehničkih specifikacija navede opis predmeta ugovora koji je dovoljno precizan i u potpunosti razumljiv.
oni mogu navesti tehnicke specifikacije jer je to proizvod za dezinfekciju, tj mogu navesti za sta da se koristi, kako i koji ucinak da ima normalo, i sve moguce certifikate i stendarde sta im vec treba
Mogu, ali nije dovoljno da napišu samo sredstvo za dezinfekciju, jer bi se pojavilo 100 proizvoda, različitih proizvođača, cijena i kvalitete.
Mogu opisati proizvod, tako da mu napišu sve karakteristike sa deklaracije, bez navođenja proizvođača, i vi opet ne bi ispunili uslove, jer nemate iste karakteristike.
Ovako su naveli naziv proizvoda ili njegov ekvivalent, što znači da se mogu prijaviti i svi koji imaju drugi proizvod istih karakteristika, a vi opet to niste.

Ponavljam, treba nam crna lista dobavljača....zbog dobavljača koji se neosnovano žale, odugovlače postupke nabavke, varaju na tenderima, krše rokove i sl.
e pa vidis zalosno je to sto mi domaci proizvođaci trpimo zbog veza i vezica, favoriziranja i ostalih stvari... ne moze mi niko reci da se mi ne mozemo prijaviti za to samo sto su nas totalno degradirali... mi sta vise u BiH nemam ni zakon o hemikalijama a ne nesto drugo tako da kada bih o tome posebno pricali oni ta sredstva ne bih smjeli ni koristit ni za zivu glavu a oni insistiraju na njima.. kakvi su to talovi samo bog zna
irma2012

#30 Re: Obaranje tendera

Post by irma2012 »

Aleluja wrote:...nemoj da me pogrešno shvatiš ja se volim zajebavati ali sam i brutalno iskrena,ti pokušaj to stoji ali samo sam bila realna znaš i sama kako stvari funkcionošu...Image
sve 5 :) meni i treba savjet zato sam i ovdje, i treba da mi neko iskreno i iz iskustva kaze jer nisam do sada imala doticaja sa ovim
kadinica

#31 Re: Obaranje tendera

Post by kadinica »

Sve to stoji, treba dati prednost domaćem proizvođaču (čak i zakon favorizuje domaći proizvod), ali se treba nametnuti na drugi način, a ne žalbama, kad si i sama svjesna da nemaš proizvod koji je tražen.

Ako ja hoću nabaviti bajadere, nikako me ne možeš ubijediti da je neki drugi slatkiš bolji od nje. Kontaš?

Tržište u BiH nije sređeno, to je činjenica. Ali mislim da u tvom slučaju područje djelovanja nije uređeno, a ZJN je sporedan problem.

Pričam ti iz iskustva. I jednostavno nije istina da se namještaju tenderi, na način kako ljudi zamišljaju.
Ricken

#32 Re: Obaranje tendera

Post by Ricken »

Ekvivalent znači da proizvodi imaju istu upotrebnu vrijednost i tehničke karakteristike istog nivoa vrijednosti u smislu ispunjavanja svoje osnovne funkcije. Znači itekako ima osnova. Stvar je u tome što odlučuje u konačnici prilično nezavisno tijelo.
kadinica

#33 Re: Obaranje tendera

Post by kadinica »

Ricken wrote:Ekvivalent znači da proizvodi imaju istu upotrebnu vrijednost i tehničke karakteristike istog nivoa vrijednosti u smislu ispunjavanja svoje osnovne funkcije. Znači itekako ima osnova. Stvar je u tome što odlučuje u konačnici prilično nezavisno tijelo.
Da, koje u svom radu ne koristi vještačenje, nego odluke donosi većinom glasova :roll:
irma2012

#34 Re: Obaranje tendera

Post by irma2012 »

kadinica wrote:Sve to stoji, treba dati prednost domaćem proizvođaču (čak i zakon favorizuje domaći proizvod), ali se treba nametnuti na drugi način, a ne žalbama, kad si i sama svjesna da nemaš proizvod koji je tražen.

Ako ja hoću nabaviti bajadere, nikako me ne možeš ubijediti da je neki drugi slatkiš bolji od nje. Kontaš?

Tržište u BiH nije sređeno, to je činjenica. Ali mislim da u tvom slučaju područje djelovanja nije uređeno, a ZJN je sporedan problem.

Pričam ti iz iskustva. I jednostavno nije istina da se namještaju tenderi, na način kako ljudi zamišljaju.
postoje 3 vrste dezinfekcije u BiH i po ovom tenderu samo 1 firma moze konkurisati... :cry: sto ce im onda tender uopste
zimbabve

#35 Re: Obaranje tendera

Post by zimbabve »

Nažalost stanje je takvo da je većina tendera unaprijed našteljena i to vrlo jednostavno ( a što dozvoljava ZJN ) da se ne raspisuje javni tender ( koji se mora objaviti u sluzbenom glasniku ) nego jednostavno konkurentski zahtjev koji ugovorni organ moze poslati kome on hoce.Mislim da je razlika u tome sto je konkurentski dozvoljen do vrijednosti ugovora od max. 30.000,00 km ( nisam siguran ) s tim sto od jednog lota koji iznosi 60 hiljada oni naprave 2 po 30 hiljada i to ti je to.
S druge strane, kad se 10 firmi javi na tender ( objavljen u sl. glasniku ) tu je malo teze steliti ( ne kazem nemoguce ) ali obicno se tu ide ispod realne cijene samo da se prodje, pa opet¸se nadje neka :-) koja ce ponuditi i troduplo manju cijenu od realne samo da bi prosli. E tu se mozes zaliti na neprirodno niske cijene al ne pije vode pokusali smo milion puta i uvijek bili odbijeni.
U tvom slucaju ako ti u specifikaciji stoji npr. deterdjent za ves ARIEL ili ekvivalent ti mozes ponuditi i Skafin njemacki Fox od 2 marke ne mogu te odbiti, ali ako stoji tacan sastav tog deterdjenta onda ga moras ispostovati.
Samo da te pitam posto ne skontah jeli taj tender bio i prosao ( odnosno je li tvoja firma skuplja u odnosu na druge ) ili ste tek preuzeli dokumentaciju pa se zelite zaliti na tu specifikaciju?
irma2012

#36 Re: Obaranje tendera

Post by irma2012 »

zimbabve wrote:Nažalost stanje je takvo da je većina tendera unaprijed našteljena i to vrlo jednostavno ( a što dozvoljava ZJN ) da se ne raspisuje javni tender ( koji se mora objaviti u sluzbenom glasniku ) nego jednostavno konkurentski zahtjev koji ugovorni organ moze poslati kome on hoce.Mislim da je razlika u tome sto je konkurentski dozvoljen do vrijednosti ugovora od max. 30.000,00 km ( nisam siguran ) s tim sto od jednog lota koji iznosi 60 hiljada oni naprave 2 po 30 hiljada i to ti je to.
S druge strane, kad se 10 firmi javi na tender ( objavljen u sl. glasniku ) tu je malo teze steliti ( ne kazem nemoguce ) ali obicno se tu ide ispod realne cijene samo da se prodje, pa opet¸se nadje neka :-) koja ce ponuditi i troduplo manju cijenu od realne samo da bi prosli. E tu se mozes zaliti na neprirodno niske cijene al ne pije vode pokusali smo milion puta i uvijek bili odbijeni.
U tvom slucaju ako ti u specifikaciji stoji npr. deterdjent za ves ARIEL ili ekvivalent ti mozes ponuditi i Skafin njemacki Fox od 2 marke ne mogu te odbiti, ali ako stoji tacan sastav tog deterdjenta onda ga moras ispostovati.
Samo da te pitam posto ne skontah jeli taj tender bio i prosao ( odnosno je li tvoja firma skuplja u odnosu na druge ) ili ste tek preuzeli dokumentaciju pa se zelite zaliti na tu specifikaciju?
Tek smo preuzeli dokumentaciju u namjeni da se to ispuni i preda ali smo se sokirali kada smo vidjeli tender. i sto se cijene tice ako uspjemo aplicirati necemo biti skuplji ali kvalitetniji hocemo, to ljudima nikako da objasnim hhahah vole tuđe pa đaba, vjeruj da ne smijemo sa stavimo znak domaci proizvod bas iz tih razliga
zimbabve

#37 Re: Obaranje tendera

Post by zimbabve »

irma2012 wrote:
zimbabve wrote:Nažalost stanje je takvo da je većina tendera unaprijed našteljena i to vrlo jednostavno ( a što dozvoljava ZJN ) da se ne raspisuje javni tender ( koji se mora objaviti u sluzbenom glasniku ) nego jednostavno konkurentski zahtjev koji ugovorni organ moze poslati kome on hoce.Mislim da je razlika u tome sto je konkurentski dozvoljen do vrijednosti ugovora od max. 30.000,00 km ( nisam siguran ) s tim sto od jednog lota koji iznosi 60 hiljada oni naprave 2 po 30 hiljada i to ti je to.
Tek smo preuzeli dokumentaciju u namjeni da se to ispuni i preda ali smo se sokirali kada smo vidjeli tender. i sto se cijene tice ako uspjemo aplicirati necemo biti skuplji ali kvalitetniji hocemo, to ljudima nikako da objasnim hhahah vole tuđe pa đaba, vjeruj da ne smijemo sa stavimo znak domaci proizvod bas iz tih razliga
vjerujem 100 %, al nemas se razloga zaliti ako u specifikaciji stoji to i to DOMESTOS ili ekvivalent. To se po ZJN smije i nemas osnova za zalbu. Ti ponudi svoje ako ima istu funkciju kao i trazeno i nemas frke. Sto se tice toga da mora imati isti sastav ako stoji ili ekvivalent to bar meni u dosadasnjih 6-7 godina rada sa tenderima nije nikad bilo trazeno odnosno ne mora imati isti sastav.
Ricken

#38 Re: Obaranje tendera

Post by Ricken »

kadinica wrote:
Ricken wrote:Ekvivalent znači da proizvodi imaju istu upotrebnu vrijednost i tehničke karakteristike istog nivoa vrijednosti u smislu ispunjavanja svoje osnovne funkcije. Znači itekako ima osnova. Stvar je u tome što odlučuje u konačnici prilično nezavisno tijelo.
Da, koje u svom radu ne koristi vještačenje, nego odluke donosi većinom glasova :roll:
Baš zato sastav neznači puno ako je proizvod u istoj upotrebnoj funkciji.
ArmandoSA

#39 Re: Obaranje tendera

Post by ArmandoSA »

Riječ "ekvivalent" se koristi samo u situaciji kaka nismo u mogučnosti detaljno opisati tehničke karakteristike robe koju nabavljamo. Pod ekvivalentom, ponuđač može ponuditi i robu nekog drugog proizvođača, s tim da ista mora imati iste tehničke karakteristike, odnosno mora biti iz ranga tog proizvoda te davati istu vrijednost za plaćenu robu. Međutim, danas je veoma teško naći robu koja se ne može opisati.
Također, ugovorni organi su primorani kod kriterija najniža cijena uglavnom kupvati lošu i nekvalitetnu robu, a sve zbog loše zakonske regulative same države, koja nema ili ima loše standarde o uvozu robe u našu zemlju, tako da se sve i svašta može uvesti i prodati ugovornim organima. Da naša država obezbjedi dobru zakonsku regulativu i stanrade, tako loša roba ne bi mogla preći naše granice.
Novi nacrt zakona o javnim nabavkama koji nije prošao ni vijeće ministara a kamoli i parlament, sada je predvidio i postrožio kaznene odredbe kako za ugovorni organ tako i dobavljače. Također, ko radi u javnim nabavkama sa strane ugovornog organa svjestan je prevelikog broja podnesenih žalbi ponuđača (osnovanih i neosnovanih). Vrlo često jedni te isti ponuđači ugovorni organ bombarduju žalbama, pokušavajući da na neki način reketiraju isti obaranjem tendera, razvačenjem postupka nabavke i sl. Novim nacrtom će se i povećati takse ponuđačima na ulaganje žalbi, kojih sada ima prevelik broj. zbog rpevelikog broja žalbu, Ured za razmatranje žalbi BiH nije u mogućnosti u zakonski predviđenom roku od 15 dana od dostave kompletne dokumentacije, odgovoriti na žalbu, te se taj proces često razvuće i po 2-3 mjeseca. Iskreno se nadam da će kaznene odredbe sankcionisati neosnovane/osnovane žalbe svih strana ukoliko se iste češće ponavljaju.
Post Reply