OMV gorivo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- agent_zero
#26 Re: OMV gorivo
Dok sam u gradu, sipam na el tariku, a izvan na petrolu.
Evo baš neki dan nasuo na petrolu neki qmax eurodizel, nahvali ga lik što toči benzin vopra. Valja li to išta ili je šuplja?
Evo baš neki dan nasuo na petrolu neki qmax eurodizel, nahvali ga lik što toči benzin vopra. Valja li to išta ili je šuplja?
- drndalo
#27 Re: OMV gorivo
A INA-ine Rafinerije u Sisku i Rijeci su Madjari zapalili, pa vise ne rade ?goran16v wrote:INA je u vlasnistvu madjarskog MOL-a, a vlasnik EP je upravo INA-MOL tako da INA-ino gorivo imas i na EP-u tj sve je to Madjarska.mayab wrote:ElTarik nabavlja gorivo od INE
-
goran16v
#28 Re: OMV gorivo
Mislio sam na vlasnike, a ne gdje se gorivo preradjujuje.drndalo wrote:A INA-ine Rafinerije u Sisku i Rijeci su Madjari zapalili, pa vise ne rade ?goran16v wrote:INA je u vlasnistvu madjarskog MOL-a, a vlasnik EP je upravo INA-MOL tako da INA-ino gorivo imas i na EP-u tj sve je to Madjarska.mayab wrote:ElTarik nabavlja gorivo od INE
-
sabih05
#29 Re: OMV gorivo
Godinama sipam samo na OMVu i nikad nikakvih problema, ni sa dizelom ni sa bezolovnim. Bas me interesuje kako na bazi jednog slucaja mozete generalizovati i govoriti kako ne valja. Ljudi sipaju na sve strane i onda na zadnjem sve ne valja, kad se nesto pokvari. Sipao sam ponekad i na EP i Petrolu i opet nikakvih problema. Pustite se subjektivne ocjene i toga da se pokvarilo bas sto ste nasuli gorivo kod nekoga.emko1234 wrote:Postovani kolege forumasi,
neki dan odem na OMV pumpu na breki i naspem premium dizela za 70 maraka u svoje auto, auto je bilo na rezervi. 10 minuta nakon odlaska s pumpe stanem na semafor na vrhu kralja tomislava, i sad je tu kolona neka i prebacim auto u neutral i cekam da se krene. auto mi se odjednom pocne tresti i trzat, i okretaji pocnu skakat. i onda se na momenat sve smiri, vratim ga u D i hocu da krenem, i auto skoro nikako ne prima gas nego krene jer ga tezina vuce. opet stanem, auta i dalje ima more ispred mene, opet se pocne tresti sad u D-u, i samo se ugasi od sebe. probam ga upalit, kako je onaj kljuc kartica, samo pisti nesto, cijela mi se tabla upalila i upali na momenat i opet pocne trest. upali mi se check engine lampa i gori.
nekako se spustim do onog parkinga ondje sa desne strane i stanem tu i ugasim auto. nazovem bihamk, ispricam im, frajer me pita gdje si sipao gorivo, ja tako i tako. auto do servisa sljedeceg ima jos 4500km. uglavnom on mi kaze da ih pricekam, i sad nema ih 20 minuta. nakon 20 minuta ufatili me zivci, probam upalit auto, i upali iz prve. al i dalje trese malo, ja ih nazovem i kazem da ne dolaze da sam upalio.
elem check engine mi i dalje gori, al auto se ko unormalilo. medjutim vidim slabije mi prima gas, i ko trzne na opterecenju. te nazovem jednog lika koji radi s autima, od starog drug. tako i tako, kaze on gorivo 100%. ima vode u gorivu, i prljavo. kaze koliko si nasuo, ja mu kazem. kaze on otidiji provozaj krug, al pod turom. nemoj ga cuvat potrosi malo goriva. i onda otidji na el tarik i naspi njihovog dizela pa provozaj.
ja sam se onda tako vozao po gradu jedno sat i po, cepio ga malo. i auto je pocelo normalno radit, medjutim check engine je i dalje gorio.
potrosim ja malo goriva, odem na el tarik i naspem do cepa, skinem kleme s akumulatora da ponistim bord, i upalim. ne gori nista. provozam, normalno auto radi i vuce.
odvedem ga sutra u asu, ispricam, kazu ljudi u zadnja 3 mjeseca imali su 6-7 slucajeva slicnih s autima s tdi motorom i omv gorivom. oni su nesto cistili jebavali se, elem nije bilo nikakve opasne stete.
htjedoh vas upozorit i pitat jel imao ko kakav slican problem s njihovim gorivom?
imao sam i racun, al eto nije bilo potrebe da se radi ista konkretno prema njima.
firma ima ugovor s njima koji istice u martu, pa kontamo da se prebacimo negdje drugo da sipamo. jel moguce da im je gorivo postalo toliko lose? nikad mi se to nije prije desilo a nema gdje nisam sipao. od divljih pumpi po crnoj gori i srbiji preko aralovih pumpi na zapadu.
Nemojte samo reci da radim ili sa povezan sa nekom firmom koju sam spomenuo.
-
goran16v
#30 Re: OMV gorivo
Jedan slucaj ne znaci pravilo ali je dovoljan da povede racuna.
-
ChipyChips
#31 Re: OMV gorivo
Jel iko pokusao da uradi dijagnostiku nakon tih problema koji su vam se desavali sa OMV-om ? Znaci dok su te greske jos uvjek aktuelne,da li je bilo spajanja na dijagnostiku? Cisto me nesto zanima,jer ja sam imao nekako drugacije iskustvo.Jeste da Tarik Oil kazu da ima dobar dizel,ali meni je auto vise dimilo i cini mi se za nijansu vise troslio dok sam sipao kod njega
Mozda je ovo samo moj subjektivni dozivljaj,ali...
-
Bolonjac
#32 Re: OMV gorivo
Tocio na OMV-u dizel prije bio zadaovoljan, zadnjih 3-4 mjeseca primjetio sam da mi auto puno vise trosi i uzasno lose vuce te se prebacio na PETROL, auto puno bolje vuce tj. ne cuje se(s obzirom da je SDI cujem drmanje sa OMV je nepodnosljivo bas stuca auto) imam osjecaj da puno vise predjem s njim ali probati cu jos hifu i EP(mada mislim da su oni rafinerija Rijeka) da vidim kao ce se ponasati jer mi ni petrol nije kao stari OMV tj. osjetim razliku.
Koliko znam EP tj. INA je rafinerija Rijeka i bas nije najbolje gorivo(najgore u Hrvatskoj procitajte testove na netu tj. na hrvatskom webu ih ima puno) ali puno bolje nego iz b.broda.
http://www.ina.hr/default.aspx?id=57
http://www.ina.hr/default.aspx?id=59
http://www.petrol.ba/aktualno/petrol-zn ... -ji-europe
Koliko znam EP tj. INA je rafinerija Rijeka i bas nije najbolje gorivo(najgore u Hrvatskoj procitajte testove na netu tj. na hrvatskom webu ih ima puno) ali puno bolje nego iz b.broda.
http://www.ina.hr/default.aspx?id=57
http://www.ina.hr/default.aspx?id=59
http://www.petrol.ba/aktualno/petrol-zn ... -ji-europe
-
Melami
#33 Re: OMV gorivo
Kad bi procitao sve postove vidio bi da nije samo jedan primjer.sabih05 wrote:
Godinama sipam samo na OMVu i nikad nikakvih problema, ni sa dizelom ni sa bezolovnim. Bas me interesuje kako na bazi jednog slucaja mozete generalizovati i govoriti kako ne valja. Ljudi sipaju na sve strane i onda na zadnjem sve ne valja, kad se nesto pokvari. Sipao sam ponekad i na EP i Petrolu i opet nikakvih problema. Pustite se subjektivne ocjene i toga da se pokvarilo bas sto ste nasuli gorivo kod nekoga.
Nemojte samo reci da radim ili sa povezan sa nekom firmom koju sam spomenuo.
Mozes tek misliti koliko je jos takvih koji nisu aktivni na forumu kad se vec za 2 stranice na forumu javilo nekoliko ljudi sa istim iskustvom?
Ja sam od ranije da je EP jedna od boljih.
-
Zux
#34 Re: OMV gorivo
Ja na OMV-u ne tocim vec 3-4 godine, osim u iznimnim slucajevima, kad nema boljeg u blizini ili sam bas na rezervi pa mi na ruku. Dakle, jos prije 3-4 godine sam imao informaciju iz prve ruke, gdje je jedan veliki proizvodjac automobila testirao dizel gorivo u BiH zbog novih motora. Tada je OMV bio medju najlosijim po pitanju kvaliteta. EP prvi vrhu, zajedno sa INA-om, El Tarikom, Petrolom i Hifom. Od tada i tocim uglavnom na EP. Mada sam iz rekla-kazala price cuo da se i El Tarik pokvario (nije neka analiza, nego iskustvo poznanika). Takodje Petrolov dizel se kolegi nedavno zaledio (stisnuo), sto ne znaci da ne valja ali... Uglavnom, ja tocim dizel na EP ili Petrolu.
-
FX1
#35 Re: OMV gorivo
Da nije ovo razlog? ))
Dakle, dok se reorganizacija ne zavrsi -to sada nisu nicije pumpe.
Poslje ce da toce nekvalitetno gorivo iz Srbije (rafinerija Pancevo) koje niko nece. OMV BiH je kupljen da bi se nasle musterije za to gorivo.
Ocekujem pad kvaliteta goriva, veliki pad kvalitata usluga i jos veci pad poslovanja novih pumpi. Iskreno - OMV pumpe su imale najbolje pratece usluge u BiH. VIVA kafei su postali prijatno mjesto za sastanak, pauzu, kafu, sendvic, a shopovi su bolji od vecine mini-marketa.
Cisto sumnjam da ce Rusi/Srbijanci kao novi vlasnici mocu odrzati taj nivo...
Dakle, dok se reorganizacija ne zavrsi -to sada nisu nicije pumpe.
Poslje ce da toce nekvalitetno gorivo iz Srbije (rafinerija Pancevo) koje niko nece. OMV BiH je kupljen da bi se nasle musterije za to gorivo.
Ocekujem pad kvaliteta goriva, veliki pad kvalitata usluga i jos veci pad poslovanja novih pumpi. Iskreno - OMV pumpe su imale najbolje pratece usluge u BiH. VIVA kafei su postali prijatno mjesto za sastanak, pauzu, kafu, sendvic, a shopovi su bolji od vecine mini-marketa.
Cisto sumnjam da ce Rusi/Srbijanci kao novi vlasnici mocu odrzati taj nivo...
NIS kupio pumpe OMV-a u BiH
PETAK, 30 STUDENI 2012 15:14 INDIKATOR.BA
Naftna industrija Srbije /NIS/ danas je u Beogradu potpisala ugovor o kupovini 100 odsto vlasništva kompanije "OMV BH", zahvaljujući čemu će NIS preuzeti mrežu od 28 benzinskih stanica OMV-a na teritoriji BiH.
Kupovina OMV benzinskih stanica u BiH, kako je navedeno na sajtu NIS-a, predstavlja korak u realizaciji strategije regionalnog razvoja NIS-a do 2012. godine, u okviru koje je jedan od prioriteta ove kompanije u većinskom ruskom vlasništvu širenje maloprodajne mreže u zemljama Balkana.
Očekuje se da ugovor između NIS-a i "OMV BH" bude zatvoren nakon odobrenja nadležne institucije za zaštitu konkurencije, dok u okviru obostranog dogovora kompanije neće objelodanjivati cijenu transakcije.
"Mreža OMV je jedna od najjačih mreža na tržištu BiH", navodi se u saopštenju i dodaje da je u okviru regionalne strategije razvoja NIS-a, tržište BiH identifikovano kao jedno od prioritetnih za Kompaniju NIS, pored tržišta Bugarske i Rumunije.
Navodi se da NIS ima sve neophodne resurse za realizaciju svojih starteških ciljeva, budući da je 1. novembra ove godine završen program rekonstrukcije i modernizacije NIS-ove rafinerije nafte u Pančevu, u okviru koje je počeo sa radom novi kompleks za hidrokeking i hidroobradu.
U NIS-u, jednoj od najvećih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, ruska naftna kompanija "Gaspromnjeft" ima 56,15 odsto vlasništva, a 29,88 je u vlasništvu Srbije, dok ostatak pripada manjinskim akcionarima.U skladu sa svojom strategijom da postane lider u okruženju, NIS postepeno širi poslovanje i na tržište regiona - BiH, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku.
U OMV-u su potvrdili prodaju 28 benzinskih punpi srbijanskom NIS-u. "U Bosni i Hercegovini OMV je bio aktivan u maloprodajnom i komercijalnom poslovanju od 2001. godine. Kompanija zapošljava 22 radnika u središnjem uredu OMV BH d.o.o. u Sarajevu. Tržišni udio 28 benzinskih servisa procjenjuje se na 8 odsto.
"Ovim korakom zaključili smo još jedan značajan korak u implementaciji OMV strategije koja za cilj ima optimizaciju portfolija Prerade i trgovine kroz smanjenje marketinških resursa koji nisu od strateškog značaja za tvrtku,“ rekao je Manfred Leitner, OMV izvršni član Uprave zadužen za Preradu i trgovinu", navodi se us aopćenju OMV-a.
Do sada je OMV Petrol Ofisi, OMV-ova podružnica u Turskoj, već prodala 52-odstotni udio u kiparskoj maloprodajnoj firmi Kibris Türk Petrolleri Limited Sirketi krajem novembra 2011. Nadalje, OMV Petrom je najavio prodaju podružnice Petrom LPG SA u junu 2012. OMV strategija za cilj ima smanjen i efikasniji kompanijski portfolio. To uključuje postepeno skretanje portfolia s Prerade i trgovine prema Istraživanju i proizvodnji. OMV će nastaviti fokusirati maloprodajno i komercijalno poslovanje na tržištima s integrisanom nabavom.
- OMV benzinski servisi u Bosni i Hercegovini nisu se optimalno uklapali u OMV lanac snabdjevanja, stoga je donesena odluka o prodaji tih resursa. Po završetku ove transakcije, OMV neće imati nikakvih daljnjih aktivnosti u zemlji, dodaje se u saopćenju.
http://indikator.ba/ekonomija/26943-nis-kupio-omv-bih
- drndalo
#36 Re: OMV gorivo
A sto ne bi mogli odrzati kvalitet kafana/kafica ? Rusi su bolji kapitalisti od nas, jesi li ikada vidio neki od njihovih nocnih klubova ? Dakle znaju ponuditi trzistu sto trazi... O kvalitetu goriva necu, nemam dovoljno podataka...
- klixoris
#37 Re: OMV gorivo
Pa neces ic na pumpu da g*zisdrndalo wrote:A sto ne bi mogli odrzati kvalitet kafana/kafica ? Rusi su bolji kapitalisti od nas, jesi li ikada vidio neki od njihovih nocnih klubova ? Dakle znaju ponuditi trzistu sto trazi... O kvalitetu goriva necu, nemam dovoljno podataka...
- drndalo
#38 Re: OMV gorivo
Nikad ne reci nikad... 
- addem
#39 Re: OMV gorivo
Samo lud covjek moze sipati na OMVu. To ti je gorivo iz broda, jako slab kvalitet pa ti nastavi i dalje al nemoj se cuditi ako ti nesto ode na autu. Ja u zadnje vrijeme idem na energopetrol ili hifu (mada mi se cini da se i hifa pokvarila).
-
Seyfo
#40 Re: OMV gorivo
Meni je prije par godina riknula boš pumpa na opelovom DTI motoru, u servisu su rekli da je zbog lošeg goriva. U OMV-u je sipano bar 90% do tada.
Od tada El Tarik i Energopetrol. Problem kod El Tarika je što ima samo pumpe u Velešićima, Vogošći i čini mi se još u Goraždu, a i pokvarili su se u zadnje vrijeme čini mi se.
Od tada El Tarik i Energopetrol. Problem kod El Tarika je što ima samo pumpe u Velešićima, Vogošći i čini mi se još u Goraždu, a i pokvarili su se u zadnje vrijeme čini mi se.
-
dado_
#41 Re: OMV gorivo
pozdrav, vec duze vrijeme pratim forum i zbog ove teme sam odlucio da se registrujem. davne 2008. kupim jednog novijeg tdi-ja, i po preporuci druga od kojeg sam kupio nastavim sipati gorivo na OMVu, on je tamo sipao i kao najbolje je gorivo kod njih... prije toga, vozao benzinca i sipao na el tarik oil-u... jedan dan, auto se ugasi u voznji i odslepam ga kod majstora kaze gdje sipas gorivo, reko omv, kaze covjek ti si cetvrti ovaj mjesec sa istim problemom- pumpa goriva-OMV gorivo... otad nikad za nikad nisam tamo nasuo gorivo, konstantno el tarik oil, kad mi je bas mrsko onda EP ili INA, nakon tog auta promijenjena jos dva TDIja sa CR motorom, nikad nikakvih problema... taj drug od kojeg sam kupio navedeno auto s kojim sam imao problem, i dalje sipa na OMVu jer mu firma ima ugovor s njima, i na oba auta, TDI CR motori konstantno mu gori check engine lampica... toliko od mene, pozdrav
- basicm
#42 Re: OMV gorivo
Ja sam OMV batalio jer je prosle zime u sluzbenom autu na minus 5-6 gorivo smrzlo, plus sto cujem zalbe od ljudi na njih. Sipam na ElTariku u EP, i zadovoljan sam. Petrol inace izbjegavam jer slovencima ne vjerujem nista, a eto prije 15-ak dana prijatelj nasuo kod njih u Lagunu i upalila mu se lampica i auto nije vuklo. Dolio na drugoj pumpi i otisla greska.
-
emko1234
#43 Re: OMV gorivo
meni bi se isto desilo vjerovatno da je vise prljavog goriva bilo u autu, samo mi je krivo sto nisam uzeo uzorak i platio da ga testiraju.SBMS wrote:Imao apsolutno isti slucaj sa BMW E60 530d, 2004. godiste. Nasuo do cepa na OMV-u, i ispocetka, prvih 15ak minuta sve bilo OK. A onda, nevjerovatan crni dim prilikom malo jaceg ubrzavanja, treskanje kad je mjenjac u D-modu, i onda se pojavilo upozorenje - "Increased Emissions - check DPF". Ukratko, dok nisam potrosio rezervoar tog smecarskog goriva, upozorenje nije nestalo. Srecom, taj BMW voli srknut po gradu, pa je trosenje trajalo max. sedmicu.
Epilog:
Nakon sto sam nasuo gorivo na EP-u, proslo je dan-dva, i upozorenje je samo od sebe nestalo, ali... Ta losa tura goriva je ostavila posljedice. Stradala je jedna dizna, i auto vise nikad nije imalo tako miran rad, niti je isao priblizno dobro kao prije toga.
Rjesenje:
Prodao sam dizela, i kupio benzinca sa jos vecom kubikazom. Vise ne brinem ni gdje cu nasuti, ni sta cu nasuti... Dima nema, trzanja nema, a voznja neuporedivo ugodnija...
dao bi rezultate u sve novine.
evo jutros na dorucku sretnem druga-poznanika, ima momak ml 280cdi kaze isti slucaj prije mjesec dana. ima neke keramicke dizne, dvije bile rikavela. 1250eura steta plus ruke, nasuo gorivo na firmu na karticu. hoce momak da ih tuzi, ima racune i sve.
samo gleda sad kakvu pravnu osnovu ima za to, al podnijet ce tuzbu poslije nove godine 100%.
- Industrialyzer
#44 Re: OMV gorivo
Nemam loseg iskustva sa dizel gorivom ali sam jednom sipao na TurkOil benzin u ix35 i ono nije normalno. Auto je toliko trzalo i izbacivalo nekakav bjeli dim. Sto neko rece, srecom pa trosi puno, i ubrzo sam na OMV-u nasuo malo njihovog i bilo je sve ok.
A sto se pumpi tice, ja sam cuo da Nestro pumpe imaju odlicno gorivo. Steta, ako su dobri, sto ih nema u Sarajevu
A sto se pumpi tice, ja sam cuo da Nestro pumpe imaju odlicno gorivo. Steta, ako su dobri, sto ih nema u Sarajevu
- pajero
#45 Re: OMV gorivo
El Tarik je zakon za dizel ili benzin sta god... Kod njih sipam u razna auta vec 15 godina i samo su bolji i bolji. Sto se tice OMV (bas ovog na Breci) davno sam negdje pisao kako mi je riknula pumpa na A klasi. Kod njih nasuo (neka frka bila, prazan rezervar nisam stigao do El tarika) vozio 15-20 km (Breka-Stup) i auto se jednostavno ugasilo. Mogao sam "verglati" do sudnjega dana nista. Dosao drug pregledao auto kaze benzinska puma. Kupim novu, skunem stari i imam sta vidjeti...mulj i voda. Od tada OMV zbogom. Sipao sam par puta na EP dizel na Cengic vili i nisam imao problema.
-
zLatk0
#46 Re: OMV gorivo
Sklopljeno je da ce Nestro uci na podrucje Federacije, a i u Sarajevo.. Imas gore na Palama, 10min od grada, samo tranzitom..
SRT8 DHD B)
SRT8 DHD B)
- Industrialyzer
#47 Re: OMV gorivo
zLatk0 wrote:Sklopljeno je da ce Nestro uci na podrucje Federacije, a i u Sarajevo.. Imas gore na Palama, 10min od grada, samo tranzitom..
SRT8 DHD B)
Odlicna informacija
- Better Man
#48 Re: OMV gorivo
Otiđi na istu pumpu gdje si sipao i nek ti u kanister natoče par litara i pravac na testiranje!
- shlauf
#49 Re: OMV gorivo
Prije 3 godine nasuo na OMV pumpi na Breki dizela. Pošao na Kromolj. Nisam ni uspio da prodjem staru bolnicu na Jezeru a auto štucalo i ugasilo se. Jedva ga uplaio. Od tada NIKAD više nisam nasuo na toj pumpi. Samo EP na Vrbanji i Ndžarićima. Prezadovoljan.
Aleeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Aleeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
- johntra
#50 Re: OMV gorivo
Ni benzin im nije neka kvaliteta, sipao nedavno i upalila se check engine lampica...Nakon što se ugasila, nikad više tamo nisam otišao, niti planiram...