Granap "kupujmo domace"

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

fadil schtil

Post by fadil schtil »

[quote="Prince"]Nema boljeg ajvara od Vegafruitovog...
Hrane ima stvarno sjajne, ali ima i domaćih stvari koje nisu baš za pohvalu. Ne možeš nigdje kupiti dobru konzerviranu hranu, paštete "Ovako" su stvarno bezveze, ribe iz konzerve i ne postoje, ne znam kakva je situacija sa povrćem... Voćni jogurti su Meggle, i to iz Posušja, sad koliko je to domaće ne znam, ali dobri su i jeftini. Do nedavno nije bilo domaćih voćnih jogurta. Domaći puding mi je takođe strana riječ, Vispakovi proizvodi su dobri, treba nam dobrih čokolada, sladoleda, sokova... Fruti sokovi su bili super, ali propadoše, Vegafruit nisu loši, ali recimo narandža 100 % im je čista hemija. Ne možeš porediti sa Next sokovima, koji su nažalost iz Srbije...
Yebiga, ako se želi da kupujemo domaće, moraš imati kvalitet, kakav - takav, i dizajn je jako važan, jer ko god je vidio Tuzlansko mlijeko, zna da ima ružan izgled, za razliku od Dukata npr...

djelimicno si u pravu. ali smo prije par godina 2001 il 02. uvezli kisele vode iz slo za fantasticnih 30 000 000 DM. a domacih imamo na pretek. da, al je baliji draza jamnica i radenska - pas mu mater.. . pa pivo - znate i sami sta se popije laskog i travanjskog, a imamo super domace. pa hrvatske cigarete - a aura car, vidite na rafama sta je konzerv. voca i povrca iz ju, cro, slo, hung itd - a svoga opet imamo na pretek. pa ulje iz brckog - al nama draze madzarsko. pa klasovi proizvodi. zar nije bolje oticu klasov prod. centar nego u merkator. imaju fantasticnu ponudu - i domace + kvalitet. poli parizer je stvar navike. moja rodica je djecu navikla na "ovako" proizvode i njima, hvala bogu, argeta i poli ne znace nista. a ako smo mi navikli - ne poganimo i djecu, zar ne?
ovaj spisak moze ici i dalje, ali bitna je poenta. kupuj ono domace sto znas da je bolje, i vjerujem da u tom slucaju mozemo pokriti potrosacku korpu sa min. 35% - za pocetak, fenomenalno
IRENA

Post by IRENA »

slazem se sa vecinom diskutanata.kupujmo domace,nego sta.prije svega mislim na robu iz rs i fbih.mislim da je vitaminka sa svojim sokovima daleko najbolja u bih.fructal je totalno puk'o.sjebali su ih ovi iz next-a.imaju najbolje sokove na svijetu.ima dosta dobrih proizvoda iz bih.klas-sarajevo,vitaminka-banja luka,mira-prijedor,mljekara-kozarska dubica(najbolje mlijeko i sir u regionu).ako ne postoji odredjeni proizvod domaceg porijekla,treba se orijentisati na one iz okruzenja(srbija i hrvatska,(ali nikako slovenija.nadam se da ce slovenacka roba uskoro biti potisnuta sa bh trzista.oni su najveci prevaranti

bojkotujmo fructal,perutniniu,radensku,drogu-portoroz...

to je slovenacki otrov

kupujmo domace,bojkotujmo slovenacko!
Prince

Post by Prince »

djelimicno si u pravu. ali smo prije par godina 2001 il 02. uvezli kisele vode iz slo za fantasticnih 30 000 000 DM. a domacih imamo na pretek. da, al je baliji draza jamnica i radenska - pas mu mater.. . pa pivo - znate i sami sta se popije laskog i travanjskog, a imamo super domace. pa hrvatske cigarete - a aura car, vidite na rafama sta je konzerv. voca i povrca iz ju, cro, slo, hung itd - a svoga opet imamo na pretek. pa ulje iz brckog - al nama draze madzarsko. pa klasovi proizvodi. zar nije bolje oticu klasov prod. centar nego u merkator. imaju fantasticnu ponudu - i domace + kvalitet. poli parizer je stvar navike. moja rodica je djecu navikla na "ovako" proizvode i njima, hvala bogu, argeta i poli ne znace nista. a ako smo mi navikli - ne poganimo i djecu, zar ne?
ovaj spisak moze ici i dalje, ali bitna je poenta. kupuj ono domace sto znas da je bolje, i vjerujem da u tom slucaju mozemo pokriti potrosacku korpu sa min. 35% - za pocetak, fenomenalno
U pravu si 100%, ali nije tu problem samo u potrošačima. Ljudi će kupovati ono što im se kaže, samo to treba dobro medijski pokriti. Takođe, problem je u oporezivanju, strane proizvode treba drugačije i više oporezovati, pa ćeš zaštititi domaću proizvodnju, pogotovo luksuzne stvari. A kod nas će PDV biti isti na knjige i na viski :? Niđe veze...
Poslije akciza se desilo da su domaće cigare jeftinije 30 pf, to nije dovoljno, jer je ljudima svejedno hoće li dati 1,7 ili 2 KM. Kad PDV počne, Drina će biti skuplja od Ronhilla, a to se ne smije desiti.
Kad Ronhill bude 3 KM, Jamnica od 2 l 3 KM, Floriol ulje 3 KM, Laško pivo 2 KM, Ožujsko pivo 2,5 KM, Heineken 4 KM, Fructal sok 5 KM itd... Tada će se kupovati domaće, to je sigurno. Trenutno je to neizvodivo, jer nemamo dovoljno dobrih proizvoda, a nekih nemamo nikako. Za sada početi sa luksuznom robom, dalje ćemo lakše...
Prince

Post by Prince »

IRENA wrote:slazem se sa vecinom diskutanata.kupujmo domace,nego sta.prije svega mislim na robu iz rs i fbih.mislim da je vitaminka sa svojim sokovima daleko najbolja u bih.fructal je totalno puk'o.sjebali su ih ovi iz next-a.imaju najbolje sokove na svijetu.ima dosta dobrih proizvoda iz bih.klas-sarajevo,vitaminka-banja luka,mira-prijedor,mljekara-kozarska dubica(najbolje mlijeko i sir u regionu).ako ne postoji odredjeni proizvod domaceg porijekla,treba se orijentisati na one iz okruzenja(srbija i hrvatska,(ali nikako slovenija.nadam se da ce slovenacka roba uskoro biti potisnuta sa bh trzista.oni su najveci prevaranti

to je slovenacki otrov

Bravo IRENA, to treba dodati i mađarske proizvode, koji se ubjedljivo najviše uvoze. To takođe treba dodatno oporezovati.
IRENA

Post by IRENA »

vidim da ljudi masovno zaobilaze slovenacku robu sto je dobro.ranije se pilo lasko,a sada ga je gotovo nemoguce naci u vecini kafica i restorana u rs i fbih.to je veoma dobro za bh ekonomiju.orjentisimo se na nase proizvode i pokazimo slovencima da smo bolji od njih.

bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
bojkotujmo slovenacko!
IRENA

Post by IRENA »

Prince wrote:
IRENA wrote:slazem se sa vecinom diskutanata.kupujmo domace,nego sta.prije svega mislim na robu iz rs i fbih.mislim da je vitaminka sa svojim sokovima daleko najbolja u bih.fructal je totalno puk'o.sjebali su ih ovi iz next-a.imaju najbolje sokove na svijetu.ima dosta dobrih proizvoda iz bih.klas-sarajevo,vitaminka-banja luka,mira-prijedor,mljekara-kozarska dubica(najbolje mlijeko i sir u regionu).ako ne postoji odredjeni proizvod domaceg porijekla,treba se orijentisati na one iz okruzenja(srbija i hrvatska,(ali nikako slovenija.nadam se da ce slovenacka roba uskoro biti potisnuta sa bh trzista.oni su najveci prevaranti

to je slovenacki otrov

Bravo IRENA, to treba dodati i mađarske proizvode, koji se ubjedljivo najviše uvoze. To takođe treba dodatno oporezovati.
madjari polako gube korak sa domacim proizvodjacima,sto je sigurno.dobro je sto u nasim prodavnicama vise nema alpskog mlijeka i ostalih slovenackih govana.to mi je drago.konkretno,u trgovini na dobrinji u kojoj se ja snabdjevam,roba je uglavnom domaceg porijekla.ostatak je iz scg sto je i logicno.ove dvije privrede su toliko komplementarne,da ne mogu jedna bez druge.meni je samo bitno da nema slovenackog
dariosa

Post by dariosa »

Svaka cast... Podrzavam 1000000%
w!t@

Post by w!t@ »

[quote="Prince"]Nema boljeg ajvara od Vegafruitovog...
Hrane ima stvarno sjajne, ali ima i domaćih stvari koje nisu baš za pohvalu. Ne možeš nigdje kupiti dobru konzerviranu hranu, paštete "Ovako" su stvarno bezveze, ribe iz konzerve i ne postoje, ne znam kakva je situacija sa povrćem... Voćni jogurti su Meggle, i to iz Posušja, sad koliko je to domaće ne znam, ali dobri su i jeftini. Do nedavno nije bilo domaćih voćnih jogurta. Domaći puding mi je takođe strana riječ, Vispakovi proizvodi su dobri, treba nam dobrih čokolada, sladoleda, sokova... Fruti sokovi su bili super, ali propadoše, Vegafruit nisu loši, ali recimo narandža 100 % im je čista hemija. Ne možeš porediti sa Next sokovima, koji su nažalost iz Srbije...
Yebiga, ako se želi da kupujemo domaće, moraš imati kvalitet, kakav - takav, i dizajn je jako važan, jer ko god je vidio Tuzlansko mlijeko, zna da ima ružan izgled, za razliku od Dukata npr...

Ja ću vam preporučiti domaće Sendy farmerke i druge pantalone... Prodavnica se nalazi na Baščaršiji, kod slastičarne Saraj. Fabrika je u Jelahu, a sve odjeća im je vrhunskog kvaliteta i nižih cijena u odnosu na konkurenciju. Farmerke su do 50, eventualno 60 KM, a izbor je famozan, šta zamislite, tamo ćete naći. Nedavno su pobijedili na nekoj modnoj reviji u Parizu. Razlog više za kupovinu ove odjeće je i činjenica da je sva "markirana" roba tog sadržaja iz Novog Pazara, Levisa i Dizela nije vidjelo...[/quote

Prijatelju moj Tuzlansko mlijeko ima skroz novu ambalazu i izgleda odlicno, samo nazalost to nije nase vec slovenacko mlijeko, jer su oni kupili fabriku, i to mlijeko se sad zove DAR PRIRORODE KAO I CITAV TAJ BREND, JOGURT, MLIJEKO ITD...
w!t@

Post by w!t@ »

fadil schtil wrote:
zzzzz wrote:
znaci kupujte u vizi, merkatoru, onom francuskom - ali iskljucivo bosansko.
Bolje da zive monopolisti nego tvoj komsija.
svi imaju super lux. kuce, auta!!! i to samo zahvaljujuci lopovluku olicenom u utaji poreza.
E da mi je vidjeti granabdziju koji ima lux kucu i voza mercedesa, na danasnjem vaktu.
pogresno si me shvatio. ne bih ja imo nista protiv sitnih trgovaca da isti podmiruju obaveze prema drzavi. kada si zadnji pta dobi racun na kasi u maloj trgovini? a u vizi i sl. vazda.
onaj trgovka kada ti ga ne da, racun, bez beli, odma je pokrala drzavu direktno i tebe.
a sa druge strane, ne provaljuju se ni granapi od domace robe.

zato zaboli me hoce li imati granapdzija - nek ima drzava na prvom mjestu!

Prijatelju moj dobijes ti taj racun i mislis da je sve ok, da si drzavi dao neki novac od poreza i tako, ali vjeruj mi ja sam upoznat sa ekonomijom, porezom, marzama (vjerovatno znas o cemu ti pricam), oni poslije fino sve to brisu, jer to su takvi programi za kasu koji to omogucuju i imas npr. jednu kasu na kojoj dobijes racun a na njoj uopste nema poreza i toga, mada sve bude ok, al da se to napravit, Visa, Interex, Mercator mogu doci u BiH jer mi smo bijeda i nemamo sta drugo nego kupiti jeftino kod nasih susjeda Slovenaca koji nam prodaju sve i svasta pod etiketom EU, drzava ce imati sve dok u naim marketima nema strane robe prije svega mislim na kiselu vodu, pivo, sokove, cigarete to su svi proizvodi koji ne zaostaju ni malo za slo ili cro proizvodima, mi imamo najvise proizvodjaca kisele vode i imamo stvarno izbor ali uz to i kvalitetnu vodu, pa dajte molim vas kad pijete sok u kaficu Vegafruit ima izvanredne 0,2l sokice a oni Fructalovi su stvarno 0 jer su sama HEMIJA, pa vi narucite te Vegine sokove...
Usput nisi ba kod nas frajer u kaficu, disku ili neznam ti gdje vec ako pijes TUZLANSKO, SARAJEVSKO, PREMINGER ZATO SI VECA FACA AKO PIJES LASKO, HEINEKEN, OZUJSKO, KARLOVACKO I SL...
ALI TO JE SAMO ZA FACE SVI ZNAMO KO SU TI SNOBOVI, PAPCI I SELJACI, ZA KOJE JE OZUJSKO ILI KARLOVACKO PIVO BOLJE OD SARAJEVSKOG 0,33L PIVA KOJE JE FENOMENALNO...

kupujmo domace, kupujmo izricito domace u pravom smislu te rijeci...
stickitout

Post by stickitout »

zzzzz wrote:
blue033 wrote:To bi trebalo da mi je negdje u komsiluku, zna li iko kako se tacno zove ta radnja?
Nalazi se u ulici Himze Polovine (ulica pocinje iznad studentskog doma na Bjelavama, zavrsava na Novoj Breki) Ne znam kako se radnja sad zove ali tu je prije bila prodavnica "Lora".

Ako treba jos detalja, samo reci
Puno hvala za adresu,

vrujeme je vala da neko pocne i domace proizvodjace podrzavat i potencijalne proizvodjace (zaposljavace) ohrabrivat. Da se pocne proizvoditi sto vise u Bosni i uvoziti sto je moguce manje.

hvala jos jednom na adresi, ako neko naleti na broj to bi bio bonus
melina

Post by melina »

kad pricamo o tome 'kupujmo domace', mala napomena....bezbroj je nasi proizvodjaca, privatnika, koji svoje radnike, dakle nase ljude, ne prijavljuju, placaju veoma lose, i prakticno mnogi ovoj nasoj zemlji nisu od koristi, koriste losu ekonomsku situaciju da se obogate....

cak placaju manje nego strani poslodavci...

i to nije samo slucaj sa privatnim firmama, vec ima izvjestan broj drzavnih firmi koje izuzetno dobro posluju ali raznim malverzacijama izbjegavaju placanje radnicima, vec stvoreni profit uglavnom koriste da firme privatiziraju....

prema tome, nije sasvim cisto koga to mi tacno pomazemo...

danas nasa firma, sutra prodata strancima....nakon sto je mi dignemo na noge...

isti je slucaj i sa bankama....
:-?
LiliumBosniacum

Post by LiliumBosniacum »

ja ovdje u svedkoj radije uzimam bosansko nego tudje , ima bosanski radnji i proizvoda

nimalo mi nije zao sto kupujem skuplju kiselu sto je bosansko nego jeftinji svedsku :)

domace sladje :D
stickitout

Post by stickitout »

Melina....

Ja nemam nista protiv stranog vlasnistva tzv. nasih firmi ama bas nista. Dok se proizvodi u Bosni i dok Bosanci rade u tim firmama na Bosanskom tlu to je sve ok. Ali trgovci-uvoznici su ti koji da izvines jebu stvar, nema nista lakse nego hvatat narod za dugo zeljenim luksuzom i na taj nacin se oparit, daj raji hljeba i igara i sve je u redu. Malo je ipak teza varijanta otvorit tvornicu cipsa, eksera, mlijecnih proizvoda itd. i sl. Ko se bogati na taj nacin svaka mu cast, barem zaposljava raju pa s vremenom ce i sindikati biti organizovani bolje i primorat ce se onaj koji zaposljava da pruzi bolje plate i uvjete rada svojim zaposlenim......

One step at the time.....
melina

Post by melina »

stickitout wrote:Melina....

Ja nemam nista protiv stranog vlasnistva tzv. nasih firmi ama bas nista. Dok se proizvodi u Bosni i dok Bosanci rade u tim firmama na Bosanskom tlu to je sve ok. Ali trgovci-uvoznici su ti koji da izvines jebu stvar, nema nista lakse nego hvatat narod za dugo zeljenim luksuzom i na taj nacin se oparit, daj raji hljeba i igara i sve je u redu. Malo je ipak teza varijanta otvorit tvornicu cipsa, eksera, mlijecnih proizvoda itd. i sl. Ko se bogati na taj nacin svaka mu cast, barem zaposljava raju pa s vremenom ce i sindikati biti organizovani bolje i primorat ce se onaj koji zaposljava da pruzi bolje plate i uvjete rada svojim zaposlenim......

One step at the time.....
pa da je teze proizvoditi nego preprodavati , jeste...

ali nije velika razlika izmedju naseg covjeka koji radi u prodavnici prodajuci strane proizvode i naseg covjeka koji u tvornici proizvodi za strance, ili ce vrlo brzo proizvoditi za strance, dok su nasi ljudi samo paravan...

a novac se izvlaci van, a samo mrvice ostaju u bih...

kroz posao koji radim znam da su nasi ljudi kao poslodavci mnogo gori od stranaca, manje postuju zakone, dok stranci nauceni u svojim zemljama na red dugo vremena ne shvataju na koji nacin da izbjegnu obveze prema radnicima i drzavi, i u toj varijanti cak najbolje prolaze oni koji uloze kapitala a na celo firme stave naseg covjeka koji kao paravan pokriva stvarnog vlasnika...

npr.prakticno smo svojim novcem konsolidirali banke koje su zatim prodate, a zna se sta znaci kada jedna zemlja nema svoje banke i kada se cijeli finasijski tok kontrolira izvana...
to je najocitiji primjer sta mi zapravo radimo s bilo cim sto nosi uz ime 'domace'....

nisam protiv parole 'kupujmo domace', ali mislim da je u bezbroj slucajeva to samo jeftina reklama koja racuna na nasa, vec bezbroj puta izigrana, patriotska osjecanja.......

a sve bez stvarnih rezultata...
stickitout

Post by stickitout »

@Melina...

Kompletna situacija u Bosni je tragicna....to bankarstvo o kojem pricas nije nikad postojalo a pitanje je oce li ikad postojati. Taj prakticno nas novac o kojem pricas nikad nije postojao i nase bankarstvo samim tim nikad nije postojalo. Kompletan bankovni ili bankarski sistem BiH se sastoji od Evropske i Bundes banke da to tako nazovem"sadake".
To da su zaposleni ugrozeni, o tome nema zbora, ima ljudi rade ni za sta, ne vide plate mjesecima pa i dalje rade zbog staza. Raditi za strance ili za nase u nasoj zemlji je veoma razlicito iskustvo i to se slazem, ali kao i sve ostalo: rat, demokratija, bankarstvo....tako ce se i radnicka prava promjeniti sa iskustvom samih radnika. Bitna stvar za BiH je da pocne proizvoditi i izvoziti sto vise. Na taj nacin ce zaposleni imati vise izbora pri izboru poslodavca a nezaposleni puno vise sansi da nadju posao jer ja ne vidim da se stranci nesto zadrzavaju i sire po BiH. Bankarstvo ce doci na red blagovremeno.

Hvala
jokeren

#42 Re: Granap "kupujmo domace"

Post by jokeren »

zzzzz wrote:U Sarajevu je otvorena trgovina koja je snadbjevena iskljucivo robama domace proizvodnje.
Imaju li domacih izdajnika? Ili sve ide za izvoz?

:D
w!t@

Post by w!t@ »

ljudi moji, neko napisa kako nase firme kad tad budu tudje pa jest tako i uz to to je sasvim zalsono, ali ako je nas jedan veliki gigant i firma od ugleda duzna Fructalu 3miliona KM, onda se zapitajte sta ce biti kad slovenci htjednu novac i da se taj dug izmiri, a naravno nas gigant nece imati te novce i tako cemo fakticki preko noci imati lanac slovenackih hiper marketa, super marketa, mini marketa po lijepoj nasoj, ali izgleda to ce nama dobro doc i tako cemo shvatiti da lazni sjaj lezi u kreditima, kamatama koje se rapidno gomilaju, dugovima prema slo-cro proizvodjacima koji svjesno kreditiraju da bi posle okupirali BiH, jedan podatak govori da je u Austriji za jedan dan zatvoreno 250 trgovina, ali kod nas takvi i slicni zakoni nikad nece ugledat svijetlo ovog naseg tmurnog dana...
Kupujmo domace a ne strano, nama gradjanima BiH para oci, usi zadnjih 4-5 godina a nigdje ni traga od toga, jer u svim hiper, super, mini marketima preovladava 85% strane robe..., da istinito ali veoma zalosno...
Hocemo li jos ratova u BiH e pa imat cemo ih, na taj nacin sto cemo i ovo malo novca dati slo-cro firmama i tako ce kod nas u nedostatu zive pare tj. kesha doci do gradjanskog ako ne i do rata kakav je bio 1992-1995, zato trebamo sve ciniti da tako ne bude, trebamo podrzati tog covijeka koji se odvazio i ulozio novac, vrijeme, trud, krv i znoj u takav jedan projekat, MARKET SA SAMO DOMACOM ROBOM I STRANOM KOJA NA NASEM TRZXISTU SE UOPSTE NE PROZVODI...
Hrabar potez nema sta, ali kad tad ce se isplatit bas tad kad nasa bijeda i nas svijet koji voli Mercator, Interexi Vf shvati da nece moci zivjeti od Fructala, Fabrike cigarete Rovinj, Podravke, Karlovacke pivare, Mljekare Dukat, Jamnice i Radenske i cega vec sve ne sto je slo-cro a redovno na trpezama siom lijepe nase, E PA GOSPODO BUDIMO SAVIJESNI GRADJANI NASE ZEMLJE KOJA TEK RASTE, TEK IZ PELENA IZLAZI POMOZIMO NASIM NOVIM GENERACIJAMA KOJE DOLAZE DA OSJETE NESTO STO MI NISMO ILI STO NECEMO OSJETITI TAKO STO CEMO NJIH OD MALENA UCITI NA DOMACE I SAMO DOMACE, Mozda domace nije najbolje ali je najprihvatljivije rjesenje za sve nas koji mislimo dobro sebi, nasim najblizim i generacijama koje dolaze...
SAMO ZAJEDNO MOZEMO DO JEDNOG CILJA, A TO JE EUROPA I RJESAVANJE SVOJIH SOPSTVENIH PROBLEMA PUTEM NAS I NASIH LJUDI A NE NEKOG PEDDY-a...

HVALA sarajevo-x forumu sto omugucuje nam da svoje misljenje podijelimo sa drugima i da cujemo njihova misljenja....
Prince

Post by Prince »

LiliumBosniacum wrote:ja ovdje u svedkoj radije uzimam bosansko nego tudje , ima bosanski radnji i proizvoda

nimalo mi nije zao sto kupujem skuplju kiselu sto je bosansko nego jeftinji svedsku :)

domace sladje :D
Ma vi ste svi velike patriote :lol: :lol: :lol:
mirovnjak

Post by mirovnjak »

Sto se tice Merkatora mislim da je to najveca korupcija koja se desila poslije rata. Dati onakvu lokaciju stranoj firmi pa jos slovenackoj firmi je moronluk prve vrste. Davanje te lokacije nije bilo uslovljeno kako neko rece placenjem poreza i zaposljavanjem novih radnika to se podrazumjeva nego strukturom asortimana koji je morao po ugovoru sadrzavati najmanje 40% bosanske robe. Koliko je daleko taj procenat moze se vidjeti samo jednom da prosetas kroz hipermarket.
Uglavnom jebo drzavu i onoga ko je potpisao ugovor i predstavio ga kao najvece strano ulaganje (prilaganje) u Sarajevu.
mesak

Post by mesak »

Svi koji se interesuju za kupovinu domacih proizvoda ili zele poceti kupovati domace proizvode neka prvo posjete web stranicu:
http://www.kupujmodomace.net
tamo ce naci sve informacije o prvom granapu iskljucivo domacih proizvoda. Osnivaci su istrajni u svojoj ideji i glavni cilj ej da se promijeni svijest nasih ljudi jer ako ne pocnemo razmlisljati svojom glavom i kupovati vlastite proizvode, otici ce nam drzava u bankrot, a svojoj djeci necemo imati nista ostaviti. Velika kolicina para ode vani da bi se uvozila tudja roba, a nasa se baca, propada. Samo mala maraz ostaje kod nas sto dobiju radnici za place. Nikakve koristi nemamo od kupovine stranih proizvoda. Ziva istina je da merkator, Wisa i sl uzimaju od nasih proizvodjaca po 1000 EUR-a da im izloze robu u svojim objektima. zato narode pmetno naprijed.
enes03

Post by enes03 »

Pratim vas od objavljivanja teme i stvarno mi nesto nije jasno.pa narode staje stobom, zar nevidite sta se dogadja. Istina imaju pravo i oni koji tvrede da su granapi robovlasnistvo i leglo sive ekonomije, ali moramo se pitati a ko ih je napravio, otkud oni da idu po crnu robu u Kiseljak,Vitez i Grude. (cuj evo mi ko zanamo a placene isntitucije,drzavne, nasimm parama neznaju). A ko merkatori ili vec kako se zovu regularno placaju. Prije desetak dana vrati sam se iz Slovenije i bio u Merkator LJublana, ljudi cjene su 20-30 % nize nego u nas, kako ...?

A sto se tice domace proizvodnje pravo ima ovaj mesak, treba njma dati vecu lovu samo za reklamu. Sta fali nasim proizvodima, tacno ne svima ali dajte nda ono sto valja imamo na jednom mjestu pa da znamo sta je sta.
ToiTo

Post by ToiTo »

:x :x Svijest o nama i o onome šta radimo je najbolji pokazatelj ko smo mi u stvar. Samo blagi i neobavezni osvrt na našu kupovnu politiku govori da smo grupa potpuno nedefiniranih, neorganizovanih, suicidalnih pojedinaca koji ni blizu nemaju pojam o državnosti a kamo li da sami posjeduju istu. Gospodo, treba znati imati državu, a mi to očigledno ne znamo. Probajte Nijemcu reći da je bolji Reno od Audija, Amerikancu da je ljepši Ajfelov toranj od Kipa slobode itd,itd To nećete nikad čuti, državotvorni ste onoliko koliko cijenite ono što je vaše. Mi to na žalost još uvijek nemamo (svaka čast pojedincima)!!! Žalosno je ako moramo ubjeđivati Bosance koji su juče čuvali šarulje po livadama, koji još čuvaju opanke, da naše krave daju bolje mlijeko od onih Austrijskih i ovo i ne posvećujem njima. Ova akcija je namjenjena onim ljudima koji imaju razum i pamet i ponos da cijene ono što je njihovo, ono što je NAŠE! Zato pravi Bosanci i Hercegovci, samo naprijed!!!
winetou

Post by winetou »

I bruceloze u Bosni ima. Ne bi probao bosanski sudžuk, suho meso pa taman da oni meni plaćaju, a ne ja njima :D Mogu samo zamisliti kakvih sve boleština bosanska stoka ima (ne mislim na ljude :D )
A poželio sam se sudžuka i suhog mesa :(
Jedino to sa švedskom oznakom dolazi u obzir.
Lisac

Post by Lisac »

ToiTo wrote:Žalosno je ako moramo ubjeđivati Bosance koji su juče čuvali šarulje po livadama, koji još čuvaju opanke, da naše krave daju bolje mlijeko od onih Austrijskih ...
winetou wrote:I bruceloze u Bosni ima. Ne bi probao bosanski sudžuk, suho meso pa taman da oni meni plaćaju, a ne ja njima Mogu samo zamisliti kakvih sve boleština bosanska stoka ima (ne mislim na ljude)...
Post Reply